翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
同朋友慶祝生日當然要食好野,今次一於食辣蟹!食神炒飯有驚喜。飯底加左糙米,多左咬口仲多左健康。加埋卜卜聲飛魚子,口感豐富有層次!唔好講笑,可以加埋避風塘炒蟹既炸蒜一齊食,多左蒜香又可以食左碗飯。食神炒飯有驚喜。飯底加左糙米,多左咬口,仲有卜卜聲飛魚子,口感豐富有層次!潮式酸菜魚夠酸夠辣,魚肉大片有厚度,屬於有咬口既魚,而且魚皮都勁厚,好似幾成塊骨膠原食落口咁。百合蓮藕炒雞柳夠鍋氣,蓮藕爽口雞柳夠嫩,出色!避風塘炒蟹平時屋企食蟹都係食蒸蟹多,要食惹味果然要出街食。一入口果種滿足感真係超正。先唔提蟹鉗啖啖肉,連蟹身都切到size岩岩好,勁容易食哂啲肉。炸蒜都一流,炸得夠脆又勁足蒜味!推!
同朋友慶祝生日當然要食好野,今次一於食辣蟹!

百合蓮藕炒雞柳

百合蓮藕炒雞柳夠鍋氣,蓮藕爽口雞柳夠嫩,出色!

桔仔冰
2020-06-14 120 瀏覽
門面有好多明星嘅簽名同合照,已經覺得店舖嘅質素唔會太差,店員嘅服務10分好,有主動同我哋傾偈,問吓食物啱唔啱口味。避風塘辣蟹辣蟹有一個好靚嘅兜裝住,蟹有成塊臉咁大,一打開蟹殼,啖啖肉, 10分新鮮,兩個人食啱啱好,唔會覺得唔夠,蟹殼有香香嘅立美,好惹火。食神炒飯炒飯嘅外觀切到一條魚咁,眼同口係用蟹籽造成,撈埋一齊啲飯好好味,唔會太鹹。蜜桃咕嚕肉咕嚕肉唔會係細細粒,炸粉唔會太厚,配埋蜜桃很清新,貨真價實薑蔥生蠔煲本人好鍾意食蔥,蔥嘅份量好多,物超所值,生蠔有六粒,啱啱好,蠔肉亦都好大,好新鮮。

避風塘辣蟹

蜜桃咕嚕肉

咕嚕肉唔會係細細粒,炸粉唔會太厚,配埋蜜桃很清新,貨真價實

薑蔥生蠔煲

2020-06-13 115 瀏覽
避風塘炒蟹 避風塘炒蟹 可以話係香港嘅招牌海鮮菜 蟹周圍鋪滿炸蒜酥 口感夠脆 唔油 帶出濃濃蒜香 十分惹味 蟹好新鮮 肉質飽滿 海鮮鹹香味出曬黎 齒頰留香 鍾意食蟹嘅朋友一定要試下蝦醬炒通菜炒菜要快靚正 少不了鑊氣 熱鐵煲上菜 保持通菜嘅溫度 師傅蝦醬嘅調味啱啱好 帶出獨有香氣 又唔會太鹹 每條通菜都入味 配飯食一流 黃金炸鮮魷新鮮魷魚炸完之後 走油後 配上炸好嘅鹹蛋黃 無其他花巧調味 鹹蛋嘅鹹香味 同 魷魚嘅彈牙口感 配合得好好 特別係魷魚炸衣 炸得好薄好脆 外脆內彈 越食越鮮 最佳嘅下酒菜 食神炒飯大家一定要試下 鯉魚形狀 又靚又有意頭 周圍都係蟹子 炒飯較乾身 粒粒分明 最特別係 佢地用 黑色嘅意大利米 同 傳統白米一齊炒 口感比較特別 入面嘅食材都好講究 包括鮮蝦肉 四季豆 蛋絲 蔥 每啖都係大滿足

