2024-03-19 565 瀏覽
成日經過都坐滿人,一直好好奇,今晚終於去試咗。舖頭好闊落,有卡位亦都有普通座位,所以多人小人都可以嚟食👍🏼\ 招牌海南雞+油飯+雞雜冬瓜湯 /好欣賞佢海南雞又好唔同種類可以揀,亦都可以揀白飯或者油飯,最緊要佢會送咗個冬瓜湯,個人覺得冬天同夏天飲都幾清,唔係味精湯,我個人好鍾意個湯。海南雞好嫩滑,仲有三種醬可以自己揀點樣搭配,份量都好多,飯好香,個人推薦揀油飯。💙\ 黑白雞(海南雞+醬油雞)+油飯+雞雜冬瓜湯 /朋友就揀咗黑白雞,其實即係海南雞加豉油雞,一個餐可以試多兩種唔同煮法嘅雞,性價比都幾高!🫶🏻\ 冰爽砂拉越菠蘿冰 / 雖然未到夏天,但係其實呢個菠蘿冰係四季皆宜!用咗原隻菠蘿作為飲品杯,賣相非常靚,再配咗嚿菠蘿喺杯邊,插上裝飾太陽傘,夏威夷風情出晒嚟。菠蘿冰飲落味道唔係好甜,沙冰口感都好好,唔會太硬,亦都唔會太水。🥳\ 開心果椰子奶昔 /平時都好鍾意飲奶昔,不過開心果配椰子呢一個Compilation真係比較少見,但係又出奇地夾,椰子味好濃,開心果味都唔會好artificial🙆🏼‍♀️
成日經過都坐滿人,一直好好奇,今晚終於去試咗。

\ 招牌海南雞+油飯+雞雜冬瓜湯 /

\ 黑白雞(海南雞+醬油雞)+油飯+雞雜冬瓜湯 /

\ 冰爽砂拉越菠蘿冰 /
雖然未到夏天,但係其實呢個菠蘿冰係四季皆宜!

\ 開心果椰子奶昔 /

• 雞雜冬瓜湯
有眼不識泰山 差點就錯過這家寶藏🏴‍☠️店了火焰醬香椰子雞窩(半隻)跟油飯 $168也太大了吧 還要在面前燒窩 上面還淋上一層酒精 用火燒一次視覺感滿分💯窩裡滿滿的雞肉 湯🥣清香的椰子甜香 尾再來淡淡的雞香還有椰子🥥 肉 還第一次喝到這麼重椰子🥥 味的湯 而且不腥大家還能沾他們所付的醋 湯🥣 更甜更鮮 雞肉和椰子🥥 肉感覺也不同呢~鮮油咖央多士 +$15笑死😆 鮮油也太大塊了吧~!!但是好吃的而且咖央醬味在而不甜 配脆多和牛油🧈 是邪惡的美味牙~咖央油條配薄荷朱古力雪糕 +$38誰會想到呀~咖央和油條竟然搭 不會覺得肥膩 再加上巧克力真的讓人意上不到牙 愛薄荷朱古力雪糕一定要試配著吃是個創新驚喜的美食 是個會讓你炸腦袋的東西~開心果椰子奶昔 $32喜歡💕 !!先是開心果 再是椰子🥥 甜~順順的微濃稠 喝起來不會過甜 相信沒人不喜歡~~參巴辣蝦醬通菜 $42他們的參巴辣蝦醬味在 又不會過辣大家記得在吃前上下拌好 每片的通菜都沾到汁通菜都嫩的 特別最好吃的是通菜葉~~要吃~~每分品質都滿高的 但就在一個不起眼的地方 真的會讓人「走寶」然後發現大家來這家都是為了 「海南雞飯」 下次要再來吃他們
有眼不識泰山 差點就錯過這家寶藏🏴‍☠️店了
火焰醬香椰子雞窩(半隻)跟油飯 $168
也太大了吧 還要在面前燒窩 上面還淋上一層酒精 用火燒一次
還有椰子🥥 肉 還第一次喝到這麼重椰子🥥 味的湯 而且不腥
鮮油咖央多士
鮮油咖央多士 +$15
笑死😆 鮮油也太大塊了吧~!!但是好吃的
而且咖央醬味在而不甜 配脆多和牛油🧈 是邪惡的美味牙~
咖央油條配薄荷朱古力雪糕 +$38
誰會想到呀~咖央和油條竟然搭 不會覺得肥膩 再加上巧克力
真的讓人意上不到牙 愛薄荷朱古力雪糕一定要試配著吃
是個創新驚喜的美食 是個會讓你炸腦袋的東西~
開心果椰子奶昔
開心果椰子奶昔 $32
喜歡💕 !!先是開心果 再是椰子🥥 甜~
順順的微濃稠 喝起來不會過甜 相信沒人不喜歡~~
參巴辣蝦醬通菜
參巴辣蝦醬通菜 $42
他們的參巴辣蝦醬味在 又不會過辣
大家記得在吃前上下拌好 每片的通菜都沾到汁
通菜都嫩的 特別最好吃的是通菜葉~~要吃~~

