2016-10-24 6694 瀏覽
成日聽朋友講緣聚好好食,好啦,睇在有生蠔既份上,即管一試餐廳位置比較隱蔽,係後巷仲要門口細細,再落地庫。第一感覺係服務員非常有禮,而且餐廳竟然有節日怖置,10月份當然以萬聖節為主題啦首先送上夢幻特飲,光加霧既效果,果然好夢幻,一支荔枝味,一支雜果賓治味,唔錯唔錯點菜紙都分好多種類,好多選擇有自助飲品吧,我揀左蘋果汁,飲落似蘋果梳打,有少少氣,清清地唔太甜頭盤辣味螺肉,夠爽口,有日本餐廳水準,反而茄子天婦羅偏淋,炸得唔靚嘩,估唔到刺身會鋪晒冰,排到靚一靚,加埋乾冰霧煙效果,好高級呀👍🏻刺身都好鮮甜,唯一係吞拿魚唔夠新鮮好淡口火焰壽司系列,估唔到放題既壽司都咁好味,材料新鮮,醬汁都配合得好好,而且細細粒唔太飽肚,好貼心,食多幾款都唔怕燒菠蘿好甜好多汁,讚👍🏻嘩嘩嘩😍重頭戲睇啦!睇見都心心眼,同刺身一樣,鋪晒冰又有乾冰霧煙,一黎就聞到生蠔既鮮味,大大隻,又肥又飽滿,入口一咬,非常juicy😋😋😋鮮甜鮮甜鮮甜,食左半打都唔覺膩👍🏻長腳蟹都份量十足,啖啖肉,仲有好鮮既海水味,不過我懶得落手剪,食2隻滿足下就算數🙈最後叫左個涮涮鍋暖下胃,望落冇咩驚喜,但湯底非常清甜,牛肉唔韌,娃娃菜配埋個湯底好正
成日聽朋友講緣聚好好食,好啦,睇在有生蠔既份上,即管一試
點菜紙都分好多種類,好多選擇
火焰壽司系列,估唔到放題壽司都咁好味,材料新鮮,醬汁都配合得好好,而且細細粒唔太飽肚,好貼心,食多幾款都唔怕
燒菠蘿好甜好多汁,讚👍🏻

最後叫左個涮涮鍋暖下胃,望落冇咩驚喜,但湯底非常清甜,牛肉唔韌,娃娃菜配埋個湯底好正,2隻蝦好攪笑,係熟蝦黎架😂🙈
今餐好滿足,放題價錢,日本餐廳享受,下次再黎試埋其他食物先✌🏼️

