2021-04-27 51 瀏覽
牡丹蝦上刺身定食$238好精緻靚到有d唔捨得食刺身厚度適中,入口即化。最正係隻牡丹蝦極鮮碗飯米香唔錯,天氣涼涼地食到呢碗飯覺得特別滿足上壽司定食8貫$248感覺係十分professional嘅一set定食好似食緊omakase咁刺身鮮味,茶碗蒸夠熱,入口都好滑另外覺得餐廳環境舒適,幾好坐,店員都好有禮貌,抵讚下次夾啱時間嘅話會想試下佢地嘅tea set,都幾igable,個感覺似乎都拍得住酒店嗰d下午茶

牡丹蝦上刺身定食$238

好精緻
靚到有d唔捨得食
刺身厚度適中,入口即化。最正係隻牡丹蝦
極鮮
碗飯米香唔錯,天氣涼涼地食到呢碗飯覺得特別滿足

壽司定食8貫$248

感覺係十分professional嘅一set定食
好似食緊omakase咁
刺身鮮味,茶碗蒸夠熱,入口都好滑

另外覺得餐廳環境舒適,幾好坐,店員都好有禮貌,抵讚

2021-04-24 80 瀏覽
行完山,約左朋友喺將軍澳食個飯,好耐冇黎將軍澳,見到起左唔少新商場!今日個朋友帶左我去呢間日本餐廳,因為都算早入去,所以唔算多人入座,裝修都好新淨好闊落,估唔到入面仲有房可以俾一班fd聚會!叫左幾樣試下,大致都幾好食,但價錢小貴

叫左幾樣試下,大致都幾好食,但價錢小貴
2021-03-11
2021-04-20 2694 瀏覽
傳統的英式下午茶我便吃過幾次了,無意中在 Openrice 發現花楽有提供日式的下午茶,賣相漂亮之餘價錢亦比英式下午茶便宜,所以今天我和朋友便專程由屯門來到將軍澳的花楽「朝聖」了!最後事實證明,這份下午茶的賣相確實美輪美奐,超級適合「打卡」拍照,可惜傳統的英式下午茶是十分飽肚的,但這份日式下午茶的份量卻相對地小巧輕盈,並不足以填飽肚子,果然真的只能當做一份「下午茶」No.1【牙蔥牛肉卷、炸雞和鱈魚干】這份日式下午茶分開了兩個器皿奉上,最先來到便是這份三層小食架。牙蔥牛肉卷冷冰冰之餘,口感更相當油膩,而餐牌雖然說提供炸魷魚軟骨,但最後竟然給了炸雞我,不過雞肉的肉質都算柔軟嫩滑,肉汁四溢,讓人口舌生香,吮指回味可惜鱈魚干的味道便比較失望了,我覺得無論是味道抑或質感都和梳打餅十分相似,而且我們連一絲魚味都嚐不到,沒想到我竟然會在日本餐廳吃到「餅乾」....No.2【青瓜牛油果反卷、厚切燒玉子和日本水果蕃茄】燒玉子每一口都非常香甜美味,蛋香四溢,口感豐富而飽滿,至於牛油果壽司的味道則有些怪異,我覺得牛油果和白飯並不太夾,個人還是喜歡傳統的壽司,而蕃茄則正正常常,並沒有什麼特別No.3【芥末八爪

花楽日式下午茶
No.1【牙蔥牛肉卷、炸雞和鱈魚干】
牙蔥牛肉卷、炸雞和鱈魚干

牙蔥牛肉卷
炸雞

鱈魚干
No.2【青瓜牛油果反卷、厚切燒玉子和日本水果蕃茄】
青瓜牛油果反卷、厚切燒玉子和日本水果蕃茄

厚切燒玉子
青瓜牛油果反卷
No.3【芥末八爪魚、波子壽司
芥末八爪魚、波子壽司
可惜這份芥末八爪魚對於我這些不太吃得辣的人士來說,簡直是辣得嗆喉,我根本嚐不到八爪魚任何味道,只能說並不是我杯茶!至於波子壽司則是某一款魚的壽司,種類我便不太清楚了,不過魚味卻不太濃郁,味道只是普普通通而已

波子壽司
芥末八爪魚
No.4【日本時令生果、日式蕨餅和十勝紅豆配小丸子】
日本時令生果、日式蕨餅和十勝紅豆配小丸子
所謂的日本時令生果其實即是兩款不同種類的土多啤梨,不過我覺得兩者的味道都差不多,沒有什麼分別,至於抹茶蕨餅的口感煙煙韌韌之餘,更充滿著濃濃的抹茶氣息,最後的十勝紅豆亦相當清甜可口,最適合當作飯後甜品

