1K
2019-04-03 14 瀏覽
來到旺角去尋找美味的台灣菜,今次搵到一間「cha cha 台式料理」,餐廳裝修簡潔光猛,而且食客仲好多,差不多坐滿9成,幸好剛到得時間已經不用等位,馬上找到位置坐低。現在時午市時段,我來一個cha cha餐廳推介「 古法外婆紅燒肉飯」,紅燒肉好腍,夠入味,而且份量超多,味道都不錯。朋友就點了「 宮廷藥膳豚肉熱湯+手作麵」,未食已經聞到有濃烈的藥材味,湯底很香甜,加上手作麵夠彈牙,這個很好。小食當然要點啦~我哋叫咗「香辣炸雞翼」夠惹味, 「台灣夜市小香腸」很香配飯食一流,「酥炸花枝黑魚丸」彈牙爽口有墨魚味,很好,「 蠔油時菜」就比較普通一般啦!飲品冇得輸的芝士奶蓋有芝士四季春及芝士鮮鳳梨綠茶都很好味,必點的飲品。

2019-04-01 23 瀏覽
行過路過,唔好錯過見到有間新開嘅台式料理設計好新穎,應該係啲新式嘢😼見我同朋友仔都未試過呢間所以就決定入去try try😸原來呢度主要係食一人一鍋嘅!但除左台式嘅臭臭鍋之外,仲有好多其他國家嘅選擇😸有泡菜鍋、咖喱鍋、日式味噌鍋,同埋有牛有豬有魚有海鮮,啱曬唔同口味嘅人呀!另外仲可以加埋其他嘢食,飯呀麵呀,嗰啲都可以加。但我女孩子呢排夜晚戒食澱粉質,所以無加飯同麵😌重點推介呢度嘅嘢飲,超級多選擇,唔好以為餐廳嘅嘢飲就會好馬虎,仲有仲有甜度都有得選擇!走埋糖都得!啱曬我😳另外仲有燒烤系列咁啱今日好想飲味噌湯,所以就叫左個日式味噌鍋☺️呢個鍋就配豚肉嘅!朋友仔就叫咗個招牌臭臭鍋,話好多料😄呢個就泰式海鮮鍋同埋香辣牛肉鍋同行友人就叫左杯季節限定嘅芝士莓莓!!!!😻😻😻😻好好飲!!!!!絕對唔係好假嘅合成莓味!係真係水果架!而我就叫左杯走糖嘅純茶茶八號😌😌😌茶味好濃!好好飲!👍🏼最後因為聞到隔離枱好香,所以我哋都叫左個燒茄子🍆🤤超級厚肉!兩款香港製造嘅手工啤👍🏼👍🏼👍🏼都好好飲!
行過路過,唔好錯過
見到有間新開嘅台式料理
設計好新穎,應該係啲新式嘢😼
見我同朋友仔都未試過呢間
所以就決定入去try try😸

另外仲有燒烤系列

朋友仔就叫咗個招牌臭臭鍋,話好多料😄

呢個就泰式海鮮鍋

同埋香辣牛肉鍋

而我就叫左杯走糖嘅純茶茶八號😌😌😌茶味好濃!好好飲!👍🏼

兩款香港製造嘅手工啤👍🏼👍🏼👍🏼都好好飲!
2019-03-31 29 瀏覽
人少想打邊爐, 又想食多幾款火鍋配料, 最佳選擇當然係一人一鍋! 旺角豉油街新開左間台式一人一鍋, 今晚相約左同事去嘆嘆!8款台式火鍋不同湯底, 不同配料選擇, 真係花多眼亂嫌唔夠喉, 仲可以追加配料, 另外亦有少量台灣熟食小食供應, 不過台式火鍋沒有套餐提供, 飲品要另外散叫, 不過款式都幾多…我就揀左【咖哩奶蓋鍋】 HK$108上檯時, 陣陣咖哩香傳出, 奶蓋不算多, 所以整體其實奶味唔太突出. 呢個咖哩湯底唔辣, 只係甜甜地既咖哩,火鍋配料款式多多, 每款都有少少, 相當豐富!肥牛幾新鮮, 色澤鮮紅, 不過要小心唔好滾過龍, 免得錯過左肥牛嫩滑口感,魚蛋鮮甜彈牙,嫌只得一粒唔夠喉!吸味湯底配料除左兩片枝竹, 仲有唔少娃娃菜、椰菜, 但有幾片苦苦地….有一件超迷你豆腐, 好滑~ 有一隻東菇都幾大隻, 滾到最林吸哂湯底味, 正!每款配料份量少少, 喜歡食邊款再追加, 最後追加了肥牛片, 追加份量相對多D朋友就ORDER左個【沙茶牛肉鍋】HK$108辣度可以自選, 同樣火鍋配料都係每樣有D, 款式同我ORDER既沒太大分別, 佢個鍋有炸魚皮碎, 但要快夾起食, 浸林哂係鍋入面都幾難搵得
旺角豉油街新開左間台式一人一鍋, 今晚相約左同事去嘆嘆!

