2019-03-06 35 瀏覽
麻辣friend又話口痕要食刺激ge麻辣火鍋!!! 今次佢就帶我黎試試有重慶小天鵝ge美名: 重慶洪鼎!!! 又一重慶麻辣火鍋過江龍,行到門口,麻辣香味已經飄出黎!!!洪鼎裝修以中國風為主,間隔舒適ng會擠迫。天花有霓虹燈設計ge重慶俚語,幾得意!!!   睇睇menu先,有得揀鴛鴦鍋,o甘就可以時辣時ng辣都得!!!盛肉拼盤同海鮮拼盤好吸引!!可惜兩個人好難食o西兩款,真係好難決揀ar!!! 點餐完畢後,到醬料區混醬先!!! 食麻辣火鍋當然要prepare my favourite沾醬ba,麻油+生蒜+蔥,超正!! 鴛鴦鍋叫jor正宗洪崖洞麻辣銅同最後try try店員推介ge滋陰酸蘿蔔鴨湯!!! 火紅紅ge麻辣湯,已經刺激緊我ge嗅覺,令我口水流!!!麻辣湯係牛油麻辣,帶鮮香味,湯底回甘得黎又帶d d甜,辣得過癮!!!鴨湯加jor酸蘿蔔,好鮮甜,而且湯中ge鴨肉估ng到幾嫩滑,唔錯!!!o係拼盤之爭中,海鮮拼盤B係winner!! 上枱時令人目定口呆,用料超超超豐富同好新鮮ar!!! 而且好抵食ar!!! 美國桶蠔再太大la ba,膏蟹橙黃色的蟹膏非常之多,日本大元貝同貴妃蚌都輸人
麻辣friend又話口痕要食刺激ge麻辣火鍋
又一重慶麻辣火鍋過江龍,行到門口,麻辣香味已經飄出黎

!!!
點餐完畢後,到醬料區混醬先!!!
!!
鴛鴦鍋叫jor正宗洪崖洞麻辣銅
同最後try try店員推介ge滋陰酸蘿蔔鴨湯!!!
火紅紅ge麻辣湯,已經刺激緊我ge嗅覺,令我口水流
麻辣湯係牛油麻辣
,帶鮮香味,湯底回甘得黎又帶d d甜,辣得過癮!!!
o係拼盤之爭中,海鮮拼盤B係winner
!! 上枱時令人目定口呆,用料超超超豐富同好新鮮ar
,日本大元貝同貴妃蚌都輸人ng輸陣,size都好巨大,海蝦lei位選手都ng好睇少,上枱時d腳仲郁郁下
!!!
美國桶蠔烚完之後都ng會縮水,真材實料,桶蠔鮮味十足,蠔味好濃郁lei
!!!
日本大元貝超鮮甜好味,元貝fans ge我表示lei 隻大元貝super yummy
,而且仲juicy tim!!!
挑戰生命系列之膏蟹攞你命三千
!!! 膏蟹橙黃色令死人ge膏非常飽滿,蟹肉有鮮味,蟹膏好有甘香油香,為此膏蟹,我願意跑多幾晚步!!!

