一間分店越來越多的馬拉餐廳,主打肉骨茶。門面永遠掛住一個好有特色的木牌,刻上蘇媽蘇媽。不得不稱讚舖頭的員工,見到客人飲完肉骨茶就會主動地問是否添飲~但坦白地講,飲過咁多次肉骨茶,呢間藥材味夠濃,但飲到落喉嚨會有少渴喉。(可能都關大家口味唔同事),對於蘇媽的肉骨茶,我唔會比好高嘅分數,分數主要來自於員工的主動和殷勤。當日仲叫咗砂窩老鼠粉同咖央多士。老鼠粉越食越鹹,足見配料並不吝嗇但味道的閑談可以再作調整。咖央多士叫做最好的一碟的餸,烘焗後鬆脆的包皮配上凍冰冰的咖央醬,十分美味,冷熱層次分明。期望越來越多分店的蘇媽能夠保持食物質素!
一間分店越來越多的馬拉餐廳,主打肉骨茶。

期望越來越多分店的蘇媽能夠保持食物質素!
  • 椰香咖央多士
呢排天氣突然轉涼,本來想去搵羊腩煲食。行行吓見到呢間蘇媽蘇媽就二話不說,立即轉呢間食肉骨茶補一補! 一行到入去見到舊式南洋風格嘅特色裝潢係有啲驚喜,而且地方相當寬敞,坐都坐得舒服啲。坐低點完餐之後,侍應先一人一碗肉骨茶比你解一解渴、抖一抖先 嘢食方面都當然唔錯:棒棒骨肉骨茶 - 同香港其他賣肉骨茶嘅餐廳有啲唔同,你可以選擇唔同嘅肉配肉骨茶。本來想叫大雜錦,可惜朋友有啲肉唔想食所以揀左捧捧骨。肉質唔會「鞋,但係肉骨茶如果可以再熱啲咁上就好了 馬來鴛鴦燒麵包 - 簡單啲講kaya toast 個包再加啲奶茶咖啡味,但係個味又唔會太濃,Kaya toast嘅椰香味仍然係度! 仁噹牛肉撈麵 - 微辣、有椰香。本身牛肉都會有啲辣,唔食得太辣嘅朋友應該都食得嘅 馬來黑叉燒 - 半肥瘦啱啱好

嘢食方面都當然唔錯:

棒棒骨肉骨茶
馬拉黑叉燒
海南鴛鴦燒麵包
2020-12-07 91 瀏覽
平時行過呢間餐廳門口都企滿人難得今日可以直入 毫不考慮就衝左入去喇同喺馬來西亞食過嘅芽菜一樣都係咁肥嘟嘟脹卜卜砂煲老鼠粉呢個好失望成煲野濕粒粒完全冇嗰種煲仔老鼠粉嘅應有嘅香口咖喱角個酥皮做得好鬆化入面嘅咖喱餡亦都有少少辣 好惹味成餐最出色 咖喱薯仔雞麵咖喱非常之香 薯仔亦都炆得好淋好入味 薯仔喺口入面化開成薯蓉 超得雞肉入味得嚟唔會鞋口下次再去都會叫番咖喱薯仔雞麵但係老鼠粉就唔得喇另外侍應態度都麻麻地 嗌幾次先應人
平時行過呢間餐廳門口都企滿人

