2019-03-15 14 瀏覽
無打幾日邊爐,突然之間又好想去打邊爐,所以就約左朋友黎去食重慶火鍋。店鋪喺尖沙咀,夠哂方便!店既環境亦都好舒服。店員同我地講做緊優惠,麻辣湯底只要一蚊、如果係雙併麻辣加其他湯底就係廿蚊。我地揀左養顏木耳雞湯!野食方面有好多選擇,而且樣樣都好新鮮。我地叫左豬腰,佢既擺盤好靚,滾幾滾就食得,好味道!薯份好大條,佢要分開一條一條落去,如果唔係會痴埋一齊架,煙煙韌韌,口感幾好!手工黑豆腐第一次係鴕鳥肉,原來係比豬肉腍少少,唔錯!呢個五色小籠包係必試架,佢分別係原味、黑松露、蟹粉、芝士同麻辣味,店員會比個計時器你,小籠包滾4分鐘就可以食,全部都有好juicy既汁啊!呢個刺身鮑魚丼好正啊,全部海鮮都勁新鮮同鮮甜!大大隻鮑魚

手工黑豆腐

第一次係鴕鳥肉,原來係比豬肉腍少少,唔錯!
呢個刺身鮑魚丼好正啊,全部海鮮都勁新鮮同鮮甜!
大大隻鮑魚
  • 五色火鍋小籠包
  • 鴕鳥肉
  • 紅糖繽紛冰粉
2019-03-15 23 瀏覽
呢日來到位於尖沙咀嘅呢間火煱店。見到呢幅畫似乎幾有重慶山城特色喎。沿住條梯級行落一層就到了。除咗有平時打邊爐嘅嘢之外,仲有幾特色的肉類拼盤及海鮮拼盤。肉類拼盤價由貳佰捌拾捌蚊起至柒佰貳拾蚊;而海鮮拼盤就由參佰玖拾捌蚊起至捌佰貳拾蚊。我哋嗌嘅係雙拼湯底,麻辣+养顔木耳雞两個湯底。吃嘢方面就叫咗個最平嘅海鮮拼盤,内有石蚌魚刺身一條,四隻鮑魚同埋四隻桂花蚌,還有9隻蝦,用個裝满冰塊的大盤盛住,都幾壯觀吖。而食物都新鮮。鮑魚軟腍有咬口,蝦好彈牙,魚刺身亦好味,而石蚌魚想試吓擺入火煱“焯”來吃,結果都覺得吃刺身好D。五色小籠包幾有特色,比我吃開嘅8色小籠包少咗三款,分别有芝士,原味,黑松露,蟹粉,麻辣味。闊條薯粉唔錯,烟烟韌韌飲品就叫咗解辣嘅紅糖繽紛冰粉
呢日來到位於尖沙咀嘅呢間火煱店。

