2015-05-24 1502 瀏覽
如果成日去荷里活廣場嘅人都應該知道,荷里活有個三煞位,就係二樓中間近麥當奴隔籬兩個舖嗰個角落頭位。由荷里活開嘅第一日開始,大大話話轉過十手人,間間都做唔長,印象中做過中菜、日本餐、別府、韓國餐,記都記唔晒咁多間開過亦執咗嘅食店。作為三煞位嘅新主人,本住食得一次就一次嘅心態去食莆田,驚佢執咗都未試過好唔好食。點知,依個月已經食第二次。莆田自稱是「來自新加坡的福建菜」,我未去過福建,我去新加坡又無留意過有間莆田,不過,只可以講,香港依間莆田,好鬼好食。先嚟兩碟前菜,花生一直唔係我所好,所以我無食,但紫菜有,碟紫菜腍咗,食咗兩條唔係好對路,佢再換碟嚟,第二碟先正常嘅脆口。跟住就點咗以下幾道菜:酥炒芋頭($88)即係反沙芋頭,好味,甜度適中,芋頭料靚夠粉,好味莆田滷麵(大$156)我認為當天最出色的菜色,湯底非常好味,味濃但不咸,配料有蜆、蝦、菜、冬菇等,麵是用他自家造的麵,不軟不硬,配這個湯非常夾,最終我包底食晒連湯都飲埋。正。藥膳竹筒蝦($48)我唔知好唔好食,我淨係知去完洗手間返嚟就食晒,皇后話淨低張相比我回味。。。oh my god.....黃金荷葉包($28/個)有啲似饅頭嘅包,上面

點知,依個月已經食第二次。
餐前小食
餐前小食

跟住就點咗以下幾道菜:
酥炒芋頭
酥炒芋頭($88)
即係反沙芋頭,好味,甜度適中,芋頭料靚夠粉,好味
莆田滷麵
莆田滷麵(大$156)
藥膳竹筒蝦
藥膳竹筒蝦($48)
黃金荷葉包
黃金荷葉包($28/個)
有啲似饅頭嘅包,上面配芝麻,打開後將用特製醬料炒的肉絲放入去,即係麥記早晨全餐嘅福建版,異常地好味,包外脆內軟,配合有少許過咸的炒肉絲剛好平衡返,好好味。但有個問題,食晒幾個包都一定有肉絲淨,但齋食又太咸,太飽又唔會叫個白飯去送飯,嘥晒呀。莆田燜豆腐(小$88)
用類似豆渣做底,再加蝦米、冬菇、瑤柱、肉碎等食材煮成,賣相雖然一般,但味道香濃,豆非常香,值得一試
鐵板蟶子
鐵板蟶子(小$98)
鐵板上放滿鹽巴,放排上十二隻小蟶子。Well,只可以講賣相比味道出色。我食咗兩隻就放棄咗。蟶子不夠鮮味,若黏到鹽巴再放進口又變得咸。

食店環境舒服,座位亦舒服,而收了$8一位的茶是用菊花泡的,很好喝。而服務亦不錯,偶有錯但態度誠懇道歉,可成為食堂之一。

真心希望莆田可突破這個三煞位的魔咒。

2015-05-16
酥炒芋頭
莆田滷麵
2015-05-13 1567 瀏覽
二人餐嘅前菜佢有三個菜色,最難忘係個冰陣苦瓜加蜜糖,個生苦瓜比平時食開個啲苦。加蜜糖呢個配搭好正其餘個兩個菜色都唔差,中間個果個啲肉粒,細細粒咁幾得意^_^味道都幾好每人一條$68 嘅黃花魚。啲肉又多又滑,魚味十足,今餐最好味係呢碟餸^_^呢個自製滑豆腐真係滑呢碟餸都唔錯,一定會食多次^_^至於食到最後碗麵嘅時候,我地已經好飽。。。個賣相一般(我見個樣唔靚,冇影),我only 試咗小小,味道似濕咗嘅意大利白汁麵咁-_-唔會再食多次
二人餐嘅前菜
呢個自製滑豆腐真係滑呢碟餸都唔錯,一定會食多次^_^

