2016-10-02 353 瀏覽
隱世的肉骨茶當然不一定前往星馬泰旅遊都品嘗到正宗肉骨皇,呢個煲肉骨茶係細size,適合2個人份量,美味可口,原來肉骨茶對預防風濕,有滋補功效。湯底配料十足,入口肉質味濃郁,回味無窮。另一碟 海鮮喇沙湯底不太辣,海鮮足料非常,令我再三回味接著XO蘿蔔糕粗炒,醬爆蘿蔔糕配合甜辣味道,熱烘烘的,香口芝麻層次感令整碟味道一再提升,美味香口份量適中,今次還未嘗盡其他星加坡菜式,下次必定再來

另一碟 海鮮喇沙
湯底不太辣,海鮮足料非常,令我再三回味

份量適中,今次還未嘗盡其他星加坡菜式,下次必定再來
2016-09-26 395 瀏覽
Wanted to try 肉骨皇 after seeing the positive comments. Service was good, the waitress was very attentive and polite. Two of us ordered a 肉骨 soup , a pomelo and shrimp salad, and a hainan chicken rice. The salad was flavorable, but the size was pretty small and there was way too much dressing in it. Then came the famous 肉骨 soup, although there were generous spareribs in the soup, but the soup tasted very flat and light, not authentic at all comparing to the Malaysian 肉骨soup which is suppose to have a strong herbal taste and meat flavor, disappointing. Then came the hainan chicken rice, also a disapointment; the rice was not fragrant at all, and the chicken meat was pretty rough, although the 3 dipping sauces were nice.  Not planning to return again.
2016-09-19
2016-09-25 336 瀏覽
如果你有一日突然想飲肉骨茶,你應該黎呢間試下,我覺得真係唔錯平就唔算平,但味道的確好得!佢既豬手,脆卜卜既皮送啤酒一流!咖啡骨甜甜地,都好好食!!其他我仲食左串燒同菜,不過不失!肉骨茶係重點,個湯夠晒味,啲肉又入味!正!
平就唔算平,但味道的確好得!

佢既豬手,脆卜卜既皮送啤酒一流!咖啡骨甜甜地,都好好食!!

其他我仲食左串燒同菜,不過不失!

肉骨茶係重點,個湯夠晒味,啲肉又入味!正!
2016-09-22 619 瀏覽
在有點秋意的晚上,氣溫唔熱又唔焗!於是和朋友慢步到大坑尋幽探秘!發現左間幾好食既馬來西亞餐廳~非常興幸亂打亂撞地遇上好味既餐廳坐底之後我就叫左杯青檸梳打~味道好地道而且味道剛剛好~唔會淡淡的!之後朋友就想食肉骨茶~但我真係好少食呢款菜式,因為總係覺得好似好大陣中藥味咁~但朋友堅持要叫!咁我就飲左一碗仔飲左淡之後,發覺無我想像中咁樣~而且豬肉帶軟骨!有一碟醬油配生蒜係用來配豬肉食的!食過後更上癮!好好味生蒜配豬肉好惹味~d湯係帶少少藥材味~但都好易入口!我好快成碗飲哂喔之後就叫左螄蚶喇沙新竹米粉~螄蚶而既被拆開殼!方便我們進食~而且數量好多,我諗有20隻都有!非常鮮味~無腥腥的味道!湯底喇沙亦好出色~好香濃,新竹米粉好清爽吸哂喇沙味道,亦出奇地有隻日本温泉蛋,生熟度控制得好好!用筷子弄穿溫泉蛋,完美既蛋汁半生熟地流到米粉上面!超吸引呢~呢碗喇沙真係超推介之後炒左個馬拉盞秋葵~做既手法好入味!好有(獲氣) 亦好惹味~配上大量洋葱做配菜!加上秋葵亦係非常健康~超讚總括而言!呢度d野食份量真係夠哂多~亦好抵食有位女員工服務更非常貼心必定再來
之後炒左個馬拉盞秋葵~做既手法好入味!好有(獲氣)
亦好惹味~配上大量洋葱做配菜!加上秋葵亦係非常健康~超讚
總括而言!呢度d野食份量真係夠哂多~亦好抵食
有位女員工服務更非常貼心
必定再來

