今次同老婆有特別節日,想搵返啲特別嘅廚師發辦同老婆慶祝☺️呢間上環嘅餐廳好特別,用咗日西配搭做出不同款式🌟🌟🌟法國Kaviari Kristal魚子醬,半熟日本A5和牛大根沙律,做法將和牛包住沙律好似壽司咁再加上魚子醬係面頭一啖食落去好有層次感👍塩濽原隻蝦夷鮑魚配高湯涷:師傅會用切開一粒粒嘅做法可以食落去口感同味道都會比較分明😊三文魚子約克郡布丁(招牌約克郡布丁,三文魚子,明太子募期):我食落去感覺好似疏乎厘再加上三文魚子呢個做法好特別,我覺得好有新鮮感👍本枯節味来粟米吉士湯:呢個粟米湯配襯咗木魚會提升咗粟米湯嘅味道好飲燒A5日本和牛(自家生職牡類醬,時令日本蔬菜):今次呢個A5和牛唔同之前會比較厚身啲再加埋自制嘅醬料感覺好Juice季節の魚介签飯(舞茸,高湯醬油):冇諗過去食日本嘅廚師發辦會好似有煲仔飯食咁所以好欣賞呢度每一道菜色都好特別😊炙燒水牛芝士紅豆燒餅:雖然賣相冇乜特別食落去又真係好好味😋

炙燒水牛芝士紅豆燒餅:雖然賣相冇乜特別食落去又真係好好味😋
2023-03-06 1503 瀏覽
#pb食在上環 上環肉之料理Fine Dining🥩@diningcity_hong_kong 嘅restaurant week又黎啦🥰 即刻就襯朋友仔生日book左呢間位於上環嘅日式Fine Dining😋 佢係一間西日Fine Dining 開業一年幾 主打日本和牛😍 店內唔大 吧枱個邊有3張枱 另外仲有3張4人枱🤪 不過佢樓下係譚仔三哥 環境有少少嘈😐.佢平時嘅Full Course Tasting Dinner 價錢$898😋 今次經restaurant week試嘅menu 價錢$698一個人 價錢抵食好多😍✨Starter✨🔹自家漬前菜🥣佢嘅漬物係可以任加的❤️ 今次試咗兩款前漬物- 柚子醃大根、醃牛磅😋 柚子大根味道較驚喜 柚子嘅酸味同大根嘅甜味好夾😍 醃牛磅相對就普通d🤪🔹半熟日本A5和牛大根沙律🐮推介❤️ 用半熟日本A5和牛包住大根、紫菜等😍 A5和牛望落油脂分布已經好靚 一啖食落去有滿滿嘅油份 有入口即溶嘅感覺😋 入面包左大根、紫菜令和牛食落冇咁漏👍🏻🔹塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯凍🐚用左柚子wasabi汁去煮個鮑魚 上面再加高湯凍😋 鮑魚肉質爽口 汁煮完都唔會好濃味 食到鮑
#pb食在上環
上環肉之料理Fine Dining🥩

✨Starter✨
🔹自家漬前菜🥣

🔹半熟日本A5和牛大根沙律🐮

🔹塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯凍🐚
用左柚子wasabi汁去煮個鮑魚 上面再加高湯凍😋 鮑魚肉質爽口 汁煮完都唔會好濃味 食到鮑魚嘅鮮味😍 上面嘅高湯凍鹹鹹地 幾特別👍🏻

🔹三文魚子約克郡布丁🥠
用左約克郡布丁包住明太子cream 舖面有大量三文魚子😋 約克郡布丁係英國嘅家常食物 用雞蛋、麵粉、水整成 口感似麵包多過布丁👍🏻 咬落去有少少似油炸鬼 不過冇咁油淋淋🤣 整體味道偏鹹 特別係中間嘅明太子cream 比較岩重口味嘅人🤪

✨Main✨
🔹燒A5日本和牛🐷
推介❤️ 當日用左牛後腰 一上枱已經心心眼了😍 肉質粉嫩 油份好豐富😋 不過食到兩舊最邊邊位 口感相對比較韌 扣左少少分😐 個汁係自家製生曬蠔汁 點左佢有蠔嘅鮮味 唔錯👍🏻 重點連配菜嘅菇、秋葵都好好食🥰

