螢火

Hotaru
2023-05-10 38 瀏覽
😁性價比高鐵板燒🥩系列—▫️餐廳: 螢火 (尖沙咀) ▫️地點:全香港只有1️⃣間分店(尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖)▫️營業時間⏰:星期一至日12:00-15:00 & 18:00-23:00▫️價錢:~$400+—美味:🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵環境:🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵價錢:💰💰💰💰服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳—👧🏻好少食鐵板燒☺️☺️仲要有廚師👨‍🍳喺你面前燒野食😁🫶🏻覺得又係一次新體驗🧡lunch set幾抵食🧡比相像中驚喜同飽~📍商務精選午餐(一人前)$540@▫️前菜1️⃣拖羅刺身2️⃣沙律▫️海鮮1️⃣南非鮑魚:鮑魚汁好開胃,鮑魚好爽口😬2️⃣清酒煮蜆:有火焰🔥表演睇🫣🫣蜆夠肥美,加埋有啲啲酒味唔錯▫️肉1️⃣美國牛肉薄燒或厚烧薄燒入面包咗蔥好香厚燒就好有咬口▫️其他1️⃣鵝肝多士:超jeng🔥🔥有入口即溶既感覺,加埋多士2️⃣龍蝦湯3️⃣櫻花蝦炒飯:MVP❤️‍🔥🤤🤤有脆脆荷包蛋🍳加埋好多櫻花蝦又夠鑊氣▫️甜品1️⃣🍠芋頭雪糕—📍商務特選午餐(二人前)$640@▫️前菜1️⃣沙律▫️海鮮1️⃣澳洲龍蝦🦞:龍蝦好爽口,好大舊肉❤️‍🔥❤️‍🔥兩個人share都ok2️⃣帆立貝:燒得好香口3️⃣清酒煮蜆▫️肉1️⃣美國牛肉薄燒或厚烧▫️其他1️⃣龍
😁性價比高鐵板燒🥩系列

▫️餐廳: 螢火 (尖沙咀)
▫️價錢:~$400+

美味:🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵
環境:🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵
價錢:💰💰💰💰
服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳

📍商務精選午餐(一人前)
$540@

1️⃣鵝肝多士:超jeng🔥🔥有入口即溶既感覺,加埋多士
2️⃣龍蝦湯

▫️甜品
1️⃣🍠芋頭雪糕

📍商務特選午餐(二人前)
$640@

1️⃣龍蝦湯
2️⃣櫻花蝦炒飯

▫️甜品
1️⃣🍠芋頭雪糕
尖沙咀· 萤火之光·天燈皓月祈願螢火📍尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖➰好歌推介「如果可以,我想和妳回到那天相遇,讓時間停止那一場雨。」.#如果可以 #韋禮安 ➰適逢日本黃金週剛剛過去,日本面向世界正式接待全球旅客,不少朋友相繼出走,遺留一個熱愛工作的社畜獨個默默耘耕,湊巧看見一則趣聞,奈良嗜鹿餅如命的小鹿們竟然面對遊客遞出的鹿餅不瞅不睬,原因竟是黃金週的遊客餵食過量,小鹿們望餅生膩,令人哭笑不得。.凡事太盡緣份勢必早盡,不知道大家有否曾經錯過或期待的經歷,今日介紹的這間餐廳非常有特色,位於尖沙咀站約5分鐘路程,地點方便。餐廳佔地非常廣闊,分為鐵板燒及壽司Omakase區,甫踏進餐廳已被一整個天燈投影吸引,非常吸睛,店員隨即介紹天燈投影可利用平板寫下祝福語句等然後天燈即可即時投影,非常適合親朋慶祝及打卡。.另外餐廳亦設有鐵板燒包房,大房可以容納10-12人的大房兼具天燈投影,而另外兩間細房亦可容納6-8人,可以與一整班親朋好友慶祝,非常舒適。➰商務精選午餐 💲540/1今日於閒日午市時間到訪,餐廳人潮亦非常熱鬧,非常建議大家提前預約。𖥕沙律及拖羅刺身 ⭐️4/5⭐️沙
尖沙咀· 萤火之光·天燈皓月祈願

螢火
📍尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖

➰好歌推介
「如果可以,我想和妳回到那天相遇,讓時間停止那一場雨。」
#如果可以 #韋禮安

➰商務精選午餐 💲540/1
𖥕沙律及拖羅刺身 ⭐️4/5⭐️
沙律菜新鮮另伴有火龍果及菠蘿,開胃之選。
沙律

厚切拖羅刺身肥美鮮甜,口感柔軟,水準不錯。
拖羅刺身

✥南非鮑魚 ⭐️4.1/5⭐️
師傅隨即將今日鐵板燒食材展示,首先將鮑魚置於鐵板上煎煮及拆殼,師傅亦於煎煮期間一心二用,技巧純熟地處理伴碟擺設,猶如一場藝術表演。
南非鮑魚

