餐廳: 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
資訊:

位於旺角上海街既蘇媽.蘇媽餐室,主打馬來西亞風味菜式,由旺角站A出口或C出口行去餐室都只係2-3分鐘左右,非常方便。今晚就由小編與老公努力試試先。餐室位於活化建築群內,由於有大光燈關係,門口非常清晰辨認到,而且門口兩旁掛起既兩副對聯,盡情展示佢地既拿手菜式。試想像咁直接推薦佢地既食品,足以證明佢地製作食物上既信心。「串燒 肉骨茶 椰漿飯 樣樣好食」「拉茶 白咖啡 桔仔冰 杯杯好飲」可能係因為活化建築群關係,入面既裝修都係以數十年前既地道懷舊風味為主,不論響枱上既筷子筒﹑柱上既掛畫﹑甚至牆上掛有以前穿梭大街小巷既單車。雖然坐位每兩人就設置間板下會比較擠迫,但店員都會貼心既盡量響附近搵未有既櫈以方便你去放袋,同時令你用餐既體驗可以增強。 餐單內食物種類繁多,大致分為肉骨茶類﹑湯麵類(喇沙﹑咖哩麵)﹑椰漿飯類﹑小食類及飲品類。(而小食類為今次小編推介,因為款式多而貼近於星馬街頭所見到既小食款式,下面再詳盡介紹)本身小編呢排努力搵食關係,胃口上都差左,但去到呢間餐室門口而聞到肉骨茶味個陣,為食模式又再次啟動喇。與老公一齊晚飯關係,所以都忍唔住叫左5款食物+1杯飲品共享:1) 肉骨茶(棒棒骨)
「串燒 肉骨茶 椰漿飯 樣樣好食」
「拉茶 白咖啡 桔仔冰 杯杯好飲」

1) 肉骨茶(棒棒骨) ($84):當你點菜既菜單有肉骨茶的話,店員佢地就會即刻響柱邊拎起預熱既肉骨茶水壺,並每人奉上1碗肉骨茶湯俾你享用。熱辣辣既肉骨茶藥材味唔算太濃,小編就覺得以淡藥材味而肉湯味為主會較易令人接受。同時當你飲到1半左右個陣,真正內有配料既肉骨茶就奉上到你枱面喇! 肉骨茶內有3條棒棒骨﹑6-8舊豆卜﹑以及1小札既金菇。棒棒骨唔算煮得太淋,所以食個陣仍然有肉味 (但當然唔好以為會有陣陣既鮮肉味),但坦白講因為棒棒骨無咩肉骨茶味,似乎唔係長期浸於茶內既感覺。 但熱辣辣既話真係好開胃,推薦!

肉骨茶(棒棒骨)

2) 湯咖哩米通粉 ($55):米通粉與平時通心粉唔同 - 米通粉會比較長身而接近韓式年糕既長度,但又比韓式年糕為短,所以與咖哩湯一齊食就會令每粒通粉都滲入到咖哩湯既香味。可能係因為湯咖哩既關係,所以咖哩會比較淡味,而配料上有魚餅﹑豆卜﹑腐皮卷,都係比較淡口既菜式。所以飲完肉骨茶再食米通粉個陣,會稍為令人覺得太淡口。不過魚餅滑身所以好味,豆卜就當然滲入咖哩湯而香口,腐皮卷就不經煎香而原條直接放於湯內,所以比較淡口。
湯咖哩米通粉
湯咖哩米通粉

3) 海南鴛鴦燒麵包 ($38):其實於餐單內同時間有兩款多士 (另一款為咖央多)可以選擇,但見到鴛鴦燒麵包既字頭就當然試試啦! 鴛鴦燒麵包上碟後,小編理解到既係咖啡多士配咖央醬及鮮牛油。唔好以為換成咖啡包面味道會差唔多,但其實食落去咖央味會更強。當然趁熱食既時候,多士仍然保持脆感,同時牛油因為咖央醬「保護」住出面麵包既熱力而唔會即刻溶解。
海南鴛鴦燒麵包

