螢火

Hotaru
晚市龍蝦鐵板燒 (二人前)$1,190/位沙律🥗加上柚子醋同海葡萄,非常開胃蒸蛋🥚鮮味滑嫩,加上大量魚子醬,非常奢華,簡直係另一層次。澳洲龍蝦🦞準備材料時仲見到佢好生猛喺度郁😳,食落去肉質非常結實彈牙,充滿牛油香🤤清酒煮蜆🍶濃郁嘅清酒芬香撲鼻,成碗湯一滴不流飲唒,蜆肉鮮甜乾淨無沙。鵝肝多士🦆多士吸收了燒溶咗嘅牛油,食落非常香脆,鵝肝入口即溶又唔會太油膩。日本A5和牛厚燒🐂燒得金黃微焦,香口卻保持軟嫩多汁,配上炸蒜片同芥末醬,超贊!櫻花蝦炒飯🍤每粒飯炒到金黃色,粒粒分明,加上煎荷包蛋,篤穿後飯粒沾上蛋漿,簡直一流。仲有漬物同🍵麵豉湯甜品🍨揀咗雪糕,係好特別嘅開心果味,入口順滑。主廚幽默的與客人互動,成餐晚飯過程都食得好開心。餐廳內設有獨立鐵板燒房可以book,仲有大型互動天燈打卡牆 🌟🌟係iPad 上自訂祝福語句會出現打卡牆😍真係好適合幫家人朋友慶祝生日或紀念日子成餐晚飯很多小細節都可以感受到,這個餐廳的用心!
晚市龍蝦鐵板燒 (二人前)$1,190/位

沙律🥗

加上柚子醋同海葡萄,非常開胃

蒸蛋🥚

鮮味滑嫩,加上大量魚子醬,非常奢華,簡直係另一層次。

澳洲龍蝦🦞

清酒煮蜆🍶

濃郁嘅清酒芬香撲鼻,成碗湯一滴不流飲唒,蜆肉鮮甜乾淨無沙。

鵝肝多士🦆

日本A5和牛厚燒🐂

櫻花蝦炒飯🍤

仲有漬物同🍵麵豉湯

甜品🍨

揀咗雪糕,係好特別嘅開心果味,入口順滑。

主廚幽默的與客人互動,成餐晚飯過程都食得好開心。

餐廳內設有獨立鐵板燒房可以book,

仲有大型互動天燈打卡牆 🌟🌟

係iPad 上自訂祝福語句會出現打卡牆😍

真係好適合幫家人朋友慶祝生日或紀念日子

成餐晚飯很多小細節都可以感受到,這個餐廳的用心!

🌈琴晚同妹妹享受咗一餐矜貴嘅鐵板餐😍😋,食材非常新鮮,睇住廚師喺前面烹煮好享受🌟💜同妹妹各點咗唔同嘅餐share食,我既係💞❤️鮑魚鐵板晚餐一人前 $1190位, 佢就點咗同價錢既龍蝦餐🦞🥗沙律十分新鮮,上面有啲海葡萄🥚蒸蛋裏面有鵝肝同黑魚子🖤,非常矜貴。🍴南非鮑魚見到鮑魚煮之前仲識得郁,超級新鮮,配松露醬食。🍶清酒煮蜆酒味香濃,我飲得一滴不漏😁😁🐟汁煮白鱈魚鱈魚滑嫩,浸在洋蔥湯中🧅🐂 A5和牛薄燒和牛油脂豐富, 包著蒜蓉及香蔥,仲可以配埋脆卜卜嘅蒜片食💕❤️🍚櫻花蝦炒飯上面有隻太陽蛋🍳,下面嘅炒飯粒粒分明。🥢漬物牛蒡,黃蘿蔔。🥣吸物麵豉湯暖胃。🍧甜品開心果雪糕超好食,好多果仁碎, 好有誠意。呢度環境正,🥰有鐵板房可以book,仲有天燈螢幕玩💕❤️

