2018-11-16 4546 瀏覽
蔡瀾的名氣吸引了不少客人光顧,每次經過店舖都是門庭若市~深受食客歡迎👏趁今日在中環睇完醫生,過了午膳時間,趁唔洗大排長龍即刻拉著朋友入內試試~~位置十分易搵,基本上抬頭就見到蔡瀾Pho 半開放式廚房,一入門口已經見到店員在忙個不停~由於人多的關係,很多時都要和其他食客搭枱~我地被安排樓上雅座,內裏環境十分簡潔,幸有這版綠色玻璃植物,整體感覺十分清新舒服~特別生牛肉湯河$128特別在於加了牛錢腱,牛筋,牛肉丸,牛栢葉等等,當然少不了重點生牛肉!收$128 其實價錢偏貴,而且餸的份量算少,不化算!薄切的生牛肉肉帶粉紅,入口嫩滑~~湯底強調用牛骨熬成,係夠鮮甜,我個人覺得偏鹹了點⋯⋯烤豬頸肉春卷撈檬$68仲唔到撈檬味道比我想像中突出,配料新鮮又豐富,撈檬的淋上特製醬汁後,味道不會太酸甜,恰到好處!而且豬頸肉份量不算少,烤得香脆可口!要數最欣賞的是蝦醬炒通菜,通菜炒得青綠,而蝦醬配合相得益彰!兩個人Share 比較好!越南滴漏咖啡$29咖啡味濃,但偏死甜,我個人覺得一般朋友點的話梅青檸梳打 $32 食完後整體未至於令我一生難忘⋯⋯但都算留下不錯的印象!未試過的朋友可以一試!

位置十分易搵,基本上抬頭就見到蔡瀾Pho

特別生牛肉湯河$128
薄切的生牛肉肉帶粉紅,入口嫩滑~~
湯底強調用牛骨熬成,係夠鮮甜,我個人覺得偏鹹了點⋯⋯

烤豬頸肉春卷撈檬$68

越南滴漏咖啡$29

咖啡味濃,但偏死甜,我個人覺得一般

朋友點的話梅青檸梳打 $32

食完後整體未至於令我一生難忘⋯⋯
但都算留下不錯的印象!未試過的朋友可以一試!
2018-11-15
5 分鐘 (堂食)
  • 香茅烤豬頸肉
  • 蝦醬炒通心菜
2018-11-16 113 瀏覽
今日約左朋友係中環食飯,心血來潮想食碗越南河粉,小弟自覺都幾中意食越南河粉,之前喺溫哥華都食過話華人開既越南河粉,同去到越南都試過好多唔同嘅地道越南河粉,所以今次試下知名食家- 蔡瀾先生開嘅越南河粉$128 特別牛肉湯河粉依碗河粉好足料, 入面有牛嘅唔同部位,例如牛柏葉,牛腱,生牛肉。牛鞭花。牛筋牛腩等。比越南嘅地道河粉更加多料。而湯底有種淡香味,唔會太濃,食落舒服感覺清新座位坐得舒服,餐廳既整体感覺都幾有空間感

$128 特別牛肉湯河粉
而湯底有種淡香味,唔會太濃,食落舒服感覺清新

座位坐得舒服,餐廳既整体感覺都幾有空間感
2018-11-16
  • 特別牛肉湯河粉
2018-11-15 129 瀏覽
由食家蔡瀾開設的Pho,將一間係墨爾本叫勇記既越南餐廳帶到香港,店內最大特色係主打自家新鮮製河粉,而且可以無限任添河粉。打著蔡瀾的旗號,相信係唔少人慕名而來的原因吧😆!新店8月開張時,我同男朋友先後黎食過兩次,覺得不錯👍🏼 今日係星期日晚上7點鐘既繁忙時間,我地原本以為又要好似上兩次咁排成個鐘,但門口一個人都無🙀,店內尚有一半吉位,所以一黎到已經入得😼牛肉+牛柏葉Pho $68湯底味道雖然呈米黃色,但上兩次食既時候,清澈而鮮甜。今次味道很淡,偏鹹,無咩牛骨味,🥣有少少油浮出黎,但不覺油膩。覺得餐廳水準不太穩定,今日的湯底令我好失望,錦麗的牛骨湯味道會更出色。河粉係自家製,門口見到有部機器,有師傅自己整,麵條偏薄同幼身,爽滑但易斷。蝦醬炒通心菜 $48記得之前黎食係$38,個時不斷讚好食又抵食!雖然加左$10,$48呢個價錢依然係好親民,份量亦大碟左少少。可惜係比起之前,通菜少了鑊氣,蝦醬味道淡了好多,感覺質素在下降😕

