<full course tasting dinner $898> 🌸CAVIAR WAGYU TATARI🌸Kaviari Kristal A5 Wagyu Daikon Salad法國Kaviari Kristal魚子醬,半熟日本A.5和牛大根沙律黃牛根據staff介紹既食法:可以食咗少少caviar 再好似成舊壽司咁一口食 🤭下面係蘿蔔絲 食落去幾清爽呢間餐廳用嘅和牛主要係熊本和牛 屬於和牛裡面油脂味最重既和牛 和牛入口即溶 好香🥰🥰🌸SHIOZUKE AWABI🌸Fresh Hokkaido Abalone, Dashi Jelly塩潰原隻蝦夷鮑魚配高湯涷紫蘇花同柚子汁配蒸鮑魚 一上碟已經好香柚子味 啫喱同鮑魚個配搭幾得意🤍清爽得來有啲煙韌可以咬下 帶出鮑魚嘅鮮甜味🤤🌸IKURA PUDDING🌸Signature Yorkshire Pudding, Salmon Caviar, Mentaiko Mousse三文魚子約克群布丁今餐最特別嘅就係呢碟布丁熱辣辣鹹鹹哋嘅pastry 夾雜着帶甜味既mousse 加上用清酒醃嘅魚子 粒粒魚子爆出黎都係清酒超特別

🌸CAVIAR WAGYU TATARI🌸

熱辣辣鹹鹹哋嘅pastry 夾雜着帶甜味既mousse
加上用清酒醃嘅魚子 粒粒魚子爆出黎都係清酒
超特別

🌸HONBUSHI CUSTARD OF CORN🌸
Mirai Corn, House Made Dashi
本荷節味米築米吉土湯
比較甜嘅粟米湯再加上木魚紙
冬日裡暖下胃😋nicee

🌸GRILLED WAGYU🌸
A5 Japan Wagyu, House-made Kaki Sauce, Japanese Vegetables
燒A5日本和牛(自家生曬牡蠣醬,時令日本蔬菜)
碟上面嘅全部材料都係來自日本
好大碟嘅日本和牛 每啖牛肉同埋油脂嘅分佈都平均 食落口好惹味 😋
牡蠣醬係餐廳自己曬既 然後榨成牡蠣醬 好用心👐🏻

🌸KISETSU SEAFOOD CLAYPOT RICE🌸
Daily Fresh Seafood, Maitake, Daishi-Shoyu Glaze
季節の魚介釜飯(舞茸、高湯醤油)
到最尾一碟主菜 ·煲仔飯
估唔到呢度日式fusion都會有埋香港嘅食物☺️
店員鼓勵我哋如果想食多啲飯焦 可以食咗中間啲飯先 唔好刮側邊
魚下面仲夾雜着唔同款式嘅日本菇

🌸ABU DORAYAKI🌸
Hokkaido Red Bean, Buffalo Mozzarella
光燒水牛芝士紅豆燒餅
  • 三文魚子約克郡布丁
  • 自家漬大根
一路以來都好想試吓食和牛,但係又怕自己手藝麻麻哋,會嘥咗塊靚嘅牛肉,今次好彩有朋友介紹,食到呢間鐵板燒廚師發板👍🏼👍🏼一嚟到就有和牛刺身,配上自家漬蘿蔔,有啲似食壽司,但有冇咁膩,蘿蔔嘅酸味同牛肉嘅肥美完美配合,好唔錯!☺️☺️之後又有魚子布甸,中間嘅cream居然係用明太子製成,更添風味,魚子亦用上威士忌醃製,有淡淡酒香😋😋再黎就係柚子啫喱鮑魚,鮑魚鮮味十足,柚子比到清新嘅口感,為主菜做好準備。🤣之後係本枯節粟米湯,店員介紹本枯節係日本有名嘅柴魚,果然零舍不同。👌👌主菜係熊本和牛嘅後腰肉🔥🔥入口即溶,肉同脂肪比例完美,油花中和左肉嘅韌勁,肉汁滿瀉,令人一試難忘。🤩🤩

2023-01-20 28 瀏覽
朋友生日話想食啲特色啲既晚餐。係OpenRice 見到呢間肉料理餐廳。廚師發板就同朋友去咗食。餐廳係上環區,好彩做定功課,知道係商場入面間譚仔隔離上一層扶手電梯右手邊就見到。我哋叫咗呢個CARVING dinner set自家漬昆布昆布少少辣加咗啲芝麻好惹味開胃前菜法國KaviariKristal魚子醬,半熟日本A5和牛大根沙侓表面睇好似壽司,但原來係用大根沙律做底層食落好好味,和牛入口即溶再加埋啲魚子醬真係正😋塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯涷鮑魚鮮嫩爽口,啲高湯涷食落好似啫喱咁好得意😍三文魚子約克郡布丁呢個係Signature菜好特別用咗招牌約克郡布丁,三文魚子,明太子慕斯,食落口感好特別軟淋淋又帶啲脆卜卜既感覺。真係非筆墨所形容。總之就好好食😋本枯節味来粟米吉士湯店長話呢個湯既重點係用咗鹿兒島最高級既木魚,佢哋師傅自己刨出嚟,同埋用咗日本粟米,個湯好creamy 好鮮粟米味。配埋啲新鮮既木魚好好飲。燒A5日本和牛用咗自家生曬牡蠣醬,同埋日本蔥同菇。呢個和牛係牛既腰部同臀部之間既位置,好稀少,牛味好香濃肉質輕稔稔好好味😋😋配埋個牡蠣醬汁真係🌟🌟🌟🌟🌟季節の魚介釜飯配咗舞茸同高湯醬油季節の魚係
朋友生日話想食啲特色啲既晚餐。
係OpenRice 見到呢間肉料理餐廳。
廚師發板就同朋友去咗食。
餐廳係上環區,好彩做定功課,
知道係商場入面間譚仔隔離
上一層扶手電梯右手邊就見到。

