2019-01-30
-鱈場蟹鉄板燒set(二人前)$2288-沙律汁煮白雪魚清酒焗雪場蟹特別菜品-奶湯白蘆筍熊本縣出產A5和王牛蟹膏炒飯清酒雞湯甜品星期五晚放咗工,要盡興一下,book 左枱去喺銅鑼灣地鐵站對面嘅 鉄人旨花,我食完之後,我覺得價錢對得住食材,師傅嘅手勢,餐廳嘅環境,全部都係高級格局。同朋友叫咗一個二人餐,鱈場蟹鐵板燒套餐,其實除咗雪場蟹,套餐中的A5和王牛,也是主打。因為我哋之前訂枱時,已經講埋食乜嘢,所以一開始,食材已經放在我們面前,雪魚同超靚花紋A5牛肉,未煮都已經覺得好好味。我哋舒舒服服坐低之後,師傅就係我哋面前開始舞刀,然後一邊處理食材,一邊介紹食材,而且每次上菜時候亦會介紹如何食用,亦介紹唔同醬汁可調配出唔同嘅口味。但絕對唔係多口水嗰種。係我哋食沙律嘅時候,師傅已經開始處理魚。見佢用好純熟嘅手法將魚皮除去,再將魚皮喺我哋面前炸至脆口,甚至可以企身。除咗不停流口水之外,我哋都好似睇緊變魔術咁。師傅並唔係把食材燒熟就算,相反佢好注重調味,例如佢會先煮一個洋蔥汁湯,在第二三道菜嘅時候在使用煮好嘅洋蔥湯烹調鱈魚,令到食物嘅味道更加突出,亦都睇得出佢哋用心處理食材。在處理洋蔥湯嘅時候,師傅
沙律
汁煮白雪魚
清酒焗雪場蟹
特別菜品-奶湯白蘆筍
熊本縣出產A5和王牛
蟹膏炒飯
清酒雞湯
甜品
在處理洋蔥湯嘅時候,師傅就開始烹調蟹腳,轉眼間熱辣辣香噴噴嘅蟹腳就煮好啦,蟹腳已經切成方便食用嘅狀態,只要輕輕夾出,蟹腳肥美好食嘅蟹肉就輕易入口,仲保留左少少新鮮海水味,完美嘅口感,大大啖嘅蟹肉,依家諗返起都仲係會流口水。就係我哋食蟹腳嘅時候,師傅就開始煮魚啦。
如之前所講,鱈魚放入洋蔥湯汁煮好之後,師傅將之前燒得脆口嘅魚皮作為裝飾一起上碟,碟上面嘅花同葉,都是可以食用的,汁香甜濃郁,配以啖啖鱈魚,煮得不會過老,而且一啲都冇腥,加上脆脆嘅魚皮,喺第二度食唔到。
來到我最喜歡食嘅和牛,不知道是因為心情還是看着師傅在我面前烹調,雖然牛肉看上去似乎好生,但一咬落去,就知道其實剛剛好,口感非常嫩滑,連當中嘅雪花紋都清晰可見,已經達到入口即溶嘅地步。老實說,我在高山飛驒也未食過烹調得如此好而且肉質如此好的和牛。配以嘅蔬菜都係喺鐵板燒上,師傅同時間烹調而成的,所以可以說得上是由頭到尾整碟菜都是同一個師傅在我面前烹調,真是難以相信他兩個鐵鏟,就可以烹調出如此多變化如此多口感嘅食物。
在我們沉醉於和牛的美味,師傅就開始煮湯,首先師傅將材料及酒及湯倒入一個金色嘅容器,煮得熱呼呼的,在我們剛剛食完蟹肉及牛之後,飲下一口熱湯,感覺好舒服。
到最後食蟹膏炒飯時,其實我已經很飽,估不到看上去似乎每份份量很少的鐵板燒,其實係好飽,但因為師傅炒飯得好香,我還是吃下了大半碗。
到最後,有甜品可以清新一下口腔,包括一個雪葩,以及一個生果拼盤,你看,即使到最後的甜品,他們的擺設及佈置,依然是10分精美。
五星級嘅環境,師傅嘅用心烹調,新鮮高級嘅食材配以最合適的烹調及調味。呢餐飯雖然數字上好似好貴,但對我來說我會覺得物有所值。與其去食貴貴的自助餐,倒不如來這裏舒舒服服又有人服侍地吃一餐高級靚料嘅晚餐,偶然豪一次氹下自己開心。
—————————————
如果喜歡我嘅文章,請幫幫忙follow 我,俾個like我。鼓勵下我繼續寫食評。多謝你。❤️