2017-03-29 261 瀏覽
今日同女朋友元朗shopping,行到有點累,想食番餐好,係迷路情況下見到一間日式放題,門口價錢158一位,就決定試下,餐廳係地庫,落到下面比想像中大間,坐位都好舒適,不幸的坐在我後面有小朋友,常常動來動去,影響了我情緒,無時停一樣,不過我都明白星期日應該多人,有位已經好好,算吧無其他坐位了。枱上任食單張很多款式,我們先點了刺身和生蠔。 刺身賣相厚切大件,非常新鮮,用了乾冰做裝飾,白煙令刺身夢幻起來。我們點了吞拿魚,三文魚,帶子,螺肉,甜虾,八爪魚,鮮魷魚…… 刺身夠凍,滿意!生蠔比想像中大隻,好肥美,店員介紹係美國生蠔,我放了點辣茄汁,生蠔又厚又爽,真的來對了。女朋友讚不住口,仲幫我拆蟹腳我食,超幸福!我們叫左試天婦羅,炸物,比較好食係炸芝士波,芝士很濃流心,燒粟米,燒多春魚,燒雞軟骨都正常水準,反而燒羊架我覺得特別出色,很易咬有羊味,追加之選。 义燒拉麵,湯清,义燒幾厚,木耳絲,拉麵爽口,覺得幾好味。女朋友食蟹粥,蟹粥內有蟹子,仲有隻蟹仔,女朋友超愛吃,食晒成碗。飲品有2個雪櫃自取,一邊道地紙包和維他紙包,一邊汽水類,酒類都有任飲,另外仲有2個大雪櫃有成10款雀巢雪糕,啫喱,百福豆

女朋友讚不住口,仲幫我拆蟹腳我食,超幸福!
生蠔 松葉蟹
燒粟米
义燒拉麵,湯清,义燒幾厚,木耳絲,拉麵爽口,覺得幾好味。
义燒拉麵
蟹粥
飲品有2個雪櫃自取,一邊道地紙包和維他紙包,一邊汽水類,酒類都有任飲,另外仲有2個大雪櫃有成10款雀巢雪糕,啫喱,百福豆腐花,樂天雪條。食物大眾化,一家大細啱晒!2人食到捧腹離開,值得再黎!

生蠔 松葉蟹
燒粟米
义燒拉麵
蟹粥
  • 生蠔松葉蟹
2017-03-29 213 瀏覽
很高興今天與好友缘聚於此。放題吃得多,但罕有的是這裡氣氛溫馨,又不覺嘈雜。值得-讚的是在繁忙的夜市,侍應們都面帶笑容地為客人服務。這天我們選了假日放題@$288。加仼食生蠔及松葉蟹$88梅酒梅味濃而酒精有十度以上Hoegaarden仼飲,平時外面的餐廳要$50-$60/杯。這裡卻任飲唔嬲!三文魚刺身,肉筫新鮮又爽滑。肥美又帶海水味的生蠔刺身,每人每次可order兩隻,吃完再加單,量力而為,不浪費。蟹籽沙律漲卜卜的蟹籽在口中爆破,很有趣。新鮮又沒有腥味。青瓜絲很幼细,爽甜又沒有出水。其貌不掦的魷魚圈,想不到其吉烈外層很香脆,内層香口的魷魚圈結實又不會韌。兩粒芝心香芋丸,煙煙韌韌,内層芋泥充满芋香。炸番薯外脆内香款。炸榴槤波波,内層有豐富的榴槤蓉,Yummy!Yummy!盬燒雞軟骨,惹味又爽口。烤迷你蕃薯,蕃薯肉很香軟,又不會烤至乾身,細細粒唔會滯红荳和菓子,奶白色半透明部份,軟軟韌韌。内層有充滿荳香而不甜的红荳蓉。榴槤雪條質地幼滑,榴槤味颇重,相信有很多食客會order的。甜品櫃内供應的甜品有佷多種類。有奶凍、啫喱、泡芙、和菓子、朱古力大腳板雪條等,真是目不暇給。最後來的燒粟米,很香甜,
梅酒梅味濃而酒精有十度以上

三文魚刺身,肉筫新鮮又爽滑。

肥美又帶海水味的生蠔刺身
,每人每次可order兩隻,吃完再加單,量力而為,不浪費。
蟹籽沙律

兩粒芝心香芋丸,煙煙韌韌,内層芋泥充满芋香。

炸番薯外脆内香款。

炸榴槤波波,内層有豐富的榴槤蓉,Yummy!Yummy!