鮑魚隨即上枱,擺盤非常精緻賞心悅目,鮑魚咀嚼入口非常爽嫩,配上黑松露汁更加滋味。

✥清酒煮蜆 ⭐️4.1/5⭐️
同樣擺盤非常精美,師傅烹煮過程中倒入清酒更升起火柱,非常奪目,蜆湯鮮甜肉質肥美,十分可口。

❀鵝肝多士 ⭐️4.1/5⭐️
師傅的擺盤每次都令人垂涎三尺,利用焦糖醬汁將碟邊劃成花形,中間放上香脆多士再疊上令人食指大動的肥美鵝肝,整個組合非常豐富,最後師傅更教授可以咬出清檸汁中和油膩感。

❀美國牛肉厚燒 ⭐️4.2/5⭐️
餐廳可以自選厚燒/薄燒或者黑豚肉,厚燒肉質豐富有咬感,保留肉汁十分惹味,還有青森縣蒜片及自家制芥末醬中和油膩感,而且仲有營養豐富的羽衣甘藍伴碟,整體非常滿足。
美國牛肉厚燒

𖥕櫻花蝦炒蝦·漬物·吸物 ⭐️4.1/5⭐️
最後一道席前表演的是櫻花蝦炒飯,最難忘的是半生熟的太陽蛋,拌勻蛋汁與炒飯一起進食,非常可口,亦隨即奉上牛蒡漬物及味噌湯。
櫻花蝦炒蝦

𖥕甜品/咖啡 ⭐️4/5⭐️
最後選擇甜品或咖啡,挑選了即磨咖啡為今次午餐劃上句號。

➰總結
餐廳面積廣闊,最有特色的是設有天燈投影,還有私人包房,非常適合與一眾親朋好友慶祝,而且任何位置亦欣賞到師傅席前表演,食物出品擺盤精美,性價比高,推薦大家一試。

➿➿➿
#螢火
#尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#清酒煮蜆 #鵝肝多士 #美國牛肉厚燒

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻
賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️
有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
沙律
拖羅刺身
美國牛肉厚燒
櫻花蝦炒蝦
2023-05-09 34 瀏覽
好中意食鐵板燒😻😻每次食嘅過程都好期待同享受😽除咗海鮮,肉類,蔬菜外,甚至炒飯或甜品都可以喺鐵板上呈現出嚟,視覺嘅享受同與師傅嘅交流都可以令到用餐體驗去到極致,今日同朋友去咗尖東既"螢火"以下係我地食既菜式‼️前菜係沙律+煙鴨胸❤️煙鴨胸軟嫩,淋上日式胡麻醬,沙律菜🥬清新可口,作為前菜非常開胃澳洲龍蝦❤️準備材料時仲見到龍蝦🦞好生猛喺度郁,食落去肉質非常結實彈牙,充滿牛油香😋汁煮白鱈魚❤️ 洋蔥湯用上大量洋蔥煮成醬汁,味道清甜鱈魚肉🐟嫩滑,用佢裝飾嘅魚皮煎得好香脆✅值得一讚👍佢個魚湯好香洋蔥味,我連湯一滴不留全清😆A5和牛粒❤️牛肉🐮配上鐵板燒高溫鎖住肉汁,加埋蒜片同埋青芥末醬,鐵板烹調帶出嘅肉味同口感係其他煮法好難做到,鍾意食濃味嘅朋友一定愛上😻伴碟仲有羽衣甘藍,意外地好夾✅

以下係我地食既菜式‼️

2023年4-6月優惠,清酒無限飲,另外送一款象拔蚌刺身或龍蝦刺身。見到有優惠及之前食過太好食,所以再去幫襯,今次整體有點失望,距離上次幫襯不到10個月,整體水准下降左唔少,menu無變,味道可能負責廚師唔同影響以變差,海鮮好多都煮老左,調味黑椒重手左,明明上枱的材料見佢都好新鮮,何苦咁重手呢。服務質素下降,雖然見服務員有盡力但感覺阿瞓不足,幫人推椅車到腳,幫人調節菜單湯類先上叫了佢漏單,到真正上湯時候卻講之前上左,感覺很o嘴,還好同佢講無上過佢即安排上返,不用左check右check。唯一進步係有幾道菜的擺設賣相upgrade 左。不過就算煮老左少少,佢都晌合格範圍內。沙律:火龍果菠蘿蔬菜配柚子醋。蒸蛋:鵝肝味唔再突出,差點唔記得佢係鵝肝。龍蝦刺身:味道較淡,肉質彈牙,個人覺得龍蝦還是熟食較好。鵝肝多士:放了很久都未煮,放到有點熔,有另一桌食客見此向服務員反映,服務員將佢換過再比廚師煮。今次鵝肝蜜糖再配柚子啫喱,廚師指食完鵝肝後啫喱可解膩,但啫喱很酸同不夠貼心,用筷子食?澳洲龍蝦:龍蝦煮得老左,醬汁無以前咁好食,龍蝦頭及殼做擺設,賣相比以前優勝。瀨尿蝦(M size):煮老左少少,沒

