餐廳: 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈)
資訊:

2021-12-26 47 瀏覽
同為食姊妹慶祝生日,一向鍾意食海鮮,我們選擇了之前經常吃的這間蒸氣火鍋,就是喜歡這裏的海鮮夠新鮮,價錢合理台灣九孔鮑魚,紐西蘭刀背蚌,韓國慶南珍珠蠔,大西洋野生青口,蒸完不會縮到細細粒,全部都鮮甜無比大蝦入口彈牙,蝦味濃郁龍蝦啖啖肉,肉質煙韌又鮮甜,仲要有香濃的蝦膏,最啱喜歡食蝦的我饅頭蟹賣相有趣,蟹膏豐富,蟹肉味道比較淡另一只大蟹,蟹膏更豐富,滿滿的充滿整只蟹,蟹肉鮮甜最後當然唔少得食番碗粥暖下個胃,我哋將蔬菜籃的娃娃菜和粟米加入粥內,令粥的味道更加豐富

大蝦入口彈牙,蝦味濃郁

饅頭蟹賣相有趣,蟹膏豐富,蟹肉味道比較淡

另一只大蟹,蟹膏更豐富,滿滿的充滿整只蟹,蟹肉鮮甜

2021-12-20 60 瀏覽
收咗工又係時候Happy Hour🥳 今次去咗食一間幾出名食海鮮蒸嘅餐廳叫做蟹仙,今日兩個人豪豪地叫左個$1099嘅「包羅萬有海鮮二人套餐」, 真係好包羅萬有😂 先來係一個海蜇拍青瓜,雖然佢標榜話有啲辣,但我食落又唔係好覺,反而我覺得佢啲陳醋有啲酸,但又真係幾開胃。呢個係深海海星班,肉質教實,唔會好散,帶鮮味,不錯之後個重點就一定係呢兩大個海鮮拼盤。當中個青口真係極度之大隻,佢嗰種鮮甜爽口真係非筆墨所能形容,必須encore !又有原隻澳洲龍蝦開邊,一人半隻,超大舊肉,又係非常鮮甜,仲有少少龍蝦膏,勁滿足而蟹係青膏奄仔蟹,啲膏甘甘地,好香濃。 而且非常多肉,抵讚! 丸肉方面,最impressive係蟹棗同埋貢丸。 蟹棗鮮甜有咬口,貢丸似係手打出黎,入面好濃豬骨濃汁味,彈牙好食👍🏻👍🏻👍🏻最後食埋個鍋底粥,裏面匯聚咗所有海鮮嘅精華,好好味😋😋 而最後有一個甜品係官燕椰汁糖水做個完美總結
收咗工又係時候Happy Hour🥳

呢個係深海海星班,肉質教實,唔會好散,帶鮮味,不錯

丸肉方面,最impressive係蟹棗同埋貢丸。

最後食埋個鍋底粥,裏面匯聚咗所有海鮮嘅精華,好好味😋😋

而最後有一個甜品係官燕椰汁糖水做個完美總結
2021-12-17 141 瀏覽
開頭見佢套餐每位收費,對佢啲海鮮唔抱太高期望,因為通常套餐都唔會靚得去邊全程有員工服侍,一款款咁蒸我地揀左尊貴海鮮套餐開餐前會蒸左啲食具消毒下先要特別提到既係個青口,好大隻,好好味同埋大奄蟹,真係好好味,而且實肉另外一般般既係饅頭蟹,無肉無膏無味,不過職員一早講左係啜下佢啲汁,所以都無特別失望食埋個菜盤就有得食粥底喇…….最後個粥底好甜,可能我地食左好耐,個粥底杰左啲,加左榨菜同埋蔥,已經好夠味咩都唔使加另外佢有室外位置,室內就見到有幾間VIP房

全程有員工服侍,一款款咁蒸

我地揀左尊貴海鮮套餐

開餐前會蒸左啲食具消毒下先

食埋個菜盤就有得食粥底喇…….

