蘇山雞飯🇲🇾想過下口癮有旅行嘅感覺 呢間星馬菜性價比好高 有套餐 小食同好多款嘢飲🫶🏻﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/獅城芽菜走地雞飯🐣配輕怡新加坡白胡椒排骨茶 $90/ (3.8/5)招牌菜雞同肉骨茶🍖走地雞好嫩滑無骨 用粗身芽菜墊底 一齊食好fresh🥬本身以為係一般油飯 點知係用咗雞油同斑斕煲🤩香味獨特 飯質粒粒分明肉骨茶有分兩款 比起重藥材味嘅 呢間屬於新加坡🇸🇬重胡椒味嘅 清淡又易入口啲 飲落會幾暖胃🌶️排骨似煲湯肉質 唔洗用力已經離骨🦴/里洲龍蝦叻沙摻摻🍜 配鮮油咖央多士🥪 $128/ (3.7/5)一上枱已經俾個份量嚇親 除咗龍蝦有成半邊外 仲有好豐富嘅配料:豆卜、魚片、魚蛋、芽菜、通菜 全部都好索湯😍叻沙湯底好濃郁有椰汁味 摻摻麵質好掛汁 大約10小辣越食越開胃 仲有惹味炸蒜🧄咖央多士塊牛油🧈厚身到同麵包🍞1:1好邪惡 多士烘熱咗夾埋鹹鹹哋嘅牛油有冰火口感 咖央偏甜喘螞蟻人🤭/麻辣玻璃魷魚通菜🦑 $48/ (4.2/5)份量十足 通菜爽脆 玻璃魷魚彈牙! 加埋麻辣醬一齊炒好香 簡單得黎好惹味🔥/超冰凍椰青🥥 +$28/ (4.5/5)食辣野飲椰青就最啱! 有個細心位係佢擺咗

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎

/麻辣玻璃魷魚通菜🦑 $48/ (4.2/5)

/超冰凍椰青🥥 +$28/ (4.5/5)
食辣野飲椰青就最啱! 有個細心位係佢擺咗粒冰喺椰青入面 所以飲落真係透心涼💦消暑解渴必嗌☀有冇人飲椰青都會刮埋入面嘅椰肉食🥥
  • 超冰凍椰青
  • 麻辣玻璃魷魚通菜
2022-09-24 52 瀏覽
睇個餐廳名就知雞飯係最出名,聽佢介紹原來雞同雞飯既烹調方法都好講究🐓 |煮雞飯係要用特定份量黎煮,先可以令每粒飯都可以吸收到雞油既精華同斑蘭既香味|雞用左日本花菇、元貝同約20種香料入味 ♡ 獅城芽菜走地雞飯 配 輕怡新加坡白胡椒排骨茶 $90🥢 走地雞飯附上三款醬:黑醬油、辣醬同蒜蓉 雞肉已經去左骨 啖啖肉,口感嫩滑,基本上唔洗點醬汁都已經好好味🖤;雞飯食落粒粒分明,有雞油同飯焦既香味,食哂都唔覺得太油膩,呢個油飯相當有誠意;跟餐既肉骨茶係新加坡style 偏重白胡椒味,清清地好易入口🙌🏻.♡ 星洲龍蝦喇沙摻摻 配 鮮油咖央多士 $128有一隻頗大嘅龍蝦、魚蛋、魚片,豆卜、通菜、雞蛋🦞摻摻係有米粉同油麵撈埋一齊,大大碗又足料;咖央多士有厚厚嘅牛油夾住入面十分邪惡🤤.♡ 輕怡拼盤 (跟餐+$35)|有5款小食:雞翼尖、脆炸鳳尾蝦春卷、泰式魚餅、滷蛋同黑椒扎肉 建議人數唔多既可以加呢個小食拼盤,試足5款小食性價比好高;我最鐘意係脆炸鳳尾蝦春卷,香脆可口,真係可以食到原隻蝦肉 🍤.♡ 參巴辣蝦醬通菜 (跟餐+$20)加左參巴辣蝦醬去炒通菜十分地道🥬 唔會過咸又食到醬味,份量好多 出面要$3

|雞用左日本花菇、元貝同約20種香料入味

♡ 獅城芽菜走地雞飯 配 輕怡新加坡白胡椒排骨茶 $90
🥢 走地雞飯附上三款醬:黑醬油、辣醬同蒜蓉

♡ 星洲龍蝦喇沙摻摻 配 鮮油咖央多士 $128

♡ 輕怡拼盤 (跟餐+$35)

