2018-11-02 41 瀏覽
新的 pancake  係同圍都樹立左酒吧的一區都開左一間食日式甜品 鋪頭 可謂都有特別之處每張台都有 USB 差電位就算用盡電去影相都可以補補電 非常好 炸雞 pancake - HKD 128 炸雞係日式炸雞再碗蕃茄他他醬 炸雞整到外脆內軟 加埋酸酸地他他醬都份外開胃 pancake 近似美式早餐會食到個種 薄薄地 細細塊 加埋楓樹糖漿 唔錯唔錯   和式 pancake - HKD 98 型狀就較厚身 好似鬆餅咁厚食落就多左鬆軟感覺 配黑糖糖漿 味道非常之 香
鋪頭

好似鬆餅咁厚
食落就多左鬆軟感覺
配黑糖糖漿 味道非常之 香

2018-11-01 50 瀏覽
尖沙咀又多個新選擇啦!講緊嘅係呢間開業無耐嘅日式米粉班戟專門店 - 蜜庵本膳。餐廳位於赫德道一個唔太起眼嘅位置, 裝修簡潔, 走小清新路線, 同附近嘅餐廳感覺截然不同。和 (日本產紅豆蓉、培茶粉、沖繩黑糖蜜) $92呢度嘅米粉班戟選用日本上盛米粉, 口感細緻鬆軟!班戟撒上培茶粉, 散發出誘人嘅烘焙香氣, 淋上沖繩黑糖蜜, 配上紅豆蓉, 就好似食緊鬆軟版嘅銅鑼燒咁, 感覺熟識卻又有點新鮮感。甘酒紅豆冰 (無酒精)甘酒係以米發酵而成, 營養非常豐富。甘酒加入紅豆後呈現淡淡粉色, 味道唔會太甜, 健康又美味。

• 和(日本產紅豆蓉、培茶粉、沖繩黑糖蜜)$92
  • 甘酒紅豆冰(無酒精)
  • 甘酒紅豆冰(無酒精)
  • 和(日本產紅豆蓉、培茶粉、沖繩黑糖蜜)$92
2018-11-01 55 瀏覽
感覺上呢到無論食物定環境都像Muji ,但就更豐富更抵食,係一個好好既alternative!自選三主菜定食可以選一款冷盤主菜、燒物/炸物主菜同鍋物菜,配白飯或十殼米,仲附送餐湯沙律同甜品!冷盤主菜選了合鴨醬油煮合鴨煮得入味,雖然呈粉紅色有少少血水,但都有點韌。燒物/炸物主菜選了沖繩紅鹽燒三文魚煎得香口,肉質嫩滑,魚油四溢!鍋物菜選了季節野菜鍋野菜鍋用上類似壽喜燒既醬汁煮,菜既款式比較特別,係日式既南瓜、菇、荀同京蔥。十穀米好有咬口,唔會煮到過淋!飯品方面,特飲有蘇打同甘酒!店員介紹話係香港第一間自己釀既甘酒😯 甘酒係冇酒精既,係一款以維他命B群、氨基酸、酵素、葡萄糖為主,含有對健康以及美容有益的各種成分的發酵飲料,甜甜的,香蕉甘酒就好似香蕉奶昔既味道😁雪糕係冇加奶冇加蛋既素雪糕,有美人雪糕同焙茶咖啡雪糕。美人雪糕係豆乳甘酒,而焙茶咖啡雪糕唔太食得岀焙茶味,比較似咖啡豆乳雪糕。

冷盤主菜選了合鴨醬油煮
合鴨煮得入味,雖然呈粉紅色有少少血水,但都有點韌。

燒物/炸物主菜選了沖繩紅鹽燒三文魚
煎得香口,肉質嫩滑,魚油四溢!

