2020-12-25 645 瀏覽
是日午餐來到澳門逸園中心的虎鐵吃鐵板燒。已經一段時間沒有來吃過了,再次重臨,風味依舊。餐廳有吧枱和四人小桌。我們這次坐的位置剛好可以看見貼在窗上的美人圖案,環境十分優美。雖然餐廳的裝潢有點日式居酒屋的風格,但是餐牌和菜式卻有一種西式和日式fusion的特色。這次我點了鐵板燒b餐,因為有雪魚吃。價錢只需要二百多,以鐵板燒來說這個價格挺划算的。 先上前菜蕃茄沙律,有蕃茄,沙律菜,醃蘿蔔和海帶,吃落酸酸的很開胃。再來是每個鐵板燒餐都必有的鴨肝蒸蛋。鴨肝先煎得香脆,然後和蛋漿一起放入蛋殼內蒸。上桌時十分熱,吃落香滑可口。燒大蝦會把蝦分成蝦頭蝦身和蝦尾三個部分,伴碟還有用蝦膏做成的醬汁。蝦肉吃下十分有彈性,而且鮮甜。蝦頭亦香脆可口。來到我最期待的雪魚,是用蒸的方法煮,魚皮香煎過放在上面。伴碟有一些胡椒粉可以按個人喜好來調味,還有一些三文魚籽可以增加口感,吃下會更有鮮魚油香味。 鱈魚味道比較淡,但是吃下肉質有彈性而且鮮味十足。燒蠔有兩隻大大隻的廣島蠔,還伴有一些香蒜和蔥,和蠔夾在一起吃,入口非常香脆。吃完主菜後便是麵豉湯,麵豉湯用碟子盛載,挺大碟的,內裏有海帶豆腐蔥花等等。最後是海鮮炒飯, 飯炒得

最後是海鮮炒飯, 飯炒得粒粒分明,內裏有一些魷魚粒帶子粒等等,還用鐵板燒的香蒜和蔥混合在一起炒,吃下十分香口。

最後是芝麻雪糕,芝麻味濃郁,雪糕不會太甜,味道不錯。
2020-12-10
2020-12-24 404 瀏覽
趁著聖誕假期與好友吃一頓豐富大餐,虎鐵絕對是吃高質鐵板燒之選。坐吧枱可近距離欣賞到廚師的烹調技巧,可惜我們太遲訂座,只能訂到卡座。我們選了最豐盛的二人餐 $1,480沙律雖是基本配搭,但伴以微酸的醬汁,清新開胃。蒸蛋滑溜,內有濃郁的鴨肝東南亞海虎蝦肉質扎實彈牙,以蝦膏煮成的醬汁更添鮮味南非孔雀鮑魚大隻厚身,帶海水味;如喜歡濃味一點,可再加點海鹽調味。紅綠雞冠草,蘸上海苔三文魚子醬同吃,清爽帶鹹鮮熊本A5和牛肉嫩juicy, 每口和牛配一片炸蒜,非常美味。吃過原味的和牛後,試試伴以粉紅色岩鹽,同樣出色配菜也不馬虎,日本南瓜、本地翠玉瓜、大啡菇,全部被迅速清碟。看到這杯三文魚子海膽杯炒飯便知餐廳用料足,魚子多得滿瀉,幸而有餐碟墊著,不會造成浪費。海膽甘甜細膩,每口炒飯也以三文魚子和海膽作伴,奢華感大增。最後以芝蔴雪糕劃上完美句號