我哋嗌嘅係雙拼湯底,麻辣+养顔木耳雞两個湯底。

闊條薯粉唔錯,烟烟韌韌

飲品就叫咗解辣嘅紅糖繽紛冰粉
2019-03-15 17 瀏覽
過左一排冇打邊爐,又心唷唷想食啦!之前聽朋友已經介紹過尖沙咀重慶洪鼎火鍋幾得!今晚一於就同老婆去會一會佢啦!食得重慶火鍋點少得麻辣鍋呢!我本身好鐘意食小辣但不能食太辣的,咁就哎左個鴛鴦鍋(麻辣少辣同皮蛋芫茜)。我見佢主打嘅套餐分左海鮮同肉類。可惜我皮膚有點過敏,結果我們選了盛肉A餐、一份白鱔片、小籠包(必食)、響玲等等。美國安格斯牛小排肉質均勻,只需烚10秒度就可以食,肉質鮮嫩,口感軟軟的!牛板腱就比較爽!黑毛豬要烚最久,三分鐘就好,口感香嫩!本人覺得羊肉就最不錯,肉嫩之餘,羊羶香味四溢👍 雖然好多海鮮這次未試到,但總要挑一款試試,這白鱔片真係冇得頂,放落清湯烚兩分鐘,口感爽脆,味道仲好鮮甜,只試這一款就讓我很期待下次的海鮮套餐了!小籠包(連計時器😂)超專業的,真的要吃,黑松露味是本人最喜歡的,餡的肉汁豐富,仲有啖啖黑松露味!
盛肉A餐
2019-03-14
1 分鐘 (堂食)
盛肉A餐
2019-03-14 25 瀏覽
今晚約了舊老友去打邊盧,入到店內已經聞到麻辣既氣味,可惜明天公司有大會要開,所以都係叫返養顏木耳雞湯。原來現在做緊特優$1湯底,雙拼湯底$20😊lucky。打邊盧第一件事當然係叫碟手切肥牛先啦,賣相不錯,牛味出色,水準之上。還點了五色小籠包,有timer比你計時,放入湯4分鐘食得👍🏻。再點了重慶伸腿瘦鵝腸,賣相好靚,桌一桌大約10秒就食得,爽口彈牙。我們還點了海鮮活石蚌刺身(一條),超新鮮條魚切片上枱,魚頭還在動👍🏻,魚片點Wasabi+豉油好吃,打邊盧卓一卓(2秒)一樣正推介,仲要這個海鮮唔貴抵食👍🏻。野飲方面做緊特價,好抵👍🏻。枱邊還有USB可以為電話叉電,很細心為食客著想😊
今晚約了舊老友去打邊盧,入到店內已經聞到麻辣既氣味
,可惜明天公司有大會要開,所以都係叫返養顏木耳雞湯
。我們還點了海鮮活石蚌刺身(一條),超新鮮
2019-03-13 19 瀏覽
三五知己聚會總離不開好吃的,而火鍋總不乏在選擇之中。大伙兒愛辣,更愛麻辣火鍋! 今次又找來新選擇麻辣鍋是食店有名,端上餐台便覺香氣四溢,還能配上感覺似蒟蒻的紅糖冰粉,入口有著果仁的脆口,紅糖的香甜,令冰粉入口除了解辣的功效,也令人喜愛上…..盛肉拼盤($288)是推介! 盤上包括了安格斯牛小排、牛板腱、羊肉片和豬梅肉,牛肉入口味道濃郁,脂肪分均勻,羊肉滑而不羶特色火鍋配料不得不說牛黃喉(牛喉嚨的軟骨位),牛黃喉在市場上少見有售,入口爽脆,是美味的推介! 墨魚滑份量足之餘,入口充滿墨魚香,彈牙爽口 ,加上粒粒脆卜卜的蟹籽,更添多一種口感還有特色不同味道之小籠包,入口多汁,不同味道有著不同層次的濃香,令人留下深刻印象紅糖糍粑外脆內軟,煙韌口感是我最為喜愛,紅糖香甜令糍粑更為特別

2019-03-13 23 瀏覽
香港愈來愈多麻辣的餐廳、米線、麻辣雞煲、麻辣火鍋等,嚐辣的朋友們可以大飽口福。朋友之前去過一間幾正宗的麻辣火鍋店,今次帶我地過黎一試。來到麻辣火鍋一定要點麻辣湯,我們點了個鴛鴦鍋,麻辣湯拼芫茜皮蛋湯。麻辣湯滿是通紅的辣油,一看就知很足料,芫茜皮蛋湯的芫茜鋪滿鍋面。食火鍋一定少不了肥牛,這個盛肉拼盤包括了美國安格斯牛小排、美國安格斯牛板腱、西班牙黑毛豬梅肉、紐西蘭羊肉片,一次過滿足全部人的願望。薄切的肉片焯一會就熟了,肉質很鮮嫩。五色火鍋小籠包的賣相很吸引,不同的顏色的小籠包皮十分精緻,黑松露、鮮肉等的餡料非常特別,請緊記只焯四分鐘,否則會爛皮。港式肥鵝腸非常新鮮,焯一會就熟了,爽口又彈牙。蟹籽墨魚滑份量十足,墨魚滑新鮮製成,新鮮味美。鮮蝦水餃大大隻,裡面的蝦肉很豐富,水餃皮也十分薄。重慶炸酥肉是免費的小食,只要在Facebook按讚和分享餐廳的專頁,就可獲得一碟。紅糖繽紛冰粉是解辣的精選,裡面有杞子等的材料,可以自由控制紅糖的份量,冰粉就似是透明的涼粉,冰涼而解渴。

