2017-11-23 136 瀏覽
今日同同事無意中發現這間比較隔涉的餐廳,午市套餐最平68蚊,我地比佢任食自助沙律吧,任飲自助兩款餐湯,任飲餐飲及免加一吸引左入去!沙律吧有沙律菜,粟米,靑瓜,紅菜頭,紅腰豆等8款沙律,每款都很新鮮爽口另有日式沙律醋,千島醬等三款沙律汁提供。餐湯有味噌湯(略咸)及忌廉粟米湯(好滑好creamy)餐飲自助檸檬茶/水,咖啡及蘋果汁!因為大家都末食過,所以保守地全部點68蚊套餐:花什錦刺身丼賣相吸引切粒粒的刺身好新鮮,壽司飯有黏性,不用加調味也很好食,而且份量適中,68蚊好抵食!焗葡式海鮮意粉熱辣辣上枱,焗得好香,意粉軟硬適中,加上索哂香濃葡汁,超惹味鹿兒島黑豚軟骨烏冬豬軟骨軟淋易咬,烏冬又滑又煙韌,溫泉蛋有流心蛋黃,整體上似在日本吃的味道估不到午餐食物水準咁高,每位同事都大讚而且免加一真係超抵食,服務態度也很好值得推薦
沙律吧
另有日式沙律醋,千島醬等三款沙律汁提供。
餐湯
有味噌湯(略咸)及忌廉粟米湯(好滑好creamy

餐飲
自助檸檬茶/水,咖啡及蘋果汁!
因為大家都末食過,所以保守地全部點68蚊套餐:
花什錦刺身
賣相吸引

鹿兒島黑豚軟骨烏冬

估不到午餐食物水準咁高,每位同事都大讚
而且免加一真係超抵食,服務態度也很好
值得推薦
2017-11-23
花雜錦刺身丼
鹿兒島黑豚肉軟骨烏冬
2017-11-23 125 瀏覽
臨時臨急搵左醉胡爐同媽咪嗲哋慶祝結婚33週年。帶子裙邊&龍蝦沙律味道幾好個人覺得帶子裙邊偏咸龍蝦沙律唔會太膩生蠔餐廳好貼心咁將蠔肉同蠔殼分開好新鮮,爽甜吞拿魚他他調味不錯,洋蔥味唔會搶左吞拿魚既味加埋青瓜一齊食,味道會比較清新黑松露野菌沙律略嫌醬汁唔夠,多番少少會好啲但酸酸地,開胃刺身三文魚腩,肥美鯖魚,聞落腥,食落都ok油甘魚,鮮甜池魚,應該有用火鎗輕輕燒過,皮脆肉嫩南瓜蟹肉湯濃厚,蟹肉份量偏少魚子醬蟹肉香檳凍幾得意既一道前菜好有層次感食到最後先有少少香檳味海膽risottorisotto味道偏淡,加埋海膽一齊食,就岩岩好刺身飯飯既醋味唔會太強每啖飯都會有刺身,刺身份量岩岩好鴨肉辣炒意粉唔會太辣,炸蒜應該唔係即炸普普通通,冇咩驚喜黑豚煙腩肉串&肋肉串外皮香脆,入口嫩滑4個字,外脆內軟甜品(應該係tiramisu 醉愛老婆)醉胡爐好有心思,幫我地個甜品寫字同畫花特別之處係tiramisu 入面應該有糖冬瓜,口感同其他店既唔同PS 醉胡爐既staff Lewis & Austin 都好Nice
臨時臨急搵左醉胡爐同媽咪嗲哋慶祝結婚33週年。

