2018-10-12 112 瀏覽
蔡瀾都話 #一生難忘的越南粉 你試了嗎?清湯底是我非常期待的😍 試一口就感覺到越南的味道,好清好香好甜好喝🤤 生牛肉就正常水準,反而牛丸有驚喜👍🏻 另一亮點是份量!不單湯碗大,河粉也好多,而且偏厚好飽肚仲要無限添加😆😆 整體在中環中心地帶,能以這合理的價錢,吃到一碗有水準的越南粉,是超出預期的👌🏻星期六下午2點多,門前目測不到十人,2-3張枱入座,點了2碗湯河+2個小吃+2杯飲品,特別牛肉湯河有生牛肉、牛丸和牛栢葉,自選越南湯河可以在7款牛部位中揀2款,我揀了生牛肉和金錢鍵 (牛鍵),香菜可自選及另上~ 除了湯河,也有幾款撈檬湯檬、越式三文治、小吃,可以說是貴精不貴多🙌🏻招牌特別牛肉湯河粉 $128越南牛油粉 (自選2款) $68越式炸春捲 $48
蔡瀾都話 #一生難忘的越南粉 你試了嗎?

招牌特別牛肉湯河粉 $128
越南牛油粉 (自選2款) $68
越式炸春捲 $48
2018-10-09 135 瀏覽
平時都是滿滿的人龍 最起碼要等20分鐘 今天下雨了 人才少些 10分鐘就有位子呢三個人食安排了2人位 有點迫小食點了䄂子沙拉 推薦 非常開胃 滿滿的袖子 很甜 不酸豬頸肉 也好食 外面脆脆的 𥚃面很軟 夠味招牌蝦餅($70) 一片6塊 炸的剛好 但偏貴的(比我的河粉還貴)我點了碗雙拼 生牛牛丸河粉($68)價格合理 但比最新火熱連鎖的錦x差一點湯 清清的 重口味的我覺得不太夠味 可以濃點生肉 非常好 薄薄的 易入口牛丸 略厭普通 沒甚麼可說的$68塊總體來說價格比很高 (對面的店還買$80一碗呢),小食很好食

三個人食安排了2人位 有點迫

小食點了
䄂子沙拉 推薦 非常開胃 滿滿的袖子 很甜 不酸
豬頸肉 也好食 外面脆脆的 𥚃面很軟 夠味

我點了碗雙拼 生牛牛丸河粉($68)
價格合理 但比最新火熱連鎖的錦x差一點
湯 清清的 重口味的我覺得不太夠味 可以濃點
生肉 非常好 薄薄的 易入口
牛丸 略厭
普通 沒甚麼可說的

2018-09-24
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 黃金蝦扒
  • 泰國金柚沙律
2018-10-09 4555 瀏覽
《蔡瀾 》一個香港人好 熟悉嘅名字, 是著名嘅飲食家和作家,對飲食有一定嘅執著, 喺繁華中環區 威靈頓街開咗一間名字叫《蔡瀾越南粉》,一個平日嘅黃昏, 我哋慕名而來試一試這位飲食家開嘅舖頭, 睇下食物裏面有咩特別嘅地方 ,我哋行到街頭,遠遠已經睇到店外有一條排隊嘅長龍, 當進入店之後,部份廚師在旁邊半開放式廚房裏面,正在操作機器,現場製造河粉, 製造過程,全程一目了然;我哋點咗两餸嘅越南生牛肉及牛腱粉- 河粉份量大小適中, 河粉入口滑溜溜,大食量的人還可以免費添食,金錢腱味道濃郁美味,生牛肉切成薄薄一片片,只要輕輕放入湯裏面、搖一下立刻變熟 , 仲可以配芽菜同香葉一齊食;越南酸辣檬粉- 檬粉幼幼的,配上魚丸類的材料, 味道酸酸味味,喜歡吃酸嘅朋友有口福了;越南蝦醬通菜- 炒出嚟嘅通菜鑊氣十足; 小食中的越南春卷- 主要材料係蝦肉、粉絲、紅蘿蔔 及木耳絲等 ,口感非常好,外脆內軟,如果用生菜同埋香料包住食感覺仲好;越南多色冰 - 有七彩繽紛嘅豆,睇起嚟巳經好漂亮,配上椰汁十分美味;話梅青檸梳打- 最特別係青檸梳打杯裏面有一粒話梅,突顯出甜味中有酸,味道相當特別,總括而言:《蔡瀾越南粉》位