雞肉入味得嚟唔會鞋口

下次再去都會叫番咖喱薯仔雞麵
但係老鼠粉就唔得喇
另外侍應態度都麻麻地 嗌幾次先應人
上年去左新加坡exchange, 又成日去馬來西亞玩,番到黎又冇得去旅行,搞到超級掛住個邊的nasi lemak, 松發的肉骨茶, 亞坤超級大塊牛油超好食的 咖央多🤤🤤🤤🤤一聽到蘇媽蘇媽幾出名,就黎試試佢,但係同當地都仲有斷距離,冇食評寫的咁正宗1. 肉骨茶 (三層肉)$48呢隻肉骨茶係偏向重藥材味,但我就偏向鍾意飲胡椒味重個隻😛,不過個肥肉幾好食,全層都真係有三層😍,好邪惡😈2.咖央多 $28有成4塊,都多,多士幾脆,咖央醬好多但牛油就食唔多覺,都幾好食,同亞坤比都係差塊又凍又厚的牛油😛😛 3. Nasi lemak $68雞髀味道唔錯,但係個椰漿飯唔夠香,個漿似香港style,不過整體都ok4.沙嗲 $45/3串呢個推介好食😋,個沙嗲好香😍😍😍😍,豬個串的肉有d韌,另外兩串都好正5.馬來西亞拉茶 $16其實去左半年都未飲過🤣🤣,似多奶版的泰國拉茶🤣🤣🤣💸9/10 2個人食咁多都係二百幾蚊,都幾抵食!!🤤整體講野食唔錯,只係冇咁正宗,似香港style,或者我掛住的係回憶的味道🥰

1. 肉骨茶 (三層肉)$48

Nasi    Lemak

4.沙嗲 $45/3串
沙嗲

5.馬來西亞拉茶 $16
其實去左半年都未飲過🤣🤣,似多奶版的泰國拉茶🤣🤣🤣

💸9/10
2個人食咁多都係二百幾蚊,都幾抵食!!🤤

2020-11-29 70 瀏覽
終於的起心肝黎喇😂🙆🏻‍♀️《蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室》🇲🇾話說佢越開越多分店、深水埗、荃灣、旺角、依家銅鑼灣都有喇🧏🏼‍♀️🍲檳城阿參叻沙 ($58)佢係酸酸地辣辣地、幾開胃、不過越食越辣🥵本人個食辣程度有d handle唔到😂好重蝦醬味!重配料、有紅洋蔥、青瓜絲、生菜等等、偏油、屬於重口味類別!🥗玻璃魷魚配通菜 ($48)魷魚份量算多幾抵食、不過個辣度我又係接受唔到🤧標晒眼水😂但係係幾香!上面仲灑滿炸蒜!好香口!如果冇咁辣好啲😅🥪椰香咖央多士 ($26)未點!多士烘得香脆!夾埋牛油同咖央!非常邪惡但不得不點😉咖央口感細滑甜而不膩🤤有椰香!黎呢間一定要點!下試黎試埋肉骨茶先😋
終於的起心肝黎喇😂🙆🏻‍♀️

《蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室》🇲🇾
話說佢越開越多分店、深水埗、
荃灣、旺角、依家銅鑼灣都有喇🧏🏼‍♀️

🍲檳城阿參叻沙 ($58)
佢係酸酸地辣辣地、幾開胃、
不過越食越辣🥵本人個食辣程度
有d handle唔到😂好重蝦醬味!
重配料、有紅洋蔥、青瓜絲、
生菜等等、偏油、屬於重口味類別!

🥗玻璃魷魚配通菜 ($48)
魷魚份量算多幾抵食、不過個辣度
我又係接受唔到🤧標晒眼水😂
但係係幾香!上面仲灑滿炸蒜!
好香口!如果冇咁辣好啲😅

🥪椰香咖央多士 ($26)
未點!多士烘得香脆!夾埋牛油同
咖央!非常邪惡但不得不點😉
咖央口感細滑甜而不膩🤤
有椰香!黎呢間一定要點!

下試黎試埋肉骨茶先😋
2020-10-29
2020-11-29 156 瀏覽
第一次喺香港食馬拉嘢,本身唔係太好,但係見佢裝修吸引,價錢合理,又想試吓新野,就去食下啦我同男友各點左檳城福建蝦麵、仁噹牛肉撈麵、椰香珈央多士一齊食。先趁熱食個多士,非常香脆,男友好鍾意,而個多士嘅椰香珈央都勁足料,咬落去就bit晒出嚟,一碟有四舊,每一舊都係咁多料另外個蝦面個湯好好飲,陣陣蝦味,一d腥味都無,好鮮甜,我幾鍾意❤️另外一個仁噹牛肉撈麵我就麻麻,對我黎講個咖喱太濃味😅,又太多薯仔,真係食唔晒