另外佢有室外位置,室內就見到有幾間VIP房
2021-12-17 36 瀏覽
來到『蟹仙』,唔使問阿貴,一定係食海鮮啦,仲要一次過食匀唔同嘅海鮮。門口見到有個『最人氣海鮮大奬』,而确實呢晚人客唔少,差唔多坐滿晒。揀咗『尊貴海鮮套餐』,先有一大碟海鮮上場,佢哋就係越南大虎蝦,台灣九孔鮑魚,紐西蘭刀貝蚌,紐西蘭月亮貝,韓國慶南珍珠蠔,大西洋野生青口。虎蝦size真係唔惹少,勁大,大得來好清甜又彈牙; 刀貝蚌,月亮貝好鮮,好甜美,充滿海洋氣味;野生青口的size亦好大,好少機會食到,真係唔需要點sauce就食到佢嘅原汁原味。食埋以上一大碟,就輪到菲律賓嘅大奄仔蟹,太平洋饅頭蟹和澳州青年龍蝦出場,饅頭蟹有唔少蟹膏; 奄仔蟹好大隻,肉質清甜食得開心; 青年龍蝦當然唔會太大隻,但肉質潔白,结實,果然係年青力壯。之後還有機蔬菜,海鮮粥同埋甜品,點可能唔滿足呢?

之後還有機蔬菜,海鮮粥同埋甜品,點可能唔滿足呢?

2021-12-17 41 瀏覽
早排收咗工同男友去咗食超正嘅海鮮蒸😋 佢係海鮮蒸界嚟講都算幾出名,聽過好多次,但食都係第一次去嘅蟹仙!包羅萬有海鮮二人套餐 $1099我哋揀咗個二人套餐一齊食,呢個二人套餐包左好多料,等我為大家逐一介紹吓🤩先黎前菜係香辣海蜇青瓜,份量都大大份,稍嫌啲黑醋太多,有啲酸,好彩有小小辣中和返。之後上咗半條深海海星斑,蒸嘅時間啱啱好,肉質結實得嚟又夠嫩滑,加埋蒸魚豉油,好味😋之後上咗盤海鮮大拼盤,有台灣九孔鮑魚、越南大虎蝦、紐西蘭刀貝蚌、紐西蘭月亮貝、大西洋野生青口同埋韓國慶南珍珠蠔。另我最驚喜嘅係佢個九孔鮑魚、野生青口同刀貝蚌☺️ 全部食落都好有鮮味,特別係隻青口勁大隻,食落無沙而且好鮮甜,唔似平時嗰啲咁腥同埋淨係得海水味🙈跟住就食澳洲青年龍蝦同埋主角罕有大黃奄蟹😋 龍蝦肉質好爽口,食起上嚟好有口感,而且仲有少少膏!而大奄蟹係我第一次食,好大隻下,估唔到有膏得嚟又啖啖肉,佢啲膏綠綠哋色係因為呢啲蟹係食齋大嫁,即係食海草🤣 但都依然食到佢嘅甘香,同埋都幾多蟹肉👍🏻之後就有蟲草花蒸雞、芝心小籠包、蟹仙蝦蟹棗、豬骨濃汁貢丸同埋個名好正嘅星爺爆漿瀨尿牛丸🤣 蒸雞嘅雞件蒸到剛好,好嫩滑,有驚喜!而貢

包羅萬有海鮮二人套餐 $1099

之後就有蟲草花蒸雞、芝心小籠包、蟹仙蝦蟹棗、豬骨濃汁貢丸同埋個名好正嘅星爺爆漿瀨尿牛丸🤣 蒸雞嘅雞件蒸到剛好,好嫩滑,有驚喜!而貢丸就好多汁,牛丸個餡啲漿都算多,滿意!而男友最鍾意就係蝦蟹棗,十分爽口彈牙!

之後就到蒸黑安格斯牛肉、濟州黑毛豬肉同埋有機蔬菜。之前會好抗拒蒸豬肉,因為通常都好柴,點知呢個豬肉又蒸得幾好食,夠腍身!而牛肉亦好重牛味,油脂分布剛好,唔錯!