盬燒雞軟骨,惹味又爽口。

烤迷你蕃薯,蕃薯肉很香軟,又不會烤至乾身,細細粒唔會滯

最後來的燒粟米,很香甜,慶幸没有錯過。
以假日人均消費 $360 便可-次過滿足了很多有水準的慾望,也值得的。

原來這裡的午市放題也很抵食呢!
2017-03-26
2017-03-20 7125 瀏覽
如果不是朋友介紹,真的不知,在茜裕街有一間放題,難得星期日,放假當然要好好享受一下,午餐放題真係好耐無食。今次這間店鋪地址對我路痴來說,完全迷宮一樣!要預點時間找一找,我係輕鐵康樂路站,落車直行10分鐘到就到了茜裕街,然後我用了15分鐘先找到店入口,原來係大厦後面的,不容易找,後面沒有其他食市,餐廳位置雖要落地庫1/F。落到地庫比想像中漂亮,而且很闊大,即時放心很多,枱同枱之間都很舒服,佈置很特別。仲有一間像vip房,坐到20人。見到餐牌除了基本平時常見食物,仲有時令生蠔同蟹腳$88任食,我們決定加錢食,服務員介紹今日是美國太平洋生蠔。隻隻很肥美大隻,厚身。記得放上檸檬汁,茄汁,啖啖爽口很yummy 蟹腳比蠔更好食,夠粗,用剪刀剪開,有蟹味咸鮮味,追加2次。 當然不可不吃刺身$158 仲有openrice訂座優惠仲有8折。其實真係回本。枱上有火鍋,刺身,壽司,小食/沙律,天婦羅/揚物,拉麵,手打烏冬,食事,西式扒類,卷物手卷,飲品,甜品紙。刺身夠凍,吞拿魚軟腍有驚喜,最特別係鮮尤刺身,食到很新鮮味道,帶子刺身食左8大件,大甜蝦堅甜,八瓜魚咬落咸咸地,螺肉爽口,最重要係芥辣堅攻鼻,人都醒

仲有一間像vip房,坐到20人。
美國太平洋生蠔
蟹腳比蠔更好食,夠粗,用剪刀剪開,有蟹味咸鮮味,追加2次。

當然不可不吃刺身$158 仲有openrice訂座優惠仲有8折。其實真係回本。枱上有火鍋刺身壽司,小食/沙律,天婦羅/揚物,拉麵,手打烏冬,食事,西式扒類,卷物手卷,飲品,甜品紙。
刺身
刺身夠凍,吞拿魚軟腍有驚喜,最特別係鮮尤刺身,食到很新鮮味道,帶子刺身食左8大件,大甜蝦堅甜,八瓜魚咬落咸咸地,螺肉爽口,最重要係芥辣堅攻鼻,人都醒晒
吞拿魚
另一非常好食的蟹粥,好鮮味,係粥到搵到蝦鉗一件,蟹子,蔥花,椰菜絲,蟹子係粥到好夾,食清晒。燒粟米好大件,超甜。
蟹粥,燒粟米
我們叫了手握壽司,火焰鰻魚,火焰三文魚,火焰芝士蝦,細細件,飯握得緊,上面料大件,很不錯。
火焰系列壽司
燒羊架,見到張紙可選精選汁/走汁,我們點了各1件,可惜廚房淋汁重手左,2件都有汁,原本我都很擔心個汁,咬落羊架軟腍,幾香少少羶味,精選汁似西餐廳的鐵板汁,港式味道,不差

