2019-02-25 1197 瀏覽
是日情人節,大約一年前同女友黎過"鐵人旨花",一直對佢地嘅鐵板燒念念不忘,所以決定今日再豪一次。鐵板餐有四個選擇,由二千至三千蚊不等,上次試過龍蝦,今次試呢款蝦夷鮑魚鐵板燒。落單後沙律好快就送上,新鮮嘅沙律菜加入柚子汁及青芥末,清新得黎帶些微辣味,令人更開胃。係食緊沙律嘅時候,已經見到大廚準備下一道菜,蝦夷鮑魚來了,大大隻見到都流晒口水。日本蝦夷鮑魚 :鮑魚經鐵板煎完後呈微焦,大廚更將鮑魚切片,令客人食得更方便,配上自家製嘅忌廉海藻汁,濃味中有一份清爽,伴碟有魚子及海藻,可以減低鮑魚嘅油膩感。紅酒煎鵝肝 :鵝肝大件厚身,入口散發濃濃油香味, 配上微煎過嘅法包食,感覺唔會過份油膩。奶油白蘆筍 :是日特色菜品係奶油白蘆筍,蘆筍加入奶油煮過後,入口非常香滑爽口,味道清爽,為我地下一道菜作好準備。熊本縣產A5和王牛 :酷愛食牛嘅我,一早已經期待呢道A5和牛。5成熟嘅和牛入口鬆軟,一咬落去成口肉汁四溢,雖然有喜瑪拉雅山海鹽同芥末伴碟調味,但個人覺得唔需要任何調味已經係最好味。配菜有大啡菇、茄子及南瓜,每樣都好新鮮,唔會煎得太乾。清酒雞湯 :大廚先用火煮清酒,令酒精揮發後剩返清酒香味,再加入雞湯。

日本蝦夷鮑魚 :
紅酒煎鵝肝 :
奶油白蘆筍 :
熊本縣產A5和王牛 :
清酒雞湯 :
大廚先用火煮清酒,令酒精揮發後剩返清酒香味,再加入雞湯。雞湯入口鮮甜,無任何酒精味,驚酒味嘅都唔駛驚唔岩飲啦。
和牛炒飯 :
大廚先煎香和牛碎,再加入白飯、雞蛋、甘筍及洋蔥粒,以和牛油脂去炒,唔需要加額外調味已經好夠味,而蔥花令炒飯更香口。
食完正餐後,梗係要食甜品甜品有三款選擇,分別係紅豆雪糕、芝麻雪糕及鮮果杯。我地揀咗芝麻雪糕同鮮果杯,芝麻雪糕味道香濃,配上面頭嘅脆米好夾,鮮果杯亦非常新鮮。

雖然呢度價錢唔平,但食物及服務都屬一流,特別節日間中黎一次都算值得。
慶祝紀念
情人節
2019-02-25 101 瀏覽
之前食過鉄人旨花的鐵板燒套餐,念念不忘其鮮味佳肴,今晚約咗好耐無見的朋友一齊食日本野,一於再訂位來食呢間的Omakase套餐。 今晚客人都多,差唔多坐满,我地就坐吧台,可以望住師傅精心制作。餐牌有兩個唔同價錢的set 可以揀,今晚我就揀咗個Shinka Omakase, $1580. 先來前菜三點,松葉蟹腳加蛋黃醋:蟹肉鬆軟鮮甜,蟹味濃郁,水母刺身黑松露醋:第一次食水母刺身,質感通透晶瑩,咬落好爽脆,醋汁味道酸甜,令人驚喜,鮟鱇魚肝:質感軟稔厚身,魚的油脂味重。刺身系列,甩皮魚加魚肝醬, 梳子魚, 虎蝦, 蝦籽, 金目鯛,鮮甜美味,厚身嫩滑,金目鯛同梳子魚表面微烤過香氣散發。美國小蜜蜂龍蝦,刺身,賣相已經好吸引,大隻而多肉,顏色十分有光澤。肉質爽口鮮甜,啖啖肉,龍蝦味鮮甜可口,可以掃一掃鹽板,增添鮮味。南極圓白鱈魚,魚肉較結實 ,燒得剛好熟,肉質鬆軟香甜,油脂味濃郁。紫菜包燒帶子,帶子表面微燒過,大粒而厚肉,嫩滑鮮甜,同爽脆的紫菜味道好夾。 手握壽司,6貫,分別係:小鯽魚,用醋醃過,魚肉大塊厚身,都比舊飯大塊,蓋住飯面,肉質呈嫩白色,入口鮮甜,魚香味重,梅真鯛加海苔漬,第一次食到呢隻魚

