2020-12-05 886 瀏覽
由天后開到中環的 「輕時光」,主打優格、果昔、水果茶……仲有咖啡飲,以健康輕盈的優格做賣點,其中優格蓋茶就以優格取代芝士奶蓋,味道同口感都很特別,又好飲。外牆的粉藍色好搶眼,望落好舒服。飲品店以簡單的裝潢,但都好多打卡位,透風的水泥矮牆間隔,帶點懷舊感。等待飲品時,見到旁邊的可愛聖誕樹,氣氛很好,多份暖人聖誕氣氛。落單位就有綠油油的幾個盆栽,令人感覺好悠閒。點左兩款飲品,一款係生果與優格打成的果昔,一款係用優格做蓋茶的果茶,飲品外帶或堂飲都可以。芒果紅火龍優格果昔 $40個人極為推介優格果昔,真係超好飲,有生果香甜同果香,配搭creamy 輕柔的優格,打成的果昔,口感細滑順綿,味道好似流質軟雪糕,用優格取代雪糕,又香又甜又健康,顏色仲好靚,分層入杯,仲飲到兩款生果口味,讚。熱情果優格蓋茶 $38好特別的蓋茶,用優格取代芝士奶蓋,味道更有奶味,輕盈唔膩,有微酸的優格清新口感,茶底係桂花烏龍,好清香,酸酸甜甜的熱情果好開胃,果香誘人,配搭新穎味道又夾。另一個打卡位係淺綠色磚的石台位,影相或坐下飲野都好適合。

外牆的粉藍色好搶眼,望落好舒服。

落單位就有綠油油的幾個盆栽,令人感覺好悠閒。

芒果紅火龍優格果昔

芒果紅火龍優格果昔 $40
熱情果優格蓋茶

熱情果優格蓋茶 $38

另一個打卡位係淺綠色磚的石台位,影相或坐下飲野都好適合。
2020-12-03
下午茶
芒果紅火龍優格果昔
熱情果優格蓋茶
2020-12-05 17 瀏覽
Take your time 除左天后店之外而家中環都開左分店喇🙌🏻環境裝修都係好舒服而且有小量坐位佢地主打係健康既水果yogurt奶蓋😎飲品款式選擇多 材料天然全都係用新鮮水果 仲唔會用啲現成既糖漿用既都係自家煮既桂花冰糖💯👍🏻絕對係健康之選❗️🌟蘋果優格蓋茶🌟藍莓優格蓋茶茶底可以揀番桂花烏龍/茉莉綠茶兩杯飲落都係有🍎🫐果肉香😍厚厚既yogurt奶蓋入口綿密順滑同就算無少糖 甜度都岩岩好❗️加埋清新既桂花烏龍茶底 淡淡既桂花清香 飲落好refreshing成個配搭都真係好夾 層次好豐富😋最緊要係滿足味蕾之餘 仲無甘有罪惡感😎
Take your time 除左天后店之外

成個配搭都真係好夾 層次好豐富😋
最緊要係滿足味蕾之餘
仲無甘有罪惡感😎
2020-12-05 26 瀏覽
好耐之前去左天后店,今日放假經過,原來中環近上環個邊開左間分店!依間設計比較清新,有分於天后的文青風。 店的兩則的壁畫係以少女粉藍色為主題。店內只有2個坐位、1個高枱企位,如果想同朋友chill個下晝就有點難度啦Take your time 的飲品以yogurt 為核心,我order左藍莓桂花烏龍配yogurt蓋。order的是走糖版,完全可以飲得出新鮮藍莓味、淡淡的桂花烏龍茶白香,加埋Yogurt topping 比我想像中夾。平時飲到太多珍奶可以試吓依間健康版的手搖飲品埋單:$38

平時飲到太多珍奶可以試吓依間健康版的手搖飲品

埋單:$38
2020-12-05 26 瀏覽
繁忙既中上環轉角有間輕時光 裝修夠特別又搶眼 行過就即刻入左去 同朋友二人一人一杯 十分飽肚😛熱情果優格果昔 $44PASSION FRUIT YOGURT SMOOTHIE 大大杯優格十分飽肚之餘又食到好多熱情果粒粒 味道好易入口 而水果比例合理 44蚊有咁好質素 CP值超級高!👍🏻👍🏻藍莓優格蓋茶 $38BLUEBERRY TEA WITH YOGURT TOP 茶底揀左桂花烏龍茶 味道好fresh 甜度都可以自選 呢杯用既絕非普通奶蓋 而係yogurt蓋 新鮮得黎又健康😊