2015-05-05
2015-04-12 2489 瀏覽
估唔到人生第一次食評,係比左它--莆田。莆田係福建鄉下附近的一個小城,有媽祖,有興化粉... 所以來到這裡,總有說不出的親切。食物並不會驚艷,但卻是從小就吃的味道。離開福建已經十幾年,第一次來到莆田,就忍不住向朋友介紹每道菜的特色。老公這個香港仔也是一吃興化粉就說這就是福建的味道。 雖然是食評,但驅使我來寫的原因竟然是服務!無錯!上次十幾個同學來幫人慶祝生日,拎左個蛋糕來,當店員知道係有人生日,還特地問係仔仔定囡囡,最後幫拎蛋糕出來時已經點上蠟燭,唱著生日歌gum出場,還為壽星女特意送上禮物和生日卡,並幫大家合影,即影即有tim。大家都讚真係好窩心。今次就輪到我走時賴低左個土豪金大蘋果,半個鐘頭後先發現,急急走返去,店員認出我,馬上取個電話核對後俾返我。D員工真係抵讚,比十個like!以後一定時常幫襯!未免食評離題太遠,都係講下食物。下午茶set最適合未試過福建菜的人嘗試。興化粉算是最特別,頭水紫菜酸酸甜甜,典型福建口味。九轉小腸一點唔腥。但我最喜歡的其實係晚市的酥炒芋頭,稍為攤凍後食最好,外殼因為溫度下降變得有些脆口,但咬開裡面鬆化,真係食極唔厭。D朋友就最喜歡自製滑豆腐,香滑入味
估唔到人生第一次食評,係比左它--莆田。

未免食評離題太遠,都係講下食物。下午茶set最適合未試過福建菜的人嘗試。興化粉算是最特別,頭水紫菜酸酸甜甜,典型福建口味。九轉小腸一點唔腥。但我最喜歡的其實係晚市的酥炒芋頭,稍為攤凍後食最好,外殼因為溫度下降變得有些脆口,但咬開裡面鬆化,真係食極唔厭。D朋友就最喜歡自製滑豆腐,香滑入味。扁肉湯其實應該係我家鄉福州的傳統食物,莆田做得扁肉係迷你size,又幾得意。湯內加入香醋,酸味和扁肉夾得啱啱好,非常開胃!
總之,一邊係正宗家鄉味,一邊係一幫幾得人喜歡的店員,點講我都係會一而再,再而三地來支持返他們!
下午茶餐
2015-04-12
團購
下午茶餐
  • ,酥炒芋頭,莆田扁肉湯
2015-02-25 4179 瀏覽
This is my sixth visit here and the food is always good.The other visits have not been written up because I usually have the same items but this time I had different dishes which were good as well that makes me wonder why they havent made it in the Michelin guide yet they have been recommended by the British newspaper The Guardian. Anyway, here was what I had:★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Spinach with Salted Egg & Century Egg in Supreme Stock:The spinach was delicious because it was covered in thick sauce

Anyway, here was what I had:
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
The spinach was delicious because it was covered in thick sauce which had lots of crushed preserved egg in it that gave it a burst of flavour.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Crispy fish slices in Fermented Red Rice Wine :
This was absolutely divine because the slices of fish were extremely thin and crispy with a silky centre covered in thick fermented rice wine sauce.
The portion was a bit too small though and they were difficult to pick up with chopsticks.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Potato noodles in Putien style sauce:
As well as the rice vermicelli, this is another great noodle dish because the gravy was delicious.
Again, they were hard to pick up with chopsticks otherwise I would have finished this dish within a flash!
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
English Menu: Yes
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2015-02-24 3441 瀏覽
女孩子情迷High Tea,一來可以好貪心地一次過吃多款咸點甜點,二來當然要照顧埋個相機喇一想到下午茶,來來去去也是Cake呀甜品呀,有時都想試點新意吧!有朋友是福建人,卻也從來沒在外吃過福建菜。是次專程來到鑽石山品嚐這個色香味俱全的福建式下午茶!「莆田」直接取名於福建其中一個市,主店設在新加坡,在當地知名度高。莆田下午茶一Set六格主吃也只是$68,加$30可選擇A或B,各有三格小吃,二人叫一個主吃加A加B也只是$128就可以試晒全部!單看也感覺到那排場吧!  賣相也非常精緻呢!12款小吃最推介有  九轉小腸味道香醇,滷水味穿越「九摺」式豬腸,是莆田名菜之一 興化米粉這道興化米粉十分鬆化,質地輕得像絲一樣!而且用上湯炆炒過,非常美味!蝦苗拌紫菜紫菜味出,又不失爽口,配以香醋烹調,酸酸的十分開胃!另加了$28要了一壺花茶,有多款選擇。不過除非很想試,基本上餐廳提供的菊花茶已經很讚了!門口還設有大一壺薑茶供客人品嘗,略甜,但薑味濃郁,又不會太辣的很好渴!
 賣相也非常精緻呢!

12款小吃最推介有

九轉小腸
味道香醇,滷水味穿越「九摺」式豬腸,是莆田名菜之一
蝦苗拌紫菜
紫菜味出,又不失爽口,配以香醋烹調,酸酸的十分開胃!