🔹季節之魚介釜飯🍲
推介❤️ 用左銀鱈魚 + 白舞茸煮成嘅釜飯😋 整體份量幾多 煲底儲有飯焦😍 最有驚喜係銀鱈魚 估唔到佢肉質咁滑 外皮就好香脆😋

✨Dessert✨
🔹炙燒水牛芝士紅豆燒餅🫘
雖然落左炙燒水牛芝士 但同普通紅豆燒餅唔大分別🤪 仲要佢用嘅紅豆唔算太甜 相對有少少失望😐

🔹手工意大利雪糕🍨
味道係Tiramisu 落左少少Chita Whisky Splash😋 食落好有酒味 唔會太甜👍🏻

整體✨ 店內位於上環 座位唔多 環境有少少嘈🤪 今次經 @diningcity_hong_kong restaurant week book枱 價錢幾抵食👍🏻 前菜、主食都有驚喜 特別係兩款A5和牛😋 反而甜品就一般般😐

肉料理とワインCARVING (上環)
上環皇后大道中338號338 ApartmentUG樓1號舖
#pbfinedining系列🍽️
  • 燒A5日本和牛
2023-03-01 197 瀏覽
朋友話上環有間餐廳啲牛好好食,叫我陪佢去試吓,因為我自己好鍾意食牛,所以梗係去探索一下!😆入到去幾舒服,因為燈光柔和,配合獨有嘅日式風格,環境寧靜優美,比較浪漫💕,好啱同朋友靜靜地一邊食野一邊傾偈。今次品嚐呢個Set係每位$898,有8道菜,店員好熱心為我哋介紹,首先會有免費嘅有汽水提供,我哋選擇咗Sparking,入口比較清新。✨自家漬前菜餐廳為我哋準備嘅係自家醃製嘅牛蒡,上面灑咗少少芝麻,入口濃烈香味十足,估唔到牛蒡都可以咁好食,咁脆口,喺一道好開胃嘅前菜,最好嘅係可以無限refill,我哋都忍唔住refill咗🤭。✨法國Kaviari Kristal魚子醬,半熟日本A5和牛和牛大根沙律賣相好別緻,和牛係用熊本A5牛Ribeye,所以入口即溶,配合法國魚子醬,海水鮮味衝擊口腔,但又唔會好濃烈,因為有大根沙律作為一個清新味蕾嘅調劑,成個菜式好夾,食完會想再食。✨塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯凍餐廳好貼心咁幫你將鮑魚切成細份,更易入口,爽脆彈牙,塩漬增鮮亦令佢帶有出鮮甜,畫龍點睛嘅係高湯凍,即啫喱,配合埋Wasabi柚子汁,層次同埋口感豐富好多。✨三文魚約克群布丁(招牌約克群布丁,三文魚子,明

✨自家漬前菜

✨塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯凍

✨三文魚約克群布丁(招牌約克群布丁,三文魚子,明太子慕斯)
招牌約克群布丁類似係牛角包,係英國嘅一種食品,口感外脆內嫩,間中食到三文魚子帶嚟嘅鮮味衝擊,最令我驚嘆嘅係明太子慕斯,帶有香濃嘅cream cheese,瞬間昇華左成道菜嘅味道!

✨本枯節味來粟米吉士湯
本夫節係最高級既柴魚,即鰹魚,煮熟後烘乾,水份係最少,入口即化,咸香味足,再飲一啖湯,不得了!湯身濃稠,香甜可口,睇得出餐廳用好多心機去處理。

✨燒A5日本和牛(自家生曬牡蠣醬,時令日本蔬菜)
到咗今日我哋期待已久嘅主角出場,成就菜式係用熊本A5和牛,日本菇茸配上牡蠣醬,首先和牛切成細片去香煎一小會,保留外脆內嫩既口感,肉質好有彈性,牛味同油脂口腔中爆發,係幸福嘅感覺!點少少牡蠣醬更加可以帶出鮮味,而菇茸絕對襯得起主角嘅襯托,清新解膩,我哋都讚不絕口。

✨季節之魚介釜飯(舞茸,高湯醬油)
季節魚係用紅立魚,清甜可口,加上舞茸同高湯既鮮,令個釜飯鮮上加鮮,但又唔會好濃味,反而係另類嘅清淡,呢方面要稱讚一下餐廳,因為係食完濃味嘅主菜後,食一個清新嘅釜飯,反而更增加食慾,安排得好好。