我們選了最豐盛的二人餐 $1,480

沙律雖是基本配搭,但伴以微酸的醬汁,清新開胃。

蒸蛋滑溜,內有濃郁的鴨肝

東南亞海虎蝦肉質扎實彈牙,以蝦膏煮成的醬汁更添鮮味

紅綠雞冠草,蘸上海苔三文魚子醬同吃,清爽帶鹹鮮

海膽甘甜細膩,每口炒飯也以三文魚子和海膽作伴,奢華感大增。

最後以芝蔴雪糕劃上完美句號

儲埋多天的大假,於是拿了大假在聖誕前後休息一下。今天是聖誕假期的第一天,一於食豪D嘆下,揀了在虎鐵鐵板燒吃一頓豐富的午餐。一入門口,已是高朋滿座,幸好訂了位,可以立刻入座。坐下來,便看看餐牌,叫了一個一人套餐D。沙律好fresh,吃下十分醒胃鴨肝蒸蛋非常精緻,鴨肝很香不肥膩,配蒸蛋一起吃很夾東南亞大虎蝦鮮味無比,原來個汁是廚師用番本身的蝦膏來煮,好正呀南非鮑魚肉質好爽口,配合三文魚子來吃,更帶出鮑魚的清甜西班牙黑毛豬柳鮮嫩多汁,肉質很腍,廚師手藝高超,火候掌握得恰到好處,配菜也燒得出色,真是值得比個大Like 佢炒飯粒粒分明,味道不錯👍🏻麵豉湯上枱時是熱辣辣的,份量十足甜品我揀了綠茶雪糕,把整個午餐劃上完美的句號啊
沙律好fresh,吃下十分醒胃
鴨肝蒸蛋非常精緻,鴨肝很香不肥膩,配蒸蛋一起吃很夾
南非鮑魚肉質好爽口,配合三文魚子來吃,更帶出鮑魚的清甜

炒飯粒粒分明,味道不錯👍🏻
麵豉湯上枱時是熱辣辣的,份量十足
甜品我揀了綠茶雪糕,把整個午餐劃上完美的句號啊
2020-12-23
2020-12-24 63 瀏覽
差不多到年尾,吃一餐好的慰勞自己。 我覺得這間 餐廳的服務水平很高, 侍應的服務很細心。我們在掙扎 主廚推介套餐還是虎鐵特色套餐 , 侍應會 耐心介紹一下套餐裏面的特色。 由於朋友想吃鴨肝 ,所以最後選了主廚推介套餐。 第一道來的沙律以令我很滿意 。沙律常鋪滿了蟹肉 和粟米片, 這樣的配搭很新鮮 。蟹肉的鹹鮮再配上粟米片的香甜, 口感層次很豐富。 海膽金箔溏心蛋 - 很精美的前菜: 用海膽的鮮甜味 ,為糖心蛋調味 ,加上金箔, 非常精緻 ,唯一要彈的是 溏心蛋 失了手,比較生 ,吃起來較為流質, 再熟一點 口感會更加好。 菊花煙燻帶子我好奇碟上的小鍋子是什麼來的。 原來 廚師把帶子放入鍋內 煙燻 ,而且是用菊花 ,很新奇的一道菜 ! 吃下去會帶一點菊花的清香 和淡淡的煙燻氣息 。碟上左手面 是鹽巴 ,覺得不夠味的可以沾上一點點鹽 提味 。最後 吃下那杯食用花啫喱 ,沖一沖 味蕾。 我特別喜歡這道鐵板活鮑魚 。火候剛剛好, 入口厚肉 彈牙 ,大大隻非常滿足。 旁邊的蟹肉海苔醬 ,我覺得好有可無啦 。因為個主角已經很突出了, 就這樣吃 已經超級好味。 另外附上鮑魚肝,已經煎香。店員說它是苦

菊花煙燻帶子

我特別喜歡這道鐵板活鮑魚 。火候剛剛好, 入口厚肉 彈牙 ,大大隻非常滿足。 旁邊的蟹肉海苔醬 ,我覺得好有可無啦 。因為個主角已經很突出了, 就這樣吃 已經超級好味。 另外附上鮑魚肝,已經煎香。店員說它是苦苦帶點甘的 ,有人喜歡有人會不喜歡。 我這個吃貨 ,當然要試一試啦 。因為變得很香脆了, 所以吃下去, 完全沒有怪味, 香香脆脆很易入口。 不介意吃內臟的人也可以試吃。

我以為我會最喜歡鮑魚, 原來接著的鴨肝才是最大的驚喜 ! 一上枱 已經被 那種煎得金黃色的 光芒 吸引了, 而且很豪爽地給的一大塊, 實在吃得很過癮。 我喜歡點一些黑醋汁來吃 ,酸酸甜甜和鴨肝的油脂很夾 。最後吃下那塊焦糖青檸 ,就像一首優美的歌曲最後的休止符。

