螢火

Hotaru
2022-07-29 124 瀏覽
帆立貝帆立貝大隻厚身,味道鮮爽帶甜,配上魚子醬,簡直是味蕾上的享受。大蝦大蝦肉厚鮮甜,擺盤十分精緻,一路睇住廚師煎,一路見到蝦頭既蝦膏爆曬出黎,真令人興奮!洋蔥汁煮白鱈魚魚皮煎得好香脆,魚肉非常嫩滑,洋蔥汁好香甜,洋蔥煮得好軟腍。美國牛肉薄燒牛肉捲住洋蔥、蒜等做調味,令到牛肉更加香濃,配上羽衣甘藍可以中和油膩感。沙律用料新鮮,配柚子汁酸酸地幾開胃。櫻花蝦炒飯鐵板炒飯炒得粒粒分明,非常夠鑊氣,仲有麵豉湯、漬物搽茶布甸,布甸非常幼滑,抹茶味香濃最後,餐廳會俾個IPAD你,你可以打上自己想要的名字或句字,轉眼就會顯示在餐廳內的天燈牆上,天燈牆設計真係好特別,個個都玩得好開心!

大蝦

洋蔥汁煮白鱈魚

美國牛肉薄燒

沙律
用料新鮮,配柚子汁酸酸地幾開胃。

櫻花蝦炒飯
鐵板炒飯炒得粒粒分明,非常夠鑊氣,仲有麵豉湯、漬物

搽茶布甸,布甸非常幼滑,抹茶味香濃

2022-07-25 153 瀏覽
🎂友人生日飯。鐵板燒☺️朋友生日,要諗食咩好知道朋友未食過鐵板燒,就一於我發板靜雞雞book位俾surprise 🤭當日order午市套餐(星) (月) 各一大家試,一人前$380位,另加一沙律🥗無特別,普通雜菜加芝麻醬(星)帆立貝,好大粒,一開二都啖啖肉,食到鮮甜味👍🏻(月)鵝肝多士,鵝肝外脆內軟,配合蘋果醬,解膩感覺😋好好食(星)(月)汁煮白鱈魚睇到師傅功架十足,可以系魚同魚皮分開,然後用心煎脆塊魚皮😵煎到我一咬以為食緊餅乾咁脆,利害利害🤗🤗魚好滑,值得一讚,佢個魚湯好香洋蔥味,我連湯一滴不留全清🤣(星)大蝦,好大隻蝦,蝦肉彈牙爽口,連蝦頭膏都啜埋🤭(月)廣島蠔,蠔🦪好飽滿,用櫻花蝦裝飾,黑椒調味,唔腥美國牛肉薄燒,厚燒各一薄燒就係捲着啲羽衣甘藍葱,食落好清新厚燒一口牛,有口感,會比較食得出牛味薄厚都兩隻有特色👍🏻👍🏻櫻花蝦炒飯,師傅用大量嘅櫻花蝦,另到碗飯好鮮蝦味,配上蛋汁,好juice ,食到最尾我都宣佈投降,好飽了🤰🏻到最尾抹茶/海鹽雪糕抹茶好甘,好正,解膩,抹茶控最啱食💁🏻‍♀️海鹽雪糕比較特別,朋友生日,店家幫佢提字🥰最尾會有ipad俾你許願,登上天燈,投影機會顯示到你天燈燈
🎂友人生日飯。鐵板燒☺️
朋友生日,要諗食咩好
知道朋友未食過鐵板燒,就一於我
發板靜雞雞book位俾surprise 🤭

沙律🥗無特別,普通雜菜加芝麻醬

(星)帆立貝,好大粒,一開二都啖啖肉,食到鮮甜味👍🏻
(月)鵝肝多士,鵝肝外脆內軟,配合蘋果醬,解膩感覺😋好好食

(星)(月)汁煮白鱈魚
睇到師傅功架十足,可以系魚同魚皮分開,然後用心煎脆塊魚皮😵
煎到我一咬以為食緊餅乾咁脆,利害利害🤗🤗
魚好滑,值得一讚,佢個魚湯好香洋蔥味,我連湯一滴不留全清🤣

