2021-06-19 99 瀏覽
啖啖肉石板燒😍😍野郎stone以前會幫襯尖沙咀店,冇諗到一田超市入面竟然有得食,見冇乜人,梗係叫黎食啦☺️因為lunch食太飽,所以我只叫咗最平最細塊嘅牛板腱,88蚊有160g,冇諗到都幾大塊,2咁嘅價錢有咁嘅質素真係好正,雖然係最平嗰款,但都已經好好味好滿足啦😍可以加錢無限食沙律菜同飯,但係我真係食唔落幾多,所以一塊牛已經搞掂一餐。最可惜尖沙咀店執咗,收工冇得食,全香港好似得返旺角新世紀廣場呢間🤷🏼‍♀️
啖啖肉石板燒😍😍野郎stone
行過旺角一田都好多次下,次次經過呢間專食牛既鋪頭都好想試,但成日都坐滿所以都冇食到,今次好彩一經過就有兩個吉位,咁我一定唔會放過呢個機會啦!我地黎到已經比較晏,好可惜餐牌上有一半既野都賣晒,而我一直最想試既牛小排都好不幸地賣晒,最後我地就叫左美國特選肉眼同埋牛板鍵,分別係200g同150g呢個就係200g既美國特選肉眼,一上台,滿滿既肉味即刻散出黎,然後食落油脂同肉既比例岩岩好,唔會話太油膩或者太乾,非常推薦大家食呢款!另外呢個牛板鍵都非常高質,但比較之下就冇肉眼咁多脂肪,肉味非常突出,適合唔中意食咁肥既朋友另外都有個小提示比大家,就係可以叫師傅煎生少少,因為佢係熱鐵板上,基本上食到尾舊牛會偏熟,所以叫師傅可能三成上會最好!

2021-06-16
用平價肉眼雪死肉出凝固血水。只用火槍燒熱塊石板扮日式石燒完全唔夠熱冇煙出。中午繁忙時段廚師只顧煮大堆頭炒麵俾一田員工午餐,跟住連廚師自己坐埋一邊食唔駛理客人。跟餐薯蓉酸怪味,有人出聲就換普通白飯俾你。中伏。完。
用平價肉眼雪死肉出凝固血水。
只用火槍燒熱塊石板扮日式石燒完全唔夠熱冇煙出。
跟餐薯蓉酸怪味,有人出聲就換普通白飯俾你。中伏。完。
Rib  eye  stone  grill
1K
2021-06-03 96 瀏覽
這陣子一田做緊減價,於是我便和細妹來到MOKO血拼,中午又要搵食,我們被陣陣的烤肉香吸引,而且一田宜家做緊牛扒套餐$138,300克的牛板腱套餐,包沙律,飲品和飯,好抵呀!我地二話不說即刻點了兩份下單不消一會就端上,再等三十秒左右就食得。師傅將牛扒燒至三成熟左右。足三百克!好厚身!牛扒在超高溫的石上燒緊,小心油花濺岀,濺到都幾痛😅因為怕太生,所以立即切開再燒一燒,利用熱石嘅溫度就可燒至五成熟,此刻食就剛好,肉好juicy, 牛味濃,肉有少少韌,但整體不錯。有醬料給客人按喜好自行調味,我加左勁多蒜,好香好惹味因石還很熱,所以都要將肉移離到碗上,以免燒得過熟影響味道口感。飯都粒粉分明。椰菜絲爽脆,配芝麻醬一絕!
這陣子一田做緊減價,
於是我便和細妹來到MOKO血拼,
中午又要搵食,
我們被陣陣的烤肉香吸引,
而且一田宜家做緊牛扒套餐$138,
300克的牛板腱套餐,
包沙律,飲品和飯,好抵呀!
我地二話不說即刻點了兩份

下單不消一會就端上,再等三十秒左右就食得。

師傅將牛扒燒至三成熟左右。
足三百克!好厚身!
牛扒在超高溫的石上燒緊,
小心油花濺岀,濺到都幾痛😅

因為怕太生,所以立即切開再燒一燒,
利用熱石嘅溫度就可燒至五成熟,
此刻食就剛好,肉好juicy, 牛味濃,
肉有少少韌,但整體不錯。
有醬料給客人按喜好自行調味,
我加左勁多蒜,好香好惹味