🥗沙律

十分新鮮,上面有啲海葡萄

🥚蒸蛋

裏面有鵝肝同黑魚子🖤,非常矜貴。

🍴南非鮑魚

見到鮑魚煮之前仲識得郁,超級新鮮,配松露醬食。

🍶清酒煮蜆

酒味香濃,我飲得一滴不漏😁😁

🐟汁煮白鱈魚

鱈魚滑嫩,浸在洋蔥湯中🧅

🐂 A5和牛薄燒

🍚櫻花蝦炒飯

上面有隻太陽蛋🍳,下面嘅炒飯粒粒分明。

🥢漬物

牛蒡,黃蘿蔔。

🥣吸物

麵豉湯暖胃。

🍧甜品

開心果雪糕超好食,好多果仁碎, 好有誠意。

呢度環境正,🥰有鐵板房可以book,仲有天燈螢幕玩💕❤️

2022-08-17
2022-08-18 164 瀏覽
第一次黎呢間餐廳,個人覺得位置有少少難搵(我地行左後面)入面既坐位都好開陽寬躺,另外有分鐵板區同埋非鐵板區!我地點左一份商務午餐,另外一份就普通午餐,share !由於老公唔食魚,我又揀左份有魚作為主菜既餐,加埋商務午餐嘅前菜-刺身,食到一半,未食飯已經飽左!今次就無叫啲貴價食材,食平野,食材方面係新鮮既,不過水準就尚可,將我最鍾意既鮑魚整得有啲硬,不過新鮮搭夠,如果可以再整得林少少就會加分不少!蝦同魚就處理得好好,蝦就好彈牙,魚既皮好脆好好味😋牛就通常唔會整得唔好食既!牛就一薄燒,一厚切,廚師整好曬再幫我地分好先一次買靚靚俾我哋食,所以就先完成既牛就放涼了!雖然都好飽,我都食咗半碗飯!炒飯真係超正尤其是隻蛋!係OpenRice remark : anniversary 就送左件cake,今晚轉場再食其他野😁

今晚轉場再食其他野😁
  • 汁煮白鱈魚
  • 蘭王蛋炒飯
  • 大蝦
2022-08-17 110 瀏覽
今日終於有時間同朋友一齊嚟試下呢間位於尖東既螢火😍我哋選擇左佢哋lunch 既魚生丼😚🥚蒸蛋每一個set lunch 都會跟一個蒸蛋,熱湯同埋沙律🥗喺食魚生飯之前暖一暖個胃🤗聖誕上面有魚子醬,用料非常珍貴🥰🐟魚生丼講下魚生丼先,有油甘魚,深海池魚,吞拿魚,赤身toro,赤肉大toro ,牡丹蝦,帶子,三文魚子,蟹子,魚子醬😍係一份超級無敵足料既丼飯!用料新鮮!食落啖啖肉!有多種魚生配襯一啲都唔膩😊😊🥩 鐵板燒同場仲有鐵板燒,除咗出邊有枱,仲有鐵板燒房間可以比三五知己包場食🥰下次都想試吓佢哋嘅鐵板燒!好香好吸引☺️🏮天燈螢火仲設有電子天燈服務,啱晒各位靚靚嚟打卡!如果有生命嘅朋友,仲可以係天燈上面張寫上生日願望💫

🥚蒸蛋

🐟魚生丼

🥩 鐵板燒

🏮天燈

2022-08-17 193 瀏覽
呢個teppanyaki 好好食!之前睇到佢既廣告,以為佢係sell啲裝修吸引人去打卡嗰啲,但原來我錯了🤣食完德哥煮既呢一餐,真係要比個like佢🫶🏻我覺得最好食既3樣野要記低佢!佢地既招牌瀨尿蝦、白鱈魚仲有甘鯛魚!第一次食有膏既瀨尿蝦,意想原到咁好食!個口感有啲似食緊蟹膏咁,個白鱈魚汁係洋蔥湯,match 到呢🤤個湯非常甜🥰甘鯛配個creamy source …又係絕配,呢三款是日驚喜🫶🏻鮑魚都唔錯,都係typical teppanyaki 煮法。個清酒煮蜆又係好清甜!我飲哂啲湯🤣龍蝦有小小失望,啲肉質有啲爛,唔夠結實。但整體都係好值得去嘗試,店員同經理都好nice,係一個好好既teppanyaki 經驗😜💜

