2021-02-23 119 瀏覽
旺角嘅朋友有食神啦🤩!極具人氣嘅「蘇媽蘇媽」提供多款馬來西亞菜,大部份食材由馬來西亞直接入口,口味獨特~嗱!好多人等位個間就係啦👈🏻,收買左好多街坊嘅胃,包括我~Hahaha~————————————————👅大雜錦肉骨茶 ($145)👍🏻雖然可以單獨叫一款肉,但係為食嘅我緊係想食齊咁多款啦😋!一小鍋滿滿嘅棒棒骨、一字骨、豬手仔、三層肉、豬腳彎、雞腳、豬肚,仲加左豆卜同金菇,另外上油炸鬼同響鈴索一索湯汁~岩曬食肉獸👍🏻一落單店員就用金燦燦茶煲倒一碗肉骨茶🫖,湯頭鮮甜,藥材味濃郁香醇又熱辣辣,而且可以無限添飲,冬天飲左舒服曬~👅椰香咖央多士 ($28)👍🏻超推介多士控!多士烘得脆卜卜,厚厚一層咖央醬椰香十足🥳,即使好飽都忍唔住食多件非常好味👅辣死你嗎配咖喱雞肉 ($58)/ 配烤雞脾 ($68)👍🏻 一開始唔知「辣死你嗎」係馬拉話椰漿飯的諧音,仲以為個咖喱好鬼辣🥵~可以揀唔同嘅肉,試過咖喱雞肉同烤雞脾都幾好~青綠色椰漿飯有淡淡斑蘭清香,配有惹味乾魚仔、花生、參巴醬等👅話知你啦薄餅配素咖喱 ($58)👍🏻即使係素咖喱都香氣十足,薄餅似手抓餅酥化,一層層酥餅吸滿咖喱🥘,言不盡意嘅滋味👅馬來西
————————————————
👅大雜錦肉骨茶 ($145)

👅椰香咖央多士 ($28)

👅辣死你嗎配咖喱雞肉 ($58)/ 配烤雞脾 ($68)

👅話知你啦薄餅配素咖喱 ($58)

👅馬來西亞拉茶 (+$16)
👍🏻跟足馬拉配方,奶茶加入煉奶和淡奶,來回拉幾下令奶味均勻,口感絲滑濃厚

👅怡保白咖啡 (+$16)
👍🏻係咖啡中加入淡奶同煉奶,拉沖方式令口感更滑順

————————————————
🚩總結:必試肉骨茶同多士,最好幾個朋友食試多啲款式~
————————————————
🌟注意:餐廳只收現金,等位需時
為食大眼妹💛自家製及黃店日常🐷
30 分鐘 (堂食)
  • 椰香咖央多士
記得多年前系吉隆坡吃過的正宗肉骨茶嗰種層次分明嘅幾種藥材香,呢度嘅出品棒棒骨肉骨茶,就得一種唔太苦嘅藥材味,而拉茶,比起港式奶茶的削胃和濃香,反而顯得更為溫柔而不甜膩…而傳統懷舊的花花金屬水壺,正如當年系檳城見到嘅好多華人傳統嘢,就好似提醒,人通常系離開左,先更懂得同珍惜保留傳統。

棒棒骨肉骨茶,拉茶
2021-02-14
10 分鐘 (堂食)
What a gem. Kaya toast is crunchy and thick. The butter is cold and there is a good nice thick layer of kaya as well. 肉骨茶 was different to what I expected. Too much ingredients for me, I just wanted soup! But still tasty.The rendang rice was tasty, but the standout was still the kaya toast. Enjoyed my meal and will be back. Very busy spot but not surprising... this is hard to find tasty, authentic malaysian food at an affordable price.
What a gem.

