螢火

Hotaru
2023-06-08 62 瀏覽
見到廣告尖東呢間日式餐廳做緊清酒祭優惠,order任何套餐都會free sake 🍶仲係任飲個隻丫😍啱哂我哋兩公婆啦,餐廳有Omakase亦都有鐵板燒,今次我地就揀左鐵板燒。一入到餐廳見到側邊有好大個Wall,原來佢哋可以比客人喺部pad度寫上願望放天燈架,你所寫嘅願望就會喺個大wall度顯示架啦😍好得意牙🥢帆立貝外層炒至微焦,內裡保持住嫩滑嘅質感,鮮甜味十足🥢汁煮白鱈魚白鱈魚的肉質鮮嫩而且仲非常嫩滑,師父仲煮咗一個洋蔥湯配白鱈魚,濃郁嘅汁料中讓魚肉充分吸收了汁液嘅滋味,食完個魚仲可以飲埋個洋蔥湯😋🥢鵝肝多士鵝肝煎至金黃香脆,一入口鵝肝嘅滑順同濃郁味道充滿口腔,同埋多士嘅酥脆口感配合得恰到好處丫🥢廣島蠔經過鐵板燒後,保持住鮮甜嘅味道同焦脆嘅口感,每一啖都充滿啲蠔嘅鮮味🥢大蝦大蝦肉質鮮嫩,經過鐵板後更加彈牙,帶有淡淡嘅海鮮香氣🥢美國牛肉厚燒牛肉厚燒則是口感豐富,肉質鮮嫩多汁,厚燒啖啖肉好爽丫🥢日本黑豚肉黑豚肉細膩多汁,經過鐵板後散發出濃郁嘅豬肉香氣,肉質一啲都唔韌🥢櫻花蝦炒飯每一啖飯粒都包裹著櫻花蝦的香氣,口感酥脆,帶有微微的鹹香味道,飯粒的軟硬適中,仲有每次鐵板燒必須 有嘅燶邊荷包蛋😍

🥢帆立貝
外層炒至微焦,內裡保持住嫩滑嘅質感,鮮甜味十足

🥢汁煮白鱈魚

🥢鵝肝多士

🥢廣島蠔

🥢大蝦
大蝦肉質鮮嫩,經過鐵板後更加彈牙,帶有淡淡嘅海鮮香氣

🥢美國牛肉厚燒
牛肉厚燒則是口感豐富,肉質鮮嫩多汁,厚燒啖啖肉好爽丫

🥢日本黑豚肉

🥢櫻花蝦炒飯

總括嚟講佢哋嘅服務好好,尤其是着西裝嗰位哥哥仔,同埋佢哋嘅promotion真係好抵,佢哋放天燈好啱慶祝紀念日等另一半好似我老公咁畫上寫上獨一無二嘅圖案字句表達下愛意啦💙
2023-06-06 55 瀏覽
今次嚟到瑩火鐵板,感覺好好,地方好闊落,價錢又比較親民,總括嚟講覺得都性價比又高。廚師仲會喺我哋面前好耐心咁介紹每一道食材,傾傾吓計佢知道阿爸以前都做廚,仲俾佢上嚟玩吓😆另外餐廳會有部iPad俾你自己寫字,好似天燈咁嘅形式呈現出嚟,都幾特別。題外話,自己都唔記得咗喺OpenRice度撳咗「birthday」,估唔到餐廳咁有心準備咗一片小蛋糕,自己俾返個驚喜自己,真係笑死人😆😆😆唯一覺得可以改善嘅地方,就係食物嘅調味精準返少少,因為每一道菜有一啲太多胡椒,有啲又唔係好夠鹹(不過口味嘅嘢都係好個人嘅)
,自己俾返個驚喜自己,真係笑死人😆😆😆
位於尖東嘅鐵板燒,對比起同類型餐廳呢度算係幾大,好多個師傅,一個師傅大約serve三至四個客,食物一碟一碟緊接住上,唔使等太耐~午餐選擇幾多,價錢都好合理,今次揀咗”星”午市套餐,$380/位!!🔘大蝦肉質彈牙,好香牛油味,食到蝦嘅鮮味,蝦頭都幾多膏~🔘汁煮白鱈魚肉質細嫩鮮甜,多魚油嘅魚,魚皮煎到香脆,配搭洋蔥湯,突然有種食緊法式料理嘅感覺~😝😝🔘帆立貝大隻北海道帆立貝,煮到大約八成熟,肉質一絲絲,再加上魚子醬點綴,相當好味,三款海鮮之中最愛係佢!! 🔘薄燒美國牛肉師傅會問你想要幾成熟,叫咗五成熟,肉質軟嫩,捲住蔥花同炸蒜一齊食好香口!! 🔘櫻花蝦炒飯粒粒分明嘅炒飯,櫻花蝦好鬼香,加上燶邊太陽蛋,一睇就知好味~ 😋😋 lunch set仲包左沙律、漬物、吸物同甜品,要提下個甜品係芝士味雪糕,係我鍾意嘅味道~食得出食材質素幾好,擺盆又靚,啱晒打卡,問咗師傅原來平日同假日都有lunch set,食lunch真係抵好多,呢日lunch鐵板燒嗰邊都full house,想有多啲私隱度有獨立房可以book,仲有呢度可以放電子版天燈許願,我畫咗好多個TATA♥️放上去😅😅~

