2022-10-04 163 瀏覽
上環新開業嘅肉料理とワインCARVING,顧名思義就係主打Meat(肉料理)and Wine(ワイン)!晚市6-Course Dinner Set有齊A5和牛、松葉蟹、馬糞海膽等高級食材,選料上乘!Full Dinner Set $798/personUni Sashimi Toast前菜係牛油多士,淺橙黃色嘅北海道馬糞海膽,味道濃厚甘甜!中間係炒到啲甜味出晒嚟嘅洋蔥,配合馬糞海膽,鮮甜味大爆發!Matsuba Crab松葉蟹肉 + 蟹膏 + 蟹籽,三重蟹鮮味!啲啫喱係Dashi高湯,將Umami嘅味覺推到極致!orWagyu Steak Tartare以A4佐賀和牛牛扒切細粒去製作他他,配現磨Wasabi、鵪鶉蛋、同埋漬物!就算撈晒汁同埋蛋黃,都仲見到好清晰嘅和牛大理石油花,奢侈之作!Ikura PuddingCarving嘅signature dish,Yorkshire Pudding加埋明太子同埋用清酒漬過嘅三文魚籽,咸鮮味爆燈!Charcoal GrillA5宮崎和牛約3成熟,充滿光澤嘅嫩紅色相當誘人!炭燒嘅火候掌握得啱啱好,完美咁將A5和牛豐富嘅油脂同埋肉汁鎖住!和牛入口極

Full Dinner Set $798/person
Uni Sashimi Toast

Matsuba Crab

or
Wagyu Steak Tartare

Ikura Pudding

Charcoal Grill
A5宮崎和牛約3成熟,充滿光澤嘅嫩紅色相當誘人!炭燒嘅火候掌握得啱啱好,完美咁將A5和牛豐富嘅油脂同埋肉汁鎖住!和牛入口極為軟嫩,油脂嘅甘香在口腔久久不散,真係大滿足!伴碟嘅日本秋葵同埋本菇同樣出色!

Sake Claypot Rice
日式三文魚煲仔飯,有三文魚扒、白舞茸菇、同埋自家製嘅鰹魚豉油,三文魚嘅肥美魚油畀啲飯吸收晒,仲有少少飯焦嘅效果,唔錯!

Hojichamisu
Tiramisu改用培茶、柚子梅酒等日式材料去製作,蛋糕Creamy嘅質地入口即化,再滲出淡淡嘅梅酒清香!

Yuzu Plum Wine
柚子梅酒配搭Hojichamisu,甜甜蜜蜜!

Still Water $55/Bottle
uni sashimi toast 🍞第一道菜嘅賣相已經相當吸引,係北海道海膽多士,海膽份量慷慨而且鮮甜creamy,海膽同多士之間有炒過嘅甜洋蔥,連埋底下烘得外脆內軟嘅多士同紫蘇葉一齊食,口感融和之餘卻不失層次感,成功打響頭炮😋第二道菜可以揀蟹肉或者牛肉,我同朋友各選一款,兩款嘅擺盤都貫徹住精緻嘅風格~matsuba crab🦀下面嘅啫喱係木魚、昆布、豉油煮成嘅高湯整成嘅,味道清甜,唔會搶走上面蟹肉嘅鮮味,相得益彰,旁邊有蟹膏可以加埋嚟食👍Wagyu steak tartare🍳牛肉係佐賀嘅A4和牛,肉質細嫩,加咗鵪鶉蛋增添幼滑,用作調味嘅tabasco, pickles, wasabi等都啱啱好🥒ikura pudding🥯依款fusion嘅yolkshire pudding盛住明太子mousse,上面係清酒醃製嘅三文魚子,係滿滿嘅海鮮風味,只可惜口唔夠大,如果可以一啖食晒應該感受到三文魚子喺口中爆發🌊charcoal grill🔥牛肉係宮崎A5和牛嘅picanha部位,係臀部對上嘅肉,肉質不至於入口即融,相對會結實少少,不得不讚嘅係廚師將和牛嘅生熟度控制得非常好,見到裡面係粉嫩嘅
uni sashimi toast 🍞

matsuba crab🦀

Wagyu steak tartare🍳

ikura pudding🥯

charcoal grill🔥
牛肉係宮崎A5和牛嘅picanha部位,係臀部對上嘅肉,肉質不至於入口即融,相對會結實少少,不得不讚嘅係廚師將和牛嘅生熟度控制得非常好,見到裡面係粉嫩嘅顏色,相當juicy,係高級扒房嘅質素,未食都已經流晒口水🤤

