2016-07-18 184 瀏覽
大坑,原本是一個平凡不過的地帶,卻因為接近銅鑼灣,一些難以負擔銅鑼灣舖租小店很多去了大坑。雖然如此,大坑依然其實沒有什麼平凡的餐廳或街市,但也是臥虎藏龍,日式甜品店,拉麵店開到成行成市,居然連香港少有的馬來西亞菜在大坑竟然也佔一席位呢。因為在網上搜尋竟發現有一間肉骨茶專門店名叫肉骨王在大坑,既然他聲稱他是肉骨茶之王,那就一試吧。一進到去一種茶餐廳的風格,雖然裝修是不錯的但是好像缺少了一種新加坡馬來西亞的一種風味。然而因為女經理走上前,很詳細地介紹了不同的菜式,我想雖然裝修不足但服務也能補救。海南雞飯:海南雞飯啊份量也頗大,而且不是油飯,食落沒有那麼油膩。雞可能在分量多,外皮的顏色很漂亮,而且味道充足,但雞肉也算滑,但雞肉裏味道淡了一點,加點甜豉油才剛剛好。肉骨茶:女經理說這間的肉骨茶飛嘖是港式的,就是偏向滿足香港人的口味,所以下口覺得有一點像家裏的老火湯。而且這種應該是馬來西亞的肉骨茶,但因為沒有星加坡胡椒味,所以喜歡新加坡的肉骨茶的胡椒味重的朋友可能會失望。而小的當然就覺得他不過不失。讚賞的是小店有提供油炸鬼及白飯等等,與新加坡的差不多。另外小弟還叫了兩杯野飲,當中包括有咸檸梳打及香

而且這種應該是馬來西亞的肉骨茶,但因為沒有星加坡胡椒味所以喜歡新加坡的肉骨茶的胡椒味重的朋友可能會失望。

另外小弟還叫了兩杯野飲,當中包括有咸檸梳打及香茅茶,兩種飲料也比較淡,尤其香茅茶沒有香茅味反而有少少蔗汁味,而且價格很貴接近$38杯,大家可以衡量一下值不值得飲。
2016-07-16 182 瀏覽
今日非常之熱,一入店就即刻忍唔住叫左杯個青檸梳打,味道酸酸甜甜都好清新。之後就叫左個螄蚶,有得揀全熟,五成熟定生,佢話如果五成熟係最爽口,我覺得呢個獅蚶都真係幾爽口同埋新鮮咁甜呀。黎肉骨皇梗係要試下個肉骨茶啦,佢就叫我唔好咁貪心試個細嘅,我就試下個湯汁先,都味道好濃郁,個醬汁真係好正,配排骨好夾好好味。一向好鍾意食油飯,又試下個油飯,佢既雞油呢好香好入飯味。走之前忍唔住問問題,點解係喺店入面會裝左2個cam,係可以望到街既情況,原來呢佢哋呢係知道好多人呢鍾意揸車嚟呢頭食飯,有cam就望到架車既情況,真係非常貼心既服務。
一向好鍾意食油飯,又試下個油飯,佢既雞油呢好香好入飯味。