✨炙燒水牛芝士紅豆燒餅
我最愛嘅甜品之一,我鍾意水牛芝士嘅鹹,加上紅豆嘅甜,為今晚呢一餐飯畫上完美嘅句號。
2023-03-01 82 瀏覽
喜歡日西餐,又喜歡吃肉的朋友仔要注意啦上環的🇯🇵 肉料理とワインCarving,是間高性價比的廚師發辦餐廳。餐牌每月更換,而酒櫃近基乎每星期有新貨, 想吃到時令美食,一定要試吓 最近生日,當然要去試試本月菜單啦😆! 「ғᴜʟʟ ᴄᴏᴜʀsᴇ ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴅɪɴɴᴇʀ🍽️$898/位 」包含8道菜式,份量豐富。 先有自家漬前菜,前菜是牛蒡。健康又有益,而且可以無限添的~ 法國魚子醬半熟日本A5和牛大筋沙律。賣相有點似壽司,和牛好軟腍,加上魚子醬,好鮮味。 塩漬原隻蝦夷鮑魚。鮑魚軟腍彈牙,面層有啫喱高湯😍,入口即化,而且好漂亮。 三文魚子約克郡布丁。我很愛吃約克郡布丁,外層焦脆,𥚃面是三文魚子和明太子慕絲,好濃明太子味!! 本枯節味来粟米吉士湯🌽。超級得我們歡心的粟米湯,湯頭超濃超香,上面還有木魚碎呀。 燒A5日本和牛,和牛選用牛後腰部位,雖然是A5和牛,但不會油膩得入不了口。而且又有咬口和牛香😍,正~ 銀鱈魚釜飯,我一直好愛吃銀鱈魚,魚肉超級嫩滑,用筷子輕輕一夾即散,好好食。 最後有炙燒水牛芝士紅豆燒餅,原來芝士可以夾紅豆,好特別。
喜歡日西餐,又喜歡吃肉的朋友仔要注意啦

最近生日,當然要去試試本月菜單啦😆!

先有自家漬前菜,前菜是牛蒡。健康又有益,而且可以無限添的~

最後有炙燒水牛芝士紅豆燒餅,原來芝士可以夾紅豆,好特別。
2023-03-01
2023-02-21 65 瀏覽
情人節當晚我因有公事在身,所以老公與我遲了一天外出吃飯慶祝,老公說這樣更好,訂位比較容易。這晚他說帶我到一家食物環境都十分好的日式餐廳,就跟他走吧!果然,內裡裝修寧靜舒服,侍應們亦相當有禮。我們叫了二份一人套餐,先來的是自家漬前菜牛蒡,醃製味道適中,做到開胃效果。再來的冷盤是來自法國的魚子醬,灑在日本A5和牛肉眼配大根沙律,簡直高貴得來一片清新口味,值得慢慢品嚐。另一冷盤是名為令和怪物的日本大生蠔,肥美碩大的生蠔極合我胃口,那個混和小小日本海水味的生蠔令我神魂癲倒。跟着熱盤上來前先奉上靚湯名為木枯節味來粟米吉士湯,鋪在湯面上的木枯節和這個粟米湯一起喝是相當好味。喝完湯來了二份三文魚子約克郡布丁,侍應耐心解釋原來要三層一起吃才能吃出味道來。主角陸續登場,先來的是燒A5日本和牛,這個是牛腰部位,可想而知是何等嫩滑。跟着再上的是燒鰻魚釜飯,在這個冷泠天氣吃上一鍋熱騰騰的釜飯,真是賞心樂事,最重要鰻魚肉爽甜無骨。埋尾甜品足炙燒水牛芝士紅豆燒餅,燒餅內的紅豆除了有水牛芝士外混合中國的陳皮,咬落口就像吃紅豆沙一樣。最後當然要多謝老公帶給我一頓這麼豐富好味的情人節晚餐。

最後當然要多謝老公帶給我一頓這麼豐富好味的情人節晚餐。

2023-02-20 63 瀏覽
朋友今日帶我黎呢間餐廳去慶祝,餐廳裝潢decent有氣氛,店員都親切有禮。見到餐廳有個大酒櫃入面好多唔同類型既酒,如果鍾意小酌一下,氣氛都好適合。今次就同朋友試佢地既tasting menu。ZENSAIVaries Pickled Delicacies自家潰前菜 (牛蒡潰物)CAVIAR WAGYU TATAKIKaviari Kristal, A5 Wagyu, Daikon Salad(法國Kaviari Kristal魚子醬,半熟日本A5和牛大根沙侓)店員會介紹建議先食上面既魚子醬,再好似壽司咁食和牛同沙律,Tataki 和牛用咗熊本A5和牛 ribeye,連埋沙律食有牛香又開胃清新。SHIOZUKE AWABIFresh Hokkaido Abalone, Dashi Jelly(塩潰原隻蝦夷鮑魚配高湯涷)鮑魚用紫蘇葉steam ,擺碟亦用紫蘇花襯托jelly係高湯,鮑魚夠厚肉有口感。IKURA PUDDINGSignature Yorkshire Pudding, Salmon Caviar, Mentaiko Mousse三文魚子約克郡布丁 (招牌約克郡布丁,三文魚子,明