西班牙黑毛豬柳

肉類我要了西班牙黑毛豬柳 。與友人的 和牛肉 分享試吃 。估不到 我覺得黑毛豬柳更為優勝 ! 豬肉很優質, 火候剛剛好 ,剛好包住豬肉的 脂香感。

麵豉湯用 西式碟上 ,很有趣味 。我比較喜歡西式湯,所以對這個沒有太大感覺。

蟹肉炒飯 炒得乾身 ,不會油膩 ,整體 比較清淡 。作為最後一度菜 ,就剛剛好。

有幾款口味的雪葩 ,例如桃、椰子、菠蘿 等等 。因為已經吃到很飽就選了一些清新一點的水果雪葩。果然沒有選錯,酸酸甜甜的 ,吃得很舒服。

開心的一餐。艱難的一年即將過去,寄望大家還能安穩渡過新的一年。

2020-12-21 485 瀏覽
為慶祝 一年一度的節日,我們到了虎鐵鐵板燒, 大吃一餐 。看了餐牌 ,決定要主廚推介套餐, 因為有我喜歡吃的法國鴨肝~🔸️沙律🥗首先來一個蟹肉沙律 。沙律菜很新鮮,爽脆爽脆的 ,吃得出那種新鮮 。沙律上有些蟹肉絲 ,更能讓沙律提鮮。另外有些粟米片 ,甜甜脆脆的口感 ,更令沙律增添層次。 🔸️海膽黑松露溏心蛋🥚賣相很精緻 🤩~流心蛋上舖有少許海膽 和食用金箔 。吃下去 ,滲透了海膽的鮮甜味 ! 個人建議是糖心蛋 ,可以改為 蒸蛋 ,會更合個人口味。 🔸️煙燻帆立貝🌻再來一個很精緻的菜式。 這個 帆立貝是刺身級的 ,放在小窩內用了菊花🌻黎 煙燻 ,直至六七成熟 。上枱時配合 食用花瓣 一起吃 ,更為清新。 這個帆立貝很大隻 ,咬下去很嫩口 ,配合旁邊的岩鹽 ,鮮味更加突出 。碟上的 酒杯 啫喱🍷 ,店員 教我們輕輕用筷子一搞, 然後飲下。我吃得出紅酒味道, 微甜很清新 。🔸️活鮑魚配蟹肉海苔醬很大隻的一顆鮑魚 。店員說是南非活鮑魚。碟上有 蟹肉海苔醬, 帶有蟹肉的清香。 我先是一口沒蘸醬汁的。 果然入口鮮美,厚切的鮑魚啖啖肉 ,超級吸引🤤。鮑魚有本身的海水味道 ,我覺得已經夠鹹味 ,無需再點醬汁都

蟹肉沙律

🔸️沙律🥗

海膽黑松露溏心蛋🥚

🔸️海膽黑松露溏心蛋🥚

🔸️煙燻帆立貝🌻

活鮑魚配蟹肉海苔醬

🔸️活鮑魚配蟹肉海苔醬

我先是一口沒蘸醬汁的。 果然入口鮮美,厚切的鮑魚啖啖肉 ,超級吸引🤤。鮑魚有本身的海水味道 ,我覺得已經夠鹹味 ,無需再點醬汁都可以 ,而且更能吃到鮑魚本身的鮮味。

因此我把剩下的蟹肉海苔醬混和旁邊的 海藻吃下。 順帶一提,旁邊的魚子非常新鮮,脆卜卜的。

法國鴨肝

🔸️法國鴨肝 🦆
期待的法國鴨肝 來了 !我本身喜歡煎鴨肝 ,而這個鴨肝更出乎我的期望。 完全能做到那種外脆焦香,裏面軟淋滑嫩的口感 。同樣地,也是先吃原味; 然後 又試下 蘸旁邊的 黑醋汁一起吃 ,同樣地出色 。鴨肝下面是青蘋果 🍏,可以中和一下油脂感 。碟上的食用花 🌻,除了美觀之外 ,我也覺得能沖淡油膩。 我就在豐盈油脂和清新淡雅之間遊走💃 ,完成了這道美妙的鴨肝 。最後就吃下那片 焦糖 青檸片 ,很滿足地放下我的餐具~

日本a5和牛厚燒

🔸️日本A5和牛厚燒 🥩
🔸️香煎野菜 🍆
肉類方面我選擇了日本A5和牛厚燒 。和牛的口感 比較油脂豐盈 ,但未至於入口即溶。 配合碟上的粉紅岩鹽 ,更能提升一個層次 ,能把牛肉的味道散發出來 ,所以建議蘸上岩鹽一起吃。