打卡gift
係重慶炸酥肉,酥肉外鬆脆入juicy,炸漿加jor花椒,食酥肉時,會咬破花椒,即時有花椒ge麻感充斥口腔,好正!!!
即炸響鈴上枱已feel到剛炸好ge熱氣,去麻辣湯游一游後,索o西麻辣湯ge香辣,超級正!!!
打邊爐當然要食d菜la,油麥菜好新鮮同乾淨,配鴨湯好夾lei!!!
店員服務好nice同friendly,主動加湯同收碟。
麻辣friend表示好滿足
,ng洗北上都試到甘正宗ge麻辣火鍋!!!
與友人從海防道穿過莎莎進入亞士厘道,一條街兩行食肆林立,唯獨「重慶洪鼎火鍋」門口的裝修風格最別出心裁最得我心💓餐廳位於地庫位置,落咗地庫之後店員安排我倆坐一張四人枱,坐位寬敞舒適,仲可以成基嗌多幾樣嘢食😋一坐低見到對筷子印咗重慶洪鼎火鍋,幾有有心思👍🏻之後店員提示可以去出面個醬料corner到攞醬😋出到去見到有張示範圖教客人點樣溝啲醬汁,加上選擇都有好多,值得一提嘅係佢地嘅醬料碗,分成兩邊,一邊係擺醬料,另一邊有個隔,比客人食麻辣鍋嘅時候隔走多餘嘅油🤤超級細心嘅設計👍🏻當日我哋仲享用咗限時優惠💰:一蚊麻辣龍蝦鍋,抵到爛啊,龍蝦仲要超級新鮮,爽口彈牙不但止仲要有膏㗎🤤真係食過返尋味😋另外仲order咗手打鮮蝦滑、白鱔片、重慶伸腿瘦鵝腸,蝦滑入面仲有原粒蝦肉,食得出係鮮蝦打出嚟嘅👍🏻至於鱔片就完全無腥味,抵讚👍🏻食鵝腸要食肥就聽得多,今次試呢個招牌伸腿瘦鵝腸肥瘦啱啱好,食落唔會太韌,值得一試🥳重點推薦盛肉拼盤A👍🏻豬牛羊🐖🐄🐏全部有齊😍拼盤仲有列明每種肉嘅部位,我就最欣賞牛小排🐮食落好重牛味唔韌,滿分💯!仲有仲有!酒鬼必點😍2L嘅1664🥳抵飲推介👍🏻見到餐牌有海鮮拼盤勁吸引,可惜今次得兩
一坐低見到對筷子印咗重慶洪鼎火鍋,幾有有心思👍🏻
之後店員提示可以去出面個醬料corner到攞醬😋
出到去見到有張示範圖教客人點樣溝啲醬汁,
、白鱔片、重慶伸腿瘦鵝腸
仲有仲有!
酒鬼必點😍2L嘅1664🥳抵飲推介👍🏻
見到餐牌有海鮮拼盤勁吸引,可惜今次得兩個人食食唔到咁多😣下次嚟一定要試下😋
2019-03-04 22 瀏覽
今日同朋友係尖沙咀聚會,行行下見到尼間門面莊煌既重慶洪鼎火鍋店,就興起入左去食。一坐落,就見到一個貼紙寫住:凡讚好佢地既facebook page,就會送一客黑毛豬炸酥肉。炸酥肉係即炸,香脆可口,雖然係送,但個質素唔會因為咁而差。之後我地就問個侍應有咩好推介,侍應就介紹左佢地既沙巴龍躉同金牌拼盤系列 (海鮮拼盤及盛肉拼盤)。海鮮拼盤及盛肉拼盤分別都有3個款式俾食寫選擇,我地揀個個海鮮拼盤包括有1條活石蚌魚刺身、竹串海蝦、鮑魚及貴妃蚌,而盛肉拼盤包括有美國安格斯牛小排、牛板腱、西班牙黑毛豬梅肉及紐西蘭羊肉片。至於湯底我地就揀左「正宗洪崖洞麻辣鍋」(小辣) 配 「木耳雞湯鍋」。麻辣鍋既花椒味很香,因為點左小辣,所以唔太辣,但又好惹味。「木耳雞湯鍋」真材實料,有一隻大雞脾在鍋內,雞湯味濃,雞脾肉亦好入味。特別要講既係海鮮拼盤,每一款都非常新鮮,而且份量及質素都誠意十足,上黎個陣鮑魚都仲識郁架。咬一口鮑魚有陣濃郁既香味,仲好有口感添。貴妃蚌就食落爽口彈牙,肥而不膩。總括黎講,食物同服務質素都好高,最抵讚係侍應態度佳,上菜速度好快,無漏單既情況出現,座位寬敞,環境同啲餐具都好乾淨,價錢合宜,尼間
總括黎講,食物同服務質素都好高,最抵讚係侍應態度佳,上菜速度好快,無漏單既情況出現,座位寬敞,環境同啲餐具都好乾淨,價錢合宜,尼間洪鼎火鍋店值得推介!
2019-03-03 23 瀏覽
其實可能個位置係地庫,所以無咩人發現,星期六我地由7pm坐到10pm,飲左3大筒1667(好似1.5L)加3支大asahi,食到飽飽,我地叫左最平果個牛肉拼盤同海鮮拼盤,加埋幾個散叫,埋單4位一人400,真係超值,啤酒真係好平。仲要好服待,會特登走埋黎講咩要淥幾耐。佢推介個必叫小籠包其實皮太厚又吾夠汁,不過個樣5顏6色幾靚。海鮮同牛都新鮮。我地叫麻辣湯底鴛鴦湯底,吾夠深圳食既麻辣好食,有點偏酸,不過係香港至少應該吾洗擔心食地溝油....
2019-03-03 17 瀏覽
之前聽同事話洪鼎火鍋喺重慶好出名,原來而家進駐埋香港,就即刻拉友人去試。都好多選擇,我地主力揀左啲重慶配料,試啲特別野。出面有醬料區,都幾齊。麻油一定要落,好香,點咩都好食。食重慶火鍋一定要食麻辣湯底,另一邊就點左雞湯。麻辣湯點左小辣,都幾辣,淥啲肉就啱哂。點左肉拼盤,有安格斯牛、羊肉同黑毛豬肉。牛肉好香好濃味,用麻辣湯淥一流。黑毛豬肉點麻油醬料好出味。大推響鈴!好香脆,就咁食都得。淥完再點醬料仍然咁脆,好正!午餐肉炸到脆卜卜,唔落湯食都可以,又係必點!鴨血好結實,淥幾耐都唔散。黃芽白放喺雞湯度淥,吸哂啲雞湯精華,好淋好入味。小籠包係店長推介,只可淥4分鐘,不然個皮會爛。不過味道還好,還是傳統小籠包比較好食。另外叫左豬肉丸同餃子。

