2023-01-15 91 瀏覽
莆田餐廳主打閩菜,已經多次回訪。就到農曆新年,莆田推出新春套餐,主打盆菜及撈起。呢個二人套餐份量多到三個人食都夠新春鴻運2人套餐 $988 🌟鴻運發財鮑魚撈起都係幾傳統新年會食嘅一道菜,將唔同配料、醬汁撈埋一齊,醬汁係酸酸甜甜,另有胡椒粉同桂末粉,寓意撈到風生水起,仲有兩隻爽彈嘅鮑魚🌟盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜食材好豐富,包括有鮑魚、瑤柱、花膠、海參、花菇、髮菜、豬手、大蝦、燒腩仔、雞翼、炸芋芯、魚丸幾豐富嘅盆菜,所有食材都好入味,兩個人share綽綽有餘,鮑魚、瑤柱、花膠、海參嘅質素都好好,炸芋芯喺最底吸晒啲汁都好好食。🌟蘆筍XO醬帶子蘆筍幾嫩唔會有渣,帶子都有八粒左右,帶子幾爽,XO醬炒好香,有少少辣🌟黑蒜番鴨湯個湯入邊都有幾舊鴨肉,鴨肉好腍,湯比較清,有微微黑蒜味🌟媽祖平安麵超大份嘅平安麵,裏面配料都好多,雞蛋、豬肉、紫菜、蝦、菇、荷蘭豆、菜面有啲似平時食嘅上海麵,比較幼同埋扁,所以要快啲食唔係會浸腍晒🌟芋圓花生湯都幾鍾意呢款糖水,有幾粒好腍嘅芋圓,花生湯有好多煮腍晒嘅花生粒。📍莆田 (PopCorn) @hkputien將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖

新春鴻運2人套餐 $988
🌟鴻運發財鮑魚撈起

🌟盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜

🌟蘆筍XO醬帶子

🌟黑蒜番鴨湯
個湯入邊都有幾舊鴨肉,鴨肉好腍,湯比較清,有微微黑蒜味

🌟媽祖平安麵

🌟芋圓花生湯

📍莆田 (PopCorn) @hkputien
將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖
2023-01-04 98 瀏覽
呢排搭車成日見到莆田既「海蠣節優惠」,聽聞係冬天盛產海蠣🦪所以係季節性架😛有六款菜式,每款都不同味道,$209/2 道,都幾吸引😛今日忍唔住試下先!😆試左兩味,一湯一炸物,感受兩種唔同的享受!😛先介紹下江口家鄉海蠣湯🦪🍲配料好豐富,有海蠣雞蛋、椰菜、蕃茄,味道酸酸甜甜,幾易入口,係一味幾暖肚兼開胃的菜式!☺️而且海蠣份量好多,雖然細粒,但都幾飽滿,而且食到蠔的鮮甜味道!😋第二味就係九層塔香燜海蠣🦪以九層塔做底,加以醬汁同海蠣一齊燜一上菜已經超級香,夠哂惹味!炸左既海蠣超級香脆!而且份量好多,唔使就住食😆建議大家先撈勻煲底,唔好浪費九層塔同醬汁🥳🥳下次多D 人黎,就可以試埋另外四味菜了~期待!😋

試左兩味,一湯一炸物,感受兩種唔同的享受!😛

先介紹下江口家鄉海蠣湯🦪🍲
係一味幾暖肚兼開胃的菜式!☺️

第二味就係九層塔香燜海蠣🦪
以九層塔做底,加以醬汁同海蠣一齊燜
一上菜已經超級香,夠哂惹味!炸左既海蠣超級香脆!
而且份量好多,唔使就住食😆
建議大家先撈勻煲底,唔好浪費九層塔同醬汁🥳🥳