沙律:火龍果菠蘿蔬菜配柚子醋。

蒸蛋:鵝肝味唔再突出,差點唔記得佢係鵝肝。

龍蝦刺身:味道較淡,肉質彈牙,個人覺得龍蝦還是熟食較好。

瀨尿蝦(M size):煮老左少少,沒有了流心蝦膏的口感,再不是世一了。

南非鮑魚:師傅黑椒重手過頭,變左辣鮑魚有少少蓋過左原有鮑魚味。今次鮑魚原隻上多左少少儀式感。

甘鯛魚配海膽忌廉汁:今次唔叫刺身套餐,試左呢個。甘鵰魚肉質都係煮老左少少,魚皮脆口,醬汁重忌廉牛油味,海膽味較少。

日本A5和牛:今次師傅無問客人想要幾成熟隨心所欲,厚燒牛肉粒再無配豆苗改配豆腐、冬菇及蕃薯。感覺以前豆苗好食點配上牛肉汁炒,現在用豆腐蕃薯而且煮老左。薄燒內裡配紅蘿蔔蒜蔥等。

櫻花蝦炒飯:櫻花蝦炒得香,蛋落鹽太重,友人的蛋就黑椒太重手,飯今次調味正常,味道無咩特別。

漬物:正常。

吸物:龍蝦麵豉湯正常。

甜品:紫薯味雪糕,內有紫薯肉粒。
2023-05-07 33 瀏覽
🎂慶祝媽咪生日🎂 ~ 當然係揀她最喜歡😍吃的鐵板燒🥩🔥啦🥳。 人多就訂間獨立房啦,私隱度高,加上,高談闊論都不會影響到其他人😉。 你🙎🏻‍♂️揀得好好呀🥰🤗大家不約而同都選擇🌸商務精選午餐🌸拖羅刺身 * 沙律🥗 ~ 厚切拖羅好肥美,用樹葉🍃型的長碟盛載,好精緻😉南非鮑魚 ~ 9孔南非🇿🇦鮑魚,脹卜卜,好大隻,配上鮑魚胆汁,好正😋,另外,👨‍🍳在碟上也調較了青海苔醬汁,又可以試多一種味道👍🏻清酒煮蜆🍶🐚 ~ 👨‍🍳先在鐵板上放一個金色的錫紙碗,再加入水和清酒等調味料製成湯,最後把蜆放進去煮熟,猛火🔥將湯中的酒精蒸發。 上碟後,先喝啖湯,嘩😋,非常鮮甜🥣,而蜆肉脹卜卜,鮮嫩多汁,勁好食😋鵝肝多士🥠🍞 ~ 配上焦糖醬🍯,鵝肝油脂豐富但又沒有覺得好油膩,又沒有「押」味,反而,口感香脆內嫩,入口軟腍腍👍🏻。 另,👨‍🍳配搭柚子果凍,酸味味,有助解膩,真的有點心思!美國牛肉薄燒或厚燒 🥩 ~ 👨‍🍳先羽衣甘藍🥬煮香,並在各人的碟上灑上少許鹽🧂,因為羽衣甘藍🥬本身沒有味,用作墊底,可吸收肉汁🥩!👨‍🍳用芹菜及蒜蓉作為薄燒🥩的配料,香口得來又爽口,5成熟牛肉🥩非常嫩口,軟腍腍,碟上還配有我哋好喜歡吃的蒜

🤗大家不約而同都選擇🌸商務精選午餐🌸

美國牛肉薄燒或厚燒 🥩 ~ 👨‍🍳先羽衣甘藍🥬煮香,並在各人的碟上灑上少許鹽🧂,因為羽衣甘藍🥬本身沒有味,用作墊底,可吸收肉汁🥩!👨‍🍳用芹菜及蒜蓉作為薄燒🥩的配料,香口得來又爽口,5成熟牛肉🥩非常嫩口,軟腍腍,碟上還配有我哋好喜歡吃的蒜片及特制芥末醬,不
錯啊👍🏻👍🏻

櫻花蝦炒飯🍳🍚 ~ 👨‍🍳先炒香櫻花蝦,香噴噴😋。 最特別係:居然有一只蛋🍳鋪在飯上🍚,我當然最喜歡太陽蛋🍳,有蛋黃拌飯,這個飯,不論色澤及味道、都好好味,有別於我之前食過的鐵板燒🍚