越南蝦醬通菜- 炒出嚟嘅通菜鑊氣十足;

總括而言:《蔡瀾越南粉》位於中環中心地帶價錢適中, 無需加一收費, 係一個不錯嘅選擇。
2018-10-09 129 瀏覽
今日終於可以一試蔡瀾開既越南粉特別牛肉湯河粉 入面有哂咁多樣配料例如生牛肉,牛筋,牛肉丸、牛腩、牛鞭、牛栢葉等個湯底確係唔錯,濃郁既牛肉味呢個牛骨湯係好清甜,而且油分唔多,睇落好清牛筋好稔,生牛肉味濃河粉係店內新鮮製,好幼滑,而且係可以無限添加,唔驚唔夠飽牛柏葉金錢鍵河粉配料好似芽菜等係用杯裝的可依據自已口味落牛柏葉夠爽口蝦醬炒通菜好香既蝦醬味,但油分過多好有穫氣而且好大碟,性價比高炸蝦餅炸得香脆,而且都幾大塊多色冰豆既分量佔左大半杯,仲有薄荷味等的粉團五顏六色好色彩繽紛,上面加上椰汁同碎冰,唔會過甜
今日終於可以一試蔡瀾開既越南粉

特別牛肉湯河粉

入面有哂咁多樣配料
例如生牛肉,牛筋,牛肉丸、牛腩、牛鞭、牛栢葉等
個湯底確係唔錯,濃郁既牛肉味
呢個牛骨湯係好清甜,而且油分唔多,睇落好清
牛筋好稔,生牛肉味濃
河粉係店內新鮮製,好幼滑,而且係可以無限添加,唔驚唔夠飽

牛柏葉金錢鍵河粉
配料好似芽菜等係用杯裝的
可依據自已口味落
牛柏葉夠爽口

蝦醬炒通菜
好香既蝦醬味,但油分過多
好有穫氣而且好大碟,性價比高

炸蝦餅

炸得香脆,而且都幾大塊

多色冰

豆既分量佔左大半杯,仲有薄荷味等的粉團
五顏六色好色彩繽紛,上面加上椰汁同碎冰,唔會過甜

1K
多年來食家蔡瀾都是香港人的美食指南,最近剛以自己名字開設越南粉麵店「蔡瀾越南粉」,當然要來朝聖一下。餐廳分開兩層,下層面積略見狹窄,但上層位置較多,卡位坐得寬敞舒服。餐牌主打牛肉粉,貴精不貴多,不收加一服務費,越南粉還可以免費續加,這個價錢以中環區來說,可說是相宜親民。枱上放有海鮮醬、辣椒醬及魚露,方便客人調配出適合自己的口味。越南法棍三文治 $28越式法包是最能代表法國殖民地色彩的越南菜,暖暖的麵包烘焗得外脆內軟。餡料內有芫茜、香葉、青瓜、醃牛肉混合豬肉餡再加上微辣醬汁,惹味之餘亦充滿越式風味。黃金蝦扒 $78蝦餅外皮炸得金黃脆卜卜,雖然是炸物,卻沒有過份油膩感。外層炸漿尤其輕薄,蝦膠口感爽口彈牙,蝦鮮味十足。越式炸春卷 $48越式春卷皮採用的是用米粉做的越南米紙,質地特別透薄,炸得金黃酥脆。內裡混合了蔬菜、粉絲和肉碎,加入魚露調味,散發特有的香氣,讓人忍不住一口接一口。越南牛肉粉 $68牛肉粉有七款配料可供選擇,這次我就選了生牛肉和貝殼牛肉丸,配料份量不少,湯頭清澈沒甚麼浮油,味道不會過濃。生牛肉油花較少,肉質夠腍沒渣,口感細嫩,至於牛丸就沒甚麼特別。河粉是店內鮮製,米香十足,輕輕

越南法棍三文治 $28

黃金蝦扒 $78
蝦餅外皮炸得金黃脆卜卜,雖然是炸物,卻沒有過份油膩感。
黃金蝦扒

外層炸漿尤其輕薄,蝦膠口感爽口彈牙,蝦鮮味十足。

越式炸春卷 $48

越南牛肉粉 $68

越南牛肉粉

河粉是店內鮮製,米香十足,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡,口感如絲綢般順滑,大胃王吃不飽的話還可以無限添加。