最後,緊係唔少得食個粥啦,吸收哂之前所有嘢食嘅精華,最重要係食落係有海鮮嘅鮮味,非常好味👍🏻 正當食到超飽之際,估唔到仲有甜品食,係椰汁燉官燕,椰味好重,同埋真係食到一絲絲嘅官燕😆 呢間海鮮蒸真係幾推介,服務又好,會幫你逐樣嘢蒸埋,下次會再幫襯!
蟹仙直銷蒸氣石鍋係一間專門食蒸氣海鮮鍋嘅餐廳 餐廳嘅海鮮係由老闆直接從魚市場挑選 第一首領海鮮就直接送到蟹仙 食客咁樣就可以食到最新鮮嘅貨 想食又靚又新鮮嘅海鮮 蟹仙必定係首選今日同朋友各自都點咗$439這個海鮮套餐 套餐包括:罕有大黃奄蟹太平洋饅頭蟹大西洋野生青口紐西蘭刀貝越南大虎蝦 澳洲青年龍蝦台灣九孔鮑魚 紐西蘭月亮貝韓國珍珠蠔有機蔬菜籃全程有職員service 自己負責食就得啦 每款海鮮分開蒸 拿捏海鮮生熟程度剛剛好 唔會蒸到啲海鮮過老或者唔熟用餐前所有餐具都會用高溫蒸一次 確保消毒乾淨 食客食得安心又放心這裏的蟹真是超級棒 爆曬膏 勁肥美 蟹膏軟熟甘香 蟹肉飽滿結實 一梳梳的 肉質非常鮮甜龍蝦肉質爽甜 蝦頭仲有鮮黃色嘅龍蝦膏 清蒸可以食到海鮮嘅原汁鮮味貝類海水味十足 唔使點任何配料已經夠曬咸 是海洋的味道唷青口多汁又肥美 蒸完出嚟依然好大隻冇乜點縮水鮑魚彈牙又爽口 清洗得夠乾淨 已經去除內臟 蒸熟就食得虎蝦超巨型 同隻手板差唔多長 肉質結實 啖啖肉 勁滿足食完全部海鮮之後 就是我最期待的粥底 職員預先放咗排骨同蔬菜在米飯之中 蒸海鮮嘅時候海鮮水落在粥底之中 唔需要加一滴鹽 已

