2022-10-29 35 瀏覽
朋友就黎移民去歐洲,佢話臨走想來點不同!結果我book 左呢間應該係人生食過最高質ge 日本餐廳😳 一入去覺得真係好高級下,揀左個可以望住廚師整野食ge 位!一坐低,店員就問我哋飲有氣定無氣嘅水,原來啲水用密封玻璃樽裝住,即叫即開,睇落真係好高檔😳而且仲要係唔收費的(因為新開張)😝Full course dinner $798呢個餐總共包左8樣野,每上一道菜店員都會細心講解食材來源同配搭☺️-自家漬大根用柚子醃製的白蘿蔔片,酸酸甜甜,非常開胃-海膽刺身多士一大嚿北海道海膽下面有焦糖洋蔥,放於多士上面,一口咬落去,口感好豐富!食得出海膽好新鮮😍-大分縣鯖魚沙律幾特別,配搭幾fresh!- 三文魚子約克郡布丁 由明太子Mousse加清酒漬過的三文魚子所製成,配搭非常清新!- 備長炭燒A5日本和牛熊本A5和牛,食落入口即溶,牛味亦香濃,仲一啲都唔覺得油膩!- 銀鱈魚釜飯🐠高湯已浸於米飯之中,而且底部同四則都有飯焦,好有口感!- 手工意大利雪糕係開心果味雪糕,仲有好多nuts 在側面,一路食仲會滲出清酒味,幾特別!- 柚子梅酒以梅酒作結真係大滿足!😍

Full course dinner $798

-自家漬大根
用柚子醃製的白蘿蔔片,酸酸甜甜,非常開胃

-海膽刺身多士

-大分縣鯖魚沙律
幾特別,配搭幾fresh!

- 三文魚子約克郡布丁

- 備長炭燒A5日本和牛

- 銀鱈魚釜飯🐠
高湯已浸於米飯之中,而且底部同四則都有飯焦,好有口感!

- 手工意大利雪糕

- 柚子梅酒
以梅酒作結真係大滿足!😍
1K
2022-10-28 30 瀏覽
估唔到係上環依個地段可以唔洗過千就食到主打純正日本和牛同西日料理既優質Full Course Dinner!餐廳瀰漫住寧靜舒適既氛圍, 雲石枱同大象灰色調有種高級格調, 設有席前BAR枱可以同廚師交流。以宮寒梅梅酒黎迎接今晚既料理就最適合不過, 吟醸香加上完熟米味, 岩我口味。8 courses自家漬大根薄片大根入口清爽開胃, 適合係course與course之間食一片, 即時refresh口腔。海膽刺身多士馬糞海膽新鮮甘甜, 配上鬆脆多士, 中意佢既左紫蘇葉入口多左獨特既香氣, 味道好豐富。大分縣鯖魚沙律清淡帶奶香水牛芝士同蕃茄一向絕配, 加入煙燻過既鯖魚, 就好似畫龍點睛咁,層次即時提升。三文魚子約克郡布丁好特別, 約克郡布丁入面係明太子mousse, 再鋪上滿瀉既三文魚籽, 三文魚籽用清油漬過, 同時食到鮮味加酒香。美味同儀態, 我揀美味, 成件一啖過擺入口, 最享受到多層次既口感同味道。A5日本和牛比起完全入口即溶既和牛, 我更中意帶有少少咬感, 依份和牛鮮嫩多汁, 有入口即溶既牛脂亦有肉既口感, 配wasabi食其實好夾, 入口好滿足! 另外配角既蔬菜都係日本貨, 秋葵嫩而冇

8 courses
自家漬大根

海膽刺身多士

大分縣鯖魚沙律

三文魚子約克郡布丁

A5日本和牛
比起完全入口即溶既和牛, 我更中意帶有少少咬感, 依份和牛鮮嫩多汁, 有入口即溶既牛脂亦有肉既口感, 配wasabi食其實好夾, 入口好滿足! 另外配角既蔬菜都係日本貨, 秋葵嫩而冇渣。

銀鱈魚釜飯
一人一份釜飯, 熱滕滕係面前開蓋, 即刻聞到好香! 銀鱈魚好滑魚油味重, 高湯同舞茸煮成既飯粒粒分明, 香氣撲鼻, 底下仲有金黃飯焦, 依個飯真係極出色!