蝦醬炒通菜

黃金炸鮮魷

2020-06-13 157 瀏覽
避風塘香辣蟹滿滿既炸蒜酥,鹹香夠味蟹肉鮮甜又Q又肥,本來以為運氣好先可以食到超大塊蟹膏,殊不知原來呢隻蟹入邊就有好多😍😍職員話其實佢哋每隻蟹都有蟹膏 唔係運氣問題🤣🤣隻蟹真心係幾大隻 兩個人食已經好足夠 大家都食得好過癮啊🥰蝦醬炒通菜廚師係先炒熟左通菜之後 再擺喺一個鐵煲入邊 蝦醬好足料 肉眼已經見到好多蝦肉仔 擺喺熱鐵煲入邊係更加入味 通菜好新鮮 綠油油 咬落去爽口 一啲都唔油膩 越食越上癮👍🏻👏🏻黃金炸鮮魷🦑新鮮魷魚用鹹蛋黃炸 皮好薄好脆 食落去嘅口感係外脆內彈 越咬越有鮮味 配埋啤酒簡直一流食神炒飯我知道呢間野最出名嘅係佢哋嘅蟹 但係但係但係!相信我佢個炒飯都係佢哋嘅經典之作! ❤️❤️❤️❤️擺上台嗰刻我有啲意外 竟然係咁令人嘆為觀止 鯉魚形狀好生動 邊邊鋪滿蟹子 特登問咗職員 先知道 個炒飯黑色嗰啲米係意大利米 仲有粒粒分明白米 彈牙鮮蝦肉 爽口四季豆 蛋絲 蔥 你咬落去係每一啖都好似拍碎緊啲嘢😂 口感層次豐富 每一啖都想咬耐啲唔捨得吞落去!必嗌!另外而家做緊菜單上嘅菜式所有都半價優惠 費事好嘢嘅好時機啦👍🏻😂
避風塘香辣蟹

滿滿既炸蒜酥,鹹香夠味

蝦醬炒通菜

黃金炸鮮魷🦑

2020-06-12 124 瀏覽
今日要OT,收工時又有啲肚餓。一於同同事去公司附近嘅餐廳醫肚先,我地揀左近近哋嘅翠林辣蟹舫,知佢做緊半價優惠,無論食蟹定小菜都好味又抵食。去到門口見到有勁多名星同老闆合照,好多棒場客,包括我地!黎食嗰時都有啲晏,所以揀左食神炒飯同潮式酸菜魚,費時阻住人收工,蟹就留番下次再嚟試過啦!食神炒飯賣相好得意鋪左成條錦鯉,面上面仲有蟹子,誠意十足,味道都好有鑊氣!而潮式酸菜魚同平時食開嘅川辣酸菜魚有分別,魚肉切得較大同無太多油!相反酸味較重,辣度較少,都一樣好好味,用嚟餸飯揀值一流!下次一定早啲嚟,慢慢吮蟹,慢慢品嚐!
今日要OT,收工時又有啲肚餓。

去到門口見到有勁多名星同老闆合照,好多棒場客,包括我地!

下次一定早啲嚟,慢慢吮蟹,慢慢品嚐!
2020-06-12 103 瀏覽
朋友生日,佢話好想食蟹。 作為閨蜜,梗係第一時間搵下邊度有靚蟹食。我搵到就腳又近地鐵,位於亞士厘道翠林辣蟹坊,方便易搵!呢度有不同煮法,不同口味既蟹食,有避風塘炒蟹,黃金流沙蟹,黑白胡椒蟹,薑蔥乾福蟹同蟹醬焗香辣蟹!朋友鐘意重口味啲既避風塘炒蟹啦,夠唒惹味!見到餐牌上全部菜式都有半價優惠,超抵食!我地另外仲叫左香桃咕嚕肉!傾左一陣計,啲餸就到,上菜速度都快!主角靚蟹出場,上枱時先有巨型托盤盛住同附上蟹夾, 夠哂氣場。睇到都已經流哂口水,隻蟹勁大隻,單係隻鉗足足有一隻手掌咁大,而炸蒜炒得好香口,蟹肉亦都好入味同爽口彈牙,好新鮮。香桃咕嚕肉都唔輸蝕 ,同樣出色, 肉質好有咬口,甜酸味均衡。兩樣餸都好好味,我同朋友仔都覺得超值同滿足。

我搵到就腳又近地鐵,位於亞士厘道翠林辣蟹坊,方便易搵!