檳城福建蝦麵
檳城福建蝦麵
辣死你嗎配咖哩雞肉 $58🍛: 椰漿飯、參巴醬、青瓜、花生、乾魚仔、蝦片、蛋飯既椰漿味好濃郁加上好香椰汁同辣味既咖哩實在太夾 而且雞肉整得好淋好嫩滑 即刻食到舔舔脷😋 最辣既其實係參巴醬 廚師放咗係飯既旁邊可以俾客人自行調較辣到 加上咖哩既辣度都好適中 相信唔食得辣既朋友都接受到🥰評分: 9/10🌟檳城白咖哩麵(油麵) $55成碗最欣賞就係個湯底同啲白魚蛋 食落好彈牙🤣 湯底方面咖哩味同椰汁味好香 配埋油麵一啖湯一啖麵食就最perfect🤩 而湯底辣度可以自由選擇都算係幾體貼🥳評分: 9/10🌟椰香咖咉多士 $28記得對上一次食咖咉多士就係係新加坡 身邊朋友試過後話食得返當地既味道所以我都即刻黎咗試🏃🏻‍♀️多士烘得好香脆 而且咖咉醬好香椰子味 份量比得好慷慨 直頭滿瀉🤣 不過整體偏甜適合嗜甜人士🤤評分: 10/10🌟美綠恐龍 $33好多人推介既美綠恐龍🦖其實係沖咗既美綠上面加啲粉 飲落無乜特別仲要非常甜 甜到飲完第一啖就同朋友交換咗黎飲 只能講佢唔太啱我口味😵評分: 4/10🌟—————————————————————————蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)旺角上海街618號地下G0
辣死你嗎配咖哩雞肉 $58
🍛: 椰漿飯、參巴醬、青瓜、花生、乾魚仔、蝦片、蛋
評分: 9/10🌟

檳城白咖哩麵(油麵) $55
評分: 9/10🌟

椰香咖咉多士 $28
評分: 10/10🌟

美綠恐龍 $33
評分: 4/10🌟
—————————————————————————
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)
旺角上海街618號地下G01號舖
辣死你嗎配咖哩雞肉
檳城白咖哩麵(油麵)
椰香咖咉多士
辣死你嗎配咖哩雞肉
檳城白咖哩麵(油麵)
椰香咖咉多士
2020-11-26 65 瀏覽
喺朗豪坊附近都幾易搵,門口每次都有人,不過佢還枱速度都快,所以都唔洗等好耐先黎個辣死你嗎牛牛女仔黎講都幾飽肚,有炸蝦餅、炸魚仔、花生、椰漿飯、辣牛腩同牛筋(係牛筋!好正!)飯既椰漿味幾重好香,但又唔會話好淋,正!牛牛好入味,都夠量,唔係真係好辣排骨肉骨茶本身覺佢個價錢比其他點解貴咁多,一上枱,明曬,有唔記得五定六條,而且都幾大條下,好多肉好多料,好夠protein 又入味,好飽正呀不過佢個茶既當歸味有啲飄忽,有時重手啲,有時無咁重手,但都未試過係淡口呢個海南鴛鴦燒麵包,真係無圖都唔知佢係咩黎 ,結果係同佢既咖央差唔多,係個多士有唔同,食落多左個咖啡味?焦糖味?既外表😂好食,但同普通既咖央多加十蚊感覺上唔係好抵,不過試下係ok佢地既普通咖央多我自己都覺得正,每次都勁脆重點係佢地真係好多好多野揀,個豬腳彎都好正,無限黎食都好難食曬所有款