帶子裙邊&龍蝦沙律
味道幾好
個人覺得帶子裙邊偏咸
龍蝦沙律唔會太膩

餐廳好貼心咁將蠔肉同蠔殼分開
好新鮮,爽甜

吞拿魚他他
調味不錯,洋蔥味唔會搶左吞拿魚既味
加埋青瓜一齊食,味道會比較清新

黑松露野菌沙律
略嫌醬汁唔夠,多番少少會好啲
但酸酸地,開胃

三文魚腩,肥美
鯖魚,聞落腥,食落都ok
油甘魚,鮮甜
池魚,應該有用火鎗輕輕燒過,皮脆肉嫩

南瓜蟹肉湯
濃厚,蟹肉份量偏少

魚子醬蟹肉香檳凍
幾得意既一道前菜
好有層次感
食到最後先有少少香檳味

海膽risotto
risotto味道偏淡,加埋海膽一齊食,就岩岩好

飯既醋味唔會太強
每啖飯都會有刺身刺身份量岩岩好

鴨肉辣炒意粉
唔會太辣,炸蒜應該唔係即炸
普普通通,冇咩驚喜

黑豚煙腩肉串&肋肉串
外皮香脆,入口嫩滑
4個字,外脆內軟

甜品(應該係tiramisu 醉愛老婆)
醉胡爐好有心思,幫我地個甜品寫字同畫花

2017-11-17
慶祝紀念
紀念日
2017-11-15 161 瀏覽
想食日本野朋友話試下呢間,OpenRice 冇負評,食前好驚中伏因爲價錢都算貴,$688/2人餐,十道菜餐前有魚生碎食,好重香料,生蠔係南非蠔冇法國蠔,口感都好正最好食既一道菜,魚生飯,個飯好特別,魚生新鮮,佢d wasabi 手工磨好正,主菜係鹿兒島豬架,唔錯但多肥膏蟹肉南瓜湯麻麻地,蟹肉太少,冇南瓜味最後一道菜係甜品,佢話用老婆餅做短底,聽落好得意,食落去麻麻地,整體黎講可以一試但唔會再西錢食第二次,好普通,冇邊樣特別好食,全部合格既
餐前有魚生碎食,好重香料,生蠔係南非蠔冇法國蠔,口感都好正

主菜係鹿兒島豬架,唔錯但多肥膏

蟹肉南瓜湯麻麻地,蟹肉太少,冇南瓜味

2017-11-12
2017-11-11 2865 瀏覽
前菜帶子裙邊醬汁鲜味,帶子裙邊爽口龍蝦沙律龍蝦肉新鲜爽口吞拿魚他他沙律吞拿魚鲜味十足配蕃茄粒(突顯吞拿魚的鲜味)生蠔有天然海水味,入口creamy(好鲜甜)黑松露雜菌沙律上枱時(已發出松露香味)沙律菜配上醋食(酸酸的味道,加上黑松露的香味)令沙律更惹味雜錦刺身飯飯粒已伴匀醋(味道不錯)魚刺身新鲜,肉質鮮甜刺身油甘魚(有口感,鲜甜)池魚(鲜味,唔腥)鯖魚(有煙燻的味道,好香口)左口魚(肉透白色,口感幼滑)生寄貝(淡紫色)第一次食生的寄貝(熟的寄貝,红色)味道好鲜甜三文魚腩(好肥美,好鲜味)黑豚煙腩肉串燒到啡金色(好香口,內裡全是腩位肥肉,竟然無肥膩口感,好爽口)燒烤到好惹味黑豚肋肉串外表好似煙肉,燒到外表好香脆,瘦肋肉夾住肥肉食(平衡左油膩感)兩款肥肉都食左落肚(健康指數🐖超標~~)南瓜松葉蟹肉湯有心思的拉花南瓜湯好濃郁(好清甜的味道)配上松葉蟹肉(鲜甜多肉)湯更加鲜甜美味A5和牛(熊本和王)配薯蓉和牛扒(好肥美)肥肉油分令牛肉更惹味配上牛乳製造的薯蓉(完美的配襯)薯蓉口感好幼滑(好creamy)甜品Tiramisu(醉愛老婆)特別用(老婆餅皮)代替餅乾底,效果好特別老婆餅皮比餅乾,更有
前菜
帶子裙邊
醬汁鲜味,帶子裙邊爽口
龍蝦沙律
龍蝦肉新鲜爽口

吞拿魚他他沙律
吞拿魚鲜味十足配蕃茄粒(突顯吞拿魚的鲜味)

生蠔
有天然海水味,入口creamy(好鲜甜)

黑松露雜菌沙律
上枱時(已發出松露香味)
沙律菜配上醋食(酸酸的味道,加上黑松露的香味)令沙律更惹味

雜錦刺身
飯粒已伴匀醋(味道不錯)
刺身新鲜,肉質鮮甜

刺身
油甘魚(有口感,鲜甜)
池魚(鲜味,唔腥)
鯖魚(有煙燻的味道,好香口)
左口魚(肉透白色,口感幼滑)
生寄貝(淡紫色)
第一次食生的寄貝(熟的寄貝,红色)
味道好鲜甜
三文魚腩(好肥美,好鲜味)