香煎野菜也同時與肉類一起上菜。 今日的野菜有 日本南瓜、千兩茄子🍆、美國大啡菇。 吃得出那種新鮮 ,南瓜特別甜。

🔸️汁物
熱辣辣的麵豉紫菜湯 ,足料。

🔸️蟹肉炒飯 🦀🍚
吃到這個時候其實差不多已很飽。但是美食當前, 面對炒得粒粒分明的炒飯 ,還是忍不住 ,吃完了一整碗飯。

🔸️雪葩🍧
沒想到雪葩是 原個生果🍑製成的,清新解膩,配搭得適合。

整個食用體驗都很好 。店員會很細心為客人 介紹每一道菜 和食法 ,而且很親切,會 主動加 清茶和建議為客人拍照 ,深深感受到那一種窩心的服務 。我們都很滿意 ,約定下次再來一聚。
蟹肉沙律
海膽黑松露溏心蛋🥚
活鮑魚配蟹肉海苔醬
法國鴨肝
日本a5和牛厚燒
  • 沙律
2020-12-14 108 瀏覽
因疫情問題生日飯只能安排午餐啦!在臨時安排下遇見間店舖,但係竟然有驚喜!首先食材新鮮,看住師傅熟練手法制做每一個食物,真係視覺與口味享受!😋最後要多謝員工親切友善服務,令食客有賓至如歸
2020-12-14
生日
  • 活鮑魚配蟹肉海苔醬
2020-12-13 93 瀏覽
今日同朋友食餐好 慶祝佢轉新工 所以嚟咗呢間openrice好多人推介嘅鐵板燒度食lunch我哋叫咗個二人龍蝦餐 首先嚟咗個沙律同鴨肝蒸蛋沙律菜新鮮之餘有酸酸甜甜嘅柚子汁 好開胃鴨肝蒸蛋冇諗過D蛋可以咁滑 仲吸曬鴨肝嘅精華 令人回味燒白貝 白貝好新鮮鮮甜 我連啲汁都飲埋曬 哈海膽汁龍蝦 龍蝦肉一樣新鮮鮮甜 彈牙爽口 配埋海膽汁個味好夾好好味薄燒和牛 牛味濃 唔會有渣 加上有好多蒜蓉味 食落好香口 另外嗰餐仲配埋炒飯同味噌湯最後仲有雪糕添食到好飽飽之餘 除番開其實每個人五百蚊鬆啲 價錢都算ok 而且要一讚嘅係餐廳侍應都好有禮貌 加水收碟速度快 每上一道菜亦會同你介紹菜色嘅內容同材料 而且每個菜式上盤都非常精美 令人賞心悅目 係味覺同視覺嘅同時享受Overall好推介大家黎一試 特別係慶祝節日
我哋叫咗個二人龍蝦餐
薄燒和牛 牛味濃 唔會有渣 加上有好多蒜蓉味 食落好香口
另外嗰餐仲配埋炒飯同味噌湯最後仲有雪糕添
Overall好推介大家黎一試 特別係慶祝節日

2020-12-13 50 瀏覽
諗住疫情啦,冇咩人出去食飯,但係好彩有訂枱有得食虎鐵。食鐵板燒,好怕個師傅調味做得唔好,但係呢一度嘅師傅調味掌握得唔錯,唔會太鹹亦都可以突顯嘢食材嘅味道。今日就叫咗個虎鐵特選二人餐,前菜就有呢個嘅沙律配上柚子醋,好refreshing,係食濃味嘅鐵板燒之前開一開胃。之後仲有個鴨肝蒸蛋,個蒸蛋好彩唔會太濃味(味精),唔會冚左個鴨肝味道。開始到主角啦,有白松貝,用料好新鮮,亦都唔會過熟,配上Wasabi嘅mayonnaise 醬汁,仲有呢個海草同三文魚子,配搭好好。龍蝦好爽口,旁邊有海膽龍蝦汁,簡直係冇得彈。到咗個牛肉薄燒,調味剛剛好,食牛肉嘅時候捲住啲蔥同埋蒜蓉配埋炸蒜片一啖過食,簡直係享受。記得一定要食佢啲炸蒜,揸得卜卜脆,好似薯片咁。作為結尾,有白飯魚苗薑粒炒飯同麵豉湯,仲有芝麻雪糕,好飽好滿足。By the way, 呢度嘅職員都好有禮貌,介紹亦都好詳細。疫情下冇得食夜晚,晏晝嚟呢度食都好抵。