甘鯛
和牛
櫻花蝦炒飯加蛋
鵝肝蒸蛋
2022-08-16
$2000 (晚餐)
  • 汁煮白鱈魚
  • 甘鯛
  • 瀨尿蝦
2022-08-17 113 瀏覽
同朋友一齊食omakase~ 餐廳分了2個部分,一個部分是食omakase另一個部分是食鐵板燒,在餐廳的牆上也有全牆的投影器顯示牆上的天燈,客人可以自行在iPad上畫畫,畫好的圖畫會在牆上的天燈圖案顯示出來。好有特色!我們點了lunch的omakase套餐$480,包了12件壽司🍣有super 拖羅,格陵魚,活赤背,海膽壽司,蝦醬蝦壽司,帶子壽司,魷魚壽司全部都超級高質~ 活赤背有驚喜到我!奏摺奏摺的活赤背很可愛,食落好爽口,上壽司之前師傅仲會拍佢一下,等佢更加爽口!紫菜包住嗰個壽司仲有埋紫蘇葉,一齊食真係好好味!大贊海膽既足料好足又新鮮!Super 拖羅真心好正正子!3層既拖羅真係好super,口感一流!全部嘅壽司都好驚喜,$480個價錢真係好抵食!除咗壽司之外,喺6件壽司中間會有個麵豉湯暖下個胃,食完壽司之後仲有一個超級足料嘅迷你丼飯!個迷你丼飯有海膽蟹肉魚籽配合埋芥末彈珠波波,真係超特別!食完晒壽司同埋迷你丼飯就到精製36小時既不眠不休魚湯!超級香濃嘅魚湯入邊仲配左小烏冬同埋海草,爽口彈牙!甜品係抹茶紅豆布甸,抹茶紅豆真係一個完美嘅組合!抹茶布甸好香濃,彈彈QQ好有口感❤️餐廳師傅

紫菜包住嗰個壽司仲有埋紫蘇葉,一齊食真係好好味!

大贊海膽既足料好足又新鮮!

全部嘅壽司都好驚喜,$480個價錢真係好抵食!

個迷你丼飯有海膽蟹肉魚籽配合埋芥末彈珠波波,真係超特別!

餐廳師傅非常細心,介紹清晰,師傅仲有個小助手一齊幫手製作,上菜嘅時間控制得非常好❤️比客人一種好貼心嘅感覺!
2022-08-17 85 瀏覽
壽司🍣師父係面前逐件整出黎,件件食材非常之新鮮,最特別之處係每一件都係師父用心去做,加左好多心思落去,每件都有佢特點。金鯛:加左醬汁有小小橙味,令到更加鮮味。北海道新鮮帶子:簡簡單單已經好鮮。深海池魚:好爽口呀⋯⋯左口魚邊:燒一燒好多魚油超正。劍先魷魚:配左馬糞海膽正到呢…..太刀魚:加左芥末籽鹹鹹地好爽。北寄貝:燒到半熟加左七味粉少少辣。牡丹蝦:加左蝦頭膏同淡雪鹽。拖羅燒一燒用紫蘇葉同紫菜夾住黎食,真係好食到難以形容,樣樣食材係夾到晒👍🏻最後馬糞海膽壽司,超超超級鮮甜,食十件都得😂😂😂蒸蛋:滑到不得之了,仲要加埋魚籽同黑魚籽,好好好味。魚湯烏冬:魚湯奶白色好鮮味,烏冬又滑。開心果雪糕😍好味到唔識形容,唔會太甜好想食多幾杯🤩

深海池魚:好爽口呀⋯⋯
左口魚邊:燒一燒好多魚油超正。
劍先魷魚:配左馬糞海膽正到呢…..
太刀魚:加左芥末籽鹹鹹地好爽。
北寄貝:燒到半熟加左七味粉少少辣。
牡丹蝦:加左蝦頭膏同淡雪鹽。