4) 魚仔醬撈啦啦 ($48):撈啦啦呢個字響餐單睇到個陣覺得好得意,但原來啦啦(La La)響馬來西亞文就係解蜆類食品 (就好似餐單內辣死你嗎 (Nasi Lemak)就係解椰漿飯。所以用魚仔醬去撈新鮮煮熟既蜆仔個陣,食起黎就好有鮮味 (小編就覺得避免魚仔會搶去蜆味,最多只可以1條魚仔配1隻蜆咁食)。
魚仔醬撈啦啦

5) 玻璃魷魚配通菜 ($52):享有完肉類食品後,都要食少少菜類食品吧! 馬來西亞既通菜相關菜式不嬲都係高質素既,而呢款玻璃魷魚配通菜就將通菜煮熟,中間放入6-7件切粒魷魚,再淋上辣油,所以食個陣最好用魷魚拌菜咁食,否則分開食既話就會因為一啖淡口一啖辣口而覺得好唔慣吧!
玻璃魷魚配通菜

6) 椰汁斑蘭冰 ($33):用椰汁口味為主,再加入斑蘭醬去加色,再現以中粒尺寸西米於底部增強口感。味道黎講偏濃,但用黎解膩既話都係好選擇!

原本仲想點更多飲品 (包括拉茶等)試試,但2個人享用5款菜式已經太飽了,還望下次經過其他分店個陣再享受多次肉骨茶同其他飲品吧! 小編相對比較少享受星馬菜,但如果以體驗過既肉骨茶質素去考慮,蘇媽.蘇媽真係值得推薦俾大家去試試!
(按: 人均消費$155只係因為小編與老公太為食而點了比能力多既食物,人均價我相信$100都應該會食得好飽吧)
題外話/補充資料: 用餐過程中聽到附近既情侶提及今次用餐既目的係"海南雞飯",即刻回憶起,食海南雞飯就當然唔係去海南島,而係響正宗既星馬菜餐廳啦!
2021-05-20
  • 肉骨茶(棒棒骨)
  • 海南鴛鴦燒麵包
  • 魚仔醬撈啦啦
  • 玻璃魷魚配通菜
提到馬來西亞菜 又點少得#黃店 蘇媽🥳,小編一直都好鐘意食蘇媽!!!肉骨茶又唔錯而且深水埗/旺角/銅鑼灣都有 好方便🙉次次都食到好滿足!٩(♡ε♡ )۶.① 椰香咖央多士($28)// 極度推薦大家每次都食💚多士烘到金黃色 食落香脆可口,而中間嘅咖央配牛油夾心食落好夾🍞而且食落唔會好膩 牛油鹹香加埋甜甜哋嘅咖央醬 值得每次都encore (๑•̀ㅂ•́)و✧//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗② 辣死你嗎 配仁噹牛肉($58)- 牛肉多係牛腩位 而且肥瘦分佈幾平均 唔會全部都係瘦肉,幾唔錯😻至於飯就係椰漿飯🌿有好香椰醬味 醬汁撈埋飯都好惹味😋每次嚟蘇媽都必叫~Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘③ 百吉爹肉骨茶 配豬肚($45)// 豬雞份量都幾多 幾加分!! 肉骨茶好香濃,帶有少少藥材味而且有甜味🤏🏻 想飲完一啖又一啖🥰🥰而且肉骨茶可以無限refill的🤰🏻所以飲到飽都無問題🤣//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑④ 馬來西亞拉茶(熱$23 凍$26)// 食馬來菜一定要飲拉茶🧋!熱嘅拉茶會比較甜同埋細杯啲,不過送到上嚟表層有好多泡泡好靚😍凍同熱都一樣咁好飲!//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑➄ 馬來沙嗲串燒 3串($45)//

① 椰香咖央多士($28)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
咖央多

② 辣死你嗎 配仁噹牛肉($58)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘
辣死你嗎 配仁噹牛肉

③ 百吉爹肉骨茶 配豬肚($45)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
百吉爹肉骨茶 配豬肚

④ 馬來西亞拉茶(熱$23 凍$26)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
馬來西亞拉茶

➄ 馬來沙嗲串燒 3串($45)
// 串燒分別有齊豬、牛、雞🍢,整體肉質都唔會好老,而且沙嗲沾醬仲會有花生粒🥜睇得出好足料而且味道都好濃厚 //
Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑
馬來沙嗲串燒