雖然而家大坑冇以前咁多食肆,但從不缺食好西既餐廳,哩間係我其中一間招牌檳城香濃肉骨茶 ($68)招牌檳城香濃肉骨茶配油炸鬼,餐廳都好細心,用左火爐煲肉骨茶,令到客人可以食到熱辣辣肉骨茶,肉骨茶較深而清晰,藥味好濃郁,真材實料肉骨茶,再加上黑醬油及生蒜作,更加惹味。沙嗲串燒($72)可以自由配搭雞肉、豬肉或牛肉,係度既沙爹醬真係超正,入面粒粒花生,夠哂濃郁,而串燒燒到恰到好處,外面層肉燒到有小小焦香,咬落去肉汁滿溢。咖啡骨由金沙骨製成,先將金沙骨炸好,再將秘製咖啡醬炒混,食落去有焦香咖啡精華,有小許苦澀,幾特別,有驚喜!

招牌檳城香濃肉骨茶 ($68)

沙嗲串燒($72)

咖啡骨

2016-09-20 208 瀏覽
肉骨皇這天來到位於大坑的肉骨皇,一心要來吃肉骨茶及海南雞飯,這兩樣都是我最喜愛吃的,亦聽聞這間餐廳的肉骨茶非常正宗,所餘一於約朋友跟我一起去吃午餐,滿足一下吃肉骨茶的心癮。進入餐廳後,我們立即order肉骨茶午餐及海南雞飯,可惜,店員告知我們,海南雞飯已經賣光了,建議我們轉吃海鮮喇沙湯粉,沒有辦法,只好轉吃喇沙。肉骨茶終於都上枱了,我們急不及待用匙羹呷一口,味道香濃甘甜,感覺真材實料,有杞子、排骨、金菇、豆卜等,不像香港坊間的味精肉骨茶般濃味,但是這才是正宗馬來西亞的肉骨茶,藥材味香濃,不帶半點味精感。接着,海鮮喇沙湯粉到上枱了,喇沙湯粉相當大碗,份量不少,聞落喇沙味香,但食落就較為淡味,不夠濃香,有待改善。飲品我就叫了鹹檸七,最近都非常愛飲鹹檸七,因為味道清新解渴。------------------------------肉骨皇 (大坑)大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖
肉骨皇
肉骨皇 (大坑)
大坑浣紗街45號浣紗花園地下1號舖
2016-09-20
2016-09-16 181 瀏覽
好耐之前黎過,覺得佢啲肉骨茶幾好味,所以今次又同朋友黎食多次當然唔少得叫一個肉骨茶啦!!肉骨茶用個爐興住,所以肉骨茶食起黎熱辣辣好正呀肉骨茶非常足料,入面有杞子,排骨,豆卜等等藥材味都幾濃郁入面啲排骨好腍,食既時候可以點少少甜鼓油同蒜蓉食,個肉味更加突出咖啡骨用左越南咖啡同佢地秘製既醬料醃製食落去去有少少苦同微甜排骨係金沙骨,肉質幾腍,整體好特別串燒有豬牛雞各2串,肉質好腍而個沙嗲汁好濃郁好香口,點埋串燒食幾惹味飲品就叫左青檸梳打同酸梅湯酸梅味道略甜,但梅味都幾突出,而青檸梳打就酸酸甜甜,夏天飲一流呀!

當然唔少得叫一個肉骨茶啦!!