先來前菜三點,
松葉蟹腳加蛋黃醋:蟹肉鬆軟鮮甜,蟹味濃郁,
鮟鱇魚肝:質感軟稔厚身,魚的油脂味重。

手握壽司,6貫,分別係:
梅真鯛加海苔漬,第一次食到呢隻魚的刺身,肉質軟稔,入口煙韌,
中拖羅,肉質呈嫩紅色,雪花油脂分佈平均,入口即溶,
平目魚,肉質鮮甜嫩滑,有淡淡魚脂味,
池魚,肉質透明清徹,咬落彈牙爽口,
赤貝,顏色鮮艷,入口爽脆。

海膽飯,海膽鮮甜嫩滑,滲入飯粒當中,非常濃郁,入口即溶,美味可口。

食日本餐當然要飲返碗香噴噴的味噌湯,用返龍蝦刺身的龍蝦頭放入當中煲湯,鮮甜而易入口。

甜品有多款味道的雪糕可以揀,我揀咗紅豆雪糕,奶滑香甜,加上有脆米,口感豐富。
2019-02-23 89 瀏覽
去年週年紀念吃這家鉄人旨花超懷念,今年我們也不約而同想再吃這家,所以就訂了座位, 期待了一整天, 下班就吃美食!見到門口, 就已經好興奮!這次我們選這個SET!首先吃個新鮮的沙律打打個靚底先紅酒煎法國鵝肝師傅首先會煎香鵝肝, 接著就用鵝肝的香油餵入露筍, 只是看已經口水直流終於上碟了, 鵝肝超香口, 有入口即溶的感覺, 這種美味有種在口中久久不散的感覺, 露筍也比平常的好吃日本蝦夷鮑魚只是放著都感受到鮑魚之大令人多麼震撼!師傅會先把鮑魚煎熟, 然後細心把不能吃的部份挑出來, 令你能吃得爽快!這個set重點中的重點終於來了, 本身鮑魚已經有豐富的海水味, 不用沾醬已經超好吃, 不靭, 爽口, 鮮甜, 雖然如此, 但沾個海澡忌廉汁又把你的味覺帶進另一面, 都是超好味, 實在太滿意了Special dish- 法國奶油白露筍這道菜是去奶油用耐性慢慢地餵入白露筍之中, 吃時覺得白露筍有淡淡的奶油味, 但又不失露筍的美味, 平凡之中顯出不平凡熊本A5和牛超嫩超有牛味, 五成熟岩岩好, 我好鐘意, 共有四種吃法, 分別是原味, 沾岩鹽吃, 沾芥末吃, 夾蒜片吃, 各有各風味, 值得一提的是, 配菜
去年週年紀念吃這家鉄人旨花超懷念,
今年我們也不約而同想再吃這家,
所以就訂了座位, 期待了一整天, 下班就吃美食!
見到門口, 就已經好興奮!
這次我們選這個SET!
首先吃個新鮮的沙律打打個靚底先

紅酒煎法國鵝肝

日本蝦夷鮑魚
只是放著都感受到鮑魚之大令人多麼震撼!

Special dish- 法國奶油白露筍

熊本A5和牛
超嫩超有牛味, 五成熟岩岩好, 我好鐘意, 共有四種吃法, 分別是原味, 沾岩鹽吃, 沾芥末吃, 夾蒜片吃, 各有各風味, 值得一提的是, 配菜一定要記得吃, 超級好吃

