2021-03-12
前排男朋友生日,懶得煮😎帶佢出去食好西🥰今次去到銅鑼灣呢間虎鐵鉄板燒,餐廳位置都幾方便,正正就係SOGO隔離,非常之容易搵~~而且晚餐時段都幾多人食,如果大家想book位就要打電話去啦☺️今次叫咗廚師推介套餐$980/位~真係食到捧住個肚腩走😆▫️ 【沙律】🤗總共有10道菜,首先第一道菜當然係前菜沙律先啦~沙律份量唔多,但係好好食,因為加咗鮮甜嘅蟹肉,真係令成個菜式昇華左😍而且好鍾意佢哋嘅沙律醬汁,偏酸甜味~食落真係好開胃👏..▫️ 【海膽黑松露糖心蛋】😍😍呢個菜式賣相精緻度真係滿分,而且上面仲有金箔裝飾,即刻貴氣咗好多😆糖心蛋好creamy,配左黑松露醬冇得輸!而且蛋味都偏濃郁,正!🥰🥰..▫️【煙燻帆立貝】呢一款真係色香味俱全!碟上有一個煙燻氣味釋出清香嘅菊花香氣,再配上煙燻左嘅帶子,清淡得來帶點鮮甜,而且肉質都幾嫩口😋一路食一路聞菊花嘅香氣,成件事真係好清新,而且碟上都有啲岩鹽,配搭帶子食嘅話,鮮甜味更加突出!仲有一個紅酒杯啫喱,賣相相當趣致,點知食落原來真係有紅酒味😍有驚喜..【活鮑魚配蟹肉海苔醬】呢一款菜式係我咁多個之中最鍾意‼️侍應話呢一款係南非嘅鮑魚而廚師用咗好簡單嘅煮法🥳唔需要用
▫️ 【海膽黑松露糖心蛋】
▫️【煙燻帆立貝】
【活鮑魚配蟹肉海苔醬】
呢一款菜式係我咁多個之中最鍾意‼️侍應話呢一款係南非嘅鮑魚而廚師用咗好簡單嘅煮法🥳唔需要用調味料,只係將鮑魚燒烤,再配搭埋佢哋嘅海苔醬,味道真係好好味,而且食得出本身材料都非常之新鮮😍再配上蟹肉同埋三文魚子,真係鮮味十足!而且份量都幾大隻~
【 法國鴨肝 】
呢一款鴨肝亦都係我非常之鍾意食嘅菜式之一,完全睇得出廚師嘅心機同埋心思點樣設計😍鴨肝入口味道好濃郁、肥美,但用咗蘋果墊底,如果夾埋一齊食就會中和肥膩感覺,食落去又有清新嘅味道,加上去配左酸甜嘅意大利黑醋汁~口感層次更加豐富!食到最後,一定要食青檸檬片,而佢既青檸檬片上面係用焦糖燒過,脆口又甜甜酸酸,最重要係解到油膩感,準備食下一道菜色😆😆
【 日本A5和牛薄切 + 香煎野菜 】
呢個菜式味道係比較偏濃,而且非常之香口, A5和牛入口即溶,質素一食就知唔錯😍而且配左大量嘅炸蒜同埋蔥花,真係好邪惡~但食得出調味料唔多,所以更加食得到A5和牛嘅原味道😍再配埋清淡嘅香煎野菜,完美‼️
【 汁物 】
汁物就係帶子海帶麵豉湯,呢款湯味道比較清淡,有少量帶子,食落都幾清甜幾舒服~
【 蟹肉炒飯】
呢款蟹肉炒飯材料都幾豐富,每一樣食材都切到好細粒,所以食每一啖飯都會食到唔同材料😍而且飯都炒得粒粒分明
【 雪葩 】
同男朋友分別叫咗日本桃子同柚子味既雪葩,估唔到甜品都咁幾有誠意,食落去非常清甜,可以消除左之前食咁多道菜嘅肥膩感,食完真係好滿足🥰