開心果雪糕配梅酒
開心果雪糕伴開心果碎, 雙重享受唔會過於甜膩, 配埋梅酒, 醉人滿足。

肉料理聽落去就知最出名係食肉呢到出色嘅係日式料理再加上和牛絕對值得試————————————Full course dinner $798總共包8個courses 性價比極高 Zaku 酒🌟🌟🌟🌟鐘意飲sake 唔可以錯過易入口 甜甜地自家漬大根 🌟🌟🌟少少酸餐前食好開胃撒上少少青檸 作為前菜唔錯海膽刺身多士 🌟🌟🌟🌟多士好脆 底下係紫蘇葉加堆新鮮海膽好鮮甜大分縣鯖魚沙律 🌟🌟🌟芝士配鯖魚再加紫蘇葉係面幾特別三文魚子約克郡布丁 🌟🌟🌟🌟有驚喜 布丁香口再加上明太子醬好香好好味A5日本和牛 🌟🌟🌟🌟🌟主菜好好味 和牛充滿油脂但又唔會覺得好肥膩入口即溶嘅感覺好幸福再加上可以點Wasabi 令到油脂感冇咁重 好好食銀鱈魚虎釜飯 🌟🌟🌟新鮮滾熱辣 最鍾意係煲仔飯有飯焦食完啱啱好夠飽開心果雪糕配柚子梅酒 🌟🌟🌟🌟作為飯後甜品非常幸福本身好鍾意食開心果 加埋開心果粒感覺好充實嘅口感而我又特別鍾意飲柚子梅酒加埋成件事感覺好好——————————買單大約2000幾呢個價錢兩個人食到咁多嘢絕對係性價比高值得再嚟
肉料理聽落去

買單大約2000幾
呢個價錢兩個人食到咁多嘢
絕對係性價比高值得再嚟
2022-10-19 51 瀏覽
忙碌嘅生活,慶幸有閨蜜同美食來治癒減壓。今次由閨蜜安排餐廳,神神秘秘吾話我知去食咩嘢。到咗餐廳門口,先知佢帶我食omakase料理餐廳環境優雅寧靜,感覺好relex。酒櫃擺放著各類型酒。服務員安排我哋坐個有利位置,可以一邊欣賞主廚功架,一邊品嚐美食餐廳暫時只有一款Full Course Dinner, 先飲一口免費送上嘅sparkling water,唤醒味蕾迎接美食。✨海膽刺身多士🥪海膽新鮮由北海道空運來港,豪氣舖滿金黃牛油多士上。中間夾住炒至焦甜嘅白洋蔥絲,再配上一片新鮮紫蘇,入口甘甜清新。✨松葉蟹🦀由昆布、木魚等熬出嘅高湯加入魚膠粉凝固成嘅啫喱,鹹鹹哋。配合鮮甜松葉蟹肉、蟹膏蟹子,每一口都感受到又滑又彈牙。✨A4和牛他他🌭粒粒分嘅牛肉他他混合蔥花粒同酸青瓜粒,提振食欲,加上鵪鶉蛋嘅順滑,舖上芝麻脆餅同食,誘人胃口!✨三文魚子約克郡布丁🍮金黃色軟綿約克布丁,外圍香脆,內裡包裹住明太子慕絲,香軟幼滑,配上晶凝通透三文魚子,口感十足!✨A5日本和牛燒特選A5和牛部位Pecanha,大廚控制火喉燒至約3成熟,肉質軟腍,肉味濃厚油香不膩。配上日本爽脆本菇同秋葵,平衡飽和感!✨三文魚釜飯🍲用

到咗餐廳門口,先知佢帶我食omakase料理

餐廳環境優雅寧靜,感覺好relex。
酒櫃擺放著各類型酒。
✨海膽刺身多士🥪
✨松葉蟹🦀
✨A4和牛他他🌭
✨三文魚子約克郡布丁🍮

✨A5日本和牛燒
✨三文魚釜飯🍲
用上鰹魚、昆布高湯煮出嘅三文魚釜飯,粒粒分明,充滿三文魚香,加入白舞茸菇,口感提升。煲底仲有金黃香脆飯焦!
✨煎茶misu提拉米蘇配柚子梅酒🥧🥃
用煎茶制成嘅tiramisu,輕盈軟滑,散發陣陣茶香。配上口感清爽嘅柚子梅酒,令人chill 寫意嘅一個晚上。

