翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2020-05-26 36 瀏覽
今次嚟到著名既翠林辣蟹舫!點解出名?因為同星爺個套食神有關!最近疫情好轉,大家都忍唔住要出黎食下飯!話明係蟹舫,一定要食佢地既大肉蟹!做法有五種,我同朋友揀左相對惹味既避風塘做法。而佢依家做緊半價優惠,更經濟實惠隻蟹非常大隻,蟹鉗夠大,肉夠紮實,食落真係鮮甜又啖啖肉。雖然有大量炸蒜同辣椒,但一啲都唔油膩。最甘香都係蟹蓋中既蟹膏,回味無窮!另外都叫試左兩個小菜,欖菜肉碎四季豆同蘭豆炒龍躉片欖菜肉碎超好味, 可能我本身鍾意欖菜個種特別既咸香,加上軟硬適中既四季豆,用黎送飯真係一流!豆炒龍躉片比較普通,值得一提係龍躉片,厚身唔老,而且魚鮮味十足!食神炒飯更加係經典之作係周星馳《食神》入邊客串既炒飯廚神 - 龍哥既嗰傑作。我自己偏愛較乾身既炒飯,呢份食神炒飯真係做到粒粒分明,爽而不乾,香而不鹹!配料命有蝦仁、帶子,蟹子,口感非常豐富

最近疫情好轉,大家都忍唔住要出黎食下飯!

最甘香都係蟹蓋中既蟹膏,回味無窮!

另外都叫試左兩個小菜,欖菜肉碎四季豆同蘭豆炒龍躉片

食神炒飯更加係經典之作
係周星馳《食神》入邊客串既炒飯廚神 - 龍哥既嗰傑作。
  • 避風塘香辣蟹
  • 食神炒飯
2020-05-26 35 瀏覽
最近聽朋友介紹,聽聞呢間食蟹嘅餐廳好出名,所以我就同朋友去試一試啦,果然冇令到我哋失望,上到去基本上座無虛席,真係令到我哋好驚訝🤣🤣食神炒飯呢個食神炒飯一上枱已經令到我哋好驚訝,成條魚嘅形狀岩曬打卡,再加上粒粒嘅蟹子,令到口感超級豐富,超正!!避風塘炒蟹呢款避風塘炒蟹食得出超級新鮮,而且蟹肉非常鮮甜,廚師亦好悉心咁幫食客整爆咗啲蟹殼,令到食客進食時10分方便🤣🤣避風塘蠔餅呢款蠔餅同普通嘅蠔餅有所不同,係由原粒既蠔所製作,所以同樣食得出鮮味,口感亦都與眾不同

避風塘炒蟹

避風塘蠔餅
2020-05-25 49 瀏覽
最近疫情關係想一大班朋友聚會都難 所以就同左男朋友去食呢個樓上鋪嘅辣蟹 因為真係太耐冇食過海鮮啦 叫咗個胡椒辣蟹平時有避風塘炒蟹薑蔥炒蟹今次就想食啲特別口味 由於即叫即整嘅關係都等左一段時間所以想快啲有得食真係要早啲落單睇餐牌都幾多優惠做緊特價所以都冇乜睇價錢叫嘢食叫咗一個蟹一個飯一個炒菜同埋一個湯兩個人食😆眼闊肚窄即刻食唔晒要打包走😹🙈胡椒辣蟹超多汁超熱食得辣嘅朋友就唔夠辣 唔食得辣嘅朋友就覺得佢好辣😏我就係咁飲茶不過食得好過癮叫咗個黃酒主計呢個係侍應推介話暖胃補身夠滋潤 其實都好足了好重黃酒May啲雞都好多都有半隻所以食食吓都知道自己食唔哂晒留返半兜帶走第二日返工食😹😹 錦鯉外型嘅炒飯 右足了外型又吸引打卡都好啱喎 炒飯飯粒煙韌煙韌好糯米飯feel 正 爽口 啲蝦粒大隻😋

