呢條街算係食街, 有吾少可以去完再去的餐廳.呢間"蘇山雞飯"既海南雞飯之前都食過,   幾好,  跟餐配既冬瓜湯清清地好飲. 整體嚟講, 你如果想坐得舒服啲,    嚟呢間係OK,   但如果想食平少少, 吾介意麻甩啲, 就可以去隔幾個舖位既"雞仔"都吾錯.今次再嚟,  就吾食海南雞,  試左個巴東牛肉飯套餐.整體份量合格, 夠飽,   啲巴東牛肉算腍身 ,  但江仔魚埋邊啲醬雖然俾到味蕾刺激, 撈飯係幾好,    但食落去真係幾咸,  堅吾係普通咸, 吾飲水吾得, 所以真係少食多滋味. 套餐加配既炭燒豬肉串,   食吾到炭燒味道,   而入口係好油,   亦吾似啱啱燒完拎出嚟,   所以不建議推介, 下次再嚟我都吾會再揀呢個.整體嚟講,  下次再嚟我只會食呢度既海南雞飯 吾會再揀巴東牛肉飯. 如果要食巴東牛肉飯,  呢頭我會行遠少少去D2  Place 間  Bugis @ 叻沙海南雞飯.  fyi  我吾係話 Bugis 個巴東牛肉飯勁好食,  咩乜乜天下第一/正宗無敵,    而係佢味道啱自己食多啲,   冇咁重味, 食完冇咁口渴,   所以如果價錢差吾多, 呢頭我會揀食佢.另外
呢條街算係食街, 有吾少可以去完再去的餐廳.

今次再嚟,  就吾食海南雞,  試左個巴東牛肉飯套餐.

另外,  夜晚七點半, 都吾算太晏吖,   蘇山雞飯手機落單已冇通菜芽菜可嗌,  我想扮健康啲食多啲菜都吾得.
2022-09-03
5 分鐘 (堂食)
2022-09-06 73 瀏覽
餐廳7點多就大半滿座,好在行快一步🚶🏻‍♀️🚶‍♂️。 餐牌上嘅選擇都唔少,不過見每一張枱必定有海南雞飯,有咁多食客加持,所以都點咗一份,然後再加點最喜歡嘅喇沙💕 🐥招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯海南雞帶有油光,賣相吸引✨。已去骨嘅雞肉好嫩滑,點上三款醬油味道更加提升。🍚油飯粒粒分明,香而唔油膩,顏色亦比起平日較深,上網查查,原來餐廳好有心思,用特定份量嘅電飯煲煮飯,令每粒飯更能夠吸收雞油同斑蘭嘅精華😋🦞星州龍蝦喇沙摻摻配鮮油咖央多士上枱已經😍。半邊龍蝦,肉質爽口彈牙。喇沙湯底亦好夠味。鮮油咖央多士,烘脆嘅多士配上厚切嘅鮮油,邪惡但會忍唔住食晒😈🐷炭燒豬肉串🌱參巴醬通菜套餐加點兩份小菜,份量啱啱好,唔需要擔心眼闊肚窄👍🍹恐龍美祿🍬手作蛋白杏仁茶 美祿粉落得亳不手軟,好香濃。杏仁茶香,杏仁味出,好滋潤💕