然後發現大家來這家都是為了 「海南雞飯」 下次要再來吃他們的雞飯才行😆
2024-02-21
鮮油咖央多士
開心果椰子奶昔
參巴辣蝦醬通菜
  • 火焰醬香椰子雞窩(半隻)跟油飯
2024-02-19 782 瀏覽
呢間海南雞飯店出名幾抵食,今次去咗長沙灣店,座位幾闊落,食物選擇又多!🔸招牌海南雞飯 $85叫咗必食嘅海南雞,跟油飯同雞雜冬瓜湯~ 價錢算幾合理,雞肉份量多,去骨啖啖肉,肉質都幾軟滑!有齊三色醬,酸辣汁最正!油飯不油膩,湯有好多雞腎,唔錯!🔸星洲叻沙摻摻 $74好大碗勁多麵😂 呢個價錢好抵食!配料有豆卜、魚片,魚蛋、蝦、青口、芽菜、通菜,都幾豐富!叻沙湯飲落幾香又唔會太濃味,係比較清爽嘅味道~ 性價比幾好!🔸參巴辣蝦醬通菜 +$21叫主食可以加配一個小食,叫咗通菜試吓~好入味微辣,好食!🔸鮮油咖央多士 +$15另一個小食叫咗咖央多,好大塊厚切牛油,好邪惡👿又好好食!多士夠香脆,牛油加咖央醬,好正!🔸開心果椰子奶昔 $32近排新推出,第一次試開心果加椰子呢個組合,又幾好飲喎!幾香滑又清新,開心果味唔算太出,椰子味濃啲~🔸冰爽砂拉越菠蘿冰 $48原個菠蘿上好打卡!挖咗菠蘿肉再攪拌,原汁原味,好香甜😋🔸雪山樽仔奶茶 $18另外叫多咗樽奶茶飲吓,幾香滑,唔會太甜~

🔸招牌海南雞飯 $85

🔸星洲叻沙摻摻 $74

🔸參巴辣蝦醬通菜 +$21
叫主食可以加配一個小食,叫咗通菜試吓~好入味微辣,好食!