潰物 *吸物🥣

甜品或咖啡🍧🍨☕️ ~ 是日🍨係黑芝麻👍🏻

餐廳🍴心意🎂🍰,送上祝福🍰👏🏻 ~ 儀式感的重要元素❗️

鐵板燒🔥的每一位👨‍🍳都有其獨特的風格,今次這位師父除了健談外,食物配搭也有心思💕。 下次再嚟試下其他套餐吧🤗….螢幕放天燈🏮的環節,也要留待下次了😆
2023-05-06 132 瀏覽
和朋友一起食鐵板燒好多不同類型的套餐選擇我們選擇了商務精選午餐set九款食物加甜品👍🏻房間有設最低消費但這次師傅重手咗啲 味道偏重 食乜鹹咗啲賣相精緻 挽回了分數不過不失 係服務員比較慢啲用餐過程中 漏咗餐具和加水 要忙於煮餐中的師傅叫才出現前菜:拖羅刺身和沙律刺身新鮮👍🏻商務精選套餐鐵板燒食材和牛和黑毛豬可以二選一照顧到唔食牛嘅朋友👍🏻食鐵板燒最開心,係睇住師傅煮個過程👍🏻最正係個鵝肝多士 好肥美淡淡油香和牛 黑毛豬味道偏鹹 嗰個一齊跟嘅菜 真係超鹹但係賣相擺得係靚和用心環境都好好 如果有訂枱可以喺廳嘅大螢幕放天燈 喺iPad上面寫嘅姊妹show出嚟好有心思
和朋友一起食鐵板燒

拖羅刺身和沙律

商務精選套餐鐵板燒食材
和牛和黑毛豬可以二選一
照顧到唔食牛嘅朋友👍🏻
食鐵板燒最開心,係睇住師傅煮個過程👍🏻
最正係個鵝肝多士 好肥美

拖羅刺身和沙律
商務精選午餐食材
鮑魚
2023-05-02 46 瀏覽
再次光臨尖東的隱世高級鐵板燒餐廳- 螢火🤩 餐廳位處商場地庫,門前不太起眼,但推開門,仿佛進入了另一個世界❤️寬敞舒適的用餐空間,加上大型LED屏幕播放著漫天飛舞的天燈,氣氛非常之好👍🏻 我覺得生日慶祝或者拍拖食飯,都係好不錯的選擇🤭無論廚師發辦定係鐵板燒,兩者俱備‼️我首推的是$1290的鮑魚鐵板燒套餐,這個價錢所提供的質量,確實不錯🤭🔸沙律 綜合蔬菜新鮮爽口,起胃開胃 🥗 🔸蒸蛋第一次吃現場即叫即蒸,蒸蛋滑溜溜的😍 內裏更有黑魚子、鵝肝等高質材料,口感豐富🔸南非鮑魚這個價錢沒有想過鮑魚咁大😍 鮑肉嫩甜,上面灑滿三文魚籽,配海草醬汁清新爽口,黑松露醬汁香濃味美‼️ 兩種豐富而不同的口感🔸清酒煮蜆盤子小巧精緻,湯汁極其鮮甜,忍唔住不停問廚師,真的沒有加糖嗎?😂 貨真價實的鮮甜原來可以咁誇張~難怪我將成碗湯一飲而盡🔸法式汁煮白鱈魚法國菜般的精巧,洋蔥湯汁濃郁到以為飲緊法國洋蔥湯!洋蔥甜味個牛油味好出,加上少量白鱈魚魚油,味道豐富‼️ 白鱈魚肉質軟嫩唔使講,連魚皮也煎得香脆可口🔸日本A5和牛薄燒薄薄嫩嫩,脂肪分佈均勻,包入蔥花,大火燒香,入口即化真的難以形容地好吃😜🔸櫻花蝦炒飯米飯香口,櫻花蝦美味