多謝閨蜜嘅好介紹,亦多謝服務員貼心嘅服務,為客人介紹每一道美食嘅材料。
2022-10-18 32 瀏覽
廚師發板的餐廳試過不少 ,今日再來試下這家 fusion日本菜, 用西餐的技術 烹製日本食物, 單看menu已經十分吸引, 明顯是經過精心設計 ,對應了 雕刻 Carving這個店名。 Full course dinner包括1. 自家漬大根醃得爽脆的日本蘿蔔 , 砌得薄薄一片 ,晶瑩通透 ,酸甜的味道 ,喚醒每一個味蕾。2. 海膽刺身多士新鮮的日本海膽, 配搭烤得鬆脆金黃的多士,加上焦糖洋蔥,放喺一塊翠綠嘅紫蘇葉上, 集鮮香甘美於一身。😋😋3. 大分縣鯖魚沙律煙燻過的鯖魚 ,意大利小番茄 ,加上新鮮水牛芝士 ,襯托出鯖魚的特殊香味 ,灑上炒香的芝麻和紫蘇葉,廚師的精巧,又將味道提升一層。👍4. 三文魚子約克郡布丁大大粒新鮮晶瑩通透的三文魚子, 加明太子mousse ,放在特製的約克郡布丁上, 一啖咬落口 ,香甜的魚油,柔軟的mousse 在布丁裡擦出火花。💥💥5. 備長炭A5 日本和牛配時令日本蔬菜鮮嫩肥美的日本和牛, 表面的脂肪燒得 焦香,配上日本本菇同秋葵 ,仲有新鮮嘅 wasabi ,啖啖肥美, 齒頰留香。6. 鹽漬銀鱈魚釜飯雪白鮮嫩嘅銀雪魚, 日本舞茸 ,用高湯 醬油, 煮出
Full course dinner包括
1. 自家漬大根

2. 海膽刺身多士

3. 大分縣鯖魚沙律

4. 三文魚子約克郡布丁

5. 備長炭A5 日本和牛配時令日本蔬菜

6. 鹽漬銀鱈魚釜飯

雪白鮮嫩嘅銀雪魚, 日本舞茸 ,用高湯 醬油, 煮出一煲香噴噴嘅煲仔飯 ,日本米粒粒晶瑩通透 ,散發陣陣米香, 是煲仔飯中的極品。
7. 手工意大利雪糕
香滑的雪糕上 ,灑上自製的蘋果crumble ,杯底有香脆的雜果仁, 極盡風靡之感。
8. 柚子梅酒

和歌山出產的柚子梅酒, 晶瑩通透,甘甜純香 ,將味蕾的享受提升到最高層次, 回味無窮。💯
另餐廳提供多種日本清酒 ,令顧客可以不醉無歸。🍶
食物相精美可惜不能盡post, 今餐非常享受 ,不愧是廚師精心的雕刻 carving。👍👍
2022-10-16 354 瀏覽
呢到餐廳得一個menu set $798+10% service charge 唔會有得你揀 (但聽聞師傅下星期開始做a la carte,一開始侍應會問你要still or sparkling water (免費的),另外因為岩岩開業,所以有一杯CAVA香檳試吓~飲落去好有少少fruity, 亦好易入口~海膽刺身多士: 用左北海道海膽,食落去入口即融之餘,食到天然嘅甜味,真係好新鮮,個底有少少洋蔥,配埋香脆多士食,真心一流!松葉蟹 or 和牛肉他他 (需2選1): 我同朋友share, 所以每款都試吓。松葉蟹: 係新鮮拆出黎嘅蟹肉, 個底用左高湯凍煮, 撈埋飛魚子一齊食,成個口腔充滿鮮味~和牛肉他他: 用左岩手縣和牛,撈埋鵪鶉蛋,上面輕輕放上wasabi,下面用多士墊住,和牛嘅鮮味非常突出,一開始驚生食牛會習慣,但食落去估唔到咁好食!一啲都唔覺得有腥味,師傅處理得好好!三文魚子約克郡布丁: 第一次食呢款布丁,係英國好出名,上面落左大量三文魚子,再配埋微辣嘅明太子醬一齊食(師傅建議一啖過),食落去醬爆嘅效果,食到好多鮮味,口感真係好豐富備長炭明火燒:用左A5和牛,和牛應該3成熟,出面輕

備長炭明火燒:用左A5和牛,和牛應該3成熟,出面輕輕煎熟過,有焦香嘅感覺,食落去完全唔覺得太生,入口即融嘅感覺,和牛嘅油脂香完全散發晒出黎,再配埋即磨嘅wasabi,真係好夾!如果食得太漏,配菜方面用左日本本菇+秋葵,可以中和返之前嘅飽膩感

鹽漬三文魚釜飯:三文魚用左鹽黎醃,個飯用左日本珍珠米,再淋上昆布醬,有少少菇類做配菜,三文魚係半熟狀態,撈埋啲飯一齊食,真係好香好夾。不過重點黎啦,其實佢係煲仔飯黎,所以絕對有飯焦!食落去金黃香脆,拍得住出面嘅煲仔飯嘅質素!

煎茶MISU: 好濃煎茶味道,蛋糕好綿滑~再配埋杯柚子梅酒,為呢餐飯畫上完美句號!