黑豚煙腩肉串

黑豚肋肉串
兩款肥肉都食左落肚(健康指數🐖超標~~)

南瓜松葉蟹肉湯
有心思的拉花

南瓜湯好濃郁(好清甜的味道)
配上松葉蟹肉(鲜甜多肉)
湯更加鲜甜美味

A5和牛(熊本和王)配薯蓉
和牛扒(好肥美)
肥肉油分令牛肉更惹味
配上牛乳製造的薯蓉(完美的配襯)
薯蓉口感好幼滑(好creamy)

甜品
Tiramisu(醉愛老婆)
特別用(老婆餅皮)代替餅乾底,效果好特別
老婆餅皮比餅乾,更有口感,好香口,之於cream 打得好幼滑,好好味
水信玄餅
外表似粒水滴(有一小朵櫻花在水滴内)
質感彈下彈下(搖左一陣先食)

口感比啫喱(嫩),
配上黑蜜(好甜蜜)
配上薯粉(好香口)
食材簡單但好完美的甜品

全單$647(二人餐~抵食之選)

綠茶

所有員工親切有禮,每款菜式(有詳細介绍),環境有空間感,食材好新鲜

但餐廳位置在內街小巷(位置不太方便)
2017-11-07
2017-11-03 133 瀏覽
上個星期食得太多肉,今個星期想食得清啲,第一次入呢間餐廳,午餐(包括主餐,沙律、餐湯、餐飲,全部免費添食添飲)沙律菜:新鮮,有粟米,車厘茄,青瓜及幾種不同菜類,而且有三種醬汁選擇,有醋汁、麻牆、千島醬。餐湯:周打魚湯及味噌湯,我飲咗周打魚湯,味道還可以。餐飲:熱檸茶、熱檸水主食:我選了忌廉吞拿魚螺絲粉,份量係啱女士,男士恐防唔太夠飽,味道一般,都唔差。由於飲咗半碗餐湯,兩碟沙律菜,所以主食就吃成了三份一碟$68,無加一,係尖沙咀區算唔錯
餐湯:周打魚湯及味噌湯,我飲咗周打魚湯,味道還可以。
餐飲:熱檸茶、熱檸水
由於飲咗半碗餐湯,兩碟沙律菜,所以主食就吃成了三份一碟

$68,無加一,係尖沙咀區算唔錯

2017-10-31
午餐
2017-10-30 156 瀏覽
一行6人,同我地嘅靚女best friend預祝生日係尖沙咀附近,諗住試下新餐廳,就book左呢間。食物價錢比較高,份量少,但味道都不錯!呢度環境幾舒服,人唔太多,傾計最岩!餐廳係西餐加日本菜,有大量日本酒同洋酒選擇。吞拿魚蕃茄沙沙~食落去食到吞拿魚不同的口感,有d肥美又有d筋位。配落蕃茄同青瓜度,係幾清新架!和牛沙律卷。個人覺得唔太突出~黑松露薯條幾香黑松露味,食落非常脆口!串燒,幾普通!豚肉鍋,不太特別。煙肉配燒生蠔又幾正嘅原來好戲在後頭~呢度嘅海膽意大利飯 & 意粉係幾正架咼!主角黎啦~比利時朱古力心太軟~係唔錯嘅~
一行6人,同我地嘅靚女best friend預祝生日

係尖沙咀附近,諗住試下新餐廳,就book左呢間。

食物價錢比較高,份量少,但味道都不錯!
呢度環境幾舒服,人唔太多,傾計最岩!
餐廳係西餐加日本菜,有大量日本酒同洋酒選擇。

和牛沙律卷。個人覺得唔太突出~

黑松露薯條
幾香黑松露味,食落非常脆口!

串燒,幾普通!

豚肉鍋,不太特別。

煙肉配燒生蠔
又幾正嘅

原來好戲在後頭~呢度嘅海膽意大利飯 & 意粉係幾正架咼!