無論廚師發辦定係鐵板燒,兩者俱備‼️

🔸沙律
綜合蔬菜新鮮爽口,起胃開胃 🥗

🔸蒸蛋

🔸南非鮑魚

🔸清酒煮蜆

🔸法式汁煮白鱈魚

🔸日本A5和牛薄燒

🔸櫻花蝦炒飯
米飯香口,櫻花蝦美味可口,加上日本蘭王雞蛋用大火快炒,多種口味一觸即發,一試難忘🥰

🔸漬物和湯
青瓜豆瓣萵筍,鹹酸開胃

🔸甜品
喜歡甜食的我選擇了即磨咖啡,香濃可口,又可以幫助消化😝

螢火絕對是尖東隱藏版的高級鐵板燒! 仲有個貼士提提大家,生日或者特別日子,可以請店員在天燈投影「特別字句」,製造特別又浪漫的時刻😚
2023-05-02 42 瀏覽
👍🏻午餐壽司定食$328 沙津蒸蛋壽司十貫烏冬(冷/熱) 甜品1.真鯛 配有炭竹味真鯛刺身的質地柔軟,飽滿而彈牙,而且刺身片松脆鮮嫩,每一口都能從中感受到鮮甜的滋味。2.北海道帶子 配有柚子皮 少量醬油 想重口味d 可以再加d醬油落去帶子肉質鮮美細緻,口感柔軟但有嚼勁。入口即化,鮮甜的滋味非常迷人。3. 深海池魚深海池魚刺身非常鮮美,具有淡淡的海洋甜味和清新的口感。4. 金木鯛 (海膽) 內有海膽點綴,少少魚鮮味中間黎個break 5.蒸蛋 櫻花🌸外殼,挺特別咸咸甜甜配有黑松露、 蟹柳、蛋,非常濃郁6.針魚 幾特別既一客,好少食,幾好咬頭7.赤貝爽口彈牙8.真名鰹日本應䱽,平時出面好少食到9.銀鱈魚松露醬配蛋黃鬆,帶出銀鱈魚既味道10.小川日本赤海膽特色海膽,夠哂鮮味,紫菜極脆師傅會問你一件件上定一碟甘上壽司仲會介紹每款特色同醬料😛好貼心🤍餐廳仲有幾間房間,用以鐵板燒,要預先book,鐵板燒90分鐘,壽司吧60分鐘,特別包箱食飯都得大房10-13人、細房都有5-7人,房內有半天燈許願玩,仲可以寫大家既名,朋友生日仲可以用餐廳ipad自制大螢幕展板😜

👍🏻午餐壽司定食$328

2.北海道帶子
配有柚子皮 少量醬油
想重口味d 可以再加d醬油落去

3. 深海池魚
深海池魚刺身非常鮮美,具有淡淡的海洋甜味和清新的口感。

4. 金木鯛 (海膽)
內有海膽點綴,少少魚鮮味
中間黎個break

5.蒸蛋
櫻花🌸外殼,挺特別
咸咸甜甜配有黑松露、 蟹柳、蛋,非常濃郁

6.針魚
幾特別既一客,好少食,幾好咬頭

7.赤貝
爽口彈牙

8.真名鰹
日本應䱽,平時出面好少食到

9.銀鱈魚
松露醬配蛋黃鬆,帶出銀鱈魚既味道

10.小川日本赤海膽
特色海膽,夠哂鮮味,紫菜極脆

師傅會問你一件件上定一碟甘上壽司
仲會介紹每款特色同醬料😛
好貼心

呢間位於尖東嘅「螢火」主打鐵板燒同Omakase 環境好大,坐得舒服,服務都唔錯!最特別嘅佢哋有個大大嘅投影牆可以將啲祝福語句寫落TAB度投影落天燈👨‍🍳(螢)廚師發板 $1580╰前菜·螢光魷魚🦑配柚子皮同醋麵豉,細細隻,入口好爽脆·汁煮黑梅貝配辣汁,勁大粒,啖啖肉好鮮味╰刺身七點·魴鮄魚刺身卷埋蘿蔔蓉一齊放落口,甘甜清香·象拔蚌、赤貝、牡丹蝦象拔蚌同赤貝非常爽脆,牡丹蝦入口肥美鮮甜,搭配豐腴甘香嘅蝦膏同淡雪鹽,更突出蝦嘅鮮味·針魚肉質白細,脆而帶甜味😋完全冇腥味,肉質細緻嘅真鯛包住甘甜嘅北海道海膽同牙蔥非常吸引,鮮味更有層次、赤鯥刺身油脂豐富,口感爽脆╰蒸蛋蒸蛋好滑溜,配料豐富,而且非常新鮮,啖啖鮮味╰季節料理二品 北海道紫海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉賣相精緻,用冰震住即開嘅新鮮海膽,入口鮮甜無比╰壽司五貫·深海池魚有豐厚油脂,味道甘甜·左口魚口感既肥美又爽口,炙燒後甘甜魚油滲出,食落更濃郁甘香,入口即溶·金目鯛肉質細嫩甘甜配芥末籽提味,味道變得更立體·銀雪魚bb 油脂豐厚,魚肉細緻·關鯖魚配紫蘇葉、疆同芝麻青寧汁,肉質紮實,鮮香四溢╰卷物•鴛鴦拖羅手卷,入口即溶🤤•海膽,吞拿魚蓉,三
呢間位於尖東嘅「螢火」主打鐵板燒同Omakase

環境好大,坐得舒服,服務都唔錯!

👨‍🍳(螢)廚師發板 $1580

╰前菜
·螢光魷魚🦑配柚子皮同醋麵豉,細細隻,入口好爽脆
·汁煮黑梅貝配辣汁,勁大粒,啖啖肉好鮮味

刺身七點
·魴鮄魚刺身卷埋蘿蔔蓉一齊放落口,甘甜清香
·象拔蚌、赤貝、牡丹蝦

╰蒸蛋
蒸蛋好滑溜,配料豐富,而且非常新鮮,啖啖鮮味

╰季節料理二品
北海道紫海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉
賣相精緻,用冰震住即開嘅新鮮海膽,入口鮮甜無比