So far, 雖然價錢較昂貴,但食物質素絕對對得住個價錢~有興趣嘅朋友一定要試呢間,位置可能比較難搵,要睇地圖先搵到架~
2022-10-16
我最愛的燒牛肉扒房終於重開了,在疫情期間開業大約一年就忽然關店重修🥲原來是重新調整路線出發,加入和風元素,搖身一變成為一家日式西餐酒館👍在譚仔三哥旁的扶手電梯上去右轉就是,同行的朋友還以為我帶她去月子中心,基本裝修沒大改動,但在擺設上面則多了日本酒櫃和換了簡約掛畫🍶放滿了清酒和梅酒等,保持了6個板前位置和約3-4檯的小閣樓卡位菜單上也有不少的變動📃不過保留了最拿手的牛肉料理,以日式材料去擔當主導,暫時只有一款Tasting menu($798/位) ,靜候主廚研發好A la carte menu再來品味💰🍾Cava | $90請店長幫我們推介了這款前菜配酒,產自西班牙的Cava與法國Champagne和意大利Prosecco被稱為Sparkling wine的三大巨頭🥂入口果香清新突出,汽泡感強勁,酸度適中,開胃酒首選🧅海膽刺身多士 | 8/10第一道前菜就已經先聲奪人,橙黃色的北海道海膽,每日新鮮空運到港,下面一絲絲炒得焦糖化的洋葱,味道是天然的甜上加甜☺️配上烤得外脆內軟的多士,讓人忍不住幸福微笑🦀松葉蟹凍 | 8.5/10主廚毫不吝嗇的堆滿了拆好的松葉蟹肉,最頂的飛魚籽下更藏著一塊
🍾Cava | $90
🧅海膽刺身多士 | 8/10
🦀松葉蟹凍 | 8.5/10
主廚毫不吝嗇的堆滿了拆好的松葉蟹肉,最頂的飛魚籽下更藏著一塊蟹膏😋入口鮮味濃郁,加上飛魚籽的啵啵口感,墊底的高湯凍也是先用昆布和熬煮了長時間,簡單的鹹味吊出了鮮味😉
🐮和牛他他 | 8.5/10
採用了A4等級的佐賀和牛,切成一小小個方粒,上面打上一隻鵪鶉蛋🍳令和牛更加滑溜,蛋香更提升了咀嚼時肉味滲透,配上兩塊芝麻脆餅更可口
🍮三文魚籽布丁 | 10/10
主廚苦心孤詣之作,運用了起家的西餐技藝,將明太子mousse釀入Yorkshire pudding再在上面灑滿了酒漬三文魚子,布丁有麵包質感帶著甜味😍與其他兩樣偏重鹹鮮味的材料形成很好的碰撞,更特意做成一口size讓食客滿足🤗
🥩炭火燒和牛 | 9/10
同樣是佐賀和牛,不過這道菜更上一層樓用了最頂級A5,部位是Picanha,即是牛臀肉蓋(rump cap)🤏活動量偏少少,所以肉質十分軟腍,肉味非常濃厚,油脂未算太多,集中在旁邊,用備長炭稍稍烤好表面化開油脂就上桌🔥約三成熟,輕輕用力就切開,入口軟嫩,頂級享受,旁邊配有日本秋葵和本菇解膩
🍘釜飯 | 9/10
最後主食我稱為日式煲仔飯,在九龍灣也試過一家專門店可品嘗,這裏更返樸歸真用了瓦煲,散出陣陣熱氣,打開就見到經鹽麴醃漬的三文魚和舞芊🍄飯內已加好日式醬油,將整個飯拌勻入口暖意入心
每口飯都有菇香,三文魚香十足,少油脂感不覺滯,還有飯焦在底香脆惹味🤩
🍰煎茶米蘇 | 7/10
利用柚子梅酒去浸泡餅乾,仿提拉米蘇式但用煎茶去代替,有煎茶粉和忌廉,入口有甘香甜,淡淡的梅香
🥃柚子梅酒
最後還有一杯餐後酒,就是甜品同款梅酒,入口順滑,柚子的小小酸澀令梅子味道更甜,很容易就滿杯喝掉,女生也很適合🙆‍♀️
2022-10-10
  • 三文魚籽布丁
  • 炭火燒和牛
一直都bookmark左好耐嘅肉料理とワインCARVING, 今晚終於約到朋友一齊去試下, 餐廳走型格路線, 一入門口就會見到廚師料理嘅過程, 加上香氣四溢, 令人未坐底已經唾延🌟Japanses Oyster嚟自北海道嘅生蠔, 加入自家製醬油同紅洋蔥, 蠔肉鮮甜, 蠔味濃郁, 口感creamy🌟Matsuba Crab頂層係鋪滿松葉蟹腳, 蟹膏同蟹籽, 底層係由醬油, 鰹魚, 昆布煮成嘅日本高湯雪凍後製作成啫喱, 啫喱入口即溶, 鮮味十足, 連同松葉蟹腳, 蟹膏同蟹籽一併食用, 口感豐富, 將鮮味再度提昇🌟Wagyu Steak Tartarea4和牛混合Wasabi, pickles同Tabasco製作成他他, 而上面嘅係鵪鶉蛋, 將所有材料混合後配搭脆片食用, 和牛鮮嫩滑溜, 調味適中, 開胃清新 🌟Ikura Pudding係外脆內軟嘅Yorkshire Pudding入面釀入明太子慕絲, 平常食嘅Yorkshire Pudding係咸的, 而E到外層係甜的, 平均番入面明太子嘅咸鮮味, 上面嘅魚子用清酒漬過, 建議一粒粒咁食, 帶陣陣清酒酒香, 十分有驚喜🌟Charcoal