sake claypot rice🍲
第一次見依道菜式,煲仔飯嘅煮法煮出飯焦,用鹽麴醃過嘅三文魚剛剛熟透,而且加咗白舞蓉菇 🍄

hojichamisu, yuzu plum wine🍰
tiramisu嘅做法但係就轉咗用梅酒、焙茶去做,幾有新鮮感,仲可以配埋梅酒一齊享用 🥃

依度只供應一款$798 full course dinner,但係每一道菜都見到廚師嘅用心同廚藝,配搭有新鮮感、充滿衝擊,令人好期待下一道菜!
2022-09-28 132 瀏覽
位置比較隱蔽,係譚仔三哥樓上,入左去商場再搭扶手電梯上去。餐廳行casual dining路線,食材高級,價錢比fine dining親民。每道菜即時煮,雖然坐係廚師檯面前,但上菜有另一個人係後面上。清楚講解每一道菜特別之處,點整有咩材料,服務好好👍🏻免費送一樽水,揀左有氣水,另外仲有免費薑片做餐前小食。dinner set $798/person一共有三道前菜、兩個主菜、一個甜品同杯飲品。1)uni sashimi toast第一道前菜係海膽多士。最底有塊紫蘇葉墊住、海膽多士中間夾雜左焦糖洋蔥,面有啲花點綴,麵包鬆軟,海膽洋蔥都甜甜地,第一道菜已經好滿意。第二道前菜可以揀蟹肉或者生牛肉他他,同朋友分別點左兩款,可以試齊。2)matsuba crab dashi jelly 有魚子醬、蟹肉、蟹膏,啫喱用左昆布湯整,都幾特別。2)wagyu steak tartare出面生牛肉他他通常絞碎,尼間係切粒,保留原本口感,另外加左鵪鶉蛋酸瓜增加黏性同豐富味道,芥末係鮮磨,唔攻鼻,加埋一齊會更加好食。3)ikura pudding尼道菜係餐廳signature,Yorkshire pudding
位置比較隱蔽,係譚仔三哥樓上,入左去商場再搭扶手電梯上去。

免費送一樽水,揀左有氣水,另外仲有免費薑片做餐前小食。

dinner set $798/person
一共有三道前菜、兩個主菜、一個甜品同杯飲品。

1)uni sashimi toast

2)matsuba crab dashi jelly
有魚子醬、蟹肉、蟹膏,啫喱用左昆布湯整,都幾特別。

2)wagyu steak tartare

3)ikura pudding
尼道菜係餐廳signature,Yorkshire pudding係英國菜,本身係一道鹹菜式,通常配搭牛肉。尼度改良左變成甜點,面係用清酒醃過嘅三文魚籽,麵包包住明太子mousse,麵包牛油味香濃。建議一啖食曬,不過size都唔細,有啲難度😂

4)charcoal grill
一上檯超香炙燒味😍,本身以為A5和牛會入口即溶,好肥膩,尼度揀左patpat上面位置嘅肉,牛肉好軟,有咬口得黎又有啲油脂,唔會太過肥膩。蔬菜係日本直送,加埋燒汁更加好食。

5)sake claypot rice
新鮮熱辣辣呈上,一開蓋仲噴煙,用左日本米,口感煙韌彈牙,配料有好健康嘅白舞茸同三文魚,三文魚非全熟,要趁熱撈飯整熟。

6)hojichamisu
甜品係煎茶味tiramisu,用茶取代咖啡泡中間海綿蛋糕,口感creamy,忌廉偏實,茶味甜品甜度適中。

7)yuzu plum wine
甜品連埋杯梅酒就一齊上,梅酒味道清甜。
2022-09-24 159 瀏覽
唔知邊個話omakase當客人係笨蛋,今日黎到呢間「肉料理」,要我做一百次笨蛋我都制!無論係門口定係內籠,呢到都比到人一種好grand既感覺,食野環境真係好緊要,一入去即刻覺得好舒服!呢到得一款dinner,主打日本意大利fusion菜,不過就係因為食物種類唔多,廚師先可以精心製作!一坐低就已經有一支sparkling wine同still water送,可以飲住嘆,慢慢等上菜。支sparkling wine唔會好dry,少少甜好易入口,應該好多人都岩飲北海道海膽多士,勁大件海膽,好鮮甜海水味,第一道菜就上啲咁正既得唔得嫁松葉蟹配jelly fish,面頭仲有啲魚子醬,成個感覺好清新和牛他他,唔同平時食開個啲和牛打到免治咁碎,呢到係人手切粒,咬落大啲口感,撈埋個鵪鶉蛋食勁香呢到既signature,面頭係三文魚子,下面係布丁包住明太子醬,布丁面頭燒到少少脆身,一啖食落去成口明太子醬,超級高質A5和牛,呢到用左牛臀肉蓋,即係屁股對上啲肉,對比起平時食開個啲和牛筋腱比較多,但相對啲牛味係出勁多,而且煮到岩岩好,中間粉紅色,入口勁嫩,真係未食過咁正既和牛呢個我比100分!三文魚煲仔飯,成個飯

呢個我比100分!

