2017-10-24 191 瀏覽
趁天氣轉涼,走去食老闆娘米線。好掛住蟲草花酒雞肉米線。去到不用等位,叫好單就入得。今次叫左一碗麻辣小辣炸雞球+腩肉米線米線好大碗,女仔應該食唔曬。湯底麻,但我覺得麻同辣未能融為一體,不像譚仔般。或者係太多香料,未能感受到湯底的鮮味。希望可以更好。另外大讚炸雞球同腩肉,真係好味道。炸雞球皮香肉脆,咬下去汁液四濺,香味縈繞在口腔中。真心讚炸得好!👍(食左兩口了,唔好意思)另外腩肉好滑。豬皮保留了,好滑,沒有肥膩感。第二晚係酸菜胡椒湯米線。(本想食蟲草花,但後來轉軚了)但也後悔了,我覺得酸菜一般,湯底過酸,並非胡椒也是跟酸菜分開的,兩者味道未能交織一起。可惜可惜。寫完。
趁天氣轉涼,走去食老闆娘米線。好掛住蟲草花酒雞肉米線。

去到不用等位,叫好單就入得。

今次叫左一碗麻辣小辣炸雞球+腩肉米線

(食左兩口了,唔好意思)

另外腩肉好滑。豬皮保留了,好滑,沒有肥膩感。

第二晚係酸菜胡椒湯米線。

寫完。
2017-10-17 3433 瀏覽
曾經係荃灣友既我呢日12點黎度以前好少黎嘅曹公街街市,呢日天氣清涼,好適合食碗熱辣辣嘅米線(根本就是衝着老闆娘來⋯)看到OpenRice話係街市3樓,但只係見到去男廁嘅樓梯,圍住街市兜咗一個圈都未搵到,幸好望到不遠處有一對小情侶正行上樓,即刻跟住佢地,果然俾我搵(跟)到啦!12點幾已經滿場,門口有6/7人排隊,老闆娘嘅特色係一鍋煮,所需嘅時間當然會耐啲,我同家姐一邊吹水一邊等,時間過得好快,大概15分鐘後熟手嘅姐姐(妹妹)們安排我哋坐出邊容易攞位,幸好天氣清涼,我哋當然唔介意!點左餐後要再等10-15分鐘左右,一碗熱辣辣同超級大碗既米線終於俾我地等到啦!我點既*腩肉雜菌米線,小辣*:好驚人既份量,雖然未至於譚生既過橋米線套餐,但係以小店嘅麻辣米線來講真係非常豐富!腩肉雖肥,但有十分之多塊,食極都食唔完,而且撇除肥肉d瘦肉部分都幾淋,吸晒d辣味,邪惡至極;雜菌真係要俾個叻佢,有雞髀菇、海鮮菇同金菇,食落"shop shop"聲,健康又好味,可以同腩肉拉返個平衡 整碗米線下面仲有好多芽菜同炸醬,湯底好濃,由於我哋坐出邊冇冷氣,所以碗湯keep到個溫度,小辣對我來講啱啱好,但食到後面嘴唇已發

腩肉雜菌米線

整碗米線下面仲有好多芽菜同炸醬,湯底好濃,由於我哋坐出邊冇冷氣,所以碗湯keep到個溫度,小辣對我來講啱啱好,但食到後面嘴唇已發麻,奈何呢種麻得黎香、香得黎辣嘅味道令人越食越上癮,即使辣都會繼續食落去!完全冇浪費老闆娘嘅心機

腐皮卷

另外值得一提的是呢個*雜菌腐皮卷*,望落非常普通甚至覺得好似好油,但食落一啲都冇失望! 腐皮炸得香脆,油溫控制的好所以食落一d都唔油;餡料脹卜卜,勁多菇菇,豬肉餡味道亦剛剛好,配住軟淋既米線同麻到震一震既湯,真係好滿足!
加杯可樂perfect池!
打完又有少少流口水,點都要搵次機會再去食!