8款台式火鍋不同湯底, 不同配料選擇, 真係花多眼亂

我就揀左【咖哩奶蓋鍋】 HK$108
火鍋配料款式多多, 每款都有少少, 相當豐富!
魚蛋鮮甜彈牙,嫌只得一粒唔夠喉!
咖哩奶蓋鍋

肥牛片

朋友就ORDER左個【沙茶牛肉鍋】HK$108
佢個鍋有炸魚皮碎, 但要快夾起食, 浸林哂係鍋入面都幾難搵得返
呢個湯底沙茶味幾突出幾香, 建議慢慢滾住食, 熄火之後湯底味道開始覺得有D鹹
沙茶牛肉鍋

不過事後我地食完睇返Menu先發現所ORDER既鍋, 同menu上所寫既火鍋配料有d出入, 有d款沒有比齊~
還好我地追加左配料都夠飽~~~

最後order左杯野飲 【芝士莓莓】 HK$39
芝士不太厚, 所以飲落唔會因芝士而令味道過鹹, 士多啤梨同藍莓打成沙冰, 甜中帶微酸, 開胃又可以消消濟, 唔錯!
芝士莓莓
2019-03-27
咖哩奶蓋鍋
肥牛片
沙茶牛肉鍋
芝士莓莓
2019-03-30 19 瀏覽
唉!本身約咗老婆食飯, 但畀佢放咗飛機,所以自己落街搵嘢。 諗住食碗麻辣麵就算,行行下見到間餐廳新開張,個logo茶茶龍咁得意 一開始以為係食甜品嘅,原來係台式一人鍋,既然我自己一個又唔使點等位,真係啱曬我呀!唔知係咪樓面姐姐見我自己一個,所以安排咗我同一個後生女搭枱坐。見個女仔食麻辣牛肉鍋好香,加上我本來都諗住食辣野,所以決定跟佢...個麻辣鍋好快到, 一擺低就好香麻辣味,嗱嗱臨試下個湯底, 我嗌左小辣,辣度同麻辣米線比,大概係3小辣左右,所以鐘意食辣既可以挑戰下中辣!個鍋都好足料,唔使加飯同烏冬都夠食。 食完個鍋諗住飲埋個檸檬特飲就走但見佢手工啤酒做緊promote,仲要係講明香港製造就支持下,好有驚喜,個味道好特別,真係好香咖啡同朱古力味,估唔到黑啤都可以咁好飲,可能對面個女仔見我支啤酒咁靚,所以佢又嗌左支,我仲叫佢試第二款,咁我可以試飲一啖!🤓如果下次老婆再放我飛機,可以試埋其他鍋底。😋