➅ 炸滷肉卷 ($48)
// 貪得意就叫咗嚟試下~ 外層用腐皮卷包住,不過就唔係太脆 好難先咬得開,而且內餡嘅滷肉口感激似芋頭卷咁🤣🤣食到有啲懷疑自己嘅味覺...//
Food:🌕🌕🌕🌑🌑🌑
💛蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)
旺角上海街618號地下G01號舖
(📍銅鑼灣,深水埗,荃灣另設分店)

🍮#aiiifoodie
#aiiifoodie_mongkok #aiiifoodie_旺角 #aiiifoodie_黃店 #aiiifoodie_causewaybay #aiiifoodie_銅鑼灣 #aiiifoodie_荃灣 #aiiifoodie_tsuenwan
咖央多
辣死你嗎 配仁噹牛肉
馬來沙嗲串燒
  • 咖央多士
  • 馬拉沙嗲串燒
次次想食親馬來西亞野 就會諗起蘇媽循例地排佐陣隊就入座了裝修復古味十足 牆身有懷舊既油畫枱枱櫈櫈連地板都好有風味摻雜港味同馬來西亞味半半有多款當地特色餐點 次次黎親都選擇困難🙈 .▫肉骨茶😋👍🏻:👅👅👅👅/5分最大嘅特色係!! 免費肉骨茶任添😳😳講真我超愛飲湯的🤤🤤 飲得出係煲出黎同無落味精 藥材味偏重 濃到後勁有陣澀味雖然已經溫溫 但飲完都依然暖笠笠.▫百吉爹豬腳彎肉骨茶 $48😋👍🏻:👅👅👅👅.2/5分完全唔記得會有肉骨茶送 所以double佐😂😂 不過略有驚喜可能始終有熬 熱辣辣滾出黎 同有杞子同肉汁加持比起’例湯‘ 甜啲同會回甘 美中不足係 可能煮得太耐 肉質偏乾 .▫椰香咖央多士🍞 $28😋👍🏻:👅👅👅👅.6/5分必點!!! 店員仲提我地記得襯熱食烘到金黃色 你話點會抗拒到🥺咬落真係好脆口 外脆內軟每一口都好香甜~啖啖都充滿咖央醬牛油同咖央真係好match!!.▫檳城白咖喱油麵 $55😋👍🏻:👅👅👅.3/5分配料有 豆角 芽菜 魚旦 蝦 蛋 豬紅好濃椰奶香 餘韻帶有咖哩味 再有特色參巴辣醬調味 食落有啲辣 味道好有層次真係未試過白咖哩😳但食落唔算好驚喜.▫檳城福建蝦摻摻 $5
次次想食親馬來西亞野 就會諗起蘇媽

必點!!! 店員仲提我地記得襯熱食
烘到金黃色 你話點會抗拒到🥺
咬落真係好脆口 外脆內軟
每一口都好香甜~啖啖都充滿咖央醬
牛油同咖央真係好match!!
▫檳城白咖喱油麵 $55

落佐好多蒜蓉乾係面
腩肉薄切 油瘦適中 都幾有嚼勁
芽菜通菜滿滿 可以解一解油膩
第一口飲到好濃既蝦味
逢親有蝦調味既湯底就是正!!
同時喇沙味都偏重 帶點微辣
相比普通喇沙湯勁濃味
摻摻完全係卦湯既代表
不過留意返真係好易發脹🥲
▫馬來西亞拉茶 $19