熱情果優格果昔 $44
PASSION FRUIT YOGURT SMOOTHIE

藍莓優格蓋茶 $38
BLUEBERRY TEA WITH YOGURT TOP
  • 熱情果優格蓋茶
2020-12-04 18 瀏覽
中環新開左一間手搖店,主要係賣一啲比較健康嘅乳酪飲品。舖頭嘅位置比較隱蔽,但係佢嘅裝修好亮眼。同朋友去試咗兩款嘢飲。火龍果優格果昔 $44 (Large)呢個嘢飲由yogurt同火龍果肉撈埋一齊,賣相都幾好睇,都幾好睇。你講啦因為我哋嗌左半糖,所以杯嘢都唔會太甜,反而可以飲到火龍果自己嘅甜甜地嘅味道,同乳酪都幾夾。芒果優格蓋茶(桂花烏龍)$38呢個有得揀茶藝嘅,有桂花烏龍同埋茉莉綠茶。我哋就揀咗桂花烏龍,呢一杯係將啲芒果溝埋落去yogurt 嗰度,再作為一個toppings 放喺個茶底上面,就好似喺其他地方飲到嘅奶蓋茶咁,不過呢杯就飲到yogurt 同芒果嘅酸酸甜甜味,感覺好清新。同埋如果你外賣嘅話,你要比返一到兩蚊嘅外賣袋錢,不過呢啲錢佢會捐出去嘅,比起其他舖頭,呢一間店舖有心好多,會盡綿力幫有需要嘅人。

火龍果優格果昔 $44 (Large)
火龍果優格果昔

芒果優格蓋茶(桂花烏龍)$38
芒果優格蓋茶(桂花烏龍)

2020-12-04
5 分鐘 (堂食)
火龍果優格果昔
芒果優格蓋茶(桂花烏龍)
2020-12-04 15 瀏覽
同屋企人食完午餐, 搭咗一程叮叮, 再行咗一陣, 嚟到中環喱間小店想試吓佢嘅茶飲。我同 P san 就點咗西柚乳酸同芒果優格蓋茶, 諗住可以試吓不同口味, 而蓋茶仲可以揀桂花烏龍茶同茉莉綠茶, 適合不同顧客口味同更多味道組合。 西柚乳酸有少少似益 x 多加西柚味, 但無益 x 多咁甜, 西柚味都幾香; 而芒果優格蓋茶真係幾好味, 最上層有一層奶蓋, 下面係芒果優格, 整個味道有芒果香味, 帶有少許乳酪嘅酸同奶味, 但又唔會太甜或太酸, 好 balance, 而且每啖都有少少桂花烏龍茶嘅餘韻味喺喉嚨, 雖然芒果同乳酪係比較重味, 但配埋喱個茶味, 俾人有種清新嘅感覺。   加上店面裝潢簡單, 有少量位置俾客人坐, 可以 hea 吓打吓卡。

西柚乳酸 & 芒果優格蓋茶

2020-11-26
西柚乳酸 & 芒果優格蓋茶
  • 芒果優格蓋茶
2020-12-02 11 瀏覽
之前見到蘋果日報有報道依間飲品店,一直都好想試!佢啲嘢飲又高質又靚😍。我今日又約咗朋友去試~我哋嗌左🍓草莓優格蓋茶(茉莉綠茶)同埋熱情果優格果昔。🥤草莓優格蓋茶係用上新鮮士多啤梨打成嘅。飲品非常足料,飲得出有粒粒士多啤梨籽🍓,質感似沙冰,仲好大杯添!飲品甜度剛剛好,係水果散發出嚟嘅甜味。最特別係個優格蓋⭐️,報道話店主係用咗唔太酸同唔太甜嘅低脂乳酪整嘅。所以飲落感覺會比坊間嘅芝士奶蓋健康啲,飲完罪惡咁都冇咁大(爆笑)!兩者相輔相成,又好睇又好飲,正!🥤至於熱情果優格果昔,依杯一樣都係由新鮮水果打成。唔係間間店都有提供熱情果依個選項,所以都幾特別🐷!飲品好fresh, 乳酪味好香濃~睇到報道店主話優格果昔係水果同乳酪混合的沙冰,佢想保留水果原本嘅顏色,令飲品又好飲又可以打卡💛!店舖嘅環境中滿聖誕氣氛😍,啲佈置好靚,周圍都係一個打卡位!我見佢店舖出邊嘅牆都油得好靚、係糖果色🍭。