2016-10-17 717 瀏覽
好友推介我這間日式放題店。地點十分偏僻。如果第一次去無手機地圖帶路。我諗都搵唔到呢間店。入到裝修一般 佈置萬聖節裝飾 都有點恐怖。選擇不多 但味道就好好。尤其係天婦羅。必食!!!!
2016-10-10
  • 炸物
榴槤雪糕都好好食,但就比較迷你。如果你鍾意食榴槤一定食。但係朋友食嘅北海道雪糕佢就話味道比較奇怪左手邊嘅道地綠茶浸味比較似藥水,我就唔太鍾意飲,而右手邊嘅樽裝嘢飲幾好飲,味道有少少似果汁先生嘅蘋果汁。雪條亦都幾好食,不過其實唔關呢度事😂如果大家想黎,訂座嘅時候亦都可以同職員講番,會有八五折。同埋因為就來萬聖節,所以店舖入邊嘅裝飾都好有萬聖節氣氛
榴槤雪糕都好好食,但就比較迷你。如果你鍾意食榴槤一定食。
但係朋友食嘅北海道雪糕佢就話味道比較奇怪
雪條亦都幾好食,不過其實唔關呢度事😂
如果大家想黎,訂座嘅時候亦都可以同職員講番,會有八五折。
同埋因為就來萬聖節,所以店舖入邊嘅裝飾都好有萬聖節氣氛
琴日突然之間想食刺身,所以就去左open rice睇吓周圍有咩日式放題。咁岩比我見到緣聚,見到啲評價都幾唔錯,而且早一日預訂午市又有八五折,所以嗱嗱臨訂咗星期六1330。 因為同朋友遲咗出門口,所以一點半先到康樂路輕鐵站,落車之後跟Google Map行,行左10分鐘先到新明苑,所以就打去問,先發現其實一啲都唔難搵,其實佢係嘉誠後門一出就係。 講返啲嘢食先😁睇到啲食評入到去會送一杯骷髏骨頭嘅特飲,可惜唔知係咪因為午市,我同朋友就冇。 係刺身方面:三文魚唔係厚切,亦吾係入口即溶,只可以話正正常常(係新鮮嘅,無冰味,亦都無梅)玉子幾好食魷魚好鮮甜,值得推介紅螺片都好食嘅,但係有沙至於魷魚就比較唔推介,我哋總共落左咗兩次刺身,第一次就比留左魷魚,而第二次嘅魷魚'啱啱餐餐'好似俾人食剩咁?! 至於係火鍋方面,我同朋友就要左牛肉昆布湯底,幾香甜,而配料方面就比較推介肥牛,旺菜,青口同埋豆腐。 但係要注意返,芝士腸一條其實係兩條。因為我哋要左五條芝士腸但係佢俾咗10條我哋。同埋青口如果唔驚
刺身方面:
玉子幾好食
魷魚好鮮甜,值得推介
紅螺片都好食嘅,但係有沙