麻辣牛肉鍋

食完個鍋諗住飲埋個檸檬特飲就走

手工啤

如果下次老婆再放我飛機,可以試埋其他鍋底。😋

麻辣牛肉鍋
手工啤
早排見到OpenRice彈出彈入嘅廣告發現,喺旺角開咗一間新嘅臭臭鍋(終於唔使喺尖沙咀8x排隊😏)於是乎就同女朋友幫襯啦!🥘去到嗰陣大概夜晚九點,所以輕鬆可以搵到台🌝裏面嘅裝修大致都係簡約,水吧位置於正門嘅右方。由於唔知佢乜嘢份量所以我哋只係叫咗兩個鍋,分別係招牌臭臭鍋同埋藥膳䐁肉鍋!飲品方面,由於呢期飲得太多喜茶所以我哋就揀選水果茶🥳✅招牌臭臭鍋湯底嘅濃度足夠,聞落去唔會有好大嘅臭味,因為臭臭鍋嘅重點就係佢嘅臭豆腐。肥牛大概有七至八片,是普普通通那種,感覺還可以。臭豆腐有五片,咬落口傳出淡淡的臭香(味道比尖沙咀那間8x好味)其他配料也不過不失。✅藥膳䐁肉鍋湯底味道有啲似小肥羊🤡 䐁肉嘅肉質好好通通沒有特別,值得一提此喎都會有豆腐,不過只係普通味嘅😊✅滿杯紅柚子苦澀味剛剛好,但飲到最底嘅時候覺得有點甜🙂✅滿杯菠蘿味道比較淡唔酸,非常解渴總括而言我覺得呢一間嘅衛生比起尖沙咀嘅8x好,但係同樣嘅價錢尖沙咀8x嘅份量就感覺上比較多,因為茶茶並沒有跟火鍋嘅麵食,而且飲品嘅價錢相對地貴(因為係單點)不過鍋嘅份量都足夠一個成年男人食嘅,起碼我哋都冇點到其他嘅小食🤣===其餘餐牌===———————

✅招牌臭臭鍋

✅藥膳䐁肉鍋

✅滿杯紅柚子
苦澀味剛剛好,但飲到最底嘅時候覺得有點甜🙂

✅滿杯菠蘿
味道比較淡唔酸,非常解渴

===其餘餐牌===

服務:7/10
性價比:7.5/10
總評分:8/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #旺角
2019-03-23
2019-03-29 354 瀏覽
今日旺角行完波鞋街,見到呢間勁有格調既餐廳,個霓虹燈恐龍Logo勁可愛,睇完個餐牌覺得的野食都好吸引!仲會有個侍應一直企係門口推薦餐廳既美食!一入去就見到個Bar枱,可以直接叫手搖飲料成間舖頭都用灰白色調,好簡潔時尚既設計,白色既磚上面,仲有英文字句,簡介呢間台式料理餐廳🍴每張枱都有調味料,醬油、蒜蓉、辣椒粉&豆瓣醬,餐牌上仲有教客人如何調出黃金比例既調未醬汁~黃金比例:一哨蒜蓉+兩哨醬油+三哨豆瓣醬醬油偏甜,加上蒜蓉同豆瓣醬,非常惹味!叫左個 巴蜀烤魚鍋 $112〔小辣〕另外加左配料:大蝦拼青口$38 、牛肉片$36 & 炸魚皮 $28兩隻大蝦🍤勁大隻!牛肉片份量夠多!重點個炸魚皮好出色!好有驚喜!魚皮炸得好脆,又唔會食落勁油,原本既調味又夠!好出色!巴蜀烤魚鍋:脘魚、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、豆角、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鵪鶉蛋、蛤蜊、嗚門卷、香菜材料勁豐富,只係一人份量既鍋,兩個人食都夠飽!脘魚勁大舊,好厚肉,炸到脆卜卜先放落湯吸味,鮮味十足。炸薯仔炸完再放落湯,炆到好淋,吸曬的湯汁,好正!蔬菜同豆腐最後先食~可以吸收所有既精華!另外仲叫左的串燒食,蒙古羊肉串$32

一入去就見到個Bar枱,可以直接叫手搖飲料

黃金比例:一哨蒜蓉+兩哨醬油+三哨豆瓣醬

醬油偏甜,加上蒜蓉同豆瓣醬,非常惹味!

叫左個 巴蜀烤魚鍋 $112〔小辣〕

兩隻大蝦🍤勁大隻!牛肉片份量夠多!

材料勁豐富,只係一人份量既鍋,兩個人食都夠飽!

蔬菜同豆腐最後先食~可以吸收所有既精華!

另外仲叫左的串燒食,蒙古羊肉串$32/2串、燒冬菇$18/1份。
串燒做得好出色,羊肉串落左好夠調味料調味,燒得夠熱得黎,又唔會好難咬。

燒冬菇有四舊,份量多,面頭有好多蒜蓉,重口味既我勁中意!咬落去的汁爆曬出黎~好鮮嫩,燒到十分香得黎絕對不會乾!推薦!

呢間台式料理餐廳🍴最特別既係佢地飲料🥤每杯都係用手搖杯來上枱,飲唔曬仲可以拎走~方便又有特色。

芝芝莓莓$39
草莓味好香好清甜,芝士奶蓋好滑,溝埋一齊飲夠左陣奶味~好過癮!

爆檸四季春$37
超級檸檬味,好酸好開胃!

