2021-07-07 1301 瀏覽
順化牛肉粉Bun Ho Hue (HK$98)特別生牛肉湯粉Special Beef Pho (HK$128)Rating: 4/5 ⭐大家講到好伏咁,所以去之前已經無咩期望,所以反而有啲驚喜。個特別牛肉粉生牛肉個牛味濃郁,脂肪比例剛好,牛腩質感軟熟得嚟亦不泛肉味,牛丸亦唔係沾x記或者街邊果啲,有特製香料調味口感亦彈牙,湯底都好味嘅(好似係特製牛骨湯)但坦白講唔係話令人有深刻印象。另外果個辣粉真係幾辣,蓋過左啲牛肉味,所以比較推薦生牛湯粉。Heard quite a few negative feedback for this place, so I did not have any expectations before trying it out, and turned out its not as bad as I thought. The special beef pho has got very flavourful beef, with great balance of lean and fat meat, the beef brisket was tender and
[Central 中環]
順化牛肉粉Bun Ho Hue (HK$98)
Rating: 4/5 ⭐

Heard quite a few negative feedback for this place, so I did not have any expectations before trying it out, and turned out its not as bad as I thought. The special beef pho has got very flavourful beef, with great balance of lean and fat meat, the beef brisket was tender and well seasoned, the meatballs were cooked to al dente texture and seasoned with special herbs and spices, the soup itself though, was better than average, yet not remarkable.

The Bun Ho Hue was a bit too spicy for my taste, covering the deliciousness of those quality beef. So I would recommend the non spicy pho here.
2021-03-08 1788 瀏覽
$68原汁原味牛骨湯粉,無限免費添加越南粉,包食得飽飽點了雙拼,有生牛肉和牛腩!超薄片,實在有點太少,每樣3小片!真的要慳著吃個人覺得雖然2者都非常咁薄片,但生牛肉肉質比牛腩較好,較柔軟另加一服務費加一後$75午市時段要排隊,但只是等大約10分鐘便有位,好快!下次可再試其他。
$68原汁原味牛骨湯粉,無限免費添加越南粉,包食得飽飽

另加一服務費
加一後$75
午市時段要排隊,但只是等大約10分鐘便有位,好快!
下次可再試其他。
免費添加粉
2021-01-04
免費添加粉
2021-02-13 1267 瀏覽
年初一,疫情尚緊。本來想去麥奀胡亂打發一下就算了,但再次經過這家蔡瀾越南粉而不入,就退幾步回去試試。「特別牛肉湯河粉」,第一口很是平淡,心裏就感嘆名人的名氣真是值錢。不過吃到最後,嘴裏有些淡淡的牛肉脂香,也不失望。「越南滴漏熱咖啡」,太甜。不知道吃什麼的時候的選擇。

「越南滴漏熱咖啡」,太甜。

不知道吃什麼的時候的選擇。
2021-02-13
2021-01-29 1058 瀏覽
Lunch食飯就黎到朋友介紹呢間食越南野用食家個名開 我唸應該都有返咁上下既 餐廳好似有上下層 不過可以疫情就開得下層 所以都等左一陣先入得 見到定價都中上 簡簡單單 食個生牛肉湯河先 牛肉真係切得幾薄 同埋見到紋理都幾靚 可惜湯底就真係好一般 唔覺得特別出眾 再試埋個小食先蒜蓉雞翼 一黎到我已經覺得佢好味 色澤同上面一堆又多又香既蒜蓉 賣相10分味道當然亦都唔差 小食感覺仲吸引過d pho埋單 接近100中 麵未必會返兜 但係小食就可能會
Lunch食飯就黎到朋友介紹呢間食越南野

再試埋個小食先

味道當然亦都唔差 小食感覺仲吸引過d pho
埋單 接近100中 麵未必會返兜 但係小食就可能會

2021-01-25 857 瀏覽
以前啱啱開嘅時候,好多人慕名而來,呢間蔡瀾越南粉門口總係排長龍嘅☺️今時今日中環大部份嘅打工仔都可以有輪班制咁在家工作,所以已經唔使等位就入得啦。生牛肉湯河一直係我嘅至愛,不過覺得呢間呢價錢係偏貴咗少少🤏,味道方便不過不失啦,分量唔太多,其實唔加小食係會唔夠飽,冇咩驚喜,中規中矩,普普通通。仲有唔記得咗叫佢走芫荽蔥啊😅,而且係一啲都唔吸引嘅🙃🙃,有進步空間。辣牛肉河,都係正常,可以接受😌

