2019-03-16 331 瀏覽
一提起Omakase廚師發板, 當然要揀間有質素同口碑好既餐廳。很久前已經光顧過位於銅鑼灣"鉄人旨花", 質素唔錯, 朋友食過都讚口不絕, 食過返尋味! 決定今晚再度光顧!Omakase廚師發板分為兩個價錢, 分別在於龍蝦刺身~ 最後我們選擇了HK$1580/位套餐, 滿有期待!食Omakase廚師發板除左可以食到當日最新鮮食材, 其二係可以近距離見識壽司師傅炮製美食!先來三款前菜: 日本和牛卷海膽:牛脂豐富,夾埋海膽食,兩者配搭近乎入口即溶; 松葉蟹撈蛋黃醬:蟹肉鮮甜,梳梳蟹肉又帶微微蛋香,入口濕潤唔會太乾; 安糠魚肝:清甜,質地滑如雞蛋,稍嫌餅乾底有D潮日式刺身:平靖魚: 油甘魚既朋友, 加左檸檬皮碎, 質地很滑(有如魚腩位),爽口度比油甘魚高金目鯛:近皮位置稍為火灸,好香,keep到刺身口感白蝦海蝦:味道鮮甜青魚海帶魚:夾集酸薑、蔥,同時入口不但有層次,所夾配料令卷物再提高層次,酸尾尾,更不失魚香最吸晴當然係師傅取出既生猛龍蝦龍蝦刺身:新鮮即劏,肉質鮮甜爽口,可配wasabi豉油、青檸汁、海鹽板。將刺身輕輕係海鹽板上擦幾下食,食到海鹽吊出既鮮味,加青檸汁食會清新一點,傳統濃味可以

Omakase廚師發板分為兩個價錢, 分別在於龍蝦刺身
最後我們選擇了HK$1580/位套餐, 滿有期待!

安糠魚肝:清甜,質地滑如雞蛋,稍嫌餅乾底有D潮

日式刺身:
金目鯛:近皮位置稍為火灸,好香,keep到刺身口感
白蝦海蝦:味道鮮甜

最吸晴當然係師傅取出既生猛龍蝦

龍蝦刺身

加青檸汁食會清新一點,傳統濃味可以選擇wasabi豉油。

拖羅:經火灸表面,迫出魚油,加上了香蔥,用脆脆既紫菜包住,入口脆, 咬入拖羅中,有豐富魚油湧出,正!

鹽燒南極銀鱈魚:厚肉,皮下脂肪多,魚油豐富,魚肉超嫩滑,表面輕輕燒過,魚皮位帶微脆, 而且冇骨, 啖啖肉

月子笛:海鰻bb, 比較少見,超滑, 只配合淡淡既汁, 口感取勝

開始到手握壽司環節:
赤貝:超巨型,爽口鮮味

深海池魚:很滑,微微甘香,平時食刺身都係薄切, 呢度做壽司的竟然食到厚切

春子魚:師傅話呢款魚其實好細條, 呢度一件壽司已是半條魚,肉質林,火灸過表面帶香

柚子蘿蔔:清新口腔,極為清甜,爽脆,中途可消消濟

伊左目:同樣口感林,但依舊食到鮮味

赤螺:口感林而滑,有豐富魚油

右口魚邊:已掃上汁醬,口感跟左口魚差不多,火灸迫出了魚油,甘香!

北海道馬糞海膽:飯混入拖羅油同海膽汁,海膽入口即溶,飯質較黏,突顯鮮味

龍蝦清湯:清甜,有些少龍蝦肉食

最後自選甜品---揀左芝麻雪糕
濃郁芝麻味雪糕畫上完美句號!

相隔多時, 質素如此keep得好! 服務亦keep到招呼周到, 果然物有所值!
2019-03-14
2019-03-12 587 瀏覽
友人與我今日訂了枱食晚飯聚一聚,今晚我們去到位於銅鑼灣地鐵站對面的「鉄人旨花」食鐵板燒,餐廳位於二樓,餐廳環境都好寧靜優雅,裝潢較簡約而高雅,四周都見到不少日本酒、花的擺設。分為廚師發辦和鉄板燒兩個區域部分,間隔寬敞坐得舒適,鐵板燒的座位圍着鐵板呈扇形,有專業的廚師在客人面前在鐵板枱幫客人烹煮食物,更可即場欣賞到廚師師父的廚藝,又可以同廚師交流下,令客人更有視覺享受及親切的感覺。一坐下來先點杯飲品先,想開胃些選擇了一杯蘋果山楂梳打,飲落好清甜夠冰涼,內有少許蘋果茸,一點都不酸,解渴香甜。同朋友叫了一個二人餐,就是「鱈場蟹鐵板燒套餐鱈場蟹鉄板燒 二人前 $2288」,一開始店員為我們送上前菜「 Wasabi酸汁沙律菜」,沙律菜中有車厘茄、洋蔥、雜沙律菜等,沙律汁帶甜甜酸酸的味道,還有一些山葵香,沙律菜好新鮮爽脆,這個沙律真是令人吃得開胃又有清新的感覺。先來烹煮「汁煮白鱈魚 」,店員介紹這道是法國白鱈魚,白鱈魚的魚肉都好雪白,魚鱗都平時的鱈魚較大塊,口感更覺肥美。廚師先將洋蔥炒起至焦糖色,再加入日本秘製汁醬去烹煮,然後將汁醬放入一隻灑上食用花瓣作裝飾的碗子內。然後廚師師父會把魚皮煎至脆片,