清酒帶子雞湯

帶子的數目不少, 好鮮甜, 雞湯好好飲, 有淡淡的清酒味更能帶出當中的美味

和牛炒飯

吃鉄板燒怎能沒有炒飯? 看著師傅炒飯時炒飯一粒粒不停跳起, 我的心臟也跟著一起跳起來, 超期待的說, 吃時覺得和牛數目不少, 炒飯鑊氣重, 超好吃的說

最後當然要吃一個超甜的日本水果甜作為完美的句號

總結超好吃, 服務好, 環境舒服, 水準能保持, 實在太完美了!
2019-02-20
慶祝紀念
紀念日
2019-02-23 806 瀏覽
之前去了鐵人旨花吃鐵板燒後驚為天人, 一直都想再去吃, 可是價格也是跟質素成正比的, 總於等到出花紅要獎勵自己!!晚上去吃鐵人旨花!鐵人旨花在一樓, 在街上看到招牌下有一條長樓梯, 往上走再搭升降機去2樓。這次點了蝦夷鮑魚鐵板燒$2688, 二人前。有鮑魚、鵝肝、A5和王牛, 口水都流下水啦~前菜沙律酸酸甜甜很開胃紅酒煎鵝肝: 是法國鵝肝配上意大利黑醋, 鵝肝煎得超級香! 黃金色的, 入口後那種油脂香味充滿, 配上多士吃就更完美日本蝦夷鮑魚: 鮑魚比我的手掌還要大!!! 師傅介紹是北海道鮑魚, 碟邊的是海澡忌廉汁。鮑魚最好吃是什麼也不用沾, 因為它本身已經有海水的鮮咸味, 海澡忌廉汁的的味道很特別, 原來海水咸味配濃郁的忌廉很不錯, 我把旁邊的魚子沾著醬汁吃, 都吃光了!特別料理: 今晚是法國奶油白露旬, 白露旬很清甜!! 奶油是較稀的湯汁形式, 所以白露旬外沾了少許奶油的香滑, 一點也不膩熊本A5和王牛: 師傅會問大家想要幾成熟, 其實3-5成是最好吃, 不過我想要吃熟一點, 要了7成, 也是很不錯, 因為A5和牛真的很”肥美”, 沾少許喜馬拉雅玫紅岩鹽, 然後一咬都是牛油流出來!!

沙律
前菜沙律酸酸甜甜很開胃

鮑魚

法國奶油白露旬

熊本A5和王牛
熊本A5和王牛: 師傅會問大家想要幾成熟, 其實3-5成是最好吃, 不過我想要吃熟一點, 要了7成, 也是很不錯, 因為A5和牛真的很”肥美”, 沾少許喜馬拉雅玫紅岩鹽, 然後一咬都是牛油流出來!! 吃和牛這個份量是最好, 點到即止, 太多真的會膩。

黑毛和牛炒飯

黑毛和牛炒飯: 炒得粒粒分明, 可以要求不加蔥花的, 是日本米, 特別飽滿。
清酒雞湯

清酒雞湯: 因為清酒會揮發, 不用擔心會醉, 只有少許清酒的香味。
水果拼盆

甜品要了水果拼盆, 特別要提一下去皮的青提子, 超級超級甜!!

一整晚看著師傅表演, 每碟菜式每一口都很珍惜, 吃完真是有點”失落”, 只能努力工作, 下次再來!!!
2019-02-21
沙律
鮑魚
法國奶油白露旬
水果拼盆
  • 蝦夷鮑魚鐵板燒
2019-02-21 52 瀏覽
今日約咗一班舊同事食飯,呢日心癮又起,想食刺身所以黎左呢到。平日去的時間,都會有很多人的,但這天剛好不用等很久就能進去了。首先嚟咗個刺身拼盤,好正呀,有海膽、帶子,當然有我哋大家最愛嘅三文魚。1.刺身上枱非常之靚,味道亦算新鮮,可以一試。2.壽司卷:芝士蟹柳,和牛,牛油果軟殻蟹同芒果炸蝦。3.整體味道都唔錯,而當中和牛就特別出色,因為佢味道相對比較重,唔會比白飯遮蓋。4.一口牛肉質頗淋,味道都幾入味,可惜多筋。總結,今次都幾滿意。
但這天剛好不用等很久就能進去了。
1.刺身上枱非常之靚,味道亦算新鮮,可以一試。
2.壽司卷:芝士蟹柳,和牛,牛油果軟殻蟹同芒果炸蝦。

4.一口牛肉質頗淋,味道都幾入味,可惜多筋。
總結,今次都幾滿意。
2019-02-07
10 分鐘 (堂食)
2019-02-21 100 瀏覽
位於銅鑼灣謝斐道嘅「鉄人旨花」,大約一年前嚟過之後對佢念念不忘,是日慶祝情人節,就打算再次到訪啦。為咗可以近距離邊欣賞廚師手藝邊享用晚餐,我地揀左食鐵板燒,咁就可以獲安排坐係半圓形嘅鐵板燒區。鐵板餐共有四個選擇,全部都係二人用,價錢大約係二千幾蚊,我地揀嘅係較為性價比高嘅「蝦夷鮑魚鐵板燒」。「蝦夷鮑魚鐵板燒」合共八道菜,而最先上檯嘅當然沙律啦。沙律菜加入柚子汁同芥辣食,味道出奇地夾,入口非常醒神,真係非常開胃。紅酒煎鵝肝:大大塊嘅鵝肝,肥潤得黎又夠厚身,外脆內軟滑,煎得非常甘香,入口即溶, 放係脆脆嘅法包上食,好有層次感,真係完美配搭。日本蝦夷鮑魚:期待已久嘅鮑魚終於到啦,大廚係鐵板上面煎完之後再切片,再配上自家製嘅忌廉海藻汁,非常美味。特色菜品:一直都係度諗究竟今晚嘅特色菜品會係啲乜嘢,食完鮑魚之後,大廚就為我地烹調呢一味「奶油白蘆筍」。蘆筍加入奶油煮過之後,入口不但新鮮,而且清爽,奶油方面亦都香滑,呢味獨特嘅菜真係令我地相當回味。熊本縣產A5和王牛:平時唔食牛嘅我,遇到有特色嘅牛,點都會試下嘅。今日試嘅和牛來自熊本縣,花紋豐富,七成熟嘅佢,肉質鮮嫩唔多筋,入口多汁。伴碟有喜瑪拉雅山