鍋物菜選了季節野菜鍋

Pancake熱潮一浪接一浪, 繼之前熱爆全城嘅疏乎厘班戟, 呢間新開嘅蜜庵本膳走健康路線, 主打米粉班戟!剛剛開業, 選擇唔算多8款米粉班戟, 其中有兩款係我喜愛嘅鹹味班戟, 二話不說就揀咗呢個和牛肉丸咖哩班戟。和牛肉丸咖哩 $188(熊本產100% A5和牛配特製香辣咖哩)和牛肉丸剛剛煎起, 淋上特製咖哩汁, 香氣逼人。 肉丸質感跟班戟同樣鬆軟, 切開肉丸, 肉汁跟溶化咗嘅油脂一並溢出, 底層班戟完全吸收肉汁精華, 甚為滋味 。活力人蔘茶色清澈嘅活力人蔘, 成份有烏龍、人蔘、甘草。茶香清幽, 細味甘甜。

和牛肉丸咖哩 $188
(熊本產100% A5和牛配特製香辣咖哩)
和牛肉丸剛剛煎起, 淋上特製咖哩汁, 香氣逼人。

2018-10-31 867 瀏覽
最近好愛食啲日式家庭料理🇯🇵其實一向間中都鍾意食,尤其是Muji☝🏻感覺清淡點😆上星期朋友去完旅行返黎,立即就約左一齊去試下新開既日本餐廳👩‍❤️‍👩-🔹三品定食($118)⭐️7.5/10➸ 飯 / 冷盤主菜 / 燒物 / 鍋物 / 餐湯沙律 / 甜品. . .每個部分既主菜都有幾款選擇✍🏻▫️冷盤: 我揀左南瓜高野豆腐醬油煮,高野豆腐最令我深刻😳豆腐吸收左醬油湯汁,一咬落去,啲湯噴哂出黎💦▫️燒物: 每逢見到”柚子”呢兩隻字我就忍唔住會揀佢🍊燒雞好嫩滑,多幾塊就好啦,我真係幾鍾意食雞🐔仲要雞皮燒到脆脆地🤤不過柚子味偏清淡~▫️鍋物: 甘荀味噌煮日本厚切煙肉🥘佢個厚切煙肉真係幾厚切,成塊午餐肉咁😂不過幾好食,有啲肥,食落無咁乾身鞋身👍🏻連啲洋蔥都煮到好入味好甜好軟身👅▫️甜品: 係雪糕🍦聽說無奶,但不太合我口味🤔-🔹芝士提子班戟($128)⭐️7/10用日本既巨峰同香印提子🍇班戟係熱香餅個款,我最滿意係上面淋上既芝士乳酪醬🧀食落鹹鹹地,好似芝士奶蓋咁既味,都幾好味😋提子就黎季味,要把握機會快啲食啦~-🔺我叫左杯日本天然山楂梳打($38)🥤見到餐牌寫左咁多對女性既好處,即刻叫黎試下😆微微酸酸地,又幾

