2020-05-25 519 瀏覽
在家被困久了,出來聚餐,我主動提出去我最愛的蟹慶,反正最近少出門,省了不省錢,就吃個好的吧!我今晚㸃的是性價比高的會席 $788一位。配搭清涼生啤和清酒,七本槍渡船純米大吟釀 950元。先來前菜三點,有沙律等健康之選。廚師發板刺身四點中,那蟹柳肉刺身、鮮帶子、牡丹蝦、油甘魚的鮮味絕配,唔知係咪太耐冇吃刺身,吃得滿腔感動。蟹肉蒸蛋先來青葱配蟹肉魚子的漂亮色調,加上熱呼呼嫩滑蒸蛋的配搭,每一口都好順滑。蒸毛蟹原汁原味的毛蟹,吃到真鮮味,蟹肉飽滿,蟹膏更是讓人瘋了的回味。松葉蟹釜飯蟹肉的清香點滴溶入米飯中,吸物添鮮的味噌就是不一樣,熱湯給腸胃一陣温暖的呵護。浜燒鱈場蟹腳也是我期待的主角。肥厚的蟹腳下是大口大口的蟹肉,天然海水咸香,吃出天然原味。蟹腳天婦羅盛合除蔬菜外,蟹腳也是重點。是次蟹柳屬於清甜細緻型。另一種風味。抹茶紅豆布甸,給晚餐一個完美的句號。

我今晚㸃的是性價比高的會席 $788一位。

配搭清涼生啤和清酒,七本槍渡船純米大吟釀 950元。

先來前菜三點,有沙律等健康之選。

松葉蟹釜飯
蟹肉的清香點滴溶入米飯中,

吸物
添鮮的味噌就是不一樣,熱湯給腸胃一陣温暖的呵護。

浜燒鱈場蟹腳

蟹腳天婦羅盛合

抹茶紅豆布甸,給晚餐一個完美的句號。

• 蒸毛蟹
2020-05-24 340 瀏覽
以往吃高質蟹會席料理,銀包必大出血。最近「蟹慶」為與民共度疫情,推出晚市定食套餐,價錢僅由一百元頭至兩百尾,共二十多款種類選擇,生熟均有。上次吃過豐富蟹宴,今次揀選包含蟹品的定食套餐,以三百元內享用多樣化美食。極。蟹御膳鰹魚高湯伴蟹膏蟹肉豆腐、松葉蟹肉玉子燒喜歡火鍋的朋友必點,除了有齊前菜、茶碗蒸、天婦羅飯及湯物,還有一份蟹肉雜菜煲。每樣份量適中,質素高而廚師手法精緻,每樣精巧上桌。松葉蟹什菜煲清湯配上原條松葉蟹腳,蟹腳鮮甜可口,蟹肉飽滿絲絲分明。金菇菜葉爽脆清甜,墊底薯粉更能增添飽肚感,男士也不會不夠飽。脆炸蟹棒天丼名副其實的天婦羅丼,吃一口已知即點即炸,外脆內軟嫩不乾身。除了有一整條蟹棒,還有南瓜、青椒及日本紫薯等雜菜。蟹御膳另一蟹品套餐,有我最愛吃的蟹甲羅、烏冬及香脆蟹肉薯餅。蟹肉蒸蛋忌廉蟹肉薯餅忌廉混蟹肉,炸後外皮酥脆,內里半融心,香滑細膩,份外惹味。松葉蟹甲羅跟平日的味噌蟹甲羅不同,師傅清蒸松葉蟹腳再拆肉,再配海膽、三文魚籽及蟹膏,原味呈現。天婦羅蟹棒烏冬追加小食整體來講,晚市套餐性價比超高,以低價錢吃上多款蟹品料理,全以精緻巧手呈上,很值得一吃。

極。蟹御膳
鰹魚高湯伴蟹膏蟹肉豆腐、松葉蟹肉玉子燒

松葉蟹什菜煲

蟹御膳
另一蟹品套餐,有我最愛吃的蟹甲羅、烏冬及香脆蟹肉薯餅。

忌廉蟹肉薯餅

忌廉混蟹肉,炸後外皮酥脆,內里半融心,香滑細膩,份外惹味。

追加小食

• 松葉蟹甲羅
  • 松葉蟹蟹鍋
2020-05-22 131 瀏覽
舊同事收早突然約食飯,就佢收工响Cwb食,我又想食壽司,佢又鍾意食蟹,就中咗去呢間蟹慶入到去人客唔算多,環境舒服,一坐低服務員例牌介紹下餐牌主打嘢。。。蟹見佢個蟹set都算抵食,但我始終唔好蟹,就叫咗2個普通set,再另加咗d小食。Set嚟了,好期待,個件擺盤都睇得出好俾心機。蟹膏豆腐好有驚喜,涼得嚟好濃好鮮。甲羅燒中每樣嘢都食得出好新鮮,相對個忌廉蟹肉餅就失色咗,只可以話不過不失。最期待嘅蟹腳嚟啦,我本身冇乜期望,因為唔係話特別鍾意食,但一放入口,嗰種蟹嘅鮮味,唔係吹水,真係耐一耐都唔散,真係食得出你係新鮮蟹拎去燒定係急凍嘢整俾我🤤🤤🤤食飯嘅中途,發現杯飲品個杯”黐立立”,問職員拎張濕紙巾,可以佢見我皺哂眉頭咁,問我咩事,我講完佢知,佢二話不說咁即刻拎濕紙巾俾我,仲同我換過杯新嘅嘢飲,雖然係好小嘅動作,但作為客人,都會食得好開心。下次一定會再嚟