我哋叫咗呢個CARVING dinner set

自家漬昆布
昆布少少辣加咗啲芝麻好惹味開胃前菜

法國KaviariKristal魚子醬,
半熟日本A5和牛大根沙侓

表面睇好似壽司,但原來係用大根沙律
做底層食落好好味,和牛入口即溶
再加埋啲魚子醬
真係正😋

塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯涷
鮑魚鮮嫩爽口,啲高湯涷食落
好似啫喱咁好得意😍

呢個係Signature菜
好特別用咗招牌約克郡布丁,三文魚子,
明太子慕斯,食落口感好特別軟淋淋
又帶啲脆卜卜既感覺。真係非筆墨所形容。
總之就好好食😋

本枯節味来粟米吉士湯
店長話呢個湯既重點係用咗
鹿兒島最高級既木魚,佢哋師傅自己刨出嚟,
同埋用咗日本粟米,個湯好creamy
好鮮粟米味。配埋啲新鮮既木魚好好飲。

燒A5日本和牛
用咗自家生曬牡蠣醬,同埋日本蔥同菇。
呢個和牛係牛既腰部同臀部之間既位置,
好稀少,牛味好香濃肉質輕稔稔好好味😋😋
配埋個牡蠣醬汁真係🌟🌟🌟🌟🌟

季節の魚介釜飯
配咗舞茸同高湯醬油
季節の魚係鱔非常新鮮嫩滑好好食,
店長話條鱔都係幾個鐘前先同佢再見,
真係勁新鮮😆仲有個釜飯係有飯焦
配合番香港人既口味😋飯焦香脆好食😋

燒餅軟熟熱辣辣新鮮做起特別好味😋

今餐真係好滿足!
店長話佢哋每個月都會轉menu,
睇吓下個月有冇緣份再嚟食😆

2023-01-17 49 瀏覽
踏入新一年,當然要食返餐好野嚟鼓勵下自己,朋介紹左呢間新開冇耐嘅fine dining。位置係上環熟食市場附近,同樓下嘅連鎖米線舖形成幾強烈嘅對比感。餐廳走偏暗純色風格,一入門口已經見到有排清酒櫃,另一邊掛住兩張日本和牛產地證明,完美呼應左舖名,肉+酒。呢度分別提供tasting menu 同a la carte menu,聽左店員嘅簡介,就一人一份tasting menu。我地坐係bar枱,雲石紋枱顯得高檔。店員好貼心咁問我地要唔要sprinkling water隨即送上第一道菜,自家製漬物,係微辣嘅昆布絲,清爽亦同時refresh味蕾。接住落嚟分別有2款前菜法國Kaviari Kristal魚子醬,半熟日本A5和牛大根沙律和牛微微炙熱過,油脂香味配上魚子醬,同爽脆大根塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯凍鮑魚鮮味有口感,配上高湯凍,係咀嚼同時高湯凍溶化,好match。食完三道小品,同店員交流下進食嘅體驗,店員邀請左我地去參觀清酒櫃。除左太湖系列之外,仲介紹左一啲非主流品牌-菊之司,大開眼戒。店員仲話佢地啲酒換得好密,可能下個月又換款,啱晒啲鍾意嘗鮮嘅人。可惜友人揸車嚟食飯,所以就冇飲到。睇完酒,

接住落嚟分別有2款前菜
和牛微微炙熱過,油脂香味配上魚子醬,同爽脆大根

塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯凍

睇完酒,我地又繼續食!
IKURA PUDDING 呢個係店舖主打fusion 菜式之一,食完之後我即刻問店員可唔可以加錢要多一件
,只得set包括一件,絕無散叫
大推呢個!

Ikura pudding

接住有個湯品,本枯節味米粟米吉士湯
天冷時間有碗熱湯,粟米鮮甜冇青味,濃郁幼滑。

主菜:燒A5日本和牛配自家生牡蠣
來自岩手嘅牛板踺,配上自家蠔醬,同本菇
肉同脂肪比例適中,肉味再透過蠔醬提升味道

甜品前最後一道,亦係我期待嘅魚介釜飯。
一上枱已經問到高湯同醬油香味,店員貼心告知,如果想有飯焦就焗多陣。打開煲蓋,魚香撲鼻而來,今次係銀雪魚,呢度魚介係睇師傅買到時令魚就配邊種魚,保證係時令魚,總括黎講係昇華版煲仔飯。

甜品:炙燒水牛芝士紅豆燒餅
有得拉絲,紅豆蓉綿滑,為全晚畫上完美句號!