先黎個辣死你嗎牛牛

飯既椰漿味幾重好香,但又唔會話好淋,正!
牛牛好入味,都夠量,唔係真係好辣

排骨肉骨茶

佢地既普通咖央多我自己都覺得正,每次都勁脆

2020-11-23 227 瀏覽
一響唔鍾意等位但見等位既人少 同啲人話好食就等下順便行下隔離商場唔知係咪新開總之就未行過未入去就開始揀定食咩一坐低就叫左個肉骨茶先❗️❗️唔叫冇得飲❗️❗️唔叫冇得飲❗️❗️唔叫冇得飲因為見其他人一坐低就有又同餐牌上既肉骨茶唔同唔好以為好似例湯咁比你冇咩特別唔好 魷魚 通菜都好爽好新鮮算辣但冇咩特別回味想再食串燒一黎到就忍唔住食左串先記得影相45$ 三串 係依間野定位黎講算係貴燒得好食 唔過火 肉汁同肉質都做到香唔香 你見一黎少左串就知依個想再食 但價錢偏貴 下次黎應該試其他好過 因為對比下有其他抵食野肉骨茶 一字骨 嚟到啦肉唔鞋 好香好入味 湯同坐低比個個一樣街市買都要60-70仲要加埋個肉骨茶先108 抵食因為似老鼠尾所以叫老鼠粉 長知識了勁多材料 唔太咸 味到啱啱啱最重要係食極都熱辣辣桔仔過梅水有桔味 冇梅味冇特別 似韓式桔飲品 淡淡地 甜甜地怪怪地 唔好試 一定後悔因為其實仲有好多樣想試評分係會再黎
一響唔鍾意等位

玻璃魷魚配通菜
馬拉沙嗲串燒
  • 招牌砂煲老鼠粉
2020-11-22 4728 瀏覽
豬肚肉骨茶   4/5分   45元無限添飲的肉骨茶,豬肚都算多,軟身易咬,肉骨茶都好夠濃,所以我覺得喝2碗是上限,會口渴~檳城白咖哩滲滲   4.2/5分   55元意外有驚喜的白咖哩,混有少量喇沙味,辣辣地好吸引~滲滲分開煮完放在碗的左右方,需要自己混合,如果預先混好就更佳~咖央多士   4/5分   28元又一樣馬拉最受歡迎的小食,烘得剛剛好,一咬就爆出黎,咖央醬固然是不可或缺的味道香炸鹵肉卷   5/5分    48元極有特色的小食,香脆可口,雖然有點兒過火,但內里爆滿的芋頭和肉醬配合得完美無瑕拉茶   5/5分     20元富有薑味的正宗馬來西亞拉茶,必須熱飲才能喝到其精華星期六下午2點都要等位,可見此店實在厲害,點餐後好快就會上齊菜(但菜不會冰冷),週轉率奇高,賺錢賺到笑~香港最正宗的馬來西亞黃店,當之無愧!不過要等太耐我就不會去啦~環境有檳城的壁畫和單車,令人想去馬來西亞的感覺呢~
豬肚肉骨茶   4/5分   45元

檳城白咖哩滲滲   4.2/5分   55元

咖央多士   4/5分   28元

香炸鹵肉卷   5/5分    48元

拉茶   5/5分     20元

富有薑味的正宗馬來西亞拉茶,必須熱飲才能喝到其精華

香港最正宗的馬來西亞黃店,當之無愧!

拉茶
檳城白咖哩滲滲
咖央多士
鹵肉卷
2020-11-21
30 分鐘 (堂食)
拉茶
檳城白咖哩滲滲
咖央多士
鹵肉卷
一定要人齊先批准入 (明白的), 但係門口呀姐態度超差, 你未全部人齊(甚至乎只差一個人未到)都千萬唔好問可唔可入去。 你就算話俾佢聽你坐低就立刻叫野食然後邊等埋你最後一個朋友到, 佢都會兇你。野食係好未的, 但係就受咗氣先。。。