香茅烤豬頸肉春卷撈檬 $68
拌上大量的青瓜絲、醃酸蘿蔔絲及生菜絲, 上面撒上花生、 炸蒜等,色彩悅目不但為賣相加分,提起食慾,入口更添爽脆。
香茅烤豬頸肉春卷撈檬

豬頸肉肉質夠爽口,燒得帶有焦香,而且感覺完全不肥膩。
香茅烤豬頸肉春卷撈檬

檬粉質地爽滑,淋上魚露拌勻與檬粉同吃,酸酸甜甜愈食愈開胃。

椰汁雪糕 $32
雪糕質感軟滑細緻,椰汁飄香,最喜歡杯底加了麵包脆粒,帶來多重層次感。
椰汁雪糕

紅茶雪糕 $32
相比起椰汁味,我更愛這杯紅茶雪糕,密度更黏稠,滲出清幽含蓄的茶香。
紅茶雪糕

另外還點了一罐可樂 $12。
可樂
2018-09-29
紅茶雪糕
終於一試久仰大名的蔡瀾Pho性價比亦比想像中高😳😳!價位在中環區來說是很合理的選擇~.為了可以試多幾款小吃 最後決定與朋友share河粉~.先點了一份特別牛肉河粉 ($128)內裡基本上有所有材料 而且河粉亦可無限免費追加!湯底清甜帶牛香 牛肉亦十分嫩滑!不得不提牛丸絕對是我的菜 爽口亦彈牙🙌.越南法棍三文治 ($28)是越南地道的法包~中間夾入預先醃好的豬肉乾 還夾入青瓜芫茜等等 法包呈鬆脆質感!豬肉乾有點重口味 不過吃起來挺香口的‼️以這個價錢來說 一試也無妨啊😃.黃金蝦扒 ($78)看到網上的人大讚!蝦扒很足料 整塊都是蝦膠份量絕對不會令人失望的~可是個人比較喜歡更有咬口的那一種 如果能切得更厚身就完美了🙌.炸春卷 ($48)貼心地附上生菜及醃蘿蔔絲 生菜包的方法可以去卻煎炸後的油膩感!炸得很酥脆 而且材料滿滿的~不錯👍
終於一試久仰大名的蔡瀾Pho
性價比亦比想像中高😳😳!
價位在中環區來說是很合理的選擇~

為了可以試多幾款小吃 最後決定與朋友share河粉~
先點了一份特別牛肉河粉 ($128)
內裡基本上有所有材料 而且河粉亦可無限免費追加!
湯底清甜帶牛香 牛肉亦十分嫩滑!
不得不提牛丸絕對是我的菜 爽口亦彈牙🙌

越南法棍三文治 ($28)
豬肉乾有點重口味 不過吃起來挺香口的‼️
以這個價錢來說 一試也無妨啊😃

黃金蝦扒 ($78)
看到網上的人大讚!蝦扒很足料 整塊都是蝦膠
份量絕對不會令人失望的~

炸春卷 ($48)
炸得很酥脆 而且材料滿滿的~不錯👍
2018-10-08 125 瀏覽
在墨爾本讀書時好中意食越南生牛河, 因為果邊越南人好多, 越南菜非常地道! 勇記亦常常去! 回到香港後, 食過好多間都覺得唔夠墨爾本既好食同正宗, 直至蔡瀾開呢間! 真係同勇記一模一樣, 好感動! 好好味!
2018-10-08 87 瀏覽
蔡瀾的名字就係美食的保證嘛,點可以唔來朝聖一下,在星期六下午一家大細齊齊出動,食場early bird希望不用排隊排太久枱上預先放好餐具同落餐紙,食物選擇是貴精不貴多,主打湯河粉,再有幾款小食,甜品,飲品。餐廳亦有水供應,refill了幾次後店員乾脆成支放低,哈哈,天氣熱水就多喝了嘛。一生難忘…好期待添話梅青檸疏打($32)&可樂($12)自己點了呢個推介的話梅青檸疏打, Tiffany Blue的顏色係幾靚喎,甜甜酸酸的疏打水,再帶點薄荷味,不知為何,聯想起漱口水但唔好誤會,係好飲㗎~生牛肉湯河粉($88)母親大人點了生牛河,賣相雖然很一般,但牛肉跟河粉也下得很多,旁邊仲附上芽菜香葉等按口味自行添加,算是誠意之作。特別牛肉湯河粉($128)橫掂都黎朝聖,梗係要點個招牌菜啦,點了最貴的火車頭特別牛肉湯河粉,試下係咪真係咁正先一碗入面有哂所有牛,生牛嫩滑,牛丸爽口,牛腩軟腍,全部都正喎牛骨湯底極清甜,完全不油膩,飲哂全碗都無口渴喎河粉好滑又無散,仲可以無限添加添呀,正呀~越南法棍三文治($28)再要了小食三文治包包,好細的法棍三文治…內裏包著青瓜絲同肉乾,味道偏甜,法包似乎放了一段時間,