Ikura pudding
  • 季節魚介釜飯
  • Ikurapudding🍮
吃膩了日木壽司刺身的廚師發辦✨?! 不如試試主打高質料理的日西餐廳🇯🇵肉料理とワインℂ𝕒𝕣𝕧𝕚𝕟𝕘 啦! 餐廳走高檔路線,選食材的時候,當然會特別花心思啦。大部份使用日本直送食材,如熊本和牛、北海益鮑魚、日本蔬菜等等🥰,令我好期待今晚的菜式呀~ 「 ғᴜʟʟ ᴄᴏᴜʀsᴇs ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ🍽️$898/位 」 不時轉換的ғᴜʟʟ ᴄᴏᴜʀsᴇs ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ,可以保持顧客的新鮮感。不知下次再光顧的時候,會有什麼變化呢😏~ _自家製漬菜 漬物是辣昆布,不但健康,也很好下酒🍶。 _法國魚子醬•半熟日本ᴀ5和牛大筋沙律🥗 造型像壽司的沙律,好特別。半熟日本ᴀ5和牛軟腍無比🥹,肉香鮮美,再搭配鮮甜的魚子醬,太好吃了~ _塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯凍 鮑魚彈牙又鮮美,用柚子芥末、柚子皮、高湯啫喱調味✨,更有層次感。 _三文魚子約克郡布丁🍮 招牌的約克郡布丁,外層脆內層軟,搭配清酒三文魚子和明太子慕絲。酒味很濃😳,酒迷必愛~ _本枯節味來粟米吉士湯🌽 超愛喝這個粟米吉士湯😍,粟米味相當的濃,又香又甜,更能襯托木魚的鮮美。 _燒日本ᴀ5和牛 閃閃發光的ᴀ5熊本和牛,選用牛下腰的部位,
吃膩了日木壽司刺身廚師發辦✨?! 不如試試主打高質料理的日西餐廳🇯🇵肉料理とワインℂ𝕒𝕣𝕧𝕚𝕟𝕘 啦!

_自家製漬菜

漬物是辣昆布,不但健康,也很好下酒🍶。

_法國魚子醬•半熟日本ᴀ5和牛大筋沙律🥗

_塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯凍

_三文魚子約克郡布丁🍮

_本枯節味來粟米吉士湯🌽

_燒日本ᴀ5和牛

閃閃發光的ᴀ5熊本和牛,選用牛下腰的部位,肉味更濃郁。和牛軟腍得令人陶醉,肉香肉汁爆發,超好吃🤤!

_季節の魚介飯

今晚的煲仔飯,是白鱔口味😆。鱔肉肉質結實彈牙,而且好鮮甜。而白飯更是深得我心,圓潤飽滿有嚼勁哦。

_炙燒水牛芝士紅豆燒餅

🫘 煎至微焦的銅鑼燒,夾著香糯紅豆和水牛芝士,如果有雪糕就更好了~
2023-01-16
2023-01-15 48 瀏覽
終於可以打返籃球,去到上環街市的籃球場,少不免去附近品嚐一些好吃的,朋友本身喜歡食日本野,知道附近有一間肉料理。好評如潮,在街市對面的商場入口,有著好醒目的招牌"CARVING"。入到去門口就是大厨的表演地方,侍應接待我們坐下,輕輕介紹了一下餐單,都知道這裡是按照時節推出美食,就點左”Full course tasting dinner”,去享受下今晚旣晚餐。侍應端來"自家瀆前菜",放在卓上,他每道菜都很小心地替換,令用膳的感覺一道接一道,和朋友用膳十分享受。又上一道”法國Kaviari Kristal魚子醬, 半熟日本A5和牛大根沙律”,能夠令人感受到完美食材的撘配,出色的分層,層次有序,識食一定要試下。"塩漬原隻蝦夷鮑魚配高湯凍",鮑魚原隻,肥美之餘,另加高湯凍,完全將藝術發揮在食物之上,美感一絕。再上另一食材,"三文魚子約克郡布丁 (招牌約克郡布丁, 三文魚子,明太子慕斯)",吃下了好像高級泡芙,明太子沾滿口腔,這味美食,堪入米之蓮之列。一碗"本枯節味来栗米吉士湯",濃郁有至,這餐廳用料十足,難怪朋友讚不絕口。最令人興奮的一碟,"燒A5日本和牛 (自家生曬牡蠣醬, 時令日本蔬菜)

本枯節味来栗米吉士湯

最令人興奮的一碟,"燒A5日本和牛 (自家生曬牡蠣醬, 時令日本蔬菜)”,肉質嫩滑,入口即溶,肉汁飽滿,牛肉紋理花多,再加埋牡蠣醬,提升牛肉的肉味,什麼叫做色,香,味,這正是。