但係要注意返,芝士腸一條其實係兩條。因為我哋要左五條芝士腸但係佢俾咗10條我哋。同埋青口如果唔驚肚痛最好就生食。因為青口生食比熟食更加好食。但係第一輪我哋要左五隻青口,佢比少左我地,但去到第二輪我哋要多五隻青口嘅時候,佢又連埋第一輪嘅一齊上,所以總共有10隻。
但係好奇怪地,我哋第一輪要嘅肥牛係室溫嘅,但係第二輛就去雪櫃拎出嚟囉。
至於係壽司方面,就真係建議大家唔好食啦。因為真係唔好食,我哋叫咗花之戀,黑松露魷魚,芝士三文魚,同埋蟹棒
花之戀超乾爭爭,黑松露魷魚係苦架,至於蟹棒同芝士三文魚都過意得去。
而係熟食方面,我哋第一輪要左兩隻蒜香生豪同黃金生豪。黃金生豪超好食,而蒜香生蠔都唔錯啊。所以我哋都有encore ,但第二輪上嘅嘅黃金生豪就超難食。
雞肉串好好食好多汁,但係雞軟骨就比較硬。
雞翼炸得幾好食,大蝦亦好鮮甜。番薯都幾好食但係就切得比較薄。
肉醬薯蓉只有中間嘅兩粒圓形係薯蓉,份量比較少但都幾好食嘅。
麻醬烏冬埋螺肉極度推薦
2016-10-15
  • 炸物
去開元朗探親戚,順便去搵食。去左間日本放題餐廳,門口裝潢幾靚,有盞水晶吊燈,全條樓梯的牆都鑲上鏡,都幾特別。沿樓梯下2層通往地庫,地庫門口已經放了一個做型骷髗骨人,因為近萬聖節,所以全個餐廳都佈置起了,成為一個主題餐廳。這裡的大部分飲品和甜品都是放於自助吧任取的。甜品有雀巢雪糕,韓國雪條,慕絲...雪糕種類口味都算是多.飲品方面有綠茶,果汁,最正有 Belgium Hoegaarden白啤任飲,一般放題5會有呢D入貨成本比較高的酒精類飲品任飲,我就飲左3支啦XD食物方面,有十幾款海鮮刺身,雖然同專食刺身無得比,但都算新鮮,個人覺得吞拿魚,元貝,鮑魚片比較爽口好味。壽司手卷十分多選擇,仲有火焰壽司,我見到差不多每桌都起碼叫十多件。不過我本人不留都5太鍾意食壽司,所以叫左其他選擇。我個人比較喜歡熟食料理,串燒,炸物... 等。串燒方面,雞肉串做得不錯,十分嫰滑,配是日本甜燒汁。雞軟骨香脆爽口,不是死咸,另一好味之選。炸物方面,炸雞翼亦不俗,香,脆,熱。炸香芋紫心丸口感煙煙韌韌,不太甜。料理香辣炒蜆值得一讚,頗有大排檔風味,夠火候,香辣惹味。送酒一流。亦叫了香煎大蝦和西冷牛扒,其實肉質都可以
去開元朗探親戚,順便去搵食。

