2019-03-01
終於食到呢間重慶火鍋!洪鼎火鍋店在重慶是一家經營多年老字號,係當地出名的名店。黎到香港,佢的火鍋底料都是從重慶運過來,所以在香港都食到最正宗的重慶麻辣湯底。除左湯底之外,呢度的裝修都很好看,天花板上 裝滿咗唔同顏色嘅潮語霓虹燈, 全部都係重慶話。湯底方面叫左正宗洪崖洞麻辣火鍋小辣 $160單係上枱已嗅到好強勁的辣椒味,愈食愈辣!松茸野菌湯 $160非常推薦 現炸酥肉呢款酥肉當小食吃一流!脆炸條帶點花椒味! 非常麻香。必點 鴨血厚切的鴨血口感嫩滑可口,再配上麻辣火鍋簡直係最佳拍檔。必點 蟹籽墨魚滑 $78蟹子墨魚滑煮熟後脹卜卜, 鮮味十足仲好彈牙!必點 響鈴 $45呢度嘅響鈴食得出係即炸, 放湯後幾秒放入口仲係脆卜卜㗎!必點 皇帝菜 $38菜都好新鮮,有甜味!海鮮拼盤B $680日本大元貝 羔蟹 美國桶蠔 竹串海蝦 貴妃蚌款竹串海蝦,估吾到幾好食,好似岩岩游完水,又甜又新鮮!盛肉拼盤B $560港式手切肥牛 美國安格斯牛板腱 美國雪花肥牛M4/5和牛M9和牛牛丸單係擺盤已經好精緻,將牛涮十秒就可以食,上口好有牛香。最正係M4/5和牛牛舌粒, 大大粒,厚得來爽口,牛味濃郁又扎實彈牙。呢款五
洪鼎火鍋店在重慶是一家經營多年老字號,係當地出名的名店。
湯底方面叫左
正宗洪崖洞麻辣火鍋小辣 $160
單係上枱已嗅到好強勁的辣椒味,愈食愈辣!
松茸野菌湯 $160
非常推薦 現炸酥肉
呢款酥肉當小食吃一流!脆炸條帶點花椒味! 非常麻香。
必點 鴨血
厚切的鴨血口感嫩滑可口,再配上麻辣火鍋簡直係最佳拍檔。
必點 蟹籽墨魚滑 $78
蟹子墨魚滑煮熟後脹卜卜, 鮮味十足仲好彈牙!
必點 響鈴 $45
呢度嘅響鈴食得出係即炸, 放湯後幾秒放入口仲係脆卜卜㗎!
必點 皇帝菜 $38
菜都好新鮮,有甜味!
海鮮拼盤B $680
日本大元貝 羔蟹 美國桶蠔 竹串海蝦 貴妃蚌
款竹串海蝦,估吾到幾好食,好似岩岩游完水,又甜又新鮮!
盛肉拼盤B $560
單係擺盤已經好精緻,將牛涮十秒就可以食,上口好有牛香。
呢款五色小籠包係店舖推薦
餐牌都好貼心教每樣食材要淥幾多分鐘
小籠包只要放四分鐘就食得
我是在黑松露味都幾濃郁下
我想同牛柏葉都好新鮮, 啲擺盤好鬼靚
鯇魚片切得好好,又冇腥味新鮮。
個火鍋愈滾愈辣,呢杯紅糖繽紛冰粉$25
滑嘟嘟又解到辣,飲完又繼續食到啦!