入口好滑 茶澀味香濃
反而奶味比例無咁重
個人幾鐘意der~~
總結,
  • 檳城福建蝦摻摻
  • 拉茶
  • 檳城亞參叻沙米線
2021-03-21 280 瀏覽
疫情下少咗出去九龍,出開黎緊要搵啲嘢食下啦!我老闆就搵左喱間嘢話想食好耐喎!行到門口見到一埋人,心諗唔係嘛4點幾都仲要等位攞左飛等一等,好彩唔駛10分鐘就可以入座入到去見到裝修都幾有趣打開餐牌食品就唔算多,但已經好多嘢都好想食檳城白咖哩麵(油麵),肉骨茶(一字骨),砂煲老鼠粉,魚仔醬蘿蔔糕同海南鴛鴦燒麵包。坐底每人一少碗肉骨湯,好香藥材味檳城咖哩麵,好香椰香味,少少辣,有豬紅,魚旦,蝦🦐,芽菜,可能我個老闆仔太肚餓,轉眼間佢已經食晒成碗麵一字骨肉骨茶,有5條骨,我覺得同之前細細碗嘅肉骨茶係有啲唔同,味比較濃,一字骨嘅肉係林,但有點嚡唔算滑,本人覺得個湯比肉好味好多!砂煲老鼠粉就似豉油王銀針粉,但上面加左一埋配料,野味好多,但就比較普通,我覺得湯麵好食啲。魚仔醬蘿蔔糕,煎得好香,好脆,上面嘅魚仔醬好野味最後,果份海南鴛鴦燒麵包,原來係鮮油咖央多士,唔油膩,唔太甜,多士好脆,我至愛,好好味(但件朱古力色嘅多士係咩麵包就唔係好清楚)重點:肉骨茶飲完全日都無口渴嘅感覺其實我仲有好多嘢想試,但因為實在太飽,唯有比機會自已下次再嚟啦
行到門口見到一埋人,心諗唔係嘛4點幾都仲要等位
攞左飛等一等,好彩唔駛10分鐘就可以入座

入到去見到裝修都幾有趣

打開餐牌食品就唔算多,但已經好多嘢都好想食

坐底每人一少碗肉骨湯,好香藥材味

魚仔醬蘿蔔糕,煎得好香,好脆,上面嘅魚仔醬好野味

重點:肉骨茶飲完全日都無口渴嘅感覺

• 海南鴛鴦燒麵包
2021-07-17 15 瀏覽
放工草子話想去馬來西亞旅行,咁就帶左佢去旺角蘇媽蘇媽食飯椰香咖央多士多士焗得脆卜卜又熱辣辣 勁多咖央醬 邪惡得來又超級好食😋沙嗲串燒 半打沙嗲醬有超濃郁嘅花生味 食落又幾惹味😬湯咖喱麵湯底有點似喇沙,豆卜薯仔入曬味。 不過唔食得辣真係要留意,我哋譚仔十小辣level 覺得呢個湯咖喱少少辣😂招牌砂鍋老鼠粉呢個無影到相,但味道卻就最一試難忘有好多魚乾蝦乾豬肉醉,加埋隻蛋一齊撈埋嚟食勁滑、勁惹味🤤美祿恐龍🦖超好飲!阿姐落美祿粉勁重手,夠曬濃味!🤤店舖裝修好花心思,食物價錢都算貼地,又高質,唔怪得成日都咁多人排隊
放工草子話想去馬來西亞旅行,咁就帶左佢去旺角蘇媽蘇媽食飯

多士焗得脆卜卜又熱辣辣 勁多咖央醬 邪惡得來又超級好食😋

沙嗲串燒 半打
沙嗲醬有超濃郁嘅花生味 食落又幾惹味😬

湯咖喱麵

招牌砂鍋老鼠粉
呢個無影到相,但味道卻就最一試難忘
有好多魚乾蝦乾豬肉醉,加埋隻蛋一齊撈埋嚟食勁滑、勁惹味🤤

美祿恐龍🦖
超好飲!阿姐落美祿粉勁重手,夠曬濃味!🤤

• 招牌砂煲老鼠粉
  • 咖央多士
係旺角食馬來西亞野,蘇媽蘇媽絕對係我嘅首選!店面好大,環境好闊落,坐得好舒服裝修行復古懷舊風~喺香港已經好少可以搵到咁有傳統風味嘅餐廳了~價錢又親民,性價比超高!三層肉肉骨茶豬腩肥瘦適中,好香油香!肉肉仲好有咬口,唔會煮到好鞋!肉骨茶香味好濃郁~讚!另加左個白飯,好開胃!椰香咖央多士多士烘得脆卜卜,咖央醬塗得滿滿,唔會好孤寒~啖啖都有濃濃椰香!馬來西亞拉茶味道偏甜,奶味比較突出~整體都好香滑!讚!
係旺角食馬來西亞野,蘇媽蘇媽絕對係我嘅首選!
店面好大,環境好闊落,坐得好舒服

椰香咖央多士
多士烘得脆卜卜,咖央醬塗得滿滿,唔會好孤寒~
啖啖都有濃濃椰香!