主角黎啦~比利時朱古力心太軟~
係唔錯嘅~
2017-10-22
慶祝紀念
生日
2017-10-10 220 瀏覽
Happy Friday night‼️‼️‼️ 今天四人行,下午茶、電影、晚飯,真悠閒晚餐訂了這間店,在熱鬧區的邊沿,安排在近門但又幾寧靜的四人桌,但頭上的冷氣吹得激烈,詢問了兩次才可以關掉不關掉的話,吹了一晚,不病倒就怪看介紹有四人和牛餐,去到當然是沒有的,優惠完了什麼的,又中伏我們各式各樣都叫來試試,都不知道是什麼菜式馬刀貝聽說不是常有的,幾大隻,幾入味壽司combo,有12件,不是一般壽司飯,是有醬油的,幾特別燒鵪𪂹鮑魚飯,味道不錯,那隻小小的鵪𪂹,還要釀飯在裡面,一人或兩人前就差不多甜品夠特別,那份子料理的蕃薯糖水,唉‼️‼️‼️ 很用心,很特別,但都是給我一碗的蕃薯糖水吧水信玄餅成日見,未吃過,似啫喱,幾得意其他串燒、海鮮鍋都好味的,但份量有點少,價錢又不算平
Happy Friday night‼️‼️‼️
今天四人行,下午茶、電影、晚飯,真悠閒

不關掉的話,吹了一晚,不病倒就怪

我們各式各樣都叫來試試,都不知道是什麼菜式

馬刀貝聽說不是常有的,幾大隻,幾入味

水信玄餅成日見,未吃過,似啫喱,幾得意

其他串燒、海鮮鍋都好味的,但份量有點少,價錢又不算平

菠蘿飲品
份子料理-蕃薯糖水
雪葩
  • 水玄餅
2017-09-28 165 瀏覽
和風蟹肉松露酥皮卷賣相頗佳,如一朵朵玫瑰花🌹 味道都唔錯,不過蟹肉可以再鮮味D。 板燒北海道珍寶帶子很鮮嫩!薯蓉都好好味,不過一份$98,但得一隻,唔算抵食。 串燒和牛舌心超正雞軟骨就中規中矩~ 鹽燒雞翼香嫩帶脆,$35兩件,都值得番叫

串燒和牛舌心超正

雞軟骨就中規中矩~

鹽燒雞翼香嫩帶脆,$35兩件,都值得番叫

賽翁失馬,焉知非福,早早預約的餐廳因爆水管的關係,不能營業,臨時轉場到尖沙咀醉葫蘆,因為臨急臨忙,其實並不存有太大希望,但原來甘有驚喜,連我老公都讚不絕口。醉葫蘆酒泡鮑魚 賣相十分精緻,帶有淡淡的酒香,質感彈身爽脆,廚師先把鮑魚煮到半熟,再以花鵰 、女兒紅等浸泡,香醇酒香,齒頰留香~八爪魚柚子沙律 顏色豐富,將黃椒青椒刨成絲,令味道不會好強烈,而八爪魚同柚子數量唔吾算多,但勝在沙律汁微酸带果香,清新開胃。白酒忌廉煮藍青口 個汁真系好正,濃滑忌廉加少少白酒味,點麵包也一流,而且青口是來至法國的藍青口,肉質嫰滑,味道鮮甜,用料靚,味道十分出色。和風蟹肉松露酥皮卷外形十足玫瑰花,平時不太愛酥皮,因怕又乾又厚皮,今次這和風蟹肉松露酥皮卷令我對酥皮菜式改觀,酥皮卷薄脆,火喉控制得好好~味道方面有香濃松露味,但蟹肉的鮮味就不太明顯,可以改善一下。壽司盛合老老實實,每件壽司名我真的不太記得,有些款式比較特別,有些款式是季節限定,材料新鮮,這裡的壽司飯團部份比較細,賣相精緻。磯煮鮑魚飯釀鵪鶉鵪鶉裏釀入鮑魚飯,將鵪鶉切開,已經開始有濃香的香味扑出,先試一小口鮑魚飯,飯粒中充滿了鵪鶉的油脂香,也帶有野味的

醉葫蘆酒泡鮑魚

八爪魚柚子沙律

白酒忌廉煮藍青口

壽司盛合

磯煮鮑魚飯釀鵪鶉

鵪鶉裏釀入鮑魚飯,將鵪鶉切開,已經開始有濃香的香味扑出,先試一小口鮑魚飯,飯粒中充滿了鵪鶉的油脂香,也帶有野味的獨有味道,富有中菜感覺,我認為是滿分的菜式!下次來必食。

串燒

安格斯牛柳粒串燒-粒粒厚薄一致,容易掌握生熟程度,牛柳粒牛味香濃,肉質細緻稔滑,令人回味。
黑豚肋肉串燒-黑豚肋肉帶少少甜味,油脂甘香,肉質爽脆多汁,令平日不好食豬的我也一試愛上。
免治雞棒串燒-相對比較普通,免治雞棒中加有雞軟骨,嫩中帶脆,也算不錯~