• 椰香咖央多士
去花墟買花前,去咗附近路程不太遠嘅蘇媽醫肚。今次應該係第四次到訪,之前食過肉骨茶同老鼠粉,覺得味道不錯所以難得嚟到旺角,又唔需要排隊,即刻入座!仁噹牛肉撈麵呢個撈麵上面有滿滿的牛腩,撈麵不算太油,都幾惹味!不斷encore的椰香咖央多士 份量適中,厚厚的咖央醬加上牛油夾在脆脆的多士中間,有陣陣椰子的香味,甜度適中。咬嘅時候,咖央醬會係側邊流出嚟🤤一人一份都搞得掂🤣辣椒魷魚🦑呢句魷魚可以揀辣椒或者黑椒味,我哋今次揀咗辣椒味!呢個主菜仲貴過佢餐牌上嘅麵同飯,但係佢有一條魷魚嘅份量,所以價錢都算合理。今次嘅魷魚有啲overcook 左,但不算太難咬。至於個汁非常惹味,酸酸辣辣,5分鐘已經食完但係淨係食得少辣嘅朋友要注意 ⚠️因為無辣不歡嘅我都覺得有少少辣🤣飲品方面,叫咗兩杯凍嘅檸檬薏米,酸酸嘅味中和返辣椒魷魚🤣🤣
所以難得嚟到旺角,又唔需要排隊,即刻入座!

仁噹牛肉撈麵
呢個撈麵上面有滿滿的牛腩,撈麵不算太油,都幾惹味!

不斷encore的椰香咖央多士

一人一份都搞得掂🤣

辣椒魷魚🦑

飲品方面,叫咗兩杯凍嘅檸檬薏米,酸酸嘅味中和返辣椒魷魚🤣🤣
  • 仁噹牛肉撈麵
2021-02-08 147 瀏覽
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!📜”蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)📌 地址: 旺角上海街618號地下G01號舖🕐營業時間: 11:30-24:00🍽分店地區: 荃灣 旺角 深水埗 銅鑼灣📝評價💬📢 不是第一次介紹的馬來西亞🇲🇾食物💛 又係黃店✨好正宗的食物💛好想去馬來西亞呀😋😋冇得去就唯有食住先🤣🤣今次仲試多左個梛香咖央多士☺️☺️好香脆好特別 第一次試就愛上🤩KS評分 💫5分最高🌟🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅 👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!
📜”蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)

📌 地址: 旺角上海街618號地下G01號舖

🏵味道指數:👅👅👅 👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

2021-02-07 178 瀏覽
肉骨茶有分兩種,馬拉的深色帶有濃濃藥材味,新加坡的色淡帶有濃濃胡椒味。我是衝着馬拉肉骨茶而來蘇媽的。有幾間分店,我是第一次來,旺角分店。裝修很雅致,見到有個閣樓,不知道是否會招呼客人。價錢比較公道,不太貴。點了一個肉骨茶大雜錦,一個仁噹牛肉椰漿飯,一杯凍拉茶。椰漿飯的綠色,綠得有點可怕,但拍照是很搶鏡的,不知道有沒有添加色素,大概有吧,就算是班蘭葉應該也沒有這麼綠。辣椒醬超級好味,很咸香,不太辣,仁噹牛肉9成似咖喱牛筋腩,椰漿飯不太有椰漿味。敗筆就係蝦片,好淋,隔夜feel,同埋果半隻蛋,熟到蛋黃邊變咗綠色,太老了。但是整體成碟飯係好味嘅,性價比高。呢個大雜錦肉骨茶,同相片有些不符,menu 明明有三條捧捧骨的,我原本是想叫棒棒骨肉骨茶,就是見到大雜錦只是貴$60 ,有埋其他材料才叫大雜錦。大雜錦裏面亦都冇一字排。搞到我兩個人要share一件捧捧骨我覺得五花腩最好食,雖然見到肥肉,但係食落唔肥 ,豬手如果再煲淋啲就好,其實裏面都好多餸,兩個人食好足夠。佢餐桌上面嘅頭抽,甜甜地,加埋蒜蓉同埋辣椒,拎嚟點肉骨茶啲餸係好襯。叫咗肉骨茶是可以添湯的,不過呢間分店係唔會主動添湯給你,要自己叫佢。
我是衝着馬拉肉骨茶而來蘇媽的。