先來烹煮「汁煮白鱈魚 」,店員介紹這道是法國白鱈魚,白鱈魚的魚肉都好雪白,魚鱗都平時的鱈魚較大塊,口感更覺肥美。廚師先將洋蔥炒起至焦糖色,再加入日本秘製汁醬去烹煮,然後將汁醬放入一隻灑上食用花瓣作裝飾的碗子內。然後廚師師父會把魚皮煎至脆片,再插在魚身上面,食到的鱈魚魚味都較濃,咬下魚身都較結實又有口感,不易散口,魚肉相對細嫩滑溜,同時魚油都比平時食的鱈魚較重,加上甜香的泮蔥汁伴食,又不會令口感太乾身而被牛油香掩蓋,更突出魚肉味道的鮮甜。

一會兒又到香噴噴的「清酒焗鱈場蟹腳 」已煮好,鱈場蟹腳預先剪開了蟹殼,讓客人只要輕輕打開蟹殼就方便地享用,蟹腳肉質結鮮香又鮮甜,有豐富的汁水滲出,啖啖都是蟹肉,肉多厚實,碟旁還有一些雞冠草和魚子粒,把魚肉蘸上特調的Wasabi醬汁,味道更提鮮又滑溜。

品嚐過兩道海鮮過後,大廚開始做一些特別菜式,以時令的白蘆筍入饌,煮成了白蘆筍配忌廉汁。白蘆筍佐上淡淡奶香的忌廉汁,以Creamy的奶油香讓白露筍帶來滑順美味的口感味道,再加上本身白露筍爽脆鮮甜,輕減了之前吃過兩道鐵板燒菜式的油膩感,也是不錯。
接下來就是「西班牙伊比利亞黑毛豬鞍」,來自西班牙伊比利亞的黑毛豬是食天然橡果長大, 肉質味精都會較甜而濃郁,黑豬的脂肪都是較多,所以吃起來肉質帶點爽口,肉汁多咬下有嚼勁,同時油香兼備,油香在口腔中的味蕾間縈繞不散!再試蘸上少許岩鹽之後,讓黑豬鞍的肉味更突出帶出天然鹹鹽味道,另一種食法是蘸上山葵或酸汁,可以吃起肉時減輕油膩感!最後再食點配菜,分別有茄子、南瓜和蘑菇,廚師以牛油煎香,吃落味道又不會太淡,同時滲出陣陣的牛油香,好惹味。

接下來飲下一口「清酒雞湯」 ,湯味清甜又晤膩,仲有淡淡酒香,湯中有三片帶子,帶子都好嫩滑鮮甜。

最後是「蟹膏炒飯」,店方是採用日本產米,炒至粒粒分明夠乾身,加入了鹹鮮的蟹膏味道入饌,吃盡鮮甜甘香的滋味,炒得夠香又夠熱,超正!!
甜品方面我選擇了福岡草莓,又大粒夠甜美!

整晚出品水準真是不錯,廚師的用心專業的烹調,再加上店員都有為我們提供專業講解及介紹,店員態度親切服務周到, 坐在鐵板燒枱更可以欣賞到大廚的廚藝,又可以食到那麼優質食材的菜式,覺得物有所值,值得再來。
2019-03-11
5 分鐘 (堂食)
返工返得咁辛苦..間唔中要食下好西 獎勵下自己🤤今次試下鉄人旨花🌸其實已經好出名..但遲遲都未食過🤣每檯都有一位廚師負責鐵板燒👨🏻‍🍳另外有3-4位員工負責出餐👨‍💼認真既排場…服務一流👍🏻鐵板燒有幾款set選擇🙌🏻食物選材亦十分名貴及新鮮👅💰 $2288 二人前 鱈場蟹鐵板燒一共有8道菜🥗第一道先上開胃沙律• 第二道 汁煮鱈場魚🐟廚師先將魚皮煎到好似炸魚皮咁脆﹏我好小食魚..但呢味鱈場魚..肉質鮮甜💕完全冇魚腥味。• 第三道 清酒焗鱈場蟹🦀清酒帶出鱈場蟹既鮮味.. 廚師亦細心拆去部份蟹殼☺令我地更加容易品嚐。• 第四道 特別菜品🥬奶油白蘆筍,味道芳香,蘆筍清甜爽口。• 第五道 熊本縣產A5和王牛🐃熊本縣產既A5等級<和王>和牛,係極上既牛種。未燒前已經見到油花分佈均勻🤤食落有小小入口即溶既感覺同時..又有咬口* • 第六道 蟹膏炒飯🍚利用蟹膏及日本產米炒成🇯🇵炒飯夠乾身..粒粒分明• 第七道 清酒雞湯🍶淡淡既清酒煮雞湯 清下腸胃,仲有鮮甜帶子在內☺️唔飲酒既人都可以放心..唔會好濃味。 • 第八道 甜品🍨自製雪糕..紅豆雪糕,咬到一粒粒紅豆好正..為呢個晚上完美咁畫上句
其實已經好出名..但遲遲都未食過🤣
鐵板燒有幾款set選擇🙌🏻食物選材亦十分名貴及新鮮👅