今次就同朋友試佢地既tasting menu。

ZENSAI
Varies Pickled Delicacies
自家潰前菜 (牛蒡潰物)

CAVIAR WAGYU TATAKI

SHIOZUKE AWABI
(塩潰原隻蝦夷鮑魚配高湯涷)
鮑魚用紫蘇葉steam ,擺碟亦用紫蘇花襯托
jelly係高湯,鮑魚夠厚肉有口感。

IKURA PUDDING
三文魚子約克郡布丁 (招牌約克郡布丁,三文魚子,明太子慕斯)
平時比較少見Yorkshire Pudding係日式料理出現,佢crunchy 既口感,配明太子慕斯都好夾,上面仲有滿滿既三文魚子。

HONBUSHI CUSTARD OF CORN
Mirai Corn, House Made Dashi
(本枯節味来粟米吉士湯)
本枮節為最高級木魚花,食落木魚花味香濃。

GRILLED WAGYU
As Japan Wagyu, House-made Kaki Sauce, Japanese Vegetables
燒A5日本和牛(自家生曬牡蠣醬,時令日本蔬菜)

和牛用咗熊本A5 picanha部位,係比較有口感同肉味比較濃厚,而garnish 就用日本京蔥同菇,配上自家生曬牡蠣醬。

KISETSU SEAFOOD CLAYPOT RICE
Daily Fresh Seafood, Maitake, Daishi-Shoyu Glaze
季節の魚介釜飯(舞茸,高湯醬油)
釜飯用上虎蝦、白舞茸。虎蝦個size 真係夠大隻,食落啖啖肉。個飯底亦整到完美飯焦,值得一讚。

ABU DORAYAKI
Hokkaido Red Bean, Buffalo Mozzarella
炙燒水牛芝士紅豆燒餅
佢既十勝月咗紅豆陳皮煮,幾有心思。
再配上 mozzarella cheese,味道再多少少層次同口感。

2023-02-16 956 瀏覽
自己仲未飛再日本,唯有盡量搵好西滿足下思鄉之情。 呢間上環既肉料理,朋友推介過好多之,今次終於book得到黎試。 因為感覺好高質,所以都特別著好啲,有啲儀式感黎食飯。同朋友叫左個set,睇落都好多野食,特別期待佢既和牛。本身唔係好鍾意食醃蘿蔔,但佢呢個真係做得唔錯,非常爽脆。 冇左生蘿蔔既腥味,亦唔會太酸。 而且批得好薄,刀功好勁。魚子醬+A5半熟和牛,做得好出色,口感似食魚生咁嫩滑,加上少少魚子醬既咸味,就好似加左天然醬油咁,好鮮美。然後鮑魚粒配高湯果凍,剛好可以過濾一下和牛既濃味。三文魚子約克都布丁勁有層次。 佢有啲shake味,然後cream cheese滑滑地又帶出三文魚既香味,外面既包皮就剛好包住布丁既感覺又冇咁漏。木古節粟米湯,店員推介個木古魚(木魚)先係主角,果然係好唔同,個香味好特別,再加上個濃粟米湯,味覺超提升。呢個A5和牛,煮得剛剛好,而且好有法式既fusion感,肉質真係好鮮嫩。白鱔斧飯,白鱔真係好鮮味,亦爽滑,同一般會有泥味既鱔好唔同。 最難得佢唔需要用好多醬汁,而且飯焦都做得剛剛好,非常難得。最後已經好飽,但甜品黎到,又開第二個胃,十勝紅豆好美味,配上比較淡味
同朋友叫左個set,睇落都好多野食,特別期待佢既和牛。