🐥招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯

🦞星州龍蝦喇沙摻摻配鮮油咖央多士

🐷炭燒豬肉串
🌱參巴醬通菜
套餐加點兩份小菜,份量啱啱好,唔需要擔心眼闊肚窄👍

🍹恐龍美祿
🍬手作蛋白杏仁茶
美祿粉落得亳不手軟,好香濃。杏仁茶香,杏仁味出,好滋潤💕

2022-09-06 96 瀏覽
經常食午餐海南雞飯配湯好低食😋所以今日試下個晚餐🤔兩人,叫兩個餐,晚市不包飲品,海南雞飯仲要不配湯,一場來到就試下叫左咖哩粉,咖哩唔錯唔會太辣我鐘意食上面個幾條綠色嘢🤣咖哩雞髀飯,個脆脆蝦片係淋身既,雞髀外皮好脆但肉質乾爭爭。最後兩杯飲品都可以。價錢忘記左但比中午貴而且唔好食,有機會中午做定又或者我唔好彩咁岩食正佢啦,當日晚上餐廳都係無咩人。😋😋😋😋😋😋😋😋😋以上只是個人意見
經常食午餐
海南雞飯配湯好低食😋
所以今日試下個晚餐🤔
叫左咖哩粉,咖哩唔錯唔會太辣我鐘意食上面個幾條綠色嘢🤣
咖哩雞髀飯,個脆脆蝦片係淋身既,雞髀外皮好脆但肉質乾爭爭。
😋😋😋😋😋😋😋😋😋
以上只是個人意見
想食好耐嘅蘇山雞飯,終於有時間過嚟啦最多人食嘅必定係海南雞飯、肉骨茶、咖央牛油多士,所以我都係食呢幾款🧈鮮油咖央多士💰$28極邪惡但不能不吃🤣牛油好厚身,好香咖央味,又甜又香,快啲食先食到多士仲係脆口嘅口感🉐🐥招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯💰$88海南雞好滑,可配白飯或油飯,冬瓜湯清清地都幾好味🦴砂煲新加坡白胡椒肉骨茶💰$120第一次食肉骨茶,幾清但又好濃胡椒味,肉骨都好多肉可以食到,唔會太鞋口,幾鐘意濃郁胡椒味🥬參巴辣蝦醬通菜💰$38好濃味嘅參巴辣蝦醬,好開胃食唔停口🥥超冰凍椰青💰$42好清甜,好耐無飲,夏天飲好爽💰$316/2ppl🚩蘇山雞飯 (長沙灣) @susan_chicken_rice 📍長沙灣元州街411號義華大廈地下
想食好耐嘅蘇山雞飯,終於有時間過嚟啦

🧈鮮油咖央多士💰$28

🐥招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯💰$88
海南雞好滑,可配白飯或油飯,冬瓜湯清清地都幾好味

🦴砂煲新加坡白胡椒肉骨茶💰$120

🥬參巴辣蝦醬通菜💰$38
好濃味嘅參巴辣蝦醬,好開胃食唔停口

🥥超冰凍椰青💰$42
好清甜,好耐無飲,夏天飲好爽

💰$316/2ppl
📍長沙灣元州街411號義華大廈地下
2022-09-02
6 分鐘 (堂食)
  • 參巴醬通菜
  • 海南雞飯
  • 招牌海南雞飯
  • 海南雞
  • 肉骨茶
  • 超冰凍椰青
星馬菜方面我都幾鍾意食海南雞飯同咖央多士,平時會去唔同地方試試,今次就黎到長沙灣一間主打高CP值既星馬菜冰室😝◦ 海南雞飯配雞雜冬瓜湯 ($80)/參巴醬通菜 (+$20)原來呢到既海南雞係用上日本花菇、元貝和廿種香料入味,雞肉冇骨方便食;雞飯就用上特定份量電飯煲煮飯,令每粒飯都可以吸收到雞油和斑蘭嘅香味;最後而份通菜好大碟呀,兩個人share岩岩好,炒得都唔錯幾香口~◦ 芽菜走地雞配白胡椒肉骨茶 ($90)/炭燒豬肉串 (+$20) 呢份肉骨茶係屬於新加坡潮式既肉骨茶,味道會以胡椒味行先,底係比較清淡易入口;走地雞都唔錯,點埋醬汁食配雞飯好夾🙌🏻而豬肉串都幾香口,食完唔會覺得油膩🫶🏻◦ 鮮油咖央多士 ($28)雖然咖央多好邪惡😈,但係每次有機會食我都想食🤣呢到既咖央多有塊超厚身既牛油,咖央份量相對少d,滿滿既牛油香味真係好吸引呀,最後都係同朋友全部食曬😂◦ 美祿恐龍/雪糕斑蘭奶茶 (+$12/+$12)兩杯飲品既賣相都幾好,當中我覺得美祿恐龍好飲d,味道偏甜,上面鋪滿美祿粉,美祿味道濃郁幾正~雪糕斑蘭奶茶就覺得斑蘭味道可以再濃郁d😋餐廳環境闊落,同朋友食飯傾計都坐得幾舒服😙📍蘇山雞飯
炭燒豬肉串