「蝦夷鮑魚鐵板燒」合共八道菜,而最先上檯嘅當然沙律啦。

紅酒煎鵝肝:

日本蝦夷鮑魚:
特色菜品:

熊本縣產A5和王牛:
平時唔食牛嘅我,遇到有特色嘅牛,點都會試下嘅。今日試嘅和牛來自熊本縣,花紋豐富,七成熟嘅佢,肉質鮮嫩唔多筋,入口多汁。伴碟有喜瑪拉雅山海鹽、芥末同埋酸汁作調味,配菜方面有南瓜,大啡菇,茄子同獨子蒜,整體賣相及色澤都非常吸引。
和牛炒飯(日本產米):
廚師煎香和牛後再用佢嘅油份黎炒飯,稍後再加入雞蛋同埋蔥,色澤豐富嘅炒飯,賣相就變得非常吸引。值得一讚嘅係炒飯罕有地用左日本米,入口煙韌,非常爽口。

清酒雞湯:
食完和牛炒飯飲返碗加入左帶子嘅清酒雞湯,湯散發出淡淡嘅清酒香味,入口極度鮮甜。
甜品
是日甜品係芝麻雪糕同埋雜果杯,雪糕十分幼滑,味道非常香濃,雜果亦都非常新鮮,為我地今晚嘅晚餐劃上完美句號。

是日晚餐前後食左兩個鐘,一邊食一邊傾計,每度菜品嚐少少已經好滿足。

五星級嘅環境,高質嘅服務同埋食物以及用餐過程嘅享受,雖然價錢唔係平,但係如果係慶祝生日或紀念日嘅話都算合理吧!
2019-02-19 132 瀏覽
之前食過一次已經令我印象深刻覺得好好食,今日同朋友約埋食野,我地突然想食鐵板燒,甘我即刻提議去食鐵人旨花, 今次簡左鱈場蟹鐵板燒.頭盤的沙拉個汁好正,酸酸甜甜,超級開胃.第2道上既係汁煮白鱈魚, 個汁係用左洋蔥汁煮,白鱈魚肉質比銀鱈魚厚,啖啖肉, match D洋蔥汁一點都不油膩,連洋蔥都食晒呀,第一道主食已經食到滿足感.^^跟住終於到鱈場蟹,先用清酒焗一陣,然後再燒一陣,上盤~ 碟上加了wasabi,可以先就甘食一舊,之後再試加wasabi. WA~鱈場蟹煮得也太多肉汁太棒了吧.好多肉,蟹殼易拆,真係鮮嫩多汁超級滿足,由於太鮮甜,我沒有點wasabi就食晒了,時令特別菜品今期係法國牛油白露筍, 牛油好香不膩, 白露筍超級爽甜,match埋牛油十分新鮮感.接下來又到我期待的A5和王牛, 我地要3成熟,和牛不用太熟,3成岩岩好食到和牛既牛香,肉汁,同埋入口即融既感覺,碟旁加了玫瑰岩鹽,,蒜片,酸汁,我係每一粒牛都用不同的口味試,D和牛令,點食都係甘好食.之後食埋個係蟹膏炒飯個肚就飽啦,啲飯真係炒到粒粒分明嫁最後仲有個清酒帶子湯非常fresh,同水果.切得好令,D水果都好甜.
頭盤的沙拉個汁好正,酸酸甜甜,超級開胃.
之後食埋個係蟹膏炒飯個肚就飽啦,啲飯真係炒到粒粒分明嫁
2019-02-18 66 瀏覽
一直都好想試鐵板燒 今年情人節就決定去食❤️同男朋友睇咗好多間 最後決定黎呢間黎鐵人旨花 慶祝一下🎉🥰汁煮白鱈魚 師傅首先炒香洋蔥 然後加入已調製好的湯汁煮滾🤤同時亦在煎香白鱈魚 煎成兩面金黃色🧡 魚皮更分開壓扁慢慢煎香🤤白鱈魚比銀鱈魚口感更結實 有咬口之餘魚肉仍然很嫩 魚油多香 肉質不易鬆散 魚皮煎得香脆 像炸完一樣😋配埋香甜的洋蔥湯汁 第一道菜已非常唔錯 好享受❤️海膽汁煮龍蝦這道菜是我最期待的😍由活生生的龍蝦 慢慢燒香 燒的過程能見龍蝦非常生猛 還在掙扎🤣再到起肉 加入以龍蝦膏和海膽汁製成的醬汁 炒香龍蝦😍整個過程令人食指大動🤤🍽龍蝦厚肉彈牙 味道鮮味甘香 食出濃郁的海膽汁之餘 唔會搶走龍蝦原本的鮮甜味 口感豐富 食得非常感動幸福😭師傅更擺放了可食用玫瑰花作裝飾 令人心花怒放🥰奶油煮白蘆筍白蘆筍本已是相當矜貴的蔬菜之王 能在這裡食感覺 非常特別🥰果然 味道清甜爽口 奶油汁濃得香滑不膩 與白蘆筍非常夾 口感清新😋.熊本縣A5和牛王師傅先讓每位客人選擇喜歡的熟度 而很怕和牛油脂肥膩感的我 跟師傅說要熟一點 而師傅很明白我的要求 煎成最完美的熟度🥰:咬落肉汁豐富 入口即融 口腔充滿和牛
一直都好想試鐵板燒 今年情人節就決定去食❤️