大啡茹

我叫它做爆汁大啡茹,外表雖然乾巴巴,但卻是如此多汁,茹味香濃,毫無苦味,加上少少鹽提味已很夠味。

天使眼淚

即是日本的水玄信餅,加入櫻花漬和金箔更顯高雅,配上黑密和黃豆粉,味道清新脫俗。

醉愛老婆餅芝士餅

提拉米蘇,甜度剛剛好,沒有膩的感覺,反而輕盈清新,相信在忌廉方面選材下了一番功夫,而上面數粒的橙味軟糖物體,令提拉米蘇食起來多了一份果味清新,好奇妙!
2017-09-15
2017-09-22 210 瀏覽
之前訂左團購,見今個月到期即刻book位,打電話嚟嘅時候服務態度已經好好!優惠券本來要早兩日但係我話早一日得唔得佢見有位都比我,仲好有禮貌添!好細心咁問我會唔會係紀念日或者有人生日呢?跟住我話冇,咁佢都好有禮貌地收線!跟住六點鐘去到,已經有幾台客人喺度,咁我就攞張團購出嚟俾佢睇,佢亦都好有禮貌咁同我講記住單嘅時候再出示優惠券個團購有12道菜佢會自自然然拎過嚟前菜吞拿魚他他沙律帶子裙邊龍蝦沙律一般買返嚟嘅現成貨冇乜特別生蠔本來應該係櫻花生蠔,後來冇貨轉左法國生蠔,普通刺身拼盤份量雖小,但係都好新鮮黑松露雜菌沙律真係好香好香黑松露,好好食嘅沙律南瓜蟹肉湯南瓜味好重,蟹肉係新鮮嘅仲飲到少少蟹殼添A5和牛可惜只係得六件好好味,我叫三成佢真係做到,半碟嘅薯蓉都好香雜錦刺身飯好迷你,佢啲薑好好食,個魚生飯就普普通通燒煙豬腩呢個唔太喜歡因為可能本身唔太鍾意食煙燻嘅食物燒黑豚肉串呢個真係冇得頂呀,10個讚,中間仲要燒到啱啱熟,好香!一向唔鍾意食豬肉嘅我竟然好想繼續追+甜品水信玄餅Tiramisu正正常常普通冇乜特別呢度啲員工服務態度真係好好,環境都舒服嘅,不過上菜就真係好慢,所以要比較有耐性,如果係傾

個團購有12道菜
佢會自自然然拎過嚟

前菜
吞拿魚他他沙律
帶子裙邊
龍蝦沙律
一般買返嚟嘅現成貨冇乜特別

生蠔
本來應該係櫻花生蠔,後來冇貨轉左法國生蠔,普通

刺身拼盤
份量雖小,但係都好新鮮

黑松露雜菌沙律
真係好香好香黑松露,好好食嘅沙律

南瓜蟹肉湯
南瓜味好重,蟹肉係新鮮嘅仲飲到少少蟹殼添

A5和牛
可惜只係得六件好好味,我叫三成佢真係做到,半碟嘅薯蓉都好香

雜錦刺身
好迷你,佢啲薑好好食,個魚生飯就普普通通

燒煙豬腩
呢個唔太喜歡因為可能本身唔太鍾意食煙燻嘅食物

燒黑豚肉串

甜品水信玄餅Tiramisu
正正常常普通冇乜特別

呢度啲員工服務態度真係好好,環境都舒服嘅,不過上菜就真係好慢,所以要比較有耐性,如果係傾計就啱晒一流!值得推薦
2017-09-18 2519 瀏覽
一直都很想到這間fusion型格的餐廳試試,今天下午經過見到門外的餐牌,午市套餐由$68起,還有自助沙律吧,果汁和餐湯無限量供應。一入餐廳,便可看到中央放了兩張沙發在接待處,後面就是一個偌大的開放式廚房,可以看到兩位廚師主理食物。自助沙律吧沙律菜有九款,分別有粟米、車厘茄、紅腰豆、青瓜粒、沙律菜等等,沙律菜很新鮮,而且不時會refill。沙律醬有三款: 和風油醋醬、千島醬、胡麻醬。自助沙律餐湯餐湯有兩款,一是西式的忌廉湯,一是日式麵豉湯。雖然是無限供應,但質素真的不錯,忌廉湯香滑,濃稠度適中。日式麵豉湯也很鮮甜,味噌味十足。忌廉湯麵豉湯果汁/茶有橙汁和涷茶無限自行添加,橙汁有果肉。花雜錦丼飯($108)雜錦刺身切成角粒狀,上面加上筋子,刺身新鮮加入醃製過的筋子,下一點日式芥辣,豉油都不需要下,已是很夠味。日本米飯香軟,雖然不算太大碗,但吃了沙律和餐湯後,已經非常足夠。蒜片黑椒牛仔肉扁意粉($68)扁意粉口感al dente, 很乾身,調味的黑椒和蒜片令整個意份味道和香氣提升。牛肉切成條狀,肉質雖有小小靭,但肉味濃厚。lunch menu有吧檯位, 2人位, 亦有大枱No service