有幾間分店,我是第一次來,旺角分店。
裝修很雅致,見到有個閣樓,不知道是否會招呼客人。

價錢比較公道,不太貴。

點了一個肉骨茶大雜錦,一個仁噹
牛肉椰漿飯,一杯凍拉茶。
牛肉椰漿飯

椰漿飯的綠色,綠得有點可怕,但拍照是很搶鏡的
大雜錦肉骨茶

大雜錦裏面亦都冇一字排。
搞到我兩個人要share一件捧捧骨

叫咗肉骨茶是可以添湯的,不過呢間分店係唔會主動添湯給你,要自己叫佢。但一叫佢亦都會好快過嚟幫你加。
湯好重藥材味,友人不喜歡,但我大愛,飲了三碗。

拉茶

友人的拉茶:奶多茶味淡,點講呢,佢一定唔係港式奶茶嘅風味,唔係我杯茶,但事實佢同馬拉飲嘅係一樣味。所以唔可以話佢差,因為佢正宗。
埋單$222
有機會再試下其他分店。
又係吐槽即棄餐具嘅時間,呢種即棄筷子,要來夾肉骨茶啲餸真係有啲難度,尤其是大件嘅豬手同捧捧骨,根本唔夠力!
*真係好討厭啲餐廳堂食都用即棄餐具
2021-02-06
10 分鐘 (堂食)
牛肉椰漿飯
大雜錦肉骨茶
  • 肉骨茶
2021-02-05 131 瀏覽
終於有機會去蘇媽蘇媽食正宗馬來西亞菜啦❗️❗️😍😍平時要排曬長龍,但依加應該因為疫情關係,唔使排隊直入就得❗️❗️辣死你媽(仁噹牛肉)$58唔好比佢個名呃到,其實唔算太辣椰漿飯椰味好重,又唔會太膩,一大亮點而仁噹牛肉,又好冧好入味😍😍撈飯一流😍😍再加埋其他配料,整體來講好好食,份量又偏大,食量細少少都驚食唔曬😂😂叫左杯拉茶,風味正宗👍🏻👍🏻好飲😍😍忍唔住加咗個咖央多士,落重料,好好味黎到一定要食❗️❗️整體來講質素好高,鍾意食馬來西亞野嘅人一定要黎!
終於有機會去蘇媽蘇媽食正宗馬來西亞菜啦❗️❗️😍😍

