2021-04-18 53 瀏覽
一田內的這間野郎Stone經常傳來一陣陣的肉香,所以行完超市便決定來食個石燒。跟其他石燒店比較,這裡會比較細,只得數個座位,但空氣則比較流通,食完都沒有一身油煙味。另外這裡是開放式廚房,衛生環境一目了然,疫情下可以食得比較放心。石燒有10款選擇, 分150g, 200g及300g 的選擇, 最平$88 就有一份。加$30 就可以任食白飯/意粉/薯蓉,麵豉湯及沙律。套餐汽水亦可加錢轉啤酒。點了一份150g的西班牙黑豚($98)及四肢骨的紐西蘭羊架($148). 我們根據食用方法,食物上枱後靜侯20-30秒,才移開肉上的紙,之後把肉在石燒板上反覆燒至自己喜好的生熟程度。整體肉的水準很不錯,很新鮮。豚肉燒耐了都沒有變得乾身'鞋'口,羊架都啖啖肉。這裡有幾款醬汁都很惹味,特別是自家製辣味噌、自家製白松露蒜蓉醬及柚子味酸汁,都更能帶起肉香。

2021-04-17
今次去左旺角Moko內的野郎Stone🥩❤️👍🏻專門售賣熱石牛扒,價錢大眾化,最平飯餐幾十元有交易👍🏻👍🏻🤤📍 美國上級牛小排🐮🐮🐮($118/ 150g ; $158/200g ; $236/300g)📍沙律🥗($10)📍汽水🥤($10)✨今次叫咗這個最大份的特上牛小排300g同朋友share,有3大條牛肉🥩🥩🥩✨上桌時,牛扒上會有張紙阻擋熱油彈出,大概30秒之後可以移開👍🏻🤤🍖✨牛肉的味道相當香濃💕🤤!肉質軟嫩,油花比較多,脂香十足,軟腍同時不失口感,肉汁亦相當豐富!😋😋

📍 美國上級牛小排🐮🐮🐮
📍沙律🥗($10)
📍汽水🥤($10)

2021-04-05 61 瀏覽
喺一田超級市場入面竟然有一間石燒牛,成件事實在太神奇啦,但係又真係有幾多人食喎,所以我哋都決定坐低食少少野填飽個肚先再行超級市場。牛板腱150 G $88叫呢個嘅原因係因為想食比較瘦嘅肉,唔想食太多肥膏,為自己嘅心血管着想,因為比較少肥膏嘅關係,牛肉都比較易熟,放喺個石版上面耐啲,慢慢就會變咗全屬,但係神奇嘅係個肉嘅質地冇因為咁樣而韌咗,可能就係牛板腱嘅特色。西冷150 G $98西冷相對地會多少少肥嘅關係,所以裏面嘅肉冇咁快熟,仲可以keep到五成嘅狀態,而且個肉味都比較濃郁,咬落去啖啖肉好好食,亦都唔覺得啲牛肉好乾身,仲係保持到好juicy既質感。日本芝士豚肉腸$22忍唔住叫咗個日本芝士豚肉腸試吓,一切開啲芝士就飛出黎,真係好有日本腸嘅感覺,味道比起平時食到嘅德國腸甜啲啲肉又滑啲。

牛板腱150 G $88

西冷150 G $98

日本芝士豚肉腸$22

2021-03-23
2021-03-17 57 瀏覽
同朋友在新世紀廣場買完嘢,唸住食埋午餐。睇水牌見到呢間餐廳,餐廳名字夠特別,好奇想試試。原來間餐廳隱藏在一田百貨裡面。我點左200g的牛小排,朋友點左200g的牛板腱。上餐的時候好特別,石板上餐,可能擔心油脂飛濺,在牛肉上蓋了一張紙巾。石板很燙,客人可以根據自己的喜好自由控制想吃幾成熟的牛肉。我點的牛小排在石板上燒到7成熟,切開小塊,配上餐廳供應的兩隻醬汁,放入口中,鮮嫩多汁,好味。又試下朋友點的牛板腱,冇我的牛小排咁好食,肉質比較粗,下次再來都係食牛小排好啲。店員只有一個,一腳踢的後生仔真犀利!總體來講,咁嘅價錢食到咁嘅質素嘅牛肉很滿意!
我點左200g的牛小排,朋友點左200g的牛板腱。

店員只有一個,一腳踢的後生仔真犀利!
總體來講,咁嘅價錢食到咁嘅質素嘅牛肉很滿意!