今日同朋友各自都點咗$439這個海鮮套餐 套餐包括:
紐西蘭刀貝
韓國珍珠蠔
有機蔬菜籃

貝類海水味十足 唔使點任何配料已經夠曬咸 是海洋的味道唷

青口多汁又肥美 蒸完出嚟依然好大隻冇乜點縮水

鮑魚彈牙又爽口 清洗得夠乾淨 已經去除內臟 蒸熟就食得

虎蝦超巨型 同隻手板差唔多長 肉質結實 啖啖肉 勁滿足

食完全部海鮮之後 就是我最期待的粥底 職員預先放咗排骨同蔬菜在米飯之中 蒸海鮮嘅時候海鮮水落在粥底之中 唔需要加一滴鹽 已經夠先夠鹹
2021-12-13 35 瀏覽
在香港吃海鮮是最開心的事,各式各樣的海味讓人食欲大增。發現尖沙咀都有蟹仙分店,一於收工去嘗鮮一下。套餐二百多到500多元都有,可以每樣試吓,沒有硬性規定全台都要點同一個餐。韓國慶南珍珠蠔,蠔味十足;紐西蘭刀貝蜆,肉質肥美;日本大元貝,鮮味濃郁。大西洋野生青口,爽口彈牙;澳洲青年龍蝦,肉厚爽口,鮮甜無比;罕有大黃奄蟹,膏味甘香,肉實飽滿;海鮮粥讓人也是回味無窮,用豬骨、粟米粒和芋頭熬製的海鮮粥,營養豐富,鮮味十足,健康又養生!還有糖水椰汁燉燕窩 ,椰香味濃,清甜滋潤!滿意的海鮮大餐,最贴心的是餐厅全程有专人服务并很热心的介绍,非常享受!
在香港吃海鮮是最開心的事,各式各樣的海味讓人食欲大增。
發現尖沙咀都有蟹仙分店,一於收工去嘗鮮一下。
韓國慶南珍珠蠔,蠔味十足;
紐西蘭刀貝蜆,肉質肥美;
日本大元貝,鮮味濃郁。
大西洋野生青口,爽口彈牙;
澳洲青年龍蝦,肉厚爽口,鮮甜無比;
罕有大黃奄蟹,膏味甘香,肉實飽滿;
2021-12-12 1934 瀏覽
很久沒食到鮮味又滿足的蒸海鮮啦,於是上網尋找到這間蟹仙。揀選了一輪決定試尊貴海鮮套餐。首先會蒸一蒸餐具。然後可以裝好醫油,粥底及醬油每位需要每位$15。很快店員端上一盤海鮮,而且逐一介紹,非常細心有耐性,味道會由淡到濃開始。海鮮只是看都覺得新鮮。首先是越南大虎蝦,大大蝦又啖啖肉,蝦肉非常彈牙,點少少醬油已非常美味。台灣九孔鮑魚,尺寸正常,厚度剛好,不會太難咬,選得不錯。韓國珍珠蠔,看似細細隻,但超creamy又重蠔味,我從未食過這款蠔,超有驚喜。日本大元貝,肉質非常彈牙又有鮮味,不錯。店員提示這兩款不用點醬油。大西洋野生青口,很厚肉,入口海水味很濃,野生青口果然與別不同,鮮甜得很,我很喜歡。紐西蘭月亮貝,這款海水味更濃,很特別的,完全感受到該水域有多美好。水蜜桃汁,幾清甜的。一渣飲到很多杯。第二盤海鮮主要是龍蝦和蟹,見到都令人雀躍,因為太新鮮又多膏啦!媽啊!澳洲青年龍蝦,肉質超實淨超彈牙,龍蝦膏亦鮮甜,而且不算細隻,所以半隻都覺得足夠,食完個殼店員會放落粥底一齊煲。太平洋饅頭蟹,店員指這款蟹每年只有這時期有蟹膏,主要是食其蟹膏,果然,蟹膏超甘香。大黃奄蟹,這間餐廳的老闆一向做海鮮批發,
很久沒食到鮮味又滿足的蒸海鮮啦,於是上網尋找到這間蟹仙。

揀選了一輪決定試尊貴海鮮套餐。

台灣九孔鮑魚,尺寸正常,厚度剛好,不會太難咬,選得不錯。
日本大元貝,肉質非常彈牙又有鮮味,不錯。
水蜜桃汁,幾清甜的。一渣飲到很多杯。
大黃奄蟹,這間餐廳的老闆一向做海鮮批發,所有放入餐廳的蟹都是精挑細選的。這款蟹由外國捕捉後就直接運送來香港,保證新鮮。不得不讚,這蟹是全餐的重點,每人半隻蟹都份量十足,蟹膏鮮甜得來又有點海水味,蟹肉是一梳梳的,而且蟹肉超多超甜,連蟹爪都是爆肉的,非常滿足。
我老公不是很有耐性食蟹,但因為蟹肉飽滿又鮮甜,他都乖乖的一路拆蟹一路讚好食,無得輸!
有機菜同粟米,粟米超甜,有機菜加點醬油已經好食。
最後就食粥,其實食到這,我已經飽了大半,所以都只吃了兩碗。因為無放鹽的關係,單靠海鮮的鮮味,都足以做到些少味道,但始終只有我們二人的海鮮還是爭些少,如果四人來蒸海鮮的,粥底一定會更鮮味。
驚喜是甜品是椰汁官燕,官燕一絲絲的超多,椰汁香又不會太甜,超美味。
總結是蟹非常高質,其他海鮮新鮮又選得不錯,很滿意這晚餐。
  • 韓國珍珠蠔
  • 大西洋野生青口
2021-12-09 53 瀏覽
朋友想食海鮮,亂撞下幫襯咗呢間高質抵食蒸海鮮店,伙記建議二人餐,物超所值! 前菜足料海口蜇青瓜,唔hae! 之後陸續上嚟自世界各地嘅海鮮,仲係野生嘅,鮮甜味美!接住有肉、丸、菜已經飽左,最後有埋集所有精華熬出嘅粥!最最後,用現金比錢會送椰汁海底椰燕窩!另外,服務超正,唔止撟埋手有伙記整食,仲有資深伙記榮哥講解海鮮冷知識,同埋店經理Man 貼身服務!無咩影相,因為要趁熱食! 今日意外發現好地方,一定有回頭!呢次去咗尖咀店,下次試吓CWB