天婦羅粉漿薄,熱辣辣好脆,叫了茄子和蝦,炸芝士球,蝦餅。
天婦羅
如果大家不吃生蠔,可考慮焗蠔,黃金焗蠔用了芝士忌廉汁焗,蒜蓉焗蠔我覺得更香,蠔肉焗完難免縮水,不過肉質尚存不俗。
燒蠔,焗蠔
特別飲品清酒/梅酒,我試了梅酒,有梅味,酒精比較高,我同橙汁汽水mix左,雞尾酒一樣,我還建議大家可以去甜品雪櫃,取荔枝啫哩,口感像蒟蒻爽口,配在一起,雜果賓治一樣. 意大利即磨咖啡,滑溜香濃,午市飲最適合
梅酒任飲
甜品任食的有:樂天蜜瓜雪條,芒果雪條,士多啤梨雪條,甜筒,雀巢藍莓乳酪,提子乳酪,自家制杧果啫喱(有什果),荔枝啫喱(有椰果),百福豆腐花。
仲有3款甜品只可當order 1件:蕉糖芝士雪糕,焦糖3.6牛乳雪糕,榴槤雪條。
甜品
其實我影了很多食物相,不過這裡只可放12張,所以我精選12張了,會再同朋友追call,因為生日都有8折的。
都好多優惠呀!
蟹粥,燒粟米
火焰系列壽司
燒蠔,焗蠔
2017-03-15 289 瀏覽
朋友介紹在元朗有間放題很不錯,仲可以加幾十蚊有生蠔和松葉蟹食。跟著地址去搵,都幾難搵。門口幾細仲要落到地庫。好彩朋友話一定要book位,因為有時會冇位。門口放有Hoegaarden免費任飲,仲要是Rosee口味的。但這幾天有點不舒服不可以飲酒有點傷心。入左樓下,差不多全部坐滿,先叫了松葉蟹和刺身。蟹腳睇落相當之肥美,蟹肉一絲絲,鮮甜的來又帶有海水的咸味。海水味唔會太咸。甜蝦唔算大只,蝦肉鮮甜爽口十分新鮮。吞拿魚刺身魚油在口中慢慢散出來鮮味。鮮帶子刺身細細只但十分鮮甜。鮑魚片很鮮甜爽口。天婦羅用的粉漿很薄,食落唔會成口粉又唔會太多油。南瓜唔算太甜口味較淡。蕃薯十分好食又甜又香。鮮蝦很新鮮爽口彈牙。最特別的是紫心香芋丸,外面金黃又香又脆裡面的香芋好滑。再要推介的一款是蒜香雞翅尖,雞翅尖煮到十分腍,蒜蓉味很濃郁又有少少辣,簡直食唔停口。鮮菌蟹肉粥,好少放題有粥食,裡面有好大一塊蟹的粥好鮮甜,最特別的是仲有的蟹子,食落仲多左份鮮味。榴槤炸彈,是季節限定。榴槤味很香濃,外面炸到金黃香脆,裡面的榴槤又香又甜,好好食。最值得一提的是這裡的甜品有好多款,有豆腐花、奶凍、乳酪、仲有特製甜品(榴槤雪糕、焦
朋友介紹在元朗有間放題很不錯,

仲可以加幾十蚊有生蠔和松葉蟹食。
跟著地址去搵,都幾難搵。門口幾細仲要落到地庫。

好彩朋友話一定要book位,因為有時會冇位。

但這幾天有點不舒服不可以飲酒有點傷心。
入左樓下,差不多全部坐滿,
先叫了松葉蟹和刺身。蟹腳睇落相當之肥美,

蟹肉一絲絲,鮮甜的來又帶有海水的咸味。海水味唔會太咸。
甜蝦唔算大只,蝦肉鮮甜爽口十分新鮮。

吞拿魚刺身魚油在口中慢慢散出來鮮味。

鮮帶子刺身細細只但十分鮮甜。

鮑魚片很鮮甜爽口。
天婦羅用的粉漿很薄,食落唔會成口粉又唔會太多油。

南瓜唔算太甜口味較淡。

蕃薯十分好食又甜又香。

鮮蝦很新鮮爽口彈牙。

最特別的是紫心香芋丸,外面金黃又香又脆裡面的香芋好滑。
再要推介的一款是蒜香雞翅尖,

雞翅尖煮到十分腍,蒜蓉味很濃郁又有少少辣,簡直食唔停口。
鮮菌蟹肉粥,好少放題有粥食,

裡面有好大一塊蟹的粥好鮮甜,

最特別的是仲有的蟹子,食落仲多左份鮮味。
榴槤炸彈,是季節限定。

榴槤味很香濃,外面炸到金黃香脆,

裡面的榴槤又香又甜,好好食。
最值得一提的是這裡的甜品有好多款,

有豆腐花、奶凍、乳酪、
仲有特製甜品(榴槤雪糕、焦糖芝士雪糕、焦糖3.6牛乳雪糕)