(星)大蝦,好大隻蝦,蝦肉彈牙爽口,連蝦頭膏都啜埋🤭

(月)廣島蠔,蠔🦪好飽滿,用櫻花蝦裝飾,黑椒調味,唔腥

美國牛肉薄燒,厚燒各一
薄燒就係捲着啲羽衣甘藍葱,食落好清新
厚燒一口牛,有口感,會比較食得出牛味
薄厚都兩隻有特色👍🏻👍🏻

到最尾抹茶/海鹽雪糕
抹茶好甘,好正,解膩,抹茶控最啱食💁🏻‍♀️
海鹽雪糕比較特別,朋友生日,店家幫佢提字🥰

最尾會有ipad俾你許願,登上天燈,投影機會顯示到你天燈燈願望,好搞笑💕💕
2022-07-23 161 瀏覽
今次去到尖沙咀食高質鐵板餐,午餐價錢係$380位,一入到去已經俾個天燈幕牆吸引住,餐廳環境寬敞舒適,如果想私隱度高d,可以book 鐵板燒房。呢到除鐵板燒外,仲有Omakase,下次一定要再黎試埋。沙律配柚子汁酸酸地幾開胃。鵝肝多士鵝肝煎到外脆內軟,口感綿滑,入口即溶,多士十分鬆脆,配上柚子啫喱可以中和油膩感。洋蔥汁煮白鱈魚魚皮煎得好香脆,一口咬下去,真係聽得出有幾脆,魚肉非常嫩滑,洋蔥汁好香甜,洋蔥煮得好軟腍。廣島蠔配上櫻花蝦廣島蠔好肥好飽滿,入口濃濃既鮮甜味,再加上海量既櫻花蝦,口感層次更豐富。美國牛肉厚燒牛肉肉質軟嫩,入口juicy,肉味濃郁,配上羽衣甘藍可以中和油膩感。櫻花蝦炒飯鐵板炒飯炒得粒粒分明,非常夠鑊氣,配上濃邊日本蛋更加吸引。仲有麵豉湯、漬物、吸物同咖啡或甜品,我簡左甜品,甜品係搽茶布甸,布甸非常幼滑,抹茶味香濃,十分滿足。

沙律
配柚子汁酸酸地幾開胃。

鵝肝多士

洋蔥汁煮白鱈魚

廣島蠔配上櫻花蝦

美國牛肉厚燒

櫻花蝦炒飯
鐵板炒飯炒得粒粒分明,非常夠鑊氣,配上濃邊日本蛋更加吸引。

仲有麵豉湯、漬物、吸物同咖啡或甜品,我簡左甜品甜品係搽茶布甸,布甸非常幼滑,抹茶味香濃,十分滿足。
2022-07-23 118 瀏覽
呢間位於尖沙咀希爾頓大廈嘅🔸螢火🔸,裝修得好有特色,係一間有齊鐵板燒同omakase嘅日式餐廳,設有許願天燈屏幕,客人可以寫啲願望或祝福語句投影到天燈上,當日去到見到好多人喺度同朋友慶祝生日,另外想私隱度高啲可以book佢哋嘅鐵板燒VIP房,方便一大班人邊玩邊食今次我就揀咗鐵板燒🔥商務精選午餐(一人前)$540▪️拖羅刺身▫️沙律▪️》厚切拖羅刺身,入口即溶,油脂甘香》沙律菜新鮮爽口配上沙律汁好開胃▫️南非鮑魚▪️ 清酒煮蜆▫️》鮑魚好新鮮,大隻勁厚肉,配上黑松露醬或自家製嘅飽魚肝醬,啖啖鮮味》蜆肉大粒又肥美,酒味唔會重👍🏻入口好鮮甜▪️ 鵝肝多士▫️美國牛肉薄燒▪️》鵝肝煎得外脆內軟,充滿油香🤩配上面頭嘅柚子啫喱,食落豐美多汁,但入口一啲油膩感都無,簡直完美配搭》薄燒牛肉熟度剛好,再加入洋蔥、蔥粒同蒜粒,口感層次豐富,伴菜仲有羽衣甘藍🥬蒜片同自家製芥末醬▫️櫻花蝦炒飯◾️炒飯炒得夠乾身而且粒粒分明,加入蛋、蔥、櫻花蝦同泡菜….最後面頭再加上燶邊太陽蛋,撈埋蛋汁食,邪惡十足!▫️潰物◾️麵豉湯▫️甜品▪️最後唔少得漬物、麵豉湯同甜品大滿足!食物擺盤好精緻🥰環境闊落又舒適!可以諗定下次嚟食過🤭
呢間位於尖沙咀希爾頓大廈嘅🔸螢火🔸,

今次我就揀咗鐵板燒🔥
商務精選午餐(一人前)$540

▪️拖羅刺身▫️沙律▪️
》厚切拖羅刺身,入口即溶,油脂甘香

》沙律菜新鮮爽口配上沙律汁好開胃

▫️南非鮑魚▪️ 清酒煮蜆▫️

》蜆肉大粒又肥美,酒味唔會重👍🏻入口好鮮甜

▪️ 鵝肝多士▫️美國牛肉薄燒▪️

▫️櫻花蝦炒飯◾️

▫️潰物◾️麵豉湯▫️甜品▪️
最後唔少得漬物、麵豉湯同甜品
大滿足!