🔘大蝦
肉質彈牙,好香牛油味,食到蝦嘅鮮味,蝦頭都幾多膏~

🔘汁煮白鱈魚

🔘帆立貝

🔘薄燒美國牛肉

🔘櫻花蝦炒飯

唔係標題黨,唔係老作,一間鐵板燒餐廳有得比客人放天燈都係第一次見😍 想講一個咁嘅體驗真係可以令到客人記得間餐廳🤍🖤 食食吓嘅時候店員攞咗個iPad嚟話可以寫低我想寫嘅嘢,然後個大螢幕就會show個特製天燈,超特別啊😎 小編希望每日都可以開開心心(>^ω^<)呢間鐵板燒餐廳喺尖沙咀尖東嗰頭,見佢12點開門,小編book咗12點3去~入到去已經full咗一半…果然係間人氣嘅鐵板燒餐廳👍🏻 商務精選午餐拖羅刺身沙律頭盤有刺身同埋沙律🥗,先食少少野醫下個肚~ 拖羅刺身新鮮厚切😋 沙律入面有啲生果同埋蔬菜,正常發揮✅南非鮑魚見到師傅整呢個南非鮑魚都整咗一段時間,果然係慢工出細貨🥰 連擺盤都十分精緻!鮑魚彈牙爽口,配上鋪喺面嘅魚子、黑松露醬,同埋海苔汁一齊食,好有層次感😋清酒煮蜆將清酒加入錫紙碗燒,好特別🔥🔥 個湯非常鮮甜,師傅話個甜味係純天然,100% from啲蜆肉⭐️鵝肝多士匈牙利鵝肝配上意大利焦糖醬~可以加埋香脆多士一齊食😛,鵝肝出色,外脆內嫩😋 好香口美國牛肉厚燒終於嚟到主菜美國牛肉,叫咗五成熟啱啱好😍 非常嫩口啖啖肉🥩 配上自家製Wasabi醬同埋蒜心一齊食有另一番風味👍

商務精選午餐

拖羅刺身
沙律

南非鮑魚

清酒煮蜆

美國牛肉厚燒
終於嚟到主菜美國牛肉,叫咗五成熟啱啱好😍 非常嫩口啖啖肉🥩 配上自家製Wasabi醬同埋蒜心一齊食有另一番風味👍🏻 配菜係羽衣甘藍師,師傅將佢炒香,食落可口又健康🤍