下次多D 人黎,就可以試埋另外四味菜了~期待!😋
2023-01-03
2022-12-26 133 瀏覽
五個大人拖住三個小朋友去搵嘢食,8個人食中菜比較容易搵位,行行吓見到莆田,就試吓啦!一入去,侍應已經送上扭扭波波比小朋友,小朋友有得玩,大人就可以專心叫嘢食👏🏻👏🏻👏🏻佢哋仲好好,有提供兒童餐具比小朋友!仲要讚嘅係,佢地嘅碗碗碟碟都好新淨,特別係兒童餐具,如果有潔癖嘅,真心推介呢間👍🏻而且坐位空間足夠,唔會坐得好迫,或者怕講嘢太大聲嘈到人👍🏻👍🏻👍🏻最後我地叫咗軟煎黃花魚,金湯時蔬,紅菇海鮮滷麵,經典包菜飯,酥炒芋芯,精美四彩拼,一品海蠣煎!味道👍🏻👍🏻我最欣賞酥炒芋芯👍🏻推介👍🏻甜甜地,外面又少少脆,感覺好特別,值得一試👍🏻
2022-12-25
2022-12-23 346 瀏覽
就嚟聖誕, 又係時候一家人出嚟食飯!最近 莆田 推出海蠣節季節限定菜式, 當造新鮮海蠣 一家人食就啱曬!莆田 主打福建菜, 將軍澳店裝修精緻和諧、清雅唔俗套, 坐得好舒服!茗茶有多款選擇, 點了 枸杞胎菊茶 有溫純菊花香味, 明目清熱去濕!福建海蠣煎 $119當造海蠣 隻隻都新鮮肥美 size適中, 口感煙韌似煎蛋餅, 不油不膩!海帶苗排骨湯 $98選用海帶苗口感特別細緻, 滾起啖湯清甜暖胃, 冬天飲啱曬!排骨帶肉軟綿綿, 小朋友特別喜歡!莆田荔枝肉 $88似平時的咕嚕肉, 換上荔枝味道帶甜少酸, 香脆惹味!軟煎黃花魚 $188先炸後煎再醬汁燜煮, 工序繁複非常入味, 外脆內軟, 又不失黃花魚的新鮮幼滑肉質口感!石鍋滑豆腐 $88石鍋烹調上碟香噴噴丶熱辣辣, 豆腐細嫩幼滑加上濃郁醬汁, 送飯一流!

福建海蠣煎 $119

海帶苗排骨湯 $98

莆田荔枝肉 $88
似平時的咕嚕肉, 換上荔枝味道帶甜少酸, 香脆惹味!

軟煎黃花魚 $188

石鍋滑豆腐 $88

2022-12-16 1584 瀏覽
莆田現正舉行海蠣節,原來冬天係食海蠣既好時候,因為海蠣為了過冬會儲存好足夠養分。依家莆田做緊海蠣2道菜式 $209優惠。九層塔香燜海蠣用麵粉酥炸海蠣,淋上特調醬汁,然後用洋蔥九層塔和蒜子在沙鍋裏面燜製,芬香撲鼻。漁民鹽漬海蠣呢一款海蠣係凍食,咸咸地,食到海蠣鮮味。福建當地漁民食法係一口海蠣一口老酒。蒲田百秒黃花魚 $39依家做緊半價酬賓,好抵食!只用100秒就蒸熟條黃花魚,魚肉嫩滑,湯呈奶白色有魚鮮甜。蒲田扁肉湯 $28開胃湯,微酸,飲完開胃醒神。呢個肉湯一啲都唔簡單,雲吞從皮到餡都係用肉做,非常特別!福州風味紅糟蝦 $198紅糟蝦蝦入口爽甜,仲好重酒香,係福建傳統名菜,色香味俱全。辣汁花蛤 $82用蒲田秘製嘅辣汁和香芹香葱烹調,花蛤大粒鮮甜,入口甜辣分明,幾好味。阿元香草雞 $98口感爽,食到有香草和酒味。餐廳光猛闊落舒適,多人聚餐也可以,係品嚐福建菜既好地方。