疫情下冇得食夜晚,晏晝嚟呢度食都好抵。
2020-12-12 85 瀏覽
澳門逸園中心有好多餐廳,鐵板燒都唔止一間,而且地點就腳,食完野行銅鑼灣夠晒方便。呢間鐵板燒相對比較新式,而家OpenRice訂枱仲有優惠,一於試吓👯‍♀️訂枱時要求坐吧枱,可以近距離見到師傅整鐵板燒。而我哋嗌左虎鐵特選C餐同D餐,可以試多啲嘢!▫️虎鐵C&D - 鴨肝蒸蛋 & 沙律蒸蛋好滑,上面加咗塊鴨肝,鴨肝好香仲有少少油脂滲落隻蛋,好味。切得好靚嘅蕃茄,配上新鮮沙律菜同醋,夠晒開胃。▫️虎鐵C - 煙燻帆立貝擺盤好靚,煲仔入邊有煙燻過嘅菊花花瓣,帆立貝放入煲仔煙燻。大概燻到三成熟,味道鮮甜,口感彈牙,仲有菊花煙燻香味。左邊係用岩鹽寫嘅餐廳名,另外配上紅酒啫喱,正。▫️虎鐵D - 大海虎蝦餐廳選用會緬甸海虎蝦,夠大隻。蝦頭味道濃郁再配上三文魚子,多重口感。蝦肉實淨,爽口彈牙,再配上蝦頭熬製嘅蝦膏汁,香濃鮮甜。▫️虎鐵C - 香煎法國鵝肝鴨肝煎得好香,外脆內軟,十分肥美,配上蘋果喺底同埋黑醋汁,增加香甜味道。最後食埋焦糖鋪面嘅西檸片,清清油膩感再食下一道菜。▫️虎鐵D - 南非鮑魚原隻燒嘅南非鮑魚,口感煙韌。伴碟嘅有三文魚子同海草,再配上蟹肉海苔汁,味道好夾。▫️虎鐵C&D - 日本A5和牛薄燒和牛

▫️虎鐵C&D - 鴨肝蒸蛋 & 沙律
切得好靚嘅蕃茄,配上新鮮沙律菜同醋,夠晒開胃。
鴨肝蒸蛋 & 沙律

▫️虎鐵C - 煙燻帆立貝

▫️虎鐵D - 大海虎蝦

▫️虎鐵C - 香煎法國鵝肝

▫️虎鐵D - 南非鮑魚
南非鮑魚

▫️虎鐵C&D - 日本A5和牛薄燒
和牛油花豐富均勻,入邊捲住大量炸蒜同蔥花,夠晒惹味。師傅切到一口size,一啖一件夠晒滿足。

▫️虎鐵C&D - 味增湯
用料十足嘅味增湯,加入大量昆布,夠晒清甜,送飯一流。
味增湯

▫️虎鐵C+D - 和牛鴨乾炒飯
鑊氣十足嘅炒飯炒得粒粒分明,我哋將C餐同D餐嘅和牛同鴨肝加埋一齊,好味。
和牛鴨乾炒飯

▫️虎鐵C&D - 豆腐雪糕
雪糕有四種口味,冇記錯有豆腐、紅豆、芝麻同埋綠茶。揀咗豆腐口味,清甜嘅味道。
豆腐雪糕

鴨肝蒸蛋 & 沙律
南非鮑魚
味增湯
和牛鴨乾炒飯
豆腐雪糕
2020-12-08 64 瀏覽
今日慶祝老細升職,去了銅鑼灣虎鐵鐵板燒食午餐,叫了一個虎鐵精選二人餐。店舖環境很好,服務員非常有禮貌又親切。無論是餐具,擺設都給人高級的感覺。首先食沙律,蔬菜新鮮,有蕃茄火箭菜,飯前食個清新的沙律更開胃。鴨肝蒸蛋,鴨肝好香,蛋好滑,賣相非常精緻。大蝦好大隻,非常入味鮮甜,肉質鮮嫩。南非鮑魚,原隻上的鮑魚燒得好靚,就算唔加汁都有少少海水的鹹味,已經覺得好好味😋配上三文魚子好特別,味道非常夾。日本A5和牛厚燒,呢個係全個餐的重點,和牛果然係好食啲,配有香蒜片、南瓜等。三文魚子海膽杯炒飯,有非常多的三文魚子,炒飯好香,用玻璃杯上炒飯賣相非常靚。味噌湯,新鮮煮嘅味噌湯,特別好飲,豆腐非常嫩滑。這個餐可以選擇甜品或咖啡,我就選擇了豆腐雪糕,仲有芝麻綠茶可以選擇。