海南雞飯配雞雜冬瓜湯
參巴醬通菜

白胡椒肉骨茶
芽菜走地雞配白胡椒肉骨茶

◦ 鮮油咖央多士 ($28)
鮮油咖央多士

◦ 美祿恐龍/雪糕斑蘭奶茶 (+$12/+$12)
美祿恐龍/雪糕斑蘭奶茶

餐廳環境闊落,同朋友食飯傾計都坐得幾舒服😙

📍蘇山雞飯|@susan_chicken_rice
長沙灣元州街411號義華大廈地下
2022-09-01
2022-09-03 84 瀏覽
疫情咁耐最掛住就係新加坡🇸🇬 次次去到一日三餐都狂食海南雞飯 真係好懷念 聽講長沙灣呢間食星馬野超正宗 即刻撲過嚟試試❣️豐盛海南雞飯(半隻) $128半隻雞都咁大碟 雞飯用上特定份量電飯煲煮 令每粒飯都平均可以吸收到🐥油同斑蘭香 雞件則用上日本花菇🍄元貝同廿種香料一齊烹調 份外入味❣️ 砂煲新加坡白胡椒肉骨茶 $120新加坡潮式肉骨茶做法以胡椒味行先 即使係咁湯底亦做得比較清淡易入口 食唔慣重口味嘅都一定一試難忘煲湯時仲加入豆卜 吸盡肉骨茶精華 一咬噴湯 胡椒味持續喺口腔徘徊 冬天飲極度暖身💗❣️鮮油咖吔多士 $28好耐冇食過啲咁邪惡嘅嘢烘脆左嘅麵包餘溫溶化兩片不吝嗇嘅牛油🧈麵包完全吸收 咖哋醬加上微鹹嘅味道 仲有牛油嘅涼浸浸嘅口感 好似食緊甜品❣️ 怡保扎肉雞絲湯粿條 $55芽菜、通菜、扎肉、雞絲完全遮住曬個麵 超級足料四片扎肉超大塊 唔似出邊嗰啲得扎肉粒或者扎肉條 去咗皮嘅雞絲依然保留到肉質滑溜嘅口感 將青🍋同🌶加入湯中 粿條配搭清甜嘅湯底 就算食晒成碗都唔會飽濟❣️凍椰奶 $12(跟餐價)飲完香濃胡椒味嘅肉骨茶 最後用一杯冰凍嘅椰奶結束