辣死你媽配仁噹牛肉

辣死你媽(仁噹牛肉)$58

唔好比佢個名呃到,其實唔算太辣

椰漿飯椰味好重,又唔會太膩,一大亮點

而仁噹牛肉,又好冧好入味😍😍
撈飯一流😍😍

叫左杯拉茶,風味正宗👍🏻👍🏻
好飲😍😍

咖央多士

忍唔住加咗個咖央多士,落重料,好好味
黎到一定要食❗️❗️

整體來講質素好高,鍾意食馬來西亞野嘅人一定要黎!
辣死你媽配仁噹牛肉
咖央多士
2021-02-05 74 瀏覽
蘇媽·蘇媽分店開咗喺旺角啦✌🏻地方大咗轉流快咗唔駛等咁耐😜座位寬鬆正👍🏼哩到嘅肉骨茶味道得一隻你只要揀啱你想食嘅肉質個湯就會無限加比你嘅🙀今日就叫咗個大雜錦肉骨茶入邊有三層肉、棒棒骨、🐷腸、豬手仔、雞腳及金菇豆腐卜用瓦煲上枱嚟到都好大煲多料😊咁多肉種我最😍三層肉再配埋佢哋好重藥材嘅百吉爹肉骨茶簡直一流我飲完一碗又一碗渾身是勁💪🏻之後叫咗佢哋主打椰香咖咉多士黎到見到麵包入口好脆但真係太甜🙄感覺麻麻地😌之後叫咗羅惹炸豆卜配搭好得意🙂炸香豆腐卜脆卜卜淋佢哋小小甜甜哋嘅醬再加少少花生碎感覺幾特別可以一試🤣最後我推介大家食湯咖喱麵因為下午茶時段兩個人食唔到咁多所以今次冇叫😌湯咖喱麵啱我夠重口味😍再加埋魚蛋、豆卜、薯仔、芽菜及油麵🤤確係食完又懷念的😋
2021-02-03
  • 湯咖喱麵
  • 三層肉肉骨茶
  • 玻璃魷魚配通菜
  • 馬拉咖喱雞撈麵
2021-02-04 106 瀏覽
Somasoma‼️成日聽日講呢間餐廳,心諗乜鬼嚟🧐原來係一間馬來西亞既餐廳叫做蘇媽蘇媽,禮拜日1400左右去到都要拎飛,等咗半個鐘左右就入得,入面好大間到好多位出嚟,難怪可以咁快入座。我地叫下叫下就叫左好多野食,飽到上心口。只要叫左其中一款肉骨茶就可以無限添飲,不過提提各位小妹如果姨媽就到or到緊,就少飲為妙🙊因為呢到既肉骨茶有好重當歸同川芎既味道而唔係胡椒味,飲完應該身子會受唔住。我最中意就係呢個砂煲老鼠粉,亦即係銀針粉。雖然價錢係價咗少少,不過真係好好食好好食好好食,有菜莆蝦米銀魚仔。全部都係好重口味既小菜加埋生雞蛋撈埋一煲,熱辣辣鹹香鹹香🤤配埋馬拉白咖啡,埋單每人先係125蚊❤️

小編平時都好鐘意食馬拉菜😛 今次去左蘇媽蘇媽位於旺角既新分店試下😳 另外佢仲有銅鑼灣,深水埗同荃灣分店架!晏晝兩點幾去到好多人等位 但出餐速度快所以大半個鐘左右就入得~今次叫左佢既辣死你媽配參巴魷魚🦑 其實就係大馬最出名既Nasi lemak椰漿飯😋 配料有魚乾,花生,參巴醬,雞蛋,蝦片同青瓜 參巴醬係成個飯既靈魂🙊微辣配飯同魷魚食簡直一流‼️另外叫左檳城福建蝦麵 油麵轉左米線底 上面有蝦,腩肉,魚片,通菜同雞蛋🤤 不得不提係佢既湯底好惹味😳 即使唔食辣既朋友仔都可以一試呀~蘇媽既椰香咖央多士都係每檯必點既🧈 雖然上到黎多士已經凍凍地,但麵包依然香口酥脆,配咖央醬同邪惡既牛油真係💯 今次仲叫左薄餅配咖哩同馬拉沙爹串燒,兩款食物味道正常發揮😗 薄餅有兩塊 味道有d似平時食既手抓餅皮🫓 咖哩醬甜甜地唔算辣 串燒方面就比較細串 分別有豬,牛,雞可以選擇 唔知點揀既朋友仔可以各嗌一串試下架🍢飲品方面,馬來西亞拉茶叫左一凍一熱🫖🧊凍飲飲落甜過熱飲,即使冰融左都仲係偏甜😣 個人覺得熱拉茶入口更順滑,亦唔會過甜,更適合香港人口味😗🌟 辣死你媽配參巴魷魚 ($58)🌟 檳城福建蝦麵 轉米線 ($58)🌟

🌟 辣死你媽配參巴魷魚 ($58)
🌟 檳城福建蝦麵 轉米線 ($58)
🌟 椰香咖央多士 ($28)
🌟 話你知啦薄餅配咖哩 ($48)
🌟 馬拉沙爹串燒3串 ($45)
🌟 馬來西亞拉茶 熱/凍 ($16/$19)
🌟 檸檬薏米水 熱 ($22)