30 分鐘 (堂食)
腩肉雜菌米線
腐皮卷
2017-10-15 197 瀏覽
要在一個空氣不流通的熟食街市排長龍至入座,花上了45分鐘,而且環境不太理想,坐得不舒適,超迫,一張小圓枱坐成六個人,職員態度很差,連位老闆娘都口黑臉黑,味道都是一般,在這環境下和服務下,價錢算貴,完全不值,就算唔駛排隊和免費都唔會再去,有貼錢買氣受感覺。
2016-04-17
45 分鐘 (堂食)
午餐
2017-10-10 207 瀏覽
對上一次食老闆娘係好耐既事了, 果次試左蒙古湯覺得唔錯, 所以決定黎第2次其實間野離我屋企好近的, 不過去親都要等位,所以隔咁耐先會去第2次今次試既係  蟲草花薑酒湯雞肉米線, 本身想叫多D小食, 但呀姐話叫左呢個唔叫得小食, 我唔明...真心唔明即係點, 想食多個炸雞球唔點得?但老公點左另一D米線就可以再揀小食, WHY? =.= 但又唔係樣樣都點得, 算了叫老公求其揀個魚肉響鈴我碗米線好足料, 食唔完既雞肉同埋蟲草花, 仲有微微既酒香同藥才材的味道, 我好中意飲個湯, 份量唔少!魚肉響鈴炸得好透, 但就咁食好DRY, 如果可以點下泰式酸辣醬一定更好食大大舊既雞肉, 唔''鞋'', 好滑!

大大舊既雞肉, 唔''鞋'', 好滑!
2017-10-08
15 分鐘 (堂食)
早前有為食趴B遊的網友問及可否介紹荃灣區的野食! 所以今次趴B就帶大家到香車街熟食中心的「老闆娘雲南米線」! 平時必定要排隊的老闆娘雲南米線,今日星期六的晚上6點,好彩未有太多人來到,趴B同友人都係排左15分鐘到。 不過餐廳都安排得好好,排隊的時候會有位坐,重會比定MENU你睇! 趴B同友人的選擇是:秘醬豬腩肉酸辣米線、魚肉腐皮卷麻辣米線、魚肉響鈴。(點可以唔揀米線呢XD) 趴B評分時間來了! 餐廳環境:🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼) 街市都唔會有太大要求,排隊時係好熱,但入到去食野時,冷氣充足! 員工態度:🍼🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼) 好 NICE!!!又有禮貌!! 食物品質:🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼) 湯底幾好飲!!!米線係少少硬身,偏多,有蔥、芽菜、類似酸菜的配菜等。 先講秘醬豬腩肉酸辣米線: 可能因為湯底的酸辣味道好搶、好夠味,所以都食唔到秘醬是什麼一回事。而豬腩肉係肥肉居多,所以如果唔怕肥的朋友先好食呀XD 魚肉腐皮卷麻辣米線: 因為魚肉腐皮卷是另上的,所以唔洗擔心無送XD 魚肉腐皮卷入面有栗米同魚肉,好清甜爽口、脆卜卜! 而麻辣湯底的後勁好西利!絕對係愈食愈麻同辣!
早前有為食趴B遊的網友問及可否介紹荃灣區的野食!

所以今次趴B就帶大家到香車街熟食中心的「老闆娘雲南米線」!

趴B評分時間來了!

餐廳環境:🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

員工態度:🍼🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
好 NICE!!!又有禮貌!!

食物品質:🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

先講秘醬豬腩肉酸辣米線:

魚肉腐皮卷麻辣米線:
因為魚肉腐皮卷是另上的,所以唔洗擔心無送XD
魚肉腐皮卷入面有栗米同魚肉,好清甜爽口、脆卜卜!
而麻辣湯底的後勁好西利!絕對係愈食愈麻同辣!

魚肉響鈴,熱辣辣,但因為好大舊,所以食到上鄂損左,味道可以。如果細舊d,一啖一口就正!

P.S碗米線係好大碗的!!!所以要留意返!!!!

價錢評分:🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
中價,但因為D送既選擇幾特別,所以都OK~~~
2個人合共92元。

趴B總評分:🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

翻撻度:🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
因為有太多小食同送未食啦,所以一定會再翻撻!!!!
P.S 一出門,就發現外面已經更多人排隊!!!!