2015-02-17 3282 瀏覽
今晚我約左舊老師同同學齊齊去浦......田!莆田原來福建省既其中一個城市,呢間餐廳新加坡起家,睇左個menu同店員介紹,主打清淡健康農家鄉下菜 店員對於尖銳問題全部一一詳細解答,作為新開無耐既鋪頭,店員態度介紹內容我十分impress。去浦去浦,店內環境新穎得黎又典雅,碎花瓦碗杯增添幾分古色古香味道,感覺要著番條旗袍黎食!!興化米粉米粉係以人手拉製,拉到幼如髮絲,入口米香更重,更軟滑,吸曬材料既甜味,加有花生、紫菜、蝦,層次十足。燘筍乾重D口味,幾唔錯有D老水咁豬蹄凍養顏首選睇落易,考功夫既菜用豬蹄既皮同肉拆苦黎整成晶瑩剔通,帶香辣、滑又彈牙炸饅頭配肉絲饅頭炸得乾唔油配埋醬油肉絲我覺得好特別冰鎮苦瓜以前細個生暗倉,阿媽叫我食苦瓜死都唔肯,點知宜家大個見到外表成朵花既苦瓜,就樂意自動食,點解媽媽唔識整?因為好考師傅刀功.....一片片薄過紙既苦瓜片砌成花,賣相滿分,苦瓜爽脆口感,好過癮,一D都唔苦,少少甘甜味居多,怕苦可以點蜜糖食。豆腐鍋有煲燶豆漿味 枇杷凍黃金紫薯泥上桌已經咁,瀉左D出黎,影響賣相要求經理換過碟,很樂意快手,服務讚香茅凍我點既甜品,份量同水果配料同menu圖有很大落
今晚我約左舊老師同同學齊齊去浦......田!
莆田原來福建省既其中一個城市,
呢間餐廳新加坡起家,睇左個menu同店員介紹,
主打清淡健康農家鄉下菜

店員對於尖銳問題全部一一詳細解答,
作為新開無耐既鋪頭,店員態度介紹內容我十分impress。
去浦去浦,店內環境新穎得黎又典雅,
碎花瓦碗杯增添幾分古色古香味道,感覺要著番條旗袍黎食!!
興化米粉
米粉係以人手拉製,拉到幼如髮絲,
入口米香更重,更軟滑,
吸曬材料既甜味,加有花生、紫菜、蝦,層次十足。
炆筍乾
豬蹄凍
養顏首選
睇落易,考功夫既菜
用豬蹄既皮同肉拆苦黎整成
晶瑩剔通,帶香辣、滑又彈牙
炸饅頭配肉絲
饅頭炸得乾唔油
配埋醬油肉絲
我覺得好特別
苦瓜花
冰鎮苦瓜
以前細個生暗倉,阿媽叫我食苦瓜死都唔肯,
點知宜家大個見到外表成朵花既苦瓜,就樂意自動食,
點解媽媽唔識整?因為好考師傅刀功.....
一片片薄過紙既苦瓜片砌成花,賣相滿分,
苦瓜爽脆口感,好過癮,一D都唔苦,少少甘甜味居多,
怕苦可以點蜜糖食。
豆腐鍋
有煲燶豆漿味
枇杷凍
枇杷凍
南瓜紫薯泥
黃金紫薯泥
上桌已經咁,瀉左D出黎,影響賣相
要求經理換過碟,很樂意快手,服務讚
我點既甜品
份量同水果配料同menu圖有很大落差吧?!
幸好啫喱都食落帶香茅香,清新特別!
甜度適宜!