最後馬糞海膽壽司,超超超級鮮甜,食十件都得😂😂😂

蒸蛋:滑到不得之了,仲要加埋魚籽同黑魚籽,好好好味。

魚湯烏冬:魚湯奶白色好鮮味,烏冬又滑。

開心果雪糕😍好味到唔識形容,唔會太甜好想食多幾杯🤩
2022-08-15
2022-08-10 148 瀏覽
同朋友午餐慶祝生日,一路感覺好正,打咭影相,食物質素和擺碟都非常好,直至最後侍應生問揀咖啡或甜品時,只是問咖啡可否跟豆奶,侍應生便去問了一個穿便服装經理,他站在我後面說:同佢講要就要,吾要就算!嘩!聽到完全非常反感,客人多便有这種唔優做既態度,吾會再幫襯!
2022-08-09
2022-08-07 166 瀏覽
鐵板燒梗係睇住燒嘅好由於疫情,無左晚市,唯有中午做慶祝飯。前菜冷盤,一段野無特別。上菜前都會俾食材客人睇睇,係好新鮮ga龍蝦加夠全隻,上盤好靚仔。味道都好鮮,肉質爽口。A5和牛🐮厚燒,加埋蒜片食,好香口。蒸蛋鮑魚配上2個醬,各有口味。清酒煮蜆,清香鮮甜,啲湯飲晒嚕😋。汁煮白鱈魚🐠,真心好食,片魚皮才是重點。龍蝦湯配埋最後櫻花炒飯,加埋隻蛋🥚,其實食到炒飯前已勁飽,但真係身體卻很誠實,太好味,都食晒😚$1190/位, 午市7折,另加龍蝦好似加200
鐵板燒梗係睇住燒嘅好
由於疫情,無左晚市,唯有中午做慶祝飯。

前菜冷盤,一段野無特別。

上菜前都會俾食材客人睇睇,係好新鮮ga

龍蝦加夠全隻,上盤好靚仔。味道都好鮮,肉質爽口。

A5和牛🐮厚燒,加埋蒜片食,好香口。

蒸蛋

鮑魚配上2個醬,各有口味。

清酒煮蜆,清香鮮甜,啲湯飲晒嚕😋。

汁煮白鱈魚🐠,真心好食,片魚皮才是重點。

龍蝦湯

$1190/位, 午市7折,另加龍蝦好似加200
2022-01-26
慶祝紀念
生日
2022-08-05 185 瀏覽
上次嚟尖東螢火品嚐過Omakase 有高評價嘅體驗,今晚約埋朋友試下鐵板燒餐🤗,約有十多款選擇,我哋order咗瀨尿蝦鐵板套餐同龍蝦鐵板套餐 $𝟭,𝟭𝟵𝟬/𝟭位,鐵板燒有VIP房可以book㗎前菜沙律同蒸蛋🥗沙律簡單配搭新鮮蔬菜,加入柚子醋味道清新開胃🥚蒸蛋最考廚師時間控制,滑溜嘅蒸蛋上面加上黑魚子,鹹香味濃🥰澳洲龍蝦🦞🧑‍🍳大廚將龍蝦頭嘅膏整成龍蝦醬汁,再撈埋龍蝦肉去燒,食到原隻龍蝦嘅味道,剩低嘅龍蝦頭再煮成味增湯瀨尿蝦瀨尿蝦好大隻調味比較香口,蝦膏亦都唔少🐟汁煮白鱈魚洋蔥湯用上大量洋蔥煮成醬汁,味道清甜鱈魚肉嫩滑,用佢裝飾嘅魚皮煎得好香脆清酒煮蜆🍶嚴選過嘅清酒煮出嚟嘅湯超鮮甜,蜆幾大隻鮮味十足法國鵝肝多士先用牛油煎香多士,鵝肝燒至微微金黃色,上碟後配埋啫喱同焦糖醬食,微微嘅甜香可以咁夾日本A5和牛厚燒選用鹿兒島和牛,牛脂比例均匀,熟度由廚師發板,和牛油脂滿滿食落入口即溶,另外伴碟有用牛油炒嘅羽衣甘藍,完全無草青味👍日本A5和牛薄燒鹿兒島縣A5薄燒和牛🐮裡面包滿爆香咗蔥同蒜,配埋炸蒜片唔蘸任何醬汁都已經好正🥰,碟邊有Wasabi沙律醬櫻花蝦炒飯用上超多櫻花蝦同蔥花炒,飯面舖上日本蘭王