辣牛肉河,都係正常,可以接受😌

2021-01-16
2021-01-20 469 瀏覽
599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講今日食評有✍🏻@Chua Lam’s Pho (蔡瀾越南粉)試食指數⭐️⭐️店舖衛生⭐️⭐️⭐️侍應態度⭐️⭐️⭐️((每項5⭐️為滿分))掩臉post🙈🙊抱住對蔡瀾先生的「信任」我對呢間嘢有一定的期望🤩清新的裝修風格筷子🥢同點菜筆🖊都係女仕們喜愛的Tiffany blue🐬好感度上升📈點菜紙內容尚算簡單(附圖)有自選材料及追加配料由於速食的緣故我選擇了『Chef’s Special』中的順化牛肉粉午餐時段人不算多但也等了8分鐘左右如果閣下趕時間就要好好考慮盤上一碗粉另上一小杯香葉芽菜及一小碟青檸🍋辣椒🌶️順化牛肉粉有牛𦟌4-5片由於都越南河我好自然就同『越棧』比較起來個人喜好『越棧』的厚切牛𦟌兩者都入味夠腍身但以性價比嚟講『越棧』完勝再試下順化牛肉粉湯底(小辣的👌🏻)尚算不錯加上1-2粒的肉丸牛丸搭多舊大豬腳如果唔係睇Menu都唔知係乜嘢🙈感覺太零碎俾⭐️前都試埋個面底先嘩。。。🥢一『住』就見碗底少得可憐🥺我胃口唔大的女子食完都未覺飽唔知‘’少粉‘’係特色還是慳成本🤭總括而
599•Eat

我哋599•Eat幫到你

無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻

@Chua Lam’s Pho (蔡瀾越南粉)

試食指數⭐️⭐️
店舖衛生⭐️⭐️⭐️
侍應態度⭐️⭐️⭐️
((每項5⭐️為滿分))

掩臉post🙈🙊
抱住對蔡瀾先生的「信任」
我對呢間嘢有一定的期望🤩

清新的裝修風格

點菜紙內容尚算簡單(附圖)
有自選材料及追加配料

我好自然就同『越棧』比較起來
個人喜好『越棧』的厚切牛𦟌
兩者都入味夠腍身
但以性價比嚟講『越棧』完勝

再試下順化牛肉粉湯底(小辣的👌🏻)
尚算不錯
加上1-2粒的肉丸牛丸
搭多舊大豬腳
如果唔係睇Menu都唔知係乜嘢🙈
感覺太零碎

俾⭐️前都試埋個面底先
嘩。。。🥢一『住』就見碗底
少得可憐🥺
我胃口唔大的女子
食完都未覺飽
唔知‘’少粉‘’係特色還是慳成本🤭

總括而言
今次試食有點失望
可能係我太高期望
2021-01-09 519 瀏覽
路過好多次,次次都係排晒長龍,今日見無咩人終於可以試吓。講真,難食就一定唔係,牛丸係就細粒咗啲,都好爽口。牛筋兩小塊,生牛肉份量可以,湯頭呢家嘢我唔係好識分點整,但應該有味精,因為之後一直想飲汽水。啲粉⋯⋯ok啦,咪一般食開嗰啲,無咩特別。杯越南清補涼,其實都無咩驚喜,不過叫做足料,有薏米、馬蹄、元肉、棗、海帶條⋯不過喺依家呢個時候,比$178食一碗粉+一杯嘢飲真係好奢侈,應該唔會再嚟,太貴,味道差不多但平過佢既通街都係。PS:我見佢menu話可以無限加粉,可能大食既朋友會覺得性價比高啲

特別牛肉湯河粉
2021-01-09 280 瀏覽
蔡瀾越南粉係現場即場製作河粉,我想試好耐,今日lunch早左出黎,經過見到唔洗等位,所以就入左去食啦😊我今日叫左順化牛肉粉,呢個粉有好多款餸晌裡邊,有生牛肉 、牛展、牛丸、扎肉同豬手。真係一次過試哂咁多野食。 呢款河粉個湯底係辣既,我覺得幾好飲,忍唔住飲左好多啖。我覺得樣樣餸都好出色。尤其是有豬手🤤🤤好好食,女士們可以補下骨膠原😍😍值得一提係我同朋友一致覺得羅漢果水係十分出色。甜甜地,好好飲。 養身之選😋😋今次只係試左個粉先,下次我會再黎試下個蒜香雞翼。