自選壽司

自選壽司
浜燒雪場蟹腳
綠茶布丁
2020-05-18 135 瀏覽
銅鑼灣食肆林立,給我印象最好的一間日本餐廳,非屬蟹慶不可。蟹慶提高最新鮮的日本活蟹,還有多種品質極高的日本清酒配套,美食配佳餚,天生就是一對。今晚把菜單翻了一遍,發現有後多久違了的美食,決定不叫套餐,隨着心情order。時令新鮮的五點刺身 298元真的太久沒有出來吃飯,刺身怎能少得?三文魚,鯛,海胆,牡丹蝦,帶子,每款都是人氣之選。銀鱈魚西京燒 188元細滑銀鱈魚配帶甜的西京燒,令人不禁想叫碗白飯相配。燒牛舌牛味香濃,招牌之作,必試!松葉蟹甲羅燒 216元/2位蟹膏本來就令人垂涎三尺,混上鵪鶉蛋,多一陣香滑,每一匙羹,都滋味入心。白金豚豬腩到庭烏冬 188元最後,還是要吃點蔬菜和主食,白金豚肉香,加上大量的蔬菜,蘑菇,營養均衡以健康,烏冬彈牙,甜點,為晚餐畫上完美句號。
銅鑼灣食肆林立,給我印象最好的一間日本餐廳,非屬蟹慶不可。

時令新鮮的五點刺身 298元

銀鱈魚西京燒 188元

細滑銀鱈魚配帶甜的西京燒,令人不禁想叫碗白飯相配。

燒牛舌

牛味香濃,招牌之作,必試!

松葉蟹甲羅燒 216元/2位

白金豚豬腩到庭烏冬 188元

甜點,為晚餐畫上完美句號。

• 蟹甲羅味噌燒
2020-05-08 821 瀏覽
已經好耐無出街用饍,今日復工就決定同老公食餐好嘅,我好想食日本料理,老公話不如食我最鍾意嘅蟹,嘩~諗起都已經流口水。餐廳位於銅鑼灣澳門逸園中心地下,非常方便,先落樓梯到地庫就到達餐廳,店內面積寬敞,餐廳的佈置除了用木製的簡約和風之外,為左特顯食蟹主題,餐椅會放上一個蟹咕臣,餐枱放一個玻璃樽盛載著2隻小活蟹,一邊睇住佢地互動真係好治癒。餐牌有好多選擇,由於好多蟹料理都想試,於是我地每人揀選一款set, 我選擇蟹御膳 $258,另外飲品買一送一,我地就叫左青森縣蘋果汁 $58。湯湯料都好豐富,有洋蔥~豆腐~海帶同元貝,味噌味道香濃。蟹膏豆腐綠色蟹膏豆腐面鋪上粒粒魚子,入口好感受到蟹膏味之餘又有淡淡的豆香,口感非常幼滑,配上魚子就更鮮味。忌廉蟹肉薯餅外脆內軟,忌廉和薯餅細滑口感很舒服,沾上甜甜的特製醬汁,份外惹味。蟹肉蒸蛋蒸蛋的配料好豐富,有魚子~蟹肉~元貝~香菜和菇,每一口都吃到海鮮的甜,蟹肉和元貝所蒸的時間都控制都恰當,吃完已經想encore。松葉蟹甲羅主角黎喇,蟹蓋盛著滿滿嘅蟹肉~蟹棒,上面鋪上蟹膏和海膽,再放上魚子,整個配撘一見已經令人垂涎,海膽鮮甜無腥味,蟹膏味香濃,和蟹肉拌勻來吃

湯料都好豐富,有洋蔥~豆腐~海帶同元貝,味噌味道香濃。

松葉蟹甲羅
主角黎喇,蟹蓋盛著滿滿嘅蟹肉~蟹棒,上面鋪上蟹膏和海膽,再放上魚子,整個配撘一見已經令人垂涎,海膽鮮甜無腥味,蟹膏味香濃,和蟹肉拌勻來吃最好吃,又有蟹肉鮮甜味又有蟹膏濃香,一流。