食物擺盤好精緻🥰環境闊落又舒適!
可以諗定下次嚟食過🤭
2022-07-22 110 瀏覽
今日出嚟尖沙咀行街,搵到尖沙咀呢間餐廳, 食完忍唔住要book定下次再Dinner.店內環境好舒適,仲有天燈許願背景...好有Feel.原來仲可以book鐵板燒嘅房間,下次一定要試下。Lunch時段嘅一人套餐食物好有質數,揀咗(星)一人前($380/位)物有所值。「沙律」沙律菜新鮮嫩綠,有海葡萄、蕃茄仔、粟米🌽等..配上沙律汁,十分開胃「帆立貝」原粒帆立貝厚肉好有口感,搭配魚子醬,鮮甜肥美「汁煮白鱈魚」白鱈魚好嫩滑,最鍾意啖啖肉,配上洋蔥湯令味道更豐富。「大蝦」大蝦擺盤精緻,蝦肉爽口彈牙「美國牛肉厚燒」口感軟腍,完全唔靭,加上豐富肉汁,肉味夠濃郁「櫻花蝦炒飯」金黃色嘅珍珠米,加入櫻花蝦.蔥花.雞蛋同泡菜,每粒米飯都入味,好香口「麵豉湯.漬物」日本菜式唔少得麵豉湯同漬物,湯嘅味道恰好,唔會太鹹「甜品」芝麻雪糕好香好滑,為今餐劃上完美句號。

店內環境好舒適,仲有天燈許願背景...好有Feel.

原來仲可以book鐵板燒嘅房間,下次一定要試下。

Lunch時段嘅一人套餐食物好有質數,揀咗(星)一人前
($380/位)物有所值。

「沙律」

「帆立貝」
原粒帆立貝厚肉好有口感,搭配魚子醬,鮮甜肥美

「汁煮白鱈魚」
白鱈魚好嫩滑,最鍾意啖啖肉,配上洋蔥湯令味道更豐富。

「大蝦」
大蝦擺盤精緻,蝦肉爽口彈牙

「美國牛肉厚燒」
口感軟腍,完全唔靭,加上豐富肉汁,肉味夠濃郁

「櫻花蝦炒飯」

「麵豉湯.漬物」
日本菜式唔少得麵豉湯同漬物,湯嘅味道恰好,唔會太鹹

甜品
芝麻雪糕好香好滑,為今餐劃上完美句號。

無嘢比食餐好更加能夠安慰身心,呢度仲可以睇住廚師席前煮鐵板燒,近距離看著料理過程真的很治癒!環境同抽風都好好,唔逼人又唔會好大陣味,仲可以用電子天燈許願,在平板電腦上輸入願望,願望就會在牆上的天燈緩緩升起~有得玩又有得食😋而且食物質素都好有驚喜呀!擺盤又好靚,整個體驗加埋覺得都幾食得過😋呢度有唔同價位的午市套餐,今次我食嘅呢個係商務特選午餐($640+10%),望menu唔算好多嘢但食落真係好多,超飽的!料理質素真心比我想像中好!🦞澳洲龍蝦火喉控制真係啱啱好,廚師還會起埋肉,用返龍蝦膏調味,真係超嫩又勁香!🌊帆立貝好大粒燒完都無縮水!口感嫩滑,配上份量慷慨的咸鮮魚子醬,熱辣辣食特別好吃。🍶清酒煮蜆呢道係會令我回頭的菜色!酒味好香,湯頭入口清澈鮮甜還有酒辣,大蜆大粒好肉兼極級嫩滑,同平時一般日本料理店食到的有不同呢。🥩燒美國牛肉厚切其實我見好多人會加錢轉和牛,本來看見這件美國牛柳沒甚麼油脂雪花其實無咩期望,嘩點知好有驚喜喎!鐵板夠熱真係煮食重點,牛肉入口都係軟林林的,又有肉汁,又有牛味,配埋花形的脆炸蒜片和芥末漿,yummy yummy!舖底的是蒜蓉羽衣甘藍,都係廚師在席前炒的😋🍚 櫻花
無嘢比食餐好更加能夠安慰身心,
呢度仲可以睇住廚師席前煮鐵板燒,

近距離看著料理過程真的很治癒!
環境同抽風都好好,唔逼人又唔會好大陣味,

仲可以用電子天燈許願,
在平板電腦上輸入願望,
願望就會在牆上的天燈緩緩升起~
有得玩又有得食😋
而且食物質素都好有驚喜呀!
擺盤又好靚,整個體驗加埋覺得都幾食得過😋

呢度有唔同價位的午市套餐,
今次我食嘅呢個係商務特選午餐($640+10%),
望menu唔算好多嘢但食落真係好多,超飽的!
料理質素真心比我想像中好!