這裡的大部分飲品和甜品都是放於自助吧任取的。
甜品有雀巢雪糕,韓國雪條,慕絲...雪糕種類口味都算是多.

我個人比較喜歡熟食料理,串燒,炸物... 等。

炸物方面,炸雞翼亦不俗,香,脆,熱。

炸香芋紫心丸口感煙煙韌韌,不太甜。

亦叫了香煎大蝦和西冷牛扒,其實肉質都可以,不過D汁怪怪地。
食滯左最啱叫火鍋滾條菜來清清腸胃,有幾十種火鍋配料選擇。
就算5係樣樣都啱你口味,總有一些合你心意,中,日,西式任君選擇。
此餐廳地方都頗寬敞,又任飲任食,當天去食都見到好多一家大細家庭樂來開餐,由於係主題餐廳,開生日party,成班人聚舊亦可。
5 分鐘 (堂食)
午餐
  • Belgium Hoegaarden白啤
  • Chicken  cartilage雞軟骨
  • 香辣炒蜆
  • Ice cream
  • Theme  decor
2016-10-14 826 瀏覽
今日TastyBuddy到了元朗與朋友相聚,選擇了一間地下放題。 緣聚西日餐廳是一個西日式放題餐廳,每人二百多元還算合理。當日一行三人在8點左右亦不用等位,座位寬敞,而且環境設置花了不少心思。如圖,店內以舊式西餐廳為主,在餐廳內如同到了萬聖節。侍應一開始就提供了一個骷髏頭汽水,還放入二氧化碳珠,乾冰在汽水中不斷冒出濃煙,十分有氣氛。 魚生還可以,緣聚的燒牛扒和羊架不錯,牛林而又重牛味,而羊不算太羶,汁又不太咸。燒蝦的味道比炸蝦鮮,大隻而又鮮味。 炸物方面,蕃薯和茄子比起肉類還美味,蕃薯切得大細適中,而又炸得林,相信油爐的熱度夠高。茄子炸得夠乾,南瓜又鮮甜。其他的還算可以。 一般拉面烏冬的份量都不少,如果在放題點的話會浪費大量戰鬥力。因此,緣聚出小湯碗拉面就可以減少浪費,同時又可試味,而且味道不錯。 還有邊爐可以選擇,超過十多種食材。 甜品方面,緣聚就做得出色,有MELONA雪條十分重本,又有泡芺、豆腐花、自制啫喱。 總結:不過不失,以區內的放題算可以。