天婦羅蟹棒烏冬
烏冬份量大,海帶湯底清清地不油膩,烏冬幼滑,天婦羅蟹棒粉漿厚度適中又不會腍,雖然已經飽了,還是吃完整碗烏冬。

青森縣蘋果汁
純果汁,好甜好香蘋果味,買一送一好抵。
青森縣蘋果汁

呢一餐蟹宴我地都飽到捧住個肚腩離開餐廳,下次有機會約多d人黎試下其他蟹菜式。
2020-05-05 593 瀏覽
香港已經超過兩星期冇新增本土個案,趁疫情稍緩,今晚決定同蟹后老婆出銅鑼灣蟹慶嘆返餐補祝生日。🥳我地6點半左右已經到餐廳,當然人未多,不過約7點左右就差不多滿座。餐廳裝修非常富有日式風格,卡座佈置相當用心,環境寬敞舒適。😙晚市有多款定食提供,當中以蟹用主題嘅蟹御膳同極蟹御膳最吸引,只需200幾蚊一客已經可以嚐到多款以蟹炮製嘅美食。😍極蟹御膳 $298鰹魚高湯伴蟹膏蟹肉豆腐前菜呢款豆腐蟹膏味道非常濃郁,口感滑溜,配上蟹籽同自家製牛油果凍糕,味道非常有層次。👍🏻松葉蟹肉玉子燒以厚玉子夾松葉蟹肉製成嘅玉子燒,一啖放入口,玉子嘅香味配合蟹肉嘅鮮甜,唔需要沾上醬油都已經非常美味。😋松葉蟹什菜鍋$298呢個定食嘅蟹鍋蟹份量都唔少,松葉蟹蟹腳同蟹鉗嘅肉都爽口彈口,加入時令蔬菜,湯底都非常富有蟹肉鮮味,鮮甜可口。👍🏻脆炸蟹棒天丼天丼有兩件大蟹棒,外層極香脆,蟹棒仍然很鮮嫩,加上日本甜薯同南瓜天婦羅,呢個天丼非常豐富。😍吸物定食嘅湯係洋蔥湯,洋蔥好多,帶有少少胡椒香味。松葉蟹甲羅老婆叫嘅係蟹御膳,由於份量太多,我要幫佢口先食得哂,呢款定食入面最吸引就係呢個松葉蟹甲羅,有齊我最愛嘅蟹膏,蟹籽,蟹肉同海膽,咁

極蟹御膳 $298
鰹魚高湯伴蟹膏蟹肉豆腐

松葉蟹肉玉子燒

松葉蟹什菜鍋

吸物
定食嘅湯係洋蔥湯,洋蔥好多,帶有少少胡椒香味。

松葉蟹甲羅
老婆叫嘅係蟹御膳,由於份量太多,我要幫佢口先食得哂,呢款定食入面最吸引就係呢個松葉蟹甲羅,有齊我最愛嘅蟹膏,蟹籽,蟹肉同海膽,咁多款鮮甜嘅食材混埋一齊食,鮮味係口腔入面久久不散。😍

兩款定食超過10款食物,另外加點埋買一送一嘅青森縣蘋果汁,埋單都只係$675,性價比確實非常高。👍🏻
2020-05-04
生日
2020-04-27 714 瀏覽
相信大家這幾個月因應疫情都忍左好耐吾出街食飯,人人都成為家廚。今晚到我和好友們出山慶祝。朋友是日本+海鮮控,欽點了銅鑼灣逸園中心「蟹慶」吃價位吾平既「蟹慶會籍料理」大家忍左咁耐食餐好少少先對得住自己呀!料理店一般面積也不會太大,裝潢舊舊地,牆壁上貼上不同的海報,以卡箱為主,四個人坐都吾會太迫。而我地就醒目地包房,可以開懷暢飲。點了一支清酒 $888口感清爽,甘甜,幾岩我的口味。店員先送來前菜(三點)醃製鯊魚骨、海草沙律、牛油果啫喱精選廚師發板刺身(四點)帶子、牡丹蝦、油甘、白身魚和蟹柳 入口棉密細嫩、味道清麗厚切 鮮味最為突出, 爽口清新 魚味濃郁, 口感足 魚味相對柔和,口感細嫩當然 剌身亦不能小,鮮味淡麗、口感細滑,非坊蟹柳可比。 這一碗蒸 ,就是將所有的精華放入一個器皿內, 內裡藏著不同的色彩, 紅綠黃三色。圓潤的魚籽爆發出咸鮮,加上香蔥、莞茜提香、甜鮮蟹肉和嫩滑燉蛋,所有元素濃縮而成一口豐富味覺的燉蛋。 接著來到戲肉,第一次食 令我超興奮經蒸熟後的毛蟹還是完整無缺,蟹蓋部份載滿較為水狀蟹膏,一飲而盡的美味。當然毛蟹肉才是我最想試的部份,原來毛蟹肉十分多, 基本上蟹鉗

今晚到我和好友們出山慶祝。
朋友是日本+海鮮控,欽點了銅鑼灣逸園中心「蟹慶」

吃價位吾平既「蟹慶會籍料理」

大家忍左咁耐食餐好少少先對得住自己呀!