我哋嗌左🍓草莓優格蓋茶(茉莉綠茶)同埋熱情果優格果昔。

2020-12-01 530 瀏覽
🍓Take your time 全新分店✨ l #中環由靚女店主打理的健康飲料店,由天后擴展至中環 各位OL有福了!想飲蓋茶又怕芝士會太肥😯 轉做Yogurt又健康又有營養!新分店更大,有小量座位供堂食🥭用上Pastel 色系,店外有店名的彩虹🌈牆,超吸晴 相信好快成為社交平台上的📸打卡熱點✨🔸<新口味>芒果熱情果優格蓋茶 $38蓋茶有兩款茶底,分別是black tea (桂花烏龍茶)/green tea (茉莉綠茶🍵)!今次選擇的是前者!店員推介先直接喝,可以飲到優格奶蓋,香濃幼滑,帶一點點酸不會太甜! 再用吸管喝一口,先飲到水果的香甜 後勁桂花烏龍茶味突出😘❣️ 用新鮮水果即叫即打,飲到啖啖果肉是我迷戀Take your time的特色💕🔸雜莓優格果昔 $44新鮮草莓和藍莓配合優格即打的果昔,果味相比蓋茶更濃郁,優格入口乳酸味道舒服 不會過甜,而且飲完一杯足夠果腹,on diet的時候岩哂🤗✨_________________#hkfoodplanet #香港 #香港美食 #香港火鍋 #hkig #hkfoodie #foodporn #likeforlikes #
🍓Take your time 全新分店✨ l #中環
[主打優格健康手搖飲料 彩虹🌈牆打卡熱點]

🔸<新口味>芒果熱情果優格蓋茶 $38

🔸雜莓優格果昔 $44

_________________
#hkfoodplanet #香港 #香港美食 #香港火鍋 #hkig #hkfoodie #foodporn #likeforlikes #followforfollowback #香港ディズニーランド #香港旅行 #香港好去處 #foodporn #ufoodphoto #topfoodnewshk #hongkongfood #香港加油 #bestfood #互粉 #foodie #中環美食 #抗疫日常 #抗疫生活 #香港加油 #topcitybiteshk #central #smoothie #ufood #seenseenfood #中環咖啡店
2020-10-19
  • 熱情果優格蓋茶
2020-11-30 13 瀏覽
嚟到中環近更蘇豪區,除咗有唔少咖啡店同琳琅滿目嘅餐廳之外,呢度仲開咗一間天然果昔果汁店Take Your Time,係繼天后總店後嘅第二分店!Take Your Time嘅店舖非常奪目耀眼,有色彩繽紛嘅graffiti外牆,以可愛嘅字體寫住店名,實在係一個唔錯嘅打卡位!對於健康嘅飲品我實在沒有抗拒能力,今次試咗熱情果優格果昔,就係passion fruit yogurt smoothies🥰層次分明嘅黃白兩色已經非常吸引,店員建議攪拌後飲用,令到yogurt同熱情果更融合。果然味道非常甜美,有熱情果嘅香甜,同優格嘅美味甜酸,兩者一拍即合非常夾!一定會再嚟試試其他飲品!

2020-11-26 35 瀏覽
見到依間舖頭都已經好幾個月,一直都唔知佢係買乜嘅,直至到有一次停低望下個餐牌,先知道原來佢哋係買飲得嘅乳酪。飲得嘅乳酪......我成日好驚飲完會肚痛,一直唔敢嘗試。有一次響其他地方飲過水果乳酪,感覺都比較良好,所以今次都夠膽嘗試呢一間新開嘅舖頭。我就叫咗芒果乳酪,大少就嗌左藍莓乳酪。我哋兩個都係嗌少冰少甜。我見到佢哋都係用新鮮生果做嘅飲品,味道比較自然。我杯芒果乳酪味道就啱啱好,大少就話個杯藍莓味道清淡咗少少,下次可以試下士多啤梨。總括來說我覺得味道唔差,如果已經對珍珠奶茶或者水果茶已經飲到悶嘅,可以不妨一試。

