叫咗壽司刺身,串燒,天婦羅,牛肉石鍋飯…因為有個10幾歲的青年及一個大男人,所以叫咗好多嘢食😅食物質素很好,刺身非常新鮮。服務員有善,廚房上菜也快。可惜將軍澳店結業了,有機會會去尖沙咀店
2023-08-27
2023-08-01 347 瀏覽
好耐之前已經諗住過嚟食日式hightea,好少何有呢啲日式嘅三層架,以為剩係得個樣打卡,原來都幾好食喎,睇落份量都唔少,又有刺身,又有甜品真係唔錯,又有睇頭樣又靚打卡一流!
又有刺身,又有甜品真係唔錯,又有睇頭樣又靚打卡一流!
2023-07-25 282 瀏覽
將軍澳海濱長廊,有一間日式餐廳,供應手握壽司、刺身拼盤、一品料理和甜品,絕對打卡度十足!店內屬於精緻和風裝潢,環境闊落開揚,裝修充滿日式和風感覺,舒適寫意,優雅又溫馨。而每一個角落自成一格,內裡還有一些和式包廂!既私隱度非常高,又有日系風情。絕對值得三五知己一齊聊天食飯!而師傅方面,餐廳更請來曾任職米芝蓮日本餐廳及半島酒店的師傅主理,實力不容置疑!而店內的每款菜式在星級師傅的手筆下,都變成一件又一件的藝術品!
將軍澳海濱長廊,有一間日式餐廳,供應手握壽司刺身拼盤、一品料理和甜品,絕對打卡度十足!

2023-04-30 485 瀏覽
將軍澳南而家多咗好多餐廳,都仲未有機會試晒🫢~喺附近散散下步見肚餓,就入黎呢度試吓個afternoon tea 🫶🏻 經典下午茶 ($298) 上下層一共有10樣野🙈 再外加3樣咸點~配埋果茶一壺🫖望落好豐富食落都好full🤣最好食係個三款鹹點🙈🙈🙈三文魚刺身、吉列蠔同燒鱈魚乾🫶🏻 其他質素都正常~無咩大驚喜!其實最主要都係嘆佢個環境🌇,望住啲人放狗🐶、踩單車🚲、帶小朋友放電👶🏻,都真係有啲係外國嘅vibe 🌴🌳

2023-04-16 307 瀏覽
今日踩單車嚟到呢度食lunch,2:15入到嚟,原來要等到2:30有下午茶,午餐已經停晒。本身都諗住睇吓有啲咩小食好食,但發現價錢都幾貴,所以就坐幾個字等到2:30🤨第一次食,坐低之後,店員淨係俾咗個QR code我哋落單,水都冇一杯😅好奇怪⋯整體感覺,成個service真係麻麻,明明都有好幾個店員同經理,但係好似唔係好識做嘢咁🙂應該都未必會再嚟食。我哋叫咗兩個set,一個係韓式炸雞配安格斯牛肉稻庭烏冬、另一個係牡丹蝦三文魚刺身飯。整體來講食物質素普通,唔係到好難食,亦唔係話特別好食😅而且下午茶來講價錢都唔平🥲

韓式炸雞配安格斯牛肉到庭烏冬
牡丹蝦三文魚刺身飯
2023-04-16
2023-04-06 284 瀏覽
在將軍澳這個潮濕之城,我們更要珍惜天氣好的日子,見到有陽光就決定去海旁行吓,行到海翩匯見到這間日本餐廳都幾抵食,決定入去試吓 我選了午市套餐的小樽五品丼定食,前菜的茶碗蒸非常好食,上湯的份量很多,蒸蛋超滑的五品丼包括五款刺身:牡丹蝦、三文魚、三文魚子、油甘魚和吞拿魚蓉,刺身全部都好新鮮,餐廳加了菊花花瓣令刺身飯賣相更好,也增添了味道的層次,但最令人驚艷的是加了梅酒啫喱,真的非常特別,而且和刺身飯出奇地夾 很佩服廚師的心思和創意