鴨肝蒸蛋,鴨肝好香,蛋好滑,賣相非常精緻。

大蝦好大隻,非常入味鮮甜,肉質鮮嫩。

味噌湯,新鮮煮嘅味噌湯,特別好飲,豆腐非常嫩滑。

2020-12-06 50 瀏覽
同由細細個開始錫到我濃既姑媽食生日飯梗係要食精緻D啦不停問人, 不停睇OPENRICE, 最終鎖定D間虎鐵鐵板燒係SOGO隔離, 好方便鴨肝蒸, 係滑嫩既蒸蛋入面, 放入鴨肝, 令肝既油脂話滲入蛋中, 令人一試難忘新鮮既沙律上淋上柚子醋, 令人胃口大開D個就係香港叫做日本拔蚌啦, 超鮮嫩, 彈牙程度比普通象拔蚌更勝一籌, 師傅只要略略炒下佢, 佢口感, 鮮味提升一個程次, 姑媽好鐘意係彈牙無比既龍蝦肉上面, 鋪上龍蝦膏+海膽醬混合既醬汁, 好味到食完必定想再食多碟!極品既薄切牛肉, 生熟程度剛好, 夾上蔥, 蒜吊起個惹味, 但又唔會搶走牛肉既味道, 反而令牛肉既味道提升左一倍, 師傳勁!炒飯可以做到粒粒分明, 上面鋪上脆口既細魚仔, 令炒飯增添特色同口感第一次咁豪咁飲到係麵豉湯入面加入真龍蝦肉, 無違和之餘只增添鮮味, 唔錯最後食埋個柚子雪糕, 口感好好, 而且柚子獨特味道出晒黎, 正總結姑媽好滿意佢既生日飯, 讚我有心思, 好味之餘服務又好, 佢話會記住過左個咁開心既生日
同由細細個開始錫到我濃既姑媽食生日飯
梗係要食精緻D啦

係SOGO隔離, 好方便

新鮮既沙律上淋上柚子醋, 令人胃口大開

2020-12-05
今天為了慶祝朋友生日請他食飯,所以上網看了食評後預訂了這間餐廳。首先我們很準時在預訂時間前到達餐廳,當時餐廳店內沒有任何一位客人,已安排就坐後他們就介紹餐牌內的套餐,分別有四個套餐最平一個套餐價錢為五百幾蚊連埋加一服務費一個人大約$630左右,而我跟朋友就選擇了這個套餐,因為朋友不想我很破費但我説冇所謂啦你揀你想食嘅套餐,但朋友最後還是堅持叫了這個套餐,所以我們就跟侍應落單,當落單後我朋友跟我說啱啱聽到女侍應講都話佢哋揀呢個㗎啦,我聽完後心裏不是很滋味。我選擇最平的套餐有什麼問題?但這間餐廳的食物質素非常好,而且協助我們晚餐的男侍應態度非常好很詳細介紹每一道食物,還有我跟朋友討論飯後買什麼糖水吃,廚師師傅突然給我們提議,我感到很驚訝因為我以為廚師師傅是日本人🙈🙈但到我埋單就有一個疑似經理的人幫我們,我給他信用卡,他碌卡後給我簽名是很大力放低支原子筆,馬上我就思考是否因為我訂了枱和叫了最平價錢的套餐,因為就我所見其他客人都沒有叫最平的套餐,如果是因為這樣他們覺得我沒有錢很窮所以就唔需要及基本禮貌?不過整體食物質素很好但如果嚟食可能需要有心理準備某些員工會因為你叫最平的套餐而對你態度欠佳。
需要好多謝男侍應廚師師傅禮貌而專業的對待。
2020-12-03
生日
2020-11-29 64 瀏覽
同男朋友既紀念日, 他和我去CWB食鐵板燒, 心仔都跳得好快, 好開心呀!咁用心真係抵錫!門口係我掛住左好耐鄉下居酒屋既模樣, 我真係好掛住D個FEEL坐底就見到每個位都有個信封FOR我地裝口罩, 好貼心呀!我地揀左右手邊既二人SET, 睇落都幾多樣食呀!首先上左前菜先, 係免仔既番茄沙律, 好可愛呀, 差D唔捨得食, 另外沙律上面有柚子汁, 幾開胃跟住又食鴨肝蒸蛋, 平時我一般般肝類既食物, 但D個令我對鴨肝完全改觀, 鴨肝既肥美美道滲入滑滑既蒸蛋度, 中和返油膩感, 提升蒸蛋既層次跟住係食白松貝, 我食過一次, 但係刺身黎既, 今次食係炒過好似仲正, 鮮味更加得以提升, 再配上山葵忌廉汁, 唔同食法, 而旁邊既沙律菜口感同之前食既完全唔同口感, 今次係冇咁爽口, 但我鐘意, D個沙律菜比較淡口, 夾埋魚子食岩岩好伊勢龍蝦夠晒出名, 而且好彈牙, 加埋佢個特製海膽汁混以龍蝦膏, 更能提升鮮味美國安格薄燒牛肉, 一入口, 牛味完全占領左我個口腔, 實在太正, 而值得一提係, 配菜都唔係一般野, 有本地既翠肉瓜, 日本南瓜同埋美國大啡菇, 質素同一般既都差好差, 好食好多食鐵板燒又點可以
同男朋友既紀念日, 他和我去CWB食鐵板燒,
心仔都跳得好快, 好開心呀!
咁用心真係抵錫!
坐底就見到每個位都有個信封FOR我地裝口罩, 好貼心呀!
我地揀左右手邊既二人SET, 睇落都幾多樣食呀!