今次只係試左個粉先,下次我會再黎試下個蒜香雞翼。

順化牛肉河
順化牛肉河
2021-01-01 251 瀏覽
踏入2021年的第一天,以「一生難忘的越南粉」開始第一篇食評。難得倒數後的中環灣仔不算太多人,睡醒已經是12點多了。一個人走出去逛逛,先去Bake House走一轉,再去了Elephant ground 點了杯Dirty。走著走著,原來差不多5點多,趕快找家餐廳6點前完成晚餐。在立体拉麵館與蔡瀾Pho,我選擇了後者。越式春卷豬頸肉撈檬 $68話梅青檸梳打水 *春卷內是肉碎,外脆內軟,配上撈檬粉汁中和了春卷的油膩。*豬頸肉一點也不像平時食的油膩,燒焦了的豬頸肉邊脆不硬,很香口。*檬粉不像平時在普遍越南餐廳食的粗檬,它的幼度近似米粉,但口感是帶點煙韌,很特別。配料亦很足夠,包括甘筍、青瓜、蕃茄仔、花生碎、蔥油及蒜片,味道非常配搭。我還點了一杯話梅青檸梳打水,咸梅是一整粒,加點誠意分。

越式春卷豬頸肉撈檬 $68
話梅青檸梳打水

*春卷內是肉碎,外脆內軟,配上撈檬粉汁中和了春卷的油膩。

我還點了一杯話梅青檸梳打水,咸梅是一整粒,加點誠意分。
越式香茅豬頸肉春卷撈檬
2021-01-01
越式香茅豬頸肉春卷撈檬
  • 話梅青檸梳打
  • 香茅烤豬頸肉春卷撈檬
2020-12-09 275 瀏覽
簡單咁講,雖然是係得一間分店,但非常有系統,無論落單,送餐,外賣,等等都非常之好。因為疫情關係,差唔多每隔三四日便到他們那裏買一次。雖然價錢有點貴,但確實幾高質素。外賣盒特別,所有嘢亦都包裝得很好,最重要最重要就是湯是非常熱,就算買返辦公室食,還是非常之美味。牛肉牛筋都好好,沒有韧。而湯底亦都好足夠味道,配菜等等分開擺放。雖然湯底沒有越南當地食的那麼度層次,但簡單嘅清湯已經稱得上香港頭五吧。特別推介:外賣
2020-12-08 254 瀏覽
蔡瀾成日做飲食節目,不禁令人期待佢舖頭所做嘅越南粉。我叫咗個佢個越南牛肉粉,佢可以自選組合,最多揀兩樣,而我就揀咗生牛肉同牛筋腩。生牛肉嚟到仲見到好紅,要浸一浸湯先食得,但咁樣先保持住鮮味又唔會太熟。加上牛筋腩好林,我覺得幾好食,唔喊而且有少少牛味。同埋,碗粉算大碗,個湯幾清甜,仲可以無限次添河粉,話俾個店員知就得,個湯好飲到我添左兩次粉。不過個價格我覺得偏貴,68淨係一碗粉,包埋嘢飲就好了,諗唔到食咩既可以試吓🤗🤗🤗
蔡瀾成日做飲食節目,不禁令人期待佢舖頭所做嘅越南粉。
越南牛肉粉
越南牛肉粉
2020-12-06 191 瀏覽
以蔡澜的名字做招牌,肯定受到一众食客的注意。听在中环上班的朋友说,店的生意超级好,吃饭时段要在店外轮候入内。今天是周日,客人不多,而且选在他们刚开门的时间进去,找到座位毫无难度。卖的是清一色越南食品,其中的汤河粉是热卖,几乎每桌都有点汤河粉。他们声称是用骨汤熬制,不含味精。生牛肉汤河粉面看似份量不多,原来有不少牛肉,如果不够,可以免费续加一次河粉。河粉是幼粉,这种河粉一般比较滑,汤是鲜甜,但喝完是有点口渴。另外点了一个手撕鸡米纸卷,鸡与其他素菜包着,沾了麻酱一齐吃,但吃不出鸡肉味,整体不是太出色。看到旁边的咖啡用滴漏壺上,才34元。真的有点心痒痒,但今天吃得有点饱,就留待下次吧。