櫻花蝦炒飯
好有鑊氣嘅炒飯🍚 仲有師傅炒嘅荷包蛋鋪喺面,小編將蛋黃篤穿同炒飯撈埋食都幾夾🤣 櫻花蝦份量超多,每一啖都食到,色香味俱全😛

漬物
漬青瓜同埋牛蒡非常爽脆😋 可以中和返啱先食物嘅油膩感👍🏻
吸物
即係麵豉湯~飲完成個人暖晒☀️

甜品
雲呢拿雪糕結束呢一頓豐富嘅午餐☺️

值得一提嘅係,店員同埋師傅都好有禮貌同埋親切,服務態度非常好~會幫你係咁加茶水🍵 今次第一次嚟淨係試咗佢嘅午餐,無論係食物質素或者係服務都令人滿意👍🏻 可以encore 🉐️
2023-05-27 52 瀏覽
朋友生日想吃鐵板燒,就跟她來天燈下吃鐵板燒浪漫一下我們點了海鮮跟和牛的套餐,食材都很新鮮,都是活海鮮,即叫即捉,海鮮來到我們面前還在動的還有和牛,有厚薄兩款可選,我們各要一款前菜有個菜碗蒸師傅很認真的在烹調我們的食材,有時也會跟我們聊聊天說說笑龍蝦的醬汁把龍蝦的鮮味再提升了還有鵝肝多士我不吃鵝肝,所以換成了魚,都很鮮甜之後就是和牛,厚燒&薄燒,薄燒有包蔥的,很香蜆湯,蜆肉肥美,湯汁鮮甜最後還有炒飯&甜品,但圖片數量有限制我就不放了這個就是我們身後的天燈牆~可以自己寫電子天燈再放出來,適合拍照
朋友生日想吃鐵板燒,就跟她來天燈下吃鐵板燒浪漫一下

還有和牛,有厚薄兩款可選,我們各要一款

前菜有個菜碗蒸

師傅很認真的在烹調我們的食材,有時也會跟我們聊聊天說說笑
龍蝦的醬汁把龍蝦的鮮味再提升了

還有鵝肝多士
我不吃鵝肝,所以換成了魚,都很鮮甜

之後就是和牛,厚燒&薄燒,薄燒有包蔥的,很香

蜆湯,蜆肉肥美,湯汁鮮甜

最後還有炒飯&甜品,但圖片數量有限制我就不放了

2022-07-15
鐵板燒既餐廳體驗,係香港開始開得越來越多,而且款式五花八門。呢一間餐廳位於尖東,而我超級欣賞佢個天幕係不停播住升緊天燈,好有台灣放天燈既感覺😍更加可以問職員用iPad寫低祝福語,之後就有機會見到你既天燈係屏幕到展示套餐有好多款,即使相約朋友一齊尼,大家都可以因應自己既口味,而選擇套餐,唔需要全部食同一款既套餐👍🏻my pick: 午市套餐 (月) ($380/位)午市套餐 (星) ($380/位)我recommend ⭐️。沙律表面有海葡萄為點綴,其次都係正常番茄仔同沙律菜配醋,正常發揮前菜1。鵝肝多士 (月) ⭐️⭐️鵝肝好厚肉,而且入口即溶,好香😍 多士經過煎一煎,十分脆口,perfect cook👍🏻。帆立貝 (星) ⭐️好厚肉,而且兩邊都煎得好金黃,上面配有魚子醬,鮮味十足前菜2。汁煮白鱈魚 ⭐️⭐️白雪魚都係好厚肉,而且好滑身。表面魚皮煎得好脆,做左魚上面一個脆片做點綴👍🏻而下面既洋蔥湯,都好清甜,一個餸可以食兩種口感,好正😍前菜3。廣島蠔 (月)⭐️表面有好多櫻花蝦同埋香蔥,全部都炒得好香,而廣島蠔既大細適中,表面煎得好香脆,而裏面好Creamy,回味無窮。大蝦 (星)大蝦同帆立貝同時一

my pick:
午市套餐 (月) ($380/位)
午市套餐 (星) ($380/位)

我recommend ⭐️

。沙律

前菜1
。鵝肝多士 (月) ⭐️⭐️
鵝肝多士
。帆立貝 (星) ⭐️
好厚肉,而且兩邊都煎得好金黃,上面配有魚子醬,鮮味十足
帆立貝配大蝦
前菜2
。汁煮白鱈魚 ⭐️⭐️
汁煮白鱈魚
前菜3
。廣島蠔 (月)⭐️
廣島蠔
。大蝦 (星)
大蝦同帆立貝同時一齊上,大蝦表皮都煎得好金黃&香,十分新鮮、彈牙