然後鮑魚粒配高湯果凍,剛好可以過濾一下和牛既濃味。

最後已經好飽,但甜品黎到,又開第二個胃,十勝紅豆好美味,配上比較淡味既煎餅同埋水牛芝士,味道又係好吸引。
今餐真係名不虛傳。
2023-02-16
  • 季節魚介斧飯
2023-02-13 64 瀏覽
今年Christmas Dinner揀左呢間☺️貪佢套餐有齊我鍾意既食材,賣相亦好吸引。不過感覺上似係唔同高級食材係咪一齊,但係咪真係咁好食就有啲保留啦‣ UNI Toast - 多士超級脆卜卜,海膽鮮甜。不過中間加左好多洋蔥,個人麻麻‣ Hokkaido Abalone - 佢係一道冷盤,每人有原隻鮑魚☺️加上海膽&Dashi Jelly,味道不錯‣ Truffle Wagyu Roast - 牛扒份量都幾大,味道濃郁👍🏻加上松露都幾香

2023-02-12 656 瀏覽
今次朋友轉到一份好工,當然要食餐好慶祝一下😌見呢度有肉類嘅tasting menu,坊間比較少見,就揀咗呢一間✨full course tasting dinner $898🥕自家漬前菜係漬白蘿白~口感清甜爽口👍🏼🐮法國Kaviari Kristal 魚子醬,半熟A5和牛大根沙律Kaviari Kristal 魚子醬鮮味濃郁,A5和牛入口即化😍大根沙律令整體感覺更加清爽🍀塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯涷蝦夷鮑魚鮮甜彈牙,本身已經切咗件,放便食用😆配上高湯涷鮮咩十足🌟✨🐟三文魚子約克郡布丁店員建議用手食更加開心和滿足😆 招牌約克郡布丁、三文魚子同明太子慕斯帶黎三重滿足😋😋🌽本枯節味来粟米吉士湯本枯節有啲似平時食嘅木魚碎,但煙熏味更重🌟 粟米湯較濃稠,十分濃郁,亦有大量香甜粟米粒增加口感✨✨✨🐮燒A5日本和牛 (自家生曬牡蠣醬,時令日本蔬菜)呢個係我最鍾意嘅菜式😋😋A5和牛燒得剛好,厚薄適中,入口即化,配上自家生曬🦪牡蠣醬,鮮而不腥,更加帶出濃厚嘅肉味❤️❤️ 時令日本蔬菜係菇和秋葵,兩者亦都燒得啱啱好👍🏼🥘季節の魚介釜飯(舞茸,高湯醬油)一打開已經聞到好香舞茸味😳今日嘅🐟魚係白鱔,魚皮燒到香脆,魚肉

🥕自家漬前菜
係漬白蘿白~口感清甜爽口👍🏼

塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯涷

✨🐟三文魚子約克郡布丁

🌽本枯節味来粟米吉士湯

✨🐮燒A5日本和牛 (自家生曬牡蠣醬,時令日本蔬菜)

🥘季節の魚介釜飯(舞茸,高湯醬油)
一打開已經聞到好香舞茸味😳今日嘅🐟魚係白鱔,魚皮燒到香脆,魚肉嫩滑~最有驚喜係佢會好似煲仔飯咁有飯焦😝😝

🫘炙燒水牛芝士紅豆燒餅
用上十勝紅豆,香甜綿滑,配上水牛芝士鹹鹹地更加突出紅豆嘅香甜✨

環境:4.2/5
裝修精緻,燈光較昏暗,好適合情侶/好朋友談心~坐bar枱仲可以見到廚師即席制作食物😚😚

服務:4.3/5
店員都親切有禮✨會為每一道菜作介紹✨✨

食物:4.5/5
食物質素高✨tasting menu 廚師會因應時令食材,製作出最高質素嘅食物👍🏼

Revisit: Yes

• 燒A5日本和牛
  • 三文魚子約克郡布丁
為左朋友有一個難忘嘅生日,今日帶咗佢嚟呢間上環食日式料理😚係由星級大廚主理嘅日式fusion菜😍😍餐廳每個月都會推出新menu🥰今次我地食嘅就係7-courses tasting menu🤩🤩每樣course都各有特色,夠哂驚喜🥰<full course tasting dinner $898>💛自家漬前菜前菜係自家製嘅拍手青瓜,青瓜爽口清新帶有少少微辣😍灑上芝麻,每到味道再一昇華😽😽即時胃口大開😝😝💛法國Kaviari Kristal魚子醬,半熟日本A5和牛大根沙津一望到比佢嘅賣相震驚到~~實物相當精緻😽😽來自日本熊本嘅A5和牛經過微微炙熱,上面仲有來自法國嘅魚子醬,再連埋底下嘅蘿蔔絲好似壽司咁食🤩🤩感覺好新奇😛😛💛塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯涷鮑子倒上柚子wasabi 汁,遠處都聞到好香嘅柚子味😍鮑魚爽口新鮮,上面以dashi jelly作為點啜,相當吸引🤩🤩做到豐富嘅口感,好有新意😍😍💛三文魚子約克郡布丁(招牌約克郡布丁,三文魚子,明太子慕斯)布丁入面放滿咗明太子慕斯,再係上面倒上大量嘅三文魚子,滿到瀉埋出嚟😻😻建議可以用手食😝😝一咬個下啲汁係口入面吱哂出嚟,超過癮🥰🥰

