2021-05-01 0 瀏覽
因朋友仔join米線群組,於是發起組隊食米線🤣,本來想去牛頭角出名米線店,但太遠同時間夾唔到,所以就先試呢間老闆娘米線。未有什麼米線群組已經知道呢間米線,不過太多人等同位置唔係咁方便,所以都無去食,現在終於可以試呀朋友來到先等位,最後都等到差唔多半個鐘先有位,入坐前已寫紙仔落單,價錢都幾高,47蚊一個連面餸,如果再加餸就10蚊,兩個餸已經57蚊唔包野飲,但有野飲賣,但食完之後明白呢點解呢個價,朋友想試蒙古湯同銀針粉賣曬。。。我叫左招牌炸雞,炸蝦膠豆卜,麻酸米線不過要耐心等待,我地入坐差不多半小時之後先上野食,好彩我地吹下水時間就得快d。終於野食陸續上,但先上餸先,由於太肚餓,因幾個朋友都叫佢地招牌餸,之後我地交換來食先#炸雞好食,有些咖喱味#炸蝦豆卜香口好咪夠彈牙#雜菇腐皮卷,好食#米線湯底夠麻夠辣#米線有咬口同大碗最後有朋友食唔曬碗米碗,其實正體好食,係等待時間長,差唔多9點仍然好多人排隊,果然係米線群組頭幾名排位,哈哈哈哈!

唔包野飲,但有野飲賣,但食完之後明白呢點解呢個價,
朋友想試蒙古湯同銀針粉賣曬。。。
我叫左招牌炸雞,炸蝦膠豆卜,麻酸米線

#炸雞好食,有些咖喱味
#炸蝦豆卜香口好咪夠彈牙
#雜菇腐皮卷,好食
#米線湯底夠麻夠辣
#米線有咬口同大碗

,果然係米線群組頭幾名排位,哈哈哈哈!

2021-04-29
  • 酥炸雞球
  • 野菌腐皮卷
  • 反斗蝦膠豆卜
好味的食物是值得等待,期待已久嘅老闆娘米線。大滿足阿!!!!-放工時間,家人都好醒目預早先去店鋪寫紙落單,因為好多食客排隊,同埋叫外賣,所以佢地叫外賣都需要到現場的!-18:30~45 左右已經排了廿幾人at least好勁ah 家人叫完外賣,我地系附近hea 左45mins 左右就番去拎外賣-當其時同counter 靚女傾左幾句,靚女又有禮貌,面對住個唔想排隊既阿姐😂用智慧去令阿姐明白,好食既野大家都願意等❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️🥰-今次叫左炸豬扒 炸雞球 炸腐皮卷炸0魚球 同埋麻酸辣米線-麻酸辣湯底好多肉碎好正 同埋好夠麻 同好多酸菜我今次食左小辣覺得唔錯 令你更食到湯底既精髓不過我都好期待下次食中辣!!!-同埋下次想食蒙古湯-炸物好味 岩岩炸起全部野脆卜卜好香口雞球炸完都嫩滑豬扒炸完唔會乾腐皮卷入面好多菇菇 好香好有咬口0魚球唔錯 唔會有腥味:)-大家有時間去食下啦!!
好味的食物是值得等待,
期待已久嘅老闆娘米線。
大滿足阿!!!!

放工時間,
家人都好醒目預早先去店鋪寫紙落單,
因為好多食客排隊,
同埋叫外賣,所以佢地叫外賣都需要到現場的!
18:30~45 左右已經排了廿幾人at least
好勁ah