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
2021-01-28 138 瀏覽
本身影左相 但後來del哂 因為一望番啲相就想嘔首先果碗喇沙面 竟然 ⋯竟然⋯係酸既 我做左20幾年人 都未食過咁難食既野果種係好酸既既喇沙 而唔係譚仔果種好食既酸辣係!淨!酸 根本 就係一堆浸住黃色水既發脹米線岩呀 你冇睇錯 就係一堆淨米線 唔好以為50幾蚊會有肉你食😃😃😃😃😃餓住去都食唔哂😄好啦 有朋友再叫左個沙東牛肉椰漿飯味道正常 但係食到一半已經極度極度極度極度 濟我1點鐘食完 我到5點忍唔住要嘔嘔番出黎都仲係呢碟飯既材料 個胃完全消化唔到(利申我都係一個成日食既肥婆 一個餐消化1個鐘到 到底係咪食物質素有問題)我一共嘔左5次 成日就係食左個餐飯夜晚訓教仲係尖寒尖凍 發冷又發熱🥶🥵🥶🥵人均消費成$100貼錢買難受係真唔知呢間野點解可以有咁多正評 呢個post真係以正視聽一、極度難食 二、食物質素差(仲試埋個肉骨茶 苦過Dede )我真係好少寫食劣評 但呢間野絕對唔值得你地幫襯 唔值得開三間分店最後希望呢間餐廳將多啲金錢放係食物質素同烹調方法上 咁到時就唔洗靠宣傳都會有真正評啦😄
本身影左相 但後來del哂 因為一望番啲相就想嘔

人均消費成$100
貼錢買難受係真

唔知呢間野點解可以有咁多正評
呢個post真係以正視聽
一、極度難食 二、食物質素差
(仲試埋個肉骨茶 苦過Dede )

我真係好少寫食劣評
但呢間野
絕對唔值得你地幫襯 唔值得開三間分店
最後
希望呢間餐廳將多啲金錢放係食物質素同烹調方法上
咁到時就唔洗靠宣傳都會有真正評啦😄

2021-01-18
棒棒骨肉骨茶($84)👌🏻好大煲,飲得出肉骨茶有藥材味,相比係馬來西亞既肉骨茶,呢煲唔算好濃,不過可能岩香港人口味。d肉好淋,都入味,吸收哂肉骨茶湯,冇肥膏位椰香咖央多士($28)見差唔多每枱都叫一碟,所以試下。總共有4小件,多士烘得好脆,食落好重椰香,不過一定要同朋友share食,因為一件都已經有d流。奶油大蝦($148)😿自從去過馬來西亞食當地岀名既奶油蝦後,一直念念不忘,所以見到呢個主菜,已經好期待,但可惜呢間既奶油蝦汁同馬來西亞食既味係完全唔同,當食普通醬汁蝦,其實味道唔算差,但如果想食馬來西亞風味,呢個就有落差了。總括然而,香港唔算有好多間馬來西亞餐廳,有咁多食物選擇既更加少,冇得去旅行嘅情況下,又想食馬來西亞食物,呢個都係第一選擇
棒棒骨肉骨茶($84)👌🏻

椰香咖央多士($28)

奶油大蝦($148)😿
奶油大蝦

椰香咖央多士
成日搭車經過都見到呢到好多人排隊! 一直都好想試。加上我同男朋友都幾中意食星馬菜,今日就黎食呢間SOMASO MA!都幾多選擇, 有肉骨茶, 喇沙,油麵等。而我地就叫左個辣死你嗎LASILEMAK配仁噹牛肉!個名好搞笑呀XD綠色既飯你見過未? 係椰漿飯! 另外配有参巴醬,花生,魚仔,蛋,青瓜,同埋蝦片呀!用張紙咁包住D野食好有風味,好地道的感覺!個飯+D餸好好食!每一啖飯都夠餸&汁去食~愈食愈掛住馬拉D野食:’(幾時先有得去旅行哦!!呢到好多野食都好正呀,勁多野都想食,要多D人黎先可以嗌多D!價位雖然唔算超平,但呢個價食到好食既星馬菜就確實抵食!
今日就黎食呢間SOMA
SO MA!
都幾多選擇, 有肉骨茶, 喇沙,
油麵等。而我地就叫左個辣死你嗎LASI
LEMAK配仁噹牛肉!個名好搞笑呀XD
綠色既飯你見過未? 係椰漿飯! 另外配有参巴醬,
花生,
魚仔,
蛋,
青瓜,
同埋蝦片呀!
用張紙咁包住D野食好有風味,
好地道的感覺!
個飯+D餸好好食!
每一啖飯都夠餸&汁去食~
愈食愈掛住馬拉D野食:’(
幾時先有得去旅行哦!!