2019-03-29 152 瀏覽
台灣出名嘅食物有好多,而臭臭鍋就係其中之一♨️喺門口已經聞到獨特強烈嘅火鍋味, 令到口腔嘅口水不斷咁分泌, 即刻入去試下😀調味已經放咗喺枱, 而餐牌亦都有介紹食用嘅方法完美比例一啃蒜蓉,兩啃醬油,三啃沙茶醬/豆瓣醬有唔同嘅鍋可以選擇, 種類繁多, 而且價錢亦都唔貴👍除咗有臭臭鍋之外, 亦都有串燒食火鍋點少得飲品呢, 店內仲有唔同嘅台式飲品可以畀客人一邊食一邊飲隻小恐龍幾得意🦖🎇爆檸四季春(左)$37 + 芝士莓莓(右)$39🎇爆檸四季春味道酸酸甜甜, 一粒粒果肉混合水果茶,味道奇香, 可以為臭臭鍋解去膩嘅感覺, 檸檬清新 🍋🍋芝士莓莓上面嘅奶蓋香濃,望落吸引, 味道帶甜及有奶香, 攪拌之後飲用味道過癮,淡淡藍莓酸甜味,好好飲👍👍🌠巴蜀烤魚鍋$112 + 炸魚皮$28🌠湯底非常之惹味,而且香味十足, 而主角鯇魚肉質嫩滑, 亦都好新鮮, 配合湯底一齊食真係冇得頂, 由於個湯底實在太好味, 所以一啲吸味嘅配菜特別好味, 支竹金菇耐雲耳爭住食🤤魚皮脆得嚟好鬆化, 唔會好似出面啲魚皮咁 脆得嚟會硬,浸一浸湯底再食更加惹味🌌青口配大蝦$38🌌大蝦名副其實真係好大隻, 同我手掌差唔多大, 而肉質肥厚彈
台灣出名嘅食物有好多,而臭臭鍋就係其中之一♨️

調味已經放咗喺枱, 而餐牌亦都有介紹食用嘅方法
完美比例一啃蒜蓉,兩啃醬油,三啃沙茶醬/豆瓣醬

有唔同嘅鍋可以選擇, 種類繁多, 而且價錢亦都唔貴👍

除咗有臭臭鍋之外, 亦都有串燒

隻小恐龍幾得意🦖
爆檸四季春 (左) + 芝士莓莓 (右)

🎇爆檸四季春(左)$37 + 芝士莓莓(右)$39🎇
巴蜀烤魚鍋 + 炸魚皮

🌠巴蜀烤魚鍋$112 + 炸魚皮$28🌠
青口配大蝦

🌌青口配大蝦$38🌌
大蝦名副其實真係好大隻, 同我手掌差唔多大, 而肉質肥厚彈牙, 而青口鮮味, 無沙, 有咁正嘅湯底配咁正嘅材料, 簡直係享受😎
蒜香燒茄子

🏞蒜香茄子$32🏞
成條長長的茄子切開一半, 鋪上香味十足嘅蒜蓉, 蒜蓉好香牛油味, 燒完出嚟嘅茄子亦然帶有大量水份, 食落口非常juicy,唔會乾唔會苦, 而我自己本身非常之鍾意食蒜蓉, 呢個茄子真係值得推介畀大家

🎆麻辣臭豆腐$38🎆
一碟臭豆腐有四嚿, 食落口有麻麻嘅感覺, 豆腐採用台灣嘅滷豆腐,同平時喺香港食開嘅豆腐唔同, 唔會有脆脆嘅外皮,但係會有入味嘅滷水香😀
翠玉瓜+ 燒雞肉串

🌉翠玉瓜$18 + 燒雞肉串$21🌉
翠玉瓜面頭有唔同嘅香料, 香噴噴嘅孜然同辣味, 食落口水分依然, 燒出嚟熱辣辣,好食
燒雞肉串用咗同樣嘅香料, 令到雞肉串食落非常惹味香口