食鐵板燒又點可以冇炒飯呀, 炒飯炒得好好鑊氣, 蛋味好香, 而且有超脆既魚仔增加口感, 誠意之作

而麵豉湯都唔係一般野, 係用左頭先既龍蝦其餘部份去整成, 加上海帶, 令成件事變得更完美
最後食埋個豆腐雪糕, 實在太完美了

總結雖然貴左少少, 但我覺得性價比高, 紀念紀念日黎食真係岩晒, 男友今次加分!
2020-11-29
2020-11-28 864 瀏覽
整棟逸園中心有很多餐廳,找到這間餐廳午餐有比較相宜的鐵板燒,預約了中午時間,吃完便可逛街。😁虎鐵特選C餐 | $428沙律有新鮮番茄及沙律菜,加上了沙律醋,酸酸的幾開胃。🙂鴨肝蒸蛋蒸蛋上有一塊小鴨肝,蛋滑溜加上鴨肝味好香,蛋仔細細隻好精緻。煙燻帆立貝整道菜式的擺盤別緻,左邊起是由海鹽砌成的餐廳名、紅酒啫喱、煙燻用具。帆立貝上枱時聞到陣陣的菊花香味,除了由帆立貝傳來的氣味外,更多是煙燻器具內餘下的菊花味,餐廳特意把它包括在整道菜色中,希望客人一邊食,一邊也聞到燻香味。帆立貝大隻,帶有菊花味,如果覺得䶢味不足夠,可以點海鹽。香煎法國鴨肝菜式一碟比一碟有觀賞性,通花碟上有黃色菊花瓣及意大利醋畫出的線條。鴨肝下有片青蘋果,鴨肝煎得剛熟,油份高入口即溶,連着青蘋果及黑醋汁一起吃減輕了油膩感,雖然好邪惡,但間中食下真是一大享受。日本A5和牛薄燒熊本和牛中間包着炸蒜及蔥,和牛油份高,入口即溶配起炸蒜及蔥好惹味,旁邊還有蒜片可以夾著和牛吃,口感會比較脆。配菜還有冬菇、翠玉瓜及日本南瓜。日本南瓜烤過粉粉的,翠玉瓜清甜。鴨肝炒飯炒飯飯粒分明,有好多切粒鴨肝在內,以蛋、蔥、蘿蔔炒成,有鴨肝味好香,吃完炒飯都
整棟逸園中心有很多餐廳,
找到這間餐廳午餐有比較相宜的鐵板燒,
預約了中午時間,吃完便可逛街。😁