朋友鐘意重口味啲既避風塘炒蟹啦,夠唒惹味!

傾左一陣計,啲餸就到,上菜速度都快!

兩樣餸都好好味,我同朋友仔都覺得超值同滿足。

• 避風塘香辣蟹
2020-06-11 120 瀏覽
翠林辣蟹舫位於尖沙咀亞士厘道,是名人經常光顧的店!牆上滿滿是名人的留影,連十二道鋒味都黎呢道拍攝過,厲害!下列菜品全部半價!!!一開始以為自己眼花睇錯,問一下店員,真係半價,可以放心嗌!避風塘香辣蟹原價$588 現在半價優惠擺盤精美,香氣四溢,惹味非常!大量的炸蒜拌著切得勁細嘅辣椒絲,就算唔小心咬到都唔會太辣!蟹殻索晒啲蒜同辣椒嘅香味,正到要吮埋蟹殻!蟹鉗啖啖肉,肉質仍然Juicy,唔會炸到乾爭爭,一流!而且隻蟹真係新鮮貨,就算凍咗食一樣甜美,一啲都唔會腥!潮式酸菜魚原價$168 現在半價優惠鮮味的湯底帶酸麻,只有一點點的辣度,唔食得辣嘅都可以Order!魚片厚切仲要大大塊!火喉啱啱好,就算咁大塊都唔會鞋!紫薑炒牛仔肉原價$108 現在半價優惠賣相雖然比較普通,入口郤驚為天人!紫薑爽口帶微酸,極開胃之餘仲一啲渣都冇!牛肉軟腍入味,甜甜的肉香和醬香令人食到停唔好口!紫洋蔥也是上等貨,香甜美味,推介!食神炒飯原價$198 現在半價優惠魚型的擺盤非常獨特,巧妙地以蟹籽畫出魚的輪廓!炒飯香口之餘仲富有層次,除了有蟹籽和蝦粒提鮮之外,紫米的份量亦恰到好處,有咬口又唔會過鞋,係我近期食過最出色嘅炒
翠林辣蟹舫位於尖沙咀亞士厘道,是名人經常光顧的店!
牆上滿滿是名人的留影,連十二道鋒味都黎呢道拍攝過,厲害!
原價$588 現在半價優惠
原價$168 現在半價優惠
魚片厚切仲要大大塊!火喉啱啱好,就算咁大塊都唔會鞋!
紫薑炒牛仔肉
原價$108 現在半價優惠
原價$198 現在半價優惠
魚型的擺盤非常獨特,巧妙地以蟹籽畫出魚的輪廓!炒飯香口之餘仲富有層次,除了有蟹籽和蝦粒提鮮之外,紫米的份量亦恰到好處,有咬口又唔會過鞋,係我近期食過最出色嘅炒飯!難怪店員都話某名星專程過來學呢個炒飯!
2020-06-11 124 瀏覽
翠林辣蟹坊主打嘅當然就係蟹!我哋都點其中一個鎮店之寶!避風塘香辣蟹嘩!賣相非常之吸引呀!一上枱就聞到勁香嘅炸蒜味!隻蟹鉗超大超多肉,仲要好鮮甜,真係不得了!加少少炸蒜一齊食,好惹味!值得一讚嘅係餐廳已將蟹殼打破,我哋可以好輕易就食到蟹肉,認真細心!潮式酸菜魚魚肉大大片又嫩滑,加埋酸菜魚嘅湯,更能提升魚嘅鮮味!湯底除咗酸菜,仲帶麻辣香,正!紫薑炒牛仔肉紫薑酸酸甜甜又帶少少薑嘅辣,令人開胃!牛仔肉好滑,加埋紫薑一齊食,有驚喜!食神炒飯炒飯用魚嘅形狀,賣相有心思!炒飯炒至金黃色,而且粒粒分明!加上大量蟹籽、蝦肉粒、紫米等,口感味層次豐富,好味道!
翠林辣蟹坊主打嘅當然就係蟹!我哋都點其中一個鎮店之寶!