家人叫完外賣,
我地系附近hea 左45mins 左右就番去拎外賣
當其時同counter 靚女傾左幾句,
靚女又有禮貌,
面對住個唔想排隊既阿姐😂
用智慧去令阿姐明白,
好食既野大家都願意等
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️🥰
今次叫左炸豬扒 炸雞球 炸腐皮卷
炸0魚球 同埋麻酸辣米線
麻酸辣湯底好多肉碎
好正 同埋好夠麻 同好多酸菜
我今次食左小辣
覺得唔錯 令你更食到湯底既精髓
不過我都好期待下次食中辣!!!
同埋下次想食蒙古湯
炸物好味 岩岩炸起
全部野脆卜卜好香口
雞球炸完都嫩滑
豬扒炸完唔會乾
腐皮卷入面好多菇菇 好香好有咬口
0魚球唔錯 唔會有腥味:)
大家有時間去食下啦!!
2021-04-25 0 瀏覽
自從米線關注組興起後,愈來愈多人走入荃灣試試老闆娘米線,好嘢自然多人嚟食,為咗避開人潮,建議真係平日/盡早去食。今次同友人平日1點去到,已經有一個蛇餅,等咗大約35分鐘才能入座,排隊前記得拎定落單紙,排到再交比啲姐姐,再揀飲品就入得去了。今次點了碗麻辣胡椒湯底米線($47+6)小辣配雲醬豬軟骨,再加餸野菌腐皮卷(+$10),再加多咗一枝檸檬薏米水($10)米線非常大碗,女仔有機會食唔晒可叫少米線,胡椒湯底雖然要再加錢但麻香味十足,非常惹味,豬軟骨亦非常軟同入味,炆得好淋。野菌腐皮卷一炸好就會上枱,腐皮非常酥脆,野菌十分juicy,建議上菜後盡快食咗佢!薏米水消暑解膩,畢竟喺外面排隊等到身水身汗,總括而言係非常地道嘅米線,愛辣愛麻人士必試!
麻辣胡椒米線

野菌腐皮卷

麻辣胡椒米線
野菌腐皮卷
2021-04-24 507 瀏覽
想講星期六去荃灣試吓呢間好多人推薦嘅米線😀之前上網睇真係好多人推薦,仲要係黃店,就心郁郁去咗試。講返啲嘢食先,其實個炸雞球都可以,幾滑,算係出邊米線店少見嘅餸,整得又還可以。米線就係平時出街普通可以食到嘅米線,我覺得就係配菜比較特別同埋都OK,個米線又真係冇話有好特別嘅湯底之類。價錢就比較偏貴,算係米線之中比較貴價錢嘅店,不過如果走到去試嘅話又唔係好介意個價錢嘅,因去之前都已經睇到。重點,我由一點幾等到三點幾,真係企到腳都軟埋,雖然我啲嘢OK ,但等咁耐就真係見仁見智,我覺得如果真係好鍾意米線去試一次都可以嘅,如果真係純粹為試吓嘅話咁你就要諗吓等嘅時間。

2021-04-17
2021-04-17 436 瀏覽
有留意關注組應該對老闆娘米線唔會陌生每日都會有人po但次次都得個睇字🥲🥲今次終於去到試一大條長龍等緊堂食我買外賣都大約等咗35分鐘🥲.米線麻酸辣 小辣炸雞球.由米線開始講起因為要外賣 所以我分咗湯睇得出米線係有同個湯底一齊煮 而唔係好似譚仔咁 米線係白雪雪🤣不過我覺得個米線煮得淋咗少少.湯底我揀咗麻酸辣三種口味都好突出唔會話有邊種食唔出麻味都幾重朋友食咗一啖都覺得成口麻🤣🤣😂酸同辣比較下 我覺得酸味比較突出辣叫小辣都唔係好辣🤭🤭.🏆炸雞球留到最後講因為真係幾出色👍🏻👍🏻外層炸皮唔算好厚而且都炸得好脆口而雞肉都係好嫩滑一啲都唔鞋!!!⚠️但係唔知係咪個別問題我覺得有啲唔係好熟 因為有啲位重係紅紅地色😩😩.整體感覺係幾出色嘅但係咪超好食呢? 我又覺得唔係試一次可以但如果下次要排咁長隊 我就未必會再食啦🙊
有留意關注組應該對老闆娘米線唔會陌生
因為真係幾出色👍🏻👍🏻
外層炸皮唔算好厚
而且都炸得好脆口
而雞肉都係好嫩滑
一啲都唔鞋!!!
⚠️但係唔知係咪個別問題
試一次可以
但如果下次要排咁長隊 我就未必會再食啦🙊