自助沙律吧

沙律醬有三款: 和風油醋醬、千島醬、胡麻醬。

自助沙律

餐湯

忌廉湯

麵豉湯

果汁/茶

有橙汁和涷茶無限自行添加,橙汁有果肉。

花雜錦丼飯($108)

花雜錦丼飯

蒜片黑椒牛仔肉扁意粉($68)

蒜片黑椒牛仔肉扁意粉

牛肉切成條狀,肉質雖有小小靭,但肉味濃厚。

lunch menu

有吧檯位, 2人位, 亦有大枱

No service charge for lunch
2017-09-15
花雜錦丼飯
蒜片黑椒牛仔肉扁意粉
2017-09-13 214 瀏覽
我第一次寫食評,因為真係好好食,好想分享比你地。今晚我朋友主要想食刺身,所以我地叫左好多款刺身,我自己最鐘意食岩蠔、北寄貝、池魚同埋沙甸魚。真心食材新鮮,朋友講話好食都吾信,食過就知有幾好食。多謝佢甘好介紹(我朋友係第二次黎)。我最想推介係鮑魚粒釀鵪𪂹個飯(吾好意思,掛住食無記低個名),真係好好好好食。你地記得試呀。
岩蠔
活北寄貝刺身,油甘魚,牡丹蝦
池魚/沙甸魚
黑松露蟹餅(吾記得個名,好似係甘上下🤣)
火灸拖羅
沙甸魚
醉鮑魚
鴨舌心
2017-09-07 169 瀏覽
尖沙咀柯士甸道一向餐廳林立,韓國餐廳尤其多,這次來到了一間日式fusion菜的餐廳。頭盤:南非八頭鮑魚,聞起來有淡淡的酒香,原來廚師將鮑魚煮到半熟,再以花鵰 女兒紅浸酒一至兩日,吃起來彈牙爽身,又有酒香。這個手掌般大的是長崎岩蠔,新鮮肥美而帶有咸咸的海水味,配了辣椒紅蘿蔔蓉和師傅秘製酸汁,更加清新可口。壽司盛盒單先賣相已叫人食指大動,池魚、金目鯛、原隻赤貝、剝皮魚等,全部都很新鮮。吃過冷盤當然要喝點熱湯吧,這兩個分別是龍蝦湯和黑松露野菌湯,龍蝦湯不會苦澀而帶有新鮮的龍蝦味,野菌湯香一口都是濃郁的黑松露和野菌味。白酒忌廉煮青口是全晚我的至愛,忌廉沒有蓋過白酒味,青口爽滑鮮味,一點也不會腥,叫人吃不停口。聖子皇size已經夠大,肉質鮮嫩彈牙,還有香甜的感覺。辣的炒意粉比較少吃,這晚心血來潮試了這個法國鴨肉辣炒意粉,意粉軟硬度剛好,少許的辣味和鴨肉配搭起來很惹味。