壽司五貫

·深海池魚有豐厚油脂,味道甘甜
·金目鯛肉質細嫩甘甜配芥末籽提味,味道變得更立體
·銀雪魚bb 油脂豐厚,魚肉細緻
·關鯖魚配紫蘇葉、疆同芝麻青寧汁,肉質紮實,鮮香四溢

╰卷物
•鴛鴦拖羅手卷,入口即溶🤤
•海膽,吞拿魚蓉,三文魚籽手卷
三文魚籽多到滿瀉😍手卷軟綿細滑嘅口感,層次非常豐富

╰煮物
汁煮拖羅筋,非常罕有,入口啖啖骨膠原

╰吸物
一打開蓋望到好奶白色嘅白魚湯😍一睇就知好鮮甜,湯底超級濃郁,啖啖鮮味

甜品
芝士蛋糕就食得多,第一次食芝士雪糕,香滑又唔膩😋

另外餐廳仲有三間包箱,有6-8人房,同10-13人房,想私隱度高啲可以book房同朋友一路食一路玩😆🤭
2023-04-25
慶祝紀念
生日
香港不時興起各種美食熱潮,日本壽司 一定係頭3位。今日自己興起去尖沙咀「螢火」食🍣壽司10貫。難得啱啱呀出糧梗係食好啲啦🥴$328之麻😈等我逐樣介紹,一碟裏面有海膽、銀雪魚 、平目魚 、金目鯛、石鯛、深海池魚,拖羅、帶子、金海老、魴弗魚;每樣嘅色澤都非常之好,食落好肥美, 應該係揀咗時令嘅魚去整。魚肉入口油脂溶入口腔,靚料又抵食。😽😽真係同出面大眾壽司好唔同,每款壽司都keep住佢哋係最好狀態嘅,怪唔之得咁好味。差啲唔記得讚多讚佢哋一個清爽開胃前菜——煙鴨胸👻成功開展味蕾 ,好開胃!令到我可以食到咁多款壽司各種嘅滋味。點都Conclude下😬這間餐廳service同埋食物質素不錯, 大滿足口腹慾望添❤️❤️係會想返轉頭嘅。

2023-04-26 127 瀏覽
每年呢個月份都會同我呢位好姊妹慶祝生日今年揀咗尖東呢間日本料理可以喺iPad上寫上祝賀說話即時顯示喺大螢幕上,佢話第一次咁特別,今餐飯令佢好難忘餐廳面積好寬敞,仲有鐵板燒房,可以Book定包場我地揀咗(螢)廚師發辦先嚟打響頭炮✨螢光魷魚喺呢個季節食,好鮮味配上醋麵豉.柚子皮,味道好清新✨汁煮黑梅貝大大隻,口感爽彈而且好乾淨 連內臟都可以食用✨魴鮄魚刺身加上辣椒,將紫色食用花放上去,卷住一齊食會更滋味✨象拔蚌.赤貝.牡丹蝦牡丹蝦要留到最後先食,皆因上面加上蝦膏淡雪鹽味道倍感濃郁✨北海道紫海膽夾埋吞拿魚蓉.魚籽一齊食倍感滋味✨針魚 真鯛上面添上黑魚子,顯得更瑰麗包著北海道海膽,口感綿密 再添上翠綠嘅牙蔥赤鯥 口感爽彈豐厚✨鴛鴦拖羅豐富油份嘅拖羅生.熟交集,中間以新鮮紫蘇葉作分隔,雙倍Juicy✨深海池魚鮮甜亦唔會鯹,左口魚面層再添一片左口魚邊油脂滿溢,質感柔軟金木鯛加上日本嘅芥末子,食材味道嘅配搭,吃得出師傅嘅專業銀鱈魚BB添上黑魚子同柚子皮輕輕燒過,迫出油份,特別鮮關青魚火槍燒過後,再添加紫蘇葉仲有青檸汁嘅清香手卷加入吞拿魚蓉.海膽.三文魚籽份量滿滿,食到底...最後一啖依然非常足料汁煮