點了一支清酒 $888

口感清爽,甘甜,幾岩我的口味。

店員先送來
前菜(三點)
醃製鯊魚骨、海草沙律、牛油果啫喱

精選廚師發板刺身(四點)

帶子、牡丹蝦、油甘、白身魚和蟹柳
[牡丹蝦] 入口棉密細嫩、味道清麗
厚切 [帶子] 鮮味最為突出, 爽口清新
[油甘] 魚味濃郁, 口感足
[白身魚] 魚味相對柔和,口感細嫩
當然 [蟹腳] 剌身亦不能小,鮮味淡麗、口感細滑,非坊蟹柳可比。

這一碗蒸 [蟹肉蒸蛋],就是將所有的精華放入一個器皿內, 內裡藏著不同的色彩, 紅綠黃三色。圓潤的魚籽爆發出咸鮮,加上香蔥、莞茜提香、甜鮮蟹肉和嫩滑燉蛋,所有元素濃縮而成一口豐富味覺的燉蛋。

接著來到戲肉,第一次食[蒸毛蟹] 令我超興奮

當然毛蟹肉才是我最想試的部份,原來毛蟹肉十分多, 基本上蟹鉗和蟹身肉感滿滿,蟹肉雪白細嫩,口感雖然比不上一梳梳那種;而其鮮甜度中融,試過後才知道原來不同蟹種肉質是有差別的,今晚長知識了。

賣相先聲奪人一定要數 [浜燒鱈場蟹腳] ,一打開粗壯的蟹腳,那雪白的蟹肉盡現眼前 ,蟹腳一梳一梳,味道鮮甜無比, 淡淡的天然咸香,簡單亦是最美味的食法。

來到重口味部份 [蟹甲羅味增燒 ]
烹調蟹甲羅通常也會加入鵪鶉蛋、清酒等食材,這個更加入味增添味,令甘香的蟹膏味道更富層次。

[天婦羅蟹腳組合] 則用上兩種不同的蟹肉,鮮味同樣出色,炸粉更是薄透,值得一提是一點油膩感也沒有。
另外炸南爪片和蕃薯仔也同樣美味。
[吸物]

来到尾段一碗拎上手有溫度的釜飯[松葉蟹釜飯]令成個餐更充實,

店員撈飯時還加入了黑松露醬、芝麻、蔥粒等,每日口也吃到豐富的味道。

一口甜品[抹茶紅豆布甸]對抹茶控而言,份量太少吧!

二人前$1576
2020-04-23
紀念日
2020-04-26 279 瀏覽
自從三月中吃過這間位於銅鑼灣澳門逸園底層蟹料理後,還是念念不忘,所以今天再和朋友再來這間蟹料理。今次我們點了蟹慶會席,即是一個套餐,可以一人份量和二人份量。加茂錦 加茂錦 純米大吟釀這是一支無過濾生原酒,味道比較辛口粗獷,感覺帶有原始的風味,香純天氣。千年一 花の大吟釀這是一支被譽為千年一造的清酒,味道比較甜身, 有一點點的水果甜味,感覺清爽,再者酒樽設計特別。前菜三點前菜有蟹肉沙律、鯊魚骨、牛蒡漬,蟹肉沙律有配料巴馬火腿、蟹肉及沙律菜,口感清爽脆口,鮮甜惹味,鯊魚骨味道酸甜開胃,牛蒡漬細嫩爽脆,味道濃郁。精選廚師發板刺身廚師發板的刺身有松葉蟹棒、金目鯛、帆立貝、油甘魚、赤蝦,松葉蟹棒肉質細緻,鮮甜滑嫩,金目鯛甘香鮮美,帆立貝鮮甜彈牙,油甘魚肥嫩甘甜,赤蝦嫩滑甘香,整體食材新鮮肥美,鮮味十足。蟹肉蒸蛋蟹肉蒸蛋也就是茶碗蒸,配料有蟹肉、白松露、三文魚籽及元貝等,口感豐富,蒸蛋味道鮮美,細膩滑嫩,入口即化。蒸毛蟹上桌前已預先把毛蟹剪開,方便顧客進食,蟹肉肥美飽滿,清甜鮮香,配上水雲蟹醋,味道酸甜,蟹肉鮮味更為突出,蟹膏細膩綿密,鮮香味濃。浜燒鱈場蟹腳蟹腳是即時燒製再剪開的,相當新鮮,燒製時
加茂錦 加茂錦 純米大吟釀
千年一 花の大吟釀
前菜三點
精選廚師發板刺身
浜燒鱈場蟹腳
蟹腳是即時燒製再剪開的,相當新鮮,燒製時間控制恰好,蟹肉不會過乾黏殼,可以原條取出,蟹腳肉質飽滿彈牙,味道鮮甜嫩滑,而且帶有肉汁,蟹味突出,鮮味十足。
蟹甲羅味噌燒
店員上桌時會烤製蟹膏,同時把鵪鶉蛋與蟹膏攪拌均勻,入口味道鹹香濃郁,綿密鮮美,配上香脆酥軟的多士一同進食,更惹味可口。

