2020-05-30
講起雲南米線,大家一定會諗到三哥、或者譚仔,其實呢兩間連鎖店,真係開啟左香港人食米線風潮。不過講到用心嘅米線,當然不得不提良心小店——老闆娘雲南米線。地點確實唔係好就腳,由地鐵站行過去都有一段距離,不過為咗食好西,即使行幾遠,我都一定會係爬到過去! 同朋友一人一碗,一個要咗麻辣,一個要酸辣。因為擔心會辣到飛起,所以都只不過係叫咗BB辣姐。料方面,叫咗豬軟骨、金錢肚、豬手同豬腸;另外仲叫咗老闆娘雲南米線最出名嘅炸雞、同埋雜菌腐皮卷。先講豬軟骨,呢個料次次黎都會點,因為豬軟骨煲得非常之淋,而且又充滿骨膠原,食落口嘅感覺非常之好。十級推薦!金錢肚份量非常足,絕對唔係細細塊得幾件,每一件都大大塊,而且非常多!豬手方面,對我同朋友來講都真係太辣啦。下次未必會再點,不過想挑戰麻辣,同埋好食得辣嘅朋友仔來講,我相信你哋絕對可以挑戰呢一個菜。豬腸方面,條條都好大條,而且又粗,識落絕對唔會有異味,仲有啲粉粉地,非常之好食。炸雞簡直就係靈魂,外皮非常之脆口,而且肉汁非常之多。建議第一次嚟食老闆娘嘅各位朋友仔,一定要點炸雞。雜菌腐皮卷,撈埋酸辣米線嘅汁一齊食,非常之好食!碗非常之大,分量極之多,兩個女仔食,
雜菌腐皮卷,撈埋酸辣米線嘅汁一齊食,非常之好食!
碗非常之大,分量極之多,兩個女仔食,真係有啲吃力。不過CP值亦都非常高呀,一餐可以頂兩餐!可能係我食過全香港最好食嘅雲南米線