💛自家漬前菜

💛塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯涷

💛本枯節味来粟米吉士湯
呢個湯主角係來自鹿兒島嘅高級木魚花,木魚花下係超濃郁嘅粟米湯,好creamy😽😽同平時飲開嘅粟米湯好唔同😌😌

💛燒A5日本和牛(自家生曬牡蠣醬,時令日本蔬菜)
粉嫩嘅和牛顏色真係見到都流哂口水🥺可以睇到廚師廚藝高超,火喉拿捏精確👍🏻👍🏻顏色相當吸引😽係來自牛下腰部位嘅肉質鬆軟而不油膩,旁邊嘅配菜都係來自日本,夠哂誠意😻😻

💛季節の魚介釜飯(舞茸,高湯醬油)
日本釜飯都相當出名👍🏻今次嘅季節魚係白鱔🤩魚肉唔腥肉質結實🤩仲有日本舞茸係入面,好有口感😝而且成個煲仲係好辣手😍😍咁凍嘅天氣真係食到個人暖笠笠😛飯粒粒粒分明,最底仲有唔少飯焦😽😽

💛炙燒水牛芝士紅豆燒餅
餐廳得知今次係慶祝朋友嘅生日,特意係甜品到花咗啲心思🥰🥰真係好surprise😝😝中間嘅係煮過嘅水牛芝士,入口好鬆軟🥺

🥂肉の誘惑食中の純米大吟醸
15度酒精~甜甜地好易入口😙香氣撲鼻😙飲落唔會好攻鼻😜
2023-02-12 74 瀏覽
餐廳設有吧檯位和房間,環境寧靜,很舒適。設有套餐和 A La carte 餐牌,sake也歡迎客人自己看酒櫃挑選。norwegian sparkling$50⭐️自家漬前菜前菜是青瓜,加上芝麻很香,入口帶維辣,很開胃。⭐️法國Kaviari Kristal魚子醬,半熟日本A5和牛-大根沙律有紫菜和蔥花點綴,先吃魚子醬,再吃一片薄薄的半生熟牛肉,入口鹹香,由於和牛切得薄,所以沒有肥膩感。⭐️塩潰原隻蝦夷鮑魚配高湯涷鮑魚先煮,再用紫蘇花、柚子皮和高湯點綴,鮑魚入口十分彈牙清爽,加上柚子皮特別清新。⭐️三文魚子約克都布丁(招牌約克郡布丁,三文魚子,明太子慕斯)加上清酒焗起酥皮裏面加上明太子慕斯,再以三文魚子點綴,入口鹹香,外皮酥脆,餘韻有淡淡清酒味。⭐️本枯節味来粟米吉士湯味来粟米配上鹿兒島最高級木魚,暖呼呼的,入口有粟米粒,口感濃稠帶點胡椒提味,暖胃又美味。⭐️燒A5日本和牛 (自家生曬牡蠣醬,時合日本蔬菜)A5熊本和牛配上自家生曬牡蠣醬,加上京蔥、蘑菇和蒜頭都是日本產。和牛厚度適中,選用的位置正好肥而不膩,肉味十分濃郁,入口滿口油脂,蠔醬帶有鮮味,能略略中和油膩感。⭐️季節の魚介釜飯(舞茸,高湯醬油)
餐廳設有吧檯位和房間,環境寧靜,很舒適。