🔸鮮油咖央多士 +$15

🔸開心果椰子奶昔 $32

🔸冰爽砂拉越菠蘿冰 $48
原個菠蘿上好打卡!挖咗菠蘿肉再攪拌,原汁原味,好香甜😋

🔸雪山樽仔奶茶 $18
另外叫多咗樽奶茶飲吓,幾香滑,唔會太甜~

• 鮮油咖央多士
  • 星洲叻沙摻摻
  • 招牌海南雞飯
  • 參巴辣蝦醬通菜
2024-02-09 658 瀏覽
今次食呢間,係因為之前見到佢個椰子雞煲賣相好吸引bookmark咗!尋日天氣又凍返,啱晒食呢個暖笠笠煲❤️2個人叫咗呢幾樣~#火焰醬香椰子雞窩 $168呢個煲有半隻雞嘅份量,職員會喺個煲上面倒一杯茅台然後點火🤭佢有個沙漏計時器,漏完沙大約十分鐘就可以叫職員開蓋~ 一路等一路有好香酒味飄出嚟🤤個湯超清甜,職員介紹係純椰青水,無加一滴水,仲有幾舊椰青肉食~職員教食嘅時候唔好一次過飲晒啲湯,留返啲一路食一路淋落個雞度😆個煲跟咗個去油湯殼,但我哋覺得有雞油仲好飲啲😌😌跟咗碗 #油飯 ,仲有鮮沙薑、桔仔、辣椒仔可以加入豉油度,個豉油酸酸地,吊一吊味好食!!椰青水+雞 呢個配搭無得輸,好食之餘,飲完個雞湯即刻暖笠笠,我哋成個湯飲晒😂!+$39 #夜市沙嗲串 (四串) 一雞一牛各兩串,個沙嗲汁超惹味,好食到我叮一聲🤩早知叫半打😂😂+$48 #冰爽砂拉越菠蘿冰原隻菠蘿擺上檯,好吸睛重菠蘿味,飲落好滑身,好解渴#惹味雞雜怡保芽菜 $50芽菜爽口,夾埋雞雜鹹鹹地好食#馬六甲椰子雪糕 $28有兩球雪糕,個底仲有啲好似糖水渣渣咁,有雪糕又有糖水,有驚喜~

2個人叫咗呢幾樣~

火焰醬香椰子雞窩

#火焰醬香椰子雞窩 $168

夜市沙嗲串 (四串)

+$39 #夜市沙嗲串 (四串)
一雞一牛各兩串,
個沙嗲汁超惹味,好食到我叮一聲🤩
早知叫半打😂😂
冰爽砂拉越菠蘿冰

+$48 #冰爽砂拉越菠蘿冰
原隻菠蘿擺上檯,好吸睛
重菠蘿味,飲落好滑身,好解渴
惹味雞雜怡保芽菜

#惹味雞雜怡保芽菜 $50
芽菜爽口,夾埋雞雜鹹鹹地好食
馬六甲椰子雪糕

#馬六甲椰子雪糕 $28
有兩球雪糕,個底仲有啲好似糖水渣渣咁,
有雪糕又有糖水,有驚喜~

2024-02-08
火焰醬香椰子雞窩
夜市沙嗲串 (四串)
冰爽砂拉越菠蘿冰
惹味雞雜怡保芽菜
馬六甲椰子雪糕
  • 麻辣玻璃魷魚通菜
  • 夜市沙嗲串
2024-01-05 1153 瀏覽
收到風知道最近餐廳推出咗「火焰醬香椰子雞窩」套餐,就拿拿臨約老公過嚟品嚐吓啦。呢間餐廳喺我地經常出沒嘅地點附近,已經幫襯過幾次,係屬於平民價錢嘅東南亞菜。最近天氣都幾清涼吓,點個雞窩暖吓身先。見到侍應遮遮拎住個煲同埋啲工具送到我地張枱。有個好得意嘅沙漏裝置,上面寫住"Susan教你食椰子雞:先影相再飲湯最後先食雞"搞到我好鬼期待添。睇見侍應遮遮點起個火,再淋啲酒落去個煲蓋等佢燒著,酒精即時引發火焰!此乃危險動作,小朋友切勿模仿!等到個沙漏流曬差唔多五分鐘左右,侍應遮遮再送上油飯及配料俾我地。打開鍋蓋,好香椰子味呀!呷啖湯,好清甜嘅椰子湯,忍唔住飲咗一大碗。湯面浮起少許雞油,但不致於太油膩。窩裡的雞肉好嫰滑,我地三扒兩撥就KO咗個椰子窩。跟住送上嘅特色小食拼盤,全部即叫即炸,送到枱面上仲係熱辣辣。特別推介脆炸鳳尾蝦卷,真係好香脆,兩條真係唔夠喉呢!最後再嚟多份星洲叻沙摻摻,料頭充足,湯鮮味濃,又係忍唔住飲曬啲湯,哈哈!又係大滿足嘅一餐!
又係大滿足嘅一餐!
2024-01-04
5天前 0 瀏覽
📍蘇山雞飯一向都好出名,下午茶時間黎到,都要排隊等一陣。娘惹咖喱炸雞配白飯 $58黎到就好吸引,炸雞即叫即炸,外皮酥脆,切開內裏多汁。配上椰香味十足嘅咖喱,另外有一塊蝦片、炸魚仔、雞蛋、花生、娘惹醬伴上。因為個人唔鍾意食椰醬飯,所以轉左做白飯。
📍蘇山雞飯一向都好出名,下午茶時間黎到,都要排隊等一陣。