總括而言, 呢間茶茶台式料理嘅食物質素高, 價錢亦好公道,尤其係臭臭鍋嘅香味, 仍然喺腦海裏面漂浮, 而且可以一邊飲水果茶一邊食火鍋再加埋串燒,可以話係大快人心,食得過癮又開心👏👍
爆檸四季春 (左) + 芝士莓莓 (右)
巴蜀烤魚鍋 + 炸魚皮
青口配大蝦
蒜香燒茄子
翠玉瓜+ 燒雞肉串
  • 翠玉瓜+燒雞肉串
  • 巴蜀烤魚鍋+炸魚皮
  • 爆檸四季春(左)+芝士莓莓(右)
2019-03-28 26 瀏覽
✨今日放學同班同學落去旺角食lunch。見到有間台式餐廳好似都開咗一段時間就諗住入去醫醫肚。✨餐廳裝修都唔錯嘅,除咗有得堂食,仲有drink bar 嗌外賣。個drink bar 係嗌類似喜x既產品,但係佢係台式餐廳,好似將唔同國藉既嘢炒埋一碟,口味不夾。✨Menu 同平時台式料理餐廳都差唔多,有鹽酥雞、滷肉飯等等嘅野食叫。不過今次嘅經歷就好差喇,我地喺lunch hour 黎嘅,不過有成兩三個餐已經售罄,選擇少咗好多。因為Lunch Set 同Tea Set 係一樣嘅,試問佢地點做到去下午茶呢。✨咁迫不得意我地就嗌咗古法紅燒肉飯,味道好一般,仲要完全無汁,完全係乾啃哂成個飯。個紅燒肉嘅肉好似係唔同既碎肉溝埋,唔係一塊塊完整咁上。味道一般唔再講,價錢仲要唔平,要成$49。✨成餐最正常都係台灣腸,但係都要加$15。✨最唔滿意嘅係店員嘅態度,我地仲未食完,問都唔問一句就收走我地啲碗碟,好似想趕我地走咁。👎🏻👎🏻👎🏻

✨成餐最正常都係台灣腸,但係都要加$15。

2019-03-26
2019-03-27 12 瀏覽
今日放工 同同事一行4人去旺角食飯去左食呢間台式火鍋店茶茶嘅特色係一人一鍋 可以試多d唔同嘅湯底我揀左泰式海鮮鍋兩隻大蝦🦐擺得好靚 飲落去 好似飲梗冬陰公湯咁 好好飲呀🥰湯底有得揀辣度 我揀左小辣 🌶 同事s 揀左藥膳豚肉鍋同巴蜀烤魚鍋兩個火鍋湯底都好🉐已經諗定下次要再黎食 😎打完邊爐有d口痕 叫埋小食 食台灣野當然唔少得台灣腸同臭豆腐好似去左台灣夜市咁😌個牛舌好厚 完全去到串燒專門店嘅水準💯食完熱氣野 叫番杯野飲我揀左芝士莓莓 有驚喜呀😍真係好似喜茶 但重點係唔使排隊食完真係好飽 太🈵足! 值得推介!👍🏻
今日放工 同同事一行4人去旺角食飯

• 藥膳豚肉鍋
  • 巴蜀烤魚鍋
  • 泰式海鮮鍋
  • 厚燒牛舌
好多時出黎飯聚,都會選擇喺旺角,地點夠晒方便。但旺角食飯最大問題就係餐廳通常都好逼,又好嘈,想傾下計都好似嗌交咁(又係土地問題?)。上星期幾個舊同事飯聚,有個人就話揾到間好舒適,睇落又幾好食既餐廳,咁我地就一行三人去食。呢間餐廳喺新寶戲院附近,叫做「茶茶。台式料理」。一入到去餐廳就覺得舊同事無講錯,間餐廳──好光猛+樓底夠高+落地玻璃+座位唔逼(我咁似介紹緊樓盤),好適合聚會傾計。呢間野主要係食台式火鍋,仲有一d台式小食選擇。我地叫左2*藥膳豚肉鍋,巴蜀烤魚鍋(bb辣),台灣小香腸,麻辣臭豆腐同埋鐵板炒韭菜。野飲都有好多款!佢呢度都有做外帶茶既生意(好有近年好hit既喜X影子)。我選擇左「芝士茶茶八號(少甜,75%糖)」,而佢地兩個都係揀左「芝士莓莓」。除左芝士茶其實仲有珍珠奶茶,純茗茶,水果茶果D。聽住餐廳播羅志祥既歌(係我學生年代聽果d「愛*轉角」)傾左一陣計,野飲好快就陸續送上,都幾大杯!三十幾蚊黎講真係好抵飲。我果杯「芝士茶茶八號」芝士好滑!茶就有少少回甘又唔會太甜!一攞起左杯野飲真係唔係好捨得放番低!!試左兩啖佢地既「芝士莓莓」,一樣好得!係用新鮮莓,唔係求奇用莓醬或者用人工
又係土地問題?)。

呢間餐廳喺新寶戲院附近,叫做「茶茶。台式料理」。

聽住餐廳播羅志祥既歌(係我學生年代聽果d「愛*轉角」

我果杯「芝士茶茶八號」芝士好滑!
芝士茶茶八號

試左兩啖佢地既「芝士莓莓」,一樣好得!
係用新鮮莓,唔係求奇用莓醬或者用人工整既莓味!