紫薑炒牛仔肉

2020-06-10 203 瀏覽
聽聞「翠林辣蟹舫」最近推出限定半價除左小菜,小炒,雞煲外竟然連鎮店拿手辣蟹都有半價!淨係呢一點,都足夠我地衝。衝。衝啦😂.🔸避風塘香辣蟹 $294 美味指數:🌕🌕🌕🌕🌕大大隻原隻大蟹,足足有成個手掌咁大架!大蟹拖過油,外皮薄脆再用大量炸蒜粒炒至入味蟹肉超級緊緻又實肉,味道鮮美帶陣陣蒜香成碟嘅精華係黃金蒜粒口感鬆化,蒜香十足,脆而不膩加入左辣椒元素,集焦,香,辣,鹹於一身送飯更係一流👍.🔸黃酒雞煮鮮雞。半隻 $84美味指數:🌕🌕🌕🌕黃酒雞煮鮮雞係一道傳統嘅漢族名菜吾係好多地方都食到架😎功效係改善血氣不足,體虛弱發冷嘅問題女仔食特別有益架💕以糯米,酒餅同酒麴釀製成黃酒再以黃酒,紅棗,龍眼肉,杞子等熬煮鮮雞雞肉肉質嫩滑,食落酒香芳香醇厚,更帶有甜味!🔸食神炒飯 $99美味指數:🌕🌕🌕🌕名副其實嘅食神炒飯👍炒飯砌成鯉魚造型,仲有蟹籽沿住邊位做點綴呢!未食已經流哂口水啦🤣炒飯粒粒分明,不乾不柴 配上多元化嘅配料如蛋花,鮮蝦,豆角粒,木耳絲等口感豐富之餘,香氣十足添😘
聽聞「翠林辣蟹舫」最近推出限定半價
除左小菜,小炒,雞煲
竟然連鎮店拿手辣蟹都有半價!
淨係呢一點,都足夠我地衝。衝。衝啦😂

🔸避風塘香辣蟹 $294
美味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
大大隻原隻大蟹,足足有成個手掌咁大架!
大蟹拖過油,外皮薄脆
再用大量炸蒜粒炒至入味
蟹肉超級緊緻又實肉,味道鮮美帶陣陣蒜香
成碟嘅精華係黃金蒜粒
口感鬆化,蒜香十足,脆而不膩
加入左辣椒元素,集焦,香,辣,鹹於一身
送飯更係一流👍

🔸黃酒雞煮鮮雞。半隻 $84
美味指數:🌕🌕🌕🌕
黃酒雞煮鮮雞係一道傳統嘅漢族名菜
吾係好多地方都食到架😎
功效係改善血氣不足,體虛弱發冷嘅問題
女仔食特別有益架💕
以糯米,酒餅同酒麴釀製成黃酒
再以黃酒,紅棗,龍眼肉,杞子等熬煮鮮雞
雞肉肉質嫩滑,食落酒香芳香醇厚,更帶有甜味!