百秒黃花魚

蒲田百秒黃花魚 $39

蒲田扁肉湯

蒲田扁肉湯 $28

福州風味紅糟蝦

福州風味紅糟蝦 $198
紅糟蝦蝦入口爽甜,仲好重酒香,係福建傳統名菜,色香味俱全。

辣汁花蛤 $82

阿元香草雞

阿元香草雞 $98
口感爽,食到有香草和酒味。

餐廳光猛闊落舒適,多人聚餐也可以,係品嚐福建菜既好地方。
午餐
百秒黃花魚
蒲田扁肉湯
福州風味紅糟蝦
阿元香草雞
2022-12-16 145 瀏覽
✍️餐點介紹——◽️大閘蟹A套餐 HK$668包含品項:蝦苗頭水紫菜、清蒸大閘蟹2隻、莆田荔枝肉、莆田扁肉湯、興化炒米粉、芋圓花生湯評論:個人超愛莆田荔枝肉的,這道吃起來就是糖醋雞丁,它的雞肉超級嫩的完全吃不出有乾柴的感覺,很酷的就是裡面真的吃得到荔枝肉🤣別問我口感怎麼樣(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)只能說難以言喻我超級無敵久沒吃大閘蟹的,剪開之後蟹膏超級飽滿的,果然是大閘蟹的季節🫢那個肉也是Q彈吃起來超甜美,我朋友還幫我弄蟹腳,別人都說會撥蝦的男孩最帥,他今天直接變成會處理螃蟹的男人🤣蝦苗頭水紫菜是首圖的那道,我第一次吃到這種口感的紫菜,吃起來口感很股溜然後醋感蠻重的,一開始吃的時候很驚艷很下飯,但吃到後面就有點小膩莆田扁肉湯其實就是台灣扁食湯,有家鄉古早的那位,連味精的味道都很像XD興化炒米粉稍嫌硬較有嚼勁,但裡面料放的滿滿滿,蝦米、高麗菜、紫菜、海鮮樣樣都有,吃起來層次感很豐富芋圓花生湯真的有夠甜🤣連螞蟻人本人都快受不了了,但真的很好喝,那天剛好有點小冷喝熱熱的甜湯超級溫暖的☺️-🫵惟翔碎念✊人生第二間米其林餐廳收集完成☺️這次剛好趕上大閘蟹的季節接到了這次的合作,真的不是我在說,我吃完之後真的覺得它值
✍️餐點介紹——

◽️大閘蟹A套餐 HK$668
評論:

🫵惟翔碎念✊

人生第二間米其林餐廳收集完成☺️這次剛好趕上大閘蟹的季節接到了這次的合作,真的不是我在說,我吃完之後真的覺得它值得米其林一星,整體東西真的有讓我一吃就覺得很驚艷,口感都很獨特的那種,一開始還以為吃不飽,沒想到份量都超大,最後兩個人吃的很撐,最大的缺點應該就只剩價錢了,平常真的負擔不起🤣

最必須稱讚的還是他們的服務了,有來過香港的就知道這裡的服務態度是出名的爛,送餐的時候都用丟的😂一開始來很不習慣,心想我真的沒有欠你欸,最後發現不管在哪都一樣就釋懷了哈哈,這裡的服務生都比較偏老(?阿姨居多,他們的口氣很像我媽,「啊這道好不好吃啊」「幫你倒的薑茶怎麼還沒喝趁熱喝才好喝啊」最後還招待我們好吃的柚子,整個就是回到家的感覺🤣很溫馨體驗很好,真的大推!

惟翔的總評分:🌕🌕🌕🌕🌗(滿分5分)
2022-12-13 132 瀏覽
行經#莆田 被餐牌的美食吸引,好似好美味,又好耐冇食過,就一於進入開餐囉。餐廳燈光明亮, 環境寬敞座位坐得舒適,而且店員服務到位。打開餐牌有很多款式,樣樣都想食。於是首先點左餐廳必食推介之一的,江口家鄉海蠣🦪湯,海蠣份量足,粒粒都圓潤肥美,非常鮮甜,真係食到唔停口,湯飲落微酸的很開胃😚。白切羊肉,此餸是凍食的,半皮咬落煙韌,有點似果凍感覺。羊肉帶小小的膻味,個人認為幾好味😋。金湯時蔬,即金銀蛋菜苗,味道調味很適當,醬味濃厚菜很鮮嫩可口。莆田地道燜豆腐, 似老少平安的,內有豆腐、蛋、肉碎跟蔥花,呢個撈咩都好吃。  百秒黃花魚,很喜歡食黃花魚,湯咸香魚肉質幼嫩,味道鮮美。酥炒芋芯,普通酒樓唔係好常有的,故都叫左一份品嘗下, 外層甜甜的,咬落很香口,內軟懦的好好吃😋。酒香竹筒蝦🍤, 蝦大隻新鮮,酒香有藥味, 熱辣辣的感覺很滋補。
行經#莆田 被餐牌的美食吸引,