都好多選擇,我地主力揀左啲重慶配料,試啲特別野。

出面有醬料區,都幾齊。麻油一定要落,好香,點咩都好食。

大推響鈴!好香脆,就咁食都得。淥完再點醬料仍然咁脆,好正!

午餐肉炸到脆卜卜,唔落湯食都可以,又係必點!

鴨血好結實,淥幾耐都唔散。

黃芽白放喺雞湯度淥,吸哂啲雞湯精華,好淋好入味。

另外叫左豬肉丸同餃子。

2019-03-01 31 瀏覽
大家都知道我一向都唔係特別喜歡打邊爐,上星期朋友聚會介紹我地去尖沙咀重慶洪鼎火鍋,話海鮮拼盤超級新鮮一定要試🧐我地點左雙拼湯底,分別係正宗洪崖洞麻辣鍋(小辣)拼木耳鮮雞湯。火鍋配料點左黑毛肚、重慶伸腿瘦鵝腸,淥大概15秒左右就食得,食落爽口香脆、表層有薄薄的辣油,又麻又辣。重點:我哋點咗兩個拼盤,海鮮拼盤A、肉類拼盤A,海鮮拼盤有活石蚌魚刺身、新鮮竹串海蝦、活鮑魚、新鮮貴妃蚌。活鮑魚仲識郁郁下架,淥啲肉質被麻辣包裹,入口完全係嫩滑鮮甜,而貴妃蚌同樣鮮甜,特別嘅地方就係佢爽口得來又唔韌。肉類拼盤A:美國安格斯牛小排、牛板腱、西班牙黑毛豬、紐西蘭羊肉片,牛小排油脂分佈平均。另外我點左紅糖繽紛冰粉,解辣一流。總括而言,環境坐位舒適、侍應服務態度好、海鮮新鮮。