♡ 參巴辣蝦醬通菜 (跟餐+$20)
加左參巴辣蝦醬去炒通菜十分地道🥬 唔會過咸又食到醬味,份量好多 出面要$30-40嘅份量,呢度跟餐+$20就食到🤍

♡ 香滑奶茶 (跟餐+$3)
♡ 恐龍美祿 (跟餐+$18)
好耐冇飲過美祿,個造型好特別有把傘仔同上面撒滿美祿粉,味道濃得黎唔會過甜💚

==================
蘇山雞飯 (長沙灣)
==================

#foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkfoods #hkeat #hkblogger #foodblogger #hkig #instafood #instagood #hkig #吃貨 #相機食先 #拍拖好去處 #週末好去處 #香港 #香港好去處 #香港美食 #長沙灣 #長沙灣美食 #長沙灣餐廳 #深水埗 #深水埗美食 #深水埗餐廳 #新加坡菜 #馬來西亞菜
2022-09-23 60 瀏覽
蘇山雞飯好耐冇食過嘅一間餐廳,突然諗起佢哋嘅走地雞,就算幾遠我都要去試吓因為真係好好味,睇吓今次佢哋嘅水樽準有冇改變獅城芽菜走地雞飯配輕易新加坡白胡椒肉骨茶呢間餐廳主打嘅係馬來西亞嘢,點會笑得肉骨茶呢,今次都係一定要點去啊肉骨茶,自己肉骨茶湯頭濃,充滿藥材味,而且佢哋係排骨大大件啖啖肉,另外嘅走地雞就更加一定要試吓佢哋嘅走地雞肉質嫰滑,配上特製嘅醬汁,好好味,成個餐絕對係一人自肥星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油多士由米粉同油面組成嘅摻摻係另外一個馬來西亞必點嘅菜式,配上香濃嘅喇沙同埋半隻嘅龍蝦,十分之吸引,雖然價錢比較貴,但係絕對抵食令下佢哋背上嘅咖央多士,更加係馬來西亞必須食嘅特色小食,絕對係好味嘅小食青菠蘿梳打水,香茅薄荷特飲另外兩杯特飲,由梳打組成,菠蘿配梳打更加係夏熱之熱絕對抵食嘅餐廳,而且佢哋嘅菜式都幾多,希望佢哋嚟緊都會開咗幾間分店,可以得閒喺附近食到就好啦

獅城芽菜走地雞飯配輕易新加坡白胡椒肉骨茶

星洲龍蝦叻沙摻摻配鮮油多士

青菠蘿梳打水,香茅薄荷特飲
另外兩杯特飲,由梳打組成,菠蘿配梳打更加係夏熱之熱

2022-09-23 63 瀏覽
。以平民價錢,長沙灣元州街「蘇山雞飯」表現不錯!鮮油咖央多,多士趣口,即叫即做,槳融入牛油,入口即溶非常好味,不過食完立即擔心膽固醇會超標🤣90蚊一個海南雞加星加坡白胡椒肉骨茶半途略嫌肉骨茶味道不夠濃郁。相對上一次叫網上外賣平台外賣,那次味道更佳🤭龍蝦喇沙有驚喜,之前幫襯過蘇山大約五六次,今次是第一次幫襯晚餐,龍蝦肉亂彈牙,唔錯唔錯,以$128有半隻龍蝦食,性價比還可以吧!👍🏼龍蝦肉好彈牙
。以平民價錢,長沙灣元州街「蘇山雞飯」表現不錯!

龍蝦肉好彈牙
咖吔鮮油多
咖吔鮮油多
2022-09-22 53 瀏覽
♨️蘇山雞飯長沙灣元州街411號義華大廈地下💜忽然間好想食海南雞,知道呢間又抵食又好食一於試吓,果然冇令我失望,兩舊幾水食到飽飽大滿足🔷恐龍美祿好彩冇想像中咁甜,面頭充滿美祿粉好正🔷雪糕斑斕奶茶 淨係見到把遮已經開心晒,斑斕奶茶幾特別再撈埋雪糕仲正🔷泰式魚餅絕對冇難度有魚味彈牙爽口🔷鮮油咖央多士食晒所有嘢先食佢都係好脆又夠厚,邪惡嘅牛油搶咗咖央味,如果多啲醬會好啲🔷招牌海南雞飯(油飯、雞殼冬瓜湯)隻雞絕對夠滑係得嘅而且份量都唔少,但啲飯唔夠熱唔夠油好乾,扣咗少少分🔷星洲喇沙海南雞米線(豆卜、魚片、魚蛋、芽菜、通菜、海南雞)好多料嘅米線,個湯底都好飲夠香,海南雞無得輸👍🏻食物:8.5/10抵食:8.5/10環境:7.8/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #
♨️蘇山雞飯