日本時令生果 (士多啤梨)
日式蕨餅
十勝紅豆配小丸子
No.5【白桃烏龍】
白桃烏龍
全場最出色的食物便是這壺白桃烏龍了,烏龍的味道非常清香可口,茶香四溢,小口品嚐的時候,淡淡的白桃氣息便在口中持續地散發出來,香氣芬馥,芳香撲鼻,感覺上就好像正在喝花茶一樣,口感清新而細膩,讓人一試傾心,鳳髓龍肝

白桃烏龍
價錢方面,花楽日式下午茶 $268 (兩位用),餐廳設有加一服務費,兩人最後總共 $295

總結來說,雖然這份日式下午茶的賣相十分小巧精緻,可惜大部份食物的味道卻比較普通,並沒有評論中說的這麼出色和美味,另外餐廳的座位亦有點擠逼,缺乏了享受下午茶應有的悠閒舒適環境,老實說真的對今次下午茶感到有些失望
2021-04-10
炸雞
厚切燒玉子
日本時令生果、日式蕨餅和十勝紅豆配小丸子
日式蕨餅
十勝紅豆配小丸子
2021-04-20 80 瀏覽
今日過左去將軍澳探朋友,發現原來將軍澳有幾多海旁餐廳,但如果要食日式料理就只有花樂這一間。這間餐廳裝修得好有情調,啱晒我情侶拍拖食飯😀!我叫左雪魚干,安康魚肝及胡麻菠菜油揚沙律作為前菜。雪魚干香脆好味,配清酒一流。👍🏼安康魚肝好特別,好似食緊鵝肝咁,雖然有少少腥,但值得試吓!😛胡麻菠菜油揚沙律份量及味道調配得啱啱好😆!好有油麻味,好香,好正!🎉再來叫了一份壽司盛10貫,最好食係中拖及海膽壽司😋,擺得靚靚又有心思,新鮮好味!睇得又食得🥳最後我哋叫埋燒物食下,分別係燒雞皮及燒腐皮免治雞!燒雞皮採用西式燒法,將大部份油脂燒乾及燒走,食落去香脆且不油膩!將平凡的食材煮得不平凡!強烈推薦!🥰燒腐皮免治雞有層次,雞肉混入軟骨,味道一絕!😋
這間餐廳裝修得好有情調,啱晒我情侶拍拖食飯😀!
我叫左雪魚干,安康魚肝及胡麻菠菜油揚沙律作為前菜。
雪魚干香脆好味,配清酒一流。👍🏼
最後我哋叫埋燒物食下,分別係燒雞皮及燒腐皮免治雞!
燒腐皮免治雞有層次,雞肉混入軟骨,味道一絕!😋
2021-04-20 113 瀏覽
行過Donki 附近,見到有間日本野就入去試吓😆😆入到去座位分隔得開,私隱度高,又可以望吓風景,又聽下音樂,所以都好chill,係鬧市中嘅寧靜❤️❤️今次食嘅係晚餐,食物非常精緻,唔似傳統日本壽司,每款壽司會配上特別醬汁或配料,非常夾同新鮮,係日本菜中嘅fusion菜👍🏻👍🏻員工又好有禮貌,係咁好嘅環境,又食到咁特別嘅日本菜,非常推薦大家嚟試吓!!唯一缺點就係價錢有啲貴,不過都非常值得一試👍🏻

壽司盛8貫
試食活動
壽司盛8貫
花樂卷
燒雞皮
今日去左將軍澳大超市朝聖一下,發現個度有條長長既海濱長廊,見啲人散下步踏下單車🚴🏻‍♀️好寫意。長廊旁邊好多間餐廳🍴俾呢間日式餐廳深深吸引住!剛好有lunch set ,定食定價唔會話好貴!餐廳環境好舒適,落地玻璃窗對住海旁。更有廂房提供,夠哂私穩度。我哋12點入座,起初無咩人,點知過多一陣,到左放lunch 時間即刻坐滿左人,好彩早入座😀 所有午市定食有沙律🥗茶碗蒸,漬物,味噌湯,御飯。可以加錢轉烏冬。難得食好野,決定試下食師傅發辦刺身同壽司10貫。如果係出面食omakase唔止呢個價錢,所以算抵!多款既刺身放到好靚,而且仲非常新鮮!刺身厚切肥美,入口真係好滿足!尤其大拖羅,真係不得之了!😍入口即溶,唔會食到根,魚油爆燈。巨型日本生蠔🦪相當飽滿。放入口好creamy,好鮮海水味🌊好濃郁!甜蝦食落彈牙爽口😋海膽亦是推薦之一,濃烈新鮮既海膽味,真係好令人滿意!另外比較少食到既當造螢光魷魚🦑真係令人驚喜。一咬開,內裡竟然含有飽滿既魷魚子膏,魷魚爽口嚼勁!另外壽司🍣款款都均有驚喜,非常豐富。鯛魚,金目鯛,味道甘香肉質嫩滑!油甘魚口感爽滑甘香。Omakase 10貫壽司配的味噌湯,有所不