🌟Japanses Oyster

🌟Matsuba Crab

🌟Wagyu Steak Tartare

🌟Ikura Pudding

🌟Charcoal Grill
終於嚟到主菜嘅炭燒牛肉, 牛柳三角色澤粉嫩, 牛肉中夾雜着雪花, 外脆內嫩, 油脂甘香, 咬落去油脂同肉汁同時係口腔中爆發, 香濃牛肉味道同時伴隨油脂嘅甘甜, 所有野皆恰當好處, 一試難忘, 驚喜度滿分!

🌟Sake Claypot rice
煎香過嘅三文魚肉質結實, 嫩滑鮮味, 魚油香沾滿每粒米飯, 旁邊嘅菌片吸收哂三文魚嘅鮮味, 底層仲有可口嘅香脆飯焦, 份量剛剛好, 非常滿足

🌟Hojichamisu
甜品方面同樣高質, 培茶提拉米蘇食落口感細膩飽滿帶陣陣茶香, 甜而不膩

🌟Yuzu Plum Wine
柚子梅酒清新甜美, 為晚餐劃上完美嘅句號🥰
2022-09-30
2022-10-12 32 瀏覽
工作忙咗一日, 終於到收工同老公去撐枱腳.只有一個餐, 有選擇困難症嘅朋友唔使擔心.靚女職員好快就送上氣水, 係有氣嘅水, 都大有來頭.海膽柚子多士, 金黃香脆嘅多士上係馬屎海膽, 加上清香柚子, 配搭新穎.松葉蟹肉伴啫喱, 啫喱有口感, 配以蟹肉及蟹膏, 有另一番味道.和牛他他 : 鵪鶉蛋黃增加滑度, 兩塊薄脆更帶出牛肉鮮味.布甸, 第一次食鹹嘅布甸, 爆珠蟹籽, 賣相吸睛.內裏嘅明太子醬多到漏.主角係 A5 和牛, 鮮嫩肉汁多, 加上日本秋葵及本菇 迷你三文魚煲仔飯, 一人一煲唔使爭食, 香煎三文魚, 大大粒珍珠米, 非常惹味.梅酒做嘅 tiramisu 加杯梅酒.冰凍梅子味濃嘅梅酒為慢嘆嘅一餐畫上句號.
工作忙咗一日, 終於到收工同老公去撐枱腳.

只有一個餐, 有選擇困難症嘅朋友唔使擔心.

靚女職員好快就送上氣水, 係有氣嘅水, 都大有來頭.

和牛他他 : 鵪鶉蛋黃增加滑度, 兩塊薄脆更帶出牛肉鮮味.

布甸, 第一次食鹹嘅布甸, 爆珠蟹籽, 賣相吸睛.

內裏嘅明太子醬多到漏.

主角係 A5 和牛, 鮮嫩肉汁多, 加上日本秋葵及本菇

梅酒做嘅 tiramisu 加杯梅酒.

冰凍梅子味濃嘅梅酒為慢嘆嘅一餐畫上句號.

「肉料理 Carving 」今日呢個飯局係由朋友發板,帶左我去上環話有間餐廳食和牛🥩又可以飲返2杯chill下🍶,呢度只供應一款full course既dinner set,一於咩都唔洗諗交俾chef搞掂🤣1️⃣Uni Sashimi Toast呢度嘅海膽係每日新鮮🛩️空運嘅🇯🇵北海道馬糞海膽,另外配左一啲炒到焦糖化咗嘅洋蔥🧅,塊多士都好香牛油🧈味,值得一讚嘅係海膽除咗入口濃厚甘香之外,溫度亦都控制得好好,食得出好新鮮💯 配埋薦底嘅紫蘇葉一齊食,估唔到係別有一番風味👍🏻2️⃣Matsuba Crab🦀松葉蟹肉🦀高湯啫喱,呢度菜係令我覺得有創意嘅表現,底下嘅啫喱係用咗木魚昆布高湯🍲整既,入口清新亦都好夾松葉蟹肉嘅鮮甜,配埋面頭嘅蟹膏一齊食,有層次大滿足呀😍3️⃣Wagyu Steak Tartare生牛肉他他食得多,但呢度嘅誠意係講緊用A4既和牛去整,而且唔係攪碎既肉而係切粒既,調味加左pickles🥒tabasco🌶️鵪鶉蛋🥚同埋鮮磨wasabi,撈埋一齊食口感十足而且係令人好期待之後肉類既表演😋4️⃣Ikura Pudding呢個Yorkshire pudding一入口,微脆帶點煙韌既口感加上最特別既竟
「肉料理 Carving 」