還有邊爐可以選擇,超過十多種食材。

總結:不過不失,以區內的放題算可以。
2016-09-22
2016-10-12 609 瀏覽
 日式放題一向都不是tony的首選, 一來市面上太多重量不重質的放題餐廳, 二來放題餐廳的服務質素比一般餐廳更高要求. tony 建議各位來臨緣聚餐廳前先訂座及查詢餐廳位置, 因為餐廳是地庫但客人量不少.有格調的裝潢餐廳的怖置不少都圍繞驚悚主題, 有如提早慶祝Halloween. 相當有趣.放題餐廳除了食物外, 飲料同甜品的自助吧. 滿滿的甜品同飲料有如歡迎各位盡情掃食特色飲料與餐廳佈置非常合襯.由於tony 不太好生冷野, 無法一試生蠔. 餐廳的刺身種類亦不少.雖是日式放題, 但餐廳亦有提供偏向西餐的羊架, 牛排, 大蝦. 味道亦不錯!!炸物絕無欺場, 份量十足. 一定滿足到喜歡香口炸物的你. 當中的南瓜天婦羅是必點的還有麵食, 小型火鍋和各種甜品. 如此多的選擇, 最適合數人聚會. 當然亦適合大家去放縱一下食欲.
有格調的裝潢
特色飲料
特色飲料與餐廳佈置非常合襯.
刺身
由於tony 不太好生冷野,
無法一試生蠔. 餐廳的刺身種類亦不少.
燒物
烏冬
甜品
2016-10-01
2016-10-06 1791 瀏覽
放工想食曰本野,去左之前去過的緣聚西曰餐廳,生蠔長腳蟹,刺身任叫任食又任飲,又可以打邊爐,串燒、扒類樣樣齊,都只不過二百幾蚊,十分超值,刺身味道很新鮮,長腳蟹必食,味道好不在講,最重要就係侍應够多,上菜够快,真係好快,唔洗排隊揀食物,坐定定,點完食物,轉頭就到,正呀必食刺身黑蒜火煱湯底,蒜味香濃

必食刺身
黑蒜火煱湯底,蒜味香濃
2016-10-02
10 分鐘 (堂食)
  • 長腳蟹
  • 刺身
周圍揾食到元朗緣聚西日放題餐廳,元朗人話是最頂好正靚平日本放題,價錢不在話下,超值價錢而食到滋味滿肚,各式各樣的日本料理!任食任飲二小時,有清酒,梅酒及啤酒無限暢飲,收費廉宜,好味在心頭,飽滿在肚皮,值得讚許,下次再光顧,無限驚喜!可口新鮮的生魚片拼盤貨源種類繁多,感覺味道鮮甜而再落多次食多一次,都使肚滿而還!軟滑綿柔的壽司有多種品類:如火焰黑松露帶子壽司及火焰辣味吞拿魚壽司最頂好味!炸物方面最野味有:大蝦天婦羅,蕃薯天婦羅及南瓜天婦羅是值得再食完再食,油小夠脆,毫無肥膩,好食味美,好再叫多一碟先!其他有甜品的焦糖芝士雪糕及焦糖3.6牛乳雪糕充滿味蕾,順喉軟滑,是突出的餐後甜點!平民價錢,貴族食材,有點奢華,最後一提有西式牛排,香煎大蝦,西冷扒及司華力腸不停地供應,使為食仔肚滿長肥,滿足味蕾,充滿舌頭,下次再來,滿足我們的食慾!來試吧!

2016-09-19
2016-09-17 585 瀏覽
提早book左位,一家人中秋節前一日黎食,屋企人都算大食,出街食放題唔洗煩準時入席,差唔多滿人。裝修似韓燒餐廳。坐低即寫紙叫野食,刺身最快到,數量齊,三文魚切得細舊左d, 唔算厚切,帶子鮮甜,魷魚浸得太咸,食左一舊唔敢再食,甜蝦都幾清甜,整體刺身過得去。前後叫左四盤刺身已回本。天婦羅炸得乾左少少,硬左少少,但都好食既,大大件,蕃薯南瓜蝦餅壽司飯好似大舊左d, 芝士系列好正,大大塊芝士,北寄貝都ok, 仲有少少爽同煙韌,黑松露帶子大大pac黑松露,提鮮壽司叫左三大盤另外不得不提好好味既雞軟骨😍好脆好夠味,食完又食,仲有芝士焗蠔另外佢有蒜蓉味,蒜蓉太多,好咸。另外仲有叫火鍋,豬骨湯底,原來辣的,好濃味。仲有扒款,試左羊架,有蘇味,雖然味道幾好。飲品甜品都好多選擇,唔飲包裝可以寫紙叫廚房沖。整體咁既價位,環境食物同服務都可以接受,性價比高,可以再來。而且個廁所都幾乾淨,加分。
已回本。