吸物
吸物就是指湯,這裡用上的是鯛魚湯,色澤呈現奶白色,配料有蜆肉、冬瓜、豆腐,味道清甜鮮美,魚味鮮香。
松葉蟹釜飯
松葉蟹釜飯份量充足,配料有蟹肉、三文魚籽、甜豆、香蔥、五色芝麻、元貝,味道清香甜美,再配有厚實鮮甜的蟹鉗,用料豐富,而珍珠米飯肥潤飽滿,粒粒分明。
甜品
甜品有焦糖布丁及黑糖蕨餅,布丁色澤呈淡黃,表面放上藍苺及草莓作點綴,味道香甜嫩滑,入口即化,黑糖蕨餅口感軟糯煙韌,黑糖味道濃郁,甜度恰好。

整體而言,環境舒適,乾淨衛生,富有日本風味,食材新鮮,製作出色,而且食材均替客人剪開才上桌,服務貼心,是與朋友吃蟹料理的好地方。
2020-04-19 750 瀏覽
農曆年初四開始已經復工,沒有試過一天 WFH。但由於香港政府帶頭,又作出呼籲;加上香港人對於2003年沙士疫情的慘況未敢忘記,很多公司為了減低風險,也跟隨 WFH。結果,這段日子的上班時間搭地鐵人數大減,工作上的電郵數量也跟隨大減;工作量沒有正常日子的超級繁忙,變得正常。這天因私務請了半天假,約了太太及小女兒食晏,地點揀了銅鑼灣。難得在平日於銅鑼灣午膳,以為一定很多人、迫爆餐廳、好難搵位,結果出乎意料。在食肆集中地《澳門逸園中心》,竟然好多間餐廳都有位,甚至有些餐廳在大廈樓下派優惠券;又有些餐廳因為武漢肺炎疫情,客人減少而暫停營業。考慮了一會,就決定揀呢間之前未曾光顧過的「蟹慶」。一進入餐廳就見到一個小蟹缸,養了幾隻活生生的北海道毛蟹,但就見不到松葉蟹、鱈場蟹及花咲蟹。蟹缸太細,也不適合養殖松葉蟹及鱈場蟹吧?至於花咲蟹,其實已經過了合適季節,即使日本也沒有活蟹,可況香港?很有趣味的黑板手寫活蟹餐牌,二月份應該沒有活花咲蟹吧!12:30左右去到,竟然一個客人都沒有。「蟹慶」採用日式裝修風格,還有一點魚市場食堂風味,既配合主打活蟹的形象,也表示了以合理價格提供日式活蟹料理 - 合理價錢不代
很有趣味的黑板手寫活蟹餐牌,二月份應該沒有活花咲蟹吧!
12:30左右去到,竟然一個客人都沒有。「蟹慶」採用日式裝修風格,還有一點魚市場食堂風味,既配合主打活蟹的形象,也表示了以合理價格提供日式活蟹料理 - 合理價錢不代表便宜,只是相對其他高級日式料理較抵食。香港品嚐日式活蟹料理從來不會便宜。空間算寛敞,兩邊的卡座還擺放了蟹形毛公仔作為咭𠱸。
卡座的餐枱上放了一個小玻璃瓶作擺設、內裡養了兩隻小觀賞蟹,很有意思。
除了午市套餐,亦有午市蟹宴會席($688 / 位),同様菜式於晚市可能要 $900 以上。
每款午市定食包括沙律、味噌湯、飯 / 烏冬。沙律及味噌湯味道一般,與普通港式日本料理差不多;味噌湯算有少許材料如豆腐粒及迷你元貝。
刺身定食($148)共有五款,每款兩切。問了侍應,完全係指定款式,不能改變,分別是鮭、火炙帆立貝、赤蝦、左口(抑或右口?)及火炙油甘。雖然並非什麼貴價魚類,但總算很新鮮。
刺身定食
來到「蟹慶」,如果唔食一些同蟹有關係的菜式,好似有點說不過去;但午飯又不想吃得太過豪華奢侈,最終揀了贅沢蟹丼($128)。日文「贅沢」解作豪華、奢侈,似乎有點過分吹捧這一碗蟹丼。雖然有很多拆除了的蟹肉、兩隻細松葉蟹鉗,也有蟹味噌及蟹籽(其實好似是蝦籽),落料重手;但始終只是急凍蟹肉及松葉蟹鉗,蟹味噌也是現成來貨,不太乎合「贅沢」的定義。
贅沢蟹丼
話說回頭,餐廳吹捧這碗蟹丼是一回事,味道又確實相當不錯;以性價比而論,可説超值。至於要改善的地方應該是飯粒,太濕、偏冷,欠缺飯香。
下午1:30左右結帳離開,也只是得四枱客人。雖然之前未曾試過於平日上班時段在這裏吃午飯,但估計沒有可能如此少客!武漢肺炎疫情什麼時候才能過去?
2020-02-20
2020-04-16 415 瀏覽
與家人慶祝生日~ 點了一個二人份蟹會席~點了一客晚市定食~晚市定食性價比不足,所以省略不提主力評價二人會席前菜3點-巴哈馬火腿沙律🥗酸酸地好醒胃~ 青BB果凍係牛油瓜製成,味道一般~ 另一頭盤為鯊魚軟骨,好有咬口,好鍾意~廚師發板刺身-合格,但蟹腳份量少蟹肉蒸蛋,夠熱,蛋夠嫩滑,味道佳二人會席有一隻蒸毛蟹,可點蟹醋或配蟹膏,鮮味燒松葉蟹腳,份量較少,而且感覺唔夠毛蟹新鮮,普通蟹甲羅味噌燒,太乾,食咗少少就無食最後有個松葉蟹釜飯,味道太濃,普通侍應服務佳透過OpenRice 訂座享有75折,但食完成晚都好口渴,所以好失望~