娘惹咖喱炸雞配白飯 $58
這間都算是區內比較有名的海南雞飯之一了,晚上時段還是要排隊的,主打的海南雞比很多有名氣的店都要好吃,對比起來真的性價比十足!招牌海南雞飯轉輕怡排骨茶(62元+10元)下午茶的性價比更高,雞肉的份量不變,而且剛好拿到雞腿的位置,吃起來特別嫩滑多汁,肉質有彈性,雞皮爽滑!而且雞油飯是這裡的特色,比很多店都要更濃香,味道更突出,單吃就已經很好吃了!而這個轉了做肉骨茶,小小的一碗就有兩件排骨,湯喝起來挺濃,胡椒的辛辣非常突出,然後是藥材香!黑白海雞飯(93元)一次吃到這裡兩款的特別,分別是海南雞和醬油雞!雖然價錢貴了,但其實份量也是多了的!醬油雞味道比海南雞更香濃,多了一份醬油香,單吃也很夠味了,肉質大家都差不多。而我拿到的是雞胸,吃起來也不會覺得老!這個配的是雞雜湯,有淡淡的雞湯清香,配上冬瓜和雞雜,真的挺足料的!醬油拼盤(39元)有豬手,雞腳和滷蛋,其中豬手特別出色,吃起來入口即化,肥而不膩的,滷得非常入味,醬油味濃!雞腳是保留了本身的爽滑口感。滷蛋蛋香十足!開心果椰子奶昔(32元)這個新出的飲品,喝起來開心果味挺香濃,感覺直接用開心果打成的,配椰子奶,喝起來是滑滑的口感。仙草椰奶冰(加配

招牌海南雞飯轉輕怡排骨茶(62元+10元)

黑白海雞飯(93元)

醬油拼盤(39元)

開心果椰子奶昔(32元)

仙草椰奶冰(加配12元)
這個用的椰奶又濃上面的椰子奶不一樣,味道更濃一點,仙草更特別用上球型的,挺特別。

2024-04-06
2024-04-09 0 瀏覽
長沙灣「蘇山雞飯」嘅海南雞飯質素ok 而且下午茶好抵食,下午套餐有小食或正餐等$30 起…海南雞飯套餐$62……..可以加$10 轉肉骨茶,不過我冇轉🤪因為跟餐嘅冬瓜雞雜湯都唔差幾好飲🤭⋯⋯但我加咗$12轉特飲美祿恐龍,甜到正常味道不錯!另外朋友叫做咗…….香蔥海南豬扒飯,豬扒唔鞋口,調味也適中….. 再加特色小食拼盤😆😆⋯⋯ 小食拼盤有兩隻雞翼兩塊泰式魚餅兩件脆鳳尾蝦春卷和2吋豬肉卷…脆鳳尾蝦春卷好香脆!仙草椰奶冰甜度適中!
長沙灣人氣星馬餐廳{蘇山雞飯🐓}好旺場,好彩都叫做唔洗等位,食完出嚟已經見到一條人龍🙈✴️海南雞(半隻)&油飯&雞雜冬瓜湯✴️鎮店之寶—海南雞🔥雞肉的確嫩滑,皮薄唔肥膩,但差緊啲雞味~三色醬可以補返雞肉唔夠味嘅不足,點完後更惹味👍🏻油飯好正!每粒飯都好煙UN,有少少雞油同薑蓉味,欣賞✨✴️Susan豬手飯✴️豬手份量好足,每件都好大嚿,好似食極都食唔完咁🙉豬皮炆得好腍好腍,同時又十分彈口,怕肥但都要食😋配菜有大量花生同酸菜,幾有誠意~✴️雞雜怡保芽菜✴️超多雞雜,竟然會食唔哂😅味道較淡,芽菜同雞雜都無咩味~✴️咖央油條配海荷朱古力雪糕✴️擺盤有設計過,幾搞笑🤣油炸鬼入滿搽滿咖央,本身已經夠甜,加埋朱古力醬就更甜,好彩份量唔算多,否則都幾膩~