一生難忘…好期待添

話梅青檸疏打($32)&可樂($12)
但唔好誤會,係好飲㗎~
生牛肉湯河粉($88)
特別牛肉湯河粉($128)

牛骨湯底極清甜,完全不油膩,飲哂全碗都無口渴喎

河粉好滑又無散,仲可以無限添加添呀,正呀~
越南法棍三文治($28)
再要了小食三文治包包,好細的法棍三文治…
內裏包著青瓜絲同肉乾,味道偏甜,法包似乎放了一段時間,包身已經有點散了。
青檸香茅凍($19)
仲有甜品青檸香茅凍,好濃香茅味,好滑的啫喱凍,甜甜地幾正。(但有點蚊怕水嘅feel,哈哈

整體黎講真係好好味,尤其係個湯底,一飲而盡呀!
2018-09-29
10 分鐘 (堂食)
2018-10-07 3459 瀏覽
今日路過蔡瀾pho發現不用排隊,就二話不說入去食飯,要一試一生難忘的越南粉!入面都幾大,仲有二樓!環境不錯,灰色的牆身配木枱、木椅,加植物配襯,感覺佷舒適。連一杯水都咁有心,給的是羅漢果水,很用心的店家。整體cp值很高,唔係渣流灘,份量不少,又有質量,價格也不貴。香芒凌波魚米紙卷 ($48),米紙很滑又軟嫩,餡料包得很實在,有炸魚、芽菜、青瓜、蘿蔔絲、蔬菜,加了酸甜醬汁,口感清新,比坊間的餐廳做得出色。特別牛肉湯河粉 ($128)主角係佢,Pho有生牛肉、金錢腱、牛腩、牛筋、牛肉丸、牛鞭花、牛柏葉,好多種牛的部位,都十分有質量。一定要試下河粉,在店內自製河粉,新鮮用大米現做的,真係好軟滑,有米香。牛骨湯底也很香,附上鵝芥、九層塔、芽菜、青檸、青紅椒,整體沒有令我失望,而且越南粉免費續加。話梅青檸梳打 ($32)酸味味的,加了青檸,味道很清爽。黃金蝦扒 ($78)米睇蝦扒個樣好似蝦餅咁普通,原來有一顆顆的蝦肉,認真揼本!肉質彈牙,炸過特別香口,非一般的有質素!蝦醬炒通心菜 ($48),通菜新鮮爽脆,菜很多葉,不會很多"框",味道辣辣的,很惹味。甜點都幾有特色,有榴槤雪糕 ($39),每一

環境不錯,灰色的牆身配木枱、木椅,加植物配襯,感覺佷舒適。

特別牛肉湯河粉 ($128)

話梅青檸梳打 ($32)酸味味的,加了青檸,味道很清爽。

黃金蝦扒 ($78)

甜點都幾有特色,有榴槤雪糕 ($39),每一口都是100%榴槤,沒有添加,榴槤味超級超級超級濃郁,好吃的東西要講三篇!