飲得嘅乳酪......我成日好驚飲完會肚痛,一直唔敢嘗試。

我見到佢哋都係用新鮮生果做嘅飲品,味道比較自然。

2020-11-24
外賣自取
午餐
2020-11-23 48 瀏覽
繼早排好hit既純素堅果奶製成的奶蓋,最近又搵到中環呢間新開張無耐,奶蓋以yogurt製成既乳酪茶飲店!輕時光 將水果和yogurt配成了茶飲,即使飲哂成杯都無好大既罪惡感,我覺得算是輕盈既茶飲 幾健康💚我揀左優格蓋茶 Tea With Yogurt Top 系列,紅火龍優格蓋茶 ($38)首先佢有兩種茶底俾你選擇,一種係烏龍茶同埋茉莉綠茶。杯野飲都可以選擇返甜度,我自己本身就唔係好甜既人,本身紅火龍都有果糖,所以我想飲番最原始嘅味道,所以我選擇左無糖。店員建議用飲管之前,可以就咁45度輕輕飲左啖先,一啖yogurt和一啖茶可以同時間係口腔入面,口感層次分明又好清新。yogurt奶蓋口感順滑帶微微的酸味,再加上清新的茉莉綠茶,整杯很解喝,又唔太甜,仲有紅火龍嘅果肉,岩哂中意健康natural既朋友。〰️〰️👅味道: 8.0🤑性價比:8.2👩🏻‍🍳服務:7.8📷打卡able: 8.2📍Take Your Time 🔍總店:天后電氣道83號地下 1號舖 Tel: 5116 6865🔍分店:中環威靈頓街166號後座地下(蓮香樓旁邊 九如坊入口)

繼早排好hit既純素堅果奶製成的奶蓋,
最近又搵到中環呢間新開張無耐,
奶蓋以yogurt製成既乳酪茶飲店!
輕時光 將水果和yogurt配成了茶飲,
即使飲哂成杯都無好大既罪惡感,
我覺得算是輕盈既茶飲 幾健康💚

紅火龍優格蓋茶 ($38)
首先佢有兩種茶底俾你選擇,
一種係烏龍茶同埋茉莉綠茶。
杯野飲都可以選擇返甜度,
我自己本身就唔係好甜既人,
本身紅火龍都有果糖,
所以我想飲番最原始嘅味道,
所以我選擇左無糖。

店員建議用飲管之前,
可以就咁45度輕輕飲左啖先,
一啖yogurt和一啖茶可以同時間係口腔入面,
口感層次分明又好清新。
yogurt奶蓋口感順滑帶微微的酸味,
再加上清新的茉莉綠茶,
整杯很解喝,又唔太甜,
仲有紅火龍嘅果肉,
岩哂中意健康natural既朋友。

〰️〰️

📍Take Your Time
🔍總店:天后電氣道83號地下 1號舖
Tel: 5116 6865
🔍分店:中環威靈頓街166號後座地下
(蓮香樓旁邊 九如坊入口)

• 紅火龍果優格蓋茶
2020-11-08 105 瀏覽
奶蓋茶飲就飲得多,乳酪做奶蓋嘅茶飲真係第一次聽,所以一聽到呢間店一開,我哋就即刻走過去試吓啦!呢間茶飲店take your time位於中環,有時做嘢都會經過呢頭,所以都對我來講幾就腳。店面嘅裝修幾靚,輕工業風嘅風格,好有格調。佢Menu上面所有嘢飲都好吸引,花多眼亂,諗咗好耐之後,決定要一個佢近期推廣緊嘅乳酪蓋西瓜烏龍茶,仲有一個乳酪芒果茉莉花茶,仲可以加錢要雙重乳酪!飲品賣相超級靚!非常適合打卡!呢度嘅座位唔多,不過因為唔會成間店都係人,所以我週末晚上嚟都有位坐住嘆,疫情期間有得喺度坐住飲就最重要啦!因為唔唔想喺街一路行一路飲。我叫嘅芒果乳酪味道非常夾,有淡淡的茶香,芒果甜,乳酪好好飲,成個配搭超級啱我!因為我本身都係鍾意飲果味乳酪。西瓜乳酪烏龍茶就真係好驚喜!因為呢個味道係平時冇試過嘅,本來以為可能會有啲奇怪,但係飲落去又好夾!隻味好清新!我覺得仲好飲過本來已經好鍾意嘅芒果乳酪!係第二度試唔到既味,烏龍茶嘅味係呢個配搭之下特別出,茶味好香,西瓜乳酪真係第一次試,估唔到咁好飲!絕對值得經過就再幫襯既店!希望開多啲分店,去到邊都有得飲啦。

After dinner, I was a bit thirsty so wanted to find a place for a drink. Originally we were headed somewhere else but then we found something new and gave it a try.Take Your Time had a colorful rainbow exterior.  There was a few places to sit but it was geared mostly for take away. This is nice as it wasn't too busy so I could rest my tired feet.It appeared they served fruit based drinks and yogurt smoothies.  They also offered coffee as well. Menu is in English and Chinese. As it's take away, t

It appeared they served fruit based drinks and yogurt smoothies.  They also offered coffee as well. Menu is in English and Chinese. As it's take away, there is no 10% service charge.