❣️豐盛海南雞飯(半隻) $128

❣️ 砂煲新加坡白胡椒肉骨茶 $120
鮮油咖吔多士

❣️鮮油咖吔多士 $28
好耐冇食過啲咁邪惡嘅嘢

❣️ 怡保扎肉雞絲湯粿條 $55
芽菜、通菜、扎肉、雞絲完全遮住曬個麵 超級足料

❣️凍椰奶 $12(跟餐價)
飲完香濃胡椒味嘅肉骨茶 最後用一杯冰凍嘅椰奶結束 即使食到啲冰融晒都唔會話將濃稠嘅🥥香味溝淡 超級推薦❗️
2022-09-01
鮮油咖吔多士
2022-09-01 61 瀏覽
無食午餐,直接去食下午茶。叫左星洲喇沙和海南雞飯。以下午茶角度,和其他地方的午餐差不多價,不算平宜😑。喇沙呢,雖然名叫星洲叻沙,但我定義佢係接近馬來西亞咖哩麵,新加坡喇沙的椰香味極濃,但佢椰香不足,所以相信這是馬來西亞風味而不是星洲🤔。至於海南雞飯,雞無骨,都幾好味,只稍稍欠嫩滑,但仍然是屬於有水準的。而油飯我覺得更是好吃,是心目中真正的油飯,並不是那種黄薑油飯能比😋。今次無食咖央多士😫,懷念那邪惡厚厚鮮牛油,下次留肚都一定要食😆
2022-08-27
2022-09-01 60 瀏覽
蘇山雞飯 長沙灣店——————————ADDRESS 📍長沙灣元州街411號義華大廈地下價錢💰:50-100好味程度😋⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️ ⭐️ ⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️今日專登出去深水埗搵朋友,朋友介紹咗我食呢間正宗嘅星馬菜既餐廳,位置好容易就搵到,入座後,可以用手提電話掃描QR code落單,超級方便💓幾分鐘後已經好快有冰凍嘅飲品送上,呢間餐廳上菜速度都好快☺️亦都可以保證每一份餐都熱辣辣!我同朋友本身諗住專登過嚟試吓呢間嘅海南雞飯😍眼見每台客人都必點呢款菜式,所以我哋都叫左一份試一試佢!另外我哋仲叫咗龍蝦喇沙摻摻!份量超大份,我哋兩個人一共食咗二百幾蚊超級抵食☺️脆炸鳳尾蝦春卷鳳尾蝦用咗越式網紋春卷皮包住蝦肉炸,超級香脆可口☺️蝦肉亦都唔會好梅,反而好彈牙好好食好有外脆內院嘅感覺😜鮮油咖央多士 HK$32嘩!好想講⋯ 呢份多士好香脆,牛油好厚☺️好足料!每淡食落去都帶有少少咸香味👍🏻好正呀雪山樽仔奶茶見天時熱熱地,我就order 左嘅支冰凍嘅奶茶,雖然細細支,但幾有絲襪奶茶嘅風味👍🏻👍🏻👍🏻恐龍美祿呢杯恐龍美祿都係必叫清單出現,所以我哋都叫咗一杯試吓!飲品面頭鋪滿左美綠茶粉,每一啖
蘇山雞飯 長沙灣店
服務⭐️⭐️⭐️ ⭐️ ⭐️
回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️
超級抵食☺️
鳳尾蝦用咗越式網紋春卷皮包住
蝦肉炸,超級香脆可口☺️蝦肉亦都唔會好梅,反而好彈牙好好食
好有外脆內院嘅感覺😜
鮮油咖央多士 HK$32
雪山樽仔奶茶
恐龍美祿
呢杯恐龍美祿都係必叫清單出現,所以我哋都叫咗一杯試吓!飲品面頭鋪滿左美綠茶粉,每一啖飲落去都有雙重嘅口感👍🏻絕對有驚喜
龍蝦叻沙摻摻
主食方面叫左龍蝦喇沙摻摻,湯底椰香非常濃郁👍🏻帶有少少微辣
食多兩啖仲會帶有小小嘅龍蝦鮮味👍🏻👍🏻👍🏻
海南雞叻沙米線
海南雞超滑,再配搭埋秘製嘅雞汁真係天衣無縫!另外個喇沙米線湯底都好香,不過小編認為個湯底可以再辣多少少🤏咁就會更加惹味不錯啦!
#長沙灣必食 #海南雞飯#星馬菜推介 #yummyfood
經過這家店,常常會有一大堆人圍著。今天决定與朋友進去一試,怎料回味無窮。如常,海南雞配上三款醬汁及一碗湯。但白切雞上有秘製蒜香油,底有肥肥的怡保芽菜,秘製醬汁豉油,湯內有冬瓜及雞腎。簡直是一試難忘。另外,有新加坡肉骨茶,也值得一試。🔺海南走地雞飯可能是走地雞的關係,每一塊雞都得嫩滑。建議同時與秘製蒜香油,醬汁豉油一並食用。建議選「油飯」,飯香,米粒粒分明。而且餐湯有小編最喜愛的雞腎,加分,如果湯的減度可以調淡一些,整體味道會更佳。🔺 新加坡肉骨茶米粉香濃白胡椒湯底,一字骨肉質新鮮,配上豆卜剛好吸收了湯的味道。米粉爽,放久了也不會變軟,好吃。🔺鮮油咖央多士咖央香,不是太甜,適中。配上邪惡的目測1cm鮮牛油及即製烘多士。十分邪惡但是味道令人回味無窮。🔺凍恐龍美祿新加坡菜總會想起美祿。美祿上有一厚厚的美祿粉,口感有趣。味道濃郁,材料十足。未試過的人這個是必試飲品。🔺凍青檸菠蘿梳打完全渴到了青檸菠蘿梳打的味道。飲品內有菠蘿,增加口感。後注:餐廳座位多,而且流轉快,但有一些座位可能比較狹窄。