最最後,用現金比錢會送椰汁海底椰燕窩!

無咩影相,因為要趁熱食!

2021-12-08
2021-12-07 64 瀏覽
今次嚟食叫咗嗰包羅萬有二人套餐($1099),姐係平均係$549.5,比起嗰尊貴海鮮套餐每人貴咗$110.5,但就多咗- 香辣海蜇青瓜- 深海海星斑- 黑安格斯牛肉- 濟州黑毛豬肉- 蟲草花雞件- 各式各樣嘅丸,同埋全部係自家制🤓 包括芝心小籠包、星爺爆醬瀨尿牛丸、蟹仙蝦蟹棗、豬骨濃汁貢丸如果你係大食嘅我就建議你叫呢嗰餐,因為感覺上多咗好多嘢食🤤 同埋佢嗰星斑同所有自家制嘅丸都好好食😋 總括來說,所有海鮮都好好食🤓 好新鮮,我無一嗰位會扣到分,仲有嘅係服務態度真係好到你唔信😳 後生嘅服務態度都非常好👍🏻 不得不讚💁🏻‍♀️ 佢仲會貼心到幫你蒸一蒸啲餐具先,現加疫情好多人都好注重衛生,咁樣蒸一蒸唔使自己洗👍🏻呢到真係好適合傾計,係到食一餐起碼要預2個鐘😳但你完全唔會覺得耐,啲嘢又夠哂熱🤤
- 香辣海蜇青瓜
- 深海海星斑
- 黑安格斯牛肉
- 濟州黑毛豬肉
- 蟲草花雞件
2021-12-07 70 瀏覽
📍Location 首先要帶大家行咗過嚟先😂 因為都有啲難揾😳 見到九龍皇悅酒店🏨 向天文臺道嗰方向行,行完條斜路轉右行到最尾就到💁🏻‍♀️ 我本身以為舖頭無乜人,因為條街好靜🤔 但估唔到入到去滿座😯 估唔到星期一都會有咁多人😎 所以記得book枱,佢仲有兩間大房聯誼,慶祝一流🤤我今次叫咗嗰尊貴海鮮套餐,每位$439💁🏻‍♀️ 包括咗:罕有大黃奄蟹🦀 - 好多膏,好好食👍🏻太平洋饅頭蟹🦀 - 呢隻蟹係較為罕見,肉質好滑,但係肉就相對少🤔澳洲青年龍蝦🦞- 教大家係尾開始整出嚟,就可以成舊肉食😳台灣九孔鮑魚 & 越南大虎蝦 - 肉質好好,食得出新鮮😋大西洋野生青口 & 紐西蘭刀貝蚌 & 紐西蘭月亮貝 - 食落有海水味🌊 員工仲解釋我聽因為佢哋係深海😳 所以有機會入面有蟹仔(我真係見到🥰)韓國慶南珍珠蠔 - 超級鮮甜‼有機蔬菜籃🧺🥬👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳員工會幫你set時間蒸熟唔同嘅海鮮🦞🦪🦐🦀,佢蒸熟識響,你記得唔理三七二十一拎咗佢出嚟先,唔好焗住佢💁🏻‍♀️ 佢見到你開咗蓋就會幫你放其他嘢入去☺️ 你都可以自己蒸,佢每張枱都有黐住唔同海鮮要蒸幾耐我建議大家唔好點豉油💁🏻‍♀️ 咁樣易啲食到佢嘅鮮味🤤 尤