💰 $2288 二人前 鱈場蟹鐵板燒
一共有8道菜🥗第一道先上開胃沙律

• 第四道 特別菜品🥬奶油白蘆筍,味道芳香,蘆筍清甜爽口。

• 第八道 甜品🍨自製雪糕..紅豆雪糕,咬到一粒粒紅豆好正..為呢個晚上完美咁畫上句號。

..……………………
👱🏻‍♀肥妹小編
.........................
2019-03-07 72 瀏覽
銅鑼灣鉄人旨花,除左主打鐵板燒外,仲有師傅發板套餐。餐廳一邊係壽司吧檯,正正係我食師傅發板嘅位置,另一邊就係鐵板燒區,位置都幾闊落。Shika Omakase $1580前菜有松葉蟹肉伴蛋黃醋、八爪魚及白子伴啫喱,前菜有白子食就知道餐廳用料講究。刺身有厚岸生蠔、皮剝薄切伴肝汁及炙燒梭子魚。皮剝薄切配新鮮皮剝魚磨成嘅肝醬,能夠將魚生味道完全提升,甘甜帶鮮味。接住係是晚重頭戲,原隻龍蝦刺身,龍蝦即開即食,超級新鮮,仲好生猛添!師傅建議三種食法,可以點粉紅岩鹽(係原板上啊!),或檸檬汁,或Wasabi,我覺得就咁食都好鮮味。燒白鱈魚 - 肉質非常嫩滑細膩, 油份適中。柚子蘿蔔味道酸酸嘅柚子蘿蔔,越食越開胃,又解膩。廚師發板壽司燒拖羅配芥茉子:拖羅肥美配芥茉子紫菜,有口感又有魚油香。白蝦海膽壽司:富山縣特產白蝦加海膽整成嘅壽司,鮮味十足。深海池魚:爽口有油份赤貝壽司:厚肉又爽甜金目鯛壽司:味道鮮美吞拿魚配吞拿魚眼蓉:多膠質又嫩滑池魚壽司赤鯥魚壽司沙甸魚壽司海膽杯用料絕不欺場,係矜貴的馬糞海膽呀!師傅仲將拖羅燒成油,有油脂香,夾紫菜食一流。龍蝦清湯用上剛才的龍蝦刺身的剩餘部分來熬煮成龍蝦湯,仲有

Shika Omakase $1580

燒白鱈魚 - 肉質非常嫩滑細膩, 油份適中。

柚子蘿蔔
味道酸酸嘅柚子蘿蔔,越食越開胃,又解膩。

廚師發板壽司
燒拖羅配芥茉子:拖羅肥美配芥茉子紫菜,有口感又有魚油香。

白蝦海膽壽司:富山縣特產白蝦加海膽整成嘅壽司,鮮味十足。

深海池魚:爽口有油份

赤貝壽司:厚肉又爽甜

金目鯛壽司:味道鮮美

吞拿魚配吞拿魚眼蓉:多膠質又嫩滑

池魚壽司

赤鯥魚壽司

沙甸魚壽司

龍蝦清湯用上剛才的龍蝦刺身的剩餘部分來熬煮成龍蝦湯,仲有好多蝦膏蝦肉,非常鮮甜。

甜品有四款選擇:水果杯、黑芝麻雪糕、柚子雪芭或紅豆雪糕,我就揀咗食生果,夠清新。
2019-03-06 95 瀏覽
鉄人旨花除左有鐵板燒外,師傅發辦都好高質素!Omakase ($1580)To start with:前菜拼盤包括八爪魚、松葉蟹肉伴蛋黃醋及穴子苗 第一次食穴子苗,口感滑滑的好特別!皮剝魚薄切伴肝汁(好特別的食法)、厚岸生蠔伴土祖醋jelly (生蠔有海水味,爽口)及炙燒梭子魚活龍蝦刺身 ($1580套餐獨有) -前一秒龍蝦在生猛地望著你,不消一會已成美食,按牠的頭部還活的!刺身附上鹽板,檸檬,wasabi...紫菜夾 燒拖羅連芥末籽 - 芥末籽酸酸地又解膩燒白雪魚 - 魚油豐富!接著壽司部分開始1)白蝦海膽 - 好甜,有10幾隻蝦2)赤貝-  加左少量手指青檸肉,更顯鮮甜味3) 深海池魚 - 屬頂級級數,油份重,爽口4) 金目鯛 - 輕微炙燒過5)池魚 加 唐辛子做的漬物6)沙甸魚7) 赤鯥8)吞拿魚-  加吞拿魚眼側邊的脂肪(冰冰的口感像雪糕呢)海膽杯 - 北海道馬糞海膽,加燒過的拖羅油,更香!龍蝦清湯 - 剛才的龍蝦刺身變成清湯! 有蝦膏 ,更有龍蝦肉!甜品 - 黑芝麻雪糕
鉄人旨花除左有鐵板燒外,師傅發辦都好高質素!

Omakase ($1580)

To start with:

前菜拼盤包括八爪魚、松葉蟹肉伴蛋黃醋及穴子苗

第一次食穴子苗,口感滑滑的好特別!

刺身附上鹽板,檸檬,wasabi...

紫菜夾 燒拖羅連芥末籽 - 芥末籽酸酸地又解膩

燒白雪魚 - 魚油豐富!