🔹三品定食($118)⭐️7.5/10
. . .
每個部分既主菜都有幾款選擇✍🏻
▫️甜品: 係雪糕🍦聽說無奶,但不太合我口味🤔

🔹芝士提子班戟($128)⭐️7/10

🔺我叫左杯日本天然山楂梳打($38)🥤見到餐牌寫左咁多對女性既好處,即刻叫黎試下😆微微酸酸地,又幾好飲喎!
🔺我好鍾意餐廳個環境,全木設計,比人感覺好舒服啊
2018-10-30 64 瀏覽
星期六去了尖沙咀一趟,主要是想找帽子,半路中途看到這家樓底很高,內裡很日式的小店。名字也很像日本名,便在外面看看menu!店員便出來介紹一下,說他們是新開張的。主要是吃pancake及茶的,而他們的Pancake 主要用了日本上盛米粉不是麵粉,加入了雞蛋及北海道的栗米粉,還加入了法國的發酵牛油即製而成的。這個是他們的賣點,比用麵粉製造的新鮮健康,而且不會使人過敏。進去整個感覺很舒服,可能是因為他們用了偏黃的燈光。他們的椅子是三腳的,肥大的男士可能坐下少了一份安全感。但他們很細心,在高檯下加了插頭及usb插以便客人自己充電。而且很有日本人獨個兒找家店休息的感覺。看了看餐牌,我們決定叫一個咸點及一個甜點以及兩杯茶可便可以休息一回!唐揚雞腿肉Pancake $128一上檯便嘗到香噴噴的炸雞味道,沒想到炸雞可以配Pancake!炸雞配了他他醬是絕配,十分滋味!而且炸雞油份不太多,但非常香脆可口。而沾pancake 的是用了加拿大100%有機楓樹糖漿,不會太甜,但由於pancake用米粉製造,會有一點乾身!和・WA・和 Pancake $92這個名稱我忘了問店主為什麼是這個名,但看似是一個日式的
名字也很像日本名,便在外面看看menu!
店員便出來介紹一下,說他們是新開張的。
進去整個感覺很舒服,可能是因為他們用了偏黃的燈光。
他們的椅子是三腳的,肥大的男士可能坐下少了一份安全感。
但他們很細心,在高檯下加了插頭及usb插以便客人自己充電。
而且很有日本人獨個兒找家店休息的感覺。

唐揚雞腿肉Pancake $128

和・WA・和 Pancake $92

這個名稱我忘了問店主為什麼是這個名,但看似是一個日式的名稱!
因為他們用的是日本產的紅豆蓉,我們選了用抹茶粉,而糖漿今次是用了沖繩的黑蜜糖,比剛剛看那個甜一點點!
他們還現了黑豆,感覺很清新,但又帶了一點甜!

沉默搖藍曲 $32
是有菊花、薑、洋金菊、甘草及有機金盞花味的,餐牌寫著有豐富的葉黃素,可以護眼,舒緩喉痛及咳嗽病症!
好適合呢排成日有幾聲咳既我。茶味清淡,非常清香!女士們可以試一試!

午夜伯爵 $32
餐牌說明是可以配合甜品及糕點有助解膩消滯,男人二話不說便點了!
茶味比剛剛那杯較濃,但也是很清香!
下午茶
3K
2018-10-30 54 瀏覽
班戟大戰越戰越勇,過江龍,本地薑各有各特色。最近尖沙嘴開了一間日系餐廳,內裡裝潢,食物賣相似曾相識,走簡約風格,跟那個日本名牌店有點似。今天只是為甜品而來,班㦸標榜是採用米粉製造,特別鬆軟。原味最能突顯功架!先是賣相,不是城中熱話一陣風的梳乎厘班㦸,反而似麥記早晨hotcake。一刀切下,即時有鬆軟感覺,入口輕盈,蛋香,牛油香頗濃。淋上少許楓蜜更添滋味。一件接一件,好快整碟吃完,算是輕量級甜品,不用擔心食後肥肥。
班戟大戰越戰越勇,過江龍,本地薑各有各特色。

今天只是為甜品而來,班㦸標榜是採用米粉製造,特別鬆軟。

原味最能突顯功架!

2018-10-29
$100 (宵夜)
2018-10-29 54 瀏覽
I always like this kind of Japanese family style restaurant. Their lunch sets look attractive from the reviews so we decided to give it a try. For dinner they serve Japanese don (rice bowl), some savoury and sweet pancakes. We each ordered a soda. The three flavours are hawthorn, ume and hojicha respectively. Taste ok.Salmon don. The salmon was deep fried and served on Japanese rice. I like how they cooked the salmon. Will be nicer if they serve it with some savoury or spicy sauce. Now it’s a bi

Salmon don. The salmon was deep fried and served on Japanese rice. I like how they cooked the salmon. Will be nicer if they serve it with some savoury or spicy sauce. Now it’s a bit dull.

Deep fried chicken and rice pancakes. The pancakes tasted good. It’s made of rice flour so it’s less heavy. Chicken was a bit dry.