肉骨茶
用個爐興住,所以肉骨茶食起黎熱辣辣好正呀

肉骨茶非常足料,入面有杞子,排骨,豆卜等等
藥材味都幾濃郁

咖啡骨
用左越南咖啡同佢地秘製既醬料醃製

食落去去有少少苦同微甜
排骨係金沙骨,肉質幾腍,整體好特別

串燒
有豬牛雞各2串,肉質好腍
而個沙嗲汁好濃郁好香口,點埋串燒食幾惹味

飲品就叫左青檸梳打同酸梅湯
2016-09-10 201 瀏覽
laksa @肉骨皇 記得年多前已來過肉骨皇 ,來到大坑本意食甜品,甜品時間前首要來吃星馬菜懷愐一番。近中秋很想食柚子,叫份柚子蝦沙律,柚子己起肉多汁,蝦很彈牙,醬汁甜甜酸酸加了麻油花生碎同炸蒜片點上$65 雜菜喇沙就不會攝取過多肉, 而濃郁的椰香湯可挑有溫泉蛋,好流心,菜有椰菜矮瓜豆卜通菜同四季豆新竹米粉/油條做麵底, 當然也可按照正統兩溝。只有 雜菜也不會單調, 台灣新竹米粉經過猛烈太陽下風乾加曬乾,口感吃起來比較有彈性紮實,幼身的米粉可以在縫中吸到適量湯汁。$18 lime soda別看店子小小, 供應我食物款式可是異常多,像我三心兩意要花很多時間苦惱才下決定,定價親民亦不會如大坑新開的店子開天殺價。
laksa @肉骨皇

記得年多前已來過肉骨皇 ,來到大坑本意食甜品,
甜品時間前首要來吃星馬菜懷愐一番。
點上$65 雜菜喇沙就不會攝取過多肉, 而濃郁的椰香湯可挑
有溫泉蛋,好流心,菜有椰菜矮瓜豆卜通菜同四季豆
新竹米粉/油條做麵底, 當然也可按照正統兩溝。
$18 lime soda
別看店子小小, 供應我食物款式可是異常多,
像我三心兩意要花很多時間苦惱才下決定,
定價親民亦不會如大坑新開的店子開天殺價。
2016-09-08 232 瀏覽
去完中央圖書館找資料做功課,餓到個肚咕咕聲,心入面已經出現大坑呢兩隻字。成日聽見人話大坑多好野食,今日一定要探過究竟。走入去大坑入面,確實見到好多好有特色的餐廳,走左入去一間叫肉骨皇的,想試D香口野刺激下味覺。叫左肉骨茶、大馬橋底豬手、宜保芽菜雞。先黎一個肉骨茶,其實侍應未放落黎之前已經聞到陣香味,侍應好細心放底醬料,教我地點食肉骨茶。飲落去係超級濃郁,雖然我唔知道個材料係啲咩,但係有好香的香料味同醬油味,入面除左有好好食的豬骨外(豬骨煲林哂,好入味!仲有豆卜、杞子、最特別係有金菇,另外仲有一小碟油炸鬼。個湯係唔油既,好香,呢個必叫。再黎一個大馬橋底豬手。雖然咸豬手係名菜但我其實好怕食好咸的豬手,同埋好肥的部份。但係呢個大馬橋底豬手一啲都唔咸,肉質仲好嫩,一啲都唔鞋,佢層皮應該係炸過,因為好爽脆同埋係唔會感覺好油膩,食落去個感覺就好似食剛出爐的燒肉皮咁,兩個字,香脆。仲有係宜保芽菜雞,好靚的色澤,仲有配上三款醬料(大致係平時食海南雞果幾種)。食落去就一定知道係新鮮雞,因為雞肉係好新鮮,無論係雞肶肉同雞胸肉都好嫩滑,而且仲係已經起哂骨,啖啖都係雞肉。
  • 大馬橋底豬手
2016-09-07 199 瀏覽
肉骨茶星馬都出名,在香港真好,各種地道食物都食到相傳在馬來西亞的苦力,因沒有錢買補身的食物,於是在運藥材的貨倉地上,拾起掉下來的多種藥材碎,拿回家㷛湯,漸漸便演變成現在的肉骨茶。現在肉骨茶的藥材當然不是拾回來啦但店主用什麼材料呢,飲過都未必知但味道跟別的真有點不同熱騰騰的打開蓋可見有杞子,排骨,豆卜,金菇,飲落口,甘甘,清甜,散發出排骨的香味,又有點中藥嘅清香味,令我一口接一口的喝下去,排骨醮些醬汁,排骨仍有咸香的味道,不會似㷛完湯嘅骨,仍保留著肉骨香味,這個湯我已經可以食兩碗飯了再加多碟螄蚶,滿足螄蚶新鮮,清甜無沙,時間掌握得恰到好處配上醬汁更顯得鮮美還有很多美食,下次再來試
肉骨茶星馬都出名,在香港真好,各種地道食物都食到