1️⃣Uni Sashimi Toast

2️⃣Matsuba Crab🦀

3️⃣Wagyu Steak Tartare

4️⃣Ikura Pudding
呢個Yorkshire pudding一入口,微脆帶點煙韌既口感加上最特別既竟然係甜既😍平時食開Steak都係鹽味,filling係塞到滿滿既明太子mousse,加埋面頭既清酒漬三文魚籽,喺呢一刻,我希望我個口可以大啲,一啖食先係最好既食法😍

5️⃣Charcoal Grill🐂🥩
重頭戲來了!係A5日本和牛,呢度揀嘅部位係Picanha,即牛臀上方的部位,肉質非常軟腍,肉味亦都濃郁,廚師整到外脆內嫩,好juicy,其實油花咁豐富,除咗齒頰留香之外,入口係真係大爆炸💥咁好食😍

6️⃣Claypot Rice
呢個釜飯睇落融合咗港式嘅煲仔飯元素🤣上枱嘅時候熱辣辣,夾開舊三文魚一睇,係半生熟熟嘅狀態,chef建議我哋撈勻一齊食,呢度嘅飯用嘅係日本米,而且入邊加咗一啲切碎咗嘅紫蘇葉,所以好香口,同埋係有飯焦架😍白舞茸菇都可以增加,之後廚師俾咗啲特製嘅鰹魚醬油我哋,都可以提升到成件事🆙

7️⃣Hojichamisu & Yuzu 🍋Plum Wine
呢個tiramisu既變奏版係用左培茶去做,而且係即刻整既,喺食完咁多好嘢之後係可以清新到味蕾既,然後食食吓發現入邊嘅cream都有一陣清新嘅柚子味,跟住終於驚覺廚師嘅用心係特登配搭咗一杯柚子味嘅梅酒!好有新鮮感亦都佩服廚師嘅心思🫡

特別一提,呢度既staff係好nice!一入座已經問你要still or sparkling water,而且最後睇設張單,係無收錢既😝 雖然係一支凍水但我覺得其實係一股暖流先啱喎🤣

坐係bar枱,可以一邊食嘢一邊睇住chef整嘢食,而且chef都好nice,亦會講解下食材既配搭,成個用餐體驗都好愉快,亦都感受到設計menu既心思❤️所以成件事覺得值回票價🥰
2022-10-11
  • 三文魚釜飯
  • 柚子梅酒
1K
2022-10-10 254 瀏覽
肉料理とワインCARVING是西日餐廳,主打廚師發板套餐,搜羅高質的時令食材。坐在吧檯前,觀摩師傅的煮藝,💖香噴噴的fusion煲仔飯,令人食指大動。海膽多士香脆的牛油多士上,滿滿的北海道根室海膽,顏色澄黃,一片片紋理清晰。入口Creamy,帶輕柔海洋氣息,加入焦糖洋蔥點綴,令口感更鮮甜無比,配搭細膩。松葉蟹用上松葉蟹蟹肉、蟹膏及蟹籽,配上特製的高湯啫喱,啖啖沁出昆布木魚的清香。混合後,用匙子盛一口蟹黃,和卜卜脆的蟹籽,🎉濃郁鮮香,每啖都是鮮味集匯。(OR 日本和牛他他)用上矜貴的A4佐賀和牛,切成一粒粒,以Wasabi、Tabasco、pickle醃製,味道香濃,口感十足。拌勻鵪鶉蛋享用,他他入口滑順、滑嫩,放在脆餅乾上享用,口感脆滑並施,令人迷上。三文魚子約克郡布丁呈現了和洋Fusion風味,布丁口感像puff的牛油酥香,包裹著明太子和cream cheese,表面鋪滿清酒漬的三文魚子,三文魚魚油香溢,配上奶滑香濃的Cream cheese,出奇地配搭,十分驚喜。備長炭明火燒和牛用上宮崎A5和牛,燒至油光亮麗,嫩紅的質地,是牛臀肉蓋肉,即是Pat pat對上的位置,肥美厚身。口感軟

海膽多士

松葉蟹

(OR 日本和牛他他)