朋友之前去過一間幾正宗的麻辣火鍋店,今次帶我地過黎一試。

港式肥鵝腸非常新鮮,焯一會就熟了,爽口又彈牙。
蟹籽墨魚滑份量十足,墨魚滑新鮮製成,新鮮味美。
鮮蝦水餃大大隻,裡面的蝦肉很豐富,水餃皮也十分薄。
2019-03-13 19 瀏覽
情人節前上網揾定資料,到情人節決定帶女友嚟呢間試下佢至爱嘅麻辣火煱,入到舖頭都幾好環境,醬油架選擇多,侍應話有兩選一優惠 1)好似1蚊湯底加龍蝦 2) 7折。 我就7折。 因為呢度食材唔平,不過物有所值。叫咗咁多樣嘢都無嘢好彈。重點都放番佢主打重慶麻辣度,果然幾好,我同女友都好麻辣,呢間一致應為唔錯 小插曲,食食下可能比麻辣湯彈到眼(一個謎),痛到飛起,即刻去厕所外洗手盤洗眼,侍應,經埋,啤妹都幾好人,買洗眼水比我。情人節食到睇医生係掃慶咗。 不過呢間嘢我會再嚟,因為店員好,又好味

2019-02-14
慶祝紀念
情人節
2019-03-13 21 瀏覽
為左招待係廣州黎嘅親戚,所以我地諗左係依間食。我地上食評網先知道原來依間新開,多數新開嘅都比較有質素,而且見到有$1優惠食龍蝦鍋,所以就打電話BOOK啦。我地上去到,原來依度係小肥牛前舖位,而且裝修同小肥牛唔同,分開一格格,好新淨而且好有私隱feel,傾計好岩。諗住叫$1優惠食龍蝦鍋,點知咁岩我地個日去到話優惠已完結,有點失望叫左鴛鴦鍋,$168加多$20就可以雙拼,一邊係麻辣,一邊係養顏木耳雞湯。最驚喜係木耳雞湯,有一大隻雞脾,而且浸住d菜食係好好味嘅。叫左個海鮮拼盤B ($680)有6隻蠔,4隻扇貝,4隻貴妃蚌,8隻蝦,1隻蟹款款都好新鮮,一D腥味都冇,非常高品質盛肉拼盤C ($720)鵝腸($88)縮左後好細條毛肚($118)好爽冰粉太多花生,我麻麻地仲有點左5色小籠包,1碟菜,但忘記影相。近收銀度有個位俾人配蒜蓉,辣椒,豉油等等。可能新啦,所以侍應好多都唔太清楚like Facebook有咩送呀,而且因為價錢都唔平,會預期係高品質高服務,所以會期待侍應們可以講解下每樣食材係要整幾耐,但係佢地都好忙,放底好快講完就走左去。4人埋單2千幾,真係幾貴,雖然高質素,但希望可以多D優勢同
為左招待係廣州黎嘅親戚,所以我地諗左係依間食。

最驚喜係木耳雞湯,有一大隻雞脾,而且浸住d菜食係好好味嘅。

叫左個海鮮拼盤B ($680)
有6隻蠔,4隻扇貝,4隻貴妃蚌,8隻蝦,1隻蟹
款款都好新鮮,一D腥味都冇,非常高品質

盛肉拼盤C ($720)

鵝腸($88)
縮左後好細條

毛肚($118)
好爽

冰粉
太多花生,我麻麻地

仲有點左5色小籠包,1碟菜,但忘記影相。

近收銀度有個位俾人配蒜蓉,辣椒,豉油等等。

4人埋單2千幾,真係幾貴,雖然高質素,但希望可以多D優勢同折扣。如果唔係,好易俾其他取代。
2019-02-21
2019-03-10 20 瀏覽
火鍋店尖沙咀近地鐵站A出口, 店內環境坐位舒適、卡位私隱度更高, 侍應服務態度好湯底選了養顏木耳雞湯,湯底都足料,全隻雞, 瘦肉,湯底先甜, 食完唔覺口乾火鍋配料order左重慶伸腿瘦鵝腸,淥大概8秒左右就食得,鵝腸擺碟精緻吸睛, 食落爽口唔算肥美國安格斯小牛排,牛肉紋理分明及牛味十足,輕輕灼幾秒,不要煮太久,即可入口五色火鍋小籠包擺得好有層次, 一級一級共五層, 小籠包有黑松露、麻辣、蟹粉、原味、芝士。小籠包皮薄餡靚,豬肉餡新鮮店員教我們小籠包滾4分鐘,煮太久外皮會穿,所以店員送來一個timer,方便計時。