虎鐵特選C餐 | $428
沙律
有新鮮番茄及沙律菜,加上了沙律醋,酸酸的幾開胃。🙂

煙燻帆立貝

帆立貝大隻,帶有菊花味,如果覺得䶢味不足夠,可以點海鹽。

日本A5和牛薄燒

熊本和牛中間包着炸蒜及蔥,和牛油份高,入口即溶

鴨肝炒飯
炒飯飯粒分明,有好多切粒鴨肝在內,以蛋、蔥、蘿蔔炒成,有鴨肝味好香,吃完炒飯都飽了。

味噌湯
湯主要有海帶及豆腐,湯味好清,食完一些濃味的主食,喝些較清的湯準備這頓飯的結尾。

甜品
這天的雪糕甜品有五款選其一,綠茶/紅豆/豆腐/芝麻/雲呢拿,我選了豆腐雪糕,豆腐味道清清的甜。

店員會為你介紹每道菜色,經常留意著客人進食的進度及加茶。
2020-11-22
  • 煙燻帆立貝
  • 鴨肝炒飯
  • 日本A5和牛薄燒
2020-11-24 607 瀏覽
疫情困擾,美食解擾。午膳,我選擇在「虎鐵鐵板燒」享用日式套餐。樓上舖總比較地面舖,感覺遠離塵囂。我楝好了C餐。沙律,很吸睛的豔麗蝴蝶,引領我進入清新綠田園,香醋喚醒我的嗅覺與味蕾!鴨肝蒸蛋,蛋香且滑溜、配與鮮嫩又帶濃香的鴨肝共嘗。煙燻帆立貝,我先嘗三成熟的巨型帆立貝,感受著鮮、嫩、甜、爽口感。小煲子裏載有被煙燻過菊花瓣,帆立貝放入小煲子裏的小鐵架,煙燻小煲子放上鐵板上煙燻,帆立貝三成熟就可以奉客了!鮮、嫩、甜、爽的帆立貝不祇沒有油膩,還燻了菊花濃香,如果喜歡味道濃郁點,可蘸岩鹽,岩鹽還寫上餐館的英文名字呵!嘗過帆立貝,可愛迷你小酒杯的紅酒啫喱,可以幫助清清口腔。香煎法國鴨肝,香酥的鴨肝件,入口融化,味道並不遜色於鵝肝,伴切片烹調好的青森縣蘋果件,再佐意大利黑醋汁一起品嘗,將鴨肝的油膩感提升,吃得口腔油香四溢,最後,嚼香煎的小小檸檬片,為我打開胃納迎接下一道佳餚。A5和牛薄燒,油花均勻豐富,肉味香濃、嫩滑,薄燒和牛本意是捲蒜茸蔥花吃,我不喜愛蔥花,刻意避開大量蔥花,不過,吃到小量蔥花,感覺沒有草青氣味,而且口感也很爽脆,我愛伴香蒜茸吃,倍添味道層次。燒野菜的翠玉瓜、南瓜清甜,大啡菇菇味濃
疫情困擾,美食解擾。

午膳,我選擇在「虎鐵鐵板燒」享用日式套餐。

樓上舖總比較地面舖,感覺遠離塵囂。

我楝好了C餐。

沙律,很吸睛的豔麗蝴蝶,
引領我進入清新綠田園,
香醋喚醒我的嗅覺與味蕾!
沙律

鴨肝蒸蛋,蛋香且滑溜、
配與鮮嫩又帶濃香的鴨肝共嘗。

鴨肝蒸蛋

煙燻帆立貝,我先嘗三成熟的巨型帆立貝,
感受著鮮、嫩、甜、爽口感。

煙燻帆立貝

小煲子裏載有被煙燻過菊花瓣,
帆立貝放入小煲子裏的小鐵架,
煙燻小煲子放上鐵板上煙燻,
帆立貝三成熟就可以奉客了!
煙燻小煲子

鮮、嫩、甜、爽的帆立貝不祇沒有油膩,
還燻了菊花濃香,如果喜歡味道濃郁點,
可蘸岩鹽,岩鹽還寫上餐館的英文名字呵!
岩鹽

嘗過帆立貝,可愛迷你小酒杯的紅酒啫喱,
可以幫助清清口腔。
紅酒啫喱

香煎法國鴨肝,香酥的鴨肝件,
入口融化,味道並不遜色於鵝肝,
伴切片烹調好的青森縣蘋果件,
再佐意大利黑醋汁一起品嘗,
將鴨肝的油膩感提升,吃得口腔油香四溢,
最後,嚼香煎的小小檸檬片,
為我打開胃納迎接下一道佳餚。

A5和牛薄燒,油花均勻豐富,
肉味香濃、嫩滑,
薄燒和牛本意是捲蒜茸蔥花吃,
我不喜愛蔥花,刻意避開大量蔥花,
不過,吃到小量蔥花,感覺沒有草青氣味,
而且口感也很爽脆,我愛伴香蒜茸吃,
倍添味道層次。

燒野菜的翠玉瓜、南瓜清甜,
大啡菇菇味濃郁且有水潤感。

鴨肝炒飯
炒飯米粒分明,乾爽不油膩,
蛋香、飯香與鴨肝酥香,
香味四溢,十分美味。

昆布味噌湯&香濃咖啡
昆布味噌湯

香濃咖啡

很欣賞廚師的細心安排,
每一道菜式都很引領與緊扣客人的情緒,
令我投入色香味的領域,
盡情享受口福與視覺的樂趣!
2020-11-23
岩鹽