現在肉骨茶的藥材當然不是拾回來啦
但店主用什麼材料呢,飲過都未必知
但味道跟別的真有點不同
熱騰騰的
再加多碟螄蚶,滿足
螄蚶新鮮,清甜無沙,時間掌握得恰到好處
配上醬汁更顯得鮮美
還有很多美食,下次再來試

• 螄蚶
2016-09-07 209 瀏覽
剛去完馬來西亞旅行,好想回味返馬來西亞菜色,上Open Rice 找找,見大坑都有間,便試試可惜只得一枝公,試吾得幾多款呢又想食肉骨茶又想食咖哩更想食海南雞飯最終叫左海鮮喇沙,呢度喇沙好特別,有我超鍾意嘅溫泉蛋,彈下彈下,一啖就啜晒入口。。。和味有大虾,魷魚,花甲,豆卜,魚蛋片,足料味道不太濃,淡淡的喇沙味不會蓋過海鮮的鮮味呢米粉索晒啲喇沙同海鮮嘅鮮味,啖啖清香,食完吾會口渴最使我高興就是看到餐牌上居然有螄蚶,好少地方食到呢每隻都咁肥美,淥得剛好,剛無血水又吾會過火新鮮清甜,正飲啖桔仔酸梅水,酸酸甜甜,味道獨特又解渴,又係好少地方試到,今日真係滿足呢
可惜只得一枝公,試吾得幾多款呢
又想食肉骨茶
又想食咖哩
更想食海南雞飯

有大虾,魷魚,花甲,豆卜,魚蛋片,足料
味道不太濃,淡淡的喇沙味不會蓋過海鮮的鮮味呢
米粉索晒啲喇沙同海鮮嘅鮮味,啖啖清香,食完吾會口渴
最使我高興就是看到餐牌上居然有螄蚶,好少地方食到呢
每隻都咁肥美,淥得剛好,剛無血水又吾會過火
新鮮清甜,正