老闆娘雲南米線
地址:荃灣曹公街8號香車街熟食中心3樓28-29號舖
(港鐵荃灣站 A3 出口, 步行約12分鐘)
電話號碼:98421971
營業時間:
星期一至二17:00-22:00、星期三全日休息、星期四至五17:00-22:00、
星期六至日16:30-22:00
*截單時間: 22:00

付款方式:現金
2017-10-03
10 分鐘 (堂食)
  • 湯底
2017-10-04 475 瀏覽
老闆娘聲名大噪,特色湯底米線之名響噹噹,而我卻第一次來。聽聞每天都大排長龍,晚上7點半來到,竟然不用排隊! 小店位於香車街街市,近荃灣愉景新城,位置較僻。幸好以前不時跟學長們來這裡吃飯慶功,才知道這個舊式街市,內有多家小炒特色店。先在門口點餐,再入內就座。選擇眾多,眼花撩亂每樣都想試,可惜眼寬肚窄>.< 嗜辣的我選了麻酸辣湯底,大辣,每碗米線即叫即煮。湯底夠麻,不會太嗆,大辣對我來說可以不用飲水便完成,可惜不夠酸。配料很豐富!酸菜牛腩3-4大塊,多肉,腍而不鞋,另加$10款配料,冬菇什錦有3大粒冬菇,腐竹及大大塊木耳,十分抵吃 忘了叫扣底,這個份量太巨大。鎮店之寶野菌腐皮卷也並非浪得虛名,外脆內餡爽口彈牙,今餐十分滿足希望下次再來也不用排隊吧!等我
老闆娘聲名大噪,特色湯底米線之名響噹噹,而我卻第一次來。

先在門口點餐,再入內就座。

選擇眾多,眼花撩亂

麻酸辣湯大辣

配料很豐富!
忘了叫扣底,這個份量太巨大。

希望下次再來也不用排隊吧!等我
野菌腐皮卷
2017-10-03
麻酸辣湯大辣
野菌腐皮卷
2017-10-04 223 瀏覽
公司同事個個都講俾老板呀終於搵日去食啦!星期二嘅晚上七點鐘去到竟然咁兩個就有位真係好開心。我叫左Ma酸辣(小辣)拉麵;肥樹熊就係麻辣(小辣)拉麵。好快就有得坐入去房仔有三張大枱, 每位大約可以坐10至12人有大電視冷氣風扇,環境叫乾淨又夠光, 荃灣車仔麵來講叫做都幾好!10分鐘都冇就上菜啦講下叫咗咩小食先:豆腐魚丸、炸豬扒、野菇炸腐竹、仲有最唔少得嘅酥炸雞塊!拉麵上到嚟真係嚇咗一跳,好大碗喔!即刻覺得$40絕對唔算貴。其他鋪頭馬勒湯川馬拉其實真係爭小小酸菜,但係老闆娘嘅係完全兩個湯底兩個味道,可想而知餐牌上幾個名都應該會好獨立各有特色!用筷子搞一搞拉麵軟硬啱啱好(我比較喜歡吃少少硬的麵,所以好中意);而且份量非常充足。雖然說花生的份量欠奉,但是我覺得拉麵份量絕對值回票價。豆腐魚丸:豆腐魚轉唔使有係普通豆腐味,過下口引就算炸豬扒:好似我掌心咁大,相比起炸豬扒專門店當然係單薄少少,但係車仔麵檔來講酥炸軟硬啱啱好又有肉汁,無雪味nice!肥樹熊食得好開心野菇炸腐竹:真係識叫即炸我好鍾意食腐竹同mushroom㗎!仲熱親添!我之前仲有少少怕佢會用唔新鮮嘅mushroom, 借啲意炸熟佢,點知食

豆腐魚丸:豆腐魚轉唔使有係普通豆腐味,過下口引就算

野菇炸腐竹:真係識叫即炸我好鍾意食腐竹同mushroom㗎!仲熱親添!我之前仲有少少怕佢會用唔新鮮嘅mushroom, 借啲意炸熟佢,點知食落去很新鮮有咬感!我估應該係因為流動快,所以材料快清唔過夜