牛肉+牛柏葉Pho $68

蝦醬炒通心菜 $48

2018-11-11
2018-11-14 110 瀏覽
今日去中環做嘢放食飯時候,基本上搵位食飯都好難,除非你去快餐店如果唔係間間都排長龍,咁啱經過蔡瀾越南粉見到有人排隊,好想試,於是排咗15分鐘就有位,叫咗一個生牛肉河粉,一個香芧豬頸肉春卷撈檬,一個蝦扒,好掂,個蝦扒好味到真係要再搵日嚟食過!
蝦扒
2018-11-14
15 分鐘 (堂食)
蝦扒
2018-11-14 152 瀏覽
一早知昵間野開,但日日都排長龍,終於等左兩個月,又剛有同事去食過話ok, 甘咪今日去試下囉!我已經係2點鐘先去架啦,上到去比4人卡位我地,個d waitress 係都要我地坐同一邊,但個刻根本已經唔多人,又唔係冇枱,我咪話多人咪再調囉!條waitress 都仲要死叫我地坐埋一邊,真係火都黎!不知所謂的服務態度!冷氣又開到勁凍,吹到人都癲,叫佢較細d又話呢樣個様。個刻已經想開佢波!換左枱都算了,叫碗死人牛肉粉,生牛肉已經熟晒,得個兩小塊牛肉,牛腩硬過你條命。個小食蝦扒價錢貴得黎又唔係好食。名人餐廳又如何?請埋d垃圾員工幾出名都冇用啦!
2018-11-14 1574 瀏覽
因為約左朋友去香港美酒佳餚節,所以難得星期日來到中環逛逛,我之前睇過雜誌知道蔡瀾開左間越南粉,據聞河粉食完可以免費再添,仲話幾好味,所以成日都好多人排隊,於是決定同朋友飲酒之前來呢度食碗越南粉!可能我來到既時候唔算係最繁忙既時間,所以好好彩唔洗排隊就可以入得去,餐廳內似乎有2層,但因為侍應已安排我們坐地下個層,所以都無特登上樓梯睇,地下呢層唔算大,門口右邊係開放式廚房,左邊係餐枱,開頭都以為廚房咁近好大油煙味,點知又無喎,抽風系統唔錯!呢度既Menu係一張紙,前面個頁係簡食D咩河粉,撈檬或者湯檬,後面個頁就係簡小吃,時蔬,甜品同飲品,諗左一陣,我地決定簡雙併<牛丸牛筋牛肉粉>,<香矛烤豬頸肉春卷撈檬>同<越式酸辣湯檬>!點左餐後立即送上一杯芽菜和香葉,雙併<牛丸牛筋牛肉粉>亦都好快來到,熱辣辣香噴噴!!湯底有香濃清甜牛肉味,油分唔多,睇落去好清,加上我將成杯芽菜香葉放落河粉度,令味道更有層次!!河粉係餐廳新鮮製,條條透薄幼滑不粗糙!牛丸彈牙爽口,好有牛肉味!!牛筋有口感,沒有軟腍,嚼勁十足!味道不錯!<香矛烤豬頸肉

點左餐後立即送上一杯芽菜和香葉,

加上我將成杯芽菜香葉放落河粉度,令味道更有層次!!

<香矛烤豬頸肉春卷撈檬>未食豬頸肉和春卷,已經被大量色彩悅目的青瓜絲,紅蘿蔔絲,生菜絲,花生,炸蒜吸引住,賣相不錯,令人食慾大增!!

豬頸肉肉鲜嫩有彈性,十分惹味!!春卷食到有蝦肉,紅蘿蔔,木耳!外脆內軟,香口不油膩!

