2023-02-27 128 瀏覽
💡好味之福建家鄉菜又到海蠣節,又係時候搵番間中菜廳食海蠣,莆田🥢係一間好好味中菜廳,菜式精緻一定水準,而且原來仲係米芝蓮一星餐廳,所以食物質素一定有保證🤗🍽海蠣湯🦪材料夠豐富,除左本身有好多海蠣外,仲有蕃茄、蛋花等,所以飲落酸酸地,幾開胃。🍽脆皮蒜香雞🐔可選半隻或全隻雞,今次選左半隻,份量都不少,蒜香雞其實就系平時香港食嘅炸子雞,但今次就充滿香濃蒜香,雞肉皮酥肉嫩多汁,亦唔會覺得油脂多🧄🍽芋香鴨🦆熱辣辣上台,外皮炸到金黃色,脆卜卜,裡面係好香鴨味又軟滑的鴨肉,肉汁有好多,而芋頭軟綿綿,咸咸香香,酥酥脆脆 ,好有層次。🍽鐵鍋包菜飯呢個係莆田人家常便飯,一黎到已經聞到好香,材料亦好豐富,有包菜、滷肉、蝦米、香菇、乾貝、蟶乾等等,而飯粒粒分明,愈食愈香口。🍽風味燜苦瓜有點家的味道,味道清清地,都幾清新。
💡好味之福建家鄉菜
而且原來仲係米芝蓮一星餐廳,所以食物質素一定有保證🤗

🍽海蠣湯🦪

🍽脆皮蒜香雞🐔

🍽芋香鴨🦆

🍽鐵鍋包菜飯

🍽風味燜苦瓜
有點家的味道,味道清清地,都幾清新。