🔸食神炒飯 $99
美味指數:🌕🌕🌕🌕
名副其實嘅食神炒飯👍
炒飯砌成鯉魚造型,仲有蟹籽沿住邊位做點綴呢!
未食已經流哂口水啦🤣
炒飯粒粒分明,不乾不柴
配上多元化嘅配料
如蛋花,鮮蝦,豆角粒,木耳絲等
口感豐富之餘,香氣十足添😘
2020-06-09
2020-06-10 123 瀏覽
環境:👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍😍影相:📸📸📸📸Encore:94%📝進入前要度體溫📝茗茶每位$10,花生$18📝期間限定:特選菜款半價➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖聽聞呢間「翠林辣蟹舫」嘅炒蟹好出名我地呢個為食兵團今日就向尖沙咀出發啦😂.🔸環境餐廳係面積係長方形格局靠窗位係一系列卡位,另外一邊係大圓枱仲有包廂房添~.🔸餐牌望一望個餐牌先知,原來依家做緊半價優惠真係超驚喜呀🙈鎮店之寶嘅辣蟹有五款避風塘,蟹醬,黃金流,黑白胡椒同薑蔥炒仲有多款特色小菜,雞煲,燉湯等.🔸避風塘香辣蟹 辣蟹舫嘅鎮店之寶,吾食真係走寶Lu🙆‍♀️原隻辣蟹斬件而上放置係紅色木籃上,十分有架勢!辣蟹周圍都堆滿粒粒炸蒜一上枱,陣陣香氣四散😘辣蟹落油鑊炸至黃金色超薄嘅炸衣令入口鬆脆香口蟹肉Keep到嫩滑之餘,更帶陣陣蒜香加埋炸蒜一齊食,口感鬆化,味帶香辣,好惹味!.🔸拍蝦生啫通菜煲 特別之處有兩點其一,廚師加入手拍蝦仁再將通菜炒香通菜吸收哂蝦仁嘅鮮味,蝦香十足🙆‍♀️其二,鐵煲燒到熱辣辣,再將通菜倒入發出「沙沙」聲,睇到都胃口大開🥰溫度亦得以延長,吾會咁快變冷~

環境:👍👍👍👍
聽聞呢間「翠林辣蟹舫」嘅炒蟹好出名
我地呢個為食兵團今日就向尖沙咀出發啦😂
🔸環境
餐廳係面積係長方形格局
靠窗位係一系列卡位,另外一邊係大圓枱
仲有包廂房添~

🔸餐牌
望一望個餐牌先知,原來依家做緊半價優惠
真係超驚喜呀🙈
鎮店之寶嘅辣蟹有五款
避風塘,蟹醬,黃金流,黑白胡椒同薑蔥炒
仲有多款特色小菜,雞煲,燉湯等

🔸避風塘香辣蟹
辣蟹舫嘅鎮店之寶,吾食真係走寶Lu🙆‍♀️
原隻辣蟹斬件而上
放置係紅色木籃上,十分有架勢!
辣蟹周圍都堆滿粒粒炸蒜
一上枱,陣陣香氣四散😘
辣蟹落油鑊炸至黃金色
超薄嘅炸衣令入口鬆脆香口
蟹肉Keep到嫩滑之餘,更帶陣陣蒜香
加埋炸蒜一齊食,口感鬆化,味帶香辣,好惹味!

🔸拍蝦生啫通菜煲
特別之處有兩點
其一,廚師加入手拍蝦仁再將通菜炒香
通菜吸收哂蝦仁嘅鮮味,蝦香十足🙆‍♀️
其二,鐵煲燒到熱辣辣,再將通菜倒入
發出「沙沙」聲,睇到都胃口大開🥰
溫度亦得以延長,吾會咁快變冷~
2020-06-08
2020-06-09 117 瀏覽
疫情咁耐都好少出去約朋友食野,而家一約咁當然要去食好野喇!前兩日就去食餐豪既,去左食海鮮!平時多食日式既魚生個d,今次就去左試中式既style,希望會有驚喜喇。經朋友介紹,就去左翠林辣蟹坊,我地一行三個人,叫左四樣招牌菜(係真豪食😎)。個蟹醬焗香辣蟹非常震撼,由一個紅色架搬上黎,蟹非常大隻,一上就拿拿臨影完相就大塊朵頤,肉蟹多肉,肉汁都好多,醬汁係好濃既黑椒,所以好野味,yum yum!另外個味脆皮BB乳鴿個皮的確幾脆,又鎖到肉汁,正!跟住黎個薑蔥生蠔煲,d蠔大大隻足秤,配上爆香既薑蔥,都幾香口。最後就叫個食神炒飯,睇下有幾"食神"😂炒飯賣相已經贏左,有好多魚子,食上去粒粒分明但唔會乾爭爭,又香又好咬口,為我地既豪食劃上個美麗既句號。

另外個味脆皮BB乳鴿個皮的確幾脆,又鎖到肉汁,正!