隔左陣 藥膳豚肉鍋都黎到!滾起左即刻試一試個湯既味,唔錯喎,好有藥材味,層次好豐富,好似飲緊老火湯咁,好有養生既感覺!!
豚肉都唔錯,唔會好多肥膏果隻,亦完全無唔新鮮果隻「益」味。
藥膳豚肉鍋

鍋入面既料都好足,食極都仲有。雖然餐廳有醬料提供,但食材味道好新鮮,都唔係好使蘸醬油。

我都有試到巴蜀烤魚鍋(bb辣)既湯底,對我黎講都有d辣
,唔怪得之落單時個姐姐提我地bb辣都已經辣辣地。
巴蜀烤魚鍋

小食方面,我好鍾意個台灣小香腸,個皮好脆,油香好香,食得好過癮
,香港都無咩地方有咁正宗既台灣小香腸食。
台灣小香腸

鐵板炒韭菜份量比想像中多,好有鑊氣

鐵板炒韭菜

麻辣臭豆腐──整得好有誠意,睇個色水就知好入味啦,夠晒臭

麻辣臭豆腐

食果日係平日,食到7點9左右都開始幾多人,遲d出左名應該要等位了。

我實在好鍾意佢杯芝士茶
以後想飲芝士茶,唔洗再北上深圳,亦唔使去沙田新城市排長龍!!!
2019-03-20
芝士茶茶八號
藥膳豚肉鍋
巴蜀烤魚鍋
台灣小香腸
鐵板炒韭菜
2019-03-27 3 瀏覽
旺角我最中意去新寶呢頭搵野食因為成條街都係餐廳實有一間岩心水今次又多間心水餐廳加落list喇~我首先係比佢個neonlight吸引左隻怪獸仔好qq好吸睛 唔知佢係咪叫茶茶仔/茶茶獸呢一人火鍋選擇都幾多而且價錢都親民我揀左第一名既招牌臭臭鍋其實今次第一次食臭臭鍋但我覺得d臭臭都幾香個湯飲落都好味喎佢仲有得追加火鍋配料我無加啊不過因為本身個鍋已經好多料有牛肉好多塊、丸、好多舊大豆腐、同大量各式和樣既蔬菜望落個鍋好細但容量都好大啊~~另外佢唔同平時火鍋咁飲汽水或者罐裝飲品而係有台式手搖飲品真係有成個手搖飲品area非常pro!呢個係芝士莓莓本身想叫芝士桃桃架但店員話唔岩時令所以無就推介我飲芝士莓莓 話用草莓同藍莓打既仲好飲過桃店員果然無介紹錯 真係好好飲!!!!個芝士奶蓋都好正一啲都唔漏另外呢個超級水果綠研都好味同芝士莓莓係相反既type 各有千秋!水果種類多 茶味出 果味同茶味好夾見到佢除左火鍋仲有串燒心思思想試下就叫埋啦~呢個燒茄子係我食過最多肉既燒茄子!!!唔會燒到乾哂無哂肉非常易夾可以一住住好似食麵咁夾牛舌好大塊易咬唔un其實一坐低就已經預備左醬汁但食完先發覺自己無點到因為個湯好入味

今次又多間心水餐廳加落list喇~

我首先係比佢個neonlight吸引左

隻怪獸仔好qq好吸睛 唔知佢係咪叫茶茶仔/茶茶獸呢

一人火鍋選擇都幾多而且價錢都親民

我揀左第一名既招牌臭臭鍋

其實今次第一次食臭臭鍋但我覺得d臭臭都幾香

個湯飲落都好味喎

佢仲有得追加火鍋配料
我無加啊不過因為本身個鍋已經好多料

有牛肉好多塊、丸、好多舊大豆腐、同大量各式和樣既蔬菜

望落個鍋好細但容量都好大啊~~

另外佢唔同平時火鍋咁飲汽水或者罐裝飲品
而係有台式手搖飲品

真係有成個手搖飲品area非常pro!