炸雞球

2021-04-17
40 分鐘 (外賣自取)
炸雞球
  • 酥炸雞球
12:15去到已經好多人排緊隊🥺13:10入座然後13:45先有得食。鍾意食米線嘅一定唔可以錯過,一定要預時間🥲今次叫咗兩碗,一碗係酸辣小辣米線,另一碗係蒙古湯小辣銀針粉。湯底惹味,肉碎份量多又入味🥰 銀針粉食落冇米線咁滯,蒙古湯好香孜然味,同銀針粉比較夾😂🔸野菌腐皮卷呢個最好味!唔會太油,因為鍾意食菇所以覺得呢個非常正呀😂🔸反斗蝦膠豆卜蝦膠結實,炸得酥脆唔油膩,豆卜都食得出豆味。🔸招牌酥炸雞球雞肉juicy唔鞋,味道唔錯㗎。但腐皮卷同蝦膠豆卜出色啲😂🔸雲醬豬軟骨味道普通。豬軟骨幾冧,軟骨幾好𡁻😂😂

🔸野菌腐皮卷
呢個最好味!唔會太油,因為鍾意食菇所以覺得呢個非常正呀😂

🔸反斗蝦膠豆卜
蝦膠結實,炸得酥脆唔油膩,豆卜都食得出豆味。

🔸招牌酥炸雞
雞肉juicy唔鞋,味道唔錯㗎。但腐皮卷同蝦膠豆卜出色啲😂

🔸雲醬豬軟骨
味道普通。豬軟骨幾冧,軟骨幾好𡁻😂😂
2021-04-13 351 瀏覽
放假行山前諗住食個飽飽先結果就打亂左行山嘅計劃因為一等就等咗90分鐘入到去有得坐低再等15至20分鐘(不適宜容易燥底人士)(必須預備足夠的耐性時間心情😂)環境:⭐️⭐️由於係街市入面環境方面就冇太大期望暫時未見到昆蟲或小動物整體上都算可接受食物:⭐️⭐️⭐️⭐️終於到主角我揀左麻酸辣湯銀針粉揀銀針粉係因為我本身好鍾意😍都唔係周圍都有但我之後後悔 因為好難夾穩配埋個辣湯好容易彈到自己成身係🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️湯底同出面嘅的確係有啲分別由於佢係一碗碗咁整 所以嚟到嘅時候個湯係超級滾 再加埋佢湯底好麻 所以鍾意食辣嘅人會覺得好爽 🤤🤤但食到後尾 湯開始凍嘅時候先會感受到佢嘅酸作為一個湯底都算幾有層次🤔餸個方面 我揀左魚肉春卷同炸墨魚滑仲有炸雞都算係出面比較少見既米線配菜 炸雞什至出乎意料地juicyyyyy~總括 未試過既可以一試但叫我下次再排90分鐘隊就未必說服到我🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
放假行山前諗住食個飽飽先
結果就打亂左行山嘅計劃
因為一等就等咗90分鐘
入到去有得坐低再等15至20分鐘
(不適宜容易燥底人士)
(必須預備足夠的耐性時間心情😂)

