2016-09-08 232 瀏覽
去完中央圖書館找資料做功課,餓到個肚咕咕聲,心入面已經出現大坑呢兩隻字。成日聽見人話大坑多好野食,今日一定要探過究竟。走入去大坑入面,確實見到好多好有特色的餐廳,走左入去一間叫肉骨皇的,想試D香口野刺激下味覺。叫左肉骨茶、大馬橋底豬手、宜保芽菜雞。先黎一個肉骨茶,其實侍應未放落黎之前已經聞到陣香味,侍應好細心放底醬料,教我地點食肉骨茶。飲落去係超級濃郁,雖然我唔知道個材料係啲咩,但係有好香的香料味同醬油味,入面除左有好好食的豬骨外(豬骨煲林哂,好入味!仲有豆卜、杞子、最特別係有金菇,另外仲有一小碟油炸鬼。個湯係唔油既,好香,呢個必叫。再黎一個大馬橋底豬手。雖然咸豬手係名菜但我其實好怕食好咸的豬手,同埋好肥的部份。但係呢個大馬橋底豬手一啲都唔咸,肉質仲好嫩,一啲都唔鞋,佢層皮應該係炸過,因為好爽脆同埋係唔會感覺好油膩,食落去個感覺就好似食剛出爐的燒肉皮咁,兩個字,香脆。仲有係宜保芽菜雞,好靚的色澤,仲有配上三款醬料(大致係平時食海南雞果幾種)。食落去就一定知道係新鮮雞,因為雞肉係好新鮮,無論係雞肶肉同雞胸肉都好嫩滑,而且仲係已經起哂骨,啖啖都係雞肉。
2016-09-02