接著壽司部分開始
1)白蝦海膽 - 好甜,有10幾隻蝦
2)赤貝-  加左少量手指青檸肉,更顯鮮甜味
3) 深海池魚 - 屬頂級級數,油份重,爽口
4) 金目鯛 - 輕微炙燒過
5)池魚 加 唐辛子做的漬物
6)沙甸魚
7) 赤鯥
8)吞拿魚-  加吞拿魚眼側邊的脂肪(冰冰的口感像雪糕呢)

海膽杯 - 北海道馬糞海膽,加燒過的拖羅油,更香!

甜品 - 黑芝麻雪糕

2019-03-05 1060 瀏覽
鐵人旨花星期二,森仔放左工就去左銅鑼灣食好西❤️❤️今次就試左間出名的日式燒肉餐廳🍴。餐廳🍴環境好好,好高尚及專業。每張圍枱會有一名專責的師傅負責👍🏼當天,我食既係鱈場蟹鐵板燒(二人前)。當中包括了8項食物,包括沙拉🥗,汁塊白鱈魚,清酒焗鱈場蟹,汁燒帶子,熊本懸a5和牛,蟹膏燒飯,清洒雞湯和是日甜品。廚師相當細心,會留意客人的進食進度來上菜,確保食物係最熱,香氣撲鼻下的情況下享用。當天,森仔十分享受食物和欣賞其質素。不過,最為欣賞的是分別是1) 清酒焗鱈場蟹味道非常清新,清酒🍶的香氣撲鼻!鱈場蟹味道鮮甜,肉質爽口。而廚師👨🏻‍🍳亦都十分細心,把蟹肉剪好。不用動手亦能夠好好進食❤️❤️當中,佢個醬汁更是特別調製,清新富忌廉味,勁搭配蟹肉👍🏼👍🏼(2)清酒雞湯e個雞湯更加係無得頂系列👍🏼👍🏼👍🏼佢不但止清甜,還有淡淡的雞味。當中仲有帶子的鮮甜,足料又好味😍😍森仔真係估唔到外表平凡的雞湯,會好味到如此❤️❤️❤️正丫喂!(3)熊本懸a5和牛和牛的質素幾好,牛味香濃,不油膩!而廚師更用鐵板燒得好好,外脆內軟,滿有肉汁。當中亦有不少燒過的配菜和醬汁。當中建議要分幾次配不同醬汁進食。第一件當然要原汁原味。第二口
鐵人旨花
星期二,森仔放左工就去左銅鑼灣食好西❤️❤️
今次就試左間出名的日式燒肉餐廳🍴。

餐廳🍴環境好好,好高尚及專業。
每張圍枱會有一名專責的師傅負責👍🏼

當天,我食既係鱈場蟹鐵板燒(二人前)。

當天,森仔十分享受食物和欣賞其質素。
不過,最為欣賞的是分別是:
(1) 清酒焗鱈場蟹
味道非常清新,清酒🍶的香氣撲鼻!
鱈場蟹味道鮮甜,肉質爽口。
廚師👨🏻‍🍳亦都十分細心,把蟹肉剪好。
不用動手亦能夠好好進食❤️❤️

(2)清酒雞湯
e個雞湯更加係無得頂系列👍🏼👍🏼👍🏼
佢不但止清甜,還有淡淡的雞味。
當中仲有帶子的鮮甜,足料又好味😍😍

(3)熊本懸a5和牛
和牛的質素幾好,牛味香濃,不油膩!
廚師更用鐵板燒得好好,外脆內軟,滿有肉汁。
當中亦有不少燒過的配菜和醬汁。
當中建議要分幾次配不同醬汁進食。
第一件當然要原汁原味。
第二口要配上玫瑰鹽
第三要炸蒜片
第四要配芥末❤️❤️❤️
四種不同的搭配,我最愛原汁原味。
最能食到和牛的味道❤️😍🤓

整體來說,鐵人旨花係一間高級的日式燒肉餐廳🍴食材新鮮,烹調手法優良👍🏼👍🏼👍🏼令人大快朵頤❤️❤️森仔推介🤓🤓🤓
  • 清酒雞湯
  • 熊本縣產A5和王牛
2019-03-04 88 瀏覽
同事升職當然要慶祝一番,訂了高質鐵板燒,慢慢吃,慢慢傾,每道菜即席品嘗😋😋內部裝潢很有特色,分鐵板燒和壽司Omakasa 兩區,明顯地鐵板燒較多人選擇😎😎先來開胃沙律🥗加上黑酸醋,蔬菜新鮮,不錯👍新鮮龍蝦,即叫即割,見到肉質透亮,立即想食刺身🤣🤣用海膽汁鐵板煮又是另一風味,彈牙鮮味,配海膽汁很Match 😍😍再加上靚靚鮮花裝飾🦞🦞白鱈魚真的很滑,一梳梳的,鐵板再用洋蔥湯汁煮,很特別,好味😌熊本縣產A5和王牛,果然零捨不同,油花分佈像圖案般整齊,用鐵板燒煮法令油份迫出來,所以食落口不太油膩,反而多了一份牛香味😬😬特別料理是牛奶煮蘆筍,清清地👍蘆筍本身有少少草青味用牛奶煮剛好撇除這浸草青味,食落爽口!炒飯也是用黑毛和牛炒的,選用日本米,粒粒沾滿牛香,非常分明,不會太乾😆白酒煮帶子同甜品都不錯👍兩個大男人都捧住個肚走,滿載而歸!他知道我成績也來這裏吧🤪🤪

先來開胃沙律🥗加上黑酸醋,蔬菜新鮮,不錯👍

白酒煮帶子同甜品都不錯👍兩個大男人都捧住個肚走,滿載而歸!

