2019-09-01
今日同朋友去到尖沙咀柯士甸路嘅保發商業大廈地下一間叫醉胡爐嘅火鍋餐廳食晚飯🥘,一入到餐廳就已經比場內嘅佈置吸引住,因為真係有好多好多唔同嘅酒🥂🍷🍹🍸🥃,唔洗問都知餐廳一定係一間賣酒嘅餐廳,識食嘅人一定知道火鍋配美酒係一件幾正嘅事餐廳職員仲好貼心咁介紹餐廳美食同招牌菜,仲要有好幾個都好靚仔😍係呢間咁嘅環境嘅餐廳,未食野都已經覺得好開心☺️接落黎緊係介紹一下呢到嘅美食比大家啦我地叫左餐廳嘅特飲-「醉」、「胡」、「爐」,除左「醉」係有少量清酒成份之外,另外兩杯都係無酒精Mocktail,藍💙、紫💜、黃💛三隻顏色放埋一齊真係好靚好岩打卡📸分別為荔枝、檸檬同蜜桃味嘅特飲真係好fresh好好飲湯底特別推介卜卜蜆鮮蟹🦀魚湯鍋,以不同香料爆香蜆同蟹,再加入香濃嘅魚湯,呢煲精華盡滲嘅湯底真係好!好!味!蜆肉同蟹肉熬製過後清甜鮮味甘香,蟹殼浸泡左係濃湯一段時間所以好容易剝開,飲完湯再加濃湯打邊爐,咁就可以吸收哂每一啖精華喇作為食肉獸,一定要試下胡爐牛拼盆,一份共有五種牛肉,有牛胸爽、安格斯手切牛、霜降牛粒、牛舌芯同極上手切肥牛🐂,每一個部位都有唔同嘅口感,最重要嘅係唔好將牛肉淥太耐導致過熟,變哂色後食就最岩
作為食肉獸,一定要試下胡爐牛拼盆,一份共有五種牛肉,有牛胸爽、安格斯手切牛、霜降牛粒、牛舌芯同極上手切肥牛🐂,每一個部位都有唔同嘅口感,最重要嘅係唔好將牛肉淥太耐導致過熟,變哂色後食就最岩,你將會品嚐到高級而鮮嫩嘅牛肉,相信我,你會愛上的
呢到嘅丸同餃類亦層出不窮,黃金墨魚丸(即墨魚丸內加入蛋黃)、芝心蝦丸、香茜牛肉丸、黑松露鮮蝦雲吞、都係我地點嘅食物之一,手打肉丸非常彈牙,有餡嘅肉丸亦都足料好味,
開心嘅時間係過得特別快,邊食邊傾偈話咁快就坐左接近三個鐘,相信呢間醉胡爐餐廳將來會成為更多三五知己、親朋戚戚聚首嘅好地方