馬來西亞拉茶
味道偏甜,奶味比較突出~整體都好香滑!讚!
2021-06-30
  • 拉茶
一直偏愛馬來西亞🇲🇾的肉骨茶多過新加坡🇸🇬的。新加坡肉骨茶味道是重胡椒味,而馬來西亞肉加入了當歸、黨參、肉桂、杞子等藥材,充斥著濃郁的藥材味。百吉爹肉骨茶 大雜綿 $145肉骨和中藥熬製而成的湯,苦中帶甘,甘中有淡淡的甜味。大雜綿有滿滿的肉,棒棒骨的肉質嫩滑,豬肚煮得入味軟腍而不失嚼勁的口感。材料還有三層肉、豬手仔、豆卜、響鈴和油炸鬼,十分豐富,但我還是比較喜歡一字骨肉骨茶。另外一提,肉骨茶是可以無限添加,當天我喝了三碗😆😆特製辣椒🌶️板麵 $58板麵麵質煙韌,把銀魚仔,豬肉碎,豬油渣和特製的辣醬攪拌在一些吃下去很惹味。雖然有🥚蛋汁中和辣味,但對我來說還是有點辣🥵喜歡食辣的朋友,可以試試。海南鴛鴦燒麵包 $38即叫即製,多士🍞香脆可口,配上咖央醬和厚厚的鹹牛油🧈鹹甜鹹甜的感覺🤤似水榴槤 $45餐廳採用了榴槤果肉來調製,品嚐到香甜的榴槤味,非常滋味。
一直偏愛馬來西亞🇲🇾的肉骨茶多過新加坡🇸🇬的。

百吉爹肉骨茶 大雜綿 $145

肉骨和中藥熬製而成的湯,苦中帶甘,甘中有淡淡的甜味。

材料還有三層肉、豬手仔、豆卜、響鈴和油炸鬼,十分豐富,

特製辣椒🌶️板麵 $58

雖然有🥚蛋汁中和辣味,但對我來說還是有點辣🥵
喜歡食辣的朋友,可以試試。

海南鴛鴦燒麵包 $38

即叫即製,多士🍞香脆可口,配上咖央醬和厚厚的鹹牛油🧈
鹹甜鹹甜的感覺🤤

似水榴槤 $45

餐廳採用了榴槤果肉來調製,品嚐到香甜的榴槤味,非常滋味。
蘇媽蘇媽 semua semua (旺角店)📍:旺角上海街618號地下G01號舖🚗:旺角港鐵站A2出口 步行3分鐘📞:+852 2389-3829💲:~HKD150/head Food quality ✔️:馬來黑叉燒、咖喱酥👌🏼:棒棒骨肉骨茶、通菜魷魚、砂煲老鼠粉、椰香珈央多士、薄餅❌:荔枝冰總結:👍🏼人氣黃店 以黃店質素算好💛👍🏼環境好有馬來西亞feel 以為返去咗檳城度😆👍🏼性價比好高 人均百五就食到你飽飽👍🏼一定可以食到勁飽 因為肉骨茶係無限添飲 所以建議唔需要叫嘢飲 佢杯肉骨茶都唔係隨便hea 你包裝沖嘅茶🤣👍🏼肉骨茶藥材味偏重 我就飲開中藥湯 所以覺得有啲淡 但同行嘅朋友都覺得有啲濃 建議麻麻地藥湯嘅朋友唔好叫👍🏼大部份嘢食嘅份量都對得起價錢 而嗰叉燒同咖喱酥都好好食 令我留下深刻印象😋 👎🏼大部分質素正常 無話特別好食 但絕對對得住嗰價錢👎🏼佢大部份話招牌我食落都覺得正常 反而啲小食喜出望外🤪👎🏼唯一伏嘅係杯荔枝冰 連我鍾意甜嘅人都覺得得嗰甜字就知有幾伏🤮
蘇媽蘇媽 semua semua (旺角店)
📍:旺角上海街618號地下G01號舖
🚗:旺角港鐵站A2出口 步行3分鐘
📞:+852 2389-3829
💲:~HKD150/head