🦞澳洲龍蝦

🌊帆立貝

🍶清酒煮蜆
呢道係會令我回頭的菜色!
酒味好香,湯頭入口清澈鮮甜還有酒辣,

🥩燒美國牛肉厚切
其實我見好多人會加錢轉和牛,
鐵板夠熱真係煮食重點,
牛肉入口都係軟林林的,又有肉汁,又有牛味,
配埋花形的脆炸蒜片和芥末漿,yummy yummy!
舖底的是蒜蓉羽衣甘藍,
都係廚師在席前炒的😋

🍚 櫻花蝦炒飯
食完個牛已經好飽,但仲有好大個炒飯!!
多蔥多櫻花蝦多蛋多飯,勁足料😂
炒飯粒粒分明鑊氣足,
最後仲整隻脆邊流心蛋,好靚😂😂好飽!!

🎊漬物、吸物、甜品
最最後仲有湯、漬物和甜品🥹🥹

呢日係日式龍蝦湯和抹茶布甸,
抹茶布甸食得出係店家自製,
好濃茶味,口感奶滑。

呢度仲有三間VIP房,
真係好啱同客食飯或者私人聚會😋😋
2022-07-17 136 瀏覽
尖東隱世高質omakase,平時其實成日經過,不過以為得鐵板燒,估唔到仲有高質omakase,lunch set都幾抵,$488已經有12件壽司同手卷,飽到連烏冬都差啲食唔落😆首先係漬物好豐富,紅白蘿蔔、酸姜、牛蒡、紫蔥頭,全部都好好味,尤其係蔥頭,好啱夏天食。前菜柚子汁魷魚,酸酸甜甜,非常醒胃。壽司魴鮄,上面加咗紫蘇,好香,呢隻魚比較少食,魚肉有咬口。帶子,本身已經好鮮甜,加入柚子青檸,充滿夏天嘅味道。深海池魚,好肥美,加啲蔥,食落冇咁油膩而且更加香口。油甘魚,比平時食開嘅肥美好多,加上本身嘅香味同口感,好味。之後上咗蒸蛋,加入三文魚子同魚子醬,好鮮甜,賣相都好吸引。之後繼續係壽司🍣😍金木鯛,好香口,口感好好,比之前食過嘅一間更香。吞拿魚,好香口,上面嘅汁好特別,同魚好夾。七味粉燒北極貝,先食到少少辣味,之後係新鮮北極貝嘅鮮甜,口感嫩滑。赤鯥,深海魚嘅一種,比較肥美,所以燒一燒啲油份出嚟,上面加啲酸蘿蔔,油而不膩,好好味。牡丹蝦,上面加咗燒過嚟嘅蝦膏,突顯蝦嘅香味,蝦膏嘅鹹香加上本身蝦嘅鮮甜,真係好正。大拖羅,勁香呀,師傅微微燒過,加少少蔥,少少鹹味,用紫菜包住,加塊紫蘇葉,好好味呀

前菜

柚子汁魷魚,酸酸甜甜,非常醒胃。

壽司

魴鮄,上面加咗紫蘇,好香,呢隻魚比較少食,魚肉有咬口。

帶子,本身已經好鮮甜,加入柚子青檸,充滿夏天嘅味道。

深海池魚,好肥美,加啲蔥,食落冇咁油膩而且更加香口。

油甘魚,比平時食開嘅肥美好多,加上本身嘅香味同口感,好味。

之後上咗蒸蛋,加入三文魚子同魚子醬,好鮮甜,賣相都好吸引。

之後繼續係壽司🍣😍

金木鯛,好香口,口感好好,比之前食過嘅一間更香。

吞拿魚,好香口,上面嘅汁好特別,同魚好夾。

大拖羅,勁香呀,師傅微微燒過,加少少蔥,少少鹹味,用紫菜包住,加塊紫蘇葉,好好味呀,好想問師傳可唔可以嚟多件😆

海膽勁鮮甜,而且份量多到😍😍勁滿足

拖羅蓉手卷,大大件手卷入面有一半以上係拖羅蓉,好軟滑,加入蘿蔔碎,有啲脆脆嘅口感,非常夾。

最後仲有碗烏冬同甜品,好彩唔係好大碗,真係好飽,不過甜品係抹茶布甸,所以再飽我都會食晒🤣🤣

值得一讚,飯用咗赤醋飯,口感同酸度都啱啱好,而且魚全部都厚切,師傅嘅調味都整得好好,每種魚都食得出分別,非常滿足。食嘅時候聽到隔離鐵板燒嘅聲,好吸引,下次要過嚟試埋鐵板燒😍
2022-07-09 179 瀏覽
520跟一大班好友聚會晚餐包了個房間,環境乾淨。有天燈背景,還可以要求寫朋友名字。好有熱鬧的氣氛,有那麼一點日本feel。好生猛的龍蝦,好新鮮爽口。但好可憐,就在我面前掙扎著。。。這裡服務員和廚師都好熱情好有禮貌。牛肉配kales羽衣甘藍不錯。很香也多汁,剛剛好。我的可樂是不是很特別?😂因為我朋友們都喝紅酒呢,我就健康一點😆不喝酒喝可樂我就用來碰杯但造型還是要到位呀!這鵝肝也是OK。但大家都知道吃了鵝肝就很快飽。到底是不是幫助減肥之後吃少一點呢?哈哈哈哈
520跟一大班好友聚會晚餐
包了個房間,環境乾淨。