炒香龍蝦😍整個過程令人食指大動🤤🍽

熊本縣A5和牛王
:咬落肉汁豐富 入口即融 口腔充滿和牛油香🤤
卻一點也不覺膩!超好味❤️❤️❤️
師傅更教最佳食法係點少少wasabi、喜馬拉雅山岩鹽 ,炸蒜片在底 一啖食 真的又是好味到非常感動滿足啊😭❤️
配菜南瓜、茄子、大菇也非常新鮮好食😋👍🏻
果然用了牛油 鐵板燒出來 味道香氣真的很大分別!

有三片半生熟的帶子 配埋清酒煮的雞湯
非常清甜好飲 鮮味十足!

和牛炒飯
以日本產米炒出的飯粒 圓潤飽滿帶光澤
飯粒炒成粒粒分明 乾身有鑊氣 香氣四溢🔥
豐富的材料 甘筍粒、雞蛋、蔥、和牛粒✨
炒飯充滿和牛香味 真的十分出色!

朱古力雪糕
朱古力味濃郁 味道高級 每啖都食到朱古力片😋
頂上的草莓亦非常鮮甜!作為甜品真的非常滿足🥰
當晚整個過程就像看表演一樣 滿分的視覺享受💯
由高級新鮮的食材、經驗十足的師傅為你用心認真烹調的廚藝、味覺滿足、認真擺盤的心思、整體高級格局絕對對
得住呢個價錢❤️
食完滿足感十足,非常享受,心情愉悅🥰
如果想試鐵板燒 呢間非常高質👍🏻
適合節日帶你心愛的人來共度晚餐🥂🍷
2019-02-16 134 瀏覽
今次係第二次嚟, 上次食刺身, 今次食鐵板燒, 兩次都係食晏, 環境寬敞,座位舒適, 服務態度良好, 食日本料理嚟講,唔算貴, 算係合理價錢, 用料新鮮, 絕對唔係行貨。 炒飯好味 ,粒粒金黃, 特別推介, 杏仁布丁, 好清淡,但係食落… 杏仁味慢慢滲上嚟,好香 。性價比高, 下次一定會再嚟!

性價比高
, 下次一定會再嚟
2019-02-16
2019-02-11 136 瀏覽
上次吃完這間的鐵板燒念念不忘,趁新年出了雙糧,跟好友再吃一次~畢竟有錢了可再任性哈哈。還是一樣坐得好且服勉周到。考慮了一會,決定叫伊勢海老鐵板燒2人前$2288一個套餐。這次跟上次的餐單稍有不同,所以很期待。先來的是沙拉,除了有沙律菜跟小蕃茄,還有很健康的蘆筍。淋上了柚子沙律醋,很酸甜開胃,是很清爽的開胃菜。接著就是享受師傅在跟前表現了~超期待。第一道是海膽汁煮龍蝦。上邊配有溫室可食用玫瑰。龍汁是用海膽蝦膏煮,所以相當鮮甜,而龍蝦肉很彈牙。食用玫瑰清香,瓣輕酸,推新穎。第二碟則是汁煮香鱈魚。用的是深海魚-南極犬牙白鱈魚,因此魚油多香,肉質不會鬆散,爽實卻又肉嫩。魚皮煎得很香脆~接著就是特別菜品-日本當造的奶油白蘆筍。奶油煮得很香滑,香蘆薈則很清爽卻又很入味,湯汁都喝光很獨特的一道菜。熊本縣的A5和牛用鐵板燒完後當然又滑又香。一放入口牛肉的油香四溢,肉融得很快。超超超好味!另外茄子跟南瓜都很新鮮很鮮甜。乾蒜片也很惹味。之後是清酒雞湯,有帶子帆立貝配清酒煮的雞湯,相當清新香甜。貝的海鮮香配雞湯的咁清香,一絕。接著還有和牛炒飯。飯粒分明,炒得金黃惹味,作為最後飽肚的一道湯很好。然後是甜品,有