2019-03-09 32 瀏覽
有日好想食重慶火鍋,揾下揾下就揾到呢到佢個位置係亞士厘道,唔算難揾個門口覺得好靚,有個星空係上面架😍佢地有好多set 揀,我同朋友一行四人我地嗌左兩個set一個係海鮮,一個係和牛海鮮set 仲有活魚刺身~同埋會有隻龍蝦活魚刺身勁鮮味👍👍我地一早有個concept 就係d 海鮮同麻辣鍋唔夾所以就無試到店員勁熱情,見到我地就介紹其實配麻辣鍋好夾叫我地一定要試果然好驚喜無諗過海鮮落麻辣鍋後,無比麻辣蓋過味道反而仲好鮮味👍佢地ge 和牛亦好不錯肉味濃,又嫩仲有呢到個小籠包都好值得試以為皮會溶左唔好味但呢到係超多湯,出乎意料的ok當然唔少得食我最鍾意ge 麻糍😍😍😍配上黑糖,同外脆內軟ge 口感真係完美ge 結尾呢餐好抵食,我唔太記得確實價錢但around 千幾蚊又食和牛又食海鮮,仲要份量係勁夠同好飽唔錯
有日好想食重慶火鍋,揾下揾下就揾到呢到
佢個位置係亞士厘道,唔算難揾
個門口覺得好靚,有個星空係上面架😍

佢地有好多set 揀,我同朋友一行四人我地嗌左兩個set
一個係海鮮,一個係和牛
海鮮set 仲有活魚刺身~同埋會有隻龍蝦

活魚刺身勁鮮味👍👍
我地一早有個concept 就係d 海鮮同麻辣鍋唔夾
所以就無試到
店員勁熱情,見到我地就介紹其實配麻辣鍋好夾

叫我地一定要試
果然好驚喜
無諗過海鮮落麻辣鍋後,無比麻辣蓋過味道
反而仲好鮮味👍

佢地ge 和牛亦好不錯
肉味濃,又嫩
仲有呢到個小籠包都好值得試
以為皮會溶左唔好味
但呢到係超多湯,出乎意料的ok

當然唔少得食
我最鍾意ge 麻糍😍😍😍
配上黑糖,同外脆內軟ge 口感
真係完美ge 結尾

呢餐好抵食,我唔太記得確實價錢
但around 千幾蚊
又食和牛又食海鮮,仲要份量係勁夠同好飽
唔錯
2019-02-15
  • 五色火鍋小籠包
  • 本地手切肥牛
2019-03-08 12 瀏覽
最近天氣較寒冷 因此我和友人決定去吃麻辣火鍋 一來太久沒有去嘗試 另外也希望把身體回暖 我們到訪了位於尖沙嘴的重慶麻辣火鍋 洪鼎 沒想到最終令我們一嘗難忘 我們也打算下次聚會再次到這裏享用晚餐 首先 從店舖格局方面 我頗喜愛他的格局 店舖當中很明顯的帶出了重慶的特色 例如把一些重慶方言寫在霓虹燈上 也給了顧客一個挑戰 如果他們能夠成功讀出當中的重慶方言 便能夠免費享用一杯啤酒 而且啤酒的質量也相當高 此外 從食物質素方面 店舖使用了比較高質的食材 例如黑毛肚 在別的食肆會較少出現 黑毛肚經過火鍋後 口感也很爽脆 而且嘴中仍會留着毛肚的香味 令我感到好奇 此外店員的服務也無比貼心 他們有時會幫你用食材最適當的烹調時間把食物煮熟 讓顧客有最良好的食材體驗
2019-03-08 11 瀏覽
我地勁喜歡吃麻辣所以知道有間不少人覺得不錯的餐廳我們當然沒有錯過啦,今日一行四人過去因為七點比較早關係不用等就可以入去。我地叫了個雙拼湯底,麻辣小辣拼芫茜皮蛋湯底,小辣原來都幾辣,對我地黎講岩岩好,食完咁辣再加返個芫茜即時解辣都吾錯,而且仲十分足料湯底添。打邊爐食物都開始來了,盛肉併盤,入面有安格斯牛小排,牛板腱,豬梅肉和羊肉片,份量都不少,肉質不錯而且都幾濃郁肉香。五色小籠包,仲有鐘話煮四分鐘,五款不同味而且入面都有湯汁都不錯。白鱔片,厚身彈牙,好大片。朋友必食的鵝腸,這裡勁大條而且吾多膏,口感爽口。響鈴幾新鮮而吾油身,夠薄幾好味。打咗咁耐邊爐當然叫枝竹庶水,四個人一人一杯岩岩好,吾太甜幾足料。甜品:重慶紅糖糍粑,來到見到都幾靚自已再加紅糖,吾太甜都幾清甜,糍粑皮有點脆但入面好軟熟又彈牙,朋友都讚好。最後差不多飽就叫了2個面,重慶苕粉即薯粉,要煮耐少少先可以食,入味又彈牙。我地喜歡的烏冬這裡都不錯,煮完吾會爛晒口感不錯。