🔷恐龍美祿
好彩冇想像中咁甜,面頭充滿美祿粉好正
🔷雪糕斑斕奶茶
淨係見到把遮已經開心晒,斑斕奶茶幾特別再撈埋雪糕仲正
🔷泰式魚餅
絕對冇難度有魚味彈牙爽口
🔷鮮油咖央多士
🔷招牌海南雞飯(油飯、雞殼冬瓜湯)
好多料嘅米線,個湯底都好飲夠香,海南雞無得輸👍🏻

食物:8.5/10
抵食:8.5/10
環境:7.8/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodblogger #foodlover #深水埗美食 #食在深水埗 #海南雞飯 #咖央多士 #喇沙米線 #斑蘭奶茶
2022-09-22 63 瀏覽
今日晏晝同我爸爸黎食, 11:30左右唔使排隊 爸爸佢試咗個咖喱牛筋腩 油飯 佢話佢70幾歲 未食過咁好味既咖哩飯😝😝😝😝 老豆平時腌尖 麻煩 唔乾淨既 排好耐既都唔鐘意但今日不停食 不停讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻絕對搵啱地方而我就叫咗個肉骨茶飯老實講我都去過馬來西亞同新加坡好多次肉骨茶係必食的呢間嘅肉骨茶煮出嚟仲係熱辣辣啲肉份量係比一般嘅多 肉骨茶大碗得黎又足料香 辛 辣 味都齊真係好好飲回味回味回味老闆同員工都好好人非洲滿意
今日晏晝同我爸爸黎食, 11:30左右唔使排隊

非洲滿意
  • 芽菜走地雞飯配白胡椒肉骨茶
  • 咖喱牛筋腩
2022-09-19 57 瀏覽
蘇山雞飯係D2 place睇完戲就好想食海南雞飯就行左去呢間到食叫左個走地雞set又有雞又有肉骨茶又有野飲幾抵食我仲叫左個咖央食好惹味!絕對會食過返尋味!埋單2個人先160 晚餐黎講 好抵玩!
係D2 place睇完戲就好想食海南雞飯
就行左去呢間到食
叫左個走地雞set
又有雞又有肉骨茶又有野飲
幾抵食
我仲叫左個咖央食
好惹味!絕對會食過返尋味!
埋單2個人先160
晚餐黎講 好抵玩!
2022-09-19 132 瀏覽
冒名而來,我對海南雞沒有大要求,看見很多好評便來一試,結果如下,雞是比較凍,肉是沒有鮮味而很,沒有師傅感可言,說真的,價格可以我去買一隻雞了,那杯美綠是我很期待的,又有小傘插又盛的打扮,但味道是太淡了(騙小孩之作),我明白租金成本問題,但餐廳沒有良心食物(份量和味道)是吹虛最終站不住腳~~食物真心不合格!值得讚地方只有環境尚算寬闊,其他沒有了,需嚴重改善!!!味道:🌟🌟(5分滿分)外表:🌟🌟(5分滿分)
冒名而來,我對海南雞沒有大要求,看見很多好評便來一試,結果如下,雞是比較凍,肉是沒有鮮味而很[鞋],沒有師傅感可言,說真的,價格可以我去買一隻雞了,那杯美綠是我很期待的,又有小傘插又盛的打扮,但味道是太淡了(騙小孩之作),我明白租金成本問題,但餐廳沒有良心食物(份量和味道)是吹虛最終站不住腳~~食物真心不合格!值得讚地方只有環境尚算寬闊,其他沒有了,需嚴重改善!!!