最唔少得嘅酥炸雞塊:大雞塊!出面雞皮脆卜卜,入面雞油同炸油加埋一口咬就湧出嚟,唔怪得咁多人食啦!想減肥嘅記得唔好食,因為咬一啖都會上引
2017-09-27
5 分鐘 (堂食)
  • 菇炸腐竹
2017-09-25 275 瀏覽
一直都好想黎朝聖,但見食評都係話有排等, 所以一直都唔敢黎。 甘岩尋日黎開荃灣探公公婆婆,就把心一橫同老公睇下咩情況, 已經打定輸數, 諗住要排好耐就食其他。居然唔駛等!!! 揀好食咩交單就入得去食我點左個蒙古湯米線bb辣加多2個餸。蒙古湯好香好飲, 不過叫小辣應該會再香口啲。2個餸有雜菌腐皮卷:脆卜卜超好食, 餡又足仲有個係蝦膠豆卜,彈牙又脆我老公點左個炸醬清湯米線,炸醬都好好味, 但我鐘意辣湯多啲。Overall黎講, 啲米線真係堅大碗,食到男士都話好飽。
居然
唔駛等!!! 揀好食咩交單就入得去食

我點左個蒙古湯米線bb辣加多2個餸。
蒙古湯米線(bb辣)

蒙古湯好香好飲, 不過叫小辣應該會再香口啲。
2個餸有雜菌腐皮卷:

雜菌腐皮卷

脆卜卜超好食, 餡又足

仲有個係蝦膠豆卜,彈牙又脆

蝦膠豆卜

炸醬清湯米線

Overall黎講, 啲米線真係堅大碗,食到男士都話好飽。
2017-09-24
蒙古湯米線(bb辣)
雜菌腐皮卷
蝦膠豆卜
  • 蒙古湯
2017-09-21 204 瀏覽
平時嚟到都10幾廿人排隊,可能咁啱今日打風又落雨,前面只係得 2 個人排隊,點都試下啦!我哋試咗 2 款,分別係『蟲草花薑酒湯雞肉米線』同埋『麻辣湯米線』。『蟲草花薑酒湯雞肉米線』湯底比較特別,所以覺得應該要試下。為咗唔想配料影響到湯底嘅味道,呢個米線係唔俾加配料。湯底唔錯,清清地又帶點藥材味道,不過雞肉就好似梅梅地。『麻辣湯米線』因為第一次食,所以試小辣。湯底味道 OK,但略嫌佢唔夠辣(可能真係要中辣或大辣先夠),反而好麻。食完大大碗米線,我哋仲加咗小食『招牌酥炸雞球』,每件雞件都好夠份量呀!本身想試埋招牌嘅『魚肉響鈴』,但真係食唔落啦!

2017-09-03
10 分鐘 (堂食)
2017-09-14 224 瀏覽
上網睇得多,有幾好食,有幾好食,人群心態,講到咁好食,我呢個米線控點會錯過,行過路過唔好錯過,機緣巧合下,朋友得閒,即興出去荃灣潮聖,去到排隊排最少半個鐘以上,又熱又焗,排到我時入去座,指定6人一張枱,建議有小朋友唔好去啦,點食麵唔會快,坐得又迫,叫左個麻辣湯底 炸醬腩肉,個腩肉肥到呢...其實係名大過實...我覺得唔係咁好食 唔值得排咁耐隊等食佢個面,如果6個都係有肉地既人,食得都會好辛苦,老老實實,食完一次,都未必有下次,態度又唔太好!
2017-09-12
2017-09-13 191 瀏覽
個日叫左麻辣Bb辣 同蟲草花酒湯米線同枱其他三個人都話太麻,食吾慣不過有d人中意個種麻,我自己一般,因為食其他野會無曬味炸雞好普通,有油益味服務態度麻麻,由排隊到入去,都好像命令式尤其後生女,比完$多謝都無句,好似吾休做咁。。。價錢又貴,如果排成個鐘,值吾值見人見智
個日叫左麻辣Bb辣 同蟲草花酒湯米線