另外我點左紅糖繽紛冰粉,解辣一流。

總括而言,環境坐位舒適、侍應服務態度好、海鮮新鮮。
2019-03-01 13 瀏覽
最近口痕就約左班fd打邊爐,本身想食麻辣火鍋但又懶得番大陸,於是就係尖沙咀搵左間叫重慶洪鼎火鍋既餐廳去食。打去book既時候侍應已經好有禮貌咁幫我地安排時間,火鍋店間尖沙咀A1出口,很近地鐵站。入到去坐低左之後,侍應即刻同我地講沙巴龍躉好新鮮問我地試唔試,於是就叫左份試下。另外我地叫左雙拼湯底,分別係麻辣湯底同鮮雞湯。首先講下佢地個沙巴龍躉先,食得出係新鮮,肉質鮮甜彈牙。另外食麻辣火鍋點可以唔叫毛肚同埋鵝腸呢?就連侍應都讚我哋識食,食呢兩樣野放落去唔使好耐就熟,食落去直頭係脆口而且索晒麻辣湯嘅香味。呢間鋪頭嘅炸響鈴好脆,食得出係新鮮炸起嘅。而最重要最重要嘅就係我哋叫咗兩個拼盤,分別係一個海鮮拼盤同埋一個肉類拼盤,海鮮拼盤有蚌魚、新鮮海蝦、新鮮鮑魚、新鮮貴妃蚌,首先啲鮑魚好高質,就咁淥啲肉質都唔會唔會老,入口完全係嫩滑鮮甜,而貴妃蚌同樣鮮甜,特別嘅地方就係佢爽口得來又唔韌。肉類拼盤就有牛小排、牛板腱、黑毛豬同羊片,兩款牛都係入口即溶,唔使點任何醬就好識得出佢本身嘅牛味,黑毛豬同樣係好好食,而羊肉就一啲都唔數。另外我哋叫咗個冰粉,真係超級解辣。整體黎講,環境舒適、老闆同侍應都好nice 、

整體黎講,環境舒適、老闆同侍應都好nice 、食材非常新鮮,決定下次會再同其他朋友去食。

• 海鮮拼盤A
2019-03-01 25 瀏覽
終於食到呢間重慶火鍋!洪鼎火鍋店在重慶是一家經營多年老字號,係當地出名的名店。黎到香港,佢的火鍋底料都是從重慶運過來,所以在香港都食到最正宗的重慶麻辣湯底。除左湯底之外,呢度的裝修都很好看,天花板上 裝滿咗唔同顏色嘅潮語霓虹燈, 全部都係重慶話。湯底方面叫左正宗洪崖洞麻辣火鍋小辣 $160單係上枱已嗅到好強勁的辣椒味,愈食愈辣!松茸野菌湯 $160非常推薦 現炸酥肉呢款酥肉當小食吃一流!脆炸條帶點花椒味! 非常麻香。必點 鴨血厚切的鴨血口感嫩滑可口,再配上麻辣火鍋簡直係最佳拍檔。必點 蟹籽墨魚滑 $78蟹子墨魚滑煮熟後脹卜卜, 鮮味十足仲好彈牙!必點 響鈴 $45呢度嘅響鈴食得出係即炸, 放湯後幾秒放入口仲係脆卜卜㗎!必點 皇帝菜 $38菜都好新鮮,有甜味!海鮮拼盤B $680日本大元貝 羔蟹 美國桶蠔 竹串海蝦 貴妃蚌款竹串海蝦,估吾到幾好食,好似岩岩游完水,又甜又新鮮!盛肉拼盤B $560港式手切肥牛 美國安格斯牛板腱 美國雪花肥牛M4/5和牛M9和牛牛丸單係擺盤已經好精緻,將牛涮十秒就可以食,上口好有牛香。最正係M4/5和牛牛舌粒, 大大粒,厚得來爽口,牛味濃郁又扎實彈牙。呢款五
終於食到呢間重慶火鍋
洪鼎火鍋店在重慶是一家經營多年老字號,係當地出名的名店。

湯底方面叫左
正宗洪崖洞麻辣火鍋小辣 $160
單係上枱已嗅到好強勁的辣椒味,愈食愈辣!
松茸野菌湯 $160

非常推薦 現炸酥肉
呢款酥肉當小食吃一流!脆炸條帶點花椒味! 非常麻香。

必點 鴨血
厚切的鴨血口感嫩滑可口,再配上麻辣火鍋簡直係最佳拍檔。

必點 蟹籽墨魚滑 $78
蟹子墨魚滑煮熟後脹卜卜, 鮮味十足仲好彈牙!