環境:⭐️⭐️

但食到後尾 湯開始凍嘅時候先會感受到佢嘅酸
作為一個湯底都算幾有層次🤔

餸個方面 我揀左魚肉春卷同炸墨魚滑仲有炸雞
都算係出面比較少見既米線配菜
炸雞什至出乎意料地juicyyyyy~

總括 未試過既可以一試
但叫我下次再排90分鐘隊
就未必說服到我🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
2021-04-11 359 瀏覽
🔹麻酸辣湯米線(包一餸) $44+$10(一餸)米線好大碗,大過我塊臉,多到我食唔哂😹我簡咗小辣,點知竟然唔係好辣?😳(平時食開中辣)湯底夠麻夠酸,出面好少做到呢個麻度👅湯底不算油,可接受。朋友叫咗蟲草花雞湯,有少許酒味,不過偏清淡。 🔹雲醬豬軟骨豬軟骨份量多,有三大塊,夠淋夠入味,啲骨做到啫喱狀👍🏻 🔹魚肉響鈴10蚊有兩塊,外層係腐皮炸過,魚肉彈牙,不過太脆食個時刮到口😂 .🔹野菌腐皮卷腐皮炸得夠脆,裏面有木耳、菇、粟米,脆卜卜好有口感,不過個度啲炸物都係偏油。 ⭐️老闆娘果然名不虛傳👍🏻性價比好高,係屬於高質既酸辣米線,而且味精唔重,食完唔會口渴。環境方面就正常,有冷氣提供~值得一讚係佢個度做事好有系統,排隊落單入坐都好快唔會亂。

🔹麻酸辣湯米線(包一餸) $44+$10(一餸)

🔹雲醬豬軟骨
豬軟骨份量多,有三大塊,夠淋夠入味,啲骨做到啫喱狀👍🏻

🔹魚肉響鈴
🔹野菌腐皮卷
都係偏油。
值得一讚係佢個度做事好有系統,排隊落單入坐都好快唔會亂。
🍜排一粒鐘先食到嘅米線你又覺得值唔值呢?無論你幾時黎到荃灣香車街街市,都會見到一條長長嘅人龍,大家唔計較日曬雨淋都要等到食到呢碗雲南米線為止,咁究竟呢碟米線又有乜特別呢?🍲老闆娘雲南米線$➍➐再加每款餸 $➊⓿有少少不自量力嘅我,叫左碗麻辣小辣米線。如果平時譚仔好似我咁食開三小辣,建議大家就先食吓BB 辣,唔係一定會食到你標到滿頭大汗呀。湯唔係一味淨係得個麻同辣,特別欣賞有勁多肉碎添。🍤必試反斗蝦膠豆卜佢呢度岀名好食嘅幾款餸都係香口野。首推必定係佢個反斗蝦膠豆卜。蝦膠釀入豆卜裏面再翻炸,外表勁鬆勁脆內裏蝦滑仲爽口。浸落麻辣湯到度索埋啲湯就更滋味。次選🐟魚肉響鈴 🫔野菌腐皮卷同樣係香口野,魚肉響鈴樣似用腐竹包住鯪魚肉再拎去炸,啖啖肉得黎外面就好香脆。野菌腐皮卷本身以為好普通,但係佢包到勁多餡,啲菇又大大粒仲有預先炒香,係幾有驚喜。同樣值得推介 🐷秘製豬腩肉 🐥招牌酥炸雞球 對豬腩片情有獨鍾,叫左先發覺份量係多得驚人,食極都仲有咁!豬腩肉啲脂肪同肉一層一層咁分隔,食落好鬆化。雞件大大舊啖啖肉,炸到皮脆內軟。你話咁多款餸都咁好食可以點選擇好呢!.📍 老闆娘雲南米線 荃灣曹公街8號香車街熟食中

🍲老闆娘雲南米線$➍➐再加每款餸 $➊⓿

🍤必試反斗蝦膠豆卜

次選🐟魚肉響鈴 🫔野菌腐皮卷

同樣值得推介 🐷秘製豬腩肉 🐥招牌酥炸雞
📍 老闆娘雲南米線
荃灣曹公街8號香車街熟食中心3樓28-29號舖
2021-04-10 129 瀏覽
琴日同男朋友去咗荃灣試老闆娘雲南米線,諗住平日會少人啲排隊(因為見識過放假既人龍)去到發現排隊人數比想像中少既排隊等開門嘅時候就可以揀定食咩。我揀咗麻辣湯中辣米線,餸就揀咗雲醬豬軟骨,炸豆腐同埋野菌腐皮卷男朋友就揀咗麻酸辣湯Bb辣米線,餸就揀咗酥炸雞球,反斗蝦滑豆卜同埋豆瓣金錢肚未食過之前已經知道老闆娘既餸一定要嗌炸野。腐皮卷炸雞球同反斗豆卜都係分開上的。先講米線,本身我自己鍾意食辣,湯冇想像中咁濃,味道比較淡但冇味精味。辣唔夠但好夠麻男朋友本身食唔到辣但中辣佢都食到而且鍾意佢夠麻男朋友嘅麻酸湯好夠酸餸的話呢我嗌咗既炸豆腐就好普通,豬軟骨好夠味但肉偏多,軟骨比較少。腐皮卷好食酥炸雞球好食,好脆好大舊唔會炸到好乾身,咬開裡面仲好一juicy 反斗豆卜都好出色 男朋友最鍾意金錢肚都好入味正體黎講老闆娘嘅餸真係做得幾出色中辣黎講唔夠辣 下次可以試吓個大辣