下次去浦咪再去LKF,黎莆田得啦!!!!!!
2015-02-01
2015-02-09 3688 瀏覽
Went here again for tea because this is the only branch of Putien that serves the boxes.It basically has all my favourites so if you havent tried Putien food before, this is a good starter because it has most of the signature dishes such as the rice, noodles and other side dishes.As usual the vermicelli was amazing because the strands were evenly tossed and flavoured.
2015-02-03 3298 瀏覽
第一次黎, 人唔多環境幾好。我係被福建菜呢個名吸引,點知黎到, 朋友話好多都唔係福建地道菜...我地叫左:冰震苦瓜:因為佢話半價, 所以叫左。苦瓜切到好薄,沾上蜜糖水食, 幾特別。唔苦, 好清, 但朋友們麻麻地。糖醋皮蛋:呢個幾特別!!甜甜酸酸咁, 不過表皮炸過都好淋.....芉頭鴨:芉頭炸過內藏有去骨鴨肉。幾香!甜酸魚塊:都OK, 同出面食個D味道冇咩分別, 正常。海鮮面線:呢個幾好食, 內有多種海鮮, 個湯有少少糊~好似上海個D 雞煨面。總體黎講都幾好。
第一次黎, 人唔多環境幾好。
我地叫左:
芉頭鴨:芉頭炸過內藏有去骨鴨肉。幾香!
甜酸魚塊:都OK, 同出面食個D味道冇咩分別, 正常。
總體黎講都幾好。
2015-01-31
在內地人的心目中,港式點心一直都主打清淡牌,以至於很多港漂都喜歡選擇一些川菜或者湘菜館聚餐打牙祭。但是吃多了這些辛辣食品總覺得火氣不小,又得吃點清淡的下下火。那麼問題來了,清淡養生食品哪家強?小編今天為你推薦來自新加坡的福建菜館“莆田”!“莆田”餐廳2000年于新加坡創立,目前已經有14家海內外的店鋪,在銅鑼灣開了香港首家分店後,又於近日在鑽石山港鐵站的荷裡活廣場開了第二家分店,各路明星包括蔡瀾、林青霞、任達華等都是該餐廳的常客。熟悉福建菜的人都知道,扁肉是一道非常能代表福建菜系的小吃,它的工序精細,風味獨特,與餛飩不同,扁肉的外皮又稱燕皮,90%以鮮豬肉製作。從皮到餡通通是純手工。千萬次敲打,長時間擀制,3斤豬肉製成21平方米且薄如紙的扁肉皮。白花花的一片,不要以為這是巨型抹布,這其實是3斤豬肉製成的扁肉皮。真的是薄如蟬翼有木有!放在手裡好怕小肉皮被揉碎了啊!都說莆田有四大名果:龍眼、枇杷、荔枝和柚,製作扁肉皮用到的材料就攤上了其中兩樣,砧板選用上等的荔枝木,木錘選用龍眼木,兩種木質材料在捶打的過程中會散發自然的香氣到小鮮肉當中,使得扁肉皮更加的新鮮味美有韌性。“莆田”餐廳店內不僅有
真的是薄如蟬翼有木有!放在手裡好怕小肉皮被揉碎了啊!
“莆田”餐廳店內不僅有精緻的午市晚市正餐,更有新推出的下午茶套餐系列。下面讓黃小豆為您一一介紹:
蝦苗拌紫菜:酸甜的口感融合在軟糯又不失嚼勁的紫菜中,是一道極好的開胃涼菜。
鹵水嫩豆腐:莆田自製豆腐,經過鹵水鹵制,滷味飄香,口感嫩滑。
冰浸苦瓜:每片苦瓜厚度不超過兩毫米。蘸點蜜糖食之,冰新爽脆、甘苦相間、解暑佳餚。
九轉粉腸:新鮮特級粉腸,經古早手法穿套鹵制而成。鹵汁香醇,小腸Q爽彈牙,據說是餐館內暢銷小菜之首。
家常醃筍乾:因為老媽在福建出生,一直聽說福建盛產筍乾。這次一試,果然名不虛傳,筍塊經過秘制調料的醃制,入味的同時又保留了本身的爽脆,很贊!
水晶豬蹄凍:雖說這道菜很多菜系裡都有,但小編是第一次見著如此精細的製作。晶瑩剔透的豬蹄凍伴著肉香,Q滑彈牙的同時入口即化,清涼爽口。
金湯莧菜:很少能在香港吃到莧菜,所以覺得很是新鮮,做法類似早茶裡的金銀蛋瘦肉粥,選用皮蛋和鴨蛋粒與莧菜進行熬煮,使整道菜軟爛入味,味美香甜甜。
包菜飯:這道菜沒有什麼出眾之處,就是醬油炒飯混著點包菜,填飽肚子還得靠實打實的米飯呀!
興化米粉:福建莆田傳統的漢族名點。白如雪,細如絲,略有米香味。據說興化米粉是中國最早的快餐之一,價廉物美,名揚海內外,尤為海外僑胞所喜愛。

莆田印糕:這是12道菜品中小編最喜歡的,糕身十分筋道,搭配花生碎內陷,香氣四溢,軟糯香甜。
香茅凍:咦,香茅不是常被選用在各種越南菜裡麼,怎麼被用來做甜品了?而且摻在涼涼的果凍裡還挺和諧的說。這種果凍在四川被叫做冰粉,在臺灣被稱為愛玉,總之,作為一道餐後甜點,著實起到了畫龍點睛的作用!
辣媽辣椒醬:如果覺得米粉味道過於清淡,可以拌上店內特指的辣椒醬,與內地沙縣小吃的辣醬不同,這種辣椒醬裡似乎加了陳皮的成分,就好像香港的滿記甜品綠豆紅豆沙都會加陳皮一樣(嘔吐狀)。不同的是,這裡的混搭恰到好處,讓普通的辣醬變得更美味更開胃了~真是奇思妙想啊!
莆田扁肉湯:傳統手工自製燕皮,包上新鮮肉餡,配上清香湯汁,再佐以適量的醋,很有酸湯餛飩的感覺,只是餛飩皮換成了扁肉皮,更加高端洋氣上檔次了~
怎麼樣,看了這麼多精緻佳餚,你是不是心動了呢?店家伴隨下午茶套餐還推出了幾款養生花茶系列,邀您來鑒賞哦!