Boyfriend ordered the mango osmanthus oolong tea frappe ($34). This was really good! The taste of mango was strong. It wasn't too sweet so you can taste the tea used. It was thick and the ice was nicely ground up.

I had the mixed berry yogurt smoothie ($44 for large size). This was very filling so I'd probably get a small size next time. There was a really nice sour taste of the yogurt mixed with the sweetness of the berries. It not only looked pretty with the swirls but it tasted good as well.  Not too sweet with a focus on the fruit.

Definitely be back as it felt like a healthy alternative to the usual bubble tea places. Prices were reasonable as well and service was  helpful. I later found out this place was also in Tin Hau. Why didn't I ever notice this place before?
2020-10-22
5 分鐘 (外賣自取)
2020-10-30 81 瀏覽
Take Your Time在上環開設分店啦!幾個月前,自女朋友帶我來一次後便深深愛上.上環分店比主店更加寬敞裝修設計依然以簡約為主更加設石凳,還有多個打卡位.🥢菠蘿冰茶昔(桂花烏龍底) $34美味指數:🌕🌕🌕🌕🌗什麼是冰茶昔呢?其實是茶底 Smoothies🥤以新鮮菠蘿製成的菠蘿Smoothies加入桂花烏龍茶底為冰涼透心,入口即化的口感添加陣陣桂花茶香,令層次感更豐富,味道更立體清新的菠蘿香,非常Fresh😋以自家熬煮的桂花冰糖不含化學添味劑可以放心暢飲🤣.🥢芒果優格蓋茶(桂花烏龍底)$38優格蓋茶是Take Your Time的招牌以Yogurt 蓋代替普遍嘅奶蓋質感相對上更加濃稠幼滑乳酪味非常濃郁,更有淡淡的桂花茶香配上以新鮮芒果製成的芒果茶,入口綿綿,好清香受歡的原因除了Gimmick 外更多的是注重健康滿足味蕾之餘飲完都不會有罪惡感😂
Take Your Time在上環開設分店啦!
幾個月前,自女朋友帶我來一次後便深深愛上

上環分店比主店更加寬敞
裝修設計依然以簡約為主
更加設石凳,還有多個打卡位

🥢菠蘿冰茶昔(桂花烏龍底) $34
美味指數:🌕🌕🌕🌕🌗
什麼是冰茶昔呢?
其實是茶底 Smoothies🥤
以新鮮菠蘿製成的菠蘿Smoothies
加入桂花烏龍茶底
為冰涼透心,入口即化的口感
添加陣陣桂花茶香,令層次感更豐富,味道更立體
清新的菠蘿香,非常Fresh😋
以自家熬煮的桂花冰糖
不含化學添味劑
可以放心暢飲🤣

🥢芒果優格蓋茶(桂花烏龍底)$38
優格蓋茶是Take Your Time的招牌
以Yogurt 蓋代替普遍嘅奶蓋
質感相對上更加濃稠幼滑
乳酪味非常濃郁,更有淡淡的桂花茶香
配上以新鮮芒果製成的芒果茶,入口綿綿,好清香
受歡的原因
除了Gimmick 外
更多的是注重健康
滿足味蕾之餘
飲完都不會有罪惡感😂
2020-10-28
下午茶
2020-10-30 49 瀏覽
Order左一杯strawberry yogurt smoothie, 個面係yogurt, 比起平時飲芝士奶蓋健康好多, 加上哩隻yogurt都易入口👍🏻 士多啤梨味好濃, 加埋yogurt 都好match 唔太甜好好飲😋.其實杯strawberry yogurt都已經覺得唔錯,點知哩杯mango tea with yogurt top仲正!個桂花烏龍好清香,飲落好解渴得黎又keep到d芒果味😍😍 特別鐘意飲哩杯,推介❤️
2020-10-15
5 分鐘 (堂食)