因石還很熱,所以都要將肉移離到碗上,
以免燒得過熟影響味道口感。

飯都粒粉分明。

椰菜絲爽脆,配芝麻醬一絕!
2021-05-30 77 瀏覽
好耐冇食過石燒牛,所以行街經過就試吓啦。去到嘅時候有三款已經售罄,原本仲諗住試吓牛舌添。最後我哋分別試咗翼板同牛小排。🌟翼板 150g $118 配套餐 +$30呢個比較重牛味但少脂肪,牛味香濃有趙口。套餐可揀蒜蓉/意粉/日本飯椰菜絲salad 同麵豉湯。重跟埋汽水tim. 我地加左一份, 我要左個汽水 😌朋友後悔無嗌飯, 因為個意粉有d 頹。佢臨走見人地個飯重要有埋飯素, 好葡萄😂😂😂🌟牛小排 150g $118 +日本芝士豚肉腸$22既然冇得食牛舌就唯有試呢個啦!最安全, 油脂均勻,岩哂我心水呀!係好食既!! 配埋佢地自制既白松露蒜蓉, 食得我好開心!我以為條芝士腸會大條d. 唔夠喉呀!!!另外要讚係上菜時會用張廚房紙蓋住,以防啲油彈到,都算細心!
好耐冇食過石燒牛,所以行街經過就試吓啦。

去到嘅時候有三款已經售罄,
原本仲諗住試吓牛舌添。最後我哋分別試咗翼板同牛小排。

🌟翼板 150g $118 配套餐 +$30
呢個比較重牛味但少脂肪,牛味香濃有趙口。

套餐可揀蒜蓉/意粉/日本飯
椰菜絲salad 同麵豉湯。
重跟埋汽水tim. 我地加左一份, 我要左個汽水 😌

🌟牛小排 150g $118 +
日本芝士豚肉腸$22
既然冇得食牛舌就唯有試呢個啦!
最安全, 油脂均勻,岩哂我心水呀!

係好食既!! 配埋佢地自制既白松露蒜蓉, 食得我好開心!

我以為條芝士腸會大條d. 唔夠喉呀!!!
另外要讚係上菜時會用張廚房紙蓋住,以防啲油彈到,都算細心!
2021-05-28 61 瀏覽
這天放假和朋友去了旺角新世紀廣場逛街超久沒有去過這兒逛了,不過印象和之前沒有太大分別呢陪朋友去了逛超市,裡面的凍肉店傍邊開了這間石板燒肉的店,我們被香氣吸引住決定就在這邊午餐餐牌主要就是吃牛肉,另外也有羊架和豬肉我選了200g的美國肉眼,朋友點了150g的西冷我另外還加了一個沙拉,朋友則點了意粉飲品方面他們也有無糖可樂呢很快地廚師就為我們送上了石板餐還在吱吱作響的時候我已經忍不住揭開上面的紙巾開吃了(建議是待5分鐘才揭開)我的200g肉眼份量還是挺足的(作為女生)男生又是吃肉獸的話可能點300g會更加滿足吧肉質不算很柔軟的那種,但是這種帶點嚼勁的口感挺得我心的,重點是它不帶筋而且肉味挺香濃豐富也有不少肉汁不會很乾身搭上蒜片和黑淑作簡單的提味已經很好吃了另外還有幾款醬汁給客人隨意添加包括燒肉汁和蒜泥等等,個人認為加燒肉汁會更加惹味呢另外加配的沙拉是高麗菜絲沙拉,很清甜配著牛扒吃感覺很清爽這個價錢吃到這種質素的石板燒肉真的很化算,朋友也挺滿意的有機會還會再吃呢!

這天放假和朋友去了旺角新世紀廣場逛街
超久沒有去過這兒逛了,不過印象和之前沒有太大分別呢

陪朋友去了逛超市,裡面的凍肉店傍邊開了
這間石板燒肉的店,我們被香氣吸引住決定就在這邊午餐

餐牌主要就是吃牛肉,另外也有羊架和豬肉
我選了200g的美國肉眼,朋友點了150g的西冷

我另外還加了一個沙拉,朋友則點了意粉
飲品方面他們也有無糖可樂呢

很快地廚師就為我們送上了石板餐

我的200g肉眼份量還是挺足的(作為女生)
男生又是吃肉獸的話可能點300g會更加滿足吧

也有不少肉汁不會很乾身
搭上蒜片和黑淑作簡單的提味已經很好吃了
另外還有幾款醬汁給客人隨意添加

包括燒肉汁和蒜泥等等,個人認為加燒肉汁
會更加惹味呢

另外加配的沙拉是高麗菜絲沙拉,很清甜
配著牛扒吃感覺很清爽

這個價錢吃到這種質素的石板燒肉真的很化算,朋友也挺滿意的

有機會還會再吃呢!