2016-09-05
  • 海鮮喇沙
  • 桔仔酸梅
  • 螄蚶
2016-09-06 1408 瀏覽
放假時候總愛四周覓食,雖是下雨天,但沒有打擾我的心情及興致,我與友人相約大坑食個中午飯,突然我想起了附近的肉骨皇,去年冬天時份我也曾光顧此店食過晚飯,發覺他們的招牌肉骨茶、海南雞飯都是水準不錯的菜式,想起真是好耐都沒有食星馬菜,今天我與友人一起決定去此食番個招牌肉骨茶啦!!門外的黑板都寫上了是日的中午午餐,選擇看起來真是有點吸引,除了設有招牌的菜式之外,更有印尼炒飯、菠蘿蝦炒飯、印度炒麵等.......奉送咖啡或茶。剛開學不久又正是中午時份,餐廳內都已經擠滿了不少學生來光顧,等了一陣終於入座了,店員都好友善,幫我們抺枱及奉上餐牌後,也好有效率地奉上了兩杯清水給我們,也向我們交帶一會兒會回頭幫我們落單,讓我們都感受到店員好細心的一面。本來想點個海南雞飯,可是已經售罄了,唯有轉下其他口味,我們最後點了兩份午餐及一些小食一齊共享,先來杯餐飲先,我點了一杯熱薏米水(跟Set Lunch另加$8)  ,我個人都十分喜愛它,因為可以美顏又去下水腫, ,此味道帶些微甜,都好濃郁,粒粒薏米都好有份量, 真材實料非常值得推介。小食方面我點了一份沙嗲串燒($72),可以選擇雞肉、豬肉或牛肉,我們選擇了雞肉
熱薏米水
小食方面我點了一份沙嗲串燒($72),可以選擇雞肉、豬肉或牛肉,我們選擇了雞肉及豬肉沙嗲串燒 ,沙爹醬真是值得一提,內有花生粒粒,香惹美味,把烤肉串蘸上沙嗲醬,再一咬開烤肉,感到肉汁豐盈帶肉香,還有香惹甘香的花生味,讓我吃得更是津津有味。
雞肉及豬肉沙嗲串燒
主食方面友人選擇了午餐香濃海鮮喇沙($65),可以配油麵或米粉或兩溝,而友人選擇了兩溝粉麵,喇沙內的配料真是非常豐富,海鮮有蜆肉、獅紺、魷魚、蝦肉,還有半隻烚蛋、豆卜,札肉、生菜及魚片 ,拿起一注粉麵,已經感到油麵及米粉都好吸喇沙的湯味,而且份量十足,粉麵也沒有出現過腍的情況, 湯底都好夠香辣,不過個人口味就喜歡偏重椰香的喇沙湯底,所以有少少美中不足。
海鮮喇沙(油麵及米粉)
另一款的午餐當然不少得點招牌檳城香濃肉骨茶 ($68),伴以油條及油飯蘸湯來吃,先講個油飯真是抵讚,一碗香噴噴的油飯色澤呈淡黃色,吃起來軟糯而有煙韌口感,還有一股濃郁雞油味,米飯粒粒分明,而且晶瑩而不相黏,水準不錯。店方都好細心用了一個火爐盛載一煲肉骨茶,保持熱辣辣的溫度來食肉骨茶真是太美好,肉骨茶的色潭較深而清晰,藥味及香料都是較濃郁,內有肉骨,札子,豆卜,腐皮,金菇,肉骨配合中藥及香料再用慢火精煲幾個鐘而成,真材實料童叟無欺,一打開蓋已經味香撲鼻,美味可口,甘香又暖胃。又預防風濕及滋補功效。再將肉骨蘸上黑醬油及生蒜作調味,肉質鬆化添惹味,口感味道蠻不錯。
檳城香濃肉骨茶
雖然是午餐,但店方製作都沒有一絲馬虎,真是抵讚,今餐大部份的菜式水準都不錯,服務都好體貼細心,都好主動給我們分食的碗仔及經常為客人斟水, 整體方面都可以讓我給滿分了,下次再來與友人一聚。
2016-09-02
15 分鐘 (堂食)
熱薏米水
檳城香濃肉骨茶
雞肉及豬肉沙嗲串燒
  • 檳城香濃肉骨茶加油飯
2016-09-05 756 瀏覽
來到HAPPY FRIDAY,當然要吃餐好的來獎勵自己。今次我們選擇了大坑肉骨皇!當初並沒有做功課下選這間食店的,只是行到浣紗街看到他的名字「肉骨皇」,想起半年前到大馬旅行時的美食,哈哈,就這樣便進去了,太念舊吧!我們七時多已到,眼看已經坐滿7成枱了,如果再遲多十幾分鐘到,恐怕要等位呢!來到這間SELL馬來西亞食店,當然要試肉骨茶!職員很細心告訴我們,本來肉骨茶上枱後會放在客人枱慢慢加熱,但由於現在天氣較熱,為怕客人熱烘烘地等著肉骨茶,職員選擇先到特定的枱加熱,待完成後才放上客人枱。認真,我覺得職員真的很細心!這個服務隨著天氣而定,以客為上,值得一讚!肉骨茶到了!遠遠拿來已經聞到藥膳香味。而且非常足料,杞子,金菇,豬肉等,就算分起每人一碗都有很多食材,完整足料無假!藥膳味道跟我在大馬吃得一樣!肉骨茶味道剛剛好又不油,推介!然後到海南雞飯淨係吃海南雞飯也有3種醬汁可試(每人一SET),廚師很有心!雞看似很瘦,只其實很多肉而且肉質結實,吃上口非常嫩滑一吃便知道新鮮雞來煮的可能跟友人談論這個送時太大聲,吸引了職員注意職員笑笑口走來對我們說:沒錯!我們是用新鮮雞來煮的!那刻,突然覺得自己就是食

來到這間SELL馬來西亞食店,當然要試肉骨茶!