長廊旁邊好多間餐廳🍴俾呢間日式餐廳深深吸引住!
剛好有lunch set ,定食定價唔會話好貴!
餐廳環境好舒適,落地玻璃窗對住海旁。
更有廂房提供,夠哂私穩度。

難得食好野,決定試下食師傅發辦刺身壽司10貫。
如果係出面食omakase唔止呢個價錢,所以算抵!

多款既刺身放到好靚,而且仲非常新鮮!

刺身厚切肥美,入口真係好滿足!
尤其大拖羅,真係不得之了!😍
入口即溶,唔會食到根,魚油爆燈。

巨型日本生蠔🦪相當飽滿。
放入口好creamy,好鮮海水味🌊好濃郁!

甜蝦食落彈牙爽口😋
海膽亦是推薦之一,濃烈新鮮既海膽味,真係好令人滿意!

另外壽司🍣款款都均有驚喜,非常豐富。
鯛魚,金目鯛,味道甘香肉質嫩滑!
油甘魚口感爽滑甘香。

Omakase 10貫壽司配的味噌湯,有所不同。包含黑珍珠蜆,味道更加濃烈鮮味!

茶碗蒸亦相當豐富,蒸蛋吃落很嫩滑,蛋味香濃。蛋中含不少配料,有蝦,雞肉,魚旦等。食完整份餐真係又飽又大滿足😍😍
2021-04-19 63 瀏覽
春天來臨,香港四處都有人賞花,如吊鐘、櫻花、黃花風鈴木、杜鵑等,鮮花襯上藍天白雲,令人心境開朗。想不到是夜食日本菜亦有春天來臨的感覺。將軍澳海濱長廊花樂店舖前身亦是做日本菜,改裝後的店舖感覺更清新優雅,很適合靜靜的與友人共聚。胡麻菠菜油揚沙律 菠菜與油揚豆腐拌上胡麻醬,清爽中帶有甜甜的胡麻醬味,是很開胃的一道前菜。芥末八爪魚 八爪魚切碎,沾上輕量芥末,十分爽脆醒神,悶氣全消。壽司盛10貫 壽司以白肉魚為主,襯上木色壽司架及鮮花瓣,很有春日氣色。壽司計有吞拿魚、金目鯛、油甘魚、三文魚、黑鯥、帆立貝、白蝦、海膽等,魚肉帶有光澤,柔軟細滑,鮮甜美味。海膽毫無腥味,入口即溶,鮮味十足,海水味濃,令人回味。土佐豆腐豆腐裏上木魚碎,油炸為揚物。豆腐外皮酥脆,內裏依然軟滑,入口即化,拌上冷麵豉油、紫菜碎及香蔥碎,清淡可口。流心玉子豚肉卷 流心玉子捲上燒香豚肉,切半蛋黃流出,沾上蛋黃的豚肉,順滑又帶有肉香。四色雞肉串雞肉串有四款味道,計有紫蘇梅醬、蜜糖芥末醬、明太子醬及黑松露醬滿滿的搽上,味道濃郁,帶點刺激。

胡麻菠菜油揚沙律

芥末八爪魚
八爪魚切碎,沾上輕量芥末,十分爽脆醒神,悶氣全消。

壽司盛10貫

土佐豆腐

流心玉子豚肉卷

四色雞肉串
2021-04-16 112 瀏覽
🤪下午茶就至岩我呢啲貪心而又咩都想試啲既人。最驚喜係鱈魚干又脆又香!🤩牛肉卷都ok😂但得兩條好似孤寒左啲~炸雞熱辣辣,肉質仲好juicy👍🏻讚綠茶卷蛋毫無綠茶味😒差紅豆蓉做到日本咁,都係咁甜膩🤣唔鍾意~波子壽司造型得意,佩服師傅刀功切到魚生咁薄透😂😂😂蕃茄經過處理,除去生蕃茄既青味,份外添加左陣清甜👍🏻fresh總體平庸,賣相精美😅但食物不過不失,食落亦唔會太飽肚,百幾蚊黎講,算啦~🤨🤨Book位時Request左有朋友生日,職員話可以有個牌仔比我,最後都無既😑
🤪下午茶就至岩我呢啲貪心而又咩都想試啲既人。