價位雖然唔算超平,
但呢個價食到好食既星馬菜就確實抵食!
2021-01-26 56 瀏覽
I went to Mong kok for home decoration. When I crossed Shanghai Street 618, I saw this restaurant!! This is Malaysia Penang style! I love this so much! I was so lucky that I did not need to queue up around 14:00 on Sunday. Baby Pork Leg $84The soup is full of Chinese herbal taste! Penang Asam Laksa (Thick Vermicelli)The spicy level is about 3 spicy in TJ. I need to drink water when having a mouthIpoh White CoffeeSweet coffee, taste good

Baby Pork Leg $84

Ipoh White Coffee
Sweet coffee, taste good
2021-01-23 7134 瀏覽
自從我沒有在旺角上班之後,便很少踏足旺角區了,難得今天我和老公來到這裡逛街,當然立即嚐試這間朋友推介的餐廳 ~ 主打馬來西亞菜式的「蘇媽」這間餐廳除了最熱門的肉骨茶、叻沙和咖央多士之外,還有一系列少見和獨特的馬來西亞菜式,所以我們分別各自點了幾款主食、小食和飲品來品嚐一下No.1【肉骨茶 (一字骨)】$108雖然新加坡和馬來西亞分別各自有肉骨茶,但是兩者無論是賣相抑或是味道都是有點不同的!新加坡的肉骨茶看起來比較清澈見底的,味道則是比較重胡椒口味,至於馬來西亞的肉骨茶由於加入了黑醬油,所以看起來烏烏黑黑的,而且味道更比較重藥材味,就好像以下這碗「蘇媽」肉骨茶一樣雖然它的外表黑漆漆的,看起來完全不開胃的樣子,但是它的味道卻相當有驚喜!由於肉骨茶加入了當歸、黨蔘、肉桂、杞子等藥材,所以滿口都充斥著濃濃的藥膳味道,藥膳的餘韻更在口中久久不散,讓人唇齒留香,一試傾心!最後加入排骨後,味道立即更上一層樓,肉骨與中藥熬燉萃取而成的湯底,苦中帶甘,甘中有鹹,最後更嚐到淡淡的清甜味,整體的味道有點像台灣的藥燉排骨,而且排骨的肉質亦非常柔軟嫩滑,鮮美多汁,口感豐富而飽滿,美味得讓人吮指回味,鳳髓龍肝!N

肉骨茶 (一字骨)&檳城白咖哩麵&椰香咖央多士&似水榴槤
肉骨茶 (一字骨)&檳城白咖哩麵&海南鴛鴦燒麵包&似水榴槤
No.1【肉骨茶 (一字骨)】$108

肉骨茶 (一字骨)
肉骨茶(一字骨)

肉骨茶 (一字骨)&檳城白咖哩麵
No.2【檳城白咖哩麵】$55
檳城白咖哩麵
這間餐廳除了常見的叻沙湯麵,還有坊間少見的白咖哩湯麵,而且麵條種類亦非常多元化,可以按照個人喜好而選擇油麵/米線/米通粉/河粉/老鼠粉等等,而老公當然選擇了他最愛的油麵

檳城白咖哩麵
檳城白咖哩麵&肉骨茶 (一字骨)
雖然它稱為白咖哩麵,但是當它和參巴醬混合在一起之後,無論是賣相抑或是味道都和叻沙十分相似
我們小口品嚐的時候,整個口腔中都充滿著啖啖香甜可口的椰奶和微辣的白咖哩氣息,每一口都滋味濃郁,惹味非常,讓人齒頰生香,難以忘懷