必點 響鈴 $45
呢度嘅響鈴食得出係即炸, 放湯後幾秒放入口仲係脆卜卜㗎!

必點 皇帝菜 $38
菜都好新鮮,有甜味!

海鮮拼盤B $680
日本大元貝 羔蟹 美國桶蠔 竹串海蝦 貴妃蚌
款竹串海蝦,估吾到幾好食,好似岩岩游完水,又甜又新鮮!

盛肉拼盤B $560

單係擺盤已經好精緻,將牛涮十秒就可以食,上口好有牛香。

呢款五色小籠包係店舖推薦
餐牌都好貼心教每樣食材要淥幾多分鐘
小籠包只要放四分鐘就食得
我是在黑松露味都幾濃郁下

我想同牛柏葉都好新鮮, 啲擺盤好鬼靚

鯇魚片切得好好,又冇腥味新鮮。

火鍋愈滾愈辣,呢杯紅糖繽紛冰粉$25
滑嘟嘟又解到辣,飲完又繼續食到啦!
  • 本地手切肥牛
  • 紅糖繽紛冰粉
  • 鴨血
  • 蝦滑
  • 加拿大桶蠔
2019-02-28 33 瀏覽
尖沙咀亞士厘道一帶一向都食店林立,競爭相當激烈,隔一排冇來,已經換了很多新嘅食店。今晚同朋友相約喺尖沙咀晚飯小聚,經過呢間 "洪鼎" 火鍋,見佢門口嘅menu 賣相唔錯,而且價錢都算ok, 於是就去試下。呢度係地庫,沿樓梯落到去,裝修都頗有特色 ,仲有一些卡位令人坐得舒服,私隱度更高。湯底選了養顏木耳雞湯,估唔到火鍋湯底都材料十足,仲有瘦肉,湯底先甜。安格斯小牛排,牛肉紋理分明,十分新鮮,只需輕輕灼三幾秒,即可入口,肉質豐富,牛味十足!蟹子墨魚滑,份量亦相當之大,而且十分彈牙爽口!黑毛肚即係黑色牛柏葉,上枱用冰鎮住,十分講究,而且釘點十分大,口感十足!

呢度係地庫,沿樓梯落到去,裝修都頗有特色
,仲有一些卡位令人坐得舒服,私隱度更高。

蟹子墨魚滑,份量亦相當之大,而且十分彈牙爽口!

2K
2019-02-28 380 瀏覽
🌶 #嗜辣人士注意 📣,尖沙咀又一重慶火鍋店 🍲。今晚同朋友到重慶洪鼎火鍋潮吃麻辣😍多款總廚推薦新鮮配料😋,回味無窮。 ====—====—====—====— 🍲正宗洪崖洞麻辣鍋🌶 拼養顏木耳雞湯🐥 ($180) 來吃麻辣火鍋當然要點個麻辣鍋先夠過癮,加$20還可以雙拼,選了養顏木耳雞湯,入面除了有雞肉外,還有很多蓮子,鮮甜又清潤。 🥩盛肉拼盤A ($288) (🐮美國安格斯牛小排、🐄美國安格斯牛板腱、🇪🇸西班牙黑毛豬梅肉、🐑紐西蘭羊肉片) 餐廳提供不同種類的肉類和肉類拼盤,這次選了盛肉拼盤A 是多個拼盤中最便宜的一個,但味道絕對不輸,性價比極高。 無論是牛、豬、羊都不要煮太久,大約10秒就可以,這樣可以吃到最鮮嫩的口感,而且避免過熟。 肉質半肥瘦的感覺真的很好,肉類每片呈紅色,紋理清晰可見,肉味香濃,難怪幾乎每枱桌上都有一個拼盤。 🦆鴨血($48) 鴨血軟腍滑溜溜,配在麻辣湯底中吸收味道一流! 🐦重慶伸腿瘦鵝腸($118) 鵝腸擺碟精緻吸睛,鵝腸每條肥美可口,輕輕煮一會兒就可以吃了!