2020-06-07 102 瀏覽
因為疫情,呢間餐聽餐牌上嘅食物都半價🤩係超級吸引呀!如果大家有興趣建議快點去呀~我地一行4人,點了6個餸菜~~第一: 話梅涼瓜好開胃~酸酸地~唔會覺得苦😙第二:鎮店之寶 黑白胡椒蟹賣相好靚呀!一上菜就忙住影相、影相、影相😂味道都很惹味~ 除左有蟹、仲有黑椒粉洋蔥~稱得上啖啖滋味!第三:薑蔥生蠔煲啲蠔肥嘟嘟~爆得很香口!第四:黃酒煮鮮雞(半隻)個湯足料又濃郁! 雞肉亦很滑~~ 推推推第五:剁椒蒸豬手超多骨膠原,女士最愛~第六:食神炒飯是錦鯉魚形嘅粉飯,上面仲有蟹籽架🥰🥰

我地一行4人,點了6個餸菜~~
第一: 話梅涼瓜
好開胃~酸酸地~唔會覺得苦😙

第二:鎮店之寶 黑白胡椒蟹
賣相好靚呀!一上菜就忙住影相、影相、影相😂
味道都很惹味~ 除左有蟹、仲有黑椒粉洋蔥~稱得上啖啖滋味!

第三:薑蔥生蠔煲
啲蠔肥嘟嘟~爆得很香口!

第四:黃酒煮鮮雞(半隻)
個湯足料又濃郁! 雞肉亦很滑~~ 推推推

第五:剁椒蒸豬手
超多骨膠原,女士最愛~

第六:食神炒飯
是錦鯉魚形嘅粉飯,上面仲有蟹籽架🥰🥰
為左預祝父親節,同滿足愛食海鮮嘅父親👨🏻大人,小妹費盡心思去搜尋🔍性價比高嘅海鮮店。係網上見到有人推介哩間主打炒蟹專門店🦀,重點係指定菜單依家仲做緊半價優惠,連招牌炒蟹都係半價,勁抵食!1️⃣薑蔥生蠔煲- 食中菜最緊要夠鑊氣,哩個蔥爆生蠔🦪就充分表演出咩叫夠鑊氣。生蠔新鮮大大粒,重點係完全冇腥味,生蠔先走油炸至外皮少少脆身又回鑊以薑蔥爆香,一上台就食唔停口😋2️⃣蟹醬焗香辣蟹- 每一台都必叫炒蟹,仲有成5款俾你揀👍🏻香辣蟹掛滿香濃既黑椒汁,淨係個汁都可以送幾碗飯呀。螃蟹🦀️肉厚鮮甜,唔做$300有咁大隻🦀真心勁抵3️⃣脆皮BB乳鴿 - 唔好睇佢細細隻咁,其實都好有肉地,再上個皮燒得香脆,一人一隻就啱哂啦4️⃣食神炒飯- 擺盤用上錦鯉造型好吸睛,炒飯粒粒分明,除左白米仲用上多種糙米,加上蟹籽脆卜卜咁口感十分豐富。