燒A5日本和牛

沒有最好,只有更好,"季節之魚介釜飯 (舞茸, 高湯醬油)”,冬天再來一個飯焦加銀雪魚,何其滿足。
季節之魚介釜飯 (舞茸, 高湯醬油)

吃埋"炙燒水牛芝士紅豆燒餅"做甜品。完滿。
2023-01-11
本枯節味来栗米吉士湯
  • 季節之魚介釜飯
2023-01-08 25 瀏覽
嚟到12月年尾就梗係要好好犒賞自己一番,又就嚟聖誕節就相約好友話要食餐好嘅慶祝一番🎄😆經朋友推薦一間係上環新開嘅fine dining 餐廳,餐廳門面並不浮誇,仲可以話係隱蔽添🤣,果然好嘢係唔需要靠門面功夫,只靠實力都可以取勝🏆Carving 有a la carte menu 同今期嘅full course tasting dinner set ,好酒之人仲可以+$478 升級搭配Taiko Sake pairing ,exclusive sake pairing menu 係餐廳與日本大湖清酒🍶合作,每款都係由資深清酒待酒師所精心挑選和搭配🤩Full course tasting Dinner $898自家漬大根薄切自家漬大根晶瑩剔透,用上柚子檸檬汁醃製白蘿蔔,酸酸甜甜作為前菜好醒胃😎鹽漬原隻蝦夷鮑魚(馬糞海膽、高湯凍)原隻蝦夷鮑魚先用鹽漬方法再蒸煮,保留其原有嘅海鮮鮮味,上面再放上高質新鮮度極高嘅馬糞海膽,為整體口感加上一份creamy ,下面仲有以高湯製成嘅jelly ,店員介紹菜式時會建議食法,將鮑魚、海膽、高湯凍同埋旁邊附上嘅蟹膏加埋一齊食,整個鮮味大爆發魚子醬松葉蟹約克群布

自家漬大根

鹽漬原隻蝦夷鮑魚(馬糞海膽、高湯凍)

魚子醬松葉蟹約克群布丁
驚艷之作,約克群布丁外皮脆身而內裏軟線,中間凹陷位置放上大量一絲絲松葉蟹肉,夾層加上以蟹膏製成creamy 滑順嘅慕思,加上面頭放上矜貴魚子醬,店員建議我地用手拎住整個一齊食,才能真正品嚐出美食嘅風味😋😋

意大利牛肝菌味噌牛筋煮
牛筋以慢煮方式烹調至軟稔,味噌為較重口味,加上牛肝菌、蔥花、半乾蕃茄、芝士醉等,fusion crossover 味道超水準,牛筋軟稔程度差唔多去到入口即溶,骨膠原極豐富,養顏之選😆😆

燒A5日本和牛配鮮黑松露
主菜係燒A5 日本和牛🤩🤩使用嘅部位係下腰至牛臀間嘅部分,哩個部位唔算油花超級多,店員介紹話選用雖個部位係想保留和牛嘅口感之餘又不失牛脂嘅香氣,口感同牛味都好豐富,5成熟嘅和牛熟度剛好,無論賣相定味道都💯配上現刨鮮黑松露,再將整個菜式再升華

鹽漬銀鱈魚釜飯
銀鱈魚釜飯以迷你煲仔上菜,煲仔較厚身可以達到持久保溫效果,底層仲有飯焦,脆脆地好有咬口,銀鱈魚好新鮮以簡單鹽漬方式烹調已經造到超水準美味😋

丹波黑豆意式奶凍
柚子梅酒(和歌山縣紀州石神)
最後一道甜品用上日本頂級嘅丹波黑豆製成嘅意式奶凍,奶凍奶味香濃,加上黑豆蓉添上多重口感,面頭嘅金莎碎令甜品多一重鹹甜味道,提升整體層次🤩配以柚子梅酒作結,超級滿吹嘅一餐❤️
2022-12-15 44 瀏覽
好值得去嘅一間Fine dining餐廳,環境優雅,座位闊落,適合同fd靜靜地傾計同享受美食。.個日前菜 北海道海膽西多士冇貨,所以轉左北海道仙鳳趾の名產- 生蠔。生蠔搭配鰹魚醬油,再加少少薑蔥,口感cremmy,味道鮮甜濃郁。.松野蟹肉和蟹膏搭配木魚和昆布整嘅啫喱,質感香滑且柔軟有彈性,擺設得好igable。A4和牛他他搭配鵪鶉蛋,再加少少wasabi,夾埋餅乾一齊食,口感好豐富。三文魚籽約克郡布丁,造型好QQ,味道一流。 A5日本和牛冇得輸,入口即化的口感! 日式三文魚煲仔飯,大大塊磚般的三文魚,搭配白舞茸,聞落超香。煲仔飯有少少的嚼勁的口感,有飯焦味道。食完已經有飽腹感。 最後有甜品和柚子梅酒,梅酒可以幫助消化下飽腹感。甜品係tiramisu,用梅酒和培茶製作而成,唔會太甜好岩我! 總言之呢餐真係好值得,d食物都好特別以及好好味!

三文魚籽約克郡布丁,造型好QQ,味道一流。

A5日本和牛冇得輸,入口即化的口感!