🔺海南走地雞飯

🔺 新加坡肉骨茶米粉

🔺鮮油咖央多士

🔺凍恐龍美祿

🔺凍青檸菠蘿梳打
完全渴到了青檸菠蘿梳打的味道。飲品內有菠蘿,增加口感。

後注:餐廳座位多,而且流轉快,但有一些座位可能比較狹窄。
海南走地雞飯
新加坡肉骨茶米粉
凍恐龍美祿
  • 新加坡白胡椒排骨茶湯米粉
2022-08-27 143 瀏覽
呢間野其實個地點都唔算好方便,係長沙灣站或者荔枝角站行過去都唔近,所以雖然我bookmark左好耐但早兩日先真係的起心肝去試🤣🤣同朋友2個人1人叫左個晚餐set加小食,分別係:1️⃣海南雞飯 + Susan 雞翼2️⃣龍蝦叻沙摻摻+咖央多士+菜首先要介紹既係我杯特飲😋 美綠恐龍其實個樣唔係好IGable, 只係插左把遮仔🤣但杯野好好飲,真係濃濃既美綠味❤️ 出面有時飲落似柯華田或者你覺得佢加左糖,但呢杯係真係美綠恐龍,就算我未攪勻啲粉都已經好濃味主菜既龍蝦叻沙摻摻🤤湯底十分濃郁,當湯咁飲左幾啖🤣湯底勁重蝦味🦐 隻龍蝦亦非常大隻🦞(下面張相因為已經食緊,碗面睇落有啲亂😂)然後就係一開始比佢吸引先想黎食既咖央鮮油多士❤️ 真係好邪惡😋 個多士同龍蝦面係同一個餐黎,真係胃口細啲都食唔落一口咬落去舊牛油係爆汁咁,加埋咖央香,成舊都好好食😋唔好睇落咁細舊其實食落係非常非常heavy 海南雞飯個人覺得無食評講到咁好食就唔特別講了,反而係個Susan 雞翼唔錯🍗 應該係南乳炸雞翼?整得好香脆同入味,同埋佢係原隻雞翼,連埋雞尖雞鎚食到就飽死都係$250 左右( 2個人加埋),真係非常抵食!可以再戰!下次打算試埋個

同朋友2個人1人叫左個晚餐set加小食,分別係:
1️⃣海南雞飯 + Susan 雞翼
2️⃣龍蝦叻沙摻摻+咖央多士+菜

首先要介紹既係我杯特飲😋 美綠恐龍
其實個樣唔係好IGable, 只係插左把遮仔🤣
美綠恐龍

(下面張相因為已經食緊,碗面睇落有啲亂😂)