• ️美國精選肉眼
Aeon 入面有間隱世石燒牛扒,並不是很多人都知道,我都是去Aeon 超市逛逛時無意中發現店舖開放式格調,坐位不多,只有6人座位,去到時已經滿坐,我們二人等了10 分鐘menu 當然主打牛肉,牛有不同部位選擇,menu 亦很貼心有一款雞和一款豬選擇+$30 套餐包(沙律,白飯/意粉/薯蓉,麵豉湯,飲品),除飲品外,白飯/意粉/薯蓉,沙律,湯都可以無限添加,十分抵食美國上級牛小排 肉汁juicy , 香濃牛肉味,熱辣辣石板,可以自己調控煮幾成熟,一流翼板牛牛扒比較厚身,煎到5成熟剛好,牛肉味比較,還是美國上級牛扒比較香濃,翼板牛並不是不出色,只是我比較喜歡濃味,整體亦很好味因為店舖坐位不多,如果一至兩位,喜歡不太嘈吵,而食得舒服,這個是很不錯的選擇

美國上級牛小排

翼板牛

2021-05-20
  • 美國上級牛小排
  • 翼板
2021-05-18 39 瀏覽
當今百貨公司,真係包羅萬有。 除了基本的百貨用品、衣服鞋履、超級市場、傢具電器等等外、連食肆都有,可以即場用餐,十分方便。今日喺太子新世紀廣場5樓一田超市內的野狼Stone,就即場吃了一個不錯的石燒。因為在超市內,野狼Stone裝飾比較簡單,但不失典雅。緣邊一列長吧枱配高腳櫈,中空部分是安排食物的工作間,地方簡潔。石燒肉類有牛肉、豚肉和雞肉等選擇,價錢則以重量計算,重量主要分150/200/300g,加$30可轉套餐,轉套餐後可無限添加薯蓉/意粉/飯/湯/沙律及包汽水一罐。其實石燒食法好簡單,切開肉,最好只切一口,反覆在石板煎至自己喜好的生熟度,再配上不同醬料,美味升級。然後繼續逐口切,逐塊煎,慢慢enjoy。當然肉類的質素和石燒板的溫度也至關重要。簡單叫了牛柳200 g和牛板腱150g。200g牛柳剛好是一人標準份量,切開一口,肉色鮮紅吸引,再切一口放在高溫石燒板上,反覆煎數下,肉質入口嫩滑,蘸點醬油或岩鹽和黑胡椒,更加惹味。至於150g的牛板腱也不失禮,牛板腱肉質同樣鮮嫩,肉質軟腍不韌,而且肉汁也相當豐富。150g牛板腱是小女孩份量,如果你是大男人,肯定不夠喉,一定會意猶未盡。

2021-05-11 57 瀏覽
今日閒逛一田超級市場,俾我發現咗間隱世扒房🥩🥩🥩呢間「野郎 Stone 」就係隱藏於新世紀廣場一田超級市場入邊的扒房,咁有緣當然要入去試吓啦!雖然鋪面細細,但係食材樣樣俱全,豬、牛、羊等應有盡有今日試咗·牛板腱200g ·美國上級牛小排 200g牛板腱200克都好大件,上級牛小排都有兩大條👍👍👍香噴噴嘅石燒形式上碟,再根據食用方法(只切一口,把肉件反覆於石板煎,煎至自己喜好嘅生熟度,再配上佢哋秘製嘅醬汁)一口咬落去,味道相當濃郁🥰肉質嫩滑、鮮嫩多汁、脂香十足、軟韌度恰到好處,口感非常豐富🤤🤤🤤價錢仲好大眾化,幾十蚊就有交易,加$30仲可以轉套餐意粉/飯/薯蓉/湯/沙律(無限添加)#野郎Stone 絕對係一個價廉物美,食得盡興又滿足又不傷荷包的好地方😄😄😄
今日閒逛一田超級市場,俾我發現咗間隱世扒房🥩🥩🥩