主菜
。美國牛肉薄燒 & 厚燒
可以選擇薄燒 / 厚燒 or 轉做日本黑豚肉
同朋友揀左一個係薄燒一個係厚燒,全部都要求三成熟
薄燒牛 - 裏面爆滿住香蔥&脆口既蒜片,外軟內脆,口感好豐富😍
美國牛肉薄燒
⭐️ 厚燒牛 - 肉質好彈牙,而且好juicy👍🏻啖啖肉既感覺
美國牛肉厚燒
。櫻花蝦炒飯 ⭐️⭐️⭐️
最尾一個主菜,佢係我覺得全餐最正既
簡簡單單既太陽蛋係炒飯既表面,而內裏既炒飯係由日本米炒成,有少少葱同蛋做點綴,最緊要係有好多既櫻花蝦,全部都炒得好香、好乾身,好好味😍
。麵豉湯
正常發揮,用尼清一清之前殘餘食物既味道,準備食甜品
甜品
紅豆綠茶奶凍,綠茶味道好濃郁👍🏻而紅豆煮得好溶,仲好甜

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰(人均消費$418)
環境質素: ☘️☘️🍀🍀

* 螢火 (尖沙咀)
尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
2022-07-08
10 分鐘 (堂食)
汁煮白鱈魚
廣島蠔
2023-05-23 54 瀏覽
餐廳一面係鐵板燒,另一面係食廚師發辦,今次同朋友嚟午餐,就揀咗廚師發辦‣ Lunch Omakase ⋆ $488前菜 ⋆ 水雲白菜配松葉蟹壽司12貫⋆ 壽司飯結實唔會散,魚料整體唔錯,調味適中 ⋆ 鱸魚 ⋆ 北海道帶子 ⋆ 深海池魚 ⋆ 銀雪魚bb🔖先食比較淡身嘅壽司,四款味道都好夠,而且食落鮮甜。銀雪魚BB當然要火炙,除咗佢本身嘅魚油,師傅仲加咗少少黑松露,食落同魚油味道好夾,仲要好香!食到一半上埋茶碗蒸,入面有蟹腳同魚子 ,味道咸香鮮味,一啲都唔Hea 😍⋆赤貝⋆金目鯛配海膽⋆大拖羅⋆赤身醬油漬⋆鹽燒赤鯥魚⋆沙甸魚⋆牡丹蝦⋆白海膽🔖之後嘅壽司甜道較濃,魚味好出。金目鯛本身清清地,師傅加咗海膽喺壽司中間,加一份甜味好特別。赤身漬左好耐,漬味很濃,仲加入芝麻香,味道完全不輸拖羅。牡丹蝦上面有滿滿既蝦膏,係其中一樣我最愛嘅配搭,蝦膏係即燒既,大大啖好豐富!⋆海膽碗入面有紫海膽、三文魚籽、拖羅蓉同蟹肉,全部都係大家最愛嘅食材~食完12貫壽司,再食埋呢個海膽碗,真係滿載而歸

‣ Lunch Omakase ⋆ $488

⋆牡丹蝦
⋆白海膽

⋆海膽碗
2023-05-22 52 瀏覽
🚩 螢火今日Gladys帶我食好野,佢之前已經講過依間餐廳真係好好食,今次終於肯帶埋我去食🥹餐廳環境都幾靚,有分壽司吧枱同埋鐵板燒吧枱,仲有一大個投影幕有啲動畫俾大家睇吓🤤〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈月 $380✨沙律✨鵝肝多士厚切鵝肝所以就算煎完都唔會乾鵝油香氣混合多士,酥而不膩最後食埋柚子啫喱,清爽返口腔✨汁煮白鱈魚鱈魚新鮮,魚肉一節節煎至表面香脆,再浸於上湯之中湯底充滿洋蔥香氣,好鮮甜✨廣島蠔超飽滿嘅蠔肉鋪滿櫻花蝦同香蔥蠔肉鮮嫩多汁,櫻花蝦增加香氣同口感✨美國牛肉厚燒油脂不多,但肉質軟熟,少許筋位都冇配搭佢哋嘅芥末醬同炸蒜片,增添多幾款味道✨櫻花蝦炒飯炒飯配料有大量櫻花蝦同埋西芹,好香口,粒粒分明以為淨係炒飯咁簡單!原來仲會配埋一隻燶邊嘅太陽蛋蛋汁為炒飯增添濕潤度✨漬物 吸物✨咖啡
🚩 螢火