煲仔飯有少少的嚼勁的口感,有飯焦味道。
食完已經有飽腹感。

最後有甜品和柚子梅酒,梅酒可以幫助消化下飽腹感。

總言之呢餐真係好值得,d食物都好特別以及好好味!
純今天晚上跟朋友來一趟日式高質的ꜰɪɴᴇ ᴅɪɴɪɴɢ。餐廳位於上環一家不算起眼的商場二樓,門面隱世神秘感。以暗黑主調裝修,有吧檯和主用餐區位置,一進門是整整一排清酒櫃,裝潢簡約有情調。.餐廳主打是精緻、新穎的日式菜和依菜單配搭的ꜱᴀᴋᴇ ᴘᴀɪʀɪɴɢ。ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ的內容會依季節、時間定期轉換,本月份主打是和日本大湖清酒ᴛᴀɪᴋᴏ ꜱᴀᴋᴇ聯乘的ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴅɪɴɴᴇʀ。ᴘᴀɪʀɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ上的每款清酒全都經由資深的清酒侍酒師和大湖清酒的傳人精心所配搭唔會挑選。.雖然有散叫的清酒餐牌,但職員說實際上他們的ꜱᴀᴋᴇ大多是售完即止,定期更換款式,所以還是經由他們專業的推薦更好。.➰ꜰᴜʟʟ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴅɪɴɴᴇʀ 💲898🍶ᴇxᴄʟᴜꜱɪᴠᴇ ᴛᴀɪᴋᴏ ꜱᴀᴋᴇ ᴘᴀɪʀɪɴɢ 💲478 (下標🍶項目).✿ ᴅᴀɪᴋᴏɴᴢᴜᴋᴇ先來是ʀᴇꜰʀᴇꜱʜᴍᴇɴᴛ的小吃 - 餐廳自家漬大根,亦即是柚子醃蘿蔔。酸酸甜甜爽爽的口感,建議於每道菜後也吃一點來一清味蕾。漬大根可隨意要求添加,佐酒也很不錯的說。.🍶100%純梅酒’雞尾酒打頭陣先來大湖純梅酒’雞尾
✿ ᴅᴀɪᴋᴏɴᴢᴜᴋᴇ
🍶100%純梅酒’雞尾酒
打頭陣先來大湖純梅酒’雞尾酒,清爽甜甜的,很易入口,不帶酒辛,是適合女孩子的味道。
純梅酒雞尾酒
純梅酒雞尾酒
✿ ꜱʜɪᴏᴢᴜᴋᴇ ᴀᴡᴀʙɪ
頭盤先來是鹽漬原隻蝦夷鮑魚。上面是北海道的馬糞海膽,下面墊底的是清甜的高湯凍,面再撒上一點柚子皮調味。如果覺得味道不夠,還可試配一下他們自家製的紫蘇青醬。
✿ ᴄᴀᴠɪᴀʀ ᴍᴀᴛꜱᴜʙᴀ ᴄʀᴀʙ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ
第二道頭盤是魚子醬、松葉蟹約克郡布甸。法國珍貴的魚子醬,配上大量松葉蟹肉,夾層加上金黃的蟹膏慕絲。底用了英式ʏᴏʀᴋꜱʜɪʀᴇ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ約克郡布丁,亦即是英國喜歡配燒牛肉一起享用的那款麵包,味道綿軟帶鹹。餐廳特意送上濕紙巾,因為建議我們整個拿起一口吃下去,才能感受那原始又上佳的風味。
🍶 大湖大吟釀
對比坊間一般甜感較重的ꜱᴀᴋᴇ,大湖這個品牌的ꜱᴀᴋᴀ會男性向一點,傾向較辛口。大吟釀相對較輕辛,用來配襯首兩道頭盤,很適合跟海鮮類一起享用。
大吟釀
✿ ᴍɪꜱᴏ ᴘᴇᴘᴏꜱᴏ
第三道菜是意大利牛肝菌味增牛筋煮。以味增汁煮的手法慢煮牛筋,牛筋已經砌成一小件口感非常軟淋。面加上蔥花、半乾蕃茄以及芝士,賣相佳味道也一流。
意大利牛肝菌味增牛筋煮
✿ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ᴡᴀɢʏᴜ ʀᴏᴀꜱᴛ
主食有燒ᴀ5日本和牛肉,配搭現刨鮮黑松露。和牛是來自熊本縣的,使用的部位是下腰至牛臀間的部位,此部位的色質比一般的肉眼、三角肉等要深很多。口感與肉味很突出,油脂的香氣可以說是會在口內爆出來一樣。如果怕太油膩,可加點芥末一起享用。和牛的生熟度剛好,口感非常柔軟,賣相、香氣和色質也相當吸引。加上新鮮黑松露,香氣更濃。配菜有汁煮過的本菇及茄子,選材也是來自日本。
🍶大湖本釀造
配襯肉類味濃的主食,配上辛度較高的本釀造令層次更豐富。
本釀造
✿ ꜱʜɪᴏᴢᴜᴋᴇ ʙʟᴀᴄᴋ ᴄᴏᴅ ᴄʟᴀʏᴘᴏᴛ ʀɪᴄᴇ
日式煲仔飯,上檯時熱辣辣在冒煙中。以日本米、鹽漬銀鱈魚、舞茸及一點點紫蘇葉加上鰹魚醬油汁一起煮的煲仔飯,香氣四溢。底還有飯焦,香脆有口感。
🍶大湖純米大吟釀 無濾過金箔
相比較大吟釀和本釀造,這款配襯飯類的純米大吟釀味道更加清澈、滑順。
純米大吟釀
✿ ᴛᴀɴʙᴀ ʙᴜʀᴏᴍᴀᴍᴇ ᴘᴀɴɴᴀ ᴄᴏᴛᴛᴀ
甜品有使用了日本頂級的丹波黑豆做成的意式奶凍。除了面有原粒的黑豆外,奶凍也添加了黑豆蓉,面再撒點了一點點鹹蛋黃調味,使味道更有層次。
🍶大湖100% 純蜜柑酒 及
🥃柚子梅酒 (和歌山縣紀州石神)
最後送上了純蜜柑酒和柚子梅酒。不跟配ꜱᴀᴋᴇ ᴘᴀɪʀɪɴɢ,ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ也會送上一杯柚子梅酒作結。純蜜柑酒的味道上偏甜杰一點。
純蜜柑酒
柚子梅酒
不專業食評 IG nei.foodie
意大利牛肝菌味增牛筋煮
2022-12-09 467 瀏覽
朋友慶祝我搵到新工,一於食好啲☺️肉類omakase~第一次聽,感覺都好好❤️❁ DAIKONZUKE潰物都好大份,自家醃蘿白,咬落爽脆。❁ SHIOZUKE AWABI一上枱就好吸引,原隻連殼鮑魚,鮑魚經過鹽漬再蒸,師傅幫師傅幫手切開左。底層有少少高湯啫喱,上面有海膽、蟹膏點綴☺️❁ CAVIAR MATSUBA CRAB PUDDING大推✨✨✨ 上面有好多魚子醬非常奢華❤️❤️❤️松葉蟹一梳梳好足料,最正係忌廉芝士,混合了蟹膏,啖啖都係蟹膏慕斯香。加上個布丁係暖身脆口,味道唔會太甜,蟹膏慕絲味道突出,忌廉味道香濃。❁ MISO PEPOSO意大利牛肝菌味增牛筋煮,細細粒切開,煮得夠淋份量剛剛好。上面仲有啲半乾蕃茄、牛肝菌,味道香濃❁ TRUFFLE WAGYU ROAST超香✨✨✨肉類omakase嘅肉一定要高質,燒熊本A5日本和牛配鮮黑松露,Picanha牛下腰至牛臂位置相對無咁油,有口感。食落好濃嘅牛香,有Wasabi蓉調味中和番個油脂感,醬汁味淡淡非常好,唔會搶左牛味,配上茄子同本菇。❁ SHIOZUKE BLACK COD CLAYPOT RICE塩漬汁銀鱈魚釜飯連鍋上,非常吸引,入