每年呢個月份都會同我呢位好姊妹慶祝生日

今年揀咗尖東呢間日本料理
可以喺iPad上寫上祝賀說話

即時顯示喺大螢幕上,
佢話第一次咁特別,今餐飯令佢好難忘

餐廳面積好寬敞,
仲有鐵板燒房,可以Book定包場

我地揀咗(螢)廚師發辦

先嚟打響頭炮
✨螢光魷魚
喺呢個季節食,好鮮味
配上醋麵豉.柚子皮,味道好清新

✨汁煮黑梅貝
大大隻,口感爽彈
而且好乾淨 連內臟都可以食用

✨魴鮄魚刺身
加上辣椒,將紫色食用花放上去,
卷住一齊食會更滋味

✨象拔蚌.赤貝.牡丹蝦
牡丹蝦要留到最後先食,
皆因上面加上蝦膏淡雪鹽
味道倍感濃郁

✨北海道紫海膽
夾埋吞拿魚蓉.魚籽一齊食
倍感滋味

✨針魚
真鯛上面添上黑魚子,顯得更瑰麗
包著北海道海膽,口感綿密
再添上翠綠嘅牙蔥
赤鯥 口感爽彈豐厚

✨鴛鴦拖羅
豐富油份嘅拖羅
生.熟交集,
中間以新鮮紫蘇葉作分隔,雙倍Juicy

✨深海池魚
鮮甜亦唔會鯹,

左口魚
面層再添一片左口魚邊
油脂滿溢,質感柔軟

金木鯛
加上日本嘅芥末子,
食材味道嘅配搭,吃得出師傅嘅專業

銀鱈魚BB
添上黑魚子同柚子皮
輕輕燒過,迫出油份,特別鮮

關青魚
火槍燒過後,再添加紫蘇葉
仲有青檸汁嘅清香

手卷
加入吞拿魚蓉.海膽.三文魚籽
份量滿滿,食到底...最後一啖依然非常足料

汁煮拖羅筋
拖羅嘅筋位只有一條
而且好多地方都唔會食得到
口感軟滑得嚟,帶點煙靭
今次真係有口福

魚湯
白雪雪奶白色嘅魚湯,
裡面添加煙靭嘅烏東 同幼滑嘅豆腐

芝士雪糕
Creamy嘅雪糕,帶出淡淡嘅芝士香
為今餐劃上完美句號
2023-04-26
慶祝紀念
生日
2023-04-26 47 瀏覽
自己一個行開尖沙咀,又想食豪少少享受下me time,就揀左好耐都無食過既鐵板燒,午餐set價錢都合理,$380元有幾個選擇,我自己就選左<月>,有蠔又有鵝肝🥗沙律日式和風沙律,有火龍果,紅腰豆,十分開胃🦪廣島蠔浸淫在櫻花蝦內的蠔,櫻花蝦十分香脆,而且蠔於鐵板燒後,並不是dry得只有肉身。蠔外皮香脆,而肉質仍個留juicy ,於櫻花蝦的配搭十分新穎👍🐟汁煮白鱈魚同師傅閒談期間,才知這是小鱗犬牙南極魚,魚皮香煎得像薯片一樣,感覺完全不是魚皮,另外肉質非常嫩滑,一放入口,魚身就立即滑身到喉嚨內,另外洋蔥湯用上日本洋蔥,不加上任何調味,在錫盤來煮上,原汁原味,每啖入口十分清甜✨️鵝肝多士平時鵝肝吃鐵板燒是不會淋上紅酒,而這鵝肝淋上紅酒令鵝肝味十分出衆,再加上鵝肝點焦糖醬十分特別,最喜歡餐廳够細心,當食完鵝肝之後,怕口腔肥膩,再伴上青檸配焦糖,一口咬落青檸令肥膩的感覺消失🤣這個吃法像吃法國菜一樣🥩厚燒美國牛肉牛肉我選了五成熟,師傅煎得牛肉恰到好處,再配蒜心和自制芥末醬令牛肉味覺層次提升。羽衣甘藍炒香,不帶一點苦和硬,反而十分爽脆。🍛櫻花蝦炒飯師傅一直十分謙虛自己的鐵板功力,店員話我知師傅最撚手是
<月>,有蠔又有鵝肝

🥗沙律
日式和風沙律,有火龍果,紅腰豆,十分開胃

🦪廣島蠔

🐟汁煮白鱈魚

✨️鵝肝多士

🥩厚燒美國牛肉

🍛櫻花蝦炒飯
師傅一直十分謙虛自己的鐵板功力,店員話我知師傅最撚手是炒飯,師傅真的炒度飯粒粒分明和脆口,特別日本蛋煎得十分香,不雖任何調味已能最出最高境界。明明睇到炒飯既時候下了一大碗水,諗住個炒飯唔香口,點知炒飯也是出色之作👍