有天燈背景,還可以要求寫朋友名字。
好有熱鬧的氣氛,有那麼一點日本feel。
好生猛的龍蝦,好新鮮爽口。
但好可憐,就在我面前掙扎著。。。

這裡服務員廚師都好熱情好有禮貌。

牛肉配kales羽衣甘藍不錯。
很香也多汁,剛剛好。
我的可樂是不是很特別?😂
因為我朋友們都喝紅酒呢,
我就健康一點😆不喝酒喝可樂
我就用來碰杯但造型還是要到位呀!

2022-05-20
  • 美國牛肉厚燒
  • 龍蝦
  • 鵝肝多士
2022-07-08 1825 瀏覽
今日黎到螢火🔥,今次為大家介紹商務精選午餐,位於尖沙咀希爾頓中心,環境優美,地方寬敞,最特別之處,有一個天燈牆😻😻,天燈可以畀大家許愿、影相🌟💫大家可以用iPads 寫底自己的願望,之後天燈就會慢慢出現係螢幕上啦,小編覺得好特別呀🤡最後如果大家想要一個獨立空間,可以book鐵板燒房,大家可以一班朋友聚會😎😎😎。。沙律及拖羅刺身用上新鮮蔬菜🥬🥒、大粒蕃茄仔,同埋有特別的海葡萄配上柚子沙律汁🍊,係一個餐前十分開胃的沙律😋,之後厚切拖羅刺身,亦都十分新鮮,入口即溶🐟。。南非鮑魚新鮮的南非鮑魚,好大隻好厚肉,廚師好細心會同你講解如何食用,配上黑松露醬、海藻醬及鮑魚乾醬,更加突出鮑魚的鮮味,三種醬汁三種口感,帶給你不同的感覺🤤🤤。。清酒煮蜆及鵝肝多士好重酒味嘅清酒煮蜆,好大隻好juice,個湯亦都好清甜,好好味呀,而鵝肝煎到好香口,多士薄薄好脆配上焦糖汁和菊花花瓣,有種甜甜清新的感覺🌼🌼。。日本黑豚肉煎香的黑豚肉🐷,肉質彈性美味,不會太硬亦不會太軟,油花脂肪比例平均,不會有一種油膩的感覺,加上炒香的羽衣甘藍🥬和脆脆的蒜片,還有芥茉醬,回味無窮呀🤤。。櫻花蝦炒飯用上熱呼呼的日本飯,加上蛋、洋蔥、甘

沙律及拖羅刺身

南非鮑魚

清酒煮蜆及鵝肝多士

日本黑豚肉

櫻花蝦炒飯
用上熱呼呼的日本飯,加上蛋、洋蔥、甘荀、蔥炒香,加上櫻花蝦和太陽蛋,完美配搭,令你會想食完一碗又一碗呀😻😻。

最後有麵豉湯及漬物,還有綠茶布甸和咖啡,給你選擇,但係小編選擇了咖啡作為一個總結,簡直就是完美。
2022-07-07
  • 櫻花蝦炒飯
  • 南非鮑魚
2022-07-08 156 瀏覽
未食過鐵板燒,所以今日黎獎勵吓自己🥰-系門口就已經覺得好有feel🌠-一坐低waitress就介紹可以用iPad黎寫d願望,寫完之後就會有天燈彈出嚟,投影到Projector度☺️-見到大家都寫咗滿滿嘅祝福啊🙌🏻生日嘅時候一定要帶朋友過嚟!可以Book番個鐵板燒房同朋友慢慢浪漫💕寫住生日快樂祝福語既天燈,朋友一定會好開心🫶-揀左午市套餐(星)一人前 $380 另收加一服務費首先食左沙律先🥗-帆立貝呢個係我食過最好食嘅帆立貝🤤燒得啱啱好,又多汁,配埋魚子醬真係完美嘅配搭-汁煮白鱈魚-大蝦見到蝦我已經好興奮,好新鮮彈牙🦐-美國牛肉厚切叫咗七成熟,唔會overall cook,不過我諗叫五成嘅話應該會更加嫩滑🥳-櫻花蝦炒飯有冇人好似我咁,覺得篤穿個蛋黃好治癒🥰-最後上埋漬物,吸物,甜品/咖啡又係完美既一餐
未食過鐵板燒,所以今日黎獎勵吓自己🥰

系門口就已經覺得好有feel🌠

見到大家都寫咗滿滿嘅祝福啊🙌🏻
生日嘅時候一定要帶朋友過嚟!
可以Book番個鐵板燒房同朋友慢慢浪漫💕
寫住生日快樂祝福語既天燈,朋友一定會好開心🫶
揀左午市套餐(星)一人前 $380
另收加一服務費
首先食左沙律先🥗