2016-07-15
10 分鐘 (堂食)
  • 亞囉螄蚶
一向好鍾意食油飯,又試下個油飯,佢既雞油呢好香好入飯味。

2016-07-15
10 分鐘 (堂食)
  • 亞囉螄蚶
啱啱行到餐廳熱到不得了 ,waitor嚟問我要唔要杯野飲解解渴,推介咗杯桔仔酸梅水,酸酸味味加埋少少甜嘅吉仔味道好好,飲完凍冰冰透心涼舒服到爆炸,吉仔同酸梅嘅味道啱啱好,唔會太酸又唔會太甜。嚟到馬來西午餐廳一定要叫返喇沙喇,waitor推介呢度嘅海鮮喇沙,佢話齊曬所有材料好抵食,佢面條可以揀米粉同油麵兩溝,咁一定係要兩樣溝啦 。喇沙分量好大兜呀 ,多到可以兩個人食, 佢喇沙味道都香濃 ,兩種麵都非常之索味連埋湯一齊食好好味。加上用嘅鮮係用新鮮蝦同魷魚青口個湯都非常清甜。見到香港好少有得食嘅魔鬼魚,就一定要叫試下啦。 馬來西亞旅行之後都冇食過,我很期待,嘩上枱嘅魔鬼魚都幾大條 ,燒得好香,佢連埋佢個醬汁辣辣哋好好食,問咗呢個原來個醬汁係森巴醬,熱辣辣嘅魔鬼啲肉好嫩滑,佢嘅魚旗上嘅軟骨卜卜脆好有口感,都可以食埋,真係連骨都食埋呀。
2016-07-11
5 分鐘 (堂食)
  • 魔鬼魚
3K
2016-06-29 1274 瀏覽
數年前曾到訪馬來西亞檳城、試過我人生第一次的肉骨茶、一直念念不忘。講真世界咁大有好多好玩地方、檳城不會再到訪第二次啦!要是再嚐肉骨茶、相信大坑的肉骨皇一定能另我尋回那種味道。外面下着大雨、潮濕又炎熱、店員推介自家製的薏米水、粒粒薏米煲得軟腍、還有冬瓜粒令口感豐富、味道濃稠潤喉、祛濕功效確一流。喝過薏米水、來客沙律醒醒神。晶瑩剔透的蝦、爽脆彈牙、配以清香的柚子、非常合拍。醬料甜甜酸酸帶點辛辣、惹味又醒胃。一直想著的肉骨茶上枱了、店員隨即點火煲煮、附上油條和自家製醬料。在等待之際、煙霧隨隨上升、己聞到少許藥材味道。熄火後還在滾動、那香氣更加顯著。急不及待嚐一了口湯、順滑到喉、回甘的味道隨即在喉嚨深處迴盪。排骨肉質軟熟、醮點自家製醬料另肉味更加提升。配料的豆卜和油條吸盡了湯的精華、滋味無窮。另點了竹升米粉、伴湯同吃、最高境界。試過了肉骨茶、體內感覺到和暖、滋補養生啊!

講真世界咁大有好多好玩地方、檳城不會再到訪第二次啦!

要是再嚐肉骨茶、相信大坑的肉骨皇一定能另我尋回那種味道。
薏米水
喝過薏米水、來客沙律醒醒神。

晶瑩剔透的蝦、爽脆彈牙、配以清香的柚子、非常合拍。

醬料甜甜酸酸帶點辛辣、惹味又醒胃。
大蝦柚子沙律

在等待之際、煙霧隨隨上升、己聞到少許藥材味道。

熄火後還在滾動、那香氣更加顯著。

肉骨茶
排骨肉質軟熟、醮點自家製醬料另肉味更加提升。
排骨
配料的豆卜和油條吸盡了湯的精華、滋味無窮。
豆卜和油條
另點了竹升米粉、伴湯同吃、最高境界。
肉骨茶
試過了肉骨茶、體內感覺到和暖、滋補養生啊!
2016-06-28
大蝦柚子沙律
排骨
豆卜和油條
2016-06-09 295 瀏覽
本人嘗試過海南雞飯,肉骨茶、蕉葉倉鱼及豬手都很好味道很不錯,最重要我不太吃辣,剛好這店味道不算辣很合我口味,這店主打星馬泰菜,雖然店舖不太大,但環境不錯尚算舒服。
2016-06-06 396 瀏覽
提到肉骨茶,很多朋友都會推薦肉骨皇,今日終於有機會黎試! 這裏在大街上很好找,一進門就嗅到很濃的肉骨茶味,每一檯上面都有一份!我呢個肉骨茶精當然立刻點了一個 上菜時是用爐上的,可以保持溫度不影響味道,好細心!到肉骨茶滾起的時候芳香撲鼻,等不及要立刻喝一碗!果然很有馬來西亞的風味,藥味沒有很重,但是喝下去覺得很補很暖胃,連排骨都很入味,食完仲有回甘的感覺!我地兩個人只點了小份,但我覺得我一個人都可以喝一煲哈哈除了肉骨茶,我們也點了麵包咖喱雞~ 很有驚喜的一道菜!外層的麵包烤得很香脆,內面卻很鬆軟,盛著咖喱雞就完全吸收裡面的香味,切開麵包就可以開始吃咖喱雞~~ 咖喱不太辣但是挺香的,沒有蓋過雞的味道菜類我們點了參巴茄子,是很有馬來西亞特色的一道菜~ 這個比較辣,配著茄子很香口,我們都食到停唔到口 順帶一提,這裏坐得幾舒服,服務態度都好好,侍應哥哥好好心機同我地介紹特色菜,食完仲同我地討論做法呢,值得一讚
提到肉骨茶,很多朋友都會推薦肉骨皇,今日終於有機會黎試!