norwegian sparkling$50

⭐️自家漬前菜
自家潰前菜

前菜是青瓜,加上芝麻很香,入口帶維辣,很開胃。

法國Kaviari Kristal魚子醬,半熟日本A5和牛-大根沙侓

⭐️塩潰原隻蝦夷鮑魚配高湯涷
塩潰原隻蝦夷鮑魚配高湯涷

三文魚子約克都布丁

⭐️本枯節味来粟米吉士湯
本枯節味来粟米吉士湯

⭐️燒A5日本和牛 (自家生曬牡蠣醬,時合日本蔬菜)
燒A5日本和牛

⭐️季節の魚介釜飯(舞茸,高湯醬油)
季節の魚介釜飯

季節魚鰹魚,魚肉彈牙爽脆,加上芝麻粒很香,還有舞茸、紫蘇葉、高湯醬油。入口味道香淡。

⭐️炙燒水牛芝士紅豆燒餅
炙燒水牛芝士紅豆燒餅

最後是燒餅,餅皮好鬆軟,值得一讚。加上甜而不膩的紅豆和水牛芝士,添上鹹香味。
自家潰前菜
三文魚子約克都布丁
2023-02-11 37 瀏覽
上星期去完呢間食過真是不得了,每度菜都是用心煮,色香味齊,真心值得介紹。肉料理CARVING西式廚師發辦日式西餐,上環市政大廈對面,上電梯見到月子中心,右手邊就到。座位寬敞舒服,服務員招呼有禮,每上一道菜,先介紹特色。我們Order full course testing dinner 前菜自家漬青瓜片,但覺得鹹啲。半熟日本A5和牛大根沙律,重點是和牛上面法國魚子醬好好味👍👍👏👏鹽漬原隻鮑魚配高湯凍,鮑魚淋滑配一粒粒高湯,使口腔有清新感覺😋😋yorkshire pudding大大粒三文魚子放在明太子慕斯上, 賣相一流粟米吉士湯,上面鋪滿香濃木魚片A5和牛生熟度剛好,和牛雖然 沒有油花,但都是好淋,伴碟本菇重菇味,蘆筍新鮮鱸魚釜飯,濃香味舞茸菇,每粒飯占滿油香,飯焦非常香口最後甜品:水牛芝士紅豆餅,餅皮軟熟,甜度剛剛好,最適合我唔鍾意食太甜的人食完後即時訂下個月,同屋企人再來😄😄

粟米吉士湯,上面鋪滿香濃木魚片

鱸魚釜飯,濃香味舞茸菇,每粒飯占滿油香,飯焦非常香口

食完後即時訂下個月,同屋企人再來😄😄
2023-02-10 41 瀏覽
好耐都無過上環食嘢,上環比我既感覺係多cafe,今次黎到肉料理とワインCARVING,睇個名似係食肉為主,入到去之後我覺得係日本料理omakasa自家漬前菜今次係辣青瓜,面頭帶少少白芝麻粒以增加香氣,青瓜爽口帶點微辣,用黎送酒應該一流第一味係CAVIAR WAGYU TATAKI,半熟日本A5好薄同油脂豐富,加上紫菜同蘿白絲酸酸甜,有少少似壽司第二味係塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯凍,都係凍盤, 鮑魚夠鮮同彈牙。高湯凍好有鰹魚香加上柚子皮澀澀地都幾fresh第一次食約克郡布丁,我覺得好似puff 咁,微微牛油香,質地鬆軟又有彈性加上三文魚子既鹹鮮同明太子mousse,我好欣賞本枯節味來粟米吉士湯,呢個超值得推介,粟米湯濃到似custard加上粒粒粟米,好想飲多幾碗燒A5日本和牛(自家生曬蠣醬,時令日本蔬菜)蠔汁唔會太濃味蓋過和牛香,和牛煎得超正,外皮香脆,鍾意食肉既朋友一定滿足塩漬銀鱈魚釜飯日式煲仔飯,飯焦係另外先整再煲飯, 銀鱈魚嫩滑但無咩味道,高湯醬油可以再多少少,底望落偏油但可以接受炙燒水牛芝士紅豆燒餅銅鑼燒整得夠正,十勝紅豆做餡好普遍但Mozzarella Cheese係第一次食,成件

燒A5日本和牛(自家生曬蠣醬,時令日本蔬菜)