接著就是享受師傅在跟前表現了~超期待。

然後是甜品,有3款口味雪糕或水果杯,然後選了芝麻雪糕。灑了脆脆,芝麻味很香濃,用料足的雪糕。

吃後覺得大滿足,服務好,廚師又風趣毫不吝嗇賜教食物與酒的小知識。真的很喜歡會再來!
2019-02-07 130 瀏覽
多年冇見嘅好友返咗嚟香港遊玩,我緊係要安排餐豐富晚餐同佢聚舊啦,大家都鍾意食日本菜就揀咗間特別啲食鐵皮燒點了個蝦鮑魚鐵板餐,套餐入面都好多嘢食,侍應倒咗熱茶後就上餐前小食,日式沙律菜再加上酸汁幾開胃醒神之後就有紅酒煎鵝肝,大大塊好厚身嘅鵝肝,先煎到兩邊香口脆身,食落好濃郁鵝肝味,中間好嫩啊,仲有一塊脆多士,伴邊嘅汁及花瓣好靚啊到最期待嘅鮑魚喇,師父先在鉄板煎一陣,再原隻起肉切片,鮮甜嘅鮑片配上忌廉香草汁,真係香濃美味忌廉汁煮蘆筍,滑忌廉令蘆筍更奶滑,但咬落去仲好甜好爽身和王牛喺來自熊本縣,師父煎到5成熟,食落中間嫩滑得嚟外層2邊好香,牛脂油香不斷,呢個真係好好食和牛炒飯都係我好期待的,飯炒到好香乾濕度適中,入面仲有和牛的牛香食完和牛炒飯就到呢碗帶子清雞湯,好清甜又有帶子的海鮮味啊最後食埋個甜品就滿足哂

忌廉汁煮蘆筍,滑忌廉令蘆筍更奶滑,但咬落去仲好甜好爽身

食完和牛炒飯就到呢碗帶子清雞湯,好清甜又有帶子的海鮮味啊

最後食埋個甜品就滿足哂
2019-01-15
2019-02-05 2876 瀏覽
今天朋友同我慶生,帶我到銅鑼灣食鐵板燒,十分期待,相約我在銅鑼灣港鐵站,在遠處已經看到大大個”鉄人旨花”的招牌,今天可以開開眼界。來到店內寧靜優雅的環境,以日式及花為題的裝潢,簡約高雅。座位圍着鐵板呈扇形,有專人服侍,更可欣賞師傅的廚藝,真享受。鱈場蟹鉄板燒 二人前 $2288沙拉 - 山野菜配Wasabi酸汁汁煮白鱈魚 - 店員介紹這道為南極犬牙鱈魚,比平時食到的普通鱈魚更厚實更有口感,魚味亦更濃些;特別在師傅巧妙地變成脆片,插在身肉上,賣相漂亮。清酒焗鱈場蟹腳 - 蟹腳鮮甜多汁,肉多厚實,配上特調的Wasabi醬汁更能提鮮,配菜還有雞冠草和魚子。特別料理奶油煮白蘆筍 - 好清甜多汁,配上奶油湯汁,味道特別夾。熊本縣產A5和王牛先食牛的原味,牛肉味鮮甜,肉質腍軟且肉汁極豐富,有入口即化的感覺,配菜有南瓜、茄子、大香菇和蒜片,還有3款醬料可以選擇:有喜馬拉雅山岩鹽,wasabi和酸汁,蘸上不同的醬料,各有特色,我同樣喜歡。清酒雞湯 - 湯極清甜,湯中有帶子十分鮮甜。蟹膏炒飯(日本產米)用料多,師傅炒功了得,粒粒分明,整體不會太濕也不會太乾,熱度夠,配上咸鮮的蟹膏味道正好,吃完一整碗好滿