他知道我成績也來這裏吧🤪🤪
2019-03-04 78 瀏覽
鐘意下廚的我,也很喜歡偷師!漸漸特別愛鐵板燒🤣🤣今天和老公二人來到銅鑼灣這間人氣很高的 鉄人旨花,老公愛吃海鮮,點了 伊勢海老鉄板燒😋😋😋先來自家製沙拉,新鮮,開胃,肚子開動啦!師傅動作純熟,先端上食材,看到都想阣!汁煮白鱈魚,先煎後煮,令魚肉不會太乾身,魚油很香,連洋蔥配菜都吃光😬😬海膽汁煮龍蝦是重頭戲,大大隻很新鮮,起肉再加上海膽汁,彈牙爽口,海膽香味撲鼻,正👍👍A5和王牛,熊本縣產的,很驚喜,牛脂分佈起均勻,一下鐵板,好香好香,選了七成熟,加上芥末、海鹽,原味,三種風格,各有特色,隔著食配菜,口感更好😋😋再來黑毛和牛炒飯,已經好飽了☺☺☺還有清酒煮帶子,酒味濃郁,正合我意!甜品🍮作結尾,依然滿意😍😍
鐘意下廚的我,也很喜歡偷師!漸漸特別愛鐵板燒🤣🤣

先來自家製沙拉,新鮮,開胃,肚子開動啦!

師傅動作純熟,先端上食材,看到都想阣!

再來黑毛和牛炒飯,已經好飽了☺☺☺

還有清酒煮帶子,酒味濃郁,正合我意!

甜品🍮作結尾,依然滿意😍😍

2019-03-04 1074 瀏覽
今年是和太太過了水晶緍之後第一個情人節,當然要和太太一齊食好嘢慶祝,太太最喜歡就是日本料理,因為食材新鮮製作認真,每一件都可當作一件藝術品來看待,由視覺去到味蕾,都令人有滿足的感覺,這間「鉄人旨花」就完全滿足到太太的要求。前菜鮟鱇魚肝 - 質感香軟棉密,魚肝味道非常濃郁,食後有一種魚油的香味在口中徘徊。松葉蟹肉 - 鮮甜的松葉蟹肉,帶有微微的海水鹹鮮味。還有一個透明的魚仔,不知道是什麼魚但是味道酸酸甜甜非常滑溜十分醒胃。剝皮魚加魚肝醬 - 肉質爽脆味道較為淡身的剝皮魚配上魚肝醬,味道立時提升不但魚油味豐富,還帶出剝皮魚的鮮甜味道。日本岩蠔 - 大大隻的日本岩蠔,加上啫喱醋味道微酸和蠔味濃郁的岩蠔,令人感覺幸福。金目鯛 - 用火槍微微的把金目鯛表皮燒一燒,微微的焦香味和魚油的香味,十分吸引。龍蝦刺身龍蝦刺身 - 看着廚師為我們處理龍蝦由劏開,處理乾淨到擺盤廚師都會很專業地處理每一個步驟手法純熟快速,當龍蝦刺身送到我們面前的時候龍蝦還在發出吱吱渣渣的聲音,龍蝦肉實在非常新鮮甜美肉質細嫩,非常彈牙點些少醬油已經很滋味。白銀鱈魚白銀鱈魚 - 魚肉較結實,魚油味豐富火候控制得非常好。手握壽司赤貝

前菜  -  鮟鱇魚肝、松葉蟹肉

前菜
松葉蟹肉 - 鮮甜的松葉蟹肉,帶有微微的海水鹹鮮味。

剝皮魚加魚肝醬、日本岩蠔、金目鯛

白銀鱈魚
白銀鱈魚 - 魚肉較結實,魚油味豐富火候控制得非常好。

赤貝寿司 - 顏色鮮艷入口爽脆非常厚肉
真鯛海膽寿司 - 鯛魚壽司加上海膽真的很滋味
白蝦寿司(富山縣)- 還是第一次食這款白蝦寿司,用了幾十隻細細的白蝦造成,膠口之餘還很鮮甜
深海池魚 - 厚身的深海池魚,味道甘香

喉黑魚肉 - 微微火炙過的喉黑魚肉魚油味豐富
柚子蘿蔔 - 清新香甜的柚子配上微酸的蘿蔔立時把味蕾再次喚醒。
青魚寿司 - 還是第一次食青魚寿司,厚身的青魚入口魚味香濃一啲魚腥味也沒有。
赤身寿司 - 普普通通的一件赤身寿司,那麼濃郁的吞拿魚味實在叫人回味。