呢個係芝士莓莓

本身想叫芝士桃桃架但店員話唔岩時令所以無
就推介我飲芝士莓莓
話用草莓同藍莓打既仲好飲過桃
店員果然無介紹錯 真係好好飲!!!!
個芝士奶蓋都好正一啲都唔漏

另外呢個超級水果綠研都好味
同芝士莓莓係相反既type 各有千秋!
水果種類多 茶味出 果味同茶味好夾

見到佢除左火鍋仲有串燒心思思想試下就叫埋啦~

呢個燒茄子係我食過最多肉既燒茄子!!!
唔會燒到乾哂無哂肉
非常易夾可以一住住好似食麵咁夾

牛舌好大塊易咬唔un

同埋食完出到餐廳甚至番到屋企
全身衫褲褸袋同頭髮一啲邊爐味都無!!
樓底好高抽通風做得好啊
2019-03-27 6 瀏覽
一行四人黎食哩間應該係新開既一人一鍋佢特別在係啲湯底唔會好似平時啲一人一鍋咁悶中式台式日式韓式連泰式都有!🤙🏻最犀利既係除左火鍋,仲有台式特調茗茶!火鍋可以揀辣度,亦有食物成分提醒敏感人士,好細心~店員服務態度亦非常好,又專業!姐姐成日都帶住親切笑容問我地需唔需要加湯執枱熄火,好有耐性,值得一讚呀👍🏻我就叫左個泰式海鮮鍋,因為我鍾意冬陰功湯底🤓海鮮鍋主要配料有鮮蝦、青口同蜆,當然仲有雜菜同雜菌、粟米、炸薯仔、枝竹、鵪鶉蛋等等~每樣都份量得宜,食到人好滿足,一人一鍋既好處係唔會不停不停食肉,實會記得食菜😝好足料呀~👍🏻朋友叫既招牌臭臭鍋入面有米血糕、鴨血同滷大腸😍加埋臭豆腐好似真係去左台灣咁!另外仲叫左兩個小食燒牛舌上面有孜然粉,好惹味~燒茄子上面就鋪滿蒜蓉🥰好耐冇食過咁多肉既茄子,好抵食~野飲真係令人喜出望外!本來以為店舖主打火鍋,點知野飲非常出色!我自己叫既超級水果綠妍其實就係多種水果既綠茶,有西瓜、橙、熱情果、士多啤梨等等,茶味極香冇澀味~同水果既鮮甜好夾!👍🏻👍🏻食完火鍋飲可以清清膩~朋友叫既芝士莓莓,本來想叫蜜桃,不過係時令關係冇供應就轉左藍莓,證明店舖真係只用新鮮當造既食材👍
一行四人黎食哩間應該係新開既一人一鍋
佢特別在係啲湯底唔會好似平時啲一人一鍋咁悶
中式台式日式韓式連泰式都有!🤙🏻
最犀利既係除左火鍋,仲有台式特調茗茶!
火鍋可以揀辣度,亦有食物成分提醒敏感人士,好細心~

我就叫左個泰式海鮮鍋,因為我鍾意冬陰功湯底🤓

好足料呀~👍🏻

朋友叫既招牌臭臭鍋

入面有米血糕、鴨血同滷大腸😍加埋臭豆腐好似真係去左台灣咁!

另外仲叫左兩個小食

燒牛舌上面有孜然粉,好惹味~

燒茄子上面就鋪滿蒜蓉🥰

好耐冇食過咁多肉既茄子,好抵食~

我自己叫既超級水果綠妍

朋友叫既芝士莓莓,本來想叫蜜桃,不過係時令關係冇供應就轉左藍莓,證明店舖真係只用新鮮當造既食材👍🏻

清新帶酸甜既藍莓中和左濃厚既芝士,味道調較得岩岩好😍好出色呀!