鱈場蟹鉄板燒 二人前 $2288
山野菜配Wasabi酸汁

沙拉 - 山野菜配Wasabi酸汁

特別料理
奶油煮白蘆筍 - 好清甜多汁,配上奶油湯汁,味道特別夾。

清酒雞湯

清酒雞湯 - 湯極清甜,湯中有帶子十分鮮甜。

蟹膏炒飯(日本產米)
用料多,師傅炒功了得,粒粒分明,整體不會太濕也不會太乾,熱度夠,配上咸鮮的蟹膏味道正好,吃完一整碗好滿足。
芝麻雪糕

甜品 - 芝麻雪糕十分幼滑,甜度適中配上脆脆,口感豐富。

2019-01-24
山野菜配Wasabi酸汁
芝麻雪糕
2019-02-03 361 瀏覽
很久沒吃鉄板燒,決定怎樣也要在新一年頭要吃到!於是再次來到銅鑼灣的「鉄人旨花」今次當然不是吃omasake,而是吃《鱈場蟹鉄板燒 $2288(二人前)》!沙拉 - 《山野菜配Wasabi酸汁》清新開胃。《汁煮白鱈魚》 - 店員介紹這道為南極犬牙鱈魚,比平時食到的普通鱈魚更厚實更有口感,魚味亦更濃些;特別在師傅巧妙地變成脆片,插在身肉上,賣相漂亮。《清酒焗鱈場蟹腳》師傅已將蟹腳開邊,吃得方便。鱈場蟹腳肉鮮甜多汁,雖有配搭芥末,但筆者還是喜歡原汁原味。配菜有雞冠草、三文魚子和海帶。特別料理 - 《奶油煮白蘆筍》素有蔬菜王子美譽的白蘆筍, 因為種植過程要專人服侍遮光擋雨,培植技術得來不易,所以身嬌玉貴,能在這裡吃到已經夠特別。白蘆筍味道清甜,配上香滑不膩的奶油更提味。《熊本縣產A5和王牛》點了半成熟,師傅工架夠而且肉質靚,所以和王牛肉十分多汁嫩腍,完全不費牙力去咀嚼。配搭有喜瑪拉雅山海鹽、芥末、酸汁和炸蒜片作調味,伴碟亦有南瓜、茄子和菇。筆者沒有將和王牛肉蘸任何醬汁,因為原味已經夠惹味。《清酒雞湯》十分清香,湯中加入了帶子肉,更增添鮮甜。甜品雪糕和雜果杯我選了《雜果杯》因為感覺減膩。《蟹膏炒

很久沒吃鉄板燒,決定怎樣也要在新一年頭要吃到!

於是再次來到銅鑼灣的「鉄人旨花」

沙拉 - 《山野菜配Wasabi酸汁》
清新開胃。

《清酒焗鱈場蟹腳》
師傅已將蟹腳開邊,吃得方便。

特別料理 - 《奶油煮白蘆筍》

《熊本縣產A5和王牛》

《清酒雞湯》
十分清香,湯中加入了帶子肉,更增添鮮甜。

甜品
雪糕和雜果杯我選了《雜果杯》因為感覺減膩。

《蟹膏炒飯(日本產米)》
這個炒飯用料豐富,有甘荀粒、蔥等等,當然少不了主角 - 蟹膏。飯炒得均勻入味又香口

同樣地,會再來!