🌈月 $380
✨沙律

✨鵝肝多士
厚切鵝肝所以就算煎完都唔會乾
鵝油香氣混合多士,酥而不膩
最後食埋柚子啫喱,清爽返口腔

✨汁煮白鱈魚
鱈魚新鮮,魚肉一節節
煎至表面香脆,再浸於上湯之中
湯底充滿洋蔥香氣,好鮮甜

✨廣島蠔
超飽滿嘅蠔肉鋪滿櫻花蝦同香蔥

蠔肉鮮嫩多汁,櫻花蝦增加香氣同口感

✨美國牛肉厚燒
油脂不多,但肉質軟熟,少許筋位都冇
配搭佢哋嘅芥末醬同炸蒜片,增添多幾款味道

✨櫻花蝦炒飯
炒飯配料有大量櫻花蝦同埋西芹,好香口,粒粒分明
以為淨係炒飯咁簡單!原來仲會配埋一隻燶邊嘅太陽蛋
蛋汁為炒飯增添濕潤度

✨漬物 吸物

✨咖啡
2023-05-22 1814 瀏覽
💖 螢火 (尖沙咀)✨尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️成日都會有人問我如果鐵板燒最好食嘅餐廳你揀邊一間🔥我一定毫不猶豫咁樣答佢👉🏻螢火👈🏻,呢一間餐廳今次已經係我食過嘅第3️⃣次🥰-星⭐️ $380/1人▫️帆立貝🐚:今次呢個帆立貝有勁多魚子醬😍同我之前你食嘅時候擺盆唔同咗,更加精緻😚。口感較彈性,而且好鮮甜。▫️大蝦🦐:呢一度係令我愛上食蝦頭嘅地方🤫佢哋嘅哈除咗煮得但係有口感之外,仲有佢個黑頭仲有少少蝦膏可以嗓埋啲膏😍▫️美國牛肉薄燒🐃:厚燒薄燒我自己都好鍾意❤️但係今次我又係食薄燒😈因為我知道呢個餐會好飽肚🤫-月🌙 $380/1人▫️鵝肝多士🦢:今次呢個鵝肝多士實在太吸引啦😍超級Igable📸,上面有少少柚子啫喱令味道層次更加豐富。▫️廣島蠔🦪:肥美又鮮甜,旁邊仲加入咗大量嘅櫻花蝦碎,令到生蠔嘅鮮味更加突圍而出🙈。▫️美國牛肉厚燒🐂:Kyla就叫左厚燒,佢嗰個都一樣叫咗三成熟,好軟腍,好好食架。👇🏻以下呢幾款食物係兩個餐都有㗎🖖🏻▫️沙律🥗:好啦上天終於比一個機會我試吓食火龍果😂咁大個女都未食過火龍果㗎🤣原來都幾好味甜甜地。沙律菜因為加咗果醋

💖 螢火 (尖沙咀)
✨尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖

-星⭐️ $380/1人

-月🌙 $380/1人

👇🏻以下呢幾款食物係兩個餐都有㗎🖖🏻
▫️沙律🥗:好啦上天終於比一個機會我試吓食火龍果😂咁大個女都未食過火龍果㗎🤣原來都幾好味甜甜地。沙律菜因為加咗果醋嘅關係所以有少少酸酸地,好開胃。