很足料!
香濃的肉骨茶
加了蒜蓉的甜醬油
麵包咖喱雞
參巴茄子
2016-06-02
2016-06-04 1198 瀏覽
工作的關係令我見識不少世界各地,特別東南亞國家-馬來西亞。兩次的馬來西亞的經歷,都令我有深刻的體驗當地真實面。地道的食物難以忘懷,麥皮蝦、胡椒蟹、咖央多、炒粿粉、肉骨茶、貓山王、果汁等;每次想起都想再次到馬來西亞走一趟。還記得初見肉骨茶因藥材味過重,而有點抗拒但隔日見它都會再次嘗試;漸漸地猶如「日久生情」愛上了。單在香港想尋找這味道並不容易,特別肉骨茶更加少之有少。星期五的午飯特意到訪這間餐廳;聞説肉骨皇評價甚高,決定到大坑尋找這風味。餐廳在浣沙街街尾的一角,午飯時間人流不算多。門外的肉骨皇標記-星馬餐廳,我想應該頗正宗。還有許多精選套餐的組合,花多眼亂。小店經營的關係,店內不大但位與位之間也寬敞。黃色的牆身滿佈當地的風土人情,佈置簡約明亮舒適。午餐的餐牌已經心得我心,估不到有麥片海鮮炒飯;麥片是極高營養價值,不過比較少餐廳會選取,今次一定要再次品嚐。招牌的肉骨茶(配白飯/油飯/米粉)如果你有去過馬來西亞及新加坡就知道兩者的Bak Kut Teh分外不同,前者重藥材味,後者則胡椒味較重。利用瓦煲微煮肉骨茶,旁邊有生蒜、甜醬油及油條。翻開煲蓋濃郁的藥材味滲透出來,這種味道正合我口味。別以
黃色的牆身滿佈當地的風土人情
招牌的肉骨茶(配白飯/油飯/米粉)
招牌的肉骨茶
別以為午餐會有劣貨色,材料相當豐盛,有排骨、枝竹、杞子、紅棗等。肉骨茶的精隨莫過於是「湯底」,先嚐一口湯汁入口已滿滿濃郁藥材味道。杞子明目帶點甜香,另外放油條在湯底盡吸精華,入味無比。排骨嫩滑腍軟與不油亦乾身的油飯,大為匹配。
麥片海鮮炒飯
海鮮炒飯一上枱顏色已經相當顏艶,內含雜豆、魚片、魷魚、蝦、蛋絲、麥皮等,相當豐富。炒飯不油膩並帶有鑊氣,海鮮份量十足,頂層更有黑芝麻令到整個菜式香氣四溢。
麥片海鮮炒飯
套餐包兩杯飲品,羅漢果桂圓茶是我的至愛。羅漢果潤喉保聲,而杞子更可以明目;微甜完全適合女仕們飲用。石榴梳打透心涼又冰凍,是夏天必選之物。
羅漢果桂圓茶
石榴梳打
「Bak Kut Teh真的令人愛上。」一個午飯不需飛到星馬亦能品嚐這味道,「肉骨皇」確實唔錯。
2016-06-03
招牌的肉骨茶
羅漢果桂圓茶
石榴梳打
2016-06-04 185 瀏覽
黎到大坑緊係要食d特別野 呢間外面睇落好精緻 忍唔住入去試下佢呢間超正 佢外面都有閉路電視 可以睇住出面有冇人抄牌 好正 黎到門口已經聞到好香既肉骨茶味 成間野都望落去好舒服 我就叫左肉骨茶同個麵黎食檳城香濃肉骨茶 佢有蒜香豉油點入面既肉骨 d肉好林 軟骨麵脆卜卜亦有油炸鬼可以放埋一齊飲 佢熱住個爐係到 等到滾起佢再幫我拎走個蓋入面有豆卜 腐竹 豬骨 杞子 冬菇 二人份量岩岩好每人一碗 味道超香濃好好味 又足料 海鮮喇沙 我要左油麵同新竹米粉兩溝 佢既麵好香 好好味 吸晒湯既味道 好入味 仲可以一次過好貪心食最兩種口味 入面有豆卜 海蝦 由魚 魚片 蜆 青口 仲有粗身既芽菜 仲有一粒溫泉雞蛋 小小辣辣地 好香口 碗麵超足料 兩個女仔食都夠飽 值得一試