錦鯉外型嘅炒飯 右足了外型又吸引打卡都好啱喎
炒飯飯粒煙韌煙韌好糯米飯feel 正 爽口 啲蝦粒大隻😋
2020-05-05
  • 胡椒辣蟹
  • 黃酒煮鮮雞
2020-05-23 137 瀏覽
疫情放寬了八人台上限,本應想住太耐無聚餐,食餐好小小,但真的超失望!多年前在長沙灣分店食時,真系好好味,後來味道已變質,聽聞大廚走了尖沙咀分店,特意來試下,希望找回當年的味道,可惜……只可說一句,差中之差,樣樣餸得個咸字,乳鴿仲咸到苦!只蟹仲系水水地,老闆娘雖然無收到乳鴿錢,但無想到一言不發就羅走碟餸便了事!雖然其他員工好好服務態度,全場無收開瓶費或切蛋糕費,但無佳餚好難維持下去, 希望店主看到此食評,認真改善食物水準,真的太排檔的水準還好味個佢千多倍!2020.05.14
!2020.05.14

2020-05-14
慶祝紀念
生日
  • 潮式酸菜水煮魚
2020-05-22 94 瀏覽
同朋友見到OpenRice Book呢間辣蟹竟然有半價,即刻試一試平時都已經好鍾意食蟹,但係去食灣仔銅鑼灣出名果幾間又好貴呢間竟然$300就可以食到避風塘辣蟹,真係抵到爛舖頭喺海防道入去好近,上一樓,地方好大嘢食方面我哋叫咗招牌菜嘅避風塘辣蟹,黃金流沙蝦球,食神炒飯,同埋潮式酸菜魚避風塘辣蟹到咗嘅時候,真係口水都流埋出嚟,炸蒜勁香,勁多炸蒜。上菜好熱辣辣岩岩炒起。肉蟹嘅份量亦都好大隻 ,勁多肉,個蟹鉗都好大隻,個殼好厚,師傅都有幫我扑碎左,所以蟹肉都會有避風塘嘅味道我哋兩個人分享一隻蟹實在大滿足呀。炸蒜香得來又唔會成碟野都係油, 火喉好夠,師傳功力唔錯。肉蟹痴哂炸蒜嘅香味,每選一啖都係一種享受。直接食啲炸蒜都好好食,用佢哋撈飯 係超完美嘅配搭。唔怪得避風塘係香港嘅特色名菜。如果我有遊客朋友嚟香港應該都會帶去食呢間。另外黃金流沙蝦球又係超推介,包住蝦球嘅炸粉溝左鹹蛋黃,咬落去超鬆脆同埋超香口。呢間野既好處係每樣野都好有鑊氣,係熱辣辣新鮮岩岩炸出黎。之後食神炒飯亦都係見好多人食所以叫一個嚟食上面有蟹籽,整成一條魚嘅形狀,好有心思個飯嘅口感好豐富好多重,因為佢溝左好多唔同款嘅米,同埋蟹籽撈埋
同朋友見到OpenRice Book呢間辣蟹
竟然有半價,即刻試一試
平時都已經好鍾意食蟹,但係去食灣仔銅鑼灣出名果幾間又好貴
呢間竟然$300就可以食到避風塘辣蟹,真係抵到爛
舖頭喺海防道入去好近,上一樓,地方好大

所以蟹肉都會有避風塘嘅味道
我哋兩個人分享一隻蟹實在大滿足呀。

另外黃金流沙蝦球又係超推介,
包住蝦球嘅炸粉溝左鹹蛋黃,咬落去超鬆脆

之後食神炒飯
亦都係見好多人食所以叫一個嚟食
上面有蟹籽,整成一條魚嘅形狀,好有心思
個飯嘅口感好豐富好多重,因為佢溝左好多唔同款嘅米,同埋蟹籽撈埋一齊咬落去好得意,咬爆d野咁。 個飯個味都調得好好, 唔咸唔淡。幾推介!

潮式酸菜魚
佢同普通大陸食到嘅酸菜魚唔一樣
因為佢係用雞湯黎煮嘅,亦都冇其他嗰啲滕椒果d
咁多花臣,比較相對上係清淡嘅酸菜魚,冇咁多油
酸菜嘅味比較出,唔錯
好重皮,係用龍躉片。