很佩服廚師的心思和創意
2023-03-17 253 瀏覽
週末來將軍澳溜達,也預定了日式下午茶🫖這邊景色很不錯,是也很開闊,花樂在路邊,很容易找,店裡很濃的日式裝修風格,店面不算大,但是店員好多呀,這樣的服務體驗感很棒,隨時都有店員有空來服務你☺️點了心心念念的下午茶,等了大概十幾分鐘,店員就送上了美美的花茶,還有一小瓶蜂蜜,拍照很美呀☺️然後陸續上了兩層下午茶塔,擺盤很驚艷,怎麼拍都能出大片😆上面的日式小吃味道都不錯👍鱈魚條有濃濃的碳烤香味,上面的各味小吃雖然小小份,但味道都不差哩,下次還會再來的😆😆😆😆👍👍👍
週末來將軍澳溜達,也預定了日式下午茶🫖
日式下午茶
碳燒鱈魚條
  • 花楽日式下午茶
1K
2023-03-03 197 瀏覽
「花楽」係近期我每次食日本菜🇯🇵都會想去嘅餐廳😝.松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯🍚甲羅燒入面鋪滿蟹膏同蟹肉🦀三文魚子、海膽同鵪鶉蛋🥚濃郁蟹膏、鮮甜海膽💛連同玉子拌勻🍳入口鹹鮮豐富😗.海老天婦羅-5本🍤海老大隻彈牙🦐炸皮薄脆,點上鮮香天婦羅沾汁🥢正👍🏻.鹽燒三文魚頭🐟魚頭燒到十分香口🔥配上檸檬汁🍋蘿蔔酸汁🥕紅白薑芽😌好開胃😉.中拖羅壽司🍣油脂豐膄,入口即化😋.花楽甜品🍮有2客海鹽雪糕🍨2客水信玄餅🫧2客和菓子🌼2件布朗尼🍫2件芝麻紅豆糯米糍🫘1份抹茶紅豆蕨餅🍵超級色彩繽紛😍而且又好味🤤
「花楽」係近期我每次食日本菜🇯🇵都會想去嘅餐廳😝
中拖羅壽司🍣油脂豐膄,入口即化😋
*此餐廳收取加一服務費。壽司八貫盛合(單點$298),每一件壽司用料都好新鮮,而且刺身好厚切,完全Cover曬成嚿飯;油甘魚壽司,採用腩位部分,食落油脂味重;深海池魚肉質晶瑩通透;牡丹蝦壽司,肉質爽口,味道鮮甜;中拖羅壽司,肥瘦比例適中;日本直送飛機魚肉質彈牙;三文魚壽司,肉質厚嫩;赤貝壽司,肉質爽脆;日本豆紙穴子壽司,豆紙口感獨特,穴子經過燒炙後,鮮味更加突出;迷你蟹飯,松葉蟹蟹肉、蟹膏、三文魚籽與白飯攪拌均勻之後,一口就食到三重鮮味,好味到會想食完一啖再食一啖,不過因為要四個人一齊Share嚟食,搞到完全唔夠喉,如果有得À la carte就好喇;配菜包括有厚燒玉子、日本醬油芝麻淮山漬、醋漬酸薑片。黑松露和牛炒飯(單點$168),表面鋪有京蔥、炸牛蒡脆片,黑松露味道淡香,和牛份量多,油脂部分入口即化,飯粒粒粒分別,內有雞蛋、紅蘿蔔。一本七味醬油燒雞肉(單點$38),雞肉肉質嫩滑,食落好入味。兩本七味醬油燒雞骨腸(單點$38),雞骨腸味道甜鹹,加上七味粉、白芝麻、黑芝麻、醬油嘅調味,食落好香口。
*此餐廳收取加一服務費。