2014-12-12
慶祝紀念
紀念日
2015-01-26 2972 瀏覽
太太因為有一百元禮券,所以約岳父岳母一同四人前往午膳。最後結賬六百多元,但幾乎是餓着肚子下樓。現代人是否因反思今天我們是為了嘴巴而吃,還是為了肚皮而吃。到底中國人的「吃飯」是甚麼意思。我們點了一道冷盤香草雞,來了一小碟,每人兩片也不夠,而且是皮厚過肉。也罷,前菜冷盤只作如是觀。當我們點豆腐之後,本來要點萈菜,但服務員說現在沒有萈菜,推介波菜。我即時想到波菜與豆腐不應一起吃,這是常識,從事飲食業不應不知,這顯出服務員甚或莆田的不專業。於是改為介菜。端上來的又是一小碟,味道一般,但不夠熱。隨後端上來的是豆腐,原應清淡的豆腐,味道卻濃得出奇,吃後喉嚨果然不適。然後是我和岳父期待着的羊腩煲。由於我們共四人,服務員建議要一鍋「中」。因為他們分大中小三種鍋。不過,鍋是中型大小,但內裏卻只有三分之一的湯水,並且完全淹沒了應有的肉。我看不對勁,氣言「真的一人一塊肉嗎?」服務員竟說「係呀」。當下心中已經有氣。仔細一看,鍋裏頭真的只有數件羊肉,其餘都是剪得細碎的羊什。這個分量,一人吃也不夠,而且用羊什當羊腩,實在過分。要命的是不但沒有羊味,簡直是沒有味道,湯就如鹽水一般。我最後無奈地用桌上的辣椒醬拌白飯,

我最後無奈地用桌上的辣椒醬拌白飯,吃了一碗半。

總的來說,收費中高檔,服務下下檔,食物下三流,日後即使免費也不會再光顧。
2015-01-25
優惠券
2015-01-25 3035 瀏覽
莆田市是位於福建省的沿海中部.創辦人本身已經舉家移居新加坡,可仍然想念家鄉菜,故在新加坡創立莆田更大9間分店,及後在去年7月銅鑼灣利舞臺味開首間香港分店,12月就進駐鑽石山,九龍區的居民有口福了。冰浸苦瓜:為前菜,每片苦瓜厚度不過兩毫米,清透而完整,整道菜美感十足,苦瓜不算苦得難以入口,重要是沒有給糖水浸過,蜜糖雖為透明,可不是糖加水溝出來,用苦瓜點蘸蜜糖,苦中帶甜,層次分明,夏天吃相信可達消暑之功效。原味燜黃瓜魚:師傅於沙碢中以150秒把整條黃瓜魚燜熟,是為最鮮嫩的味道,吃下去沒有魚腥味,而且魚肉果真最嫩最滑,魚骨不多,相信老人家和小朋友吃的問題不大。店員還主動幫我們分魚,值得嘉許。九轉小腸:為莆田名菜之一,由傳統「九摺式」穿套滷製,即將豬小腸去除脂肪再切段,然後逐層套入,套足九層,及後以滷水汁煮三小時,逼出豬腸內多餘脂肪,手工繁複,可知師傅做得用心。小腸口感非常軟腍,滷水味濃郁,且沒有油膩感,故完全不覺得自己在吃一般內臟,減低不少罪疚感。椒鹽豬手:每碟兩隻,師傅精選七吋豬手,外脆內腍,有鑊氣的煮法,椒鹽味道酥香,中間肉筋溶進口裡,每一口都有骨膠原,簡直是愛美女性恩物。莆田扁肉湯:莆
原味燜黃瓜魚
椒鹽豬手
莆田扁肉湯
莆田扁肉湯:莆田的招牌菜,從皮到餡皆是人手製作,扁食燕皮新鮮而且透亮,餡由豬前腿肉加蝦皮手工剁成,每一粒都爽口,與餛飩的感覺有很大分別。