味道:🌟🌟(5分滿分)
外表:🌟🌟(5分滿分)

2022-09-18
2022-09-16 181 瀏覽
呢排黎到長沙灣,不得不試蘇山雞飯,最近人氣爆燈💡就入黎試下招牌雞飯🐥餐廳鋪位都幾大,不過真係好多街坊幫襯,晚市人流keep住轉,好熱鬧😆🐥招牌海南雞飯(配雞雜冬瓜湯)$80果然係招牌菜!去骨雞肉好嫩滑,而且好香,原來係用左日本花菇、元貝同好多香料令到雞肉入味😍另一重點係油飯,每粒飯都充滿住雞油香,愈食愈開胃🤣另另另一重點係雞飯既3款醬汁!最愛黑醬油😍😍係傳統超濃稠果款,絕對唔係有啲好hea咁落豉油🙊🐷白胡椒肉骨茶配白飯+油炸鬼 $78肉骨茶味道好特別,唔會太重藥材味,以白胡椒味為主,湯底較清淡,岩晒而家夏天食😍一字骨都煮得好入味同軟腍,再加埋油炸鬼可以索晒啲肉骨茶湯黎食😋🍞鮮油咖央多士 $28極邪惡😈😈😈但好好食😍😍多士烘到金黃白脆,咖央醬甜而不膩,加埋厚厚既鮮牛油,咸咸香香,同咖央醬超配合😍超推介😍🍤脆炸鳳尾蝦春卷 $32蝦春卷炸得外脆內彈牙,春卷入面除左蝦膠之外仲有一隻蝦,口感多左個層次,如果可以配埋碟泰式辣醬就更加好食😆😆

🐥招牌海南雞飯(配雞雜冬瓜湯)$80

鮮油咖央多士
脆炸鳳尾蝦春卷
  • 招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯
2022-09-15 79 瀏覽
長沙灣的蘇山雞飯以海南雞飯聞名,下午茶時段都keep 住有客入,無意中聽到其他客人都係回頭客應該唔差。😁😁😁清怡肉骨湯,基於新加坡潮州版本,以清淡的肉湯為特色。😋😋😋😋😋三寶餐(海南雞、豬手、滷蛋)想嘗試更多招牌菜,雞肉是用乾蘑菇、扇貝和 20 種香草製成的醬汁烹製而成。米飯與雞油和香蘭混合味道鮮美唔油膩,唔濕也唔太乾。雞蛋同豬手係用鹵水燉,兩者都吸收了醬汁的複雜味道,非常嫩的豬肉。😋😋😋😋😋叻沙冇諗到下午茶份量都咁大碗!蝦、青囗、魚丸、炸豆腐都雙份加半隻雞蛋。湯裡有好多椰奶好香口。😋😋😋😋新鮮椰子超大!鐘意天然甜味和略帶堅果味道。清新潤喉。😋😋😋😋所有菜餚調味同醃料對我黎講都係好好,因為我好驚太鹹或味精太多,對於想要更健康新加坡菜菜人來講,厘到係一個好地方。😊

2022-09-15 67 瀏覽
Susan chicken rice in Cheung Sha Wan is well-known for its Hainanese chicken rice. Overheard other customers were also their repeat guests. Order is by QR code and they offer customized options such as the amount of rice, noodles and sweetness of drinks etc.Light Bak Kut Soup $48Herbal pork rib soup. Based on the Singaporean Teochew version which features a lighter broth. Tasted strong dong quai, cinnamon and star anise. Enough for 2 people to share.Sanbao Meal (Hainanese Chicken, Pork Knuckle,

Light Bak Kut Soup $48

Hainanese Chicken Rice

Sanbao Meal (Hainanese Chicken, Pork Knuckle, Braised Egg) $88
Wanted to try more of their signature dishes so I picked the sanbao option. The chicken was cooked in a sauce made with dried mushrooms, scallops and 20 kinds of herbs. Savory aroma. The rice was mixed with chicken oil and pandan - flavorful but not greasy, not soggy nor too dry. The egg and pork knuckle were braised in lo sui. Both had soaked up the complex flavors of the sauce. Very tender pork meat. Gelatinous skin and tendons that melted in my mouth!

Laksa Tsaam Tsaam

Laksa Tsaam Tsaam $55
Didn't expect to be such a huge bowl even it was only an afternoon tea portion! Shrimp, mussel, fish ball and fried tofu all came in double plus half an egg. The soup was rich with a lot of coconut milk. Delicious.

Ipoh Bean Sprouts with Chicken Giblets $45
Sweet fat bean sprouts loaded with crunchy chicken gizzards. Mild sauce which made it a versatile dish to enjoy with the rice and noodles.

Fresh Coconut $35
So huge! Love the natural sweetness and slightly nutty flavor. So refreshing and hydrating.