百秒黃花魚,很喜歡食黃花魚,湯咸香魚肉質幼嫩,味道鮮美。

2022-12-12
2022-12-12 79 瀏覽
平時都成日鍾意去呢間餐廳食lunch,因為好抵食,最近見到推出海蠣節菜式,就同朋友決定夜晚都過黎食。海蠣節優惠,可以$209點選兩道海蠣菜式,我地揀左傳統海蠣煎同埋江口家鄉海蠣湯。傳統海蠣煎啖啖海蠣,海蠣鮮嫩飽滿,配埋餐廳特製嘅有蝦醬嘅辣椒醬,食落相當惹味。江口家鄉海蠣湯飲落充滿鮮味,有唔同蔬菜例如番茄同埋椰菜花,當然最重要嘅係大量鮮甜嘅海蠣,天氣凍凍地,飲落好暖胃。椒鹽豬手外層香脆,內層係滿滿嘅膠原蛋白。辣汁花蛤充滿東南亞風味,食落辣得黎又甜甜地,好惹味好開胃。蝦苗頭水紫菜同蝦苗同埋芫荽拌埋一齊,食落鮮香,口感爽口,好食。芋香鴨芋泥夾住滷鴨肉,食落綿密得黎又充滿鹹香。外層炸過,香脆好食。鐵鍋包菜飯有包菜、滷肉、蝦米、香菇、蟶乾同乾貝炆飯,味道香濃入味,係一種家常嘅美味。

椒鹽豬手
外層香脆,內層係滿滿嘅膠原蛋白。

辣汁花蛤
充滿東南亞風味,食落辣得黎又甜甜地,好惹味好開胃。

蝦苗頭水紫菜
同蝦苗同埋芫荽拌埋一齊,食落鮮香,口感爽口,好食。

芋香鴨

鐵鍋包菜飯
莆田最近推出咗海蠣節,有六種唔同海蠣既食法,$209已經可以試兩款。🌟福建海蠣煎 $119當然要試吓最經典嘅海蠣煎,同平時嘅蠔餅唔同,整體唔係脆身,比較似蚵仔煎咁,中間好多海蠣同蔥花,外圍係雞蛋,點少少辣椒醬仲好食🌟海蠣煮泗粉 $129泗粉係用地瓜粉整既,食落滑溜,有啲似薯粉。湯幾鮮味,除咗海蠣仲有啲肉,份量好多🌟冰鎮南日鮑 $58@ 鮑魚幾爽口,冰冰涼涼,有少少調味唔會好重,都幾開胃🌟百秒黃花魚 $39最近先見到百秒黃花魚有半價優惠就叫咗條。原條黃花魚連煲上,魚肉仲好滑嫩,但有啲多骨,係幾抵食架🌟芋香鴨 🦆$88又係其中一款每次都會食嘅菜式,酥炸芋頭包滷鴨肉絲,外脆內軟,口感味道都好豐富🌟黃金荷葉包 $32@ 2片起呢個本身冇咩期望,但又唔錯,荷葉包表面好脆,中間鬆軟唔乾,包炒肉同洋蔥食都唔錯,醬汁微甜既🌟桂花陳皮燉雪梨🍐 $38🌟蓮子木耳湯 $38天氣變涼乾燥,呢兩款甜品都係滋潤養生