肉骨茶到了!遠遠拿來已經聞到藥膳香味。

而且非常足料,杞子,金菇,豬肉等,

就算分起每人一碗都有很多食材,完整足料無假!
藥膳味道跟我在大馬吃得一樣!

肉骨茶味道剛剛好又不油,推介!
然後到海南雞飯

雞看似很瘦,只其實很多肉

而且肉質結實,吃上口非常嫩滑

一吃便知道新鮮雞來煮的

可能跟友人談論這個送時太大聲,吸引了職員注意

職員笑笑口走來對我們說:沒錯!我們是用新鮮雞來煮的!

那刻,突然覺得自己就是食神,什麼也逃不出我的舌頭,哈哈!

還有,海南雞用的飯是油飯,則金黃色那種!

跟雞肉一起吃真是超夾,而且吃上口不油,大家可以試試!
最後一個想說的,是這個大馬橋底豬手

坦白說,我是被MENU中的英文DEEP-FIRED吸引而點的

脆皮豬手聽來很香口,最適合星期五晚放縱一下自己的美食

上枱後也沒有令我失望!

廚師也把肉連皮切好,吃起來很方便

皮烤得非常脆,吃落口「卡卡」聲,很好吃

至於肉質香口又唔黏牙,吃落乾身不油
這裡環境不錯,店員很有禮,食物也很好吃,我誠意推介給大家,特別是駕車人士(泊車很方便)
  • 大馬橋底豬手
2016-09-05 131 瀏覽
好耐冇食馬拉野,好掛住喺馬拉食嘅肉骨茶,周圍搵之下去大坑肉骨皇試試,夠近。叫咗肉骨茶(細)、喇沙螄蚶、臭豆煎蛋。肉骨茶唔夠濃唔夠味,反而啲杞子甜到搶晒味,啲肉煮得唔夠耐又唔夠入味....一啲都唔正宗。喇沙一黎到已經一啲都唔熱,唔香之餘都聞唔到味,叫咗兩溝(米粉/油面),面就不錯,但螄蚶有啲腥。 煎蛋就唔係太特別,臭豆喜唔喜歡因人而異,但我覺得煎埋一齊唔太夾。整體可一不可再。完全不正宗。

叫咗肉骨茶(細)、喇沙螄蚶、臭豆煎蛋。

整體可一不可再。完全不正宗。
2016-09-04
2016-09-04 151 瀏覽
與家人在銅鑼灣做完運動後便行去大坑食個午飯~午餐菜式有別其他同區餐廳,所以一試~(左)羅漢果桂圓茶 - 既冰涼又清甜解渴~而且可以潤喉~杞子份量不少,咬落脹卜卜挺有口感。(右)珍多冰 - 飲落不算甜,富有微微椰香味~綠色粉條食落煙韌!海南雞油飯 - 雞肉份量適中~肥膏位不算太多,肉質細嫩滑溜!油飯份量也不少,撈雞或點上甜豉油、蒜茸等的醬汁一併食口感更見豐富~不過飯粒略為乾身!而墊在海南雞下的泰國芽菜食落挺爽口~招牌肉骨茶 - 湯水飲落有頗濃的味道,飲完很舒喉~豬肉約有六至七件,肉質軟稔入味,不錯~還有冬菇豆腐卜等等的材料,伴以白飯再撈湯,食完非常飽~
與家人在銅鑼灣做完運動後便行去大坑食個午飯~
午餐菜式有別其他同區餐廳,所以一試~
(左)羅漢果桂圓茶 - 既冰涼又清甜解渴~而且可以潤喉~
杞子份量不少,咬落脹卜卜挺有口感。

不過飯粒略為乾身!而墊在海南雞下的泰國芽菜食落挺爽口~
招牌肉骨茶 - 湯水飲落有頗濃的味道,飲完很舒喉~
  • 海南雞飯