壽司叫左三大盤
另外佢有蒜蓉味,蒜蓉太多,好咸。
飲品甜品都好多選擇,唔飲包裝可以寫紙叫廚房沖。
而且個廁所都幾乾淨,加分。
  • 刺身
  • 雞軟骨
2016-09-05 782 瀏覽
9:30pm去食。一去就已經落單,但等好耐都冇嘢到,只係俾幾杯特飲。。。問啲員工又話之前冇入到紙叫我地再落過,點知等左好耐,最後都係連之前落嘅單都泥哂,叫佢地收反又唔願,仲要係四方八面係咁插啲送入泥碟叠碟咁濟熟食都未泥齊又叫我地叫甜品,last order…… 10:15pm幾個員工仲大大聲係我地前後枱唔知有意定冇意係咁同自己員工講 食嘢先再做嘢,唔係冇得食,跟住又話要趕收工。。。唱雙簧咁款。。。嘢食冇咩特別好食,刺身有啲梅,啲蒜蠔嘅蒜生的,炒蜆嘅辣醬多到食唔到,牛扒有點酸,好左好細塊,冇食,食物質素仲比之前退步,仲要咁嘅態度,價錢係平,但咁樣唔再泥了。
2016-09-04
1K
2016-08-08 5345 瀏覽
由元朗工作的朋友仔口中,得知緣聚西日餐廳的午時放題性價比高,而且用餐時間長,所以心血來潮去試一試。緣聚在西裕街金福閣地庫,但門口在內街的小巷,也要花些時間尋找。餐廳環境舒適,有很多卡位,食客可以坐得舒舒服服的情況下,享受美食。如果一大班人來幫襯,餐廳也有2個比較寬敞的長卡位座,適合一大班人來開Party。當我們一坐下,店員便立刻為我們送上兩杯<夢幻特飲>,分別是荔枝和葡萄特飲,用乾冰而營造的煙霧效果,非常迷幻,看到已經有透心涼的感覺。喝下去有濃濃的荔枝清香,十分解暑,如果可以加入荔枝肉或啫喱,感覺更清新。雞肉串燒雞肉串燒最先送到,可能太肚餓的關係,熱辣辣又塗滿甜甜燒汁的雞肉串燒,吃下去啖啖肉,真的吃到停不了。之後我也點了雞軟骨串燒,充滿嚼勁的骨膠原,同樣滋味十足。刺身三文魚、吞拿魚、甜蝦、帶子、玉子和八爪魚刺身,排列賣相精美,同樣用了乾冰煙霧效果,刺身冰鎮美味。三文魚和吞拿魚新鮮、甘飴肥美;甜蝦晶瑩、嫰滑;帶子厚實、滑溜;玉子香甜、重蛋香;八爪魚鮮味而富彈性。整體來說,刺身水準不俗,而且厚切大片。蟹籽沙律、芝麻八爪魚、螺肉蟹籽沙律上舖滿蟹籽和沙律醬,最喜歡脆卜卜的蟹籽和
夢幻特飲
雞肉串燒
雞肉串燒最先送到,可能太肚餓的關係,熱辣辣又塗滿甜甜燒汁的雞肉串燒,吃下去啖啖肉真的吃到停不了。之後我也點了雞軟骨串燒,充滿嚼勁的骨膠原,同樣滋味十足。
蟹籽沙律、芝麻八爪魚、螺肉
蟹籽沙律上舖滿蟹籽和沙律醬,最喜歡脆卜卜的蟹籽和爽甜青瓜絲的組合;芝麻八爪魚和螺肉非常彈牙有嚼勁,醬汁甜而帶微辣,惹味可口。
壽司
火焰鰻魚、花之戀、黑松露帶子壽司當中,我最欣賞是黑松露帶子壽司黑松露的獨特香氣配合帶子的淡淡海水味,非常吸引;火焰鰻魚鮮甜肥美,但略嫌燒汁味不足;花之戀壽司豐滿的蟹籽和沙律醬,真令人垂涎三尺!
壽司
黃金、蒜香燒蠔/ 鹽燒鯖魚
黃金燒蠔絕對是必食推介,半溶而燒至金黃的燒蠔,Creamy香滑、入口即溶;蒜香燒蠔蒜味極濃,香辣而刺激口感;鹽燒鯖魚燒至焦脆的魚身,淋上檸檬汁,超級開胃。
黃金、蒜香燒蠔
手卷
蟹籽沙律手卷、三文魚籽手卷的餡料略嫌比較少,但三文魚籽的魚油,慢慢在口中散發,也相當吸引
手卷
天婦羅
大蝦天婦羅是我的心水推介,大蝦彈牙,粉漿薄身,炸到金香酥炸,一食完便立刻再Encore;茄子和蕃薯天婦羅炸後,仍然保持軟滑、濕潤,值得一試。