最驚喜係鱈魚干又脆又香!🤩
牛肉卷都ok😂但得兩條好似孤寒左啲~
炸雞熱辣辣,肉質仲好juicy👍🏻讚
綠茶卷蛋毫無綠茶味😒差
紅豆蓉做到日本咁,都係咁甜膩🤣唔鍾意~
波子壽司造型得意,佩服師傅刀功切到魚生咁薄透😂😂😂

😋久唔久就想食日本嘢❣️知道將軍澳附近有一間性價比好高嘅日本餐廳🍴,所以同朋友去食下先~今次我哋食lunch,帶埋🐬海豚妹妹去。餐廳有令人置身日本🇯🇵的感覺,位置寬躺,坐得好舒服,有小朋友椅子和餐具提供。每個餐都有茶蒸煮、麵豉湯、前菜,海豚妹同我都好鍾意食茶蒸煮❤️,蛋蒸得剛好滑溜溜😋,麵豉湯我就覺得鹹咗少少。「滑蛋豬扒定食」 ($98)豬扒炸得鬆脆,配上香甜滑蛋及粒粒分明嘅珍珠米飯,係好好嘅配搭。「牡丹蝦刺身什錦丼」($178)意食刺身要試吓呢個丼,因為有多種廚師精選嘅新鮮魚肉刺身!食完會好滿足。「天婦羅定食」 ($118)又係開胃之選,天婦羅🍤炸得脆身,粉漿亦不會過多,食到不同的蔬菜🥬及大蝦,沾上天婦羅汁,好快一口一口就食完啦。「蔥吞拿魚腩丼」 ($148)蔥碎加上吞拿魚腩,滿滿脂香又口感香滑,好味。❣️餐廳地點:🌸花楽 (將軍澳)將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下G23號舖
😋久唔久就想食日本嘢❣️

「滑蛋豬扒定食」 ($98)

「牡丹蝦刺身什錦丼」($178)

「天婦羅定食」 ($118)

「蔥吞拿魚腩丼」 ($148)

蔥碎加上吞拿魚腩,滿滿脂香又口感香滑,好味。

❣️餐廳地點:🌸花楽 (將軍澳)
將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下G23號舖

2021-03-24
2021-04-14 72 瀏覽
有日行過將軍澳海旁 見新開呢間日本野裝修好似好舒服就試下 個tea set好岩打咭呀 有好多食用花襯托 做港女一流 個tea set架同花茶壺都好特別😆 不過食物質素就好一般啦 最surprise係個魚干小吃 好味!總結: 試過就算🙈🙈
2021-04-13 62 瀏覽
今日天氣唔錯,感覺好寫意,晏晝時分最啱嘆個下午茶!呢間 花樂 最近就成為左打卡餐廳嘅熱門,咁受歡迎,就去睇下有咩咁正今次試咗個2人tea set茶方面揀咗 日本水果茶,一壺玻璃水壺,兩隻粉紅色茶杯,相當精緻!壺茶聞落有好出嘅梅味,飲落比較清同埋都有d梅味,咁仲有跟埋蜜糖,如果想飲甜d嘅朋友就啱晒啦!再上就係 鱈魚片,炸雞,豚肉片!個鱈魚片超級香口,超好食👍🏻最後就係個主角,分開兩層。上層係壽司,下層就係甜品!作為熱門打卡餐廳,餐廳都有幾個打卡位幾靚(今日full house,唔方便影)。食物賣相完全無問題,餐具 到 野食都睇得出有心整 同 揀過!
今日天氣唔錯,感覺好寫意,晏晝時分最啱嘆個下午茶!

今次試咗個2人tea set

最後就係個主角,分開兩層。上層係壽司,下層就係甜品

2021-04-13
2021-04-11 111 瀏覽
今晚同家人去食日本菜,海邊餐廳選擇愈來愈多,不過日本料理始終係少數。餐廳裝修走踏實優雅路線,座位靈活,有廂房、卡座和多人座位,點綴金色裝飾,感覺高雅。晚市選擇很多,可以選擇壽司、刺身或串燒等。⭐️香蔥吞拿魚薄脆$128香蔥吞拿魚蓉夠清爽,入口軟綿綿,配上米通薄脆,口感豐富。⭐️壽司盛10貫$488有金目鯛、深海吃魚、帶子、拖羅、海膽、麥甘魚、卷物等。件件壽司都很新鮮,我們較喜歡金目鯛、拖羅等魚味濃郁的壽司。⭐️燒西京銀鱈魚$188燒西京銀鱈魚魚肉好嫩滑,拌飯一流。⭐️四色雞肉串$138有紫蘇葉、明太子、黑松露和芥末雞肉串,加上調味料感覺好新鮮。