同枱其他三個人都話太麻,食吾慣

不過有d人中意個種麻,我自己一般,因為食其他野會無曬味

炸雞好普通,有油益味

服務態度麻麻,由排隊到入去,都好像命令式
尤其後生女,比完$多謝都無句,好似吾休做咁。。。

價錢又貴,如果排成個鐘,值吾值見人見智
2017-09-12 220 瀏覽
今日想食超辣既,想起老闆娘,她的米線出名好食但太多人了,門口已經有兩排藍色椅,但並不是隊尾喎,行遠d,再後面就係啦,等多兩等唔係路,外賣算🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️米線麻辣湯中辣鮮豬潤招牌酥炸雞球魚肉響鈴冬菇雜錦雞肉
今日想食超辣既,想起老闆娘,她的米線出名好食

米線
魚肉響鈴
冬菇雜錦
雞肉
2017-09-04
10 分鐘 (外賣自取)
「由於電力供應不足,加上天氣炎熱,為員工著想,我們營業時間會由17:00……」店內大概咁寫既通告之前有朋友中午食過,宜家改17:00先開,我無食過,本以為會好多人,平日放工去到已經18:30,門外都是等的人,但好多都因為未人齊而唔入得,我亦唔例外,其實人齊就好快入得,呢段時間唔洗點等位。入到去,座無虛席,但唔會太焗。滿分5分招牌酥炸雞球 5分 麻酸辣湯 0分 (只有麻,重要好麻)豆瓣金錢肚 2分 (味濃)秘醬豬腩肉 0分(好肥,味太鹹)鍾意食濃味既我,食完都覺得麻麻地,只有一個「麻」字同一個「鹹」字。

入到去,座無虛席,但唔會太焗。

滿分5分

招牌酥炸雞球 5分

招牌酥炸雞球

麻酸辣湯 0分 (只有麻,重要好麻)

豆瓣金錢肚 2分 (味濃)
秘醬豬腩肉 0分(好肥,味太鹹)
麻酸辣米線

招牌酥炸雞球
2017-09-09 130 瀏覽
這一天因為路經荃灣,又想起這家米線,所以就決定來一試了。許多人慕名而來,難免形成長長的人龍,幸好店家很細心的安排一些座位予排在前面的客人,讓他們在等候入座時選好菜式。據聞這裡的麻辣湯底很不錯,但我不太能吃辣,所以只好選擇BB辣。當天亦不太餓,就選了時菜作配料。另外點了一道酥炸雞球與友人分享。因為客人頗多,所以上菜也得等待十來分鐘,但聞到香噴噴的米線就覺得很值得了~時菜有生菜、豆卜、蕃茄、腐竹、鮑魚菇等 ; 湯底微微的辣,清清的又有點甜味,能品嚐出不是味精所調出來的。我喜歡在一道菜式品嚐到不同的味道,這一款也頗適合我的。米線的份量也不少,很足料呢!再來是酥炸雞球,每一件都頗大件的。外皮不會炸得太油膩,咬下去外脆內軟,雞肉香嫩,味道挺不錯的。

2017-08-28 190 瀏覽
住咗喺荃灣咁耐終於都試到啦份量好足夠!女仔食如果唔係特別大食嘅就叫小米先會好啲,如果唔係應該都會食淨幾多~第一次食原來咁大碗,上枱真係俾佢嚇親,仲要最好就係,佢啲炸嘅食品全部分開上,就算兩個人每人帶兩個餸都可以好開心咁每人食少少,麻辣湯底同酸辣湯底都好正!豬腩肉正,啲粉腸又係冇得頂,湯底夠濃,蟲草花清清地都幾好,最緊要記住叫佢嗰個什菌卷,魚肉響鈴就冇特別可以唔使叫,嗰個炸雞又係好正啊!不過講真有心理準備唔係有耐性等位嘅就唔使諗,一定會繼續幫襯,荃灣好多米線譜呢間都真係算係咁,不過記住呀星期三唔開架
住咗喺荃灣咁耐終於都試到啦

• 炸雞