其實另一福建名產——土荀涷,也含有豐富骨膠原,可個人不慣吃冷凍了的沙蟲,總是覺得腥,所以吃了一口就放棄了。

2015-01-24
20 分鐘 (堂食)
原味燜黃瓜魚
椒鹽豬手
莆田扁肉湯
來自新加坡的福建菜登陸香港,一連串奇怪的關係,卻造就了成功的組合,一致認為這組Tea Set的性價比是120分! 甚至比酒店那些近七百大洋的三層架下午茶來得更值得,鹹甜點及粉麵飯皆備,吃盡12道也只是$128+10%,足二人分享!基本配套的六款包括紫菜蟹肉豆腐卷、興化米粉、水晶豬蹄凍、金湯莧菜、家常燜筍乾和香茅凍,盛惠$68;值得注目的還有乾爽分明的興化米粉,小小的一碗卻配料豐富,調味得宜,人人大讚有水準;要這麼短時間齊備12道小吃而控制好溫度絕對是一門學問,但師傅們看來都駕輕就熟,這六道基本小吃中,香茅凍在這裡作為甜品是個精緻的點綴,香茅味恰到好處 這天特別以新鮮製成的扁肉湯代替了紫菜蟹肉豆腐卷,想也沒想過湯底竟然是清水來的,但卻有著細膩的味道,看來新鮮豬肉的肉汁在烹調過程中都滲出精華來;另外三道 三道的小吃可以隨胃口而選配,包括滷水嫩豆腐、包菜飯和蝦苗拌紫菜;或冰浸苦瓜、莆田印糕和九轉小腸,個人認為九轉小腸絕對是亮點所在,放在吸引力不高的印糕和苦瓜之中,依然值得一選;苦瓜的苦度較高,未必人人受到,但印糕這道小甜點卻很適合在飯後來一件分享,清甜的蒸米糕味道; 亮點所在的九轉小腸,大
亮點所在的九轉小腸,大家也知道處理腸類的工夫特多,腸套腸套腸,得出卡是爽彈非常而富層次的享受,在炆煮過程後,調味料都深入中層,吃到均一的口感與味道,出色;只加$30就可嚐到一式三款的小吃,值得;
另一組選配的滷水嫩豆腐、包菜飯和蝦苗拌紫菜,豆腐沒啥特別,但包菜飯不比興化米粉遜色,粒粒分明;看似濃味的飯粒卻香氣滿溢,入口潤澤,推介推介,特別是二人分吃12道的話,剛好有兩個飯麵可分享,大家也飽肚之餘也能嚐到更多小吃和甜點
雖然自已不常到九龍東,特別是現時全港的商場像是倒模似的,家樓下已經可買到一切,但單單這個12道莆田下午茶,已經是必殺技之一,絕對可以把四周的客人吸引過來,也不必在銅鑼灣等到頸都長,加上這個$128就能品嚐12道招牌小吃的組合,只有荷里活廣場分店限定,真心推介
2015-01-13 1931 瀏覽
個人來說係鑽石山荷里活廣場嘅常客。無他嘅唔使消費出示張圖就有三個鐘免費泊車簡直就係駕駛人士嘅福音。睇場戲都好呀。 咁自然就會食埋個飯。見到有莆田呢間新野就試下啦。內裡裝修都好骨子。我都幾鍾意佢套花花餐具。呢到個下午茶餐真係好吸引。六十八蚊有六小碟。加三十又多三碟。再加三十有再多三碟。二話不說黎個十二碟套餐啦。一拎上嚟真係'woooo'左出聲。絕對係大堆頭製作。比起西式下午茶嘅層層架 一啲都唔輸蝕。味道上樣樣都唔錯。有幾個更加係值得推介。呢個係用涼瓜片薄用冰鎮住咁上。入口爽身清甜微甘。蝦皮紫菜既紫菜有別平時既紫菜。十分之嫩滑。用上蝦皮比味。一放入口就爆發出海洋既味道。九轉小腸比平時用豬大腸更精細咁用上豬小腸。煮得入味。也保持住口感。讚呢個莧菜真係不得了。咸蛋黃煮融曬。條條莧菜都掛曬汁。真係KO一大碟都仲得。興化米粉幼細得很。用高湯餵味。依然保持其爽口之感。扁肉湯是店中推介。開業時更有全球最大燕皮展出。薄薄用豬肉捶打成肉漿再和粉而成的燕皮包著肉餡。鮮味十足更散至簡單用水和醋的湯顯化出鮮味來。香茅凍口感界乎啫哩同大菜之間。幾特別。入口有淡淡的香茅清香散發出黎。係一個唔錯既甜品。不得不提枱面提
裝修都幾骨子
成套餐具
大堆頭!
味道上樣樣都唔錯。有幾個更加係值得推介。
超薄涼瓜
呢個係用涼瓜片薄用冰鎮住咁上。入口爽身清甜微甘。
蝦皮紫菜
特濃金銀蛋莧菜
勁幼火粉
興化米粉幼細得很。用高湯餵味。依然保持其爽口之感。
扁肉湯
香茅凍