肉醬薯蓉
肉醬薯蓉蕃茄味濃郁,薯蓉拌合得軟滑Creamy,重忌廉香味,非常美味!
辣味炒蜆
炒蜆與辣椒、蒜頭和洋蔥爆香後,超級惹味,具避風塘特色,但吃完之後要馬上喝喝特飲解辣。
焦糖3.6牛乳雪糕
焦糖雪糕是出乎意料的驚喜,表面的焦糖燒至焦脆,重甜的口感,配合一口奶滑的3.6牛乳雪糕,箇中滋味實在難以形容,我也忍不住吃了3大杯!
焦糖3.6牛乳雪糕
甜品bar還有琳琅滿目的選擇,有紅豆味、雲喱嗱雪糕杯;蜜瓜味、香蕉味、草莓味Melona雪條;Yogurt、雪糕泡芙和朱古力蛋糕等,真的心思思很想食光全部。。。
雪條、雪榚
忌廉泡芙
總括而言,緣聚西日餐廳的午時放題性價比高,日式美食水隼不錯、選擇也多,甜品bar也足夠吃過過癮,有機會也會再來!
2016-08-06
夢幻特飲
黃金、蒜香燒蠔
雪條、雪榚
忌廉泡芙
2016-08-03 4586 瀏覽
熟悉在元朗區搵食的朋友約了在這天晚在區內食放題,理由是物值頗高;既是這樣,當然答應前往!放工後搭西鐵到朗屏站,由朋友帶路步行前至,一直到西裕街還算容易認路,直至轉入西菁街的橫巷才見到目的食肆--緣聚西日餐廳;若沒有朋友帶路,這對元朗區外人來說,還真需花點精力才能找到!朋友一早訂了位,所以不需等候;餐廳是在地牢的,七點半左右進場,已有相當高的入座率!甫一坐低,侍應生就遞上特飲;杯子造型相當別緻,加上冒著一堆白色氣體,相當耀目;喝下去是果味汽水,但甜度頗高!之後與朋友大致看了放題的食物種類,最奇特的是連打邊爐也有!但與朋友的共識都是以刺身/壽司之類為主,伴一些熟食!加上另外加錢(78元)有生蠔與松葉蟹腳任食,沒理由不加吧!下單後很快就有食物送上,吃過沙律後先試一試刺身;食物大抵都算新鮮,而且沒有腥味,尤其貝類,爽滑彈牙又鮮甜,值得ㄧ再翻點!接下來的壽司中,黑松露帶子壽司可算是交足功課!帶子燒得剛好熟了,在其上面的松露醬香濃之餘令帶子的鮮味更突出,加上壽司飯亦不鬆散,一口一件帶來很大的滿足!另外,炙三文魚與鰻魚壽司也有一定水準,吃起來都是比較鮮味的!之後再來的是生蠔與松葉蟹腳;生蠔算是不過不
餐廳特飲
刺身類
壽司類
生蠔+松葉蟹腳
之後再來的是生蠔與松葉蟹腳;生蠔算是不過不失之物,算不上十分出色,但有吃下去有木瓜味與海水味已覺得收貨!
松葉蟹腳
而個人認為全晚最佳作是松葉蟹腳;首先是尺碼頗大,內裡的肉質豐厚;其次是鮮味足,烚煮加調味恰到好處;破殼後一梳梳的蟹肉令人食指大動,每一口吃到的是海洋的精華,淡淡的海水味襯托著厚實而彈牙的蛋白質,我與朋友很快地吃了三隻又三隻......
蒜蓉炒蜆
這味蒜蓉炒蜆竟然有著大排檔的鑊氣,蒜香味與蜆肉的鮮味很協調,廚師的手藝又是值得稱讚的!
燒蠔
再接再厲的燒蠔也是留下好印象的!蠔肉雖細小卻鮮味,蒜蓉與辣椒更是令蠔肉提鮮,雖然偏向重口味,但是有越吃越開胃之感!
燒羊架
而全晚第二欣賞的是燒羊架!可是說在此類放題餐廳中暫時吃到最滿意的!侍應生遞菜上檯時已聞到那種羊脂的膻味,但吃起來是微微帶著的;肉質頗是腍滑,香草之類的調味微滲到內裡;表面有近乎焦香的脆,所以整件吃起來是外脆內腍,咀嚼時羊脂與醬料混和帶來的味覺享受令人很滿足!
總結此餐,多謝朋友向我推介了在元朗區內有性價比頗高的美味體驗,因此吃到多款不同風格的美味菜式,令本人覺得可以多在區內再尋寶,實在感激!