• 壽司八貫盛盒
  • 壽司八貫
是日有單車活動, 而活動群組BOOK 左呢間午餐, 咁就跟下大隊, 識下人, 事關我已經有好幾年冇參加呢O的群體活動.由於人多, 我O地二十幾人都分左五張枱, 我O地張枱有七個人.食得日本餐, 我通常都會選擇魚生多個熟食, 今次都不例外, 全枱得我一個叫魚生.我點左LUNCH SET 八品丼, 其餘人有燒牛肉丼, sukiyaki, 天婦羅定食 等.我個唔洗煮, 最快上枱, 不過個丼我都幾失望. o的刺身一邊簿一邊厚身o的, 但overall 係一件刺身開二份.個餐賣presentation多過味道, 可能熱食會好o的, 不過天婦羅定食到我o地二十幾人都食完都未上到枱.下次再o黎呢頭我會選擇其他餐廳.
下次再o黎呢頭我會選擇其他餐廳.
2023-02-19
2023-02-17 191 瀏覽
Family day帶埋狗狗一齊去街🐾行下海濱長廊 吹下海風 見到有日式餐廳睇menu有午市定食 望落都幾吸引☺️而且可以安排坐近門口等狗狗一齊食lunchMenu都好多選擇 有鍋物 炸物 定食 壽司 丼飯等等…小樽五品丼評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻擺盤都好吸引好靚 仲有啲食用花瓣做點綴刺身好新鮮好食 呢個價錢性價比高牛肉壽喜燒評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻壽喜燒亦係我鍾意食嘅鍋物 味道啱啱好 唔會太甜牛肉嘅份量都足夠 最驚喜竟然係可樂有冰底🤣芝士吉列豚肉評分:👍🏻👍🏻👍🏻對呢個芝士好失望 完全係冇乜味 食落好淡吉列豚肉就外脆內軟 肉質都可以最後都係沙津醬配白飯食🥲但整體嚟講啲食物質素都可以 下次試下晚餐質素
Family day帶埋狗狗一齊去街🐾
行下海濱長廊 吹下海風 見到有日式餐廳
睇menu有午市定食 望落都幾吸引☺️
而且可以安排坐近門口等狗狗一齊食lunch
Menu都好多選擇 有鍋物 炸物 定食 壽司 丼飯等等…
小樽五品丼
吉列豚肉就外脆內軟 肉質都可以
最後都係沙津醬配白飯食🥲

但整體嚟講啲食物質素都可以 下次試下晚餐質素
2023-02-10 151 瀏覽
🐟茗荷黑松露吞拿魚腩芝士卷賣相好精緻,松露嘅香味又唔會蓋過吞拿魚嘅鮮味,互相輝映,恰到好處。入面捲着嘅芝士軟綿,入口有乳香味,整個配搭都好唔錯。🦀輕丼澤芝士軟殼蟹水菜卷軟殼蟹炸至酥脆,捲住軟綿嘅芝士,再有脆脆嘅蟹籽喺面,質感似牛油嘅牛油果,食落口感層次豐富,沾一點沙律醬,加多一點清新感🐮黑松露和牛炒飯炒飯炒得乾身,食完都唔會覺得好油膩。和牛軟腍有牛味,黑松露香氣四溢,番薯脆片較硬身,有蕃薯甜味,一啖炒飯,一片番薯片,又係另一種風味。🍨最後叫咗兩個雪糕做飯後甜品😋檸檬雪糕原個檸檬裝住雪糕,檸檬味濃,感覺清新解膩。如果飽飽地,但係又想食甜品,呢一個檸檬雪糕係一個唔錯嘅選擇。海鹽雪糕雪糕冰凍軟滑,唔會好鹹,加上軟糯清甜嘅紅豆粒,味道層次頓時提升。餐廳環境舒服,服務員亦很有禮貌,食物高質,味道好,擺盤好有心思,大大加分。
🐟茗荷黑松露吞拿魚腩芝士卷

🦀輕丼澤芝士軟殼蟹水菜卷

🐮黑松露和牛炒飯

🍨最後叫咗兩個雪糕做飯後甜品😋
檸檬雪糕

海鹽雪糕

2023-02-06 119 瀏覽
姊妹相聚,梗係搵間睇得又食得喇,一定比同老公黎更高一層次每碟上枱絕對係會嘩嘩聲,擺放花花真係令人心動,高質高品,記得留肚嗌埋個雪糕女店員笑容好好,男店員又細心介紹
姊妹相聚,梗係搵間睇得又食得喇,一定比同老公黎更高一層次