Susan  雞翼

食到就飽死都係$250 左右( 2個人加埋),真係非常抵食!可以再戰!下次打算試埋個肉骨茶,好似都有唔小好評🤤
美綠恐龍
Susan  雞翼
2022-08-26 58 瀏覽
食咗好多次發現其實佢個雞飯配薄餅先正😂仲有架央多無得輸,超厚鮮牛油,多士脆到不得了,隔籬枱都聽到聲😂😂但係要減肥就要小心,因為牛油真係好厚真心覺得價錢抵,又好味
食咗好多次發現其實佢個雞飯配薄餅先正😂
但係要減肥就要小心,因為牛油真係好厚
真心覺得價錢抵,又好味
2022-08-23 60 瀏覽
好想去旅行系列😳今次幻想自己去左新加坡👏🏻見到呢間好似好吸引 放工同朋友走左去食工作咁累 當然要用美食治療下~.🍱獅城芽菜走地雞飯配輕怡新加坡白胡椒肉骨茶 + 炭燒豬肉串 (3串) $110問下店員先知 原來d雞飯用左特定份量電飯煲煮飯 可以令每粒飯都吸收到雞油和斑蘭嘅香味😍 佢係難得唔油既油飯 (廢話但事實🤣) 真係可以KO兩碗另外d雞用既烹調方式係日本花菇, 元貝同埋廿種香料入味冇骨雞又滑又嫩 勁鮮甜味白胡椒肉骨茶原來係新加坡潮式既肉骨茶以胡椒味行先 湯底係比較清淡易入口 肉排好軟燸 吸哂d湯既精華.🍜星洲叻沙摻摻 (豆卜,魚片, 魚蛋, 海蝦, 芽菜, 通菜, 蛋, 青口) $62摻摻即係油麵+米粉 小編特別喜歡呢隻口感呢個價錢黎講真係超足料 材料都新鮮個人認為個湯可以再辣少少就正啦🌶️.🍞鮮油咖央多士 $28勁邪惡 巨厚牛油 如果可以多d咖央醬就肥肥了多士都夠脆口 呢樣一黎到要即食更佳🫶🏻.🥬麻辣玻璃魷魚通菜 $48玻璃魷魚夠爽口+通菜可以吸哂d汁wo.🥤凍恐龍美祿 +$18呢杯係童心系列 勁多美祿粉 好開心 甜入心仲有暴露年齡細細個食jelly既傘仔😆.🥤雪糕斑蘭奶茶 +$12
好想去旅行系列😳
今次幻想自己去左新加坡👏🏻
見到呢間好似好吸引 放工同朋友走左去食
工作咁累 當然要用美食治療下~
佢係難得唔油既油飯 (廢話但事實🤣) 真係可以KO兩碗
另外d雞用既烹調方式係日本花菇, 元貝同埋廿種香料入味
冇骨雞又滑又嫩 勁鮮甜味
可以一解旅行思緒
📍蘇山雞飯 @susan_chicken_rice
📌長沙灣元州街411號義華大廈地下
2022-08-21 101 瀏覽
🥘 蘇山雞飯 - 長沙灣高質星馬菜 ✨最近喺長沙灣發現咗一間幾好食嘅星馬菜,款式又多,價錢又唔貴,好想推介俾大家😊 黎食星馬菜唔使諗就一定試吓海南雞飯同埋肉骨茶啦😍 必點招牌菜👍🙌▫️招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯🐥 - 呢款海南雞飯同平時嗰啲有少少唔同,佢嘅雞飯係用上特定份量電飯煲煮飯,令到每粒飯都可以吸收到雞油和斑蘭嘅香味,所以食落好香口😊 同埋佢既海南雞雞嘅烹調方式係用上日本花菇、元貝和廿種香料入味,比較特別😋▫️砂煲新加坡白胡椒排骨茶🐷 - 呢個都係另一款人氣食品🤩 佢嘅肉骨茶係選擇左用新加坡款式嘅,所以胡椒味比重會高啲,而湯底會比較清淡易入口,如果鍾意飲新加坡款式嘅肉骨茶一定會like 💯 ▫️脆炸鳳尾蝦春卷🍤 - 個餐牌有好多款小食,全部都似好正咁,忍唔住就試左呢個春卷,當然同中式點心嘅春卷唔同啦,佢有4件,咬落去好脆好鬆化,做餐前小食簡直冇得頂!▫️參巴漿通菜🥬 - 參巴漿就會有少少辣,不過都好易入口,都係一個食星馬菜嘅必叫菜式🤩▫️恐龍美祿 🧋- 呢個係我最鍾意嘅飲品,小朋友就一定唔洗諗一定鍾意❤️▫️香茅薄荷特飲 🍹- 如果鍾意比較清爽啲嘅可以試吓呢個,比較香薄荷味,好啱炎炎夏日飲🫢
🥘 蘇山雞飯 - 長沙灣高質星馬菜 ✨