海南雞(半隻)
海南雞(半隻)+油飯
雞雜冬瓜湯

✴️海南雞(半隻)&油飯&雞雜冬瓜湯✴️

Susan豬手飯

✴️Susan豬手飯✴️
雞雜保芽菜

✴️雞雜怡保芽菜✴️
超多雞雜,竟然會食唔哂😅味道較淡,芽菜同雞雜都無咩味~

✴️咖央油條配海荷朱古力雪糕✴️
海南雞(半隻)+油飯
Susan豬手飯
2024-04-07 0 瀏覽
今日約咗朋友食飯,朋友喜歡星馬泰菜式,於是帶他一嚐新加坡菜式蘇山雞飯,價錢平民實惠,份量又足料,其中無骨海南雞飯成為招牌菜式,肉質嫩滑,份量十足,配上酸甜辣醬味道更升上另一層次,平時配上油飯,今次嘗試喇沙摻摻,是米粉和油面的組合,會有魚片魚蛋芽菜豆卜,湯底濃郁,米粉完全吸收湯底的精華。由於我太肚餓,叫多咗個豬手飯,見到淡淡肥豬肉,滷水雞蛋配酸菜非常開胃,另外叫咗份鮮油咖央多士,真的必點之選,一口牛油配咖央與烤焗過的多士絕配,再一口沙嗲串燒(豬牛雞),燒得香口,不會太乾,保留肉質鮮嫩。新出咗兩杯特飲,清爽砂粒越菠蘿冰,原個菠蘿造成沙冰,原汁原味不會過甜,夏天飲可以消暑解渴,另一杯開心果椰子奶昔是我最愛,開心果結合椰子奶香,原來他們都好夾,喜歡奶昔的人必試👍🏻
2024-04-05 0 瀏覽
每次運動員經過蘇珊雞飯都見到好多人,但因為都已經8:30,所以唔係好想排咁耐隊先食飯,一直都未入去試過。今日好早12:30晏晝就喺長沙灣,經過唔使排好耐隊,咁梗係入去試啦。lunch嘅價錢係比晚餐平$10,仲要有嘢飲添。位置坐得舒服,亦都乾淨都寬敞。雙雞飯去到梗係想食招牌海南雞啦。我哋叫咗一個海南雞飯另外就叫咗一個喇沙海南雞呢個喇沙海南雞呢就要咗米粉嘅。平時上面都會有少少配料咁就一碗,所以我通常都會嗌小食,因為唔夠飽。而呢個海南雞喇沙唔單止有的雞仲有好滑嘅雞馬莎上面都有其他配料真係超級飽肚。個喇沙湯底亦都好香超級足料啊。呢個湯底係唔辣嘅喇沙嚟㗎。 另外海南雞飯係配油飯嘅,如果唔想食牛飯亦都可以配白飯仲要有一碗湯根本就食唔晒囉。🐷另外加$3就有椰汁咖啡啦,真係少見啦。!最後其實係可以一啲小食嘅好多人想食鮮牛油咖央多士啦。個多士一嚟我就即刻攞咗一件利息先多士,好彩華哥件牛油不得了,同其他地方只搽一層牛油或者好薄嘅一片呢度完全一件厚油牛油啊。加$15咋,好食嘅抵食!不得了!性價比好高嘅一餐飯!

位置坐得舒服,亦都乾淨都寬敞。

性價比好高嘅一餐飯!
2024-04-03
2024-04-02 0 瀏覽
醬油雞飯份量小,總共得3.5舊肉加雞翼(相片是夾咗一舊之後拍的,不明白只得一忽雞肉,為什麼可以興兩隻雞腳伴碟(一隻雞只得兩隻腳),真的值$85嗎?好像沒有需要在此餐廳食雞飯!
醬油雞飯