▫️汁煮白鱈魚🐟:我最鍾意就真係呢一個鱈魚洋蔥湯,每一次嚟到最想食嘅就係呢一個🤩魚嘅油分完全鎖住於魚肉當中。

▫️漬物🧆:牛蒡一向都係我最鍾意食嘅😋
▫️吸物🍲:係清甜麵豉湯,有海帶同豆腐☺️
▫️櫻花蝦炒飯🍚:真係好大兜,如果大家嚟到食到一半覺得好爆嘅時候一定一定要同師傅講要少飯🤣雖然佢隻蛋真係好吸引🍳
▫️甜品🍦/咖啡☕️:我就叫咗芝士雪糕,@kyla__hkfoodie就叫左咖啡。
2023-05-22
10 分鐘 (堂食)
  • 汁煮白鱈魚
想在特別的日子,來點特別的儀式感! 那尖沙嘴這間日料店『 螢火 』就在適合不過了!!.今天好姐妹約我吃飯,ㄧ坐下準備點餐時! 姐妹叫我轉身看上大螢幕, 就看見好姐妹給我的滿屏生日祝福🥹🫶🏻OMG ~~多麼Sweet 🥰有催淚到! .食物方面不僅可以享用Omakase 也有鐵板燒的選擇,不過OMAKASE 還是我的首選! .晚餐我們選擇了1580/位的OMAKASE ▪️前菜▪️刺身七點▪️蒸蛋▪️季節料理 二點 ▪️壽司五貫▪️卷物 ▪️煮物▪️吸物▪️甜品 共22道菜色 .新鮮又豐富又滿足姐妹特地為我準備的生日甜點,甜蜜在心頭🫶🏻
想在特別的日子,來點特別的儀式感!
那尖沙嘴這間日料店『 螢火 』就在適合不過了!!

今天好姐妹約我吃飯,ㄧ坐下準備點餐時!

晚餐我們選擇了1580/位的OMAKASE
▪️吸物
▪️甜品
共22道菜色

新鮮又豐富又滿足
姐妹特地為我準備的生日甜點,甜蜜在心頭🫶🏻
2023-05-18 181 瀏覽
約左朋友係尖沙咀慶祝生日揀左螢火,見Openrice 評價都好高原來仲有得BK 鐵板燒房同埋Omakase VIP房Omakase 同鐵板燒大房 可以容納10-12人,鐵板燒細房就有兩間各6 人如果一班親朋戚友自己Bk 間房就夠哂私隱我地Bk 台個陣知道佢地做緊螢火清酒祭優惠🍶Lunch 都可以有90分鐘任飲當然唔少得自己揀番隻靚杯飲酒啦!🌟午市套餐(星)一人前🌟 $380➿沙律➿汁煮白鱈魚魚皮煎香脆卜卜,好香魚鮮味鱈魚好滑,仲好厚,仲吸哂洋蔥汁既甜味,鮮得黎帶甜,好好味➿帆立貝煎得岩岩好,好有彈性,肉質夠甜,只係落黑椒已經夠味➿大蝦師傅講明係虎蝦,未食都要讚下個造型,煎到個蝦頭可以企係度,無多餘既調味,就係食蝦既鮮味同埋口感爽口彈牙蝦殼煎得好薄脆,可以食埋添呀➿美國牛肉薄燒可揀熟度,我揀左七成,真係岩岩好!入邊有大量蔥同炸蒜粒,加埋牛肉味加持,真係正! 口感外嫩入面爽脆!比較少見既組合另配搭芥末沙律醬,又係另一種味道墊底羽衣甘籃好新鮮又無平時苦澀味咁重➿櫻花蝦炒飯有埋金邊太陽蛋係面,飯粒粒分明,仲有埋炒蛋同櫻花蝦多層口感➿漬物醃製味道好好,又爽脆➿吸物麵豉湯➿甜品/咖啡食到甘上下就到
約左朋友係尖沙咀慶祝生日
揀左螢火,見Openrice 評價都好高

原來仲有得BK 鐵板燒房同埋Omakase VIP房

如果一班親朋戚友自己Bk 間房就夠哂私隱

我地Bk 台個陣知道佢地做緊螢火清酒祭優惠🍶
Lunch 都可以有90分鐘任飲
當然唔少得自己揀番隻靚杯飲酒啦!

🌟午市套餐(星)一人前🌟 $380

➿沙律

➿汁煮白鱈魚
魚皮煎香脆卜卜,好香魚鮮味
鱈魚好滑,仲好厚,仲吸哂洋蔥汁既甜味,鮮得黎帶甜,好好味

➿帆立貝
煎得岩岩好,好有彈性,肉質夠甜,只係落黑椒已經夠味

➿大蝦
蝦殼煎得好薄脆,可以食埋添呀

➿美國牛肉薄燒
可揀熟度,我揀左七成,真係岩岩好!
入邊有大量蔥同炸蒜粒,加埋牛肉味加持,真係正!
口感外嫩入面爽脆!比較少見既組合
另配搭芥末沙律醬,又係另一種味道
墊底羽衣甘籃好新鮮又無平時苦澀味咁重