主力評價二人會席

前菜3點-
巴哈馬火腿沙律🥗酸酸地好醒胃~
青BB果凍係牛油瓜製成,味道一般~
另一頭盤為鯊魚軟骨,好有咬口,好鍾意~

廚師發板刺身-合格,但蟹腳份量少

蟹肉蒸蛋,夠熱,蛋夠嫩滑,味道佳

二人會席有一隻蒸毛蟹,可點蟹醋或配蟹膏,鮮味

燒松葉蟹腳,份量較少,而且感覺唔夠毛蟹新鮮,普通

蟹甲羅味噌燒,太乾,食咗少少就無食

最後有個松葉蟹釜飯,味道太濃,普通

侍應服務佳

燒松葉蟹
2020-04-15
生日
2020-04-14 256 瀏覽
朋友生日黎左呢度慶祝呢度除左主菜食蟹連前菜同刺身都係蟹肉😘正到冇朋友🤤🔸松葉蟹甲羅燒🔸鵪鶉蛋同蟹膏攪拌一齊燒燒過的蟹膏特別香🦀配上多士一齊食咸香咸香的 不錯💜🔸蟹肉蒸蛋🔸蛋、蟹肉加上三文魚籽熱辣辣的蒸蛋😍鮮。香 。甜💜滑不溜口💕🔸蒸毛蟹🔸🦀上枱時已原隻拆件 蟹腳仲好細心剪開一半 食起上黎就吾洗咁論盡 輕輕用食具一撩就食到蟹肉😙餐廳門口有個大魚缸 好多蟹係魚缸入面🤭毛蟹即埸撈出黎 餐廳會俾食客過目左先拎去蒸 蟹肉尚算鮮甜👌最正係啲蟹膏😍😍 邪惡到不得了🤭我鐘意啖啖肉既感覺 將啲蟹肉拆晒出黎同蟹膏撈勻 一啖食左佢🤤🤤🤤 蟹膏好香 配上一絲絲既蟹肉🦀 鮮甜味大爆炸💓🔸松葉蟹釜飯🔸🥘附上蔥花、黑松露醬、三文魚籽等材料 由店員幫手煮好❣️飯煮到粒粒分明 每啖都充滿濃郁既黑松露香味💕🔸燒鱈場蟹腳🔸🦀蟹腳有啲瘦 仲燒得太乾 食吾到蟹肉本身既鮮味🙃甜品有抹茶紅豆奶凍🍧抹茶既甘香中和左紅豆既甜👌黑糖蕨餅🥞糯米糍🍡煙韌Q彈 吾錯😀
朋友生日黎左呢度慶祝