2021-03-15
  • 牛小排
  • 沙律
When i grab something from YATA, i often caught a glimpse of this grill bar on my way out. I finally thought about trying it for lunch today, but the experience was close to appalling ! I wish the owner could see this so could “revitalise” the business!First, the “black hair wagyu” (黑毛和牛)was not available Secondly, the mashed potatoes that I chose were not properly heated, it came cold, though I smeared it across the iron board so it came back with some heat and absorbed the juice of the meatThi

Thirdly, a super super lively cockroach came crawling across the bench as soon as my steak was served
the waiter again did not do anything about the roach and just pretend he didn’t see it

Finally, my steak was over cooked! I asked the waiter/cooking person to have it medium rare, he said I would be the one cooking my own steak on the flat iron. But as you can see in the photo it came out to be well done!
he just blamed it on the steak being too thin (it’s about 5cm thick) without doing anything about it - he just went back to eat his egg plant lunch that he cooked on the same stove he heated my meat (wth)

Nonetheless, I must say the white truffle garlic condiment was phenomenal, and the flat iron remained hot all the way up to end of my meal and the beef was well seasoned. I would hope this review could help the owner improve hygiene and maybe change or train the staff properly - he seems to be poorly trained and incapable to serve food up to standard. It’s a great business model I hope to see in yata, but services must improve.

Also please bring back the wagyu steak!!
Mashed  potato
Well  done  (way  over cooked)  sirloin  steak
有人夜晚就戒飯,於是把心一橫去食石燒牛扒。呢間野郎Stone 就位於moko 一田內。晚上7點幾,全場爆滿。不過全店得一個店員所以就要耐心等候喇。座位貼了石燒牛扒嘅食用方法,真係要切一塊燒一塊,如果唔係就會熟晒。調味料除了鹽外,還有白松露蒜蓉、酸汁及燒汁。款式賣剩唔多,本來想試的牛舌芯都已經賣晒。呢款西冷又說已經賣光。叫了另一款西冷200g $138外層燒得焦香,入面粉嫩。食落有牛味唔韌。美國上級牛小排 150g $118 感覺份量有點少。比西冷相對牛味更濃,牛脂較多。

調味料除了鹽外,還有白松露蒜蓉、酸汁及燒汁。

款式賣剩唔多,本來想試的牛舌芯都已經賣晒。

呢款西冷又說已經賣光。

叫了另一款西冷200g $138

外層燒得焦香,入面粉嫩。食落有牛味唔韌。

美國上級牛小排 150g $118

感覺份量有點少。

比西冷相對牛味更濃,牛脂較多。
2021-03-01
15 分鐘 (堂食)
2021-02-03 85 瀏覽
今日同媽媽經過一田 比燒肉香味所吸引所以即係果斷排隊都要等左大約10分鐘左右先有位全部肉類都可以+$30轉套餐 可以任食沙律、湯同飯/意粉/薯蓉我自問唔算大食就唔轉喇 唔想浪費~美國上級牛小排 150g $118 (8/10)+白飯 $10牛小排油脂感明顯無黑豚禁強但牛味濃郁 啖啖肉配上店家三款醬汁 非常好送白飯 ~西班牙黑豚 150g $98(8/10)+白飯 $10石板上枱好彩有張紙蓋住因為keep住都彈油可想而知 油脂有幾豐富一食入口 果然無令我失望黑豚入口油脂爆發 好味! 肉質質素高!物有所值👍🏻 座位有限只有~6個位置 要有耐性去等位
今日同媽媽經過一田 比燒肉香味所吸引
所以即係果斷排隊

都要等左大約10分鐘左右先有位
全部肉類都可以+$30轉套餐
可以任食沙律、湯同飯/意粉/薯蓉
我自問唔算大食就唔轉喇 唔想浪費~

牛小排油脂感明顯無黑豚禁強
但牛味濃郁 啖啖肉
配上店家三款醬汁 非常好送白飯 ~

西班牙黑豚 150g $98(8/10)+白飯 $10
石板上枱好彩有張紙蓋住
因為keep住都彈油
可想而知 油脂有幾豐富
一食入口 果然無令我失望
黑豚入口油脂爆發 好味!