➿櫻花蝦炒飯
有埋金邊太陽蛋係面,飯粒粒分明,仲有埋炒蛋同櫻花蝦多層口感

➿漬物
醃製味道好好,又爽脆

➿吸物麵豉湯

甜品/咖啡

食到甘上下就到放天燈既環節!!!
慶祝生日/紀念日就岩哂啦!
店員會比部Pad 你自己寫
溫提**越送出得多就越多天燈出現!!
個背景就越靚~~

2023-05-17
午餐
香港Omakase 真的吃了太多間,但是如果你問我哪家最有儀式感和小驚喜那我誠心推薦這家「螢火」不僅可以享用Omakase 也有鐵板燒,餐廳環境也很棒👍最特別的是可以親手把生日祝福写在ipad上,然後立刻投影到牆上許願的孔明燈大屏幕上,真的仪式感拉满!我女神兼閨蜜當下看到我寫給她的滿牆的祝福超級開心!餐廳不僅適合生日和紀念日,求婚和表白,公司聚會也是非常不錯的選擇👍晚餐我们选择了1580/位的omakase新鮮又豐富,吃的好飽😋特地為女神準備的甜點她說很好吃😋

晚餐我们选择了1580/位的omakase
新鮮又豐富,吃的好飽😋
特地為女神準備的甜點她說很好吃😋
2023-05-13 42 瀏覽
今日lunch嚟到尖沙咀食鐵板燒一入到去已經俾呢個大mon震撼咗仲可以自己寫嘢/畫公仔再project 上去商務精選午餐 (一人前) $540拖羅刺身沙律食完前菜 就準備開始鐵板燒南非鮑魚配咗三文魚籽同黑松露醬清酒煮蜆蜆肉大大粒 好肥美好鮮甜鵝肝多士🥹係鐵板燒必備嘅鵝肝啊🥹塊鵝肝厚到呢 一啖咬落去 油香爆晒出嚟🦦係幸福牙🥹再加埋焦糖醬 又甜又香真係食極都唔厭 面頭仲放咗柚子啫喱解膩 (但係對我嚟講 有啲酸😂😂😂美國牛肉厚燒煎到好香 肉質嫩滑又juicy配埋炸蒜片 好好味羽衣甘藍都配咗好香嘅蒜櫻花蝦炒飯炒飯面頭放咗隻燶邊蛋 🍳蛋黃加少少豉油用嚟撈飯🍚好正好滿足漬物、吸物甜品:海鹽雪糕餐廳仲有獨立包箱 多人嘅話包場都幾開心除咗鐵板燒 仲有得食omakase係有得食又有得玩嘅一餐lunch
今日lunch嚟到尖沙咀食鐵板燒
除咗鐵板燒 仲有得食omakase
係有得食又有得玩嘅一餐lunch
2023-05-02
2023-05-11 100 瀏覽
再嚟食呢間天燈主題嘅omakase,呢到仲有鐵板燒一樣好得😛呢到有天燈屏幕可以扮許願,仲可以用iPad寫上祝福語句,隨即就會有你特製嘅天燈出現,打卡又得,同朋友慶祝又得🎐仲有幾間鐵板燒房可以book👨🏻‍🍳晚市Omakase有兩個set🎌「螢」- $1580🎌「火」- $1880今次要咗「螢」,非常飽,去到後期仲要叫師傅唔好俾烏冬同手卷我,實在太滿足,男生們可能食得落😋- 先付 -🥢水雲山芋味道酸酸哋,加咗蟹肉,山芋爽脆🇯🇵日本黑梅貝螺類,一樣好腍!煮得好入味!少少辣,但好惹味,仲想食多幾粒😍🐟薄切彷彿魚柚子蘿蔔 蔥花 酸汁捲住食- 刺身七點 -🥢白象拔蚌鮮甜味🥢北海道帶子 配竹炭鹽帶子鮮味+ 竹炭鹽微鹹,好清新嘅口感🥢赤貝爽口🥢深海池魚腩 真鯛鮮味、腩位油份重,沾上蔥花酸汁更提鮮🥢赤睦魚油分充足,上面有魚子紫蘇花、中間夾咗海膽,味道好夾🥢牡丹蝦 配蝦膏淡雪鹽味道豐富,蝦膏味濃郁,淡雪鹽微微鹹味🥢鹽燒赤睦魚燒過又係魚油爆燈,好香- 季節料理 -🦪岩手縣真蠔好大隻🥚茶碗蒸有三文魚子、魚子、蟹柳- 壽司五貫 -🍣青魚肽🍣龍蝦🍣銀鱈魚bb🍣海膽🍣燒過嘅大拖羅夾中拖羅中間有紫蘇葉、蔥花,超正!