而飯後水杯指數(食物調味輕重度,5杯為最重口味),本人給予2.5杯,值得推薦!
2016-07-19
壽司類
松葉蟹腳
蒜蓉炒蜆
燒蠔
燒羊架
2016-08-01 3224 瀏覽
之前和朋友已經來過這裡吃放題,感覺十分不錯,所以便再次和朋友來到這裡平日的夜晚店內也挺多人,建議大家可以先訂位,以慳等位時間。店內環境也不錯,別樹一格的裝修設計加上自助式取飲品和甜品的設定一坐下來,店員為我們提供welcome drink分子料理般的飲品令我更加期待接下來的食物想要吃松葉蟹和生蠔放題只須加$78,作為兩者的粉絲,我當然也加了個人認為一家放題餐廳,有不同方面也要做好,包括 : 環境,食物質素,食物選擇多樣化,服務以及最後的價錢吧這裡的食物選擇十分多元化,除了一般放題的日式料理之外,這裡還有西式的扒類以及特別的甜品,火鍋等松葉蟹和生蠔也十分新鮮肥美的生蠔令人停不了手當然,松葉蟹品質也相當不錯肉質鮮美,內裡蟹肉肉棒不會散開,味道也很鮮甜,十分值得升級魚生刺身方便我們點了很少,其一是友人不太愛吃,其二是個人認為這裡的熟食比刺身更出色要留肚大戰其他熟食卷物和壽司真的十分出色,個人特別喜歡芝士 & 火炙系列味道方面,鮮味不會被火炙味道蓋過,就好像火炙三文魚一樣,外焦內嫩的三文魚經火炙後,魚油令珍珠米的味道更細膩濃郁,值得一讚羊架和牛扒可以自己決定要什麼汁,水準一如既往地高肉質不錯,
一坐下來,店員為我們提供welcome drink
分子料理般的飲品令我更加期待接下來的食物
,服務以及最後的價錢吧
這裡的食物選擇十分多元化,除了一般放題的日式料理之外,這裡還有西式的扒類以及特別的甜品火鍋
松葉蟹和生蠔也十分新鮮
肥美的生蠔令人停不了手
當然,松葉蟹品質也相當不錯
肉質鮮美,內裡蟹肉肉棒不會散開,味道也很鮮甜,十分值得升級
要留肚大戰其他熟食
卷物和壽司真的十分出色,個人特別喜歡芝士 & 火炙系列
味道方面,鮮味不會被火炙味道蓋過,就好像火炙三文魚一樣
羊架和牛扒可以自己決定要什麼汁,水準一如既往地高
肉質不錯,烹調過程不會令肉過熟
要知道烤羊架和牛扒最難把握的是火候,過熟和過生也只會浪費了食材,所以我覺得這裡的廚師也十分不錯,由燒物,卷物,到西式扒類也令我很滿意
食物也來得很快很足 ,不一會兒傳整張枱也擺滿了食物
焦糖芝士雪糕
最後今次試了焦糖芝士雪糕,有出乎意料之外的驚喜
焦糖經火炙後半熔口感配上冷冷的芝士雪糕
最後,整體感覺令我也十分滿意,水準一如既往地好
餐廳最近還推出了不同優惠,我想我很快便會再來和朋友來一戰
焦糖芝士雪糕
2016-07-30 2129 瀏覽
成日經過都見到呢間餐廳好多人排隊,今日終於有機會一試。入面環境都幾寬敞,仲有兩個獨立空間可比一大班朋友或團體用餐呢!一坐底侍應就送上兩杯welcome drinks,一杯係fruit punch,另一杯就係荔枝梳打。我地因為係7點入座,所以係每位218另加一。生蠔及長腳蟹好少日式放題有生蠔同長腳蟹任食,平時出面食4-5件生蠔都講緊$120左右,見到呢度只係加$78就有兩種同時任叫,熱愛生蠔同長腳蟹既朋友仔梗係要埋啦。估唔到生蠔咁新鮮咁肥美,而長腳蟹亦非常厚肉。刺身刺身亦好新鮮,我特別中意帶子刺身。份量方面則是叫幾多來幾多,成晚冇出現漏單情況,而且上菜速度頗快。壽司至於壽司亦有很多特色選擇,例如火焰芝士炸蝦反卷,火焰三文魚加州反卷,火焰黑松露帶子壽司等,都係必食推介。炸物食完冷盤,就係時候叫熱食。炸物方面貪新鮮,每款都各叫了兩件。其中最中意芝士蝦丸-一咬開熱辣辣既芝士餡料就漏出來,絕對係芝士迷必叫。另外一款流心芝士通粉既口感就非常特別,好似將平時西式的焗Macaroni & Cheese拿去炸。甜品終於到左甜品時間,甜品選擇非常多,除左有自助形式(包括布甸、啫哩、韓國雪條、大腳板和杯裝雪
成日經過都見到呢間餐廳好多人排隊,今日終於有機會一試。
我地因為係7點入座,所以係每位218另加一。

生蠔及長腳蟹
估唔到生蠔咁新鮮咁肥美,而長腳蟹亦非常厚肉。

刺身

刺身亦好新鮮,我特別中意帶子刺身

炸物
食完冷盤,就係時候叫熱食。
芝士蝦丸
炸物方面貪新鮮,每款都各叫了兩件。

甜品
終於到左甜品時間,甜品選擇非常多,除左有自助形式(包括布甸、啫哩、韓國雪條、大腳板和杯裝雪糕),仲有落單可揀既榴槤雪條。
榴槤雪條
榴槤雪條絕對係榴槤控既必試推介,每一口都好似食緊榴槤咁。

呢度絕對係一大班朋友黎食飯或慶祝特別日子嘅好地方。
我下次一定會試下帶埋屋企人來試!
2016-07-28
5 分鐘 (堂食)
芝士蝦丸
榴槤雪條