野食係好未的, 但係就受咗氣先。。。
好多朋友仔推介呢間餐廳😍😍 今日終於試到啦,帶住期待嘅心情入到去餐廳未食先興奮,環境好有特色,打開餐牌太吸引啦,樣樣都想試吖👅👅🐷百吉爹肉骨菜 (可以無限添飲)熱辣辣..藥材味濃郁..好幸福啊💜溫馨提示:雖然美味兼無限添飲,但燥熱底子人士要注意,小心流鼻血🤣🤣🍖肉骨菜棒棒骨 ($84)棒骨夠淋身有肉香,配上肉骨茶淡淡滋味💚🥠馬來咖喱酥($45)外層香鬆脆,內裏滿滿黃咖喱,喜歡咖喱嘅朋友仔值得一試💛🥘砂煲老鼠粉($84)果然係招牌菜👍👍👍 好..好..好..味呀!唔好比佢個名嚇親😅 其實老鼠粉即係銀針粉,熱辣辣砂煲上♨️ 一打開香到暈🤤🤤 野味到不得了,必食❤️ 超推介🌟🌟🌟🌟🌟🤎馬來西亞拉茶($26)香滑 · 奶味濃🧡桔仔話梅水($22)微酸的金桔帶出甜甜的話梅,清新舒服嘅口感,食完啲野味食物飲呢杯啱晒,感覺好降火,推介🌟🌟🌟🌟🌟

🐷百吉爹肉骨菜 (可以無限添飲)
熱辣辣..藥材味濃郁..好幸福啊💜

🍖肉骨菜棒棒骨 ($84)
棒骨夠淋身有肉香,配上肉骨茶淡淡滋味💚

🥠馬來咖喱酥($45)
外層香鬆脆,內裏滿滿黃咖喱,喜歡咖喱嘅朋友仔值得一試💛

🥘砂煲老鼠粉($84)

🤎馬來西亞拉茶($26)
香滑 · 奶味濃

🧡桔仔話梅水($22)