肉質質素高!物有所值👍🏻
座位有限只有~6個位置 要有耐性去等位
2021-01-30
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2021-02-01 78 瀏覽
今日又係為自己叉叉電的時候了,在旺角新世紀影吓新年佈置和辦年貨,見一田有間野郎stone,係連鎖式的燒肉店, 之前在第二間一田食過好好味 ,老實講燒肉真是冇得輸。西冷扒150g加30蚊轉套餐, 可以任添薯蓉、飯意粉、沙律還有跟麵豉湯和一杯飲品,相當化算 。有塊石燒板托底, 熱辣辣 。生熟程度自己話事。 西冷肉質不錯,能保持以往水準,整塊肉油脂分佈得好均勻,食落入口即溶。跟餐的飯鋪上少許紫菜芝麻,我的食法是一啖飯加一啖肉再沾上少少醬汁一起吃,真是滋味十足。值得encall再encore。而不吃牛的朋友就叫了西班牙產黑豚, 同樣好味。

西冷扒150g

燒西冷

而不吃牛的朋友就叫了西班牙產黑豚, 同樣好味。
2021-01-30
15 分鐘 (堂食)
燒西冷
2021-01-31 68 瀏覽
這天在一田超市入貨前,在這美食廣場選擇了在野郎stone午餐。朋友是個牛控,知道這裏的鐵板牛非常美味,嚷着一定要來,果然沒有令她失望!店裏主要是由一個勤奮和有禮小夥子主理,看着他認真地為人客製作食品同時也處理食客的各樣需要。縱使忙得團團轉也不會改變其認真的態度,眼見有兩台食客結帳時稱讚他的手藝,實在替他感到高興和感動!美國上級牛小排 150g $118 上桌時肉汁在鐵板上吱吱作響,牛香四溢,令人垂涎欲滴。牛小排肉質軟嫩,牛肉味香濃,肉汁豐富。西班牙黑豚200g $118 分量十足,黑豚肉厚切,肉質結實,豬肉味重,份量十足!+$30可轉為套餐除了有汽水一罐之外,湯、沙律和白飯也可無限添加。麵豉湯有香濃的麵豉味道,不會過鹹。白飯是秋田米飯,粒粒漲卜卜,軟韌適中,加上芝麻飯素及烤肉可連吃兩碗。

美國上級牛小排 150g $118

西班牙黑豚200g $118

分量十足,黑豚肉厚切,肉質結實,豬肉味重,份量十足!

+$30可轉為套餐

除了有汽水一罐之外,湯、沙律和白飯也可無限添加。
2021-01-30 3063 瀏覽
想起已有一段時間沒有吃鐵板餐,便來到這裏。美國精選肉眼(300g)($218),肉眼扒在厚重炙熱的鐵板上熱炙,頂上灑上蒜蓉片,牛肉的油份在鐵板的熱力下慢慢滲出,同時散發郁香的牛肉味。炙熱的熱板維持肉眼扒的温度,每一口都嚐到牛扒的炙熱,不用怕因牛扒變涼而破壞食物本身的口感和味道。日式芝士肉腸($22),看上去像是普通的香腸,其實內部是半溶的芝士,外層是脆皮。以鐵板燒過的香腸,帶着焦香的味道,香腸外層內軟,沒有被鐵板燒焦。轉套餐(+$30),便可無限添加薯蓉、意粉、飯、湯和沙律。看到餐單上寫着使用日本秋田米,便選了這個飯。秋田米粒粒渾圓飽滿,口感軟軟的,亦有米香。砌一塊肉眼扒,把肉眼扒拌飯吃,肉汁與飯粒混和,既吃到秋田米的香軟,也吃到肉眼扒帶着肉汁的軟肉香。吃一口飯,喝一口熱麵豉湯,麵豉湯鹹度適中,很適合配白飯。沙律非常新鮮,蔬菜清爽鮮甜,而且可以無限添加,很適合配襯肉類。套餐還包括一罐汽水,吃過鐵板類的食物,再喝一口汽水,才能把當中的刺激發揮至極致。所以每次吃烤肉或鐵板類食物,我都喜歡喝一罐汽水,這種配襯甚為合適。

想起已有一段時間沒有吃鐵板餐,便來到這裏。

美國精選肉眼(300g)

日式芝士肉腸

白飯

套餐(+$30),便可無限添加薯蓉、意粉、飯、湯和沙律。看到餐單上寫着使用日本秋田米,便選了這個。秋田米粒粒渾圓飽滿,口感軟軟的,亦有米香。砌一塊肉眼扒,把肉眼扒拌飯吃,肉汁與飯粒混和,既吃到秋田米的香軟,也吃到肉眼扒帶着肉汁的軟肉香。
麵豉湯

