2021-01-24 126 瀏覽
難得同男朋友去銅鑼灣行街,一早已經搵定好地方食飯,做咗不少research再加上朋友力推,最後揀咗虎鐵鐵板燒。由於一早已經訂位,準時到達之後店員即刻帶我地坐低,安排嘅位置係可以清楚睇到師傅係鐵板爐準備每一道菜,好期待!! 之後店員亦到提供信封俾我地放置口罩,又介紹一下不同嘅套餐,最後我地揀咗虎鐵精選二人餐。沙律先來沙律開開胃,簡單又清新的蕃茄沙律,醬汁酸酸甜甜好開胃鴨肝蒸蛋開始進入熱食,先來鴨肝蒸蛋。一嚟到嘅時候,已經聞到好香嘅鴨肝香味,入口味道香濃;蒸蛋十分香滑,有蛋味而無太多額外的調味,第一道已經十分有驚喜。大虎蝦之後進入主角,首先係大虎蝦。由於menu一早已說明係虎蝦,所以我都知道會係啖啖肉的大蝦,但係嚟到之後依然被surprised真係好大隻!! 整隻蝦以鐵板烤焗方式整到十分金黃香脆,亦都好貼心地已經分開蝦頭蝦身;蝦肉鮮甜彈牙,非常厚身,而蝦頭配上蝦膏製成的醬汁,鮮味濃郁南非鮑魚鮑魚size也不少,燒得剛剛好,上碟前已切好一片片,每一片都可以沾滿伴碟的魚子和蟹肉醬汁,令到整到菜的口感和味道都提升不少日本A5和牛厚燒呢個又係令我十分期待,由於我的位置可以長期見到師傅烹調,當我見到

沙律
先來沙律開開胃,簡單又清新的蕃茄沙律,醬汁酸酸甜甜好開胃

鴨肝蒸蛋

大虎蝦

南非鮑魚

日本A5和牛厚燒
呢個又係令我十分期待,由於我的位置可以長期見到師傅烹調,當我見到佢開始整和牛的時候我都特別留意,希望上碟時候可以食到外脆內嫩的效果。果然不負所望,外層香脆,內層做到5成熟,油脂平均,肉質鮮嫩,再加上新鮮的時蔬,很滿意!

三文魚子海膽杯炒飯
一道十分photogenic的菜式,用高身玻璃杯上菜,炒飯的份量剛好控制在杯身,上面鋪滿三文魚子同海膽,接近滿瀉的份量真係啖啖都食到三文魚子同海膽的鮮甜

最後仲有麵豉湯,正式完成充滿不同味道和口感的熱食,最後可以選擇甜品或者咖啡作結。整體而言,每一道菜都十分有驚喜而且食得出師傅對食材的認識和鐵板燒的技巧,下次一定會再嚟!
2021-01-08