呢個係我食過最好食嘅帆立貝🤤
燒得啱啱好,又多汁,配埋魚子醬真係完美嘅配搭

汁煮白鱈魚

大蝦

見到蝦我已經好興奮,好新鮮彈牙🦐
美國牛肉厚切

櫻花蝦炒飯

有冇人好似我咁,覺得篤穿個蛋黃好治癒🥰
最後上埋漬物,吸物,甜品/咖啡
又係完美既一餐
2022-07-07 156 瀏覽
隱藏在尖東地庫內的螢火,真係令我大開眼界!鋪面超寬躺,分成多個區域- 鐵板燒和廚師發板區,仲有特大LED屏幕,夜空中天燈緩緩升起,氣氛十足!今日試吓呢個營火10件壽司套餐,壽司多以肥美油脂類型為主,充分利用魚油香味再配搭夏日清爽配料!超級欣賞那些伴菜,比一般提供更多選擇,色彩班爛的看着開胃!先來一個日式蒸蛋,裏面有黑松露、蟹肉同帶子!超級足料,難怪咁鮮甜🔸北海道帶子- 加入新鮮柚子皮,師傅在帶子刺身上𠝹了坑紋,另有柚子味更能滲透其中🔸蜜柑鯛-鯛魚蜜以柑橙為糧養殖,天然散發柑香,肉質矜貴,灑上竹炭鹽和紫薑托出其鮮味🔸深海池魚- 油脂極重得來,肉質爽口,面上的薑蔥去除油膩感🔸赤背 - 柚子清香加上爽脆口感🔸左口魚邊+左口魚- 未試過呢種雙重左口魚親子配搭口感好新奇! 利用上層左口魚邊濃郁甘香的油脂,滲落下層的左口魚結實甘甜的魚身,相輔相成🔸太刀魚- 魚皮孼韌肉質軟腍,加上蒜頭漬風味盡顯🔸BB銀鱈魚- 鹹蛋黃鬆和松露醬配搭軟柔軟滑膩口感🔸赤肉魚- 以火炙豐厚的油脂至軟身,以埋檸檬汁中和油脂🔸大拖羅- 紫蘇葉獨有的香氣瀰漫着肥美拖羅,吃着甘香清爽🔸北海道海膽 - 味道濃厚甘甜🔸辣酒東風螺-

🔸深海池魚- 油脂極重得來,肉質爽口,面上的薑蔥去除油膩感

🔸赤背 - 柚子清香加上爽脆口感

🔸左口魚邊+左口魚- 未試過呢種雙重左口魚親子配搭

🔸太刀魚- 魚皮孼韌肉質軟腍,加上蒜頭漬風味盡顯

🔸BB銀鱈魚- 鹹蛋黃鬆和松露醬配搭軟柔軟滑膩口感

🔸赤肉魚- 以火炙豐厚的油脂至軟身,以埋檸檬汁中和油脂

🔸大拖羅- 紫蘇葉獨有的香氣瀰漫着肥美拖羅,吃着甘香清爽

🔸北海道海膽 - 味道濃厚甘甜

🔸辣酒東風螺- 淡水養殖,連後邊pat pat 位都可以成粒食埋! 彈牙口感加上微辣辛香,吃着開胃

🔸魚湯烏冬- 比起一般的麵豉湯, 營火特有的魚湯烏冬成為這裏的名物! 與多種鮮魚煮製!鮮味甘甜

🔸紅豆綠茶布甸- 不甜膩,口感綿密

2022-07-07 1094 瀏覽
今日嚟到尖沙咀 經朋友介紹吓我哋今日試吓呢間鐵板燒,位於希爾頓大廈,我哋今日食呢個係商務特選午餐😘,餐廳環境好舒服,全部位置都係圍繞着鐵板枱,可以同廚師近距離交流,同埋可以觀賞廚師嘅廚藝💯❤️另外佢哋仲有個鐵板燒房可以book😜,佢哋最特別嘅即係餐廳嘅背景係一個大螢幕,上面係一個許願嘅天燈❤️ 可以將願望寫喺iPad😍 然之後你嘅願望就會喺個螢幕度展現出嚟㗎啦😍-首先嚟嘅係前菜沙律🥗,有粟米沙律菜蕃茄仔海草等等😋,個汁酸酸甜甜非常之開胃😘-澳洲龍蝦-白酒牛油醬佢係用咗日本酒將少少牛油煮而成嘅,肉質好彈牙,啲肉好肥美😋😍😍,擺碟仲好精緻💯💯-帆立貝非常之大隻,用咗牛油去煎香,入面肉質好鮮嫩,非常之好食呀❤️❤️💯好想encore再食🤪-清酒煮蜆清酒味濃郁,我一嚟就飲一啖湯,清酒嘅度數應該都幾高下,食到我有少少醉醉地😋🙈,蜆肉嘅口感啱啱好,旁邊仲有啲蔥同食用花,聽埋落去食更加香😋😋❤️-美國牛肉厚燒😋😋上碟好精緻,個底係羽衣甘藍🥬,牛煎到五成熟,入邊係鮮嫩嘅粉紅色😋,配埋啲乾蒜食好香口💯佢側邊係芥末醬👍🏻👍🏻😋-櫻花蝦炒飯啲飯炒到一粒粒好分明,入邊加咗啲甘筍、洋蔥、蔥粒、蛋、櫻花蝦,炒到乾身,面頭仲