❁ DAIKONZUKE
潰物都好大份,自家醃蘿白,咬落爽脆。

❁ SHIOZUKE AWABI

❁ CAVIAR MATSUBA CRAB PUDDING

❁ MISO PEPOSO

❁ TRUFFLE WAGYU ROAST

塩漬汁銀鱈魚釜飯連鍋上,非常吸引,入面有紫蘇葉、舞茸配上日本高湯煮嘅飯,帶出銀鱈魚嘅鮮味,魚超大件,滑溜得來啖啖肉。食到底仲有飯焦🍲

❁ TANBA KUROMAME PANNA COTTA
甜品都好用心,丹波黑豆意式奶凍,入面混合左碎黑豆、咸蛋黃,食落有口感,黑豆香甜。

❁ YUZU PLUM WINE
最後有梅酒清下喉龍❤️
早前聽一位好識食嘅朋友強烈介紹,佢話呢間位於上環嘅餐廳有個好高質嘅晚市套餐。一於趁紀念日同女朋友黎試下先餐廳地方唔算好大,有一種私房菜嘅感覺。裝修雅致有品味,用上雲石檯好grand。呢個晚市套餐非常豐富,total有七個courses。前菜係「自家漬大根」:根據店員介紹,蘿蔔係日本進口,並且用左自家製醬料醃製,好惹味!第二道菜係呢個賣相一流嘅「塩漬原隻蝦夷鮑魚配馬糞海膽、高湯凍」:鮑魚、蟹膏、海膽呢三樣都係好鮮甜嘅美食,擺埋一齊食當然鮮味爆棚。值得一讚係個高湯凍好refreshing,夾埋另外三樣食材一齊食令鮮味更加有層次!第三道「魚子醬松葉蟹約克郡布丁配松葉蟹肉、法國魚子醬」同樣賣相吸引,擺上碟嘅presentation非常精緻。更加重要嘅係松葉蟹同魚子醬嘅鮮味俾脆脆地嘅yorkshire pudding吸收曬,令人一試難忘!第四道「義大利牛菌味增牛筋煮」用左啲Semi Dried嘅番茄去煮,一方面癖左啲牛嘅羶味,另一方面亦令味道層次更加豐富。第五道係我全晚最期待嘅「燒A5日本熊本和牛配鮮黑松露」 。呢間餐廳嘅A5和牛同出面入口即溶嘅口感唔同,佢地選左比較有咬口嘅部位,每一啖咬落去油