燒過的蟹膏特別香🦀
配上多士一齊食
咸香咸香的 不錯💜
🔸蟹肉蒸蛋🔸

蛋、蟹肉加上三文魚籽
熱辣辣的蒸蛋😍

🔸松葉蟹釜飯🔸

🔸燒鱈場蟹腳🔸

🦀蟹腳有啲瘦 仲燒得太乾 食吾到蟹肉本身既鮮味🙃

2020-03-29 340 瀏覽
今天突然心血來潮想吃蟹,便馬上相約朋友一同進餐,因為之前已光顧了幾次,希望和朋友品嚐一頓美味蟹宴,而且所有蟹隻已經由師傅處理好,不需客人費力剝蟹,我當然決定要來此吃個滿足。蟹慶海之幸卷材料有軟殻蟹、吞拿魚蓉、海膽、三文魚籽、青瓜,軟殻蟹殻軟肉滑,香潤可口,吞拿魚蓉口感軟綿,幼細香滑,海膽味鮮柔軟,口感稠密,三文魚籽晶瑩剔透,味道鮮甜,青瓜口感爽脆,味道清淡,正好與其他食材作中和的效果,整體鮮味十足,層次豐富。鰹魚高湯伴蟹膏蟹肉頭豆腐鰹魚高湯味道清淡鮮美,蟹膏鮮美飽滿,綿密濃鬱,蟹肉幼嫩甘甜,豆腐口感柔軟滑嫩,豆香濃鬱,較清淡的豆腐配上香濃的蟹膏蟹肉,味道濃香嫩滑,口感更有層次。松葉蟹肉玉子燒厚身的玉子燒中間夾著松葉蟹肉,賣相精緻吸引,玉子燒紮實豐厚,香甜鬆軟,蟹肉肉質細緻,鮮嫩甘甜。松葉蟹什菜鍋材料有鬆葉蟹鉗、冬菇、金針菇以及一些雜菜等,湯底清淡鮮甜,松葉蟹肉質細緻,鮮甜綿密,帶有清淡的大海鹹味,冬菇厚實飽滿,口感軟滑,菇香濃鬱,金針菇味道鮮美,脆嫩爽口,雜菜吸收了湯底的味道,鮮甜軟嫩。脆炸蟹棒天丼炸物有蟹棒、南瓜、小甜薯,脆炸蟹棒肉質結實有韌性,鹹中帶鮮甜,外脆內嫩,南瓜選用薄切的方
蟹慶海之幸卷
鰹魚高湯伴蟹膏蟹肉頭豆腐
松葉蟹肉玉子燒
松葉蟹什菜鍋
脆炸蟹棒天丼
炸物有蟹棒、南瓜、小甜薯,脆炸蟹棒肉質結實有韌性,鹹中帶鮮甜,外脆內嫩,南瓜選用薄切的方式,有助更快熟透,南瓜肉肉質細緻、口感鬆軟香甜,小甜薯外層酥脆,內層軟糯,味道香甜。
吸物
材料主要為洋蔥,其餘有蔥花、豆腐等,湯底味道濃鬱,富有洋蔥味,洋蔥軟腍柔軟,豆腐口感軟嫩細膩。
甜品
甜品有三款,分別是綠茶布丁、黑糖味蕨餅、芝麻雪米糍,綠茶布丁口感滑溜,綠茶味道濃鬱,回甘的綠茶配上甜甜的紅豆正好中和味道,恰到好處,芝麻雪米糍的外層糯米皮口感煙韌,雪糕口感幼滑,芝麻味香濃,黑糖味蕨餅口感柔軟煙韌,黑糖味濃郁香醇,入口甜而不膩。
男山
顏色清淡透明,冰冷飲用,入喉冰涼滑順,口感濃厚,味道芳醇辛口,但不會過於辛辣,在唇齒間柔和留香。

整體而言,裝潢淡雅簡潔,食物新鮮出色,選擇眾多,而且服務貼心,不需客人費勁剝殼,店員細心有禮,是吃日本菜及海鮮的好選擇。
2020-03-24 315 瀏覽
有咩好得過可以一年四季都畀我品嚐到我最愛嘅蟹朋友話食喺無分季節 今日就帶咗嚟蟹慶 以解我對蟹嘅相思之苦🥺餐廳嘅裝橫都係用蟹做主題 每張枱除咗有蟹形咕臣外 仲有隻超可愛嘅蟹仔❤我嗌咗個極力二膳 套餐都幾多嘢 份量夠晒飽!蟹膏豆腐凍食嘅日本豆腐加埋蟹黃 食落起來鮮味十足 而且b豆腐滑嫩 蟹膏香濃👍🏻蟹肉蒸蛋蟹肉蒸水蛋上面配咗金黃又大粒嘅魚卵 非常搶眼 水蛋軟滑水蛋 蛋味香 而且仲冇畀蟹肉搶咗味道~😋松葉蟹甲羅 同平時食開嘅甲羅有少少唔同 佢唔係即場溝埋蛋黃去燒 佢係肥美嘅松葉蟹柳上放咗好大塊嘅海膽同飛魚籽 而蟹蓋上都係舖滿肉絲,味道鮮美有口感 鹹香味美😋天婦羅蟹棒烏冬天婦羅蟹棒 炸粉唔會好厚 調味得宜 外脆內嫩 配埋清清地嘅烏冬一齊食 非常match~食到飽又點少得甜品 一式三件細細份嘅甜點 滿足到 想貪心但又怕肥嘅我😋綠茶布丁清甜而且加埋面頭嘅紅豆勁夾!黑糖味蕨餅綿綿又可口仲唔會太甜芝麻雪米糍冰凍又充滿芝麻香嘅雪米糍 簡直係呢餐最完美嘅點綴❤

有咩好得過可以一年四季都畀我品嚐到我最愛嘅蟹

我嗌咗個極力二膳 套餐都幾多嘢 份量夠晒飽!

天婦羅蟹棒烏冬

綠茶布丁清甜而且加埋面頭嘅紅豆勁夾!
黑糖味蕨餅綿綿又可口仲唔會太甜
芝麻雪米糍
冰凍又充滿芝麻香嘅雪米糍 簡直係呢餐最完美嘅點綴❤
2020-03-18 380 瀏覽
之前有聽人介紹過呢間蟹慶,不過見個價錢都唔平就諗住等有朋友生日先去食,點知今晚咁幸運有人贏咗錢請食飯😍😍急不及待就(經OpenRice訂枱)可以七五折食到喇!😭可能生意差新冠狀病毒肆虐全球 抗炎價係幾抵食嘅~今晚叫咗一個(一人前嘅會席料理 +散叫五色刺身拼盤+散叫壽司五件+ 720mL純米大吟一支 )買單盛惠 $1798 平左幾舊 ~~我覺得以呢個食物嘅質素都非常ok ! 話晒原本支酒嘅正價都要$888!不過並唔係所有嘅食品都會有折其中有兩頁嘅水牌同埋服務費係冇折嘅~但係一人二人前嘅會席料理同埋sake 都有折~蟹肉係全部新鮮嘅 所以好鮮甜 唔會好似你去食buffet嗰啲蟹咁有浸雪味兼且無蟹味!呢度蟹有蟹味 燒蟹腳仲有浸好香嘅燒味 點埋佢個蟹醋仲鮮甜😋最後食返個好香嘅黑松露蟹飯真係飽到郁唔到 !正!支sake 係店員介紹,好特別好似有浸有少少氣嘅汽水酒 唔識有冇形容錯 但係未試過飲過咁嘅味 但係好易入口同埋都好飲嘅~