====—====—====—====—

🍲正宗洪崖洞麻辣鍋🌶 拼養顏木耳雞湯🐥 ($180)

🥩盛肉拼盤A ($288)

🦆鴨血($48)

鴨血軟腍滑溜溜,配在麻辣湯底中吸收味道一流!

🐦重慶伸腿瘦鵝腸($118)

🧡💛五色火鍋小籠包🖤❤️($88)

(🌶麻辣、🦀蟹粉、🥠原味、🧀芝士、🍄黑松露)

五色火鍋小籠包是店內招牌,當然要試試呢!
小籠包皮薄餡鮮,每隻都各有特式,非常出色!

店員教我們每粒小籠包煮4分鐘就可以了,煮太久外皮會破,所以點這份小龍包店員都會送來一個計時器⌛️,方便客人。

🐟脆鯇腩($78)

脆鯇腩口感非常爽脆,吃出是新鮮之貨,魚肉鮮甜多汁,肥美肉厚,超滿足!

🥟黑松露水餃🍄($58)

黑松露水餃一份6隻,每隻肥滿餡料夠多,入面包住木耳、筍絲、蝦肉和黑松露,吃上來黑松露香味四溢,加上餡料非常新鮮,所以很容易便清光了。

不得不提,店內現在做優惠只要like 店子Facebook就可以免費送🐷重慶炸酥肉 🆓一份,酥肉可直按當小食吃,也可用來打邊爐。

酥肉外層撒上孜然粉,香口又惹味。

====—====—====—====—
2019-02-26
2019-02-27 39 瀏覽
今日同朋友一齊黎食麻辣火鍋次次番內地探朋友都必食, 香港都希好多重慶火鍋,但唔係間間都做得好食,一係湯底麻麻一係食材麻麻, 而呢間我覺得兩樣都做得幾出色!朋友話呢排有優惠所以帶我黎食!!$1龍蝦麻辣湯底同埋8:30pm前埋單有7折門口都幾靚幾高級,入面裝修都唔錯,好有中國華麗風呢度有好多貼心之舉, 包括有圍裙可以穿住,唔怕整污糟調味碟有格格隔層,可以放d食物上去隔一隔湯油,冇咁肥膩重點係湯底!!$1麻辣龍蝦鍋,仲可以揀雙拼, 我揀左拼木耳雞鍋。麻辣果邊我揀左中辣,但我朋友食到流晒汗龍蝦係另上的,廚房會先走油炸一炸,鎖住d水份, 我地再滾3分鐘就食得啦。 好用心 蝦肉都好爽口,又多膏雞湯果邊有半隻雞, 用來滾菜食都唔錯,冇咁多油嘛叫左碟鴨血鴨血配麻辣湯真係一流, 呢度d鴨血滑得黎都幾好味!夠厚所以都唔易散盛肉拼盤A $288, 呢個係冇折扣優惠的但d肉質都好靚!!紋路好吸引!安格斯牛小排最嫩,而黑毛豬肉味就最香紅糖糍粑炸到外脆內軟,加埋糖漿 我個人覺得好好食好煙韌,當飯後甜品都唔錯紅糖冰粉既係甜品又係飲品, 紅糖份量自己加,入面仲有燕麥、杞子、提子等等,口感豐富。綜合黎講呢間都幾好食,
今日同朋友一齊黎食麻辣火鍋

門口都幾靚幾高級,入面裝修都唔錯,好有中國華麗風
呢度有好多貼心之舉, 包括有圍裙可以穿住,唔怕整污糟

調味碟有格格隔層,可以放d食物上去隔一隔湯油,冇咁肥膩
重點係湯底!!