青檸香茅凍 ($19)很清甜,帶香茅的清香,少少青檸味,作為飯後甜點非常不錯。
  • 特別牛肉湯河粉
  • 黃金蝦扒
  • 話梅青檸梳打
  • 香芒凌波魚米紙卷
  • 青檸香茅凍
  • 榴槤雪糕
2018-10-06 74 瀏覽
与街面一般pho常用的紧实牛肉不同,蔡澜家的牛肉明显感觉牛肉质素不错入口软嫩,牛骨清汤火候掌握的很好,喝光整碗也没有口渴感,所谓的当日制作越南粉没有特别出彩反而感觉像在吃广东河粉。一起上桌的是一杯鹅芥和掐菜,需要客人动手将香草撕成小块放进河粉里再行大快朵颐,有点法式小浪漫。居然还放了香菜,当然喜欢正宗的朋友可以选择走香菜。不功不过吧,很用心的越南粉,一生难忘不至于。但是一清二白,干干净净是真的。除了牛肉,感觉并不比隔一条街的品越好吃。下次来尝尝其他。还是会再来的。mark一下。打个七分吧。ps:据说粉是可以无限量加的,适合大胃的你。[呲牙][呲牙]
生牛河
生牛河
2018-10-06 2267 瀏覽
蔡瀾越南粉已開業了一陣子,終於有時間過海來試嚐。相信很多人是慕蔡瀾的名而來,我也不例外,不過幸好星期日中環比較少人,等了十幾分鐘就有位。看了一下menu,好surprised價格如此親民,於是只是二人吃也豪爽一點,多點了幾道菜。牛肉粉有分三個級別,最貴的是特別牛肉湯河粉,然後是中等價的生牛肉湯河粉,最平的是自選兩款料的越南牛肉粉,我們選了生牛肉粉和自選粉試試分別。生牛肉湯河粉賣相不俗,添上大量蔥和芫荽,湯頭清澈見底,心想會否很淡淡然的呢?先喝一口湯,湯是清甜帶牛骨香,一點也不油膩,有點像淡麗版的生牛肉河。牛肉不肥,但非常的軟嫩味濃!至於河粉是餐廳內鮮製的,頗為爽滑彈牙。自選牛肉粉又如何呢?平$20蚊,牛肉片份量少了,但多了6顆切半了的牛丸。湯頭明顯有點不同,濃度低一點,但換來多一份配料,CP值更高。牛丸非常讚!牛肉味很重而質感不是死實或太淋。金柚沙律雖然沒有蝦,但定價只是$38,沒有蝦也不為過。金柚非常清甜爽口,除非一般柚子沙律配料,還有椰子脆條,整碟沙律口感很豐富!春卷則不過不失,味道還好,但略嫌外皮不夠脆。香茅豬頸肉切成薄片,邊脆內嫩,鹹度偏重,配河粉吃比較好。蝦醬炒通心菜也是不過

生牛肉湯河粉  $88

越南牛肉粉  $68

泰國金柚沙律  $38,  越式炸春卷  $48,  泰國椰青  $32

春卷則不過不失,味道還好,但略嫌外皮不夠脆。

香茅烤豬頸肉  $58,  蝦醬炒通心菜  $38

香茅豬頸肉切成薄片,邊脆內嫩,鹹度偏重,配河粉吃比較好。

蝦醬炒通心菜也是不過不失,通心菜算是新鮮爽脆,但蝦醬味有點淡淡然。

椰汁雪糕  $32

吃了這麼多鹹食,一定要吃點甜!椰子雪糕椰味濃郁,還夾雜著少許椰絲,唯質感不夠滑溜。

青檸香芧凍  $19
網評各方大讚的青檸香茅凍的確不錯,質感軟滑且有點QQ口感,香茅味頗重,青檸味則比較淡薄。

除了嚐到蔡san心目中的越南美味,還嚐到他親民的一面,在中環吃到如此高水準又便宜的一餐,心感滿足,回頭度相當高!
越南牛肉粉  $68
  • 越南牛肉粉
  • 泰國金柚沙律
  • 椰青
  • 青檸香茅凍
當他剛剛在八月頭開幕的時候,實在滿懷希望,愛pho的人應該係佳音。 等了一會,知道要常排隊,等了大半個月終於有機會吃到蔡瀾先生開的蔡瀾越南粉。 這間號稱一生難忘的越南粉在中環的威靈頓街開業,附近剛剛開了幾間也是越南粉做的主角,相信蔡瀾先生都非常有信心,才會有這樣的安排。 以墨爾本勇記牛肉河的秘方來做湯底,河粉自家製,牛肉用上頂級的組合,以一個不錯的價錢,換來的是開幕的時候長長的人龍,一個月後,人潮散去,感覺如何,即刻同你分享。 晚上七點多的中環,前面排隊都是大約10個人左右,都不用20分鐘便可以進場。 特別牛肉湯河粉, 基本上所有的餸樣樣齊,不用想太多牛筋,牛丸,牛肉,牛栢葉,牛腱,牛腩等,還有少見的牛鞭花,說真所有的牛部份也是不錯,以這個價錢有咁多嘢食絕對對得住食客。 湯底清甜,不過味道有點淡,我沒有吃過勇記,我不夠膽評論好和不好,但以這個湯底來說在香港不是最出色的。 河粉絕對是自家製,門口有一部機器即場整河粉,你吃幾多就可以加幾多,以這個價錢一流。 朋友的越式酸辣湯粉也不差。 其他的點心也是不錯,而且價錢很相宜,我特別喜歡蝦餅和榴槤雪糕,榴槤雪糕滿滿的榴槤香,蝦餅一