午餐再配上味噌湯和嘖物👍

🍠大學芋
這是師傅送給我的甜味,午餐set是沒有的,甜甜薄薄的甜薯,想法取自日本淺草大學芋,甜甜的焦糖再配芝麻,芝麻十分香口而且甜薯十分脆口❤️

紅豆雪糕是跟午餐,不喜歡食雪糕可選咖啡,不過雪糕十分好味,而且應該是十勝紅豆

後記:
喜歡同師傅的互動,而且解釋食材和想法,每道菜擺碟也很精緻,我怕自己忘記,今次的師傅是飛雄師傅🤣

下次回帶一家人來,餐廳有廂房,一家人享受鐵板燒用餐

餐廳亦有Omakase, 天燈許願也很新穎👍

• 櫻花蝦炒飯
  • 鵝肝多士
  • 美國牛肉厚燒
  • 汁煮白鱈魚
  • 廣島蠔
2023-04-24 52 瀏覽
是日體驗鐵板set🌃鐵板燒由大廚在我們面前主理,同時和我們有說有笑🌝令晚餐氣氛相當愉快,而食物質素當然也相當高。回顧一下先,賴尿蝦:蝦肉爽彈鮮美,加上濃味蝦膏汁🫕蝦味超濃,雙重蝦滋味,正!一口吃下,除了滿滿的嚼勁外,舌尖還可嚐到蝦的甜味汁煮白鱈魚:魚皮煎到脆脆的😊魚皮煎到收乾水,形成一塊脆皮,魚肉細緻幼滑🥰洋蔥汁湯好喝,絕對可以全碗飲光。大虎蝦:皮蝦肉身厚實😜質感爽脆彈牙,虎蝦蝦味香濃鹹香,只要加少少簡單黑胡椒做調味已經好香🤭黑魚子北海道帆立貝:大大粒帆立貝爽彈鮮味,肉身豐厚,味道甘而鮮味,黑魚子令味道更甜🥳清酒煮蜆湯:將清酒加入錫紙燒,視覺效果一流✨內有大蜆,蜆肉大粒飽滿,味道鮮甜無沙😌,爽口鮮美。和牛薄燒:充滿牛脂油花香,真係入口即化,和牛更為鮮美,緩減了油膩感,濃濃的肉汁在口中廻蕩,十分滋味🥴
賴尿蝦:

汁煮白鱈魚:

大虎蝦:

黑魚子北海道帆立貝:

清酒煮蜆湯:

和牛薄燒:

˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳位於希爾頓大廈地庫主要Omakase 及鐵板燒✨一進去巨型天燈的許願屏幕映入眼簾~座位有吧坮, 坐得舒服˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗可以觀看廚師如何擺盤👩🏻‍🍳✨˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗客人可以用iPad放天燈~。◕‿◕。值得一讚有3間VIP房🫧方便一大班朋友一同享受鐵板燒🔥˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗❥ 鵝肝多士這個100分 ♥厚切鵝肝燒得外層焦脆🔥一咬滿滿油脂香旁邊配上柚子啫喱中和油膩感以焦糖醬作點綴, 味道甜甜的🥰❥ 日本A5和牛薄燒/厚燒看住薄燒的和牛燒得焦香然後卷住炒香了的蒜葱同芹菜~😙非常惹味可口😋推薦嫩口的厚燒牛肉🐂旁邊有特製醬汁可以沾肉一起食~ ・◡・❥ 櫻花蝦炒飯重點推薦這個❤️飯炒得粒粒金黃分明!!!每一口都非常幸福, 充滿櫻花蝦跟蛋香味上面放左濃邊流心煎蛋🍳 一切開蛋汁流入粒粒飯當中🥰❥ 汁煮白鱈魚洋蔥汁清甜🧅淋上燒得焦香的白鱈魚是我食過最好食的白鱈魚~

˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳位於希爾頓大廈地庫
主要Omakase 及鐵板燒✨
一進去巨型天燈的許願屏幕映入眼簾~
座位有吧坮, 坐得舒服

˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗
可以觀看廚師如何擺盤👩🏻‍🍳✨

˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗
客人可以用iPad放天燈~。◕‿◕。
值得一讚有3間VIP房🫧
方便一大班朋友一同享受鐵板燒🔥

˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗
❥ 鵝肝多士
這個100分 ♥
厚切鵝肝燒得外層焦脆🔥
一咬滿滿油脂香
旁邊配上柚子啫喱中和油膩感
以焦糖醬作點綴, 味道甜甜的🥰

❥ 日本A5和牛薄燒/厚燒
看住薄燒的和牛燒得焦香
然後卷住炒香了的蒜葱同芹菜~😙
非常惹味可口😋
推薦嫩口的厚燒牛肉🐂
旁邊有特製醬汁可以沾肉一起食~ ・◡・

❥ 櫻花蝦炒飯
重點推薦這個❤️
飯炒得粒粒金黃分明!!!
每一口都非常幸福, 充滿櫻花蝦跟蛋香味
上面放左濃邊流心煎蛋🍳
一切開蛋汁流入粒粒飯當中🥰

❥ 汁煮白鱈魚
洋蔥汁清甜🧅
淋上燒得焦香的白鱈魚
是我食過最好食的白鱈魚~

2023-04-23 38 瀏覽
話說佢一開冇耐,我朋友就介紹我過黎試下,話有好多打卡位可以影相,咁就黎試下佢個lunch set 嘅鐵板燒啦。價錢大約$1000-$1500~位,睇下食邊個set, 其實野都叫做有啲水準,不過因為我同朋友都唔食牛轉左黑豚豬,所以會差啲,唔知係米牛會好啲,因為豬有好多筋,所以我基本上係冇咩點食到,話說李個價錢啲豬都會有咁多筋,就唔係好抵食。不過可以黎打卡試一次嘅點都😂
  • 澳洲龍蝦
  • 帆立貝