蝦肉都好爽口,又多膏

雞湯果邊有半隻雞, 用來滾菜食都唔錯,冇咁多油嘛

叫左碟鴨血

盛肉拼盤A $288, 呢個係冇折扣優惠的
但d肉質都好靚!!紋路好吸引!
安格斯牛小排最嫩,而黑毛豬肉味就最香

紅糖糍粑
炸到外脆內軟,加埋糖漿 我個人覺得好好食
好煙韌,當飯後甜品都唔錯

綜合黎講呢間都幾好食, 7折之後都唔太貴
推薦
2019-02-27 22 瀏覽
今日就約咗一大班鐘意食辣既朋友去咗一間位於尖沙咀既重慶火鍋入到去地方闊落,入到最後到有幾張大枱啱曬一大班人 ,裝修好特別有好多一句句重慶話嘅霓虹燈係天花板聽職員介紹佢哋嘅湯底係真係跟返正宗重慶 火鍋湯底,聽完就一定要試試啦,食唔到辣嘅朋友都可以揀其他養生嘅湯底, 我哋就鴛鴦揀咗 松茸湯底同小辣重慶湯底火鍋料我地都叫左好多樣, 其中以下幾日係超級好食麻辣湯底一定要叫佢就梗係鴨血啦呢度嘅鴨血好夠味加上大大舊,唔會滾完之後就唔見咗第2樣就係我打邊爐最鍾意係嘅響鈴感覺係佢哋似自己炸嘅響鈴, 上台嗰陣仲感覺微微嘅熱,浸幾秒拎嚟食, 索哂湯底嘅味道,正黎到重點嘅盛肉拼盤同海鮮拼盤海鮮嗰啲都好新鮮,滾完點小小豉油, 完全食得出嗰種鮮味牛肉都係打邊爐最重要嘅嘢,其中佢有舊牛柳粒定牛舌粒,係估你唔到咁超級好食之後其實仲有叫好多其他嘢, 都好好食埋單價錢都係算中上, 但用了非常新鮮,絕對係值得既呢度連醬汁碟的設計都好貼心,兩格醬料兜其中一邊可以隔走多餘的油,吃上口吾會太油膩。
今日就約咗一大班鐘意食辣既朋友去咗一間位於尖沙咀既重慶火鍋