女店員笑容好好,男店員又細心介紹

2023-02-04 135 瀏覽
今日1家10人去呢度食中午,之前未去過就試吓。整體來講食物質素一般,唔係太差,亦唔係話特別好食,中規中矩。但係呢度啲服務就真係非一般 …差!店舖面積不大,但其實有好多服務員,但每一個好似從來都冇做過餐飲,個個都喺度發夢。一入去已經用手指隊住個QR code叫我哋自己用電話點,當我哋有疑問問佢邊啲餐包啲乜嘢飲或者仲差幾多杯,佢一句同我哋講「你自己睇 menu啦!」。但係佢網上下單系統,一直都hang機,無法順暢落單。最後有幾樣嘢都係叫佢哋人手幫我哋落單,之後出嚟錯晒,佢仲要行過嚟同我理論。明明菜單上面寫住「芝士咖喱豬扒飯」,佢淨係出咗個芝士豬扒飯俾我,跟住行過嚟同我講話張單上面寫芝士豬扒飯,佢地無「芝士咖喱豬扒飯」。跟住我攞返個菜單指住嗰度菜,上面係寫住「芝士咖喱豬扒飯」俾去睇,跟住個經理就O座嘴企喺度。呢樣嘢係佢哋少數人手自己落咁都搞錯,仲要出嚟話返個客轉頭簡直離晒譜。到補番啲咖喱汁嗰陣時成碟菜都已經凍晒,難食到死。呢間嘢好似完全請晒啲一世都冇做過餐飲嘅人。態度,經驗,各方面都差到無與倫比。免費請我都唔會再去

夜晚想食日本野,於是黎到屋企附近既「花楽」😋😋餐廳環境舒適,充滿日式風情🇯🇵!食物擺盤以花為主題🌸,十分精緻~~而家星期一至五仲做緊指定壽司、刺身半價優惠,好抵食❤️❤️-🍣三文魚壽司 $8✨🍣A5和牛壽司 $39✨🍣厚燒玉子壽司 $10✨🍣原條穴子壽司 $26✨叫左幾款壽司試試,全部都好新鮮!!當中至愛A5和牛壽司🐮!肉質軟嫩,入口即溶~建議大家先唔蘸豉油食,可以更食出牛肉既鮮味🤤🤤原條穴子壽司都唔錯!穴子大大條、口感軟滑~味道好濃郁👍🏻👍🏻🐟三文魚腩2切 $21✨刺身都有半價優惠,我就叫左最愛既三文魚腩~~一共有兩大片、好厚身,望落紋理好靚!!口感鮮甜肥美,油脂香豐富!超正呢😍😍🧀茗荷黑松露吞拿魚腩蓉芝士卷 $138✨賣相精緻!卷物面層鋪滿吞拿魚腩蓉同黑松露~~吞拿魚腩蓉入口creamy,鮮味十足!同時帶點黑松露既香氣😋😋裡面包住芝士、紫菜同生菜,口感層次豐富👍🏻👍🏻🥘安格斯牛肉鍋 $198✨天氣咁凍最啱食熱野暖暖胃♨️♨️安格斯牛肉🐮肉質鮮嫩,淥一淥就食得!!鍋內有娃娃菜、豆腐、金針菇等配料,好豐富🤩🤩另外仲加配左稻庭烏冬($28)🍜,口感爽彈、好入味!食完夠哂飽❤️❤️
夜晚想食日本野,於是黎到屋企附近既「花楽」😋😋
而家星期一至五仲做緊指定壽司刺身半價優惠,好抵食❤️❤️
🍣三文魚壽司 $8✨
🍣A5和牛壽司 $39✨
🍣厚燒玉子壽司 $10✨
🍣原條穴子壽司 $26✨

叫左幾款壽司試試,全部都好新鮮!!

🐟三文魚腩2切 $21✨
刺身都有半價優惠,我就叫左最愛既三文魚腩~~
一共有兩大片、好厚身,望落紋理好靚!!
口感鮮甜肥美,油脂香豐富!超正呢😍😍

🧀茗荷黑松露吞拿魚腩蓉芝士卷 $138✨
賣相精緻!卷物面層鋪滿吞拿魚腩蓉同黑松露~~
裡面包住芝士、紫菜同生菜,口感層次豐富👍🏻👍🏻

🥘安格斯牛肉鍋 $198✨
天氣咁凍最啱食熱野暖暖胃♨️♨️
安格斯牛肉🐮肉質鮮嫩,淥一淥就食得!!

鍋內有娃娃菜、豆腐、金針菇等配料,好豐富🤩🤩