手握壽司

呑拿魚芥末籽寿司 - 火炙過的拖羅加上芥末籽和脆卜卜的紫菜,味道實在一絕。
馬糞海膽寿司杯 - 馬糞海膽寿司杯鮮甜香濃加幾滴醬油立時生色不少。
龍蝦清湯 - 爆膏龍蝦湯沒有用太多調味料,簡簡單單清湯處理,淸甜無比完完全全感受到龍蝦的鮮甜味道。
柚子雪芭 - 自家製的柚子雪芭味道清香,柚子味道濃厚。完成整頓豐富的晚餐後令人不期然再期待下一次再來光顧😊
慶祝紀念
情人節
前菜  -  鮟鱇魚肝、松葉蟹肉
剝皮魚加魚肝醬、日本岩蠔、金目鯛
2019-03-01 78 瀏覽
為左慶祝週年紀念, 想同至愛搵個地方, 可以舒舒服服咁坐下傾下計, 慢慢品嚐美食, 喺銅鑼灣既話可以去呢間鉄人旨花有omakase有鐵板燒可以揀, 比較鍾意食生野, 所以一早就預訂左2位既omakase😍坐吧枱可以一邊欣賞師傅精湛既廚藝一邊細嚐美食, 好賞心悅目架☺頭盤先食左面既松葉蟹腳碎, 加入蛋黃醋, 一開始就食佢可以醒神開胃👍然後食右面既水母刺身配黑松露醋, 滑嘟嘟但係爽口既, 上面既係味道較濃厚既鮟鱇魚肝刺身刺身擺得好精緻, 先食上面白身既甩皮魚, 配埋魚肝醬食, 味道清新得黎帶些少濃郁魚肝味👍仲有梳子魚, 虎蝦, 蝦籽, 金目鯛, 全部都係最新鮮當日直送😍😍美國小蜜蜂龍蝦呢隻龍蝦極為吸引, 前一刻仲郁緊, 下一刻已成為刺身🙈食既時候掃一掃左面紅色塊鹽板, 唔洗點其他醬油食, 最能體會到果種鮮甜味👍👍南極圓白鱈魚魚肉質感比較結實, 油脂味較濃, 燒一燒香個面, 色香味俱全😍壽司壽司有7件, 海膽魷魚, 梅真鯛配海苔漬, 深海池魚, 小鯽魚, 用醋醃, 赤貝, 平目魚, 中拖羅, 每件都係時令鮮魚, 魚鮮味好香好正🤤壽司飯師傅拿捏得好準握得有空氣感, 一放上碟最好即刻食👍龍蝦湯龍

頭盤

美國小蜜蜂龍蝦

南極圓白鱈魚

龍蝦湯

龍蝦刺身個龍蝦頭仲可以煲湯飲, 好鮮甜😍
最後食埋個自家製既芝麻雪糕, 非常滿足☺
2019-03-01 266 瀏覽
第一次食鉄人旨花係食鐵板燒,果陣已經覺得超級無敵好食,估唔今晚食既Omakase一樣令人刮目相看,同樣價錢合理,超有質素。😍🥗前菜🥢蟹肉啫喱蟹肉夠新鮮。🥢水母刺身爽口彈牙。🥢和牛海膽入口即溶,輕輕燒過,香氣撲鼻,非常滋味。👍🏻活龍蝦刺身🥢龍蝦新鮮生猛,即劏即食,上碟時龍蝦頭仍然活潑跳動。龍蝦肉晶瑩剔透,師傅切成厚塊, 食落結實彈牙,清甜爽脆,另配以青檸,板鹽,芥辣調味,味道鮮甜中帶出淡淡魚香。🥢室津蠔又有海中牛奶之稱,配以啫喱同食味道清甜。🥢真調魚配以海膽、海苔醬,層次感豐富,味道超清甜3合1同食,味道超夾。🥢梭子魚幼嫩鮮甜,燒過令其更加香。鯖魚刺身本身較濃味,配上姜蔥海苔,更加好味。🥢犬牙鱈魚配上九洲青椒,不辣有椒味。煎得金黃,上碟時超香,魚味突出,一試難忘!食後魚油香係口中徘徊,久久不散。🥢日式燒餅拼魚肝入口超邪惡,食落去似滿口芝士又不膩,又香 又滑,齒頰留香。🍣壽司🥢白蝦每隻人手摸穀,蝦肉超新鮮,入口即溶,超鮮甜。🥢平靜魚配似紅心蘿蔔做裝飾調味,肉質好有彈性,新鮮爽甜,食一件真係唔夠喉丫。🥢帆立貝大隻清甜。🥢深海池魚爽口彈牙,柔滑有韌性。🥢池魚肉質較淋,魚味較淡身,配以蝦籽增添調