火鍋料我地都叫左好多樣, 其中以下幾日係超級好食

麻辣湯底一定要叫佢就梗係鴨血啦
呢度嘅鴨血好夠味加上大大舊,唔會滾完之後就唔見咗

第2樣就係我打邊爐最鍾意係嘅響鈴

黎到重點嘅盛肉拼盤同海鮮拼盤
海鮮嗰啲都好新鮮,滾完點小小豉油, 完全食得出嗰種鮮味

之後其實仲有叫好多其他嘢, 都好好食
埋單價錢都係算中上, 但用了非常新鮮,絕對係值得既

• 鴨血
  • 蝦滑
  • 加拿大桶蠔
2019-02-27 36 瀏覽
一開頭係俾佢餐廳嘅名吸引着,好似一啲黑社會嘅火鍋店咁xD 但之後聽人講佢哋嘅火鍋湯底有$1龍蝦/鮑魚,所以覺得應該要一試~!當日嘅一蚊優惠因為龍蝦已經賣晒,所以佢轉左兩隻鮑魚俾我哋佢嘅鮑魚真係好大隻,而且有控制好時間去陸叔這隻鮑魚,性價比10分高!另外我哋仲試咗一啲典型嘅牛肉。教育的質素屬於相品,但令我最深刻的是那份M9澳洲牛丸,牛肉味10分香濃與內地的火鍋牛肉店可以相比~令我10分欣賞這個火鍋店的碟,有得一個點時有一個點解辣嘅麻油,而且仲有一個夾可以放喺上面,以防太多油在食物當中, 10分細心!至於另外叫嘅食材也不錯,令我覺得最欣賞嘅係一啲牛柏葉和Cheung竟然有一個冰山爭住去,成本10分高但能夠保存食材的新鮮也是物超所值!至於我覺得個餃子只不過不過不失,而不是別人吹得那麼好。
當日嘅一蚊優惠因為龍蝦已經賣晒,所以佢轉左兩隻鮑魚俾我哋
至於我覺得個餃子只不過不過不失,而不是別人吹得那麼好。
2019-02-16
2019-02-27 21 瀏覽
天氣又開始轉涼返少少,寒底既我當然要去一去打邊爐暖一暖身重慶火鍋第一時間一定會諗起麻辣鍋,果種麻而不太辣既極致感覺令人愛不釋手。湯底一辣一清,辣點左重慶麻辣鍋而清點左養顏雞鍋,兩款湯底都足料尤其麻辣鍋一撈起就撈到各種香料而特別既係有股好香既孜然粉味令湯更濃雖然望上去好辣但實際上麻既後勁強但不辣。清湯雖然有雞但湯頭十分清又有雞湯清香味岩岩好中和麻辣味。材料選擇好多元化仲有肉類或海鮮拼盤選擇可以比一大班朋友一齊share,價錢唔價性價比高但對於2人就太多所以今次同朋友2個人就散叫左各款配料。鯇魚片切得夠簿得黎滾熟後又好脆身滑嫩唔鞋口,上枱時色澤十分光鮮。鵪鶉蛋大大碟份量多本身已經煮熟再放麻辣鍋湯滾熱慢慢係湯到滾熱蛋白吸盡晒湯底既味好惹味。炸響鈴點完即炸長過手掌新鮮炸好脆而不膩又無油益味一放落湯就即刻吸晒湯底既味度浸完拎返上黎都仲好脆口。萵筍片平時好少食但一到火鍋店就必點味道好清爽又甜可以化解到辣同油膩感。五色小籠包有各種口味原味芝士麻辣黑松露蟹籽附上一個計時器滾好4分鐘後就可以食小籠包外皮帶煙靭內裏好鮮甜有少少菇菌係餡入面所有味道都十分出色。蟹籽墨魚滑估唔到會咁大份墨魚滑十分彈牙帶墨魚香,

蟹籽墨魚滑估唔到會咁大份墨魚滑十分彈牙帶墨魚香,份量足分4人食。

手切本地肥牛係麻辣鍋外我最欣賞既食材,本地手切肥牛油脂分佈平均唔會過油肉十分光澤望落已經好吸引完全唔係雪死用機切片既肥牛滾好咬落有肉既爽彈但又唔會過靭牛香味濃,十分出色。
  • 五色火鍋小籠包
  • 本地手切肥牛
2019-02-27 27 瀏覽
今天在附近放工,相約了朋友來到重慶洪鼎火鍋試試。我們8點來到,已經十分多人。幸好還有位。我們點了一個養顏木耳雞湯作湯底。雞湯十分清甜。雞也十分足料及大隻,有2大件,每件半隻雞。我們點了一份盛肉拼盤A,當中包括美國安格斯牛小排、美國安格斯牛板腱、紐西蘭羊肉片、西班牙黑毛豬。這個盛肉拼盤賣相十分吸引。牛肉脂肪比剛剛好。羊肉和黑毛豬十分新鮮。我們又點了一份本地生菜。生菜十分新鮮,而且爽口。我們又點了一份手打鮮蝦滑。蝦滑很足料,而且很彈牙爽口。吸收了湯底,十分滋味。我們再點了一份美國雪花肥牛。美國雪花肥牛脂肪分佈均勻,大約有十塊,十分新鮮。我們再like了店的facebook,就會送一份重慶炸酥肉(黑毛豬)。炸酥肉炸得十分出色,而且有少少辣,十分出色。今天真得很滿足,下次會再來試試其他。
今天在附近放工,相約了朋友來到重慶洪鼎火鍋試試。

我們8點來到,已經十分多人。幸好還有位。

我們又點了一份本地生菜。生菜十分新鮮,而且爽口。

今天真得很滿足,下次會再來試試其他。