朋友的越式酸辣湯粉也不差。

其他的點心也是不錯,而且價錢很相宜,我特別喜歡蝦餅和榴槤雪糕,榴槤雪糕滿滿的榴槤香,蝦餅一點也不油膩又脆,蝦肉更是充實在內。

其他的點心也是幾好,不過驚喜冇咁大,春卷粉卷和金柚沙律都是business as usual 。

越南法棍三文治係未試過的經驗,未吃過咁薄的法包。不過外層脆得很,看你愛不愛這種三文治。

如果以不用排隊的情況下,絕對值得一試。

因為香港的Pho普遍不便宜,以蔡瀾的名字和這裡的地段,這大概是佛心價了。

一生難忘,說不上,感覺是可以的,只不過老實香港的Pho店多如繁星,要出類拔萃,看看還需要進一步觀察。

不過,一生難忘的反而是我之後在深圳看到同樣的蔡瀾越南粉餐廳,價錢差一半,我那一刻倒真覺得難忘的,大概下次試應該係大陸吃吧。

又或者,下次有機會,不愛翡翠,會希望愛上墨爾本的勇記。

蔡瀾越南粉
中環威靈頓街15-25號UG樓
2018-10-02
20 分鐘 (堂食)
2018-10-05 847 瀏覽
呢間野個名都幾響,全因係一睇就知係知名食家蔡生開既,所以可能大家都對此而有少許感到吸引 ; 同時佢就係位於LKF附近呢個黃金地段,可達度都幾高入坐後睇睇order紙,主食當然係佢地既越南粉啦,可以按自己口味去揀返個自選配料 ; 當然重有其他野食及飲品啦呢個要特別一提!餐廳好貼心有提供外置充電器借用服務比客人,只需向店員查詢,比 $100 按金,就可以有得用!不過USB線要自備!點都好,呢個都真係一大加分位第一道野食黎啦,佢係香芒淩波魚米紙卷 $48,連同右邊屬於我的飲品 -  越南多色冰 $28先講講杯越南多色冰,價錢唔算貴,同一般既三色冰有D類似,而冰塊就以碎冰代替,就算碎冰既份量比較多,但當佢溶左D果陣,連同下面既果條及紅豆等等一齊飲食,口感都唔錯而香芒淩波魚米紙卷,我覺得佢呢個做得唔錯,出面外層塊米紙口感好好,唔韌又好易食,薄薄既米紙包住大量滿滿既配料,食落既口感非常滿足,淩波魚收藏左係米紙卷入面,雖然味道唔太出眾,不過整體味道就以芒果及蔬菜帶領,絕對係唔錯食得過 !泰國金柚沙律 $38 ; 同樣價錢唔貴,賣相都幾爆既金柚沙律,超大量既柚子肉連同其他沙律配料拌埋一齊,味道鮮甜,岩

不過USB線要自備!點都好,呢個都真係一大加分位

泰國金柚沙律 $38 ; 同樣價錢唔貴,賣相都幾爆既金柚沙律,超大量既柚子肉連同其他沙律配料拌埋一齊,味道鮮甜,岩曬做一個小食同朋友SHARE,感覺重幾健康添 ~

正前面既有呢個 - 越南法棍三文治 $28,呢個三文治絕對係我高度推介比大家既 ! 因為佢既性價比真係幾高,味道又好好,真係抵食 ! 佢既味道好特別,咸咸地,又有少少XO醬既味道咁

外脆內軟既法包,咁岩同行既朋友去過越南,係當地都食過呢個三文治,佢話味道真係好接近,好有越南既味道啊 !