2020-03-17
  • 鰈魚裙邊壽司
2020-03-12 507 瀏覽
因為疫情關係,最近都很少外出好好吃一頓,前一晚在電視節目裡看到別人吃蟹,想起之前在日本吃過的蟹宴,蟹癮即起!於是找找香港有沒有類似的餐廳,找到了這間蟹慶,在whatsapp向店家要了menu,雖然覺得價錢稍貴,但在openrice提早訂位有優惠,便決定一試。我們2個人分別order了一人前的蟹慶會席料理($788),和一個《極.力二御饍》晚市定食($298)。先來了一人前料理套餐裡的三道前菜:關東煮、蟹肉沙律、牛油果啫喱。3個前菜都不錯的,我覺得最特別的是牛油果啫喱,口感不似普通啫喱,剛放進口會覺得很淡味,咀嚼後漸漸滲出牛油果香。之後來了廚師發辦的精選刺身4件,最喜歡吃蟹肉刺身,非常鮮甜,其他算是不過不失。再來就是蟹肉蒸蛋,我自己一向很喜歡吃茶碗蒸,香滑鮮甜,這個配料當然和一般的茶碗蒸不一樣,吃到最底有蟹子,很有咬口。然後來了晚市定食,包括:蟹肉豆腐配柚子啫喱、松葉蟹肉玉子燒、松葉蟹棒什菜鍋和天婦羅丼。先試冷盤,個人認為柚子啫喱太甜,蟹肉豆腐也沒有令人印象特別深刻。反而天婦羅我覺得很出色,有南瓜、甜薯、蝦和紫蘇葉,炸得香口好吃。松葉蟹肉玉子燒就是平日吃的玉子燒裡夾了蟹肉碎,味道不錯但也

精選廚師發辦刺身

極·力二御饍

天婦羅丼

松葉蟹肉玉子燒就是平日吃的玉子燒裡夾了蟹肉碎,味道不錯但也沒有很特別。

而松葉蟹棒什菜鍋湯底較為清淡,偏愛濃味的人或許會覺得無味,我自己是可以接受的,以一人份量的套餐來說,蟹肉份量也可接受,不至於太少,反倒希望裡面的菜能再多一點。

在晚市定食套餐來了不久便同時上了蒸毛蟹,一人前是有半隻的份量,對於不太懂拆蟹的我來說這蟹也算很易吃,很多位都預先幫我們剪開了。不過因為同一時間吃幾樣食物,毛蟹很快便冷掉了,雖然還是吃得出蟹肉鮮甜,蟹膏應該還是趁熱吃會更佳,但在冷掉後拌一點蟹醋吃還是不錯的。
蒸毛蟹

接著先後上了甲羅燒和燒鱈場蟹腳,在燒之前都會拿過來給我們看需不需要先拍照,很貼心。

一向喜歡吃甲羅燒,這裡的也不錯,有附上2塊蟹味的脆片可以拌著吃,單吃也不會過咸。
甲羅燒

而燒鱈場蟹腳是我這頓的最愛,始終我還是喜歡啖啖肉,一大條蟹腳肉放進口吃就是爽!而且蟹肉帶有肉汁,亦很鮮甜。
燒鱈場蟹腳

之後送上的是兩個套餐都附有的湯,它並不是味噌湯,而是加了蟹肉的日式洋蔥湯,香濃惹味,我和男友都很喜歡。
日式洋蔥湯

最後的主食是一人前料理套餐裡的松葉蟹釜飯,雖然本來是一人份量,店員為我們分好了2碗後每人還是有一大碗。
松葉蟹釜飯

裡面有蟹肉和四季豆粒,相當足料,而店員會在詢問我們過後加上黑松露、芝麻和蔥,味道香而不會過濃,所以還是可以吃到絲絲蟹肉的鮮味,吃到這裡其實飽了,不過還是覺得這個飯很好吃。

甜品是紅豆綠茶凍和蕨餅,綠茶凍就是想像中的味道不過不失,而我還是更喜歡在日本吃到的蕨餅,不過也是不錯的。
甜品

加上服務費和折合優惠後,這一頓飯2人吃了共接近一千元,但在食材、環境和味道上算是高度還原了在日本吃蟹料理的感覺,我覺得還是值得的!
2020-03-03
極·力二御饍