呢個晚市套餐非常豐富,total有七個courses。

第五道係我全晚最期待嘅「燒A5日本熊本和牛配鮮黑松露」 。呢間餐廳嘅A5和牛同出面入口即溶嘅口感唔同,佢地選左比較有咬口嘅部位,每一啖咬落去油脂喺個口度爆出來真係好正!配合埋啲日本進口菇同埋茄子一齊食,可以解埋膩,一流!

第六道「塩漬銀鱈魚釜飯」熱辣辣,一打開蓋就香氣撲鼻。特別一提係銀鱈魚好滑,好juicy嘅舞茸菇配合埋飯焦一齊食別有一番風味。

去到甜品「丹波黑豆意式奶凍」 我已經好飽。呢個奶凍上面有啲鹹蛋黃,令到成個甜品唔會太甜。同細細杯嘅「和歌山縣紀州石神柚子梅酒」一齊飲,好過癮呀!

• 塩漬原隻蝦夷鮑魚配馬糞海膽、高湯凍
  • 魚子醬松葉蟹約克郡布丁
  • 義大利牛菌味增牛筋煮
  • 燒A5日本熊本和牛配鮮黑松露
2022-12-06 43 瀏覽
今晚黎食日本fusion菜omakase餐廳位於上環位置非常方便自家漬大根酸酸地好開胃海膽刺身多士用既係每日空運北海道高級海膽,好新鮮無腥味,再配上焦糖洋蔥,味道一流大分縣鮪魚沙律,材料用上意大利蕃茄同埋新鮮既水牛芝士,味道香濃三文魚子約克都布丁三文魚子用左清酒漬,而出面用上既係鹽唔係糖,十分特別!外層類似泡芙,入面用上濃郁既明太子mousse,好新奇既配搭!備長炭燒A5日本和牛配日本蔬菜重頭戲黎啦!A5和牛用上牛既後腰部位,唔會好韌!和牛肉味濃郁銀鱈魚釜飯用上銀鱈魚,配上舞茸同鰹魚醬油製成,味道清淡中帶鮮味手工意大利雪糕配自家製crumble雪糕下配有日本知多威士忌雪糕係tiramisu味,配威士忌好夾最後配上柚子梅酒為總結好滿足既一餐😍
今晚黎食日本fusion菜omakase
餐廳位於上環
位置非常方便

酸酸地好開胃

海膽刺身多士

大分縣鮪魚沙律,
材料用上意大利蕃茄同埋新鮮既水牛芝士,味道香濃

三文魚子約克都布丁

三文魚子用左清酒漬,而出面用上既係鹽唔係糖,十分特別!
外層類似泡芙,入面用上濃郁既明太子mousse,
好新奇既配搭!

備長炭燒A5日本和牛配日本蔬菜

重頭戲黎啦!
A5和牛用上牛既後腰部位,唔會好韌!
和牛肉味濃郁

銀鱈魚釜飯

用上銀鱈魚,配上舞茸同鰹魚醬油製成,
味道清淡中帶鮮味

手工意大利雪糕配自家製crumble

雪糕下配有日本知多威士忌
雪糕係tiramisu味,配威士忌好夾

最後配上柚子梅酒為總結
好滿足既一餐😍
2022-12-02 42 瀏覽
/依間日本料理店細細間☺️充滿住日本既味道❣️.Full course dinner $798✨自家漬大根用日本蘿蔔去醃製嘅,有啲酸.✨海膽刺身多士多士有烘過,食落好脆口🥰上面既海膽好新鮮😍海膽用既係北海道高級海膽,中間就放上焦糖洋蔥🧅除左食到海膽既鮮甜,仲食到洋蔥既甜味.✨大分縣鯖魚沙律呢一個沙律🥗主打用左水牛芝士,多數西餐先會用到水牛芝士🧀估唔到日本菜都可以用到佢❣️依個配搭真係好唔錯.✨ IKURA PUDDING呢個係店裏面嘅招牌菜‼️個布丁入面裝滿明太子慕斯,頂層放上好多三文魚子😋多到滿瀉🥰一啖放晒落口食到好濃既酒味.✨ CHARCOAL GRILL用左牛既下腰位置,出面真係好難食到/買到☺️肉味好濃,可配上醬汁或芥末😋依到既芥末係日本即磨,唔會話好攻鼻😳估唔到同和牛會係咁夾🤗.✨塩潰汁銀鱈魚釜飯小小嘅一碗飯食得出依間店既誠意🥰依到既釜飯用既係日本珍珠米,最底層帶有飯焦‼️粒粒分明,面層放上菇同埋銀鱈魚🐟銀鱈魚整到好嫩滑👍🏽.✨ HANDMADE GELATO雲呢拿雪糕淋上威士忌酒,酒味唔會話好濃同埋帶有少少甜味,雪糕🍦下放上脆脆同果仁,增加口感🥰
依間日本料理店細細間☺️充滿住日本既味道❣️
Full course dinner $798
✨自家漬大根
用日本蘿蔔去醃製嘅,有啲酸
✨海膽刺身多士