我今次叫咗嗰尊貴海鮮套餐,每位$439💁🏻‍♀️
包括咗:
罕有大黃奄蟹🦀 - 好多膏,好好食👍🏻
澳洲青年龍蝦🦞- 教大家係尾開始整出嚟,就可以成舊肉食😳
台灣九孔鮑魚 & 越南大虎蝦 - 肉質好好,食得出新鮮😋
韓國慶南珍珠蠔 - 超級鮮甜‼
有機蔬菜籃🧺🥬

我建議大家唔好點豉油💁🏻‍♀️ 咁樣易啲食到佢嘅鮮味🤤 尤其係青口、刀貝、月亮貝呢啲貝殼類🐚佢係有海水味架!

張枱側面會有嗰拉到出嚟嘅櫃桶仔,係俾你放垃圾架,咁多貝殻類食物呢個設計真係好方便😄

另外嗰粥底真係好好食,頭先食嘅所有海鮮鮮味都落晒落碗粥度🍲 好甜😳 不過我諗有機會食唔哂,因為我都要帶走😂 食飽飽都仲有得送糖水添,完全冇揸流攤,都好高質😳 呢個價錢,我都會形容性價比真係好高😋
1K
每次想去食海鮮,總會想起蟹仙,因為他們的海鮮的確非一般的新鮮,而且$450左右就可以食到9款海鮮,實在好值得去!餐廳好好服務,是逐枱客serve,幫手蒸海鮮的,一入到去隔著口罩都聞到海鮮鮮味。先吃的是🦐、台灣九孔鮑魚、珍珠蠔、野生青口、刀貝蚌、月亮貝等,蚌和鮑魚等新鮮到還在動的~特別喜歡彈口鮮甜的🦐,口感好好。而鮑魚肉質厚實,食落去味道鮮甜,texture都好滑,他們計時蒸得剛剛好。大西洋野生青口亦非常大隻新鮮,非常少見!另外🦪都好鮮甜,吃過後滿口鮮甜味留在口中😋非常喜歡當晚的紐西蘭月亮貝,一大開滿滿的海水鮮味,非常鮮甜。月亮貝口感滑香,感受到鮮甜味留在口中😋令人回味。最欣賞店員每次一聽到蒸鍋timer響就會跑來,確保海鮮剛剛好新鮮。頭半part海鮮已覺得好驚喜,下半part的海鮮更驚喜!🌟肉蟹先說見到已嘩嘩聲的越南肉蟹,真係爆曬膏之餘好大隻!開邊一半已見到滿瀉的膏😍肉蟹最好處是多膏又多肉,而且肉質甜實。蟹膏好多好香,味道似蛋黃~真係一食難忘。🌟琵琶蝦 另一款非常喜歡的是野生琵琶蝦,店員說這個海鮮種類一定要徒手捉,所以並非經常有的。食落去好夠鮮甜味,肉質彈口。🌟太平洋饅頭蟹這款蟹平時居

紐西蘭月亮貝

頭半part海鮮已覺得好驚喜,下半part的海鮮更驚喜!

🌟肉蟹

🌟琵琶蝦
琵琶蝦

🌟太平洋饅頭蟹
這款蟹平時居於深海,求偶時才出來,所以是季節性海鮮,雖然肉和膏都不算好多,但勝在好有海水味,蟹汁好鮮甜!

有機會再來吃海鮮盛宴😋😋

琵琶蝦
太平洋饅頭蟹
講到食海鮮,呢一間真係食過覺得最正最新鮮。Menu都有唔同價位嘅套餐選擇,揀咗$439嘅set, 按人頭份量,款款海鮮都可以食到。講質數,絕對高班...加上有服務,有人蒸埋,上埋碟,爭在未餵埋入口🤣呢個價錢,真心抵自己買海鮮成日唔識揀,呢度全部都游水勁生猛一次過食哂咁多款,朋友都大讚好食好食好好食。「罕有大黃奄蟹」「太平洋饅頭蟹」「澳洲青年龍蝦」「台灣九孔鮑魚」「越南大虎蝦」「大西洋野生青口」「紐西蘭刀貝蚌」「日本大元貝」「韓國慶南珍寶蠔」「有機蔬菜籃」最後仲有鮮味海鮮粥v
講到食海鮮,呢一間真係食過覺得最正最新鮮。