前菜
沙律同蒸蛋
🥗沙律簡單配搭新鮮蔬菜,加入柚子醋味道清新開胃

澳洲龍蝦🦞

瀨尿蝦
瀨尿蝦好大隻調味比較香口,蝦膏亦都唔少

🐟汁煮白鱈魚
洋蔥湯用上大量洋蔥煮成醬汁,味道清甜
鱈魚肉嫩滑,用佢裝飾嘅魚皮煎得好香脆
清酒煮蜆🍶
嚴選過嘅清酒煮出嚟嘅湯超鮮甜,蜆幾大隻鮮味十足

法國鵝肝多士

日本A5和牛厚燒

日本A5和牛薄燒

櫻花蝦炒飯
用上超多櫻花蝦同蔥花炒,飯面舖上日本蘭王蛋,蛋黃光亮呈橙紅色,蛋香味突出,撈飯一流

漬物+龍蝦麪豉湯
比一般麪豉湯帶多點鮮味,鹹度適中

甜品
抹茶布甸配紅豆,抹茶味香濃,布甸軟滑

餐廳內仲有大螢幕比客人放電子天燈🏮歡迎寫祝福語添

🎈螢火🎈
尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖

2022-08-03 170 瀏覽
🎈螢火尖東希爾頓中心地庫螢火高質 Teppanyaki 同Omakase 鐵板燒位置比較多,而且仲有廂房雅坐平日午飯時份來到,兩邊都座無虛席, 用鼎盛去形容餐廳絕對不為過!-今次一個人me time 時光享受左十貫壽司Omakase只見師傅同助手兩個人面對滿座的情況下仍然不慌不忙, 徐徐有條處理魚生刺身壽司,食Omakase 當然要睇師傅表演啦~-先付粟米海葡萄沙律海葡萄夠咸香,清新爽口-三文魚籽蟹肉蟹子茶碗蒸然後是暖胃的茶碗蒸三文魚籽粒粒都 晶瑩通透, 蟹肉帶鹹香配搭蒸得嫰滑的茶碗蒸超好味。-然後重頭戲來了先由淡身的魚開始吧~-蜜柑鯛上面掃了少少紫蘇花碎食時果真有點點蜜柑味散發出來, 魚肉本身清爽, 十分易入口.-北海道帶子北海道帶子的肉身富彈性,配以夏天柚子皮,更帶出帶子味道的濃郁鮮甜,😍-拖羅色澤超靚吧!勁新鮮,入口有魚香又有吞拿魚的濃味。-新鮮北寄貝新鮮貝肉鮮甜之中口感爽脆,彈牙美味🤤-太刀魚(牙帶魚)夏天必食的食材吧~本身已經肉質肥美,經火炙後,入口的魚皮魚肉更富油香。🐟-金目鯛 配北海道小川海膽肉質細緻鮮美,少油份飽滿又肥美配上北海道小川海膽讓味道厚感更加上一個層次啊~-牡
🎈螢火
尖東希爾頓中心地庫螢火
高質 Teppanyaki 同Omakase

鐵板燒位置比較多,而且仲有廂房雅坐

平日午飯時份來到,
兩邊都座無虛席, 用鼎盛去形容餐廳絕對不為過!

今次一個人me time 時光享受左十貫壽司Omakase

只見師傅同助手兩個人面對滿座的情況下仍然不慌不忙,

先付粟米海葡萄沙律

海葡萄夠咸香,清新爽口
三文魚籽蟹肉蟹子茶碗蒸

然後是暖胃的茶碗蒸
三文魚籽粒粒都 晶瑩通透, 蟹肉帶鹹香
配搭蒸得嫰滑的茶碗蒸超好味。
然後重頭戲來了
先由淡身的魚開始吧~
蜜柑鯛

上面掃了少少紫蘇花碎

北海道帶子

拖羅

色澤超靚吧!勁新鮮,入口有魚香又有吞拿魚的濃味。
新鮮北寄貝

新鮮貝肉鮮甜之中口感爽脆,彈牙美味🤤
太刀魚(牙帶魚)