未食過之前已經知道老闆娘既餸一定要嗌炸野。

腐皮卷炸雞球同反斗豆卜都係分開上的。
男朋友本身食唔到辣但中辣佢都食到而且鍾意佢夠麻

男朋友嘅麻酸湯好夠酸

反斗豆卜都好出色 男朋友最鍾意
金錢肚都好入味
正體黎講老闆娘嘅餸真係做得幾出色

中辣黎講唔夠辣 下次可以試吓個大辣
中麻辣米配野菌腐皮卷炸豆腐豬軟骨肉,BB辣麻酸湯米配金錢肚反斗蝦滑豆卜酥炸雞球
2021-04-09 137 瀏覽
荃灣米線名物,知道好多人排隊食,所以早少少去等位。1210已到門口,已經見到條好長嘅人龍,究竟d人係幾多點已開始排隊呢😅一等等左1粒鐘先有得坐低等食😅😅😅,坐低仲要再等多20分鐘😅😅😅😅如果好趕時間真係唔好揀呢間,就算係外賣都要等好耐!一入到舖頭坐低,已經聞到好香嘅麻酸辣味道😋😋因我唔食辣,我叫左碗蟲草花雞酒湯銀針粉,好大碗,雞肉嫩滑,配料多,好多蟲草花,一d都唔吝嗇,仲有紅棗,個湯先係重點,好濃嘅薑酒味,好養生😆😆,非常好飲,如果冬天飲真係一流,暖胃!排一個鐘,總算係值得!

如果好趕時間真係唔好揀呢間,就算係外賣都要等好耐!

一入到舖頭坐低,已經聞到好香嘅麻酸辣味道😋😋

排一個鐘,總算係值得!
2021-04-05 361 瀏覽
呢個月已經幫襯左兩次老闆娘,真係好好食,成日想再食。最鐘意叫佢既麻辣米線,加雞翼、雞球、金錢肚同大腸。金錢肚同大腸都好淋好入味,雞翼同雞球大大件,炸到好鬆脆,係我一直encore既首選!叫雞球分開叫單拼米線會有4件,另一碗就叫齊想食既野,再同男朋友share,係最抵食既配搭。老婆娘既米線湯底好正,食得出好多料,肉碎又多,麻香味十足,因為我唔食得辣, bb辣就岩岩好,正!如果唔係成日要排好耐隊,我應該會黎得仲密丫!
呢個月已經幫襯左兩次老闆娘,真係好好食,成日想再食。

如果唔係成日要排好耐隊,我應該會黎得仲密丫!
2021-04-03 303 瀏覽
穩秘的人氣米線 香港的典型食市,人氣店,就人多,地方不夠,侍應人手不足。就算用全速,都會俾人覺得慢。何況是一間「一家人」經營的小店。環境迫,熱,香港人心急,每個人心浮氣燥。常常被誤會服務不好。其實只是速食米線,就已接受大家快問快答的服務。 店舖位於在香車街街市入面,如果不是香港人,或怕環境混亂的人,應該都不會幫襯這間米線了。一進去,長走廊兩傍,有一間間圍著鐵網的食店。鐵網內就有簡陋的枱摺凳,環境光線不是太充足。這米線是唯一一間,午市和晚市都有很長人龍的一間,我排了60分鐘。 我雖然堂食,但都有外買必叫的「炸雞球」和「魚肉春卷」。「雜菌腐皮卷」已售罊,與它無緣了。雞球又大,又多汁,有三件,份量可算是一件細雞扒了,都只收米線配菜的價錢。因部份要外帶,店員還為我安排,最後先提貨。 麻辣米線好喜歡它的「麻辣湯底」,不是好簡單的辣,「麻」也很足,好喜歡又麻又熱又要吃的感覺。不吃「麻」的或只能接受「少麻」人,可選擇酸辣,或其他養生湯底。 湯底本身有半肥瘦豬肉碎,和可能就是這點豬油,令整碗米線很滑,很好喝,吃完也不覺有口喝的感覺。湯底本身有少少芽菜,味菜。就是覺得整碗米線,靈魂在湯底
穩秘的人氣米線