三文魚子約克郡布丁

備長炭明火燒和牛
用上宮崎A5和牛,燒至油光亮麗,嫩紅的質地,是牛臀肉蓋肉,即是Pat pat對上的位置,肥美厚身。口感軟腍、緊緻,咀嚼時釋出豐盈的牛肉汁,啖啖濃郁牛肉香。伴碟的本菇和秋葵,滑溜爽口,沾上牛肉汁,清新中帶微咸,十分滿足。

三文魚釜飯
創意配搭,有港式煲仔飯的風味,打開煲蓋,香噴噴的味道,令人食慾大增。 三文魚魚皮金黃酥脆,咬開時魚油四溢,入口鮮香軟嫰,還有滑嫩的白舞蓉菇,灑上昆布豉油,熱燙惹味,煲底的脆卜卜飯焦,吃後有暖笠笠的感覺。
焙茶提拉米蘇
焙茶Tiramisu,空氣感十足,加入柚子梅酒製造,表面滿滿的培茶粉,😘入口醇厚茶味幽香,口感柔滑。

2022-10-09 52 瀏覽
上環近文娛中心有間新開嘅日式料理,門口要上一層扶手電梯,在月子中心counter旁邊就係餐廳入口。打開門有大約坐到4人嘅bar 枱位置,再走入啲原來仲有一道門,門口後面有餐枱可以坐到8至10人。一個月轉一次carving course menu,總共六個course加一杯柚子梅酒。1. uni toast 2. crab and dashi jelly 3. yorkshire pudding 4. waygu charcoal grill 5. salmon claypot rice 6. tiramisu。uni 好新鮮加埋甜洋蔥好開胃。最難忘係明太子 yorkshire pudding 外脆內軟明太子醬微辣,加上大大粒脆口明太子。pudding 金黃偏啡色兩啖已經食晒。三文魚煲仔飯係有飯焦㗎,一片片日本菇煎香左,食得出師傅好有心思。A5 和牛都好嫩口,生熟度剛剛好。

2022-10-09 206 瀏覽
返工去到一個星期的中間真係好辛苦 所以星期三特登約了一間新開的日式 Fusion 餐廳 🍴用舌尖為生活減壓餐廳只有一個Full course dinner 以Fusion Fine Dining 通常都過千蚊起跳 上環內街的新餐廳可以有相對吸引的價錢 $798 值得一試🤗由前菜到甜品共七道菜 新開張Sparkling Water 就免費送上用上挪威🇳🇴出產的Eira Sparkling ✨而上每一道菜 店員都會親身講解食材的精要同配搭 非常細心第一道菜UNI SASHIMI TOAST簡單來講 北海道海膽西多士🍞豐富滿溢的海膽鋪上西多士 中間夾上燒洋蔥 可連襯托底部的紫蘇葉一齊吃 再帶有一點的小清新 🌱滿足😆二選一菜式整個Full course 唯一一個選擇的地方 二人同行的關係 當然係點曬分享品嘗MATSUBA CRAB松葉蟹肉配搭由木魚 、昆布整成的啫喱 更附上少量蟹膏可以點嘗蟹肉鮮甜 配上蟹籽和花瓣 淡香味的啫喱作為底托 整個菜式擺設都幾打卡able 😊 成功伴襯返主角松葉蟹肉 🦀ORWAGYU STEAK TARTAREA4 和牛他他 mix 鵪鶉蛋黃蛋汁和牛的融合配搭從來都冇