🥗前菜
🥢蟹肉啫喱蟹肉夠新鮮。
🥢水母刺身爽口彈牙。
🥢和牛海膽入口即溶,輕輕燒過,香氣撲鼻,非常滋味。👍🏻

活龍蝦刺身

🥢室津蠔又有海中牛奶之稱,配以啫喱同食味道清甜。
🥢梭子魚幼嫩鮮甜,燒過令其更加香。
鯖魚刺身本身較濃味,配上姜蔥海苔,更加好味。

🥢犬牙鱈魚

🥢日式燒餅拼魚肝
入口超邪惡,食落去似滿口芝士又不膩,又香 又滑,齒頰留香。

🍣壽司
🥢白蝦每隻人手摸穀,蝦肉超新鮮,入口即溶,超鮮甜。

🥢帆立貝大隻清甜。

🥢深海池魚爽口彈牙,柔滑有韌性。

🥢池魚肉質較淋,魚味較淡身,配以蝦籽增添調味。

🥢赤綠魚味較淡,但燒過味道好香,肉質較稔。

🥢右口魚邊經燒過非常香,入口秒溶,油脂分泌極高,稍為燒一燒油份就咇哂出黎。

🥢燒拖羅有5件,用紫菜包住用食,雖則每舊厚切,但又係入口即溶,加上芥末籽,超邪惡。

🥄馬糞海膽杯飯精緻吸引,裡面飯粒飽滿,好彈牙,加入魚油配上濃味馬糞海膽,好邪惡,滿是幸福感。

🥄龍蝦清湯
提起龍蝦湯,大家都會聯想到濃濃的,但呢度既湯底好清,不加入太多調味已經很好喝。

🍧甜品選擇有雜果杯、紅豆或黑芝麻雪糕,最後我簡左紅豆雪糕,唔會太甜,配埋脆米同食,完美作始。

食完今餐,鉄人旨花比我既良好印象又再昇華了,食材新鮮美味,服務周到,價錢合理,真心推介👍🏻。
2019-01-16
2019-03-01 93 瀏覽
鐵人旨花一直聽朋友講佢地既鐵板燒好出色而且性價比高,今日就約埋朋友一齊黎試下!今次我地就簡左鱈場蟹呢個套餐!望望週圍,差不多滿座呢!套餐既開始先來一個小沙律,沙律好新鮮,小蕃茄好鮮甜,醬醬酸酸甜甜好開胃!汁煮白鱈魚,醬汁係用洋蔥汁煮成,師傅將洋蔥煮到金黃色軟哂,所以洋蔥既甜味出哂黎,再將白鱈魚既魚皮分開煎到十分香脆,魚肉無乜骨,又軟滑,配埋甜甜既洋蔥汁好夾呢!跟住就到主菜清酒焗鱈場蟹,望到台面大大隻既鱈場蟹,好新鮮!所以師傅都唔會用過多既調味,只係簡單用清酒焗一焗,比我地食到最原汁原味既鱈場蟹,蟹肉非常大隻,貼心地幫我地個蟹蓋一開二,所以食得好方便!而且蟹肉多又好鮮甜!今日既特別菜式奶油白露筍,白露筍既營養價值很高,入口好爽脆,奶油味好香濃但唔會膩呢!到左我最愛既A5和牛,我地簡左3成熟,果然剛剛好,外皮微脆內裡好嫩,肉汁滿滿的!點上粉紅色既岩鹽同炸蒜片就仲正!配菜有大啡菇、茄子同南瓜都好甜呢!鐵板燒點少得一碗炒飯呢,用牛油脂去炒,再加入和牛碎、雞蛋、甘筍同洋蔥粒,非常惹味,自己真係炒唔出咁好味既炒飯!甜品可以簡雪糕或者水果,我就簡左水果杯,入面有青提、草莓、橙肉等等,全部都勁鮮甜呢!
今次我地就簡左鱈場蟹呢個套餐!望望週圍,差不多滿座呢!
配菜有大啡菇、茄子同南瓜都好甜呢!
呢度朋友果然無介紹錯,見到佢地午餐都好優惠,下次lunch 會過黎食!
2019-02-27 295 瀏覽
今日嚟到銅鑼灣,食一間出名嘅日本鐵板燒餐廳,係我第一次食Omakase💖1️⃣前菜:赤蝦魷魚他他🦑🦐,用酸松露醬,酸酸甜甜,好開胃,蝦同魷魚都非常之鮮甜同彈牙;八爪魚🐙,都係甜甜地,好醒神。松葉蟹🦀,蟹味好重,好新鮮;魚肝,非常重魚味,建議最後先食。🤣2️⃣刺身:赤貝,好新鮮又肥美!拖羅,好有驚喜,完全係入口即溶!剝皮魚配魚肝醬,透明既剝皮魚🐟,配埋濃烈嘅魚缸醬,配合得天衣無縫!😍3️⃣燒物:日本九州燒雪魚配青椒,比起普通鱈魚更加高級,油脂甘香,咬落去非常之嫩滑,條魚好似係我條脷上面游過咁!😝4️⃣壽司🍣:燒竹籤魚壽司:十分驚喜,非常肥美。深海魚壽司:油脂甘香!燒赤睦壽司:超甘香,配蔥花食,口感更上一層樓!燒左口魚壽司:燒完之後啲油的晒出嚟,食落去入口即溶!燒拖羅壽司:咬幾啖之後入口即溶!師傅非常細心,知道我怕食聲嘅魚,特登整多幾款壽司比我試💓💓黑松露帶子壽司:帶子又大粒又鮮甜,配埋濃味黑松露,口感豐富。燒牡丹蝦壽司:隻蝦好新鮮,咬落彈牙爽口。🦐總括黎講,全部壽司都好出色!🤩5️⃣生蠔配醬油啫喱,非常新鮮,濃濃既海水味,但係又唔會搶去好味嘅鮮甜。龍蝦刺身,師傅即場捉咗隻龍蝦出嚟,嚇到我哋震一陣,即劏即食,

燒雪魚配青椒

4️⃣壽司🍣:
燒竹籤魚壽司:十分驚喜,非常肥美。
深海魚壽司:油脂甘香!
燒赤睦壽司:超甘香,配蔥花食,口感更上一層樓!
燒左口魚壽司:燒完之後啲油的晒出嚟,食落去入口即溶!
燒拖羅壽司:咬幾啖之後入口即溶!
師傅非常細心,知道我怕食聲嘅魚,特登整多幾款壽司比我試💓💓
燒牡丹蝦壽司:隻蝦好新鮮,咬落彈牙爽口。🦐
總括黎講,全部壽司都好出色!🤩
壽司