2019-03-08 19 瀏覽
近排天氣開始凍返,係時候要食啲辣嘅嘢暖下身!打邊爐係最好既, 一班人烚吓烚吓,傾吓計食下野,又係另一番享受!其實好耐好耐以前我一直都認為尖沙咀係有貴又唔飽肚嘅地方,但係隨着越來越多食店岀現,尖沙咀都有啲又抵食又好味有高質素嘅嘢食㗎!呢一間火鍋,真係超容易搵到,我同朋友只係喺附近經過已經比佢嘅招牌吸引住,帶帶隻字而且又紅卜卜,真係好吸睛!入到去已經聞到一陣好香好開胃嘅麻辣味,已經急不及待要睇吓餐牌,餐牌上嘅嘢食價錢都唔算太貴,但係款式選擇真係好多,而我都有啲選擇困難症出現左ε-(´∀`; ),唔知揀邊樣好!經過一番嘅思考之後,決定嗌咗打邊爐必食嘅,仲有啲好特別嘅嘢食,我發覺依度有好多出邊都冇嘅嘢食,例如黑柏葉,鴕鳥肉,黑豆腐等等呢度嘅店員服務真係好好,而且好熱情!我哋揀咗鴛鴦鍋,一邊係麻辣湯底,令一邊就係白湯!嘢食方面我推薦幾款٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و,白色嘅牛柏葉,好特別鴕鳥肉,其實呢次係我第一次食鴕鳥肉,口感好似牛肉,但係食落去又有一種肉香嘅味道!另外我都推薦佢嘅黑豆腐,口感真係好正,佢唔係軟林林,而且厚切令到口感好豐富,豆味唔會太重,但係都有啲豆香味,如果黃豆豆腐同埋黑豆腐選擇,我會再次選擇

呢度嘅店員服務真係好好,而且好熱情!
我哋揀咗鴛鴦鍋,一邊係麻辣湯底,令一邊就係白湯!

另外我都推薦佢嘅黑豆腐,口感真係好正,佢唔係軟林林,而且厚切令到口感好豐富,豆味唔會太重,但係都有啲豆香味,如果黃豆豆腐同埋黑豆腐選擇,我會再次選擇黑豆腐!

佢嘅鴨血真係好滑,而且一啲都唔容易散開,好高質素!

佢仲有土豆片,賣相真係好靚,估唔到咁抵食嘅價錢都會有咁大份量,而且好爽口,餐牌上指示土豆片只需要8秒就食得!

小食,我哋揀咗酒釀鴨舌,仲有糍粑!
酒釀鴨舌佢哋係自家製,食到好香酒味,而且份量都好多!