晚市選擇很多,可以選擇壽司刺身或串燒等。

⭐️香蔥吞拿魚薄脆$128
香蔥吞拿魚薄脆
香蔥吞拿魚薄脆

香蔥吞拿魚蓉夠清爽,入口軟綿綿,配上米通薄脆,口感豐富。

⭐️壽司盛10貫$488
壽司盛10貫

有金目鯛、深海吃魚、帶子、拖羅、海膽、麥甘魚、卷物等。

件件壽司都很新鮮,我們較喜歡金目鯛、拖羅等魚味濃郁的壽司

⭐️燒西京銀鱈魚$188
燒西京銀鱈魚

燒西京銀鱈魚魚肉好嫩滑,拌飯一流。

⭐️四色雞肉串$138
四色雞肉串

每逢星期一都會有Blue Monday嘅感覺依家將軍澳海旁新開咗好多餐廳每逢見到日本嘢都想試嘅我梗係去試吓環境都唔錯仲要望住海濱所以都比較舒服我哋食晏仲會有自然光嗌左兩款lunch set 首先係10貫壽司定食定食入邊包埋一個麵豉湯烏冬前菜不得不讚吞拿魚 入口肥美 而帶子壽司個飯會有柚子係入邊所以好清新嘅感覺燒左口魚邊亦都好有餘香 夠厚切海膽係加分位 好新鮮好新鮮朋友就order左和風牛肉定食唔好睇佢細細碟入邊好足料一樣都係有齊前菜麵豉湯其實係一個咁舒服嘅環境同朋友傾吓計食一餐滿足嘅日本菜已經可以好成功咁踢走Blue Monday😬
每逢星期一都會有Blue Monday嘅感覺

朋友就order左和風牛肉定食
唔好睇佢細細碟入邊好足料
一樣都係有齊前菜麵豉湯

2021-04-08 90 瀏覽
又一新開日式餐廳,這餐廳增設以❁花❁為作主題的鳥籠架下午茶,與店名互相呼應。日式下午茶金屬層架共有十款鹹甜點,還有三款小吃,最欣賞每件細細,一口咬下,當中小丸子伴以清香花茶,滿滿日式和食風味。和風下午茶,每一道鹹點和甜點也有特色,下午茶擺盤精美並以鮮花乾點綴。下午茶底層甜點有時令水果,今次有的是日本小蘋果,小蘋果細小如拇指頭,另外有十勝紅豆蓉和小丸子,並伴以清新香花茶,十分配合。這這裏日式餐廳格局,戶外近海旁,吃過下午茶後還可以散散步。

2021-02-19
壽司控們注意啦~ 將軍澳新開了一間高質頂級日式料理餐廳~嚟咗呢間餐廳有覺得自己置身日本嘅感覺! ..好鍾意佢既門面style,簡約的白牆加上質感logo,很有日本風味~.入門入門口就見到個冰箱內亦有多種日式燒酒,自己好少飲酒,今次就冇嘗試啦,下次有機會再試。揀咗一個窗口位置坐,好舒服~ 桌椅底下亦有提供收納箱可放袋/外套~ 貼心👍.《壽司盛8貫》有吞拿魚壽司、三文魚壽司、墨魚仔壽司、帶子壽司、鯖魚壽司等等。每款壽司既魚生都係選用上等新鮮食材,完全無腥味,甘甜無比。.《花樂卷》係餐廳嘅招牌菜,Size細細,但係上面佈滿一對魚生蓉😍尤其係海膽😍😍簡直直達日本level ,一口有哂魚生嘅鮮、芝麻嘅香、荀既脆,果然係招牌菜!.《炸雞皮配百合蓉》呢兩個搭配都係第一次試,所以見到餐牌有,都覺得好新鮮,就點嚟試吓。雞皮炸得好香脆。至於百合蓉好特別,口味好似甜嘅薯蓉,仲會食到一絲絲百合,估唔到配上炸雞皮咁夾。.《炸蝦天婦羅》🍤炸蝦天婦羅好正,不油不膩,麵皮炸的很好...這炸功要很了得👏🏻👏🏻而且蝦超大隻很新鮮,超正!
壽司控們注意啦~ 將軍澳新開了一間高質頂級日式料理餐廳~
嚟咗呢間餐廳有覺得自己置身日本嘅感覺!

壽司盛8貫》

《花樂卷》