<越式酸辣湯檬> 成碗湯檬橙色,好似好辣咁,但其實酸酸味味多過辣,呢個湯底令人好開胃,

加上炸魚,墨丸,魚蛋,蟹柳等配料一齊食真係幾好味,而且檬粉煙煙韌韌爽口唔易斷,真的色香味俱全!

整體來講,價錢合理又好味道,真的令人一試難忘!!
2018-11-13 94 瀏覽
平時喺中環返工 必定會經過此店!是日收工終於可以一嘗鼎鼎大名嘅蔡瀾越南粉!!未入去已經聞到濃濃嘅牛湯味~當時大約夜晚9點,我同友人被帶到撘枱座位尚算寬敞嘅然後就立即點菜!我同友人一人叫一碗粉1. 越南牛肉粉 $68 (可任選2款配料)我叫左蔡瀾推薦既生牛肉同埋金錢腱先呷一口湯⋯⋯好香濃嘅牛骨味再帶點清甜令我不禁再飲多幾啖!而生牛肉切得比較薄 但入口牛味香濃!加分金錢腱亦咬落幾淋 整體配撘都好好!2. 香茅烤豬頸肉春卷撈檬 $68而友人點左撈檬 我都夾左幾啖嚟食撘配自家特製魚露汁!撈埋之後入口好清爽酸酸地加上花生碎 好開胃!而春卷同豬頸肉亦十分出色!入口香脆一次過滿足哂想食小食 又食撈檬嘅願望!3. 招牌越南法棍三文治 $28食到咁上下招牌三文治來了!用上了法包 中間夾伴住生菜、薄牛肉同豬肉亦有特製嘅醬汁成個感覺 「好越南呀!」醬汁帶比我驚喜!可以一試最後埋單$164!無加一整體嚟講可以有下次!而且越南粉可以無限追加!當晚我都追左2碗
平時喺中環返工 必定會經過此店!
是日收工終於可以一嘗鼎鼎大名嘅蔡瀾越南粉!!
未入去已經聞到濃濃嘅牛湯味~

當時大約夜晚9點,我同友人被帶到撘枱
座位尚算寬敞嘅

然後就立即點菜!

我同友人一人叫一碗粉

1. 越南牛肉粉 $68 (可任選2款配料)

我叫左蔡瀾推薦既生牛肉同埋金錢腱

先呷一口湯⋯⋯
好香濃嘅牛骨味再帶點清甜
令我不禁再飲多幾啖!
而生牛肉切得比較薄 但入口牛味香濃!加分
金錢腱亦咬落幾淋 整體配撘都好好!

2. 香茅烤豬頸肉春卷撈檬 $68

而友人點左撈檬 我都夾左幾啖嚟食

撘配自家特製魚露汁!撈埋之後入口好清爽
酸酸地加上花生碎 好開胃!
而春卷同豬頸肉亦十分出色!入口香脆
一次過滿足哂想食小食 又食撈檬嘅願望!