一定要食的是焦糖芝士雪糕,芝士味很濃郁,

雪糕唔是好甜加上的焦糖就剛剛好。

這次還有好多野未試,下次一定要再去多次。
2017-03-09
2017-03-15 238 瀏覽
入屯門搵好朋友吹水,我印象中屯門係無放題的,因為平時真係好少入黎。所以我們決定近近地去元朗食飯,朋友話近住千色附近有一間放題唔錯,所以我哋就嚟左呢度食晚餐。生蠔&長腳蟹 : 我哋個刺身多咗錢可以升級任食生蠔同長腳蟹,個生蠔真係肥美肉厚。芝士焗蠔 & 蒜蓉焗蠔 : 個蠔焗得啱啱好,好juicy!食放題刺身是必叫之選,所以我哋叫咗三文魚刺、甜蝦刺身、帶子刺身、魷魚同熟蛋。朋友很喜歡食呢度嘅三文魚,鮮甜之餘又夠肥。我同朋友都好鍾意食三文魚,所以就叫咗個三文魚花之戀。平時係其他地方食放題,花之戀舊飯都大大舊呢度嘅花之戀唔會太大件,值得一讚!印度咖喱薄餅整得卜卜脆,可惜咖喱汁太少。蒜蓉大蝦羊扒 : 原來呢度嘅西餐都唔錯,羊扒同大蝦既味道都拍得上西餐廳的水準,配上秘製的蒜蓉汁,好味!食到最後,我地當然要拎返啲甜品食。總括而且,呢個價錢可以食到拍得上市區質素的放題,不錯!
芝士焗蠔 & 蒜蓉焗蠔 : 個蠔焗得啱啱好,好juicy!
朋友很喜歡食呢度嘅三文魚,鮮甜之餘又夠肥。
印度咖喱薄餅整得卜卜脆,可惜咖喱汁太少。
食到最後,我地當然要拎返啲甜品食。
總括而且,呢個價錢可以食到拍得上市區質素的放題,不錯!
2017-03-14 456 瀏覽
今日起身突然間想食放題, 好耐冇食過啦 ,但又唔想走出去尖沙咀嗰啲咁遠, 問一問朋友,朋友介紹咗呢間家喺元朗既放題話好抵食, 趁早早地就去試下啦 。十二點鐘去到, 門口喺西青街後面。一入門口就已經係樓梯向下落啦。原來佢係喺地牢嚟㗎,不過落到下邊原來都好闊落,可以坐到好多人呀~ 我哋被安排坐卡位,我見佢哋有一個房,可以坐到八至十個人,朋友gathering 唔錯喎 ,下次可以諗諗。坐低就即刻睇下有咩可以食啦:任食放題刺身, 壽司, 卷物火鍋配料, 天婦羅, 飲品燒物串燒, 西日式類, 特色推介食事, 西日扒類, 小食或沙律, 特製甜品跟住就帶埋阿女一齊出去睇下 甜品,飲品有啲咩先。甜品同飲品係自助嘅, 放曬喺啲雪櫃度可以自己拎,款式都算幾多呀,阿囡見到好開心! 第一round 梗係黎個刺身先啦,放得好靚喎,有蟹腳,夠大條,夠鮮甜,一啲都唔會腥!  另外仲有甜蝦同估唔到帶子都可以點刺身!跟住就梗係再encore 刺身啦~甜蝦最後我食咗十幾隻,帶子都係,帶子鮮甜肥美, 淨食 刺身都回晒本啦~ 如果多人食,成大盆刺身咁上, 真係靚架跟住到卷物, 佢有唔同嘅特色卷物 : 火焰芝士炸蝦反卷,芝心炸
坐低就即刻睇下有咩可以食啦:

任食放題
刺身, 壽司, 卷物
火鍋配料, 天婦羅, 飲品
燒物串燒, 西日式類, 特色推介
食事, 西日扒類, 小食或沙律, 特製甜品
 另外仲有甜蝦同估唔到帶子都可以點刺身
跟住就梗係再encore 刺身啦~
如果多人食,成大盆刺身咁上, 真係靚架

跟住到卷物, 佢有唔同嘅特色卷物 : 火焰芝士炸蝦反卷,芝心炸蠔反卷,火焰三文魚加州反捲, 食落都唔錯~
因為呢個三文魚籽手捲細細哋, 三文魚籽口裡面卜卜 聲爆開, 我至愛!
火熖和牛壽司 - 整體壽司質素好好~
跟住我哋嗌咗個鮮菌蟹肉粥 , 我哋叫左兩條蟹腳自己拆咗加料落去,效果一流呀! 大家都可以試下! 蟹粥裏面充滿住蟹肉! 全部都係蟹肉!
炸物黎講,天婦羅都炸得幾脆,好香口唔會話好多油~
黃金燒蠔,蒜香燒蠔,椒鹽多春魚~燒蠔調味調得幾到位~
印度薄餅,紫心甜薯,雞軟骨串 - 紫心甜薯, 細細粒,好甜,啱曬小朋友食~
最尾就梗係要食番個甜品啦,阿女攞咗啫喱同埋甜筒。甜筒仲係韓國甜筒添~
見到隔離枱有食生蠔,成盤咁上,好壯觀下~

以呢個價錢158蚊一位,可以食到咁多款嘢,我覺得絕對係抵食!