1️⃣薑蔥生蠔煲

2️⃣蟹醬焗香辣蟹

3️⃣脆皮BB乳鴿

4️⃣食神炒飯
  • 食神炒飯
  • 香辣醬油蟹
2K
朋友係尖沙咀番工,見到最近做緊抗疫優惠❤️ 所有菜式 #半價👏🏻😛,而且有超過4️⃣0️⃣款菜式任你嗌👅,所以今日就約埋朋友一齊黎試。店內人頭湧湧,店內坐滿了人,等了一會才能入座,看見每枱都一定要叫店內的⭐️鎮店之寶⭐️ 🦀🦀🦀有啲一枱仲叫左3隻唔同口味,認真誇張。🦀黑白胡椒蟹($588;半價後$294) 除了胡椒蟹,還可以選擇其他口味,例如黃金流沙蟹、避風塘香辣買張局香辣蟹、蟹醬焗香辣蟹、薑蔥乾煏蟹 黑白胡椒味道相當出,肉質肥美,新鮮嫩滑。 雖然提供了蟹鉗給客人,但廚師還細心地將蟹殼剝碎,讓客人方便食用。 ☘️話梅涼瓜($68;半價後$34) 經過醃製的涼瓜入口酸酸甜甜,苦瓜帶點微甘,味道有點似蕎頭。🦪薑蔥生蠔煲($128;半價後$64) 薑蔥生蠔煲夠晒鑊氣,上枱時還是「咋咋聲」,香味四溢。 生蠔分量相當足,一煲有九隻,每隻都肉質肥厚,入口嫩滑,相當好吃。配上的蔥炒得非常香口,最後成煲清曬。🍲黃酒煮鮮雞🐥($168/半隻;半價後$84) 黃酒煮鮮雞配以紅棗、杞子、黃酒、薑等材料製成,湯底有米粒,相信是用黃酒醃製的,湯底濃郁美味,非常滋補。 雞件預先炒過,所以食落非常香口,肉質保

🦀黑白胡椒蟹($588;半價後$294)
☘️話梅涼瓜($68;半價後$34)
經過醃製的涼瓜入口酸酸甜甜,苦瓜帶點微甘,味道有點似蕎頭。

🦪薑蔥生蠔煲($128;半價後$64)
薑蔥生蠔煲夠晒鑊氣,上枱時還是「咋咋聲」,香味四溢。

🍲黃酒煮鮮雞🐥($168/半隻;半價後$84)
雞件預先炒過,所以食落非常香口,肉質保持嫩滑口感,還有一隻煎蛋放在中間,賣相吸引。
🐷剁椒蒸豬手($138;半價後$69)
剁椒蒸豬手肉質不會太硬,不會太辣,啱晒食少辣嘅朋友。
🐟食神炒飯($198;半價後$99)
擺碟成魚狀的炒飯擺相相當吸睛,還命名為「食神炒飯」,夠晒霸氣。
炒飯相鋪上魚子造成魚身的紋理,矜貴又好看。
炒飯炒得非常乾身,富豐富嚼口,還細心地用上兩種米增加層次口感,配合蝦仁、菜粒和雞蛋成了一道非常美味的炒飯。

2020-06-02
2020-06-03 97 瀏覽
經過左幾個月,疫情開始穩定返。終於可以出去唞吓氣,梗係要食我最鍾意嘅海鮮啦😃一大班朋友出去不外乎揀去油尖旺區中心點, 今次就揀咗尖沙咀嘅翠林辣蟹舫佢嘅Menu好簡潔,唔會話有好多唔同種類嘅嘢食,主要都係集中食海鮮隔離枱傳黎陣陣香味 , 即刻跟風叫左個薑蔥生蠔煲.一煲大概有八隻生蠔,每隻都係好肥美大大隻,搭配住薑蔥一齊食,外脆內軟好正。另外當然唔少黎個招牌菜蟹醬焗香辣蟹,感覺有啲似星加坡黑椒蟹,濃濃黑椒汁,又香又辣,係咁追住食,最緊要隻蟹啖啖肉,唔會得個殼。再黎叫左個乳鴿,我覺得唔洗另外沾個鹽已經好夠味,乳鴿好juicy 👍🏻👍🏻最後職員推介左食神炒飯,話藝人謝霆鋒都專登學呢個炒飯。 果然佢一上菜,賣相已經令我哋影左一輪相。 至於味道,炒到粒粒分明,搭配住蟹籽,多重口感,十分推介😃