手撕雞米紙捲

2020-12-06
2020-12-01 164 瀏覽
食物是可以的,但份量不大,一碗粉正常是不夠的,可多叫一個小食。basic一人大約$150上下。在中環lunch算是中價。小妹公司在附近,開店至今,每星期大約食一、兩次。平時疫情冇咁嚴重的時候,午飯時間都要排隊。今天小妹1:00去食,已經不用排隊,而且有一些空位。店方安排了一個很大風的單人位,啲間隔膠板都吹到左右搖擺。拜託店方把冷氣機不要那麼大風,落單嘅時候答應調低,但過咗一陣間都冇分別,再向工作人員要求。工作人員說已經不能再調低溫度:「我話俾你聽,已經調低左,唔可以再調低。再調低就會好焗。冇得搞㗎啦,係咁㗎啦,我廚房都會好熱嘅。」又唔可以調位,冷氣又吹到頭暈,又已經落咗單唔想即刻走喺度潑婦罵街,只可以食完即刻走。其實如果真係冇空位,調唔到位我都好明白。但餐廳又有吉位,又明明工作人員都見到啲風咁大,仲要落完單先講冇得調校,咁點解唔調我位呢?我覺得好生氣? 要知道,1:00之後,係會越來越多位。工作人員同我講完果番話之後,我已經唔想再同店裏面所有人講嘅,費事自己越來越生氣。中午出去食飯,冒着疫情嘅風險,都係想休息吓。對於餐廳呢個態度,我覺得完全係冇心幫食客解決問題。
2020-12-01
2020-11-27 176 瀏覽
蔡瀾呢個名 我細細個就聽過啦! 佢開嘅呢間pho堪稱「一世難忘的越南粉」但正所謂期望越大 失望越大⋯去到就緊係要試pho! 生牛肉湯河粉價錢喺中環來講都算貼地 $88熬製左8小時嘅牛骨湯頭清甜但無乜牛肉味 不過飲完都無口乾嘅感覺👍🏻牛肉份量比較少 得兩三塊而且無乜肉味但河粉係餐廳每日新鮮製造 有米香又滑溜而且可以免費添加 所以男士都係會夠飽的另外叫咗十分香脆嘅蒜蓉牛油雞翼 $58 金黄雞翼加上大量蒜蓉炸蒜 但又唔會炸得太乾無晒肉汁係一碟好可口嘅小食整體不過不失啦 係我心目中更好食嘅越南野大有餐廳在 感覺呢間都係名氣居多中環想食越南嘢嘅話我會prefer BEP 多啲😅
但正所謂期望越大 失望越大⋯

牛肉份量比較少 得兩三塊而且無乜肉味
但河粉係餐廳每日新鮮製造 有米香又滑溜
而且可以免費添加 所以男士都係會夠飽的

另外叫咗十分香脆嘅蒜蓉牛油雞翼 $58

中環想食越南嘢嘅話我會prefer BEP 多啲😅

2020-11-26 152 瀏覽
Lunch hour 係中環搵食,一般都要過百。咁啱去到蔡瀾越南粉,原來佢嘅普通麵食平均大約七、八十蚊(另設加一),不過佢就冇嘢飲跟餐。餐廳分為兩層,兩層都有座位,而下層包括開放式廚房,可以一眼望晒廚房(但COVID19關係,我怕佢嘅衛生)。入座後,店員會俾一杯細細杯嘅羅漢果水你,有淡淡嘅羅漢果,不過唔係人人都鍾意😂。生牛肉湯河粉 $88 (加一)湯河上佈滿芫茜,芫茜下面就係生牛肉,牛肉上檯時仍然帶啲粉紅色,幾靚。生牛肉片切成薄片,唔會因太厚而變韌身; 另外,被熱湯浸一浸後就變色,証明湯底夠熱。湯底應該牛肉熬製,味道鮮甜,唔會過鹹。河粉係正常味道,唔會話煮到一patpat咁。不過,最好嘅係佢可以任加河粉(一小碗為一份)😂,岩哂大食嘅朋友,唔使怕食唔飽。 除此以外,湯河會配上一杯芽菜,但由於芽菜冇被湯浸過,而我本身唔太鍾意食生芽菜味,我自己就唔加晒成杯芽菜。基本嚟講,當佢係間普通嘅越南粉麵舖,呢個價錢係中環都算中規中矩,但就唔好話期望太高?!我覺得佢整體ok嘅同個湯底鮮甜,而其他配菜就一般(試過牛丸)。

生牛肉湯河粉 $88 (加一)

2020-11-23