檳城白咖哩麵
至於油麵一向都是老公的至愛,皆因它的吸湯能力非常出色,叻沙湯底的精華能完美滲透進油麵中,所以每一條油麵都變得五味俱全,有滋有味,濃郁醇厚的椰奶咖哩氣息更在口中持續散發出來,香味四溢,餘味在嘴中久久不散,我們都吃得不亦樂乎,箸如雨下

檳城白咖哩麵
美中不足的是,白咖哩麵的配料味道便比較一般了,魚蛋的質感略為軟淋一些,稍為缺乏了爽口彈牙的口感,而且它和蝦、蛋一樣,都是沒有任何味道,淡而無味的,而豬紅更嚐到有點異味,令到整道菜色失去了少許分數

No.3【海南鴛鴦燒麵包】$38
海南鴛鴦燒麵包
咖央多士便見得多了,這份海南鴛鴦燒麵包我們卻是第一次看見,貪新鮮的我們當然立即點一份來嚐試一下
雖然它的賣相和常見的咖央多士有點分別,但是它的材料和味道卻和咖央多士十分相似,同樣都是咖央醬配上牛油,只是換了不同款式的麵包而已

海南鴛鴦燒麵包
雖然多士是即叫即製的,但是不知道為什麼上桌時卻已經冷卻了,不過多士依然十分香脆可口,有著鬆脆的口感,配上清甜的咖央醬和微鹹的牛油後,鹹甜交織,香甜軟糯,細細回味,咖央,奶油,多士,混合後的濃濃氣息迴旋在口中,甜甜的,香香的,口感細膩而延綿,餘韻悠長,美味得讓人久久縈繞!

No.4【椰香咖央多士】$28
椰香咖央多士
對比起堪稱一絕的鴛鴦燒麵包,咖央多士的味道便略遜一籌了
雖然多士的質感非常酥脆香口,但可能是牛油份量不夠多的關係,導致不足以中和咖央醬的甜膩氣息,最後我們整個口中都充滿著濃濃的化學甜味,所以個人建議大家只嚐試海南鴛鴦燒麵包便可以了

No.5【似水榴槤】$45
似水榴槤
這間餐廳的榴槤飲品和坊間不同的是,它真的是採用了大量榴槤果肉來調製飲品,我們每一口都嚐到啖啖香甜可口的榴槤果肉之餘,濃濃的榴槤香氣更迴旋在口中,甜甜的,香香的,甜香四溢,滋味非常,讓人食隨知味,甘旨肥濃

似水榴槤
價錢方面,肉骨茶(一字骨) $108,檳城白咖哩麵 $55,海南鴛鴦燒麵包 $38,椰香咖央多士 $28,似水榴槤  $45,餐廳不用加一服務費,最後兩人總共 $274

總結來說,這間餐廳的叻沙和肉骨茶的味道簡直完美得無懈可擊,並且充滿著濃濃的馬來西亞風味以及情懷,甚至比起馬來西亞本地的餐廳有過之而無不及, 如果大家十分懷念馬來西亞的味道,不妨來到這裡「望梅止渴」一下!
2021-01-16
肉骨茶 (一字骨)&檳城白咖哩麵&椰香咖央多士&似水榴槤
肉骨茶 (一字骨)&檳城白咖哩麵&海南鴛鴦燒麵包&似水榴槤
肉骨茶 (一字骨)
肉骨茶(一字骨)
肉骨茶 (一字骨)&檳城白咖哩麵
檳城白咖哩麵
檳城白咖哩麵&肉骨茶 (一字骨)
似水榴槤
  • 肉骨茶(一字骨)&檳城白咖哩麵&海南鴛鴦燒麵包&似水榴槤
  • 肉骨茶(一字骨)&檳城白咖哩麵&椰香咖央多士&似水榴槤
  • 肉骨茶(一字骨)&檳城白咖哩麵
  • 檳城白咖哩麵&肉骨茶(一字骨)