不得不提枱面提供既辣媽醬。酸酸辣辣又幾得此意。食慣左西式下午茶餐真係要黎試下呢個另類體驗。
2015-12-31
蝦皮紫菜
特濃金銀蛋莧菜
扁肉湯
  • 下午茶set!
2014-12-31 336 瀏覽
新加坡過江龍「莆田」以賣福建莆田菜為主,今年7月先落戶晌利舞臺,估唔到事隔5個月,就再晌荷里活廣場擴展版圖。12月13日仲搞咗個「手工製作示範暨公眾試吃日」,一連幾場招待公眾人士,完全免費,無任何附帶條件,唔使買乜買物,實行讓大家齊享美味福建菜,真心有福同享。店內嘅環境骨子古雅,薄荷綠襯白,啡白格仔地磚,假百頁窗,都有種復古風。有圓枱、方枱、梳化卡位,編排都唔算密,所以,感覺悠然自得。除咗喺試食日,亦喺店方嘅「世界最大燕皮(扁肉皮)」挑戰「健力士世界紀錄」發佈會,所以,為隆重其事,誠邀方培清師傅示範擀製燕皮,當日就有幸一睹大師嘅傳統手藝,果然手工熟練,嘆為觀止。有關「莆田」嘅故事就唔再多講,有興趣可以睇睇小弟之前晌利舞臺店嘅食文分享(http://garycwm.blogspot.hk/2014/07/putien.html),跟住落嚟就跟大家分享當日部份美食。蝦苗伴紫菜軟軟潺潺嘅紫菜,莆田特產,採割頭一朕長成嘅紫菜,產量少,營養高,鮮嫩有咬口;伴上蝦苗,襯以香醋,酸香醒胃!冰浸苦瓜不愧刀工幼細,碧綠嘅苦瓜切得薄透,沾蜜糖食,清甜中有回甘,而苦瓜口感爽脆涼快。土筍凍上次食土筍凍都無乜難
,唔使買乜買物,實行讓大家齊享美味福建菜,真心有福同享

蝦苗伴紫菜

蝦苗伴紫菜

土筍凍

上次食土筍凍都無乜難度,今次再遇,當然無咩問題啦。其實對昆蟲食物一向有戒心,灼沙蟲算喺個別嘅例外,主因都喺灼完出嚟個樣無咁核突,入口煙煙韌韌似食海蜇咁,加上湯凍爽爽滑滑,所以,賣相、口感都無咁嚇人。
土筍凍
九轉小腸

有無「九轉」就無數,但一望就知一圈又一圈捲成,極具層次。因為滷得入味,不過,覺得今次去肥膏無上次做得咁徹底,但食落仍然唔會有臭味,而口感軟腍,又喺一道手工菜。
自製滑豆腐

因為試食關係,幾個人分享小小一碟,但都夠晒滋味。外觀跟廣東菜嘅紅燒豆腐差無幾,豆腐的確嫩滑富豆香,不愧自家製,無用來貨。配以厚肉嘅冬菇及清甜嘅蜜糖豆,稍嫌個蠔油茨濃咗少少,覺得會影響個豆味突出性。
自製滑豆腐
原味燘黃瓜魚

好懷念個燘黃瓜魚(黃花魚),雖然小弟未算魚痴,但以自創2.5分鐘快速蒸煮法,只落薑蔥、海鹽,再無其他添加,魚肉真喺嫩而超滑
,啖啖魚鮮味,但溫馨提示就喺骨多,要小心。
莆田扁肉湯

既然要以燕皮挑戰健力士世界紀錄,今日試菜又豈可無「莆田扁肉湯」呀!偏肉喺一啲細細粒嘅福州燕皮餃,燕皮喺搵豬肉擀製,好講功夫同耐性,湯頭清而鮮,扁肉入口滑溜而有韌勁,頗有特色。
興化米粉