2020-05-22 63 瀏覽
今日同朋友一齊嚟到尖沙咀食蟹今次嚟到翠林辣蟹坊一定要試吓佢哋嘅鎮店之寶 肉蟹都有幾個味道選擇 我哋今次就揀咗避風塘香辣蟹 隻蟹份量非常之大隻 食落真係啖啖肉 仲要好鮮甜 超滿足 避風塘味道用油炸嗰隻蟹 再加上乾蒜 惹味十足 下次都想試吓鹹蛋黃蟹另外都叫咗幾個小炒 依家非常之抵食 全部都做緊半價 即係一個小炒都係50幾蚊 就算係招牌蟹 $588.1隻半價都只不過係$300 普通酒樓都食唔到 仲要係勁大隻 食神炒飯 聽老闆娘講好似係真係同周星馳拍食神嗰個師傅整出嚟嘅 入邊有糙米一齊炒 最勁嘅係佢哋可以吵到粒粒分明仲要唔油 配料有蝦仁帶子同埋蟹子 口感好豐富恰到好處 欖菜肉碎四季豆欖菜肉碎調味得啱啱好, 四季豆朔晒佢哋嘅味,用嚟配返最好,如果四季豆炒得冇咁軟身會更加一流
今日同朋友一齊嚟到尖沙咀食蟹
今次嚟到翠林辣蟹坊

一定要試吓佢哋嘅鎮店之寶 肉蟹

欖菜肉碎四季豆
2020-05-19 53 瀏覽
趁現在半價就立刻約朋友來試下這一家。結果是物有所值每樣菜名都感覺好吸引。我們點了他的招牌菜— 避風塘香辣蟹。一送來的時候被他的份量震驚到了,而且擺盤真的好美,很適合打卡。他的蟹肉很鮮甜很嫩,而且蟹殼很容易剝。蒜也炸的好好吃,很適合配飯。雖然說是香辣,但像我不是很吃辣的人也接受得了。另外也叫了黃金炸蝦球。蝦肉無敵多,外面包了一層的鹹蛋黃,超級香!旁邊配的沙拉搭配起來也很好吃,是不一樣的體驗。我很推薦這道菜,下次必定再oncore!當然也不能少了飯跟湯了。我們叫了食神炒飯跟潮式酸菜魚。他的炒飯有很多種料,而且很難得有糙米在裡頭,蝦肉也很多,然後也有魚子軟。所以咬下去有很多種口感混合在一起。炒飯也有種油香,但不膩。再來是!擺盤竟然是一條魚!好精緻啊!感覺到廚師好有心😂湯也是絕了,好好喝!主要是魚是沒骨頭的!很適合我這種不會挑魚刺的人吃。魚肉也是很Q很肥嫩。酸辣湯不是很辣,我覺得剛剛好,也很開胃。整體來說每道菜都是很美味,而且份量都很大,很適合很多人聚餐吃!氣氛也很不錯,不是很吵雜!下次一定會再光顧!
趁現在半價就立刻約朋友來試下這一家。結果是物有所值

• 避風塘炒蟹
  • 黃金流沙蝦球
  • 潮式酸菜水煮魚
  • 食神炒飯
2020-05-18 54 瀏覽
同兩位好友想食下私房菜,見到呢間辣蟹都幾多好評就book左試試!一黎就上左個辣蟹~非常惹味配飯就一流!!附上鉗子開蟹鉗,蟹鉗既似香甜,唔會因為椒鹽太濃而飾蓋左個味!一定要食!黃金豆腐都食到唔停口,本身以為三個人食唔晒,但清得最快外面香口,入面軟軟!雞煲都唔錯,入面有冬菇同豆卜,入晒汁既味道!因為最後先上食神飯炒飯,都係以為食唔到,但炒飯既香料好特別,而且好少食炒飯會有蟹籽,食落個口感好特別,味道都相當唔錯,所以三個女仔最後都食到9成...其餘就真係唔得啦,胃都full晒味道依然回味,會再幫襯!!

非常惹味

黃金豆腐都食到唔停口,本身以為三個人食唔晒,但清得最快
外面香口,入面軟軟!

雞煲都唔錯,入面有冬菇同豆卜,入晒汁既味道!