夏天必食的食材吧~

本身已經肉質肥美,經火炙後,入口的魚皮魚肉更富油香。🐟
金目鯛 配北海道小川海膽

肉質細緻鮮美,少油份飽滿又肥美

配上北海道小川海膽讓味道厚感更加上一個層次啊~
牡丹蝦頭膏淡雪鹽🦐

牡丹蝦肉充滿彈性,入口勁鮮甜,
點點淡雪鹽更能帶出蝦頭蝦膏的濃郁,

餘味悠長。
赤睦

火炙過的赤睦肉質鮮甜無比

脂肪充足,入口帶自身的香甜味
燒拖羅

拖羅無筋肥美香滑,而且燒過的拖羅更帶有油腴而細膩口感,不得不提紫菜有燈照住,食落keep 住脆😍
小川海膽

最後還有來自北海道的小川海膽,
色澤鮮黃飽滿挺身, 味道鮮甜而且帶有回甘

魚湯烏冬

吃過 壽司,再用魚湯暖胃就最好
這裏的魚湯勁濃郁,鮮甜又矜貴。

最後就以 抹茶布甸 配紅豆蓉作結
香甜不膩帶回甘,滿足。
琴晚去咗尖沙咀食鐵板燒,先介紹返間餐廳,全吧檯設計分為兩個主題區,日式鐵板燒 / 廚師發板壽司吧檯。吧檯嘅設計可以讓每位食客都可以欣賞到師傅嘅精湛演技。餐廳都幾大寬敝舒適,仲有幾間獨立包房,可以容納6位/12位食客。今次我哋食鐵板燒呢部分。同朋友分別點咗兩個唔同套餐,龍蝦鐵板燒和瀨尿蝦鐵板燒,每位 $1190/位主要分別就係龍蝦同瀨尿蝦,其他食嘅嘢都係一樣。以下就係順序出餐嘅次序。▪️沙律有蕃茄、粟米、海葡萄、新鮮生菜等⋯⋯柚子沙律汁酸酸地,作為第一道開胃菜非常合適。▪️蒸蛋蛋蒸嘅時間師父控制得啱啱好,蛋香嫩滑,黑魚籽帶點鹹香,連埋蛋一齊食會更惹味。▪️澳洲龍蝦龍蝦肉鮮甜又彈牙,加埋牛油嘅香味,好好食。😍▪️瀨尿蝦瀨尿蝦又係好新鮮,煮嘅過程仲見佢不斷掙扎㗎🙈厚厚結實嘅賴尿蝦蝦膏同鮮甜嘅瀨尿蝦肉一齊食好正😍▪️汁煮白鱈魚師傅功力深厚,可以將魚肉,魚皮分開煮,鱈魚肉嫩滑,塊魚皮煎得勁香脆。洋蔥湯好清甜仲好多洋蔥,撈埋一齊食好味😋結果我全部清晒😆▪️清酒煮蜆平時我係唔會飲清酒煮蜆嘅清酒㗎,呢度選用嘅清酒味道帶甜味,我接受到呢個酒味,我都忍唔住飲多幾啖。蜆大大隻厚肉,味道都鮮甜,清酒連蜆肉一齊食甜上加甜👍

今次我哋食鐵板燒呢部分。同朋友分別點咗兩個唔同套餐,
龍蝦鐵板燒和瀨尿蝦鐵板燒,每位 $1190/位
主要分別就係龍蝦同瀨尿蝦,其他食嘅嘢都係一樣。
以下就係順序出餐嘅次序。

▪️沙律
有蕃茄、粟米、海葡萄、新鮮生菜等⋯⋯
柚子沙律汁酸酸地,作為第一道開胃菜非常合適。

▪️蒸蛋

▪️澳洲龍蝦
龍蝦肉鮮甜又彈牙,加埋牛油嘅香味,好好食。😍
澳洲龍蝦

▪️瀨尿蝦
瀨尿蝦又係好新鮮,煮嘅過程仲見佢不斷掙扎㗎🙈
厚厚結實嘅賴尿蝦蝦膏同鮮甜嘅瀨尿蝦肉一齊食好正😍

▪️汁煮白鱈魚
汁煮白鱈魚

▪️清酒煮蜆

▪️鵝肝多士
師傅會建議先將旁邊嘅透明嘅啫喱,放係鵝肝上面,可以中和返鵝肝嘅油膩感。待啫喱溶咗之後就可以用將鵝肝多士點埋碟上嘅焦糖醬一齊食,perfect match。😍
鵝肝多士