澳洲龍蝦-白酒牛油醬
清酒煮蜆
美國牛肉厚燒😋😋
櫻花蝦炒飯
啲飯炒到一粒粒好分明,入邊加咗啲甘筍、洋蔥、蔥粒、蛋、櫻花蝦,炒到乾身,面頭仲有隻太陽蛋,將啲蛋汁再加入個飯度食💯💯😋
而最後仲有個麵豉湯❤️個湯好香濃💯
最後我哋選擇咗冇食甜品,因為實在太飽啦,我哋揀咗咖啡😘,食完呢餐飯之後今日心情豁然開朗❤️💯
食個咁靚嘅午餐,價錢只不過係$640加一,
又食到龍蝦,食到帶子,其實真係好抵食😘😘

2022-07-07
午餐
  • 櫻花蝦炒飯
  • 美國牛肉厚燒
  • 清酒煮蜆
  • 龍蝦
2022-07-01 197 瀏覽
踏入餐廳第一個感覺係地方好大好有空間感,分左右兩邊,一邊係食刺身壽司,另一邊係鐵板燒嘅用餐區,想有多啲私隱度仲有獨立房間可以book,午餐選擇算係幾多,價錢都好合理,今次揀咗”星”午市套餐,$380/位!! 🔘汁煮白鱈魚用上深海鱈魚,肉質細嫩鮮甜,魚皮煎到香脆,有別於平時食法,加咗洋蔥湯解膩又提鮮!! 🔘大蝦師傅好用心擺盆,大蝦彈牙爽甜,調味唔錯,食到黑椒味又唔會蓋過蝦嘅鮮味!! 🔘帆立貝超大隻北海道帆立貝,肉質一絲絲的,好香牛油蒜蓉味,師傅話客人如冇特別要求海鮮會煮到大約八成熟,避免煮到過熟,難怪幾度海鮮菜式都整得好好味!! 🔘厚燒美國牛肉可以揀厚燒或者薄燒,牛肉肉質軟嫩,肉味濃郁,配上大大塊炸蒜片同埋炒過嘅羽衣甘藍,仲有自家製芥末醬汁同牛肉都好夾!! 🔘櫻花蝦炒飯最愛燶邊煎蛋,見到蛋黃咁深色就知道係好嘢,炒飯粒粒分明乾身,櫻花蝦香味濃郁,太好食話咁快扒晒成碗飯😋!! 🔘lunch set仲包左沙律、漬物、吸物、甜品/咖啡食完成個餐係夠飽嘅,是日甜品係抹茶布甸,有濃厚抹茶味,但如果係雪糕會更加開心😆! 食得出食材質素唔錯,見隔離枱個餐有龍蝦同鮑魚,全部都仲識得郁,好生猛好新鮮,下次

🔘汁煮白鱈魚

🔘大蝦

🔘帆立貝

🔘厚燒美國牛肉

🔘櫻花蝦炒飯

🔘lunch set仲包左沙律、漬物、吸物、甜品/咖啡

食得出食材質素唔錯,見隔離枱個餐有龍蝦同鮑魚,全部都仲識得郁,好生猛好新鮮,下次有機會再嚟食過!!

眼見唔少人來慶祝生日,店員會俾個平板電腦你寫啲字或者畫公仔再彈上個大螢幕度,好似放天燈許願咁但係電子版😅,幾有趣,食嘢之餘有啲嘢玩吓!!

師傅一路煮嘢食都有同我哋傾吓計,氣氛輕鬆又愉快,食物質素又好好,食得好開心嘅一餐!!
2022-06-28 148 瀏覽
師傅們都能將食材以最美的方式呈現,漂亮繽紛的每一道菜, 令人驚呼連連。最岩就係打咭啦煎到外酥內嫩的鵝肝,搭著多士, 帶酸甜味、幫助平衡膩感的JELLY,能讓油脂豐足的鵝肝更顯滋味層次感。在鮮嫩的廣島蠔上鋪上一層超濃郁的櫻花蝦,層次豐富,絕對能味蕾帶來最極緻香煎銀鱈魚, 香醇多汁,銀鱈魚煎到好薄好脆, 佐配洋蔥湯,鮮味與甜韻更提升美國薄切牛薄燒, ,入口即化的口感, 內裏加了洋蔥, 野菜粒, 口感多層次, 真的讓人太難忘鐵板炒飯, 配上日本蛋, 撲鼻的鐵板燒香味, 更是吸引人, 炒得粒粒分明, 米飯加入蛋黃漿, 每粒米都包含住濃香蛋味, 好滿足