味道依然回味,會再幫襯!!
2020-05-17 44 瀏覽
醋香雲耳酸甜又爽口 夠哂開胃黃金豆腐豆腐外脆內軟 避風糖香辣蟹🦀以紅木架上檯 賣相吸引避風塘炸蒜粒炒得香而唔油膩 香口得黎又啖啖肉 肉質結實仲好鮮甜秘製麻辣雞煲(半隻)🐓好少食雞煲 裡面會擺埋豆卜 呢個真係幾正 豆卜吸收哂雞煲既麻辣汁薑蔥生蠔煲蠔味濃郁又大隻食神炒飯一上檯又係好吸睛 好耐都無見過咁又心機既擺盤係一條錦鋰形狀🐟本身食左咁多餸已經飽飽地 諗住食埋呢幾啖就停 點知一食就停唔到口😆飯粒炒到粒粒分明 好彈牙加埋蝦粒 菜粒 同蟹籽 食落口感好豐富 仲好惹味

醋香雲耳

係一條錦鋰形狀🐟
飯粒炒到粒粒分明 好彈牙
加埋蝦粒 菜粒 同蟹籽 食落口感好豐富 仲好惹味

2020-05-16 112 瀏覽
蟹醬焗香辣蟹($294) & 避風塘香辣蟹($294)越南蟹,半價一隻,好好肉,約斤幾重,一隻避風塘炒,一隻香辣味,都十分惹味,愛乾身就揀避風塘,喜歡汁醬就可以選擇香辣炒。澳洲龍蝦做特價($888)上湯焗龍蝦,保持龍蝦鮮本身嘅鮮味,雖然龍蝦唔算好太隻,但彈牙爽口,仲有米粉底👍🏻👍🏻👍🏻重慶水煮魚香辣牛肉($118)如果配埋薯粉就更理想,小辣一般人都食到,唔會不刺激。避風塘蠔餅($98)非常脆口,唔係太油膩,一啲蠔腥都冇,無得頂,較難係其它食肆食到
蟹醬焗香辣蟹($294) & 避風塘香辣蟹($294)
避風塘香辣蟹
蟹醬焗香辣蟹

澳洲龍蝦做特價($888)
上湯焗龍蝦

重慶水煮魚香辣牛肉($118)
重慶水煮魚香辣牛肉

如果配埋薯粉就更理想,小辣一般人都食到,唔會不刺激。

避風塘蠔餅($98)
避風塘蠔餅

避風塘香辣蟹
2020-05-16 102 瀏覽
2020.05.15 極不推薦本人透過openrice訂座,見有半價優惠就同朋友去食,一入到去坐低,店員已經講明時間限時2小時,因openrice網站亦有寫明,我同店員表示清楚明白,然後我碗都未洗好,就有店員就企係我隔離等叫菜 我話我睇睇先,因為我想慢慢睇下先決定,佢就狂推介,結果我就好急之下叫左幾個菜。入座時間如圖所見6點半,7點22分就印張單叫我地俾錢,叫我地食完就走得。但我地仲有3份1野食未食完,俾完錢就話俾多15分鐘我地,說好的2個鐘呢????其間不停咁行過黎望我地,又係咁過黎汁我地枱,認真餐飯食得好唔舒服。6點29分入座,照計應該8點29分還枱,而我地7點45就頂唔順俾人趕走了。 咁既服務態度完全不能接受。不過抱怨還抱怨,公道說話都講番句老老實實半價左既蟹係幾抵食。但咁既服務態度無下次了,亦唔會推介俾身邊朋友食,除非你係天生犯賤命,否則呢間餐廳真係不了不了
2020.05.15 極不推薦

2020-05-15
  • 避風塘炒蟹
2020-05-15 57 瀏覽
要食炒蟹當然要出街搵大師傅整嚟食, 始終餐廳 廚房大,隻鑊都大,啲鑊氣當然再重啲, 嗰陣鑊氣唔係屋企廚房做得到。 今次 就選網上 好評甚多的 翠林炒辣蟹, 加上依家辣蟹做緊半價優惠, 兩者都勁吸引我 出去尖沙咀蒲蒲頭。餐廳位於尖沙咀亞士厘道 , 距離地鐵站三分鐘路程 , 而且餐廳地方大 環境舒適, 坐得一啲都唔會侷促。食神炒飯 以白米混合 意大利 野米,飯粒夠香又有咬口。炒時加入蝦仁、蝦仁、蜜糖豆豆和日本蟹籽,炒香後米飯粒粒分明,鑊氣十足,炒飯的鮮味因蟹籽大大提升,炒得好食兼有鑊氣。黑白胡椒蟹 鮮蟹每日從越南返貨 , 蟹肉新鮮,質素有保證 既然做緊半價 當然要食返一兩隻。黑白胡椒炒蟹爆辣香噴噴,上桌那攻鼻香氣 的確讓人印象難忘, 越南蟹 肉厚而鮮美,食落香辣,香辣中胡椒香,卻 沒有遮蓋 蟹的鮮味, 師傅的確功架十足 。黑松露醬炒龍躉球 蜜糖豆夾埋 龍躉 一齊黎快炒都幾好食, 龍躉啖啖肉不在話下,膠質很重,走油後外脆內滑,肉質亦很彈牙, 用黑松露醬炒龍躉肉更加係錦上添花 , 味道更上一層樓 ,而 蜜糖豆 鮮甜清爽,好食。 喇沙牛仔粒 薯仔切粒後炒得甜脆, 粒粒都帶金黃色 ,外脆內軟,喇