晚市Omakase有兩個set
🎌「螢」- $1580
🎌「火」- $1880

- 先付 -
🥢水雲山芋
味道酸酸哋,加咗蟹肉,山芋爽脆
🇯🇵日本黑梅貝

🐟薄切彷彿魚
柚子蘿蔔 蔥花 酸汁
捲住食

- 刺身七點 -
🥢白象拔蚌
鮮甜味
🥢北海道帶子 配竹炭鹽
帶子鮮味+ 竹炭鹽微鹹,好清新嘅口感
🥢赤貝
爽口

🥢深海池魚腩 真鯛
鮮味、腩位油份重,沾上蔥花酸汁更提鮮
🥢赤睦魚
油分充足,上面有魚子紫蘇花、中間夾咗海膽,味道好夾
🥢牡丹蝦 配蝦膏淡雪鹽
味道豐富,蝦膏味濃郁,淡雪鹽微微鹹味

🥢鹽燒赤睦魚
燒過又係魚油爆燈,好香

- 季節料理 -
🦪岩手縣真蠔
好大隻

🥚茶碗蒸
有三文魚子、魚子、蟹柳

- 壽司五貫 -
🍣青魚肽

🍣龍蝦

🍣銀鱈魚bb

🍣海膽

🍣燒過嘅大拖羅夾中拖羅
中間有紫蘇葉、蔥花,超正!油鮨極豐富,燒過更香魚油味!配紫菜食一流❤️大愛🉐

- 煮物 -
🐠汁煮拖羅筋
軟滑入味

- 吸物 -
🐟魚湯
濃郁好有魚鮮味🉐

- 甘味 -
🍨日本焙茶味雪糕
茶味清新唔甜,啱晒我🉐
🍵紅豆焦糖抹茶布甸
軟滑口感,唔會太甜,有焦糖增加口感,紅豆夠腍🉐

🕙食咗2小時
💰$1580/dinner omakase
🚩螢火 (尖沙咀) @hotaru_teppanyaki_omakase
📍尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
2023-05-11
8 分鐘 (堂食)
呢間鐵板燒餐廳裝修以螢火為主題✨,仲有天燈可以俾大家寫下字玩下(好適合同人表白/興生),$380鐵板燒套餐食到$600-$800嘅感覺,師傅手勢真係唔話得!btw宜家仲有清酒祭優惠🍶🤟🏻:-1️⃣「午市套餐(星)一人前🍽($380)」2️⃣「午市套餐(月)一人前🍽($380)」(菜式按當日menu作準)🔸龍蝦:蝦肉爽彈濃味🦞🔸鮑魚配肝醬🔸沙律 Salad 🥗🔸美國薄燒牛肉🥩:好香,中間有洋蔥同埋蔥🔸帆立貝Teppanyaki scallop:煮得啱啱好,好juicy好厚肉~🔸櫻花蝦炒飯 Fried rice with eggs and shrimp:呢個超級正!蛋炒飯再加隻窿邊蛋!🔸鵝肝多士 Foie gras on toast:超厚好重油香味!🔸龍蝦味噌湯 lobster miso soup🔸甜品:紫薯雪糕🍦Purple yam icecream
1️⃣「午市套餐(星)一人前🍽($380)」
2️⃣「午市套餐(月)一人前🍽($380)」
(菜式按當日menu作準)
🔸龍蝦:蝦肉爽彈濃味🦞
🔸鮑魚配肝醬
🔸沙律 Salad 🥗
🔸美國薄燒牛肉🥩:好香,中間有洋蔥同埋蔥
🔸龍蝦味噌湯 lobster miso soup
🔸甜品:紫薯雪糕🍦Purple yam icecream