估唔到火鍋同野飲質素一樣咁高,下次行開旺角經過就算食唔落火鍋都可以黎買杯野飲😬
  • 超級水果綠妍
  • 招牌臭臭鍋
  • 泰式海鮮鍋
2019-03-27 18 瀏覽
晚上來了這裏吃一人一鍋的打邊爐, 餐牌上有九款火鍋湯底供選擇。百香果綠茶 - 酸酸甜甜, 裏面有百香果粒, 有咬口。我點了藥膳豚肉鍋, 裏面有杞子、娃娃菜、粟米、鳴門卷、豚肉、椰菜、雲耳、金菇、鮮冬菇。豚肉是薄切的, 份量幾多。湯底的藥膳味都算突出。蒜香燒茄子🍆和翠玉瓜 - 以川式燒的, 上面佈滿孜然粉和調味粉, 惹味, 味道令人開胃的。我朋友則點了韓國泡菜鍋, 我較喜歡這個湯底, 味道夠香濃和惹味, 微辣的。配料充分吸收到火鍋湯底的味道。公仔麵配上這款湯底,幾好味。

百香果綠茶 - 酸酸甜甜, 裏面有百香果粒, 有咬口。

2019-03-26
台式一人火鍋係香港好少見,今日同朋友經過旺角豉油街嘅Cha Cha,見到有好多特色火鍋就決定要試下火鍋有9款 其中招牌臭臭鍋、巴蜀烤魚鍋同藥膳豚肉鍋都好特別好想試 最後就揀左-養生🌟藥膳豚肉鍋🍲 (HKD108)藥膳湯底- 好足料有紅棗&大量枸杞,味道唔會太濃易入口,係唔食得辣嘅首選,好想連d湯都飲埋配料方面- 豚肉、豆腐、冬菇、蔬菜🌽等都好新鮮,所有食材都同個湯底好夾台灣夜市小香腸 (HKD26)外皮好脆&塗左小許蜜糖,裏面多汁。切成一口大小,食到停唔到口燒雞肉串🍗 (HKD21/2串)肉質好嫩滑,加埋孜然粉真係超級開胃厚燒牛舌 (HKD28/1份)普通餐廳好少食到咁厚切嘅牛舌🍴牛舌肉汁香濃 啱矖中意食肉嘅朋友飲品🍹 超一級一出一色飲品種類好多,真係花多眼亂 連喜茶最出名嘅芝士茗茶同水果茶佢都有。今次就揀左-滿杯紅柚子🍋 (HKD35)- 好多果肉,西柚味唔會苦澀,味道適中,基本上同喜茶一樣咁好味清新純金鳳茶王 (HKD26)&純綠妍 (HKD24)🍵- 茶味甘醇,同個藥膳鍋簡直係絕配

養生🌟藥膳豚肉鍋🍲 (HKD108)

台灣夜市小香腸 (HKD26)

燒雞肉串🍗 (HKD21/2串)
肉質好嫩滑,加埋孜然粉真係超級開胃

厚燒牛舌 (HKD28/1份)

飲品🍹 超一級一出一色

2019-03-21
  • 台灣夜市小香腸
  • 燒雞肉串
  • 厚燒牛舌
  • 滿杯紅柚子
2019-03-25 11 瀏覽
同朋友出旺角行街無意中發現咗一間台式料理,而且價錢又唔算好貴就入去試吓。點完餐唔駛等好耐就有得食啦!呢個係士林鹽酥雞配滷肉飯,鹽酥雞做得幾好,雞皮香脆而且脂肪少,覺得幾貼心嘅係鹽酥雞送飯都幾dry ,但係加咗啲滷肉汁落去撈飯成個texture唔同晒而呢個就係古法外婆紅燒肉,個碗係勁大,同埋肉嘅份量超多,紅燒肉炆得夠晒林同埋好入味,最緊要燒肉嘅脂肪比例恰當,識落唔會覺得肥膩,半肥瘦我至愛呢個係台式香辣牛肉麵,個湯清清地,食完唔會口渴,麵質都好彈牙,不過就唔算啦,如果鍾意食辣嘅你可以試吓佢哋個川辣肥腸湯麵,因為望見張相見到新品推出都流晒口水,費事眼闊肚窄,可以留返下次試吓。另外唔夠飽但係又食唔落一個飯的話仲可以低價加返套餐小食,花枝丸同台灣腸都係我最鍾意嘅小食之一,其實同台灣嘅冇乜分別,都一樣咁好食其實跟餐飲品真係好抵,因為係超大杯而且係好飲嘅!叫咗荔枝紅玉同埋珍珠奶茶,個人喜好可以加仙草珍珠或者芝士都得真係好大杯㗎大滿足!

點完餐唔駛等好耐就有得食啦!

真係好大杯㗎
大滿足!