🌟福建海蠣煎 $119

🌟海蠣煮泗粉 $129

🌟冰鎮南日鮑 $58@
鮑魚幾爽口,冰冰涼涼,有少少調味唔會好重,都幾開胃

🌟百秒黃花魚 $39

🌟芋香鴨 🦆$88

🌟黃金荷葉包 $32@ 2片起

🌟桂花陳皮燉雪梨🍐 $38
🌟蓮子木耳湯 $38
天氣變涼乾燥,呢兩款甜品都係滋潤養生

2022-12-11 152 瀏覽
星期日有時晏起身,我一家通常都去莆田食下午茶。莆田荔枝肉莆田荔枝肉好似廣東菜嘅生炒排骨,廣東生炒排骨用豬排骨和菠蘿,而蒲田荔枝肉用豬肉和荔枝做配料,酸酸甜甜,肉質入口鬆化,非常醒胃好味。莆田百秒黃花魚莆田招牌菜:百秒黃花魚熱辣辣上檯,魚香撲鼻,奶白色魚湯非常之鮮甜,黃花魚肉好嫩滑。黃金荷葉包黃金荷葉包酥炸脆皮,餐廳供應手套和刀义,將荷葉包拆開中間放入肉条和洋蔥,入口好有層次感肉味香濃荷葉包味似中式咸煎餅嘅味道,非常好味。石鍋滑豆腐熱騰騰嘅石鍋滑豆腐,啲豆腐係石鍋中滾動非常之吸晴,石鍋除咗有豆腐之外,仲有一啲蝦肉碎,豆腐嫩滑,蝦肉彈牙好食。福州紅糟蝦紅糟蝦一上枱全碟紅噹噹再加幾片酥炸薑,好有節日氣氛,紅槽蝦用香酒煑,有微微嘅酒味,蝦肉彈牙鮮甜美味。傳統海蠣煎莆田依家做緊海蠣節,呢碟海蠣煎跟潮州煎蠔餅相比,餸料勁多!蠔和香葱佈滿哂個海蠣煎。
星期日有時晏起身,我一家通常都去莆田食下午茶。

石鍋滑豆腐

福州紅糟蝦

傳統海蠣煎

下午茶
黃金荷葉包
莆田食物一直都有水準,而家推出咗季節限定鮮海蠣,鍾意食蠔嘅一定要試下啦!將軍澳分店嘅服務周到貼心,非常熱情,店員會好好介紹,又會問菜式食好唔好食😆🍴枸杞胎菊茶 $18/位 前菜 $10 另收加一🍴 鮮海蠣菜式任選兩道 $209 🦪傅統海蠣煎 (8/10)蠔仔佔咗粉漿去煎香,食落去比較糯糯的,蠔仔一啲都唔腥,有蠔味,加咗蔥花有口感,都幾香,有啲似煎蛋角!蛋角煎到香脆,好好食!🦪辣子鲜海蠣 (9/10)蠔仔每粒包裹粉漿,炸到香脆,炸粉好薄,每一粒蠔仔都好大粒,有蠔味,味道係有少少似椒鹽炸蠔咁,有辣椒嘅香味,麻香麻香,但一啲都唔辣!好好食😋🍗脆皮蒜香雞 $148 半隻 (7.5/10)炸得好香脆,肉質都好嫩滑,有雞味但唔會太腍,有口感,味道係好香濃嘅蒜香味,不過就會濃味少少,鹹鹹地!🍴白切羊肉 $138 (10/10)未食過白切羊肉,有啲似燻蹄嗰種,個皮非常彈牙,煙靭有口感,羊肉有羊嘅香味,肉質腍但緊實,一啲都唔會有臊味,加埋醋汁好開胃!🍴芋香鴨 $88 (8/10)炸粉好薄,好酥脆,芋泥包住鴨肉,芋泥好香芋頭味道好細滑,香糯入口棉綢,鴨肉冇骨,拆晒出嚟整到一絲絲,好淋,好酥香,整體感覺係

🍴枸杞胎菊茶 $18/位 前菜 $10 另收加一

🍴 鮮海蠣菜式任選兩道 $209

🦪傅統海蠣煎 (8/10)