吃一口飯,喝一口熱麵豉湯,麵豉湯鹹度適中,很適合配白飯。
沙律

2021-01-19
美國精選肉眼(300g)
日式芝士肉腸
白飯
麵豉湯
沙律
2021-01-28 1312 瀏覽
陪小朋友行玩具反鬥城。午餐時間唔知食咩好,經過一田當然試一試stone,熱石上的扒。有分不同克數任客人選擇,而限制聚餐又只侷限2個人,帶住小朋友真的唔方便。但呢餐廳,我記得系吧台。因為二人限聚,所以同伴侶一人分坐。最緊要系我食過而且我記得系套餐可以無限添加薯蓉,小朋友系唔系都喜歡喇!當時差不多臨緊下午茶時間段,應該都無咩人。伴侶同我分開坐。因為溫馨提示的二人座位。牛柳200 g肉眼 200g因為我地叫套餐小朋友唔喜歡食肉,就加條腸比佢。因為套餐,有麵豉湯,沙律,還有無限添加的薯蓉。點餐都有溫馨提示如何食用。薯蓉其實系用火槍再燒,加啲黑椒碎。香口。沙律當前菜,唔食肉的小朋友最鍾意。因為另外一份套餐系加意粉,因此一家大小三個人剛剛好。將意粉加落熱石上面,都好玩。三個人,兩個套餐。小朋友大人都適合牛柳200g分左兩塊。牛柳相對比較嫩,適合小朋友多,不過佢真系只喜歡意粉同薯蓉我同伴侶當然就自己慢慢嘆啤酒喇。買完玩具,難得吧台的座位才可以大家分開坐食一家三口呀。齊心抗疫,希望以後可以唔使分開坐。😊
陪小朋友行玩具反鬥城。
但呢餐廳,我記得系吧台。因為二人限聚,所以同伴侶一人分坐。

當時差不多臨緊下午茶時間段,應該都無咩人。
伴侶同我分開坐。因為

溫馨提示的二人座位。

牛柳200 g
牛柳200g

肉眼 200g
肉眼200g加日本芝豚肉腸

因為我地叫套餐
小朋友唔喜歡食肉,就加條腸比佢。
因為套餐,有麵豉湯,沙律,還有無限添加的薯蓉。

肉眼扒200g

點餐都有溫馨提示如何食用。

薯蓉其實系用火槍再燒,加啲黑椒碎。香口。
套餐無限添加薯蓉

沙律當前菜,唔食肉的小朋友最鍾意。
因為另外一份套餐系加意粉,因此一家大小三個人剛剛好。

將意粉加落熱石上面,都好玩。

三個人,兩個套餐。小朋友大人都適合

牛柳200g分左兩塊。
牛柳相對比較嫩,適合小朋友多,不過佢真系只喜歡意粉同薯蓉

套餐汽水+28轉啤酒
我同伴侶當然就自己慢慢嘆啤酒喇。

買完玩具,難得吧台的座位才可以大家分開坐食一家三口呀。
齊心抗疫,希望以後可以唔使分開坐。😊

2021-01-28
3 分鐘 (堂食)
牛柳200g
肉眼200g加日本芝豚肉腸
肉眼扒200g
套餐無限添加薯蓉
套餐汽水+28轉啤酒
  • ️美國精選肉眼
  • 牛柳
2021-01-27 76 瀏覽
這家石燒店位於一田內,屬於完全開放式,可以看到店員的所有操作,又不會因此有太大油煙。餐單內的品種豐富,有不同類型的肉類和不同的重量,還可以另外+$30轉套餐,有無限添加的薯蓉、湯和沙律等等。美國上級牛小排牛小排上桌後是被一張餐紙覆蓋住,根據食用方法,要先靜候20-30秒才移開紙。牛小排是一條條呈現,還有數片炸蒜片點綴,口感比較軟腍不韌,充滿油脂香。牛板腱這款牛肉相比起牛小排就較有口感,由於較少運動,因此肉質相對有咬口。配菜方面,這次和朋友一起選擇了薯蓉、湯和沙律,我們野都不客氣地都有添加,分享一個薯蓉小吃法,加點黑椒和肉汁一起,薯蓉的味道會更豐富。