Food quality
✔️:馬來黑叉燒、咖喱酥
❌:荔枝冰

魷魚通菜
珈央多士
咖哩酥
2021-07-02 51 瀏覽
老婆同外母 係荃灣食完話好正!強烈推介!!所以就去試下佢咩料子!!7點左右去到!都有d人排緊隊!拎左飛就去左格離個商場行住等!等左25分鐘左右就入到!!叫左個肉骨茶大雜燴!椰香咖央多士!馬來西亞拉茶!落完單就比左個肉骨茶飲住等野食!個茶好大陣黑蒜味!同印象中飲過架有唔同!好冇味就見仁見智!我覺得冇咩特別!p.s個肉骨茶係可以添e個我老婆覺得好開心!大雜燴 最失望係個豬肚 完全唔淋一字骨 ok淋又有d肉味 金姑 豆卜 響玲 油炸鬼都幾ok吸晒d汁食!三層肉冇咩突出 正常野 豬腳冇毛好乾淨 又夠淋幾好 雞腳 有斬埋d指甲 同夠淋 幾好 咖央多士 幾好味 小小甜中又帶椰香 多士夠熱同脆 good!!!馬來西亞拉茶 比較滑同茶味濃幾好!埋單207 價錢可以接受

7點左右去到!都有d人排緊隊!
拎左飛就去左格離個商場行住等!
等左25分鐘左右就入到!!
叫左個肉骨茶大雜燴!椰香咖央多士!
馬來西亞拉茶!

落完單就比左個肉骨茶飲住等野食!

最失望係個豬肚 完全唔淋

一字骨 ok淋又有d肉味

金姑 豆卜 響玲 油炸鬼都幾ok吸晒d汁食!

三層肉冇咩突出 正常野

豬腳冇毛好乾淨 又夠淋幾好
雞腳 有斬埋d指甲 同夠淋 幾好

咖央多士 幾好味 小小甜中又帶椰香
多士夠熱同脆 good!!!

馬來西亞拉茶 比較滑同茶味濃幾好!
埋單207 價錢可以接受

平日8點幾去到等左3個字就入座,店舖面積都幾大,有兩層,環境都算舒適,唔會好逼。等緊位已經俾佢嘅燒麵包吸引住,門口帶位嘅姐姐話係飛機貨,唔知係咪指塊麵包。鴛鴦燒麵包入面有斑斕醬同牛油,加埋外脆既焦糖麵包,咬落去既口感真係好正!絕對為左佢返轉頭再食但斑斕冰來講就比較普通,冇乜特別。大雜會入面好足料,肉骨茶做底都幾濃味,不過食完真係會好口渴今次兩個人食唔到太多野,下次會再想試埋佢另一款咖央多士同埋麵食

海南鴛鴦燒麵包

但斑斕冰來講就比較普通,冇乜特別。
大雜燴

大雜會入面好足料,肉骨茶做底都幾濃味,不過食完真係會好口渴

大雜燴
🍞椰香咖央多士 $28第一次食甘正宗既咖央多,熱辣辣又多醬😋好邪惡好食😋😋❤️🦐🍜檳城福建蝦麵 $58無唸到佢個湯甘出色😲濃濃蝦味!!配菜有蛋、蝦、腩肉、芽菜,濃湯配上油麵好夾😋呢個cp值高🤩🐥🐷🐮🍢串燒 6串 $85 叫左牛、豬、雞各2串,串燒食食下都分唔出邊隻肉😂,佢個特別就係個沙爹醬度🤩🤩超香濃花生🥜醬味配上小小辣😋😋好難唔令我瘋狂點佢😍玻璃魷魚配通菜 $48我為左個魷魚而叫,通菜加左辣醬,微辣可以接受😌馬來西亞拉茶 $19 無咩特別,正常味道

🍞椰香咖央多士 $28
第一次食甘正宗既咖央多,熱辣辣又多醬😋好邪惡好食😋😋❤️

🦐🍜檳城福建蝦麵 $58

🐥🐷🐮🍢串燒 6串 $85

玻璃魷魚配通菜 $48
我為左個魷魚而叫,通菜加左辣醬,微辣可以接受😌

馬來西亞拉茶 $19 無咩特別,正常味道

• 檳城福建蝦麵
  • 馬拉沙嗲串燒
2021-06-27 69 瀏覽
蘇媽絕對係旺角CP值最高嘅平價之選呢度既肉骨茶只要一個價錢,就可以免費無限添飲,相當抵玩。我哋就揀咗豬腳做肉骨茶嘅配料。佢先將肉骨茶俾我哋飲然後豬腳係另上嘅。另外我哋叫咗個喇沙麵,味道相當地道,非常好食。但係香港人未必接受到呢一種辣,因為佢真係還原當地嘅辣到,未必適合香港人口味,建議同店員講小辣。榴槤似水亦都相當推薦大家叫嘅。我見到其他客人基本上每一台都有叫呢一杯嘢飲。佢味道就好似飲緊榴槤嘅水,名如其名,唔會話太稀,亦唔會話太濃,恰到好處。而且冇大陣榴槤味亦都唔會影響到唔鍾意榴槤味既人。
蘇媽絕對係旺角CP值最高嘅平價之選