3. 招牌越南法棍三文治 $28

食到咁上下招牌三文治來了!
用上了法包 中間夾伴住生菜、薄牛肉同豬肉
亦有特製嘅醬汁
成個感覺 「好越南呀!」
醬汁帶比我驚喜!可以一試

最後埋單$164!無加一
整體嚟講可以有下次!
而且越南粉可以無限追加!
當晚我都追左2碗

• 香茅烤豬頸肉
  • 香茅烤豬頸肉春卷撈檬
  • 雙拼河粉
2018-11-12 82 瀏覽
LunchOutside: big poster, long lineInside: open kitchen, high tables, 2-storiesFood: ordered a signature Raw Beef Pho, pomelo salad. Experience: 1. Seats: typical hk style small seat and table;2. Service: quick and nice, pretty polite;3. Pho: clear and authentic taste broth, high quality raw beef (but not really enough), too few of onions, pho noodles are my favorite size (not too wide);4. Pomelo salad: no taste. Overall, I d recommend going for lunch just for the pho and vermicelli. Although th
Lunch
Experience:
4. Pomelo salad: no taste.
Overall, I d recommend going for lunch just for the pho and vermicelli. Although they advertise they use fresh pho noodles, and I like the noodles, I can't say they are that special.
Raw  beef  pho
Pomelo  salad
Raw  beef  pho
2018-11-09 161 瀏覽
等左咁耐終於等到lunch唔使等好耐就入到去食🤔我揀左$68任選2款牛肉嘅pho,當碗pho黎到嘅時候,我等一個反應係: 嘩,我無見過咁少牛肉咁冷清嘅越南粉😭既然我無揀食$128咩野都有嘅特別牛肉湯河粉,我唔expect我果碗會好豐富,但係我無諗過會咁樣囉🤦🏻‍♀️湯底呢,我都唔係好impressed🤨 我覺得味道有啲淡🤔 definitely not a bowl of pho I will remember🤦🏻‍♀️我只能讚佢真係好多好多河粉,雖然佢地嘅河粉係任添嘅,不過基本上你食完本身果碗已經唔會想再食多啲河粉,not that你已經飽左,係已經無慾望再食落去...
等左咁耐終於等到lunch唔使等好耐就入到去食🤔
2018-11-07 80 瀏覽
今日去排隊食,都真係為左個名而去。好彩都真係無令我失望。去到門口都已經有廿幾人排緊,兩個人等左十幾分鐘已經入得去。環境都唔錯,一上二層已經聞到好重既香葉味,食指大動。叫左碗生牛肉湯河,另加一個小食同一碟菜。菜就唔特別講,至於碗粉真係唔錯,最欣賞係個湯底,食完差啲想連湯都飲埋。價錢方面,係中環哩個地段,收哩個價銭仲想點?
今日去排隊食,都真係為左個名而去。好彩都真係無令我失望。
價錢方面,係中環哩個地段,收哩個價銭仲想點?
  • 生牛肉湯河粉
2018-11-05 114 瀏覽
星期日三點幾經過見有位就入去試,點了細生牛肉牛丸河,湯幾清粉夠滑牛肉幾嫩,68蚊算合格。不過我遇到服務就幾奇怪,當我填好點菜紙交俾侍應姐姐時,佢話叫我同對面果位女仕一齊寫一張,我話我地唔係一齊,姐姐猶疑三秒後再叫我地一齊寫一張會方便D,咁到我猶疑一陣之後再同返佢講話我地係分開ga所以應該分開寫,咁佢先肯收,令我R哂頭。無幾耐另一位姐姐就向我同對面位女仕各俾一份芽菜香葉同一杯水,我見女仕杯水都滿而我果杯連一半都冇,於是我就叫姐姐幫我倒滿D,但係佢話杯水廚房拎出黎就係咁,話等我飲完先再幫我倒,我心諗你都幾懶喎。最後埋單走時見到四個侍應響正門口煲煙吹水,雖然果陣人客唔多,但係煲煙都應該行遠啦,仲要著住製服,咁對餐廳形象好似唔係咁好喎。
2018-11-04
2018-11-05 151 瀏覽
去中环逛逛,终于试到镛记对面的蔡澜越南粉,点了越南河粉配两餸(牛肉,金钱展),猪颈肉春卷捞檬,柚子沙律,上菜很快,越南河卖相都还好,先试饮汤,太过于甜,没有吃到熬汤的醇厚滋味,再吃牛肉,牛肉片还好,肉味够香,但卤牛展吃到浓浓的雪藏味,夹起河粉十分易断,入口碎散、粗鞋,完全吃不到滑溜软韧的口感。捞檬配的春卷馅料糊成一团,柚子沙律卖相简陋,剥些柚子肉乱堆,有些还成块没有弄散(其时人客不多,厨房也不见得忙),洒上一些椰丝和花生,椰丝不香不新鲜,花生也不是脆的了,而且柚子肉带苦且干曾曾,低质食材来的,唉,这样的品质也能开店?!看过之前店家回复其它食评,有说河粉是因为新鲜无添加,所以易碎?那就拜托做出无添加又滑溜软韧的河粉再说,美食最好就是既健康又美味,只健康不美味,又怎称得上是美食?!是不是啊美食家阿蔡生?!
2018-11-04 106 瀏覽
Lunch time 冒名而來,排左30分鐘等位,入到去原來都幾大,雖然係搭台,但座位空間都算足夠,吾算逼。叫左最平既兩餸湯河,揀左生牛肉 & 金錢腱,朋友就揀左最貴的特別牛肉湯河。當兩碗到齊時一睇,份量上分別不大,味道上朋友話無乜特別。而我自己果碗,我覺得幾好食尢其係d 河粉未來之前都知佢d河粉係佢地自己用機整,食落去口感的確係有d吾同,比平時係出面食果d較為幼滑。成碗湯河望落份量好似吾多,但食完都夠飽,雖然佢d河粉可以任添,到最後都夠飽係添到。