糍粑真係好好味!真係超級推薦!炸到金黃色好好味,真係做到外脆內軟,令人一試難忘!
今日好想打邊爐!約左朋友黎滾一滾,就到時間就輕鬆7折,好抵食!經理推介食海鮮拼盤,話配麻辣湯食,一定包我地滿意,見680蚊已經食到好多款海鮮,仲有7折咁抵,當然試試佢啦!我地就揀左膏蟹桶蠔拼。肉方面叫盛肉拼盤就最齊,有牛小排,牛板腱,西班牙黑毛豬同羊肉片。有牛油香味嘅麻辣鍋,叫左少辣,平時食開中小辣嘅我都接受到。另一邊係鴨湯,成隻鴨脾放落去熬煮,仲有酸菜,飲落去酸酸地又幾開胃。鴨血配麻辣湯是常識吧!好滑無渣,正!被海鮮盤嚇呆了,竟然係咁大盤!有美國桶蠔,元貝,貴妃蚌,膏蟹,份量超大。膏蟹好肥美,而且特別新鮮,蟹肉鮮甜。桶蠔XXXL size, 好大隻,滾得耐都唔會縮細,好新鮮嘅蠔味。大元貝好厚肉,配麻辣鍋裡的油,可以緊緊包住元貝嘅鮮味,絕對要食!膏蟹多膏多肉,蟹肉特別鮮甜肉類拼盤份量亦都不少,安格斯牛小排特別好吃,爽滑,肉味濃,紐西蘭羊肉配麻辣鍋亦好夾。好耐無食到一間咁正嘅海鮮火鍋,而且價錢相當合理,有折就更抵,食海鮮黎講,絕對好過去海鮮酒家。

有牛油香味嘅麻辣鍋,叫左少辣,平時食開中小辣嘅我都接受到。

鴨血配麻辣湯是常識吧!好滑無渣,正!

膏蟹好肥美,而且特別新鮮,蟹肉鮮甜。

膏蟹多膏多肉,蟹肉特別鮮甜

2019-03-06 25 瀏覽
應朋友之約,今晚去了尖沙咀晚餐,吃火鍋。位於尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈地庫 A舖的這間(洪鼎重慶火鍋)聽說口碑不錯。餐廳地方頗大,坐位舒適。傳媒鴛鴦優惠,拼蘿蔔鴨湯,麻辣湯底20元麻辣湯底飄出陣陣香味餐廳自製竹蔗水,清甜可口58元(一楂)駝鳥肉健康有營48元,餐廳的點菜紙還溫馨提示要煮三分鐘。駝鳥肉淋滑,麻辣的辛香更令人胃口大開。鴨血48元,嫩滑的口感。洪鼎盛肉拼盤288元內有美國安格斯牛小排,牛板鍵西班牙黑毛豬梅肉紐西蘭羊肉片所有食材餐廳點菜紙均有溫馨提示煮食的時間。令食客可以享用到食材的美味,讚👍八秒重慶 Style 土豆片38元,像花兒般的外形,吃起來爽脆無比。不錯,感覺清新。手工黑豆腐,豆味濃郁。30元餐廳自家製酒糟鴨舌48元入味的鴨舌令人欲罷不能,好正鮮蝦水餃58元麻辣湯底令水餃味道鮮香味美本人的至愛甜品重慶紅糖糍靶69元外脆內軟的口感,吃起來香甜可口。又不會太甜。甜蜜滿足感卻頗大

餐廳地方頗大,坐位舒適。

傳媒鴛鴦優惠,拼蘿蔔鴨湯,麻辣湯底20元
麻辣湯底飄出陣陣香味

餐廳自製竹蔗水,清甜可口58元(一楂)

駝鳥肉健康有營48元,餐廳的點菜紙還溫馨提示要煮三分鐘。
駝鳥肉淋滑,麻辣的辛香更令人胃口大開。

鴨血48元,嫩滑的口感。

洪鼎盛肉拼盤288元
內有美國安格斯牛小排,牛板鍵
西班牙黑毛豬梅肉
紐西蘭羊肉片
所有食材餐廳點菜紙均有溫馨提示煮食的時間。
令食客可以享用到食材的美味,讚👍

手工黑豆腐,豆味濃郁。30元

餐廳自家製酒糟鴨舌48元
入味的鴨舌令人欲罷不能,好正

鮮蝦水餃58元
麻辣湯底令水餃味道鮮香味美

本人的至愛甜品
重慶紅糖糍靶69元
外脆內軟的口感,吃起來香甜可口。又不會太甜。
甜蜜滿足感卻頗大