Menu都有唔同價位嘅套餐選擇,揀咗$439嘅set,
按人頭份量,款款海鮮都可以食到。

自己買海鮮成日唔識揀,呢度全部都游水勁生猛

一次過食哂咁多款,朋友都大讚好食好食好好食。

「罕有大黃奄蟹」
「太平洋饅頭蟹」

「澳洲青年龍蝦」

「台灣九孔鮑魚」

「越南大虎蝦」

「大西洋野生青口」

「紐西蘭刀貝蚌」

「日本大元貝」

「韓國慶南珍寶蠔」

「有機蔬菜籃」

最後仲有鮮味海鮮粥v
2021-12-01
慶祝紀念
生日
  • 紐西蘭刀貝蚌
2021-12-01 53 瀏覽
相約好友出尖沙咀食飯,朋友推介呢間蒸氣火鍋,果然無介紹錯,無時間限制可以慢慢食。最鍾意食新鮮嘅靚海鮮,呢度一個價錢就可以齊哂我想食嘅款式。仲抵過自己去街市買返屋企煮👍🏻重點係店員服務超貼心,我地一邊食,佢地就不斷set時間+海鮮放入鍋蒸,幾分鐘...食得。全部都勁鮮勁甜,完全唔想沾豉油來掩蓋嗰份鮮味。「越南大虎蝦」肉質爽甜,大大隻「澳洲青年龍蝦」同「大黃奄蟹」爆哂膏特別要試嘅係「大西洋野生青口」,海水味濃郁得嚟又唔會鹹。最後仲有粥底,啖啖都充滿海鮮味,好綿。下次一定再Encore...

全部都勁鮮勁甜,
完全唔想沾豉油來掩蓋嗰份鮮味。
「越南大虎蝦」肉質爽甜,大大隻

「澳洲青年龍蝦」同「大黃奄蟹」爆哂膏

特別要試嘅係「大西洋野生青口」,海水味濃郁得嚟又唔會鹹。

最後仲有粥底,啖啖都充滿海鮮味,好綿。

下次一定再Encore...
  • 琵琶蝦
2021-12-01 40 瀏覽
大閘蟹季又完了,但心思思又想食蟹,去了尖沙咀食蟹仙蒸氣鍋,餐廳老闆直接向漁民取貨,所以海鮮新鮮又有保證,加上價錢相宜,平日晚市都幾乎爆滿。每日海鮮都是新鮮取貨,而且流量快,大大隻的琵琶龍蝦真是甚少見到。海鮮餐包括龍蝦、蟹及貝殼類,全部都新鮮度十足,而且鮮甜無比。澳洲龍蝦及越南虎蝦肉質爽彈,龍蝦比虎蝦更彈牙且多了點鮮甜的蝦膏。韓國珍珠蠔鮮甜爆汁。刀貝蚌及野生青口肉汁豐富,全部精華倒了入粥底,蚌肉爽口,青口充斥海水咸味。鮑魚就比其他海鮮略嫌失色,雖然爽口但鮮味始終不及蠔及青口。元貝大隻且鮮嫩無比。最後出場是主角大黃奄蟹及饅頭蟹,前者蟹膏豐富,蟹肉鮮甜而且肉較多;後者有蟹膏不及大黃奄蟹多但勝在海水味重,兩者都鮮味十足。食粥前再食少許蔬菜。最後一定要食返碗集海鮮精華於一粥的粥底,加了些粟米、芋頭及排骨,粥底較濃稠,集合了所有海鮮精華,鮮甜無比。

韓國珍珠蠔鮮甜爆汁。

鮑魚就比其他海鮮略嫌失色,雖然爽口但鮮味始終不及蠔及青口。

元貝大隻且鮮嫩無比。

食粥前再食少許蔬菜。