Wagyu beef burger on rice. Burger was juicy and nicely seasoned. The sauce was not heavy but bit too sweet.

Amazake and soy milk ice cream. I expected high but it’s not what I imagined. Its texture is light. It has very strong taste of soy but not amazake.
2018-10-27 93 瀏覽
尖沙咀又開左間新日式餐廳,呢到地方簡樸, 午餐時間有定食, 款式好健康,有十穀飯, 岩哂我呢d咁注重健康既人😂😂飯之外,還可有4款餸,餐湯及沙律, 每set都係$118, 免加一👍🏻我就簡左南瓜高野豆腐醬油煮- 南瓜吸引哂醬汁味👍🏻柚子風味燒雞-雞肉燒得剛剛好, 加上表面有些柚子醬, 更多一份香甜😊季節野菜鍋- 有菇及南瓜整份來說, 好清新, 低油鹽糖🤟🏻🤟🏻我朋友個份唔同的是叫了:沖繩紅鹽燒三文魚及番茄雞肉煮最後甜品有自家特別製雪糕無奶的, 是用日本豆漿整 , 食落好豆味另外, 飲品都好特別, 我個人覺得最特別係甘酒, 職員仲話好健康, 好補, 下次都想試下❤️

我就簡左
南瓜高野豆腐醬油煮- 南瓜吸引哂醬汁味👍🏻
季節野菜鍋- 有菇及南瓜

整份來說, 好清新, 低油鹽糖🤟🏻🤟🏻

我朋友個份
唔同的是叫了:
沖繩紅鹽燒三文魚及番茄雞肉煮

最後甜品有自家特別製雪糕
無奶的, 是用日本豆漿整 , 食落好豆味

2018-10-25
2018-10-27 499 瀏覽
這天媽去尖沙咀蘋果修手機就順便吃飯,難得佢會出旺區,食完飯不想就此回去。尖沙咀甜品店好吃或出名的都要排長龍,普通連鎖店乜記乜記說實在又看不上眼。看嚐新的我馬上搜尋到這家新開的小店。赫特道酒吧多卻神奇地有日系文青門面,簡約小巧的店感覺舒服乾淨很與世無爭;邊看著聽著甜點師在做我的班戟邊放空。-兩個人就share一杯野飲一個甜點吧。-🍹日本天然山楂蘇打 $38作為日本控,看到材料日本產倍感放心及期待,果然不錯味道酸酸甜甜好消滯,梳打多氣爽快。欣賞用的是紙飲筒,環保,很配合這裡muji 風。不得不讚木系裝修隨便拍照都好看好適合打卡😂-🍰和.WA.和 米粉班㦸 $92梳乎厘班㦸食得多,米做的班㦸倒沒吃過,都係嗰句,日本原材料用心製作不會太差;店員禮貌還解釋黑糖蜜以沖繩產自家熬煮。即叫即製要等。實物可愛烙印了一雙兔子,雖然價錢略貴但份量不少,有五塊小班㦸;選了抹茶,粉灑在班㦸上不濃只有小香氣。班㦸比想象中不甜,濕潤並帶有班戟香氣,配搭微甜紅豆蓉剛剛好,健康呀媽頗喜歡。-環境實在太舒服了 吃著吃著忍不住就放空;整體來講是鬧市中適合放鬆hea下的好地方。
這天媽去尖沙咀蘋果修手機就順便吃飯,
難得佢會出旺區,食完飯不想就此回去。
尖沙咀甜品店好吃或出名的都要排長龍,
普通連鎖店乜記乜記說實在又看不上眼。
看嚐新的我馬上搜尋到這家新開的小店。
赫特道酒吧多卻神奇地有日系文青門面,
簡約小巧的店感覺舒服乾淨很與世無爭;
邊看著聽著甜點師在做我的班戟邊放空。