檳城香濃肉骨茶

佢有蒜香豉油點入面既肉骨 d肉好林 軟骨麵脆卜卜
亦有油炸鬼可以放埋一齊飲

佢熱住個爐係到 等到滾起佢再幫我拎走個蓋
海鮮喇沙

2016-06-04 184 瀏覽
黎到銅鑼灣 想食又平又有特色既野食 所以特登行多兩步去大坑 見到呢間食馬來西亞野食 夠晒濃味香口 岩晒而家天氣咁熱入到去勁涼爽 座位都好大好舒服 佢都好多特別既野食 我都未食過 所以就叫左兩個餸試下 呀參魚有秋葵 茄子 個汁似茄汁低 不過係辣既茄汁 超香好開胃 撈飯一流 d茄子吸晒d汁既味道 好正 佢既魚好香 冇咩骨 好香好滑 呢個超特別豬手 佢有埋個汁配 食落口唔會好乾身 汁既味有小小似黑醋溝豉油 唔咸 個皮燒到好脆 好簿身 食落口超香 佢仲去晒骨 食既過程因為天氣太熱我係咁不停飲水 侍應都細心不停幫我加水 同時不時都問下我d野食岩唔岩食

呀參魚

豬手

2016-06-01 854 瀏覽
出曬名地道嘅新馬餐廳肉骨皇,果然好地道好驚喜呢個咖啡骨,就係我嘅驚喜,第一次食甘正嘅咖啡骨,有種完美嘅感受,外脆肉滑嘅排骨,口感好鬆脆,啖啖肉,每口都感受到咖啡嘅味道,小小甘小小甜,回味無窮食得出大師嘅精心配製,好滿足海南雞飯一直系我嘅最愛,但係食過呢間嘅海南雞飯,我念我返⑤到轉頭,距嘅油飯有雞嘅香味,但係唔會好多雞油,非常健康,雞肉好嫩滑,熱辣辣,出面多數都系凍食,距嘅3個調味帶出海南雞嘅獨特味道。好正呢杯石榴蘇打特飲,好重嘅石榴味,甜甜地,有氣,好特別,最後要讚嘅系距地嘅服務態度好好,我呢餐正系好享受吖
出曬名地道嘅新馬餐廳肉骨皇,果然好地道好驚喜
食得出大師嘅精心配製,好滿足
呢杯石榴蘇打特飲,好重嘅石榴味,甜甜地,有氣,好特別,
最後要讚嘅系距地嘅服務態度好好,我呢餐正系好享受吖
2016-06-01
  • 咖啡骨
2016-05-18 442 瀏覽
多謝張德江大駕光臨香港,出入灣仔銅鑼灣呢幾日極為麻煩,約左fd 去維園做運動個個都要遲,本身銅鑼灣返工就有時間去大坑試下新餐廳。以前都幾鍾意食肉骨茶,起香港、新加坡、馬來西亞都食過,睇過其他朋友嘅食評,大家都好似特別鍾意冬天食,但明明發源地都係熱帶地方喔,可能有個爐仔熱住暖暖地咁掛。簡簡單單叫左細肉骨茶,米粉同薏米水。肉骨茶上菜連埋個爐仔,等幾分鐘起你面前煲到滾起,拎起個蓋,料係幾足,有五六舊肉,豆卜,枝竹,冬菇,杞子等等。肉嘅脂肪、軟骨比例唔錯,入口鬆化,有油香,其餘配料都不過不失。同好多食專門食肉骨茶嘅地方唔同,呢度係冇得揀要食咩部位嘅肉或者內臟。米粉係新竹米粉,爽身層次分明,配有大量芽菜。講返不足嘅地方,係肉骨茶個湯唔夠藥材味,唔夠濃,得少少回甘,令肉變得難以入味,要靠馬拉甜豉油調味。反而最濃味係個薏米水,又足料。整體嚟講,不過不失啦。