現在有唔少餐廳嘅壽司盛都能夠以Omakase形式上菜,等大家以一個比較平嘅價錢體驗到係點樣嘅一回事🫣 呢種可以同廚師直接交流、了解到更多關於自己面前餐點嘅食法,係我最近嘅至愛💞 午餐壽司定食($328)1️⃣ 北海道帶子師傅一放低件壽司我就聞到好清新嘅香味,原來帶子上面撒咗新鮮磨起嘅柚子碎! 呢粒細細個嘅夏天柚子原來要$4x,磨晒表皮就唔要架啦👉🏻👈🏻 但新鮮嘅柚子真係好~香,超得我歡心😍2️⃣ 油甘魚雖然配上少量麵豉醬,但呢款麵豉醬味道偏淡,唔會妹仔大過主人婆,輕輕咀嚼過後便食到油甘魚嘅甘香😌3️⃣ 辣汁煮花螺花螺要咀嚼到後半部份才有辣味慢慢滲出來,口感比一般食到嘅螺肉更為煙韌☺️4️⃣ 北奇貝北寄貝刺身下藏有清香嘅檸檬碎,帶出貝類鮮味 & 甜味🍋5️⃣ 深海池魚加上薑蓉 & 淺葱後,味道微辛,池魚肉質十分彈牙🐟6️⃣ 拖羅 魚油量多,雪花紋分佈相對平均,油脂味濃郁,入口即融🐟7️⃣ 蟹肉三文魚籽蒸蛋 雖然呢一個蒸蛋只有手掌般嘅大小,但用料卻異常豐盛🫢 一揭蓋就可見有三文魚 籽、蟹肉鋪面,其實蒸蛋內仲有帶子絲🫣 蒸蛋毫無疑問鮮味十足,只係熱食三文魚籽略帶微酸 😌8️⃣ 銀鱈魚 以松露醬、蛋黃鬆去調味,師傅用火槍將銀鱈

午餐壽司定食($328)
1️⃣ 北海道帶子

2️⃣ 油甘魚

3️⃣ 辣汁煮花螺

4️⃣ 北奇貝
北寄貝刺身下藏有清香嘅檸檬碎,帶出貝類鮮味 & 甜味🍋

5️⃣ 深海池魚
加上薑蓉 & 淺葱後,味道微辛,池魚肉質十分彈牙🐟

6️⃣ 拖羅
魚油量多,雪花紋分佈相對平均,油脂味濃郁,入口即融🐟

7️⃣ 蟹肉三文魚籽蒸蛋

8️⃣ 銀鱈魚
以松露醬、蛋黃鬆去調味,師傅用火槍將銀鱈魚嘅油脂迫出,好欣賞呢款調味不重,因為魚質極為鮮嫩,師傅解釋係從未經過冷藏才有嘅質感🫡

9️⃣ 牡丹蝦
一咬落去就食得出好強壯、超級爽口嘅蝦肉配以淡雪鹽 & 蝦膏,蝦膏即場係我面前炙過先放上牡丹蝦,帶有陣陣鹹香味😛

1️⃣0️⃣ 赤鯥
第一次食如此肥滑嘅深海魚~ 用上我最愛嘅鮮磨柚子碎、蘿蔔蓉 & 京葱,師傅準備刺身時更特意切下部份魚皮,燒出油脂後,魚質更顯軟滑 😚

1️⃣1️⃣ 燒鯖魚
配以紫蘇葉絲、葱絲嘅燒鯖魚卷,完全不腥,即使燒完魚肉質仍然好紮實🙌🏻

1️⃣2️⃣ 海膽
北海道產海膽十分鮮甜,更帶有橙味,完全唔腥,鮮得不得了,入口即溶🤤

1️⃣3️⃣ 八爪魚吸管
可能師傅見我好傾,特別請我食八爪魚吸管😳 師傅們逐粒逐粒從八爪魚觸手上割出黎,盡顯刀功,而吸管咬落口超~爽彈😆

1️⃣4️⃣ 魚湯烏冬
呢碗魚湯呈十分實色嘅奶白色,湯面一啲油都無,魚鮮味濃,湯頭內有豆腐、昆布😌

1️⃣5️⃣ 綠茶布甸
呢個甜品超驚喜🥳🥳🥳 綠茶味超~香濃,布甸質地好滑,入口後回甘就食到綠茶嘅苦澀,唔會用糖去遮蓋苦味😛

2022-06-14
午餐