兩個人就share一杯野飲一個甜點吧。
🍹日本天然山楂蘇打 $38

作為日本控,看到材料日本產倍感放心及期待,
果然不錯味道酸酸甜甜好消滯,梳打多氣爽快。
欣賞用的是紙飲筒,環保,很配合這裡muji 風。
不得不讚木系裝修隨便拍照都好看好適合打卡😂
🍰和.WA.和 米粉班㦸 $92

梳乎厘班㦸食得多,米做的班㦸倒沒吃過,
都係嗰句,日本原材料用心製作不會太差;
店員禮貌還解釋黑糖蜜以沖繩產自家熬煮。
即叫即製要等。實物可愛烙印了一雙兔子,
雖然價錢略貴但份量不少,有五塊小班㦸;
選了抹茶,粉灑在班㦸上不濃只有小香氣。
班㦸比想象中不甜,濕潤並帶有班戟香氣,
配搭微甜紅豆蓉剛剛好,健康呀媽頗喜歡。
環境實在太舒服了 吃著吃著忍不住就放空;
整體來講是鬧市中適合放鬆hea下的好地方。
2018-10-25
2018-10-27 66 瀏覽
最近有d感冒,想食d清談嘢~岩好黎尖沙咀辦事,經過見到有間新開嘅好小清新日式餐廳,於是就霖住入去試下。入面環境非常乾淨光猛,而且可能新開嘅關係,人比較小,所以坐得好舒服😌因為係lunch時間去到,所以menu就只有lunch set可以揀~不過總體menu上嘅菜色感覺營養非常均衡,比較清淡嘅感覺👍🏻為佐更加健康,所以我揀佐糙米飯,而且隨餐附贈salad同miso soup,都幾nice。前菜方面,我揀佐鴨醃醬油,食落感覺幾得意、有少少魚生味又有少少燒鴨味,都幾開胃。跟住就係揀佐香煎三文魚~唔好睇距好似好乾咁,食落又幾好味,皮脆肉嫩,咬開仲有肉汁~送飯一流👍🏻因為想食得清淡d,所以鍋物我就揀佐最普通嘅野菜鍋,中規中矩,反正病左就食清d啦~最後,仲食佐個招牌美顏雪糕🍦,據聞係用無酒精清酒+豆乳製成,非常滑溜,有種食豆腐嘅感覺❤️不過如果唔好咁甜就perfect啦!誠意推薦大家黎試下~唔好睇距細細份,我當時食完都超級飽!而且感覺又健康營養又均衡~好適合果d健康人士👍🏻

2018-10-27 55 瀏覽
最近發掘到一間新開嘅日式餐廳,於是就約埋好朋友一齊去試吓。環境簡單乾淨而且好光猛,有種小清新嘅感覺。佢地既lunch set有好多食物組合,可以比客人跟據個人喜好自由配搭。由選擇飯的種類已經令我有驚喜!一般餐廳通常都只有白飯提供,好少見到有十穀飯,可以見到餐廳希望客人食得健康。隨餐仲會附送沙律和餐湯👍🏻冷盤前菜我揀左田舍煮茄子,茄子煮得非常淋,果然好開胃。柚子風味燒雞,外層雞皮燒到好香脆,雞肉真係有柚子味,唔錯唔錯。然後鍋物就揀左味噌煮厚切煙肉,估唔到個鍋望落去細細個,但係煙肉份量都幾多,有好多塊。厚切的口感真係好正,而且每塊煙肉都無咩肥肉,罪惡感立刻下降🤣最後甜品係由甘酒+豆乳做的雪糕,雖然係甘酒但係其實無酒精成分,所以就算係唔飲酒的人都可以食。口感幾香滑,豆乳味好濃郁好清新。每份食物份量望落都唔係好大份,但係估唔到食完之後真係好飽,女仔絕對好夠食。而且餐廳好貼心可以提供一次免費加飯服務,就算係好大食的男士都絕對食得飽。
2018-10-26 181 瀏覽
幫公司買野經開見到呢間日式裝修既餐廳見佢餐牌有幾種野食揀黎食 就走入去食除左傳統日本餐 之外仲有呢間自家制雪糕🍦有兩款:美人軟雪糕 $38、京茶咖啡軟雪糕$38自選三主菜定食1-4 選一款@一飯 三餸 附送餐湯和沙律+甜品呢個揀左十穀米飯A. 南瓜高野豆腐醬油煮B.沖繩紅鹽燒三文魚 -三文魚好香口 再加証檸檬🍋味道更加出C.番茄雞肉煮 -汁醬好清 但鐘意 好岩亞洲人口味另一個 都係揀左十穀米飯A.南瓜高野豆腐醬油煮B.柚子風味燒雞 -雞味好香 外脆內軟C.季節野菜鍋甜品:美人軟雪糕好香豆腐味 呢個係呢間日本餐廳自家制既雪糕 無落蛋/發粉去制👍👍(必食)
幫公司買野經開見到呢間日式裝修既餐廳