2020-11-17
20 分鐘 (堂食)
  • 砂煲老鼠粉
  • 桔仔話梅水
  • 肉骨茶
2020-11-17 111 瀏覽
🇭🇰💛蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室睇左唔少介紹😋終於有機會試到佢地既野食真心抵食👍🏻平得黎又有水準 地段又方便🥘棒棒骨肉骨茶(💰$76)首先一點完 店員就會倒左碗肉骨荼湯比你飲下先冇耐就會上🍲煲肉骨荼湯好重藥材味 少少甘 帶甜 連頂唔順中藥既👩🏻家姐都唔覺苦成煲好多料 🍖3枝棒棒骨 8粒豆卜 🍄金菇🍖肉好林 一咬已經可以🦴離骨🍖肉本身帶咸味 所以唔怕成枝都淨係食到肉骨茶的苦味而且唔鞋唔硬 好易就食到🤭-🍲砂煲老鼠粉(💰78)本身未食過老鼠粉 😯見佢咁特別就叫左上台係成個熱煲上 店員都好好🥰提我地要襯熱攪勻唔係會燒焦痴底🔥入邊有 🍖肥肉 🍳蛋黃 🐟魚乾 🧄炸蒜 好香咸香味雖然黑黑地色 但豉油味唔算出 一啲都唔咸🧂食到蠔油魚乾 炸蒜香 🐟魚乾脆得黎唔硬身有鑊氣 好大排檔感覺 好吃啊😋🍯蜜糖燒雞翼 (💰42 /2pcs)雞翼用竹籤穿好 拎上手就有得食大隻得黎好多肉 肥美肥美的🤤表面勁多蜜糖🍯🍯🍯好正😍食得出雞翼係即叫即燒100%即時由生燒成熟唔同出邊個啲加熱燒兩下就算 好有BBQ味道🔥🍞椰香咖央多士(💰$26)好甜人士必叫🥰多士烘得十分脆咖央醬多到漏🈵 🥥梛香好出 好似食緊椰子拖肥咁-🍼凍馬來西
🇭🇰💛蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
睇左唔少介紹😋終於有機會試到
佢地既野食真心抵食👍🏻平得黎又有水準 地段又方便
蜜糖燒雞翼
🥘棒棒骨肉骨茶(💰$76)
首先一點完 店員就會倒左碗肉骨荼湯比你飲下先
冇耐就會上🍲煲肉骨荼
湯好重藥材味 少少甘 帶甜 連頂唔順中藥既👩🏻家姐都唔覺苦
成煲好多料 🍖3枝棒棒骨 8粒豆卜 🍄金菇
🍖肉好林 一咬已經可以🦴離骨
🍖肉本身帶咸味 所以唔怕成枝都淨係食到肉骨茶的苦味
而且唔鞋唔硬 好易就食到🤭
🍲砂煲老鼠粉(💰78)
本身未食過老鼠粉 😯見佢咁特別就叫左
上台係成個熱煲上 店員都好好🥰提我地要襯熱攪勻
唔係會燒焦痴底🔥
入邊有 🍖肥肉 🍳蛋黃 🐟魚乾 🧄炸蒜 好香咸香味
雖然黑黑地色 但豉油味唔算出 一啲都唔咸🧂
食到蠔油魚乾 炸蒜香 🐟魚乾脆得黎唔硬身
有鑊氣 好大排檔感覺 好吃啊😋
🍯蜜糖燒雞翼 (💰42 /2pcs)
雞翼用竹籤穿好 拎上手就有得食
大隻得黎好多肉 肥美肥美的🤤
表面勁多蜜糖🍯🍯🍯好正😍
食得出雞翼係即叫即燒
100%即時由生燒成熟
唔同出邊個啲加熱燒兩下就算 好有BBQ味道🔥
椰香咖央多士
🍞椰香咖央多士(💰$26)
好甜人士必叫🥰多士烘得十分脆
咖央醬多到漏🈵 🥥梛香好出 好似食緊椰子拖肥咁
🍼凍馬來西亞拉茶(💰$18)
唔洗關唔關叫左少甜少冰
感覺似多奶版港式奶茶
整體較淡 無咩特別😂
🍚椰醬飯(💰$16)
大大碗夠兩人分 綠色幾得意
但🥥椰醬味好淡😭
飯比較多水份 整體一般般 唔會再叫🙈
15 分鐘 (堂食)
蜜糖燒雞翼
  • 砂煲老鼠粉
2020-11-17 53 瀏覽
同fd兩個都係第一次黎食, 馬來西亞菜唔係好岩我地口味. 唔係唔好食,但只係唔係想像中既味道 但一是無妨😌嗌左幾樣野食, 印象最深係白咖哩麵,湯底濃厚 配埋油麵好夾 麵既配料冇乜特別.咖中多 覺得太甜 牛油同中間既咖央醬好膩了,食到第二塊已經好滯...肉骨茶我唔係好識欣賞,但我朋友話佢飲過比佢好飲既🤔 好既係佢啲茶一路熱住 飲完又有得refill👍🏻拉茶我地又飲唔慣 都係港式MT好飲😂總括: 哦..原來馬來西亞菜係咁既
只係唔係想像中既味道 但一是無妨😌
拉茶我地又飲唔慣 都係港式MT好飲😂
總括: 哦..原來馬來西亞菜係咁既
2020-11-17 152 瀏覽
網上看到很多食評,而且一直感覺很難排,所以等到現在才吃呢,幸好這天下午茶的時間,完全不用排隊,而且出餐十分快速🐭 砂煲老鼠粉 $84老鼠粉十分入味,軟硬適中,味道雖濃,但多飽也想繼續吃🐔 辣死你嗎配咖哩雞肉 $58雞肉比想象中不柴,飯加上所有配料很不錯,辣度自己撈,所以不一定辣死你🥥 椰香咖央多士 $28椰香濃,勁足餡,多士非常之脆🥤 美綠恐龍 $33味道可以再濃一點,粉末有一部分跌在枱面上,另一部分也不能跟隨吸管一同飲用,不能做出口感特別的效果,跟新加坡飲到的沒得比,有點失望

🐭 砂煲老鼠粉 $84
老鼠粉十分入味,軟硬適中,味道雖濃,但多飽也想繼續吃

🐔 辣死你嗎配咖哩雞肉 $58

🥥 椰香咖央多士 $28
椰香濃,勁足餡,多士非常之脆

美綠恐龍

🥤 美綠恐龍 $33