2019-01-24
我選擇男友至愛的日本料理來慶祝他生日,就預早BOOK定位在鉄人旨花 食出名鉄板燒呢! 店裝潢充滿著日式風情,這裡有Omakase及鐵板燒等選擇。** **點了伊勢海老鉄板燒 2人份量 $2288 這鉄板燒餐 有沙律、鱈魚、龍蝦、特別料面、和牛、炒飯、湯及甜品。**<沙拉> 新鮮菜加上袖子汁,十分開胃可口。* 廚師好專心為客人製作美味食物。**<汁煮白鱈魚> 這鱈魚魚皮脆口,而魚牛肉嫩滑清甜,沾上香甜大洋蔥汁味道更加美味。** ** <海膽汁煮龍蝦> 啖啖鮮味厚肉鮮甜的龍蝦配上甘香的海膽,入口極之彈牙,味道鮮味甘香,口感豐富。** 特別料理 <白汁白蘆筍> 白蘆筍口感吃起來一點不老,清爽多汁, 配上濃濃白汁,令味道生色不少。 ** ** <熊柑縣產A5和王牛> ORDER五成熟的和牛一口咬下的細嫩口感, 甜味油脂慢慢在口腔中溶化, 令人無法抗拒的好吃。 另外可按人喜好,加蒜片及芥末同食,別有風味。** <和牛炒飯(日本產米)> 米米粒粒乾身不油膩, 配上肥美和牛粒及其他配料, 不知
我選擇男友至愛的日本料理來慶祝他生日,
就預早BOOK定位在鉄人旨花 食出名鉄板燒呢!
店裝潢充滿著日式風情,這裡有Omakase及鐵板燒等選擇。
點了伊勢海老鉄板燒 2人份量 $2288
這鉄板燒餐 有沙律、鱈魚、龍蝦、
特別料面、和牛、炒飯、湯及甜品
<沙拉>
新鮮菜加上袖子汁,十分開胃可口。
廚師好專心為客人製作美味食物。
<汁煮白鱈魚>
這鱈魚魚皮脆口,而魚牛肉嫩滑清甜,
沾上香甜大洋蔥汁味道更加美味。
<海膽汁煮龍蝦>
啖啖鮮味厚肉鮮甜的龍蝦配上甘香的海膽,
入口極之彈牙,味道鮮味甘香,口感豐富。
特別料理
<白汁白蘆筍>
白蘆筍口感吃起來一點不老,清爽多汁,
配上濃濃白汁,令味道生色不少。
<熊柑縣產A5和王牛>
ORDER五成熟的和牛一口咬下的細嫩口感,
甜味油脂慢慢在口腔中溶化,
令人無法抗拒的好吃。
另外可按人喜好,加蒜片及芥末同食,別有風味。
<和牛炒飯(日本產米)>
米米粒粒乾身不油膩,
配上肥美和牛粒及其他配料,
不知不覺好快食完呢!
師傅好專心製作食物, 好型呢!
<清酒雞湯>
這清酒雞湯飲上十分清甜好飲, 內仲有帶子呢!
<甜品>
這桃雪芭,口感清新香甜,不會過份甜, 充滿幸福感。
年尾發了花紅,馬上訂好枱到這家最近人氣很高的日本料理店享受一下,獎勵自己過去一年的辛勞。前菜3款水母刺身:色澤透亮,入口爽脆;鮟康魚肝:當造的魚肝很肥美,粉嫩細密;酸汁蟹肉果凍:微酸帶甜,裡頭充滿蟹肉,吃起來很有質感,開胃之餘更將魚肝之油膩感中和。刺身4款真鯛(附海膽及魚子醬):簿切的白身魚肉味道清甜,配合香醇的魚子醬及海膽,口感多元富層次;鰹魚:魚肉呈深紅色,薄薄的脂肪夾在魚肉和魚皮之間,油潤甘甜味道充分融合在魚肉中;赤貝:色澤亮麗,嚼感爽甜彈牙,帶陣陣海水味;拖羅:肥美的拖羅入口即化,魚香逗留口內良久不散。原隻龍蝦刺身 本地龍蝦非常生猛,即席製作成刺身後還活動了好一陣子,口感方面爽脆有嚼勁,味道清甜淡雅,還有塩板、手指青檸及青檸三種吃法,加上師傅美輪美奐的擺盤,整體相當豪華。燒物燒白鱈魚肉質結實有嚼頭,吃起來比銀鱈魚更細緻有質感,油而不膩。燒拖羅配芥末籽烤過的拖羅油份十足,在脆身的紫菜裡入口即化,魚油香味滿瀉,加上小許芥末籽調和交集,帶來最高的美味。寿司6款白蝦壽司:十多隻來自富山縣的白蝦白味濃郁帶顆粒感,加上蓋面的海膽,質感喜人。伊佐木:鮮嫩細滑,口感柔軟甘香。深海池魚:細膩的肉

前菜3款
水母刺身:色澤透亮,入口爽脆;
鮟康魚肝:當造的魚肝很肥美,粉嫩細密;

刺身4款
赤貝:色澤亮麗,嚼感爽甜彈牙,帶陣陣海水味;
拖羅:肥美的拖羅入口即化,魚香逗留口內良久不散。

原隻龍蝦刺身

燒物

燒白鱈魚
肉質結實有嚼頭,吃起來比銀鱈魚更細緻有質感,油而不膩。

燒拖羅配芥末籽

寿司6款

伊佐木:鮮嫩細滑,口感柔軟甘香。

深海池魚:細膩的肉質爽甜帶適度油份,味道香甜,沾小許醬油剛剛好。

梭子魚:淡雅的魚肉質感紮實,飽滿平均的油份加上少許山葵調和,口感多元豐富。

赤鯥魚:高級白身魚在師傅火炙處理後呈半熟,脂質豐富化油,魚香十足。
海鰻:微烤得香口的海鰻鮮嫩多汁,質感軟熟香醇,沒有半點腥味。

值得一提的是年輕師傅手握壽司功力十分到位,飯粒香軟顆粒分明,帶空氣感卻毫不鬆散,溫度控制亦恰到好處。

海膽丼(拖羅及海膽油份)
滿滿的海膽份量十足,鮮甜甘醇,加上拖羅油香,兩種鮮味調混和得恰到好處,濃厚的香味充滿口腔。

湯物
龍蝦湯
以新鮮龍蝦肉滾的湯,鮮甜入味。

柚子雪葩及紅豆雪糕
入口幼滑細膩,果味及紅豆味濃厚,整個甜絲絲。