雖然鋪面細細,但係食材樣樣俱全,豬、牛、羊等應有盡有

今日試咗
·牛板腱200g
·美國上級牛小排 200g
牛板腱200克都好大件,上級牛小排都有兩大條👍👍👍
牛板腱200g

美國上級牛小排200g

一口咬落去,味道相當濃郁🥰

價錢仲好大眾化,幾十蚊就有交易,加$30仲可以轉套餐
意粉/飯/薯蓉/湯/沙律(無限添加)

2021-05-11
2021-05-08 45 瀏覽
在朋友推薦下來到位於旺角MOKO的野郎stone食牛扒。鐵板燒牛扒就食得多,但石版燒都係第一次試,感覺非常新鮮, 十分期待。餐廳位於一田超市內,這裏的位置不多,只有六個座位,都是Bar枱座位。晚市時間也頗多人,但食客的用餐時間不會太長,所以等了大約15分鐘便可以入座。這裏採用先下單付款,後上菜的模式,食客可以選擇牛扒的部位,並按自己想要吃的份量而下單,價錢按種類和重量收費,而我們就點了兩款不同的牛扒試試。由於是開放式廚房的關係,下單後便看到廚師在凍櫃內拿出已解凍的牛扒,並按重量切割,放在鐵板上煎熱。不一會兒,就將牛扒放在已燒熱的石板上菜。我點的是美國上級牛小排(200g),牛小排的油脂感重,肉質柔嫩多汁,油香滿溢,非常下飯。值得一提的是石板溫度非常熱,對牛扒起了保溫的作用,完全不用擔心牛扒冷掉後的油膩感。朋友所點的是美國精選肉眼(200g),牛肉眼的油花分布平均,肉質新鮮,牛味濃郁。搭配上炸香的蒜片食用,更是份外惹味。另外,店家亦提供了六種不同的調味醬料,包括白松露蒜蓉、自家製辣麵豉醬、酸汁、鹽、黑椒等。當吃原味牛扒感到厭倦時,亦可配上醬料食用,感覺非常新鮮。尤其是白松露蒜蓉,蒜香濃郁

另外,店家亦提供了六種不同的調味醬料,包括白松露蒜蓉、自家製辣麵豉醬、酸汁、鹽、黑椒等。當吃原味牛扒感到厭倦時,亦可配上醬料食用,感覺非常新鮮。尤其是白松露蒜蓉,蒜香濃郁,又可解膩,十分推薦。
2021-05-03 55 瀏覽
放假又是要去超級市場入貨嘅時候呀!去了旺角一個商場內有一間大型日式超市,那就逛完之際看到超市內有間專門吃石板燒的餐廳,我們二話不說在這裡醫肚。轉套餐加$30薯蓉/意粉/飯 (無限添加)湯加沙律 (無限添加)可樂/無糖可樂/雪碧/忌廉 選一罐點了兩款不同部位的,牛板腱 200g 和 西冷 200g,份量可選150/200/300,啱晒大胃王同牛摩王來吃。牛板腱肉質煙韌有嚼勁,肉味香濃用石燒好處是食客自己喜歡幾成熟也可以,切下一片輕輕的煎兩面就可以,而想食熟一點就放耐些。西冷薄而長,肉質夠嫩多汁配上醬汁也很夾。