The seasoning and marinade of all dishes were perfect for me as I always avoid something too salty or with too much MSG. All in all a great place for people who want some healthier recipes of Singaporean cuisine.
Hainanese Chicken Rice
Laksa Tsaam Tsaam
最近同🐻仔一齊去咗長沙灣嗰頭,見到依間餐廳好似幾吸引🤭,上網又見到唔錯嘅食評,一於試吓啦🙈!餐廳座位都幾多,平日夜巿唔使排隊。我哋叫咗2️⃣個晚餐精選,另外再加多咗個小菜🥬。-🍴獅城芽菜走地雞飯🐓 配輕怡新加坡白胡椒排骨茶🍖($90) - 雞飯可以話係依間餐廳嘅主打😝,做法係四至五個人份量電飯煲煮飯,令到每一粒飯粒都可以吸收到雞油同斑蘭嘅香味🤓。排骨茶係新加坡潮式嘅肉骨茶,以胡椒味行先,而唔係平時成日見到嘅藥材味,比較清淡而容易入口😙。意外地發現咗,將雞飯混合喇沙湯底都幾好食😋。-🍴里洲龍蝦叻沙摻摻🍜 配鮮油咖央多士🥪($128) - 餐牌會寫到明包括咗豆卜、魚蛋、魚片、龍蝦同埋芽菜,配料非常之多,好足料。面底都係有米粉同油麵兩款混合,湯底幾濃,而且食到少少椰奶味,令人回味!主角龍蝦🦞都幾新鮮,肉質彈牙,而且食得出鮮味🤤。咖央多士中間舊牛油好厚🧈,甚至厚過個麵包,超邪惡🤭。-🍴參巴醬通菜🥬(+$20) - 由於我哋都唔係好食到辣🤣,所以我哋叫咗走辣嘅版本。即是走咗辣❌🌶,通菜都炒得好香,好啱配住走地雞飯一齊食😆!-🍴凍鮮檸檬薏米水🍋(+$3)-🍴凍爽爆檸檬茶🍋☕️(+$3)
🍴凍鮮檸檬薏米水🍋(+$3)
🍴凍爽爆檸檬茶🍋☕️(+$3)
2022-09-15
  • 星洲龍蝦叻沙摻摻
  • 參巴醬通菜
聽講蘇山雞飯好好食,而且價錢好親民,橫掂去開長沙灣,咁就一於去試下啦🤤今次差不多下午三點先去食lunch,估唔到仲系坐滿曬人👀食完差不多五點先影到個環境比大家睇🤣◽招牌海南雞飯配輕怡排骨茶 $60+10Lee個海南雞飯係一盤咁上菜,d碗碟全部都係一整套👍雞肉咬落個肉質比較實,啖啖肉無骨🤤份量好夠😉有三款醬汁可以點👍碗飯充滿雞油同斑蘭既香氣🤤飯粒還粒,好有咬口偏硬身😉所以送排骨茶食就岩哂啦至於排骨茶就比較清淡d,滿滿胡椒香味👍🤤◽ 龍蝦叻沙摻摻 $118第一個反應係好香🤤超級香,湯底好濃好重蝦味🤤甜甜地少少辣😉麵質偏軟但有咬口👍其實真係好估唔到🤤真係成隻龍蝦咁放係個碗度🦐◽鮮油咖吔多士 $28超級推薦👍麵包好脆口,超大塊牛油🤣入口即溶🤤連埋咖吔醬甜甜地咁,一不小心就會食曬🤤◽雪山樽仔奶茶 +$18 Lee個奶茶好正💓好滑🥛茶同奶比例都好正😉好好飲◽雪糕薄荷咖啡 +$12咖啡偏甘苦味🍦但有埋雪糕入口就會甜d☕📍蘇山雞飯 長沙灣元州街411號義華大廈地下@susan_chicken_rice#蘇山雞飯 #海南雞飯 #鮮油咖吔多士 #叻沙摻摻 #排骨茶 #龍蝦 #樽仔奶茶 #雪糕 #咖啡 #c