2021-06-27 24 瀏覽
一直聽到好多好評 想試好耐 今次咁啱經開又冇人排隊 所以就試咗啦 個咖央多士真係好正!!!整得好香脆,個味道真係一流👍🏻👍🏻👍🏻真係暫時食過最好食既咖央多士 另外肉骨茶都唔錯 個湯好濃 我叫咗大雜燴 乜都有啲都幾好 個老鼠粉我就一般 覺得好似冇乜餸食咁🤣🤣🤣

2021-06-27 40 瀏覽
係隔離睇完市集,順便過黎食蘇媽。朋友介紹,佢話食過好好食。因為叫左肉骨茶,所以每人送左一碗肉骨茶,店員話仲可以任斟。一飲落去,好濃香,好好飲。不過最後食到好飽,都冇添飲。砂煲老鼠粉,一送上黎仲出緊煙,最鐘意食熱辣辣既野,好有鑊氣,應該係炒完再上砂煲。老鼠粉好足料,啖啖都有唔同既野入口,口感豐富。棒棒骨肉骨茶,呢個肉骨茶味道同佢開頭送既唔同味道,呢個仲香,可能因為加埋肉味,所以更好飲。個骨都好滑,好易咬。椰香咖央多士,一送上枱,呀姐話呢個要趁熱食。所以我地都事不宜遲,即刻食舊先。真係好食,又脆同好香既咖央味,黎既朋友值得叫番碟黎試下。椰汁班蘭冰,我地抱住會中伏既心態叫,點知黎到又好飲wor。好香既班蘭味,不過甜左d,唔知有冇小甜簡,如果有既話,下次叫會試小甜。
係隔離睇完市集,順便過黎食蘇媽。朋友介紹,佢話食過好好食。

椰汁班蘭冰

2021-06-20
椰汁班蘭冰
2021-06-22 137 瀏覽
記得初初食蘇媽蘇媽果陣仲係深水埗,喺後巷位置有塊帆布cover,加張摺枱就開餐喇,夏天去嘅話真係人體極限,哈!大大話話都有七八年前喇。依家分店越開越多,今次就揀咗旺角店 😀下畫四五點去,唔需要排隊就有位坐因為抱住食下午茶嘅心態,所以食物嗌得唔多▪️檳城福建蝦麵(摻摻) 🦐- 大家真係要試吓摻摻,口感上嘅享受會豐富好多。湯頭都幾重蝦味,而且夠熱,成碗嘢比較多炸蒜同埋蔥粒,係香口好多嘅,幾欣賞佢塊豬腩片,完全無異味,仲好爽口𠻹!▪️椰香咖央多士🍞-咖央搽得好足嘅,椰味突出,可能因為咁我覺得甜咗啲。個人都係鍾意食Rempah Noodle嘅咖央多士,講起又想去食。▪️馬來西亞拉茶🧉- 面頭嘅泡泡真係好吸睛!吸睛嘅意思係,之前飲過嘅拉茶都唔會見到泡泡嘅😀 甜就一定㗎喇,但吞落喉嚨後,會有啲香味回返上嚟,呢個經驗無喺其他星馬茶餐廳試過,幾特別🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟‼️♿️‼️♿️‼️♿️‼️♿️‼️📷 正門會有一級但同店員講嘅話,輪椅朋友可以由618入,方便好多㗎!‼️♿️‼️♿️‼️♿️‼️♿️‼️ 🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

依家分店越開越多,今次就揀咗旺角店 😀
下畫四五點去,唔需要排隊就有位坐
因為抱住食下午茶嘅心態,所以食物嗌得唔多

▪️檳城福建蝦麵(摻摻) 🦐

- 大家真係要試吓摻摻,口感上嘅享受會豐富好多。