轉套餐加$30
薯蓉/意粉/飯 (無限添加)
湯加沙律 (無限添加)
可樂/無糖可樂/雪碧/忌廉 選一罐

西冷薄而長,肉質夠嫩多汁配上醬汁也很夾。

2021-05-01 49 瀏覽
下午茶時段經過Moko一田其中一個counter,見无咩野人,試下Stone, 熱石上的扒 ,因為吳係度度有得食地方細細的开放式石燒店。只有2個店員,一腳踢的包辦所有事務。上菜相當快速,感覺奇妙美國上級牛小排,有分不同克數任客人選擇,我吃的是150克牛小排。店員將牛肉輕輕煎好,放上一個預先加熱的石頭上边,再用石頭的餘溫將牛肉煮熟。新鮮熱辣,冒著白煙。大約一分鐘,把白色紙巾拿起,便可以隨心所欲地燒至自己喜歡的生熟度,蘸上燒汁或者酸汁。我燒烤5成熟左右,原汁原味,粉紅色的嫩肉,油脂豐富香气四溢,一食就知道係貴价嘅牛肉 。餐廳嘅建議食法,要一片片咁樣切下來,逐塊逐塊咁去燒。有人鍾意食熟d, 有人鍾意食生d,悉隨尊便 燒熱的石板好燙,吃時一定要小心。特別要留意火喉,以免放太久,令牛肉過熟轉套餐+30, 无限添加薯蓉/意大利粉/飯,湯和沙律, 一罐汽水,真係好豐富,價錢不貴 。飯是不錯的,正宗的秋田米,夠熱燙,粒粒分明,軟硬適中点餐都有溫馨提示如何食用。空氣流通,食完都沒一身油煙味。衛生环境一目了然,疫情下可以食得放心價格親民,沒有加一服務費,不太傷荷包,一定要再次惠顧
,因為吳係度度有得食

。飯是不錯的,正宗的秋田米,夠熱燙,粒粒分明,軟硬適中

点餐都有溫馨提示如何食用。

價格親民,沒有加一服務費,不太傷荷包,一定要再次惠顧
  • 美國上級牛小排
  • 翼板
2021-05-01 40 瀏覽
旺角性價比高牛扒跟媽媽在附近逛街,累了就在這裏吃扒。第一次試這種casual的food court 牛扒專門店,想不到食物有驚喜。我們點了:牛柳:100g的牛柳切開了兩件。 牛柳肉質新鮮軟熟,沒有筋,性價比很高。上菜的時候稍微煎過的牛柳放在熱石上,被紙蓋着。建議先放10秒才把紙拿掉,然後再按自己喜好的熟度把牛柳在熱石上燒熟。這個吃法很特別,可以自己控制熟度。然後牛柳到吃完也不會冷,牛脂不會冷卻,一直維持在微溶最好吃的熱度。紐西蘭羊架:濃濃的羊羶味,味道濃郁,肉質柔軟,很優質的羊架。
旺角性價比高牛扒

跟媽媽在附近逛街,累了就在這裏吃扒。

我們點了:

2021-04-24 40 瀏覽
夜晚黎到MOKO新世紀廣場,行行吓一田見到有間石燒店好得意,餐廳位於一田超市入面,開放式廚房,只有一位店員負責晒所有野,十分厲害👍🏼 牛扒選擇都多,好多唔同部位同級數揀,除咗牛之外,仲有羊架,黑豚肉,牛舌,雞扒同和牛漢堡,總有一樣啱你口味😋可以另外加配2款豚肉腸,套餐可揀薯蓉,意粉或飯,沙律同湯都可以無限添加,非常抵食🤙🏽我哋最後叫咗美國上級牛小排同翼板🥩,牛扒上都有幾塊蒜片,每個座位前面都有貼牛扒成熟表俾大家參考上菜後牛扒會有廚房紙封住,等30秒到拎走,之後就可以按照自己鐘意嘅熟度去燒仲有提供幾款調味料,個人推薦白松露蒜蓉,提升牛扒嘅味道,好好食😋美國上級牛小排 - 相信大家都唔陌生,位於胸部左右兩邊,肉質較淋,脂肪分佈比較平均,食落油香味較重。翼板 - 係位於牛嘅肩胛,牛頸與牛下肩的交界處,係牛肩中最軟嘅部位,經常運動所以肉質比較有咬口,口感類似牛小排,但冇牛小排咁油膩。

獨有幼嫩牛肉風味,原汁原味簡單燒得出色自我掌握熟成程度兼重量(150g-300g)價格親民有三個重量級選擇,牛既部位不同有著不同的等級價差,油脂豐盛上桌時香氣四溢 ! 滋滋聲散發吸飽肉汁精華,半煎透既狀態賣相及分佈均勻,結實肉質色澤,「西冷」焦脆筋肉跟嚼勁一志,嚼起來不乾柴嚐到牛過癮,比例上相對滿足迷倒嗜好者需求「原條牛舌芯」帶有Q彈厚感爽滑咬勁度,切成厚厚一片外脆內軟燒至微焦咬下去嫩嫩有彈性,無論定食或套餐配飯三五好友也吃得盡與不太傷荷包喔

獨有幼嫩牛肉風味,原汁原味簡單燒得出色
自我掌握熟成程度兼重量(150g-300g)

滋滋聲散發吸飽肉汁精華,半煎透既狀態賣相

2021-04-19