豬軟骨 奇味排骨  麻辣米線

麻辣米線

湯底本身有半肥瘦豬肉碎,和可能就是這點豬油,令整碗米線很滑,很好喝,吃完也不覺有口喝的感覺。湯底本身有少少芽菜,味菜。就是覺得整碗米線,靈魂在湯底。

配菜:豬軟骨 +奇味排骨+魚肉響鈴
豬軟骨 和 排骨 肉質好冧,但好像同一種味。可能同一煲汁鹵出來吧!
魚肉響玲
2021-04-02
豬軟骨 奇味排骨  麻辣米線
2021-03-29 457 瀏覽
呢間米線真係唔使多講,真心好好好好食我食左十次都有,食開麻辣既我偶然都會轉下湯底搞下新意思,今次叫左麻辣同胡椒湯,麻辣一貫出色,胡椒湯真係驚喜十足,飲落好暖胃,配埋滑滑雞肉真係好滋補,值得一提係係呢度既米線好掛湯,正呀😍😍😍😍😍餸方面除左滑雞仲叫左牛肚,腐皮卷同炸雞牛肚好入味,炆到淋淋地,出色!!腐皮卷對我黎講就一般,唔算好難忘,炸雞堅係每次必點既名物,好似係每餸加十蚊,十蚊就有三大件炸雞食,外皮脆肉汁又豐富,好難唔叫雞食😜😜😜😜
呢間米線真係唔使多講,真心好好好好食
餸方面除左滑雞仲叫左牛肚,腐皮卷同炸雞
牛肚好入味,炆到淋淋地,出色!!
  • 招牌酥炸雞球
  • 麻酸辣米線
2021-03-22 740 瀏覽
荃灣香車街街市- 老闆娘米線我自己食過3次以上啦!😋每一次都要排隊等45分鐘左右,坐低座位,再等25分鐘左右🤦🏻‍♀️無1.5小時,都食唔到嘅米線!唔等得真係唔好去食呀🤣 可能因為係星期六日lunch hour 去食啦次次都大排長龍呀 試過一次想捕佢開門啦,以為會無人啦但結果佢開12:00,我地12:01去到都已經大排長龍啦🥺 講返食後感:炸餸:雞球就一定每次都必食啦!響鈴都唔錯 米線:一碗麻辣、一碗酸辣 試過食bb辣、小辣 食小辣會辣到不停流鼻水,好過癮酸辣:好夠酸,又夠辣,正麻辣:夠辣,亦名副其實好夠麻。花椒嘅麻,麻到你嘴唇麻痹呀,得呢間先做到😍 總之佢嘅味道,就好食到我心甘情願咁等啦🤤暫時我心目中米線第一名。
荃灣香車街街市- 老闆娘米線

我自己食過3次以上啦!😋

無1.5小時,都食唔到嘅米線!
唔等得真係唔好去食呀🤣

可能因為係星期六日lunch hour 去食啦
次次都大排長龍呀

試過一次想捕佢開門啦,以為會無人啦
但結果佢開12:00,我地12:01去到
都已經大排長龍啦🥺

講返食後感:

炸餸:雞球就一定每次都必食啦!響鈴都唔錯

米線:一碗麻辣、一碗酸辣

試過食bb辣、小辣
食小辣會辣到不停流鼻水,好過癮

酸辣:好夠酸,又夠辣,正

總之佢嘅味道,就好食到我心甘情願咁等啦🤤

暫時我心目中米線第一名。