▪️日本A5 和牛厚燒
選用日本鹿兒島嘅和牛,牛脂肪分布比例均勻,和牛油脂特別濃,非常嫩滑入口即溶,連埋蒜片芥末醬一齊食,可以中和返個油膩感😋
拌碟仲有羽衣甘藍,梗係要食埋佢啦,除咗可以中和油膩之外,仲有益健康,可幫助降低膽固醇😍
日本A5 和牛厚燒

▪️日本A5 和牛薄燒
都係同樣選用日本鹿兒島嘅和牛,和牛都係一樣入口即溶,入面會包住蒜蔥粒,連埋蒜蔥粒蒜片芥末醬一齊食,薄燒仲充滿層次感,薄燒一樣咁好味😋
日本A5 和牛薄燒

▪️櫻花蝦荷包蛋炒飯
將荷包蛋蛋黃篤穿,讓蛋汁慢慢流入炒飯入面撈埋一齊食😍
香濃嘅蛋味,櫻花蝦炒飯嘅鹹香味道結合為一,都不禁想叫一聲好好味呀😍
櫻花蝦荷包蛋炒飯

▪️漬物
醃漬小黃瓜+ 牛膀醬油漬味道酸酸地夠爽口👍

▪️吸物
吸物係龍蝦麵豉湯,我地食完龍蝦肉,會將龍蝦頭放入麵豉湯一齊煮,提升鮮甜嘅味道。😋
漬物+ 吸物

▪️甜品
抹茶布甸好嫩滑,抺茶唔會有苦澀味,又唔會太甜,甜度啱啱好。😋
食埋呢度甜品之後,呢餐食得大滿足。

📢餐廳仲可以放天燈許願📢
透過用平板電腦,手寫自己嘅心願或者祝福語,寫完按發送,就可以透過餐廳嘅特大投射螢幕投射出嚟,個畫面好正好療癒,好似去咗台灣放天燈咁😍

💬另外都想讚一讚鐵板燒嘅張師傅,張師傅都有多年嘅鐵板燒經驗,生熟程度都控制得好好,每個擺盤都好靚,功架十足,下次再嚟都要搵返佢👍
2022-08-02
日本A5 和牛薄燒
櫻花蝦荷包蛋炒飯
漬物+ 吸物
2022-07-31 1291 瀏覽
Monday blue要食返個chilled lunch依間餐廳分開咗鐵板燒同omakase 今日我就去咗sushi bar嗰邊食壽司等食嘅節奏師傅好後生好有型沙律同前菜蒸蛋上面放咗三文魚籽同埋魚子醬口感豐富咗 而且味道好鮮平時嘅漬物配菜可能只有一樣 依度就有齊咁多款最鍾意佢個醃蘿蔔酸酸甜甜好清新午餐壽司定食 $328壽司十貫 🍣-蜜甘鯛聽聞用咗橙嚟做飼料😲食落去真係有橙嘅味道 又幾fun-北海道帶子唔會令人失望嘅帶子 加少少柚子皮點綴-鱸魚-油甘魚-金目鯛-太刀魚-大拖羅真係my all time favourite -象拔蚌醬油漬完再加七味粉-牡丹蝦面頭嘅蝦頭膏係神來之筆-鹽水海膽🤤烏冬呈奶白色嘅魚湯好鮮好甜好濃好好飲甜品食完仲可以去放電子版天燈
Monday blue要食返個chilled lunch

好鮮好甜好濃好好飲
食完仲可以去放電子版天燈
2022-07-25
2022-07-29 124 瀏覽
帆立貝帆立貝大隻厚身,味道鮮爽帶甜,配上魚子醬,簡直是味蕾上的享受。大蝦大蝦肉厚鮮甜,擺盤十分精緻,一路睇住廚師煎,一路見到蝦頭既蝦膏爆曬出黎,真令人興奮!洋蔥汁煮白鱈魚魚皮煎得好香脆,魚肉非常嫩滑,洋蔥汁好香甜,洋蔥煮得好軟腍。美國牛肉薄燒牛肉捲住洋蔥、蒜等做調味,令到牛肉更加香濃,配上羽衣甘藍可以中和油膩感。沙律用料新鮮,配柚子汁酸酸地幾開胃。櫻花蝦炒飯鐵板炒飯炒得粒粒分明,非常夠鑊氣,仲有麵豉湯、漬物搽茶布甸,布甸非常幼滑,抹茶味香濃最後,餐廳會俾個IPAD你,你可以打上自己想要的名字或句字,轉眼就會顯示在餐廳內的天燈牆上,天燈牆設計真係好特別,個個都玩得好開心!