餐廳只有一個Full course dinner

MATSUBA CRAB

OR

WAGYU STEAK TARTARE

A4 和牛他他 mix 鵪鶉蛋黃
蛋汁和牛的融合配搭從來都冇違和感 配埋芥辣又有少少嗆口 惹味😌

IKURA PUDDING 🍮

特色推介係中間的Muse 用上明太子 而表面的粒粒三文魚子都有清酒漬過 所以口感非常豐富 是三文魚子 明太子和清酒的混合

主角:
CHARCOAL GRILL

宮崎A5 和牛 原來都係稀有部分
選用的係臀部以上位置嫩肉 A5級別入口即化 牛香味濃 另外配上日本菇菜佐口 絕對稱得上今日的主菜 😍😍😍

食完A5和牛已經飽肚感大增🤣最後一個主食 - 日式煲仔飯

SAKE CLAYPOT RICE

由白舞茸和大大磚三文魚作配搭 三文魚是半熟狀態 按個人喜好攪拌到飯底之中 米飯🍚都食得出鏗魚汁香味 另煲底帶有少少飯焦 營造咬牙口感😚

甜品和飯後酒一併送上 兩者都用上清香的柚子 帶走先前的飽濟感

HOJICHAMISU
有層次感的 Tiramisu 同時食出Sake 和柚子香味 相信廚師甜品都落足心機

YUZU PLUM WINE 柚子梅酒
試嘗清香的梅酒 帶上柚子香味 畫上完美句號🤩

整個晚餐感覺輕鬆 同時又有味蕾享受 讓我星期三的晚上都有兩小時的休息🥳重新出發🤪
2022-10-05
經過上環見到牆上畫好吸引。忍唔住停低腳步👣望兩望👀。*肉料理*到底係咩東東。一於同豬仔🐽入去餐廳搵答案😎。✨Full Course Dinner ✨❣️MATSUBA CRAB松葉蟹擺盤精美。飛魚子鋪面。中間有松葉蟹肉。木魚花昆布高湯啫喱墊底。旁邊還有蟹膏點綴。絕對係錦上添花😛。❣️WAGYU STEAK TARTARE和牛肉他他用上A4日本和牛切成粗粒肉。拌勻酸瓜。鵪鶉蛋令肉質更香滑😋。❣️IKURA PUDDING店舖名物😍Signature 。店員建議一啖放入口。我不顧儀態。雖然平時都冇😅。口撐到最大。一啖放入口。Pudding香滑。海量三文魚子。明太子Mousse。嗰種幸福感覺湧出嚟🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰。❣️IKURA GRILLA5日本和牛Picanha原來係Pat Pat對上位置。肉嫩帶筋。色澤粉嫩。油脂比例剛好。伴碟有日本菇。大蔥。❣️SAKE CLAYPOT RICE釜飯店員幫忙打開煲蓋。香氣撲鼻😮‍💨。三文魚呈半熟狀態。想全熟可以焗耐少少🤏。❣️HOJICHAMISU高級静岡煎茶製成提拉米蘇。添加了一份茶香。❣️YUZU PLUM WINE柚子梅酒和歌山県紀州石神完美配搭❤️

✨Full Course Dinner ✨

A5日本和牛Picanha

❣️SAKE CLAYPOT RICE
釜飯

❣️HOJICHAMISU
高級静岡煎茶製成提拉米蘇。添加了一份茶香。

❣️YUZU PLUM WINE柚子梅酒
和歌山県紀州石神
完美配搭❤️
呢晚約咗個朋友食飯諗住食好啲食豪啲去咗食西日烤肉料理好少食多國菜mixFull course dinner 每位$798一共7道菜加梅酒用料都非常高質有松葉蟹、馬糞海膽、A5和牛位置有少少隱世 鬧市中一片寧靜喺譚仔樓上 隔離係月子中心 好搞笑一坐低staff會先問你想要still定sparkling water北海道馬糞海膽+炒洋蔥牛油多士可以夾埋紫蘇葉一齊食海膽好新鮮 味道好濃郁洋蔥炒得香濃juicy牛油多士暖暖地夾埋一齊食perfect match👍🏻二選一松葉蟹 vs 和牛他他松葉蟹配高湯啫喱Dashi Jelly用咗昆布整成 食落去有口感又有昆布嘅香味松葉蟹肉、蟹籽同蟹膏都好新鮮食完餘韻停留喺口入面 好正🥰A4佐賀和牛他他加咗tabasco、wasabi、鵪鶉蛋同漬物味道好豐富好多層次 但又唔會互相蓋過大家原本嘅味道🤤Ikura Pudding底係Yorkshire Pudding出面整呢個pudding係甜嘅 呢到係咸嘅 食落感覺好得意明太子沙律好fresh三文魚籽用清酒漬過 咬落去pop pop聲 清酒湧晒出嚟 咸鮮好好食A5宮崎和牛 佢係picanha 里脊即係pat p
呢晚約咗個朋友食飯
一共7道菜加梅酒
用料都非常高質
有松葉蟹、馬糞海膽、A5和牛

位置有少少隱世 鬧市中一片寧靜
喺譚仔樓上 隔離係月子中心 好搞笑

北海道馬糞海膽+炒洋蔥牛油多士

二選一松葉蟹 vs 和牛他他

松葉蟹配高湯啫喱
Dashi Jelly用咗昆布整成
食落去有口感又有昆布嘅香味
松葉蟹肉、蟹籽同蟹膏都好新鮮
食完餘韻停留喺口入面 好正🥰

A4佐賀和牛他他
加咗tabasco、wasabi、鵪鶉蛋同漬物
味道好豐富好多層次 但又唔會互相蓋過大家原本嘅味道🤤

少少飯焦脆口 整體感覺非常不錯

柚子梅酒好好飲 好香
搭配甜品一齊食 味道整個昇華
😉😉
培茶、柚子梅酒Tiramisu
無咖啡因 旁邊同上面都撒滿咗煎茶粉
茶味同梅酒味道都幾香濃
口感偏creamy 有入口即溶嘅感覺

性價比極高!推薦俾大家!