2024-04-02
2024-03-25 33 瀏覽
📍蘇山雞飯💒長沙灣元州街411號義華大廈地舖去長沙灣開電話卡,突然男朋友問我有沒有興趣食海南雞飯,有間食雞飯出名的,就帶我去蘇山雞飯這間餐廳,岩岩好2:00下午餐到,店員應該知道我地有揸車泊左係門口,安排了一個可以完全望到車既窗邊位置給我,在內情況當時並不多滿座,隔了一會便開始要排隊,原來大家都等2:00下午茶時間😊裝修簡潔,比一般港式茶餐廳舒適,再望一望餐牌,食物選擇都頗多,價錢又合理。招牌海南雞飯 🌟🌟🌟🌟🌟🐓雞肉好嫩滑,不論係脾定翼位都係咁嫩滑配有三個醬汁,鼓油和薑蓉會和酸甜醬, 本人喜歡酸甜醬,酸酸甜甜送飯一流,油飯唔油膩,另外仲有碗冬瓜湯。仲叫咗份🥪鮮油咖央多🌟🌟🌟🌟麵包烘得好脆,牛油好厚。
📍蘇山雞飯
💒長沙灣元州街411號義華大廈地舖
招牌海南雞飯 🌟🌟🌟🌟🌟

仲叫咗份🥪鮮油咖央多🌟🌟🌟🌟
麵包烘得好脆,牛油好厚。
海南雞油飯  鮮油加央多士
2024-03-23
海南雞油飯  鮮油加央多士
  • 鮮油咖央多士
  • 招牌海南雞飯
2024-03-23 41 瀏覽
星期六冇嘢做,梗係同女朋友周圍去搵食🤤今日嚟到位於長沙灣元州街嘅蘇山雞飯🐓其實海南雞飯以前已經食過好多次,食過天天啦,亦都有去泰國食過水門,都有喺香港食過唔同嘅海南雞飯,可以話唔同嘅地方各有特色。講返蘇山先,今日呢就叫咗一個下午茶嘅蘇山雞飯另外加咗一個超級邪惡嘅咖央多士😋😋個飯一嚟到係每一粒米都有油香,比雞油包裹住,雖然話下午茶,但係碗飯有得揀多飯,個份量絕對足夠兩個人食。海南雞非常嫩滑亦有雞味,跟配嘅三個醬亦都非常惹味,只係略嫌個甜醬油味道有少少單調。隨餐附送咗一碗冬瓜雞雜湯味道清淡,雞雜都風味濃郁,非常之過癮!食食下雞飯,咖央多士亦都送到,見到個多士我當堂呆咗,裏面嗰塊牛油係超級極之厚,對於我呢啲民以食為天嘅人就啱晒,一咬落去厚切嘅牛油,溶化喺我嘅嘴裏面🥹🥹配合佢咖央醬嘅甜,嗰種配搭無懈可擊🥰美中不足嘅係多士唔夠脆,希望餐廳下次可以再做好啲,兩個人食呢兩樣嘢非常之飽,本身仲諗住嗌多個豬手飯,好彩冇叫😂最後埋單都只係$95😨😨真係抵到爛,性價比極之高,下次想唔返嚟食都唔得啦😂

2024-03-23 52 瀏覽
係長沙灣嘅蘇山雞飯,晚飯時間坐無虛席,不過係門口排左一陣隊都好快入坐,如果唔想搭枱就可能要再等耐啲~🥢Susan豬手飯豬手飯份量好多,旁邊有花生同酸菜,豬手整得好軟腍,膠質滿滿🥢黑白雞(海南雞+醬油雞+油飯+迷你星洲叻沙)黑白雞好嫩滑,油飯好香,迷你星洲叻沙有香濃椰香味,食完好滿足🥢冰爽砂拉越菠蘿冰菠蘿冰係完隻菠蘿呈現係眼前,好靚,真材實料,飲落清甜🥢醬油雞腳加配小食好抵,$14有六件,整得入味

🥢Susan豬手飯
豬手飯份量好多,旁邊有花生同酸菜,豬手整得好軟腍,膠質滿滿

🥢黑白雞(海南雞+醬油雞
+油飯+迷你星洲叻沙)

🥢冰爽砂拉越菠蘿冰
菠蘿冰係完隻菠蘿呈現係眼前,好靚,真材實料,飲落清甜
🥢醬油雞腳
加配小食好抵,$14有六件,整得入味