美國上級牛小排
2021-01-27 33 瀏覽
晏晝嚟一田超市掃貨發現呢度有間石燒牛順便喺度食埋lunch🙈都有好多唔同種類嘅肉選擇~ 有得揀幾多gram見到個Staff真係攞個磅出嚟磅🤣我哋揀咗一份美國上級牛小排同埋一份西冷一份轉咗套餐套餐包括飯、湯、沙律,飯仲有啲飯素喺上面😋😋 三樣嘢都可以無限refill牛小排肉質嫩滑 有啲入口即溶嘅感覺 食到咁上下會有啲濟🙈 平時鍾意食和牛嘅就啱晒你西冷肉質比較瘦 所以咬落比較有口感 但相對上比較重牛味不過都要睇個人喜好 我地就鍾意牛小排多啲~總括然而食物質素唔錯~如果價錢平啲就最好啦😛同埋其實份量都幾多 食太多牛又會濟 所以我地覺得兩個人嗌一份多少少gram數嘅兩份share就比較好~ 套餐嘅飯湯沙律又可以share再refill~
晏晝嚟一田超市掃貨
發現呢度有間石燒牛順便喺度食埋lunch🙈

都有好多唔同種類嘅肉選擇~ 有得揀幾多gram
見到個Staff真係攞個磅出嚟磅🤣

我哋揀咗一份美國上級牛小排同埋一份西冷
一份轉咗套餐

西冷肉質比較瘦 所以咬落比較有口感 但相對上比較重牛味
不過都要睇個人喜好 我地就鍾意牛小排多啲~

總括然而食物質素唔錯~如果價錢平啲就最好啦😛
旺角商場 MOKO的一田超市內,原來隱藏著這麼一間石燒店,到訪當日,這小小的開放式石燒店只有一個店員,一手一腳包辦所有店中事務,十分厲害。既是石燒店,主打當然是各式石燒牛扒,在肉眼、西冷、牛柳等牛的不同部位中,我與太太不約而同都揀了「美國上級牛小排」,而且都揀了只須另加三十元便可無限添加白飯、薯蓉、麵豉湯和沙律,還有罐裝汽水奉送的套餐。而我與她唯一的不同,就是我吃的是 200g的牛小排($158),而她吃的則是 150g的牛小排($118)。 兩份新鮮熱燙,冒著白煙的石燒牛小排先後送到。大約一分鐘之後,把覆蓋在牛排上的白色餐巾拿走,便可隨心所欲地把牛小排燒至自己喜歡的生熟度,蘸以燒汁或酸汁,享用美味的石燒午餐。我的牛小排肉質其實是及格的,燒至五成熟左右,粉紅色的嫩肉,入口軟腍不韌,還不錯。不過我的牛小排肥肉太多,佔了四分之一,另一半的牛小排雖然只有 150g,比我的細小,但可吃的比例其實跟我的差不多,相對地性價比就比我的高了。至於配菜方面,這兒的飯是不錯的,夠熱燙,軟硬度也適中,既然可以無限添加,我也盡興地連吃了兩碗,不過味噌湯味道偏淡,沙律也因為胡麻醬下得不夠而顯得不夠味道。對這石燒
對這石燒店,我留下最深印象的,不是食物,而是那包辦店內全部工作,一腳踢的年輕人呢!
5 分鐘 (堂食)
2021-01-23 736 瀏覽
食好味牛肉好多方法,Stone Grill 就唔係度度有得食。 野郎Stone地點係旺角火車站樓上, 一田百貨嘅其中一個counter, 雖然地方細細, 但係就黐住一間專賣 高級 牛肉嘅 鮮肉店。 感覺奇妙!叫咗個午餐, 除咗頂級牛板腱之外,加30蚊升級套餐,仲有湯汽水連同埋飯,意粉薯蓉蔬菜任選; 真係一個好豐富嘅午餐!重點當然 係牛肉, 鮮嫩肉汁 , 一食就知道係貴價嘅牛肉。 賞蝶嘅方法非常之特別將牛肉輕輕煎好再放喺一個預先加熱嘅石頭上邊。 再用石頭嘅餘溫 將牛肉煮熟, 熱餐廳嘅建議食法非常之重要。 要一片一片咁樣砌 下來, 逐塊逐塊咁去燒。 有啲人鍾意食熟啲; 有啲人鍾意食生啲, 咁樣就可以好容易感控制得恰到好處。配菜可以揀麵或者飯, 又有湯同蔬菜。 而且這些配菜都係任添任食。 食完將來會放上 桌面 再給小哥哥 一個肯定嘅眼神, 一碗麵 就可以滿血重生。 由於今日未食早餐所以一口氣就食咗三碗麵了。

• 牛板腱