尢其係d 河粉
2018-11-03 103 瀏覽
小妹是在中環上班的,經常到中環覓食!蔡瀾越南粉都已經開張咗一定日子,之前經過常常都見到好多人排隊。今次我都約了朋友(是在上環上班的)lunch time 先到先等,要齊人才可入座!等左大約10分鐘安排我哋兩個入座,給我們一張點菜紙,有招牌固定粉麵、自選的越南粉、撈檬粉、湯檬粉、小食及飲品任君選擇~我地就決定食自選越南粉一碗是生牛肉、金錢腱一碗是生牛肉、牛腩(我問過點菜紙上面的招牌生牛肉湯河粉跟自選有甚麼分別,招牌的生牛肉河是有100g, 而自選是2款加埋100g)熱辣辣湯河粉來到了~首先飲啖湯先,牛骨湯帶清甜~正生牛肉、牛腩越南河生牛肉肉味重,牛腩是片上的但好有肉汁❤️生牛肉、金錢腱越南河金錢腱軟淋不會死硬湯粉會附上芽菜及香葉,還可以再添👍🏻加了香葉令個湯更有層次😋
小妹是在中環上班的,經常到中環覓食!
我地就決定食自選越南粉
一碗是生牛肉、金錢腱
一碗是生牛肉、牛腩

熱辣辣湯河粉來到了~
首先飲啖湯先,牛骨湯帶清甜~正

生牛肉、牛腩越南河
生牛肉肉味重,牛腩是片上的但好有肉汁❤️

生牛肉、金錢腱越南河
金錢腱軟淋不會死硬

湯粉會附上芽菜及香葉,還可以再添👍🏻
加了香葉令個湯更有層次😋
2018-11-02
10 分鐘 (堂食)
  • 越南牛肉粉
  • 生牛肉湯河粉
  • 特別牛肉湯河粉
2018-11-03 149 瀏覽
好多人排隊…打曬蛇餠菜單主打牛肉 (基本上唔食牛既人應該無野好食)如果麵底唔夠,可以免費添加生牛肉湯河 湯底好鮮甜,不過有d 鹹食完好口渴麵底真心覺得少既,正常食量既人都唔夠好彩有得免費加,仲算有d 良心可惜d 姐姐就幾唔中意人地加麵單,話説我地2個人都有要求加麵,d 姐姐係會bear 住我地,上麵既時候仲要態度幾差咁話"加麵呀嘛"我心諗…你地大大隻字寫免費加麵架wor... 咁唔想做咪唔好寫lor...你都係想做到貼心服務姐…依家完全體現唔到wor芽菜用杯分開上,對唔食芽菜既我係唔錯既不過無食過既芽菜…會唔會重用俾下一個人呢…就唔知lu坦白說,如果用$88食一個普通牛肉湯河唔值得同普通越南粉分別不大仲要坐bar檯,坐得唔舒服,又趕客好明顯只係明星效應
好多人排隊…打曬蛇餠
菜單主打牛肉 (基本上唔食牛既人應該無野好食)
如果麵底唔夠,可以免費添加

生牛肉湯河 湯底好鮮甜,不過有d 鹹
食完好口渴
麵底真心覺得少既,正常食量既人都唔夠
好彩有得免費加,仲算有d 良心

芽菜用杯分開上,對唔食芽菜既我係唔錯既
不過無食過既芽菜…會唔會重用俾下一個人呢…就唔知lu

坦白說,如果用$88食一個普通牛肉湯河唔值得
同普通越南粉分別不大
仲要坐bar檯,坐得唔舒服,又趕客
好明顯只係明星效應