帆立貝

大蝦

洋蔥汁煮白鱈魚

美國牛肉薄燒

沙律
用料新鮮,配柚子汁酸酸地幾開胃。

櫻花蝦炒飯
鐵板炒飯炒得粒粒分明,非常夠鑊氣,仲有麵豉湯、漬物

搽茶布甸,布甸非常幼滑,抹茶味香濃

2022-07-25 153 瀏覽
🎂友人生日飯。鐵板燒☺️朋友生日,要諗食咩好知道朋友未食過鐵板燒,就一於我發板靜雞雞book位俾surprise 🤭當日order午市套餐(星) (月) 各一大家試,一人前$380位,另加一沙律🥗無特別,普通雜菜加芝麻醬(星)帆立貝,好大粒,一開二都啖啖肉,食到鮮甜味👍🏻(月)鵝肝多士,鵝肝外脆內軟,配合蘋果醬,解膩感覺😋好好食(星)(月)汁煮白鱈魚睇到師傅功架十足,可以系魚同魚皮分開,然後用心煎脆塊魚皮😵煎到我一咬以為食緊餅乾咁脆,利害利害🤗🤗魚好滑,值得一讚,佢個魚湯好香洋蔥味,我連湯一滴不留全清🤣(星)大蝦,好大隻蝦,蝦肉彈牙爽口,連蝦頭膏都啜埋🤭(月)廣島蠔,蠔🦪好飽滿,用櫻花蝦裝飾,黑椒調味,唔腥美國牛肉薄燒,厚燒各一薄燒就係捲着啲羽衣甘藍葱,食落好清新厚燒一口牛,有口感,會比較食得出牛味薄厚都兩隻有特色👍🏻👍🏻櫻花蝦炒飯,師傅用大量嘅櫻花蝦,另到碗飯好鮮蝦味,配上蛋汁,好juice ,食到最尾我都宣佈投降,好飽了🤰🏻到最尾抹茶/海鹽雪糕抹茶好甘,好正,解膩,抹茶控最啱食💁🏻‍♀️海鹽雪糕比較特別,朋友生日,店家幫佢提字🥰最尾會有ipad俾你許願,登上天燈,投影機會顯示到你天燈燈
🎂友人生日飯。鐵板燒☺️
朋友生日,要諗食咩好
知道朋友未食過鐵板燒,就一於我
發板靜雞雞book位俾surprise 🤭

沙律🥗無特別,普通雜菜加芝麻醬

(星)帆立貝,好大粒,一開二都啖啖肉,食到鮮甜味👍🏻
(月)鵝肝多士,鵝肝外脆內軟,配合蘋果醬,解膩感覺😋好好食

(星)(月)汁煮白鱈魚
睇到師傅功架十足,可以系魚同魚皮分開,然後用心煎脆塊魚皮😵
煎到我一咬以為食緊餅乾咁脆,利害利害🤗🤗
魚好滑,值得一讚,佢個魚湯好香洋蔥味,我連湯一滴不留全清🤣

(星)大蝦,好大隻蝦,蝦肉彈牙爽口,連蝦頭膏都啜埋🤭

(月)廣島蠔,蠔🦪好飽滿,用櫻花蝦裝飾,黑椒調味,唔腥

美國牛肉薄燒,厚燒各一
薄燒就係捲着啲羽衣甘藍葱,食落好清新
厚燒一口牛,有口感,會比較食得出牛味
薄厚都兩隻有特色👍🏻👍🏻

到最尾抹茶/海鹽雪糕
抹茶好甘,好正,解膩,抹茶控最啱食💁🏻‍♀️
海鹽雪糕比較特別,朋友生日,店家幫佢提字🥰

最尾會有ipad俾你許願,登上天燈,投影機會顯示到你天燈燈願望,好搞笑💕💕