✨大分縣鯖魚沙律

✨ IKURA PUDDING

✨ CHARCOAL GRILL

✨塩潰汁銀鱈魚釜飯

✨ HANDMADE GELATO
2022-12-01 42 瀏覽
嚟香港真係好想去旅行呀,好彩香港有好多好嘢食可以去減下壓食下嘢❤️ 呢排新開嘅Omakase 越嚟越多,而今次同朋友一齊嚟食呢間上環新開嘅。 呢度係主打fusion 菜, 無論係前菜主食都好精緻同埋高級,都幾值得推介🤤呢次我哋兩個人叫咗佢哋當月推介嘅套餐, 總共有八樣料理。第一樣係潰物, 呢度係自家製嘅白蘿蔔, 酸酸甜甜咁, 而且好爽口, 真係幾開胃。第二樣係原隻鮑魚, 鮑魚已經切開咗, 而且仲有高湯果凍同埋海膽伴碟,鮮味十足。跟住係魚子醬蟹肉布丁,奢華而好食,松葉蟹同埋魚子醬再加埋蟹子, 而且用咗忌廉芝士混合一齊, 啖啖都係滿足👍👍👍跟住就到熱食,第四樣係慢煮牛筋, 牛筋嘅軟硬啱啱好, 入口即溶, 而且伴有番茄同埋芝士, 唔會太肥膩。第五樣係a5和牛, 呢樣真係好值得推介,和牛肉入口即溶,而且伴有山葵,更加可以點出和牛嘅香味🐮🐮第六樣係銀雪魚釜飯, 另外仲有舞茸, 瓦鍋嘅溫度好高,有啲煲仔飯嘅飯焦, 食完暖笠笠👍第七樣同第八樣,分別係黑豆奶凍同埋梅酒, 奶凍上邊仲有啲鹹蛋黃碎。 食完真係好滿足, 可以減少我去日本諗頭🇯🇵
呢次我哋兩個人叫咗佢哋當月推介嘅套餐, 總共有八樣料理。

食完真係好滿足, 可以減少我去日本諗頭🇯🇵
2022-11-30 35 瀏覽
原來和牛都有呀媽家姐!!!今日去咗上環見到佢個名好特別,就覺得好有趣,入到去原來佢有一個full course dinner,咩都有齊晒😍👍🏼Full course dinner $798(10% service charge)服務費來講非常值得俾👍🏼👍🏼每上一個菜店員都會介紹食材來自邊度,想做到有咩效果!店員亦都非常之有禮貌,勤力斟水👍🏼自家漬大根有淡淡嘅柚子香味,有啲偏酸,的確好開胃😚啱哂做前菜!海膽刺身多士個海膽超級新鮮肥美,絕對唔腥!!店員介紹啲海膽刺身係北海道赤膽😍有焦糖洋蔥柚子皮係面,可以就食埋紫蘇葉,會更有風味!我跟住試咗,成個口好balance!大分縣鯖魚沙律同樣擺碟非常之精美❤️入面仲有意大利蕃茄,新鮮嘅水牛芝士!!呢個芝士個味一啲都唔重,唔搶味👍🏼三文魚子約克郡布甸哈哈第一眼睇以為係甜品🤣勁似puff!!!佢好似一個盒咁樣,入面有明太子慕斯(有清酒同梅酒醃過嘅三文魚子)!口感都幾特別!備長炭燒A5和牛配秋葵冬菇正呀!!!啲和牛個樣勁吸引!!!和牛係牛後腰嘅部份,會有啲根!!當我合埋雙眼品嚐和牛,有一下以為自己食緊乳豬😍真係好肥美!!而秋葵同冬菇都係日本直送!!好高質!

自家漬大根
有淡淡嘅柚子香味,有啲偏酸,的確好開胃😚啱哂做前菜!

海膽刺身多士

大分縣鯖魚沙律

三文魚子約克郡布甸

備長炭燒A5和牛配秋葵冬菇
正呀!!!啲和牛個樣勁吸引!!!和牛係牛後腰嘅部份,會有啲根!!當我合埋雙眼品嚐和牛,有一下以為自己食緊乳豬😍真係好肥美!!而秋葵同冬菇都係日本直送!!好高質!想encore!!

鹽漬銀鱈魚釜飯
用個細煲仔上!好啱打卡!!店員話有飯焦整咗係入面,我好期待😚一開勁香,啲飯用高湯去煮,所以味道好唔同!!個魚竟係超滑,蒸咗咁耐都勁滑😍I love it!!

意大利雪糕
係有威士忌加雪糕🍦好特別嘅味道!但係酒味都重嘅!!

最後用一杯梅酒作結!!好舒服消肥膩感❤️好完整嘅一個句號!