2017-03-11
2017-03-13 5287 瀏覽
緣聚西日放題可以話係元朗數一數二的放題之選,與家人想食放題又不想到市區,所以就選了它。我們五點多就入座,餐廳坐滿了六成,仼食兩小時。自從餐廳搬了舖位後,感覺比以前舒服得多我們四人被安排坐在卡位,座位寬闊了很多,而且有足夠空間擺食物。店員先送上特飲,一個發光的頭顱杯子噴出微微的煙,玩味十足。喝一口,原來是雜果賓治。必叫生蠔 每一隻都大大粒,肉厚鮮甜!刺生刺生方面,我們點了三文魚、甜蝦和帶子。每一款刺生都好新鮮,我地尤其喜歡帶子大大粒,正!必叫 雞胗串燒每次食放題我都一定會叫 雞胗串燒,因為自己一定燒唔到咁爽口。超喜歡呢度既 雞胗串燒配上秘制醬汁,食完又想再叫。甜點櫃超推薦呢度既甜品,選擇多樣化而且樣樣都好食!私心推薦呢度既藍莓乳酪,食完咁油膩嘅食物當然要食返啲低脂嘅甜品。好少放題會有乳酪,值得一讚!另外,一定要拎呢度嘅榴槤雪條。雖然係仼食甜品但係佢哋嘅質素都唔會馬虎,啖啖榴槤果肉喺雪條上面,正!

我們五點多就入座,餐廳坐滿了六成,仼食兩小時。

自從餐廳搬了舖位後,感覺比以前舒服得多

必叫生蠔
每一隻都大大粒,肉厚鮮甜!

刺生
刺生方面,我們點了三文魚、甜蝦和帶子。
每一款刺生都好新鮮,我地尤其喜歡帶子大大粒,正!

必叫 雞胗串燒

甜點櫃
超推薦呢度既甜品,選擇多樣化而且樣樣都好食!

另外,一定要拎呢度嘅榴槤雪條。
2016-05-26
2017-03-13 2112 瀏覽
約左幾個朋友,特等走去元朗搵食,book左這間緣聚,位置都幾難搵,好彩有GPS,7點幾去到。門口問有沒有booking,前邊的2位客人即時要第二日再來過,心想有沒有這麼誇,又唔系5,6,日,價錢都要2百幾,出面都應該好多選擇。餐廳在地牢,地方唔算好闊落,裝潢幾前衛,雖然有點逼,不過坐落又幾舒服。放題原本就好多野食,另加幾十元,就有時令生蠔,松葉蟹,非常吸引。松葉蟹:雖然沒有在日本時吃到的那麼好味,不過少少的咸水味,口感相當新鮮,肉質飽滿鮮嫰,這樣的價錢非常超值,一定不能錯過。火鍋湯底都有好幾種,火鍋用料雖然都是些普通料,但都好新鮮,洗的又乾淨。刺身:立魚,吞拿魚,鮮帶子,大甜蝦,鮑魚片,擺出來跟日式壽司店就一樣,整體相當新鮮,一點腥味都沒有,比較喜歡鮮帶子的鮮嫰甜,大甜蝦的鮮甜,鮑魚片清甜的口感。黃金燒蠔:芝士味濃,香噴噴的味道,蒜香燒蠔:蒜香味濃郁,稍稍的辣味更加惹味,蠔比較廋,蠔的鮮味加上唔同的配搭,味道唔錯,鹽燒鯖魚:燒到剛剛好,比較幹身卻唔會覺得dry,鯖魚香味濃郁,跟出邊食幾十元的set lunch一樣。天婦羅:大蝦,番薯,南瓜,紫心香芋丸,其他還有好多款,整體的質素都唔錯,
約左幾個朋友,特等走去元朗搵食,
心想有沒有這麼誇,

又唔系5,6,日,價錢都要2百幾,出面都應該好多選擇。
餐廳在地牢,地方唔算好闊落,裝潢幾前衛,
雖然有點逼,不過坐落又幾舒服。

放題原本就好多野食,另加幾十元,
就有時令生蠔,松葉蟹,非常吸引。
松葉蟹:

雖然沒有在日本時吃到的那麼好味,
不過少少的咸水味,口感相當新鮮,

肉質飽滿鮮嫰,

這樣的價錢非常超值,一定不能錯過。
火鍋湯底都有好幾種,火鍋用料雖然都是些普通料,
但都好新鮮,洗的又乾淨。
刺身

立魚,吞拿魚,鮮帶子,大甜蝦,鮑魚片,
擺出來跟日式壽司店就一樣,

整體相當新鮮,一點腥味都沒有,

比較喜歡鮮帶子的鮮嫰甜,大甜蝦的鮮甜,鮑魚片清甜的口感。
黃金燒蠔:芝士味濃,香噴噴的味道,

蒜香燒蠔:蒜香味濃郁,稍稍的辣味更加惹味,

蠔比較廋,蠔的鮮味加上唔同的配搭,味道唔錯,
鹽燒鯖魚:
燒到剛剛好,比較幹身卻唔會覺得dry,

鯖魚香味濃郁,跟出邊食幾十元的set lunch一樣。
天婦羅:大蝦,番薯,南瓜,紫心香芋丸,其他還有好多款,

整體的質素都唔錯,
雖然食材不是一流的,但做工相當好,

首先拿出來時非常燙口,沒有肥淋淋的樣子,

一點油膩感都沒有,

炸醬都幾薄,保持到裏面食材的濕潤和味道,外脆內軟又香口。
炸榴槤球:
外面脆口,裏面熱辣辣的一團榴槤,

對我這種喜歡榴槤的人,真的是滿口飄香,

想不到的是裏面的榴槤味道濃郁香甜,一點都不馬虎。好食。

特別要介紹兩款雪糕:
焦糖芝士雪糕:
芝士味濃郁,又香又滑又唔甜,上面的焦糖香香甜甜有點脆,

口感味道俱佳,有點酒店feel,贊。
焦糖3.6牛乳雪糕:
聽個名都知味道,濃郁香滑,

跟芝士雪糕相同的做法,一定要試。
離開時才發現有此啤酒,錯過了,不過自己叫的梅酒入口柔順,清甜,也相當滿意。
2017-03-09
2017-03-06 387 瀏覽
衣家食放題真係多式多樣,唔止有日本野食,呢間仲有西式野食添!!都幾多食野,等位就係出面等一黎就點返個海鮮盤同牛排先!!!質數又唔差wor,同埋都黎得幾快魚生數量都幾足,都算新鮮炸物,我就一般,冇咩點食雞串都OK,好肉汁feel燒大蝦必叫,大量叫,D蝦真係大大隻,D肉又幾實,唔錯!!炒菜都好香口粟米勁牛油又熱辣辣,可以叫多幾條!環境都幾西式feel~勁多雪糕甜品,仲有韓國雪條添~正呀,連豆腐花都有,幾特別!!
都幾多食野,等位就係出面等
魚生數量都幾足,都算新鮮
炸物,我就一般,冇咩點食
雞串都OK,好肉汁feel
燒大蝦必叫,大量叫,D蝦真係大大隻,D肉又幾實,唔錯!!
炒菜都好香口
粟米勁牛油又熱辣辣,可以叫多幾條!
環境都幾西式feel~
2017-03-03 456 瀏覽
以為會好難搵,點知其實都好易搵到,都方便,價錢算係平,我覺得幾好食,對比起其他店,我最鐘意依到,每件都大大件,其實2個鐘對於我同朋友都係細食既食左1-1:30鐘其實都已經好飽!又可以打埋邊爐,真係幾正,上菜都好快,有折扣2個人都係300內,食到好飽,時間夠晒
2017-03-03