🦪辣子鲜海蠣 (9/10)

🍗脆皮蒜香雞 $148 半隻 (7.5/10)

🍴白切羊肉 $138 (10/10)

🍴芋香鴨 $88 (8/10)
炸粉好薄,好酥脆,芋泥包住鴨肉,芋泥好香芋頭味道好細滑,香糯入口棉綢,鴨肉冇骨,拆晒出嚟整到一絲絲,好淋,好酥香,整體感覺係鹹香。

推薦指數: 8.5/10
每一道菜幾高質素,保留左食材嘅原味鮮味,蠔仔真心大粒又好食!
2022-12-06 82 瀏覽
今晚同媽媽又去屋企附近的莆田開飯,因為食物和服務質素都非常高👍🏻連續多年榮獲米芝蓮一星🌟殊榮實在係實至名歸。佢地不時推出期間限定新菜式,最近時令菜式就換上了海蠣!莆田推出🦪海蠣節,有6種食法,可以用優惠價$209 選2款既海蠣菜式,又好食又抵食呀!🔹福建海蠣煎 $119(原價)即叫即制,蠔仔份量好多,啖啖都係蠔肉,蛋餅香味濃郁,最讚係完全無油膩感,食多件都無問題😋🔹九層塔香燜海蠣 $119(原價)用瓦煲燜特別有鑊氣,九層塔香氣十足,海蠣粒粒飽滿,入口鬆脆,肉質好鮮甜,好惹味🤤🔹芋香鴨 $88炸皮夠薄又夠脆,芋頭蓉好軟綿,中間包住一絲絲的鴨肉,鴨肉好juicy,每次黎都會Encore,呢個超級推介🤩🔹風味燜苦瓜 $68以先煎後燜的方法烹製而成,苦瓜切成片,入口清甜,有陣陣回甘味。可能人大左,以前唔食苦瓜,宜家又覺得幾好食🤭
連續多年榮獲米芝蓮一星🌟殊榮實在係實至名歸。
佢地不時推出期間限定新菜式,最近時令菜式就換上了海蠣!

🔹福建海蠣煎 $119(原價)

🔹九層塔香燜海蠣 $119(原價)

🔹芋香鴨 $88

🔹風味燜苦瓜 $68

小編今日來到將軍澳一間福建菜餐廳「莆田」,主打傳統福建菜,總店曾連續四年獲一星米芝蓮榮譽⭐️ 主打獨具特色的福建菜,為中國大江南北的八大菜系之一,菜式清淡純樸,又散發著濃郁鄉間風味和民族文化特色🧡 期間限定推出海蠣節菜式🦪,大家不妨品嚐一下傳統閩菜的特色😋招牌「九轉小腸」為福建手工菜式,以特製滷汁烹煮至少45分鐘而成,再以傳統手法穿成,將小腸穿套成9層腸中腸😍 口感超爽口又彈牙,上枱後以慢火保持食物溫度,每口都保留最佳嚐味質素,必食推食👏🏼「百秒黃花魚」以明火100秒時間燜煮而成的黃花魚,味道鮮甜嫩滑,魚肉軟嫩鮮甜,魚氣四溢,吃出黃花魚鮮美的原味🐟「蝦苗頭水紫菜」是前菜,以每年第一批出產的紫菜,加上香醋同當地蝦苗,味道夠開胃,也令鮮味有所提昇😁「莆田扁肉湯」是傳統閩菜功夫菜式之一,以木槌錘打排骨肉,錘成漿糊狀後,加入木薯粉,再用木棒繼續錘打,直到它變成薄如紙張的扁食皮😃肉則由豬前腿肉加入蝦皮手工剁成,皮薄餡香,必試的傳統工藝菜式😊 招牌「興化炒米粉」夠足料,以豬肉、花生、蜆、帶子粒、蝦同炸紫菜等炒成的米粉,米粉超幼身又夠乾身,蘸上酸辣醬超惹味,值得encore🥰「江口家鄉海蠣湯」以莆田三