塩漬銀鱈魚釜飯

炙燒水牛芝士紅豆燒餅
銅鑼燒整得夠正,十勝紅豆做餡好普遍但Mozzarella Cheese係第一次食,成件事食落無咁膩,overall 黎講成餐飯質素幾好👍🏻
2023-02-08 75 瀏覽
同事介紹呢間位於上環文娛中心附近嘅fine dining餐廳,主打A5和牛西日料理,同朋友book咗枱去試試~餐牌分set同a la carte,一場嚟到直接叫set試試佢嘅招牌菜式。先上桌嘅係自家漬前菜,青瓜微辣爽脆,雖然係前菜,但作為每道菜中間kill time嘅小食都好唔錯~下一道菜係caviar wagyu tataki,廚師用上法國Kaviari Kristal魚子醬,味道清新,半熟A5和牛薄片係肉眼嘅位置,以大根沙律代替壽司飯,以壽司嘅賣相呈現嶄新嘅味覺體驗~跟住係塩漬蝦夷鮑魚配高湯凍,高湯凍入口之後慢慢融化,配合爽口鮑魚清淡好食,正好平衡返上一道菜~之後呢道菜西日fusion嘅成分更高,唔係常見嘅日式泡芙而係Yorkshire Pudding,內餡係香濃幼滑嘅明太子mousse,加埋新鮮三文魚子,用手食更加滿足~食主菜之前嚟個湯品,面頭鋪滿本枯節,係魚味非常濃郁嘅木魚絲,粟米忌廉湯濃到好似吉士醬,非常好飲~重頭戲就係燒A5日本和牛喇,每人有5塊份量唔少,和牛後腰肉嘅位置軟腍度適中,外皮香脆,油脂豐富但冇一絲嘅膩感,點埋自家生曬牡蠣醬,蠔嘅鮮味加埋和牛嘅肉香真係perfec

重頭戲就係燒A5日本和牛喇,每人有5塊份量唔少,和牛後腰肉嘅位置軟腍度適中,外皮香脆,油脂豐富但冇一絲嘅膩感,點埋自家生曬牡蠣醬,蠔嘅鮮味加埋和牛嘅肉香真係perfect match~

尾聲係銀鱈魚釜飯同水牛芝士紅豆燒餅,釜飯有香脆飯焦,高湯醬油調味適中,燒餅夾住北海道紅豆,餅皮鬆軟~
2023-02-07
  • 三文魚子約克郡布丁
  • 燒A5和牛
今日好開心去到上環一間日本料理,多謝朋友邀請,今次食到一餐超精緻既料理,毫不單調,每道菜除左食材精緻,每道菜都好好有心思,由設計到味道,都相當講究。坐低後環境相當清靜,好舒服,先上了一份自上一自家漬前菜。第一道菜-Kaviari Kristal魚子醬,半熟日本A5和牛大根沙律和牛是肉眼位置,中間配有蘿白及紫菜,作為一道前菜,蘿白酸酸甜,而和牛相當香,當壽司咁食,相當開胃。第二道菜-塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯凍係一道凍盤, 鮑魚相當之鮮味,彈牙。個高湯凍係用高湯再做成果凍, 配合鮑魚既凍食,相當有心思, 凍盤都食到咸食。上面有啲柚子汁三文魚子約克郡(布丁招牌約克郡布丁,三文魚子,明太子慕絲)上面係用清酒浸咗嘅三文魚子,中間係明太子慕絲, 個布丁係新鮮焗起, 裡面仲係熱同脆口,用作咸食,魚子味好重。本枯節味來粟米吉士湯店員講解上面係-鹿兒島嘅木魚花相當之香。粟米亦大有來頭,味來粟米,味道非常甘甜,而且不只是甜,仲好大粒,相當有口感。湯比較濃同甜。燒A5日本和牛(自家生曬蠣醬,時令日本蔬菜)和牛部位係牛後腰,蠔整出嚟嘅汁,配菜菇同䓤都係嚟自日本。和牛一向都正,油花重,每一口都有好重既牛香同牛味,

今日好開心去到上環一間日本料理,

坐低後環境相當清靜,好舒服,先上了一份自上一自家漬前菜。

第二道菜-塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯凍
塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯凍

三文魚子約克郡(布丁招牌約克郡布丁,三文魚子,明太子慕絲)

店員講解上面係-鹿兒島嘅木魚花
本枯節味來粟米吉士湯

燒A5日本和牛(自家生曬蠣醬,時令日本蔬菜)
和牛部位係牛後腰,蠔整出嚟嘅汁,配菜菇同䓤都係嚟自日本。和牛一向都正,油花重,每一口都有好重既牛香同牛味,令人食吾停口。而個個汁真係吾簡單,蠔味好鮮, 絕不是普通汁。
燒A5日本和牛

季節之魚介釜飯(舞茸,高湯醬油)
今日既季節魚係銀雪魚,
個飯用個小煲上,而裡面又真係有少少飯焦,
而個飯個醬油亦恰到好處,不會太多,銀雪魚個味留在係上面。

炙燒水牛芝士紅豆燒餅
十勝紅豆做餡,中間係煮過嘅Mozzarella Cheese。作為今日總結超滿足。

2023-02-05