元朗嘉城商場附近有間不錯的放題餐廳,基本上個個元朗人都曉。身為元朗人的我,三不五時當放題癮發作的時候都會來一趟。今次由於有朋友告知有任飲Hoegaargen,所以決定和爸來啤一啤。我們平日去,九點前入座,任食兩小時,每人$228是基本收費。餐廳內好寬闊的呢,裝橫是必俱特色,好有玩味的擺設隨處可見。我們被領到一張四人的大卡枱,枱上有一個小小的電磁爐,座位乾淨整潔。店員先端上一杯玩味十足的飲味,一個發光的SKULL玻璃杯內有兩枝試管,裡面的飲品味道好像是小時候食的冰條。點食物的紙有好多,食物種類多不勝數!不論火鍋、刺身、壽司、小食、沙律,天婦羅,西式、日式的食物都有。重點是這裡的Hoegaarden Rosee是任飲的,平時在酒BAR一杯都要四十多元,現在是任飲的哦!Hoegaarden Rosee 味甜,女仕大愛,老闆還是之後會有原味的Hoegaarden任飲呢,期待。先來一個韓風豬骨湯的火鍋,好重豬骨的味道,湯帶有少少辣,韓風味不錯。火鍋的配料都好新鮮下,點的蔬菜都好翠綠,三文魚腩骨鮮味。滑雞件大大件,十分嫩滑,入口鮮甜有咬口。海蝦都挺大隻的呢,新鮮程度十分,放湯滾完食肉質彈牙!任食真
餐廳內好寬闊的呢,裝橫是必俱特色,好有玩味的擺設隨處可見。
點食物的紙有好多,食物種類多不勝數!不論火鍋刺身壽司、小食、沙律,天婦羅,西式、日式的食物都有。
韓風豬骨湯底
火鍋配料
火鍋的配料都好新鮮下,點的蔬菜都好翠綠,三文魚腩骨鮮味。
雞件
滑雞件大大件,十分嫩滑,入口鮮甜有咬口。
大蝦
海蝦都挺大隻的呢,新鮮程度十分,放湯滾完食肉質彈牙!任食真的好化算!
拉麵
老豆慣了一定要有澱粉質落肚,所以他要了一個拉麵。拉麵吸收了微辣豬骨湯的味,十分不錯。
壽司
這裡的壽司要比想像中好,飯的大細適中,而且飯是新鮮不是隔夜食得出。我個人比較喜歡食焰燒過的壽司,所以點的都是火焰壽司壽司全部都得好吃,魚肉的肉質燒過帶有微焦香,加上肉質新鮮甘甜,十分推薦。
刺身
刺身放在一個放有乾冰的木船,造型別出心裁,乾冰又能令刺身保持新鮮。
刺身
多款刺身裡面,十分推介甜蝦、三文魚和鮑魚片刺身,真的十分甘和可口。甜蝦鮮嫩甜美,三文魚肥腴,鮑片有韌度。
不得不提這裡加$88就可以任食時令生蠔和松葉蟹腳!
松葉蟹&時令生蠔
時令生蠔
大大隻生蠔好爽脆可口,雖然大隻但肉質爽口值得番戟。
松葉蟹
堅大大隻松葉蟹腳,肉地厚而且甘甜。只需加少少錢就可以食到高質的蠔和松葉蟹,必食呢。
刺身沙津
這個刺身沙律不錯,鹹香的蟹籽和肥腴的三文魚,配上酸酸甜甜的沙律醋,十分開胃,食完又可以幫助消化一下剛才的食物,之後又再接再厲。
印度薄餅
印度薄餅,點了練奶味和咖哩味的啦。練奶味好特別,咖哩就是比較傳統,如果咖哩可以辣一點更好吃。
炸物
炸物是即點即炸,非常新鮮!薄薄的麵粉漿,炸出來好脆口,調味都剛剛好。
黃金燒蠔
黃金燒蠔好香口,焦香芝士十分誘人。
清酒凍蝦
清酒凍蝦,蝦好脆甜,吸收了清酒的味道後帶有淡淡的酒香!
榴槤雪條
食完熱食,當然要食飲品,這裡的甜品種類好多,有一大個冰櫃放甜品。這個是榴槤雪條,好特別!真的有好重榴槤味。
韓國雪糕
要數特別都要提一提這裡有韓國雪糕,我平時未見過,所以要食支嚐一嚐呢~比平時的甜筒少甜一些,味道還不錯。