5️⃣生蠔配醬油啫喱,非常新鮮,濃濃既海水味,但係又唔會搶去好味嘅鮮甜。龍蝦刺身,師傅即場捉咗隻龍蝦出嚟,嚇到我哋震一陣,即劏即食,上碟嘅時候龍蝦上半身仲郁緊,肉質非常鮮甜,有少少彈牙,可見其新鮮程度!🤭
生蠔
龍蝦刺身

6️⃣主菜方面,每人會有一小碗海膽飯,有兩種日本新鮮直送嘅海膽,下面配有混合左醬汁嘅日本珍珠米,完全係味覺嘅享受!🍚
海膽飯

7️⃣湯,今次個湯係用咗啱啱無食嘅龍蝦頭,慢火而成,非常之鮮甜。🍵
龍蝦湯

8️⃣甜品:分別有紅豆、芝麻雪糕,柚子吧飛,我食嗰個紅豆雪糕,配有粒粒紅豆,非常有誠意。🍧
粒粒紅豆雪糕

今餐完全係味覺嘅大享受,埋單每人$1500到,非常值得!
2019-02-25
10 分鐘 (堂食)
燒雪魚配青椒
生蠔
海膽飯
粒粒紅豆雪糕
  • 紅豆雪糕
  • 深海池魚壽司
  • 拖羅壽司
2019-02-27 86 瀏覽
food and service above average but not surprising. ambience average, mediocre sake selection. not convenient for immobilize people. too average so will not come back. sashimi good but it's difficult to be outstanding, teppan came in good portion , but alittle overdone by chef .
2019-02-27 1063 瀏覽
元宵中國情人節當然都要出來賀一賀食好西🎉😋這間"铁人旨花"食物不但高質,坐着師傅面前欣賞他為我們細心安排的食物,無論擺盤至食物的配搭,都能看見那種執着,整潔和熱誠,非常回味的一晚🤩Shika Omaknase $1580前菜:鮟康魚肝,日本松葉蟹,水母刺身魚肝口感綿密,甘潤香濃。松葉蟹鮮味,還有酸溜溜像海蜇頭的水母刺身,零舍醒胃😜刺身:真鯛配海膽醬,生蠔,原隻龍蝦刺身真鯛魚配上海膽醬不但能豐富口感,脂香在口腔内更久久不散。生蠔肥美,微微的海水味感覺新鮮原隻龍蝦廚師不一回已經分拆上碟,龍蝦來到腳仔還在郁動,發出吱吱渣渣的聲音🤣龍蝦刺身啖啖肉,師傅建議三種食法,可以點少許鹽版或青檸汁或傳統的豉油Wasabi汁,個人認為那麼新鮮的龍蝦點不點都一樣那麼鮮甜彈牙,令人食指大動燒白銀鱈魚燒鱈魚控制得時間剛好,魚肉柔軟,魚皮脆脆魚肉一口咬下魚油充滿口腔👍🏻壽司🍣廚師發板,板板精彩👏🏻👏🏻燒拖羅配芥茉子:拖羅肥美甘潤魚油味濃郁配上芥茉子和脆脆的紫菜,美味至極白蝦海膽壽司:用數十隻的白蝦仔團在一起咬下甘香膠口鮮味十足深海油甘魚:厚身過癮赤貝壽司:厚肉大隻爽甜喉黑壽司:喉黑魚味極濃郁,肉嫩甘潤細膩吞拿魚配

Shika Omaknase $1580
前菜:鮟康魚肝,日本松葉蟹,水母刺身
生蠔刺身
原隻龍蝦刺身

刺身:真鯛配海膽醬,生蠔,原隻龍蝦刺身
真鯛魚配上海膽醬不但能豐富口感,脂香在口腔内更久久不散。
生蠔肥美,微微的海水味感覺新鮮

壽司篇

壽司🍣廚師發板,板板精彩👏🏻👏🏻
白蝦海膽壽司:用數十隻的白蝦仔團在一起咬下甘香膠口鮮味十足
深海油甘魚:厚身過癮
赤貝壽司:厚肉大隻爽甜
喉黑壽司:喉黑魚味極濃郁,肉嫩甘潤細膩
吞拿魚配魚眼蓉:很特別用上魚眼蓉和吞拿魚一起吃更加滑溜
鯖魚壽司:半生熟的鯖魚第一次嘗試,鯖魚原來可以那麼細嫩

柚子蘿蔔
酸酸味味腌製過的蘿蔔,不但能喚醒你的舌頭,而且越食越開胃😆

海膽丼
馬糞海膽丼,不用多講入口即溶,海膽含在口中慢慢sir入喉嚨,滿足非常😆

龍蝦湯🦞
用剛才龍蝦刺身的龍蝦頭來煮成的龍蝦湯,當打開蓋的時,陣陣的龍蝦香氣撲鼻,還有很多蝦膏非常鮮甜
甜品紅豆雪糕

甜品 紅豆雪糕
紅豆雪糕每一口都是濃郁的紅豆味,雪糕的幼滑加上大大粒的紅豆,還配上脆脆粒真的很滿足👍🏻
由前菜刺身熱盤壽司到最後的甜品,都帶着無限驚喜給我,一個愉快的晚上😎
生蠔刺身
壽司篇