◽招牌海南雞飯配輕怡排骨茶 $60+10
至於排骨茶就比較清淡d,滿滿胡椒香味👍🤤

◽ 龍蝦叻沙摻摻 $118

◽鮮油咖吔多士 $28

◽雪山樽仔奶茶 +$18
Lee個奶茶好正💓好滑🥛茶同奶比例都好正😉好好飲

◽雪糕薄荷咖啡 +$12
咖啡偏甘苦味🍦但有埋雪糕入口就會甜d☕

📍蘇山雞飯

@susan_chicken_rice

#蘇山雞飯 #海南雞飯 #鮮油咖吔多士 #叻沙摻摻 #排骨茶 #龍蝦 #樽仔奶茶 #雪糕 #咖啡 #chicken #lobster #milktea #icecream #laksa #globaleats # 長沙灣美食 #香港好去處

2022-09-12 59 瀏覽
試過海南雞,芽菜雞,咖哩牛腩,福建蝦湯麵,最好食的係海南雞,個油飯同冬瓜湯更是喜出望外。但樓面幾個阿姐亦是奇景,鄰枱叫左欠一碗油飯5次,飯才上枱,當時根本入座率不足5成。外賣埶餐又成日錯,試過叫雞雜芽菜冇雞雜……
2022-09-09 78 瀏覽
蘇山雞飯(Cheung Sha Wan)呢間係小編一直都好想試嘅星馬餐廳🇸🇬🇲🇾 估唔到試過晚餐之後真係覺得CP值好高 即刻要同大家share🥹🥹⌖ 獅城芽菜走地雞飯 🐔 配 輕怡新加坡白胡椒肉骨茶 🐖💰$90走地雞飯都幾嫩滑😛😛 份量夠足 底部會有啲芽菜 清甜爽口 隔離配有三色醬 包括甜醬、酸辣醬、薑蓉 油飯有焦香 做到粒粒分明🤓 而呢度嘅肉骨茶行新加坡潮式路線🤤 湯底唔會好重藥材味 反而係白胡椒行先 清淡易入口😎😎 夠特別~ ⌖ 鮮檸檬薏米水 🍋💰$3(跟餐價)夠曬fresh 底部仲有好多薏米 足料😌😌⌖ 炭燒豬肉串(三串)🐷💰$20(加配價)️ 味道有啲台灣腸嘅感覺🤣🤣 油脂感爆棚 ⌖ 星洲龍蝦叻沙摻摻🌶️🦞 配 牛油咖央多士 🧈🍞💰$128惹味之選☺️ 叻沙湯底好濃郁 有成半邊嘅龍蝦🦞 肉質紮實 好揼本下🫣🫣 摻摻係米粉加油面嘅配搭 同樣好掛汁 辣到輕微啱曬小編🙈🙈 隔離嘅配料都好豐富 包括豆卜、魚片、魚蛋、芽菜、通菜 性價比好高😍😍牛油咖央多士同樣好重本😨 塊牛油特厚 邪惡指數爆燈🥹🥹 熱辣辣嘅多士加埋烘底真係無得輸 外脆內軟 大推!🔥⌖ 超冰凍椰青 🧊🥥💰$28(跟餐價)真係超冰
蘇山雞飯(Cheung Sha Wan)

⌖ 獅城芽菜走地雞飯 🐔 配 輕怡新加坡白胡椒肉骨茶 🐖
💰$90

⌖ 鮮檸檬薏米水 🍋
💰$3(跟餐價)
夠曬fresh 底部仲有好多薏米 足料😌😌

⌖ 炭燒豬肉串(三串)🐷
💰$20(加配價)
️ 味道有啲台灣腸嘅感覺🤣🤣 油脂感爆棚

⌖ 星洲龍蝦叻沙摻摻🌶️🦞 配 牛油咖央多士 🧈🍞
💰$128

⌖ 超冰凍椰青 🧊🥥
💰$28(跟餐價)
真係超冰冷💦 夏日消暑解渴必嗌😙😙 仲要可以刮入面嘅椰肉食 正!😍

⌖ 參巴醬通菜
💰$20(加配價)
超大一碗通菜 醬汁特別 但又完全唔驚好辣㗎🤓

☻ 回頭指數:8.5 / 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #長沙灣美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #長沙灣新加坡菜 #長沙灣馬來西亞菜 #星馬菜餐廳 #星馬菜餐廳推介 #蘇山雞飯 #走地雞飯 #海南雞飯 #叻沙摻摻 #星洲龍蝦叻沙摻摻 #炭燒豬肉串 #鮮檸檬薏米水 #冰凍椰青 #參巴醬通菜 #新加坡肉骨茶 #新加坡白胡椒肉骨茶 #香港星馬菜推薦 #星馬菜餐廳推介