是冷用餐十分滿意,這裡的食物質素比起平時的放題要好,環境又舒適,而且服務又好,我們食完的碟好快就有人來收捨,食物上枱速度又快!重點是平時要貴飲的Hoegaarden現在可以任飲!十分推薦朋友來元朗一試!
2017-02-21
清酒凍蝦
榴槤雪條
  • Hoegaarden
2017-03-01 2828 瀏覽
放题不是第一次吃、数最近這次吃得最開心和享受、很滿足! 一行四人為食到元朗、行经西裕街的一個隱蔽轉角遇上了缘聚西日餐廳、不起眼的門面很窄小、原来餐廳設在地厙、只見幾座餐牌的宣傳、价錢也是分時段收238+88任食生蠔、長脚蟹、价錢接受、走入试试…… 嘩!眼前一亮、被這裡的裝修私氣氛吸引住了……柔和的燈光令室内添上了温暖感、裝飾方面用了懷舊、浪谩情懷、也有舊輕工業風格……等耒打造了餐廳空間、與門面有很大的分别! 在卡位坐下首先出場的驚喜是一個會噴乾冰霧的骷髗頭插着幾枝試管盛載住的清新甜美CocKtail、很有心思!令在坐食客瞬間呈現出心情放輕鬆的去享受這晚任飲任食的舒暢!1令我驚喜不已的Cocktail将我的味蕾換醒了!Rosee啤酒最討女生歡心、甜甜有氣、很好飲!每隻生蠔和長脚蟹肥嘟嘟很飽满、肉質爽甜很新鲜!寿司與天婦羅也出色……刺身件件色澤鲜明、蝦肉質夠爽、三文鱼肥美軟滑、同場也照顧到不吃生冷食物的客人、這時候可Order一個火鍋進行"打邊炉"之樂呀!很多飲品選擇、除了啤酒、也愛甜美的梅酒!甜品也有不少、韓國產的雪條、雪糕、更有泡芙、啫喱、蛋糕、芝士雪糕……等等。Rosee
放题不是第一次吃、数最近這次吃得最開心和享受、很滿足!
嘩!眼前一亮、被這裡的裝修私氣氛吸引住了……
令我驚喜不已的Cocktail将我的味蕾換醒了!
Rosee啤酒最討女生歡心、甜甜有氣、很好飲!
每隻生蠔和長脚蟹肥嘟嘟很飽满、肉質爽甜很新鲜!
寿司與天婦羅也出色……
刺身件件色澤鲜明、蝦肉質夠爽、三文鱼肥美軟滑、
很多飲品選擇、除了啤酒、也愛甜美的梅酒!
Rosee口味的啤酒不止顏色靚、味道更不錯!
客人在享受美味之餘、整體的環境氣氛也相當重要的……以上的价錢、食物有個質素、我很满意!
2017-02-25 489 瀏覽
有日上綱無意中見到篇文介紹呢間日式放題喺元朗 ⋯好吸引吓喎😍😍約埋朋友去試下加多$88可以食生𧐢同長腳蟹魚生好新鮮。甜蝦不是我飛佛 不過呢度D蝦好新鮮。我不經不覺食左一半,仲要encore 甜蝦Tim 😂😂😂壽司都吾錯 淨係花之戀細左D食物種類好多, 仲有火鍋,實在太飽了😀抵受吾住甜品誘惑,飽都要試下😂個雪糕好有牛奶味,不過甜筒就吾夠脆😅整體都都好讚👍會再嚟 試埋其他美食💕💕
加多$88可以食生𧐢同長腳蟹
壽司都吾錯 淨係花之戀細左D
食物種類好多, 仲有火鍋,實在太飽了😀
抵受吾住甜品誘惑,飽都要試下😂
個雪糕好有牛奶味,不過甜筒就吾夠脆😅
整體都都好讚👍會再嚟 試埋其他美食💕💕
2017-02-20 1992 瀏覽
昨天又去元朗行街,5點零鍾和太太及2個friend 行下行下,在教育路後面有間叫緣聚日西放題餐廳,見價錢不貴,網上都有很多like! 仲可以加$88 upgrade 食生蠔和長腳蟹腳,咁就留位啦,再行多一陣之後6點就去開餐。餐廳在地庫,地方都好寬敞,攞設都有主題,有鐵皮公仔,掛牆,少少工業懷舊風。見佢地今期有免費Hoegaarden 啤酒,Rosee 的口味! 紅酒Rose'就有飲,啤酒就未試過。今次可以品嚐吓先!食放題,最好就是樣樣都有得試,有得食。入座坐底有welcome drink 用骷髗頭做型器皿插了用試管的tube盛上cocktail菓汁。跟著當然拿拿聲首先入單叫刺身,和加了錢order 生蠔及長蟹腳!刺身併盤計有三文魚,吞拿,帶子,八爪魚,都很新鮮,還有甜蝦,非常甜美可口。主角-生蠔和長腳蟹腳,生蠔很肥美,肉質爽甜,有海水味,隻隻都好新鮮,👍長腳蟹腳很粗壯,很鮮味,肉質很嫩滑。👍清酒配生蠔,正呀!浄食以上兩項都很滿足啊!刺身併盤,甜蝦很正!其餘,炸物,火煱,羊架都好,不過壽司比較迷你些,甜品有芝士雪糕,還有韓國牌子雪條,甜筒。很豐富的一餐!

放題,最好就是樣樣都有得試,有得食。
浄食以上兩項都很滿足啊!
刺身併盤,甜蝦很正!

很豐富的一餐!
2017-02-18 484 瀏覽
第一次食, 一上來有一個骷髏頭上枱的特飲幾新鮮,可惜食物種類不多, 味道及質量也一般,很多熱食上到枱也是冷的。服務員都態度幾好。但是試過一次就夠,應該不會再來幫襯。