三文魚煲仔飯,成個飯咸度岩岩好,煲底啲飯焦唔會燶左或者勁硬,但都食都有啲一粒粒硬硬地既飯焦,好有口感之餘又唔會覺得好燶

最後甜品係煎茶tiramisu,中間有啲梅酒味,好軟滑,配上一杯梅酒一齊飲,一流!

呢間omakase係我食過最好食既一間餐廳
無講笑,一定要介紹多啲朋友仔黎先得!
2022-09-21 841 瀏覽
某日食lunch 經過見到大大幅相,上面寫住肉料理。好奇上OpenRice 睇吓發現原來係一間新開嘅日式西餐廳。依排工作壓力好大,今日放工想喺附近食餐好嘅慰勞吓自己,諗起依間餐廳就黎試吓。餐廳只有一個full course dinner menu。店員話因為餐廳剛剛新開張,sparkling water 或still water都係免費。除此之外,所有客人都會送上每人一杯Sparkling wine。店員仲送上兩碟小菜: 大根同海帶。等我地喺用餐過程中可以隨意去食,每道菜之間亦可清清口腔嘅味道,中和油膩感。UNI SASHIMI TOAST厚厚嘅鮮甜海膽加上有焦糖洋蔥,配上香脆多士。食物嘅精緻程度,作為今晚嘅第一道菜,已經足以令我地期待接落嚟嘅菜式。第二道菜係二選一,我地今晚就一人揀左一款,咁就可以試晒兩樣。WAGYU STEAK TARTARE佐賀A4和牛入而混合左Wasabi同埋Pickles,面頭加左生嘅鵪鶉蛋。將佢地撈埋放上脆脆嘅多士上面食,多重口感之餘,味道真係無得頂!MATSUBA CRAB最底係用日本高湯整嘅啫喱,上面有松葉蟹同魚子醬。撈埋旁邊嘅蟹膏一齊食,令整體味道更豐
UNI  SASHIMI  TOAST
WAGYU  STEAK  TARTARE
MATSUBA CRAB
最底係用日本高湯整嘅啫喱,上面有松葉蟹同魚子醬。撈埋旁邊嘅蟹膏一齊食,令整體味道更豐富,更多層次。
MATSUBA  CRAB
IKURA PUDDING
店員上菜時介紹依道係餐廳招牌菜,獨特之處係Yorkshire pudding 其他地方係用鹽,但依度係用糖,外脆內煙靭 !Pudding 裝住滿滿嘅明太子mousse,上面加埋大大粒嘅三文魚子!一啖將佢放晒入口絕對係最佳食法!大滿足😋🈵
IKURA  PUDDING
CHARCOAL GRILL - A5 JAPAN WAGYU
見到menu 已經好期待依道菜!宮崎A5和牛,旁邊仲有日本菇同大蔥。和牛油花分布平均,入口充滿油香,軟腍鬆化!肉嘅生熟程度燒到剛剛好!
CHARCOAL  GRILL  -  A5  JAPAN  WAGYU
SAKE CLAYPOT RICE
用瓦煲上嘅三文魚炊飯,一打開煲蓋就聞到好香!三文魚煮到3-4熟,上檯後等客人將三文魚攪碎撈埋啲飯黎食咁就熟得剛剛好!用瓦煲上所以會有脆脆嘅飯焦,非常香口!食完個飯非常滿足!
SAKE  CLAYPOT  RICE
HOJICHAMISU & YUZU PULM WINE
黎到今晚最後一道菜,就係甜品喇!依個睇落好似Tiramisu 嘅甜品,其實係用左焙茶同柚子梅酒去整。有驚喜,清新得黎又唔會太甜!伴隨住個甜品亦會有一杯同款嘅柚子梅酒可以品嘗!
HOJICHAMISU  WITH  YUZU  PULM  WINE
YUZU PULM WINE
非常滿足嘅一餐!坐bar檯可以睇住大廚為我地準備食物!人多想傾計嘅可以選擇餐廳另一邊嘅座位。上菜速度剛剛好,大廚仲會好細心問我哋駛唔駛抖一抖先上甜品。店員上每道菜都會詳細介紹同建議我地點樣食!👍🏻好鍾意佢地每隻碟都會有微溫,令食物出品質素不會被打折扣!抵讚!👍🏻👍🏻
2022-09-20
UNI  SASHIMI  TOAST