-雞味好香 外脆內軟
C.季節野菜鍋

甜品:美人軟雪糕
好香豆腐味 呢個係呢間日本餐廳自家制既雪糕
無落蛋/發粉去制👍👍(必食)
2018-10-23 132 瀏覽
早前行經見到呢間餐廳已經俾佢簡約ge裝潢吸引住,今日同朋友去完K11買野就過左黎試下。由於想試多d野,我地分別叫左個lunch set同埋叫左個pancake。Lunch set 可以自選三主菜,我地分別揀左合鴨醫油煮、柚子風味燒雞同埋甘荀味噌煮日本厚切煙肉。Lunch set擺盤十分精緻,未食都已經覺得好吸引。三款主菜都很美味,冷盤合鴨煮有驚喜,雖然每樣都細細碟,但係食落都好飽好滿足。另外配埋甜品,咖啡培茶雪糕,好味道。呢度ge Pancake同出面食開ge唔同,係用米粉做,低卡路里,敏感人士都食得。我地揀左和.wa.和,pancake配紅豆蓉、抹茶粉及黑糖蜜,抹茶同紅豆係絕配,配埋黑糖蜜,正!野飲可以半價加配,飲品選擇比較特別,最後聽完店員介紹後揀左呢兩杯。日本天然山楂蘇打酸酸甜甜,好開胃,山楂味都幾出,唔錯。甘酒紅豆冰店員表示甘酒並無酒ge成份,而且滋補養顏,女士通常會揀甘酒紅豆冰。聽完我即刻心思思,叫番杯試下先。飲落確實無酒味,甜甜地,比較杰身,感覺十分足料。呢餐食得好滿足,下次會再黎encore

日本天然山楂蘇打
酸酸甜甜,好開胃,山楂味都幾出,唔錯。

甘酒紅豆冰

呢餐食得好滿足,下次會再黎encore
2018-10-23 221 瀏覽
日式文青餐廳🍂日本紀州南梅蘇打 $38酸酸地幾fresh😚配滯少少既pancake就perfect了日本艾草豆乳甘酒 $48第一次飲甘洒(冇洒精成份) 配艾草會有清新既草味但好淡,豆乳味好重👍🏻班尼迪煙肉蛋 $98有啲似burger,一層煙肉一層pancake第一次食鹹pancake幾夾喎上面仲有流心蛋😍雙茶蜜 $98食個甜pancake先,有焙茶、抹茶醬味味濃但稀🤔都唔錯
日式文青餐廳🍂

日本紀州南梅蘇打 $38

日本艾草豆乳甘酒 $48

班尼迪煙肉蛋 $98
有啲似burger,一層煙肉一層pancake
第一次食鹹pancake幾夾喎
上面仲有流心蛋😍

雙茶蜜 $98
食個甜pancake先,有焙茶、抹茶醬味味濃但稀🤔都唔錯