反而最濃味係個薏米水,又足料。

整體嚟講,不過不失啦。
2016-05-18
2016-04-11 574 瀏覽
招牌菜 1 - 肉骨茶 : 湯不夠濃, 藥味不足, 湯骨無味品質欠佳                                                2 - 海鮮叻沙 : 海鮮不夠新鮮                                                                               3 - 炒秋葵 : 味道太鹹, 太重味精

2 - 海鮮叻沙 : 海鮮不夠新鮮

3 - 炒秋葵 : 味道太鹹, 太重味精

2016-04-09
去到大坑搵野食, 咁啱經過肉骨皇, 聽聞肉骨茶好出名, 就一於入去試下佢啦...行到入去, 坐定定, 等左三分鐘都冇人招呼, 餐牌都唔識自己拎過黎, 水就更加唔識講啦...更係冇自動拎黎啦! 跟住點菜啦...我地點左: 出名的肉骨茶($82), 咖喱香酥餅($45), 海南雞飯配油飯 ($80), 本身唸住都夠食, 因為要留肚食甜品, 但係見睇圖個胡椒大蝦粉絲煲 ($108) 唔錯, 就一於點埋佢啦!首先黎左肉骨茶, 黎到再加熱, 叫個位黑衫人仕 (應該似係老闆) 俾兩隻碗我地, 佢答話會轉頭俾我地, 咁我地等啦..等到碟海南雞飯黎, 再叫佢俾兩隻碗我地, 佢答完好, 之後又係冇左件事, 我地又再等啦...最後要叫第三次, 先識得俾兩隻碗我地, 首先試左個海南雞飯先, 俾左雞奕位, 起埋骨添..讚...味道可以的, 個油飯就比較硬左少少, 再試埋個肉骨茶, 好味...果然係出名!個咖喱香酥餅黎啦..之前已經問左佢係唔係會配咖喱汁, 個位老闆話"係", 但係黎到個汁唔似咖喱色, 我地試左少少, 有啲似係點海南雞飯個隻醬咁, 跟住我地叫個位老闆黎問, 哩個酥餅係唔係跟咖喱汁 (我仲要指埋個

個咖喱香酥餅黎啦..之前已經問左佢係唔係會配咖喱汁, 個位老闆話"係", 但係黎到個汁唔似咖喱色, 我地試左少少, 有啲似係點海南雞飯個隻醬咁, 跟住我地叫個位老闆黎問, 哩個酥餅係唔係跟咖喱汁 (我仲要指埋個汁俾佢睇添) 佢話係, 哩個係咖喱汁, 我地話哩個好肯定唔係咖喱汁, 係用黎點雞飯的醬, 個位老闆先好認真咁望清楚, 之後換返個啱的咖喱汁俾我地, 個咖喱汁有好少辣味而唔香! (食到哩度已經覺得哩間餐廳的服務好唔掂)