聖子皇size已經夠大,肉質鮮嫩彈牙,還有香甜的感覺。

2017-09-05 119 瀏覽
呢到位尖沙咀柯士甸路,前身應該係韓式燒肉店,宜家變咗主打日本菜,而裝修係走貴格路線多款啤酒做緊買一送一,緊係叫杯用朋友爽下一來就係刺身大拖羅,三件大厚切,油脂超甘香,入口即溶醉胡爐酒泡鮑魚,好香酒味,浸泡時間夠,爽口彈牙牛肉豆腐鍋再配個烏冬,牛肉好肥嫩,最愛烏冬個少少淋吸哂啲湯清酒煮馬刀貝,呢款我食好多,一樣酒香不段,每一隻都好鮮甜肥美壽司盛合入面有12件,本人最愛...款款都愛啦,刺身好新鮮美味,而飯係用上赤醋飯串燒當中原切燒牛舌好正,外皮燒得香口惹味,入面仲好嫩多汁結尾來個清新青檸雪葩,令整餐飯減低罪惡感
多款啤酒做緊買一送一,緊係叫杯用朋友爽下
一來就係刺身大拖羅,三件大厚切,油脂超甘香,入口即溶
醉胡爐酒泡鮑魚,好香酒味,浸泡時間夠,爽口彈牙
牛肉豆腐鍋再配個烏冬,牛肉好肥嫩,最愛烏冬個少少淋吸哂啲湯
串燒當中原切燒牛舌好正,外皮燒得香口惹味,入面仲好嫩多汁
結尾來個清新青檸雪葩,令整餐飯減低罪惡感
2017-08-15
2017-09-01 2690 瀏覽
星期一放工當然要去飲返杯,一解blue monday 之苦。聽聞尖沙有一間食法日fusion菜的餐廳,本身有選擇困難症的我,法日菜一齊上就正合我意。這裡提供不同的酒類飲料,輕鬆舒適的氣氛,令人暫時忘卻煩憂,開懷暢飲。 餐廳以沉色實木為主調,高高的樓底好有氣勢,門口前的球形天花燈裝飾金光閃閃,盡顯高貴格調。餐廳中央有吧枱,客人可選擇坐吧台欣賞師傅手藝,又或坐到一旁談天說地。看看餐牌,發現其名字「醉胡爐」的由來,因為這裡提供多款以酒為題的菜式,同時酒精類的飲品供應也不少。壽司盛盒 $338賣相十分吸引,用上白底藍花磁碟盛壽司,色彩繽紛的壽司在碟上更覺亮眼。一碟12件壽司,件件不同,但每件都做工精緻!飯和材料的份量剛好,飯粒疏密有致。其中我最愛海膽壽司,海膽香甜creamy,甘香無比。吞拿魚更是嫩滑,口感細膩。金目鯛味道較淡,所以燒過可以帶出魚香。其他全部的壽司材料都好新鮮,愛好壽司之人必試。醉胡爐酒泡鮑魚 $88「醉胡爐」有許多酒撰成的菜式,所以先點個醉鮑魚作為前菜!原隻鮑魚分成小片,鮑片厚薄適中,口感煙韌。洒香四溢,加上麻香誘人,是一道相當出色的菜式。和風蟹肉松露酥皮卷 $88賣相精緻的

壽司盛盒 $338

醉胡爐酒泡鮑魚 $88

和風蟹肉松露酥皮卷 $88

賣相精緻的酥皮卷,酥皮在師傅的巧手下成了一朵朵的花,外皮有點似薄薄的煎餃皮,裡面是嫩滑的松露蟹肉蓉。軟硬相結合的口感好有意思,加上蟹味鮮香,松露的點綴下更是絕配。

原板海膽燴意大利飯 $228

平時沒有試過海膽連意大利飯一起食,所以都幾期待。海膽好有誠意,原板大大板上。海膽creamy,甘香無比,上面加有香草,配合fusion菜的主題。意大利飯好煙韌,忌廉汁香濃,草菇味香,一口意大利飯加上一口海膽,原來都幾夾,創意十足。
黑豚肋肉串燒

黑豚肋肉串燒 $35

燒黑豚肉好香口,潵上調味鹽巴,更惹味。豚肉口感爽口,肉味香濃。
雞泡魚干串燒

雞泡魚干串燒 $68

雞泡魚干香口,一絲一絲的魚干燒到脆身,燒汁的映襯下,用來送酒一流。
蟶子皇

蟶子皇 $68

大大隻蟶子,肉感彈牙,燒完就更惹味。本身喜歡食海鮮,所以完全合我心意。
椰青

椰青 $48

大大顆椰青,清甜到不得了,令我想起之前去沙巴飲過的椰青,這個要清甜多。飲完還可以食埋椰肉。
IPA 生啤

IPA 生啤 $68

同行朋友說要啤一啤,所以點了生啤。不得不提,這裡的啤酒種類不少,大多數都是日本啤。

以後去尖沙咀食飯又多一個好去處,尤其是對我這些舉旗不定的人來說,此處結合了法日菜,可以同時食到兩國菜式,很不錯。
2017-08-28
黑豚肋肉串燒