招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯
砂煲新加坡白胡椒排骨茶
  • 參巴醬通菜
  • 凍恐龍美祿
最近發掘到原來長沙灣好多正野食😁朋友介紹有檔海南雞飯嘅油飯好好味!肉骨茶有正宗新加坡口味😋佢講到我都流晒口水🤤又到🐹🦭一齊去覓食嘅時候啦!砂煲白胡椒肉骨茶 $120肉骨茶原煲砂鍋上熱辣辣🥘油炸鬼就當然唔少得!肉骨茶湯頭好清😌唔會太咸👍🏻飲落去有好重白胡椒味🌿同我係新加坡飲過嘅肉骨茶有幾分相似!估唔到香港都可以飲到新加坡潮式嘅肉骨茶😋而且材料好豐富🤯肉排大大舊超多舊🐷仲有豆卜同油炸鬼索晒啲肉骨茶湯一齊食真係好正😋豐盛海南雞飯(半隻)轉油飯 $128🐔之前聽朋友講呢間嘅油飯不得了!係用特定份量電飯煲加雞油煲出黎😍一試果然味道非凡👍🏻油飯粒粒分明 每粒都索滿左雞油😌而且男朋友🦭最鐘意佢有少少脆卜卜嘅飯焦😆我自己就更鐘意香味四溢嘅油飯🤭加埋超嫰滑又肥美而且雞味好鮮嘅海南雞🐔味道真係夾過打Band🥁鮮油咖央多士 $28咖央多士真係超。級。邪。惡😈烤到脆晒嘅多士中間搽滿咖央醬!再夾兩舊超厚牛油係中間🧈一啖咬落去🤤滿滿牛油香襯托出咖央嘅甜味🥰雖然口說邪惡 不過身體很誠實🤣好快一啖接一啖咁殲滅左舊邪惡多士😈參巴辣蝦醬通菜 $38🥬辣蝦醬通菜平時食嘅其他餐廳都會炒到過咸😵‍💫但哩到嘅蝦醬唔太重手😌反而可

砂煲白胡椒肉骨茶 $120

豐盛海南雞飯(半隻)轉油飯 $128🐔

鮮油咖央多士 $28

參巴辣蝦醬通菜 $38🥬
辣蝦醬通菜平時食嘅其他餐廳都會炒到過咸😵‍💫但哩到嘅蝦醬唔太重手😌反而可以出返菜本身嘅味道!食完唔使係咁飲水解咸🍹

椰青 $35🥥
食新加玻菜點少得叫個椰青飲🥥35蚊就有大大個😇入面超多椰子水🧊超冰凍勁好味!仲有大大舊椰子肉挖出黎食!有得解渴又有得食🥰

好耐冇食過肉骨茶同海南雞🐔今次食完重拾返個時去新加玻旅行嘅回憶😌今次未有機會order佢哋嘅椰漿飯同巴東牛肉🐮下次出開長沙灣再encore先得😋
2022-08-19 53 瀏覽
我自己不嬲好鍾意食海南雞🐥 見之前喺海南雞關注群組好多人介紹過呢間🥰 所以就去試吓❤️招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯🐥 ($80)海南雞係去左骨既, 所以啖啖肉😍 雞皮夠滑同彈牙🥰 雞肉嫩滑❤️ 油飯好有油香🍚 最驚喜係佢嘅冬瓜湯,竟然油雞胗😋 有驚喜👍🏻星州龍蝦喇沙摻摻🦞配鮮油咖吔多士🍞 ($128)喇沙上面有半隻大龍蝦🦞 肉質夠彈牙👍🏻 摻摻係傳統米粉溝油面🥰 湯底夠濃郁😋咖吔多士麵包烘到脆脆🍞 中間夾住甜甜地既斑蘭醬,同埋一大片牛油🧈 所以牛油味比較重,口感都幾香滑, 不過真係超級邪惡😆參巴牆通菜🥬(走辣)(跟餐加$20)大大碟新鮮通菜🥬 不過我哋今次走咗辣😆 下次要試埋個辣醬係咩味先得☺️超冰凍椰青🥥 (跟餐加$28)真係好冰凍❄️ 味道清甜,食星馬嘢嘅必叫❤️凍恐龍美祿🦖(跟餐加$12)美祿加朱古力粉🍫 又一邪惡之選

招牌海南雞飯配雞雜冬瓜湯🐥 ($80)

星州龍蝦喇沙摻摻🦞配鮮油咖吔多士🍞 ($128)

參巴牆通菜🥬(走辣)(跟餐加$20)

超冰凍椰青🥥 (跟餐加$28)
真係好冰凍❄️ 味道清甜,食星馬嘢嘅必叫❤️

凍恐龍美祿🦖(跟餐加$12)
美祿加朱古力粉🍫 又一邪惡之選
2022-08-12