黑白胡椒蟹
黑松露醬炒龍躉球
喇沙牛仔粒
薯仔切粒後炒得甜脆, 粒粒都帶金黃色 ,外脆內軟,喇沙牛柳粒帶有微辣,牛肉粒肉味香濃, 配上脆脆的薯仔非常惹味。
2020-05-14 124 瀏覽
這裡午市套餐真的做得很好,點了一份星洲炒米,即叫即炒,爽口彈身的米粉配上豐富的材料,加上香氣撲鼻的咖哩,令人垂涎三尺。自家炒,少油少鹽少糖,比在外邊吃的更健康。另外配上一杯凍咖啡,咖啡味香濃幼滑,平日午市只收58元,吸引了不少附近寫字樓客到店午餐!還發現晚市所有小菜半價優惠,下次也可以來試試!
2020-05-13 30 瀏覽
太耐無係香港,今次返到黎好想食避風塘炒辣蟹,於是上網搵到呢間口碑幾好,決定試一試!重點當然要食炒蟹啦,隻蟹夠晒份量,二個人食真係好足夠,至於炒既辣脆蒜配料都唔係講笑,又夠濃又夠脆,好味到我用黎送飯食。而且依家仲要做半價優惠,超抵!其實菜方面,我地點左話梅豬手,呢個都好推介,唔會過份酸,食完仲個口隱約有話梅味道。另外點左道喇沙牛柳粒,味道幾新穎又出奇地夾!另一味食神炒飯都係好推介既,一黎上碟已經係一條鯉魚既樣,好鬼吸引,二黎炒飯夠濃味又有魚籽,撈埋炒蟹既脆蒜食一流!

另外點左道喇沙牛柳粒,味道幾新穎又出奇地夾!

2020-05-13 1844 瀏覽
疫情嚴重,餐廳都各出奇招吸引多d客人,而呢度既優惠非常抵呀!原價$599既炒蟹而家只係半價咋😍其餘小菜都一律半價😜我地一行三人趁機試多幾碟小菜先黎得翠林辣蟹舫,當然要試下招牌炒蟹啦🦀淨係炒蟹都有幾種口味,分別係避風塘香辣蟹,蟹醬焗香辣蟹,黃金流沙蟹同黑白胡椒蟹。我地一致決定食避風塘辣蟹!上枱擺盤非常有中國特色,好似以前宮廷d送食物籃咁😂蟹肉份量都幾多👍拎住蟹腳慢慢食,好香好脆😜蟹肉一梳梳新鮮大大隻蟹鉗已經拆殼👍一拎起就食得啦,大大啖肉😋薑蔥魚雲煲平時好少食魚雲,見到都有d手足無措唔知點食添😂相反朋友就好鍾意食啦,雖然冇咩魚肉, 至在損下損下食魚皮同啖味😋 薑蔥炒得好香口,如果再少d油就好啦。素豆腐食咁多肉點都要叫d蔬菜先健康架嘛☺️簡單地有雲耳,茹類同豆腐。豆腐滑捋捋,配上爽口的茹類。味道唔會太清淡,醬汁好香濃😋驚喜永遠都係最後先出現!完全估唔到炒飯咁有造型😍魚仔超可愛,粒粒蟹籽刻畫出魚尾同魚鰓。炒得粒粒分明,乾身唔濕👍除左普通白米,仲用左糙米更健康

蟹肉份量都幾多👍拎住蟹腳慢慢食,好香好脆😜蟹肉一梳梳新鮮

大大隻蟹鉗已經拆殼👍一拎起就食得啦,大大啖肉😋

薑蔥魚雲煲

素豆腐