最後最激氣同爆笑的事件發生, 最後的胡椒大蝦粉絲煲上枱啦...位待應一放底, 我地兩個亙相對望, 懷疑自己係唔係點錯左, 點解同張相差咁遠既, 我地又搵返位老闆黎問, 老闆的答覆: 無錯, 哩個係胡椒大蝦, 因為煮個位係印度廚師, 所以佢會落好多醬, 變左咁的顏色, 你地唔可以睇張相, 唔啱架! 我地兩個簡直無言....
唯有接受, 老公試左第一啖, 話好似食緊蠔油老抽煮豆卜粉絲咁...重要係重抽-落重老抽...哈.....最後我地只係食左三隻大蝦算, 啲豆卜,粉絲完全食唔落, 好似一 PAT 野咁! 有d似超深色墨魚汁撈發左既天使麵咁......咁做生意...真係唔得, 大坑已經靜過以前好多, 仲係咁樣做生意, 應該等執!
題外話/補充資料: 今事今日咁既服務態度, 仲要係做餐飲業的, 我覺得個位老闆好唔積極, 唔憂做的感覺, 就算餐廳的食物再好味, 但係服務零分, 我唸我地唔會再去囉...更何況佢的食物只得肉骨茶好味.
2016-04-01
天氣開始轉冷,除了食麻辣雞煲或火鍋之外,友人突然建議去大坑「肉骨皇」飲碗肉骨茶暖下身,「肉骨皇」我都是第一次來,不過我想起可以食星馬菜都已經好開心了!友人點了一杯凍的薏米水而我選擇了紅豆冰($38),此店的紅豆冰是加入了椰漿,紅豆都夠腍身,飲下椰味濃郁,甜度剛好,真是不錯。 先點一煲檳城香濃肉骨茶(1至2人份量$82),濃郁檳城肉骨茶色澤都是深色,有十二種指定藥材之外,加入了不少的肉骨,令湯水充滿了大量骨膠原,也有豆卜、枝竹、杞子、金菇等.....材料相當豐富,用了火爐把肉骨茶保溫,來一碗的熱辣辣的肉骨茶正好暖下身,藥味適中得宜,飲下又感到生津滋潤,再夾件油炸鬼食,更是倍添滋味,在寒冬中飲完碗肉骨茶,全身已經感到暖笠笠。  涼拌海蔘黑木耳($90)內有不少海蔘絲,加上不少的黑木耳,混入了有少少花生粒,黑木耳營養豐富,防止高血壓、動脈硬化等功效,真是非常有益。口感又爽口,整體沙律帶醋汁調味的微酸,食落清新又醒胃。海南雞飯($80)飯堆成了一個金字塔,真是好有趣,經店員查詢先知道原來這個不是我們平時食的雞油飯,只是混入了薑、香茅去煮,色澤呈黃色,所以飯身比我們平時食的油飯較乾身,薑及
天氣開始轉冷,除了食麻辣雞煲火鍋之外,友人突然建議去大坑「肉骨皇」飲碗肉骨茶暖下身,「肉骨皇」我都是第一次來,不過我想起可以食星馬菜都已經好開心了!
薏米水、紅豆冰
涼拌海蔘黑木耳
海南雞飯($80)飯堆成了一個金字塔,真是好有趣,經店員查詢先知道原來這個不是我們平時食的雞油飯,只是混入了薑、香茅去煮,色澤呈黃色,所以飯身比我們平時食的油飯較乾身,薑及香茅的味道都好突出分明。雞肉份量真是好足,雞皮夠薄身,食落皮脆肉嫩,已經起骨切件上碟,把雞肉蘸上有酸味汁醬,酸香醒胃,另外也可以蘸上質地濃稠的黑豉油,有甜甜好似焦糖味般,真是好食到拍案讚好!
海南雞飯
宜保咖啡骨($88)排骨中加入了濃縮咖啡粉、煉奶等調味,都煮到排骨肉腍離骨,外表也帶點脆皮,咬下肉質滲滿強烈濃郁咖啡的香味,吃起來有微微的咖啡苦味中又有煉奶的香甜,口感交錯複雜,真是好特別的一道菜式。
宜保咖啡骨
馬拉盞炒秋葵($65)除了有馬拉盞醬汁之外,還加入了辣椒炒成,上枱時已經熱辣辣真是夠晒有鑊氣,味道方面真的很香惹有辣味,辣就不算太辣,真不錯啦!!秋葵的質感吃起來又有滑潺潺又有黏黏的口感,都好清爽,吃了那麼多肉類正好來一道蔬菜幫助下消化,炒得非常好吃!
馬拉盞炒秋葵
焗咖央吐司伴雪糕($55)大磚的方形吐司烤至金黃色澤,用餐刀一切已經感到好脆,切開後有澎湃流心的咖央醬流出,那一刻已經讓人非常震撼,再把香芋雪糕放上咖央多士上,一啖咬下外層酥脆的吐司,帶出鹹香的牛油味,隨後會發覺吐司的內層都好鬆軟,而且帶有濃稠咖央的香甜,同時又再夾雜香芋雪糕來食,奶香、有濃郁芋頭香。吐司與雪糕在舌上冰火交替而刺激下味蕾,真是好有驚喜的一個甜品,不過我建議下最好有3至4 人吃,因為份量好足而且我們最後都是吃不消。
焗咖央吐司伴雪糕
整體食物方面水準真好,招牌肉骨茶都是我最愛,此店的肉骨茶的藥味得宜,真是令人再三回味,服務都不錯,當我們看餐牌時都給了我們不少建議,都好細心體貼服務。環境都讓人感覺好舒適, 又不會坐到好迫。
2016-02-22
5 分鐘 (堂食)
涼拌海蔘黑木耳
宜保咖啡骨