香茅烤豬頸肉 $58,呢個真係唔洗多介紹啦,呢個咁既價錢,份量都幾多,味道同樣係唔錯既佢,香烤得黎仍然有夠多汁,同埋睇價錢就知真係抵食喎 !

嘩,係咪好正好豐富先!主角都黎埋啦!一齊影張相先 ~

主角係 - 越南牛肉粉 $68,配生牛肉 及 金錢腱,大大碗既佢同其他菜式放埋一齊,特別搶眼啦 ; 成碗牛肉粉都鋪滿左蔥花香菜係面頭,下面就有果兩款自選既牛肉,最下面既就係我自選既河粉啦

夾起上黎d粉既份量都幾多,麵條完整而唔係零碎既,口感都幾滑 ; 個湯既味道都幾好,唔咸又有D鮮甜既味道,整體黎講都係唔錯既 ; 不過建議如果碗麵到左上枱就快D食了,因為佢都凍得幾快既 ~

最後就有呢杯正宗越南滴漏咖啡 (熱) $29 ! 第一次見呢款咖啡既我表示幾有驚喜,都既特別,原來上層金色部份就係放住D咖啡粉,佢會慢慢一路滴漏D咖啡落去既,味道真係好香濃 ! 當你打開金色果部份睇睇D咖啡粉果陣,你就會同時聞到一陣超香既咖啡粉味,絕對係一種享受 ~

總結係,係中環呢個咁既地段,佢呢個價錢收費絕對抵食 ! 味道確實比想像中係好食既,如果以性價比黎講,都真係好唔錯架了 ; 大家都不妨去試試啊
2018-10-04 90 瀏覽
Lunch再食蔡瀾越南粉,無論lunch定dinner黎,或者平時經過,每次都人排長龍。門口姐姐先用普通話問人數,可能對得遊客多,轉唔切language 😅今次已經係第三次食,湯粉之前食過,所以今次試下撈檬。等左8至10分鐘左右就上菜。撈檬有招牌豬頸肉同春卷,中環區$68黎講,可以食到有質素既越南野,真心抵食,而且味道清淡,個sauce亦唔會好咸,加落個粉度,味道都幾Balance 。整體黎講,今次野食keep到水準,味道唔差,但係環境整潔度就有待改善,出黎既時候,因為地下灘水油,差d成個人”線”低,嚇死!另外,因為食3次都咁岩坐餐廳最入面,唔知點解,眼見有吉位成15分鐘都無安排緊隊既人入座,有2座位同4座位,以為無人排隊,點知出去埋單,仲有人龍喎!

2018-10-04
午餐
2018-10-03 127 瀏覽
在電視看到蔡瀾用自己的名義開了一間越南粉的專門店,夠膽用自己的名字,如果做得不好,真的可大可小。不過看見食評毀譽參半,實在難下判斷的,今晚趁有空便來試過究竟。這裡樓高幾層,地下為廚房及雅座,樓上則全是雅座。特別湯牛肉河$128:內有生牛肉、金錢𦟌、牛腩、牛筋、牛肉丸、牛鞭花、牛柏葉,其中以生牛肉、牛腩、牛肉丸最為好味。河粉是新鮮現做的,所以很嫩滑。而每碗都有芽菜、金不換、青檸、指天椒附上。通常吃牛肉河,我都會先喝一口湯,但不知道為什麼,湯頭是鮮甜,不過湯不算很熱,所以影響了整碗河粉的味道,這個是令人意外的。不過看到旁邊客人點的河粉的湯是出煙的,因此我再點了一碗生牛肉粉。生牛肉河粉$88,來到時,湯是非常之熱,喝了一口和剛才的真是大不同了,由於湯夠熱,湯的鮮味充分發揮,加上牛肉的鮮嫩,是一碗實至名歸的生牛肉河。👍👍👍👍👍蝦醬炒通菜$48,雖然名字是蝦醬,不過應該是馬拉盞的味道。通菜夠嫩,配合馬拉盞就更加好味。話梅青檸梳打$江,話梅味道比檸檬🍋、青檸的味道濃,不過整個飲品的味道還是不錯的。整體感覺是很好的,如果每碗河粉的都保持高熱,我就覺得十分滿意了。

這裡樓高幾層,地下為廚房及雅座,樓上則全是雅座。

河粉是新鮮現做的,所以很嫩滑。
而每碗都有芽菜、金不換、青檸、指天椒附上。