試食版當然細份少少,但味道不俗,尤其米粉個口感,真喺超幼細,有啲似食銀絲米粉咁,最好就喺炒得爽身不餬口。此外,米粉內有唔少海鮮,如鮮蝦、蜆肉,又加入唔少配料,如紫菜、花生、西芹等等,認真豐富
興化米粉
依家晌荷里活廣分店場更推出以紫菜蟹肉豆腐卷、興化米粉、水晶豬蹄凍、金湯莧菜、家常燜筍乾和香茅凍6款莆田精選作為下午茶套餐,更免茶位費,只收$68 + 10%
。此外,更加以$30追加A選項(滷水嫩豆腐、包菜飯和蝦苗拌紫菜)或B選項(冰浸苦瓜、莆田印糕和九轉小腸),而即,又可以用$28優惠價享用花茶一客
。只限每日下午2:30-4:30供應,特別節日除外,有無興趣嚟嘆個下午茶嗎?
試食活動
2014-12-26 46 瀏覽
近年不少過江龍來到香港這個彈丸之地開分店, 都很受老饕推荐, 其中一間就是來自新加坡的莆田. 這間賣福建菜的菜館, 近日於鑽石山荷里活廣場開了分店, 並舉行「傳統民間小吃手工製作示範暨免費試吃日」, 讓公眾有機會品嚐其招牌食物, 小妹有幸參與其中, 一嚐福建美食!新店位於商場中央, 佔地不算大.試食當日座無虛席!裝修古雅而帶簡約風, 感覺不錯. 未開始試吃前, 店家先請莆田燕皮手藝的唯一傳人方師傅, 即場示範如何製作燕皮. 要製作燕皮一點也不易, 豬肉經過千萬次敲打成肉醬後, 加入木薯粉又搓又壓, 薄如纸的扁肉皮(燕皮)才做成, 絕對是花時間又花體力和考技術的手藝. 今次有幸見到, 真是大開眼界!今次店家準備了"莆田十最"給公眾試吃:最薄苦瓜: 冰浸苦瓜苦瓜切至不超過兩豪米厚度, 真是薄得透光! 苦瓜入口涼冰冰, 十分爽脆, 苦味不重, 反而有點回甘味, 就算怕苦味的人也可以接受!最嫩紫菜: 蝦苗拌紫菜稱為最嫩紫菜, 是因為店家採用了第一次長成的紫菜, 所以特別嫩滑. 拌入蝦苗, 使口感更豐富, 其微辣的味道, 更添美味.最養顏: 土筍凍土筍凍這道名菜的大名聽過不少, 但吃則是第一次.
新店位於商場中央, 佔地不算大.
試食當日座無虛席!
裝修古雅而帶簡約風, 感覺不錯.
今次店家準備了"莆田十最"給公眾試吃:
最薄苦瓜: 冰浸苦瓜
最嫩紫菜: 蝦苗拌紫菜
最養顏: 土筍凍
土筍凍這道名菜的大名聽過不少, 但吃則是第一次. 土筍看起來以為是植物, 其實是蟲, 不少人知道後都未必敢吃! 土筍藏在啫喱膠裡面, 呈灰白色, 入口其實很爽脆, 有點像吃貝殼類. 不要存有太多的恐怖的想像, 其實是土筍凍是頗特別的, 不可不試!
最脆豬手: 椒鹽豬手
店家採用七寸豬手, 蘸上椒鹽炸熟而成. 豬手外皮炸得香脆, 又有椒鹽的鹹香; 內裡吃到很滑的筋肉, 香滑而不膩, 像是把啖啖的骨膠原吃下肚子, 很養顏!
最巧手小腸: 九轉小腸
看起來有點像豬大腸, 但其實是豬小腸, 經過"九摺式"方法, 將小腸一層套一層的做成, 看到小腸是一圈又一圈的, 好像樹的年輪! 由於多層的小腸穿在一起, 所以既有咬口又充滿彈性, 還有很香的滷水味, 十分好吃!!
最傳統: 莆田扁肉湯
據悉豬肉餡是以豬前腿肉和蝦皮剁成, 再以燕皮包著放湯煮成. 煮熟後的扁肉皮晶瑩剔透, 口感滑溜且富有彈性, 有點像薄身的魚皮餃; 豬肉餡和清湯味道同樣鮮味, 令人回味.
最酥化芋頭: 酥炒芋頭
店家用上了檳榔芋, 以傳統方法炒成. 芋頭外層酥化, 帶甜又帶鹹味, 內裡夠粉糯, 有點像潮式的反沙芋頭, 不過味道不同而已.
最原味豆腐: 自製滑豆腐
豆腐是店家自製的, 外層煎煮至金黃色, 頗挺身但又不韌; 內裡的豆腐十分嫩滑,豆味不俗!
最幼米粉: 興化米粉
興化米粉是配以多款材料如花生, 蜆, 蝦等炒成, 材料豐富. 米粉比平常吃的幼身得多, 炒得夠乾爽, 絲絲分明, 口感爽身而且不油膩.
加上餐廳出品的辣媽醬(辣醬), 酸酸辣辣的味道, 拌入米粉同吃, 味道更上一層樓.
最快速清煮魚: 原味燜黃瓜魚
店家介紹是用上沙鍋加上秘技, 在短短一百五十秒內, 將一條全生的黃瓜魚燜熟. 上枱時連沙鍋原鍋上, 所以新鮮熱辣. 黃瓜魚的魚鮮味不俗, 魚肉很嫩滑. 能夠如此短時間煮好一尾魚, 真是神乎其技, 也為這個大開眼界試食會畫上句號.

2014-12-13
下午茶