「江口家鄉海蠣湯」以莆田三江口珠蠣入饌🦪 肉身大小只有珍珠般,比普通海蠣多養120日,海水鹹淡適宜,所以肉味更鮮甜甜飽滿,奶白色的海蠣湯味道濃郁而不腥,吃起來暖胃又滿足😊

「莆田荔枝肉」醬汁以洋蔥、蕃茄、荔枝烹製,再加上炸豬肉塊,菜式似粵式咕嚕肉,豬肉都渗透著荔枝味道,酸甜開胃☺️
2022-12-02 91 瀏覽
難食嘅中菜1️⃣百秒黃花魚見佢做緊半價所以叫,魚肉都滑,味道普通.如果正價好唔抵💰HKD$392️⃣辣汁花蛤好普通,味道冇特色💰HKD$823️⃣扁肉湯好酸🤢🤢難飲💰HKD$284️⃣興化炒米粉米粉質感好痴,味道怪怪,賣相又樣衰😓💰HKD$69 下午茶餐5️⃣小食水紫菜,酸酸地. 得豬蹄凍好食. 白色果舊唔知咩糕勁硬,咬唔開,冇味,超難食🤮🤮🤮🤮💰HKD$20 下午茶餐加配最嬲係個前菜,我地都冇話要佢就拎左黎,仲要勁難食,問佢有冇其他野揀,佢話有,但因為我地食過唔可以轉🤬🤬大姐你都冇同我地講有得揀,我地又冇話要食前菜.仲要收左我$10🤬🤬🤬$1我都唔想比呀,逼人食垃圾之前食佢蟶子覺得OK所以先再黎食,但依家已經冇左蟶子食,得返垃圾比客
難食嘅中菜
1️⃣百秒黃花魚
見佢做緊半價所以叫,魚肉都滑,味道普通.如果正價好唔抵
💰HKD$39

2️⃣辣汁花蛤
好普通,味道冇特色
💰HKD$82

3️⃣扁肉湯
好酸🤢🤢難飲
💰HKD$28

4️⃣興化炒米粉
米粉質感好痴,味道怪怪,賣相又樣衰😓
💰HKD$69 下午茶餐

5️⃣小食
💰HKD$20 下午茶餐加配

2022-12-01 55 瀏覽
💥出色的福建菜📍莆田|將軍澳📍人均消費 $ 2 X X#CL將軍澳 #CL四圍食 #CL中餐⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️幾個朋友約埋一齊食飯,行到莆田就不如佢啦😀直接叫左個4人餐再散叫😎💟 精彩四彩拼最早到嘅梗係冷盤啦,最好食係紫菜酸酸地好FRESH,想就咁散叫叫多碟🤣其他的九轉小腸、家常悶筍干、仲有個唔知咩果凍就冇乜特別試過就可以啦😌💟 辣汁花蛤啲蜆好新鮮,隻隻都開殼的😍少少辣食完一隻有一隻,每人大概四五隻左右👀💟 莆田扁肉湯呢個係一人一碗上咖,有啲似韓國嘅紫菜湯加左好多粒小雲吞咁,清清地都幾好吖無咁DRY😏💟 金湯時蔬呢個係出面食唔到,爽爽地好鮮甜💟 一品海蠣煎有啲似蠔餅,每一啖都有蠔,少少脆口,唔會腥👍🏻💟鮑魚紅燒肉話明紅燒肉,梗係有啲肥㗎啦,咁先香㗎嘛🤣配埋一口鮑魚,好正😚💟砂鍋紅糟雞呢個應該都係招牌,不過反而麻麻哋…啲汁太傑有啲過咸,不過雞件滑嫩的🙈🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥出色的福建菜

💟 精彩四彩拼

💟 辣汁花蛤

💟 莆田扁肉湯

💟 金湯時蔬
呢個係出面食唔到,爽爽地好鮮甜

💟 一品海蠣煎
有啲似蠔餅,每一啖都有